Yhteinen intohimo vei Tuomas Vimman ja Jenni Tuomisen Pariisiin. Siellä Tuomas opettelee kirjailijaelämää puolisonsa ehdoilla.

Ylimielinen hienostelija, etelähelsinkiläinen snobi, jopa oikea pahis.

Sellaisena Tuomas Vimma, 37, muistettiin vielä 2000-luvun alussa, kun hän tuli tunnetuksi ensin City-lehden ruoka-arvostelijana, sitten helsinkiläistä elämää perkaavana menestyskirjailijana. Tuomaksella ja hänen vaimollaan Jenni Tuomisella, 38, oli maine väsymättöminä juhlijoina Punavuoren yössä.

Bilemenneisyydestä on kulunut aikaa. Tuomaksen ja Jennin elämä Pariisissa tuntuu asettuneen keski-ikäisiin uomiin: nykyistä, rauhallista asuinaluettaankin Tuomas luonnehtii ”Pariisin Taka-Töölöksi”.

– Ehkä nuorempana olisin halunnut menevämpään kaupunginosaan, mutta tässä iässä tämäkin käy hyvin, Jenni nauraa.

Yhteinen intohimo

Pariisiin pariskunnan johdatti yhteinen intohimo: ruoka.

Jenni tuli Suomessa tunnetuksi Huvila ja huussi -ohjelman remonttinaisena, mutta opinnot Le Cordon Bleu -kokkikoulussa hän aloitti tänä keväänä. Pariskunnan pieni kaksio sijaitsee aivan Grenellen torin kupeessa, josta kouluun on 20 minuutin kävelymatka. Siellä Jenni tekee tärkätty essu yllään 12-tuntista päivää kuutena päivänä viikossa.Kun opiskelupaikka varmistui, Tuomasta ei ollut vaikea houkutella mukaan.

– Olen tehnyt töitä 18-vuotiaasta saakka. Ajatus kirjoitustauosta tuntui hyvältä, kirjailija kertoo.

Muuton takia Jenni luopui rakennusurakoitsijafirmastaan sekä sisustusliikkeestä, joka oli avioparin yhteinen. Punavuorelaisen liikkeen takahuoneessa kyti myös idea uuteen uraan.

– Mietin suunnanmuutosta monta vuotta, Jenni kertoo.

– Tulin tulokseen, etten halua pyörittää rakennusfirmaa loppuelämääni. Siinä olin ennen kaikkea halunnut kokeilla yrittämistä. Ruuanlaitto on ollut minulle aina tapa rentoutua. Miksei siitä olisi ammatiksi?

– Olisin voinut pyrkiä johonkin ravintolaan töihin ja oppia ammatin sitä kautta. Mutta sitten ajattelin, että olisipa vielä kiva opiskella. Lisävauhtia kokkihaaveisiin toivat Helsingin ravintolapäivät, joihin Jenni ja Tuomas osallistuivat monta kertaa peräkkäin. Sitten nekään eivät enää tarjonneet tarpeeksi haastetta. Viime vuoden helmikuussa Jenni keksi perustaa pop up -ravintolan pariskunnan sisustuskauppaan.

”Jos saamme jonkin jutun päähämme, ei mene kauan, kun olemme jo työn touhussa.”

Kohta Jenni valmisti kaupan takakeittiössä annoksia, jotka Tuomas myi asiakkaille. Kansleri-niminen ravintola saavutti odottamattoman suosion, kun sen pho-keittoja ja korealaisia tacoja kehuttiin sosiaalisessa mediassa.

– Pyysin Tuomakselta apua, ja hän sanoi, että mikä ettei, Jenni muistaa ravintolan syntyhetken.

– Jos saamme jonkin jutun päähämme, ei mene kauan, kun olemme jo työn touhussa, Tuomas hekottelee.

– Tuollaista ravintolatoimintaa ei ollut nähty Suomessa ennen. Kävi tuuri, että olimme kerrankin ekoja, tai ainakin ensimmäisten joukossa. Ruokaohjeet sekä se, kuinka pop-up-ravintolan pitäminen onnistuu Suomessa, on koottu kirjaksi. Jennin ja Tuomaksen uusin yhteisprojekti, Pop up – Kanslerin keittokirja, tuli kauppoihin huhtikuussa.

Vuosi säästöillä

Helsingissä torit ovat sunnuntaisin kiinni, mutta Pariisin 15:nnessä kaupunginosassa on toripäivä.

Jenni valitsee myyjän koreista mehevimmän valkosipulin, nipun ruohosipulia, vähän salaattia sekä pyöreän puntin retiisejä. Kapean metrosillan alle on rakennettu satojen metrien mittainen myyntialue. Tiskien takaa huudellaan tarjouksia: tarjolla on kaikkea kokonaisista ankoista meheviin mansikoihin ja ruusuihin.

– Ranskalainen tori on paljon parempi kuin suomalainen, sillä täältä saa kaikkea tosi hyvälaatuisena. Lisäksi torimyyjät tulevat sinne, missä on ihmisiä, Jenni kertoo.

Tämän vuoden Jenni ja Tuomas elävät säästöillä ja käyttävät rahansa juuri ruokaan. Nyt suunnitelmissa on brunssi puistossa. Pienestä katutason vuokrakaksiosta on vain muutaman korttelin matka Champs de Marsin puistoon, jonka turistit tuntevat paremmin Eiffel-tornin puistona. Matkalla sinne he kulkevat ohi porvariskortteleiden ja kotien, joiden häikäisevät kattoterassit pursuavat viherkasveja.

– Katsopa tuotakin, mieletön. Ei auta kuin lotota, Tuomas osoittaa miljoonakämppää puiston laidalla.

Oma budjetti riittää juuri haaveiluun, ja siksi Jenni ja Tuomas eivät Pariisissa syö mielellään edes ravintolassa. Mieluummin he pakkaavat eväät kassiin tai nappaavat ne mukaan herkkukaupoista. Pikkupuotien ruuat usein maistuvatkin paremmalle kuin monessa ravintolassa.

– Lounasaikana paikalliskuppilankin aterian hinta voi nousta 20 euroon. Eikä se tarkoita, että ruoka olisi mitenkään ihmeellistä, se voi olla vaikkapa jotain peruspihviä ja ranskalaisia, Jenni kertoo.

– Täällä on 40 000 ravintolaa. Oikeasti hyviä paikallisravintoloita on vaikea löytää, Tuomas lisää.

Testi parisuhteelle

Muutto pois omalta tutulta pelikentältä Helsingistä on testi kahden aikuisen parisuhteelle. Ystäväpiiriä ei ole ehtinyt syntyä, joten on pakko viihtyä kaksistaan. Alkuaika olikin raskas.

”Kuukaudet ennen koulun alkua olivat rankkoja, kun me oltiin täällä kaksin.”

– Kuukaudet ennen koulun alkua olivat aika rankkoja, kun me oltiin täällä vain kaksin. Nyt on hyvä olla, kun minä pääsen sosiaalisena tyyppinä tapaamaan koulussa ihmisiä. Tuomas nyt viihtyy hyvin yksinkin.

Ikävä Helsinkiin ei ole, eikä sinne olisi heti paluutakaan. Työt Suomessa on pantu pakettiin, ja yhteinen kotikin vuokrattu pois. Nyt he ovat yhdessä täällä, Tuomaksen lempikaupungissa. Tuomas ja Jenni ovat tehneet kaiken yhdessä siitä päivästä lähtien, kun Tuomas kaksitoista vuotta sitten kantoi kassinsa Jennin kaksioon Helsingin Hietalahdessa.

– Me ollaan aina tehty paljon yhdessä, joten ehkä tämä ei ollut niin iso muutos kuin se olisi ollut pariskunnalle, jossa molemmat ovat tehneet vain omia juttujaan, Tuomas miettii.

– Kaikki tehdään yhdessä, mutta toinen on aina vetovastuussa. Ei sitä ole mitenkään erityisesti pohdittu, se on vain mennyt niin, Jenni kertoo.

– Ennen kaikkea pitää olla rehellinen itselle. Jenni on minua parempi esimerkiksi raha-asioissa. Sitten minä olen joissain asioissa parempi ja hoidan niitä, Tuomas lisää.

– Minä kyllä määrään enemmän.

– Niin, Jenniltä se tulee luonnostaan. Mutta suoraan sanottuna minusta on ihan kiva ottaa käskyjä vastaan, jos se helpottaa elämää. Eipähän tarvitse joka asiaa itse pohtia.

Yhteisprojektiksi pariskunta laskee myös Jennin koulun. Siellä pärjääminen sanelee todennäköisesti myös tulevaisuuden kotipaikan. Tuomaksen työt kulkevat mukana joka tapauksessa. Nyt opiskelu vie Jennin ajan melkein kokonaan. 12-tuntinen opiskelupäivä jatkuu kotona muun muassa pilkkomistreenillä. Tuomaksen arkipäivät kuluvat kirjoittaen, sillä valmisteilla on uusi romaani. Lisäksi hän kävelee pitkiä lenkkejä pariskunnan sekarotuisen Natasha-koiran kanssa ja tutustuu samalla tulevan kirjansa tapahtumapaikkoihin. Se on Helsingistä kirjoittaneen kirjailijan työssä iso muutos.

– Tässä on paljon enemmän työtä kuin Suomeen sijoittuvissa kirjoissani. Siellä tunsin korttelit, ihmiset ja sen, miten asiat toimivat. Täällä joudun opiskelemaan kaiken alusta.

Eiffel-tornin puisto on Jennin ja Tuomaksen suosikkipaikkoja. Jenni on tehnyt omenapiiraan edellisenä koulupäivänä. ”Tuon aina koulusta tähteet kotiin. Meillä on nytkin merianturaa jääkaapissa!”

 

Juusto, uusi harrastus

Natasha-koiran kuono löytää heti omenapiiraan, kun sen emäntä ja isäntä levittävät herkkukassien sisällön piknik-viltille. Jenni leikkaa koulussa leipomastaan piirakasta viipaleita, joista yksi katoaa Tuomaksen suuhun. Koirakin saa maistaa.

– Tämä on niin hyvää, Tuomas mumisee.

– Tämänkään takia emme käy paljoa ravintoloissa syömässä. Minä tuon iltaisin koulussa tehdyt ruuat kotiin. Nytkin meillä on jääkaapissa merianturaa ja keitettyä kanaa, Jenni nauraa.

Jenni päästää koiran hetkeksi juoksemaan vapaana, vaikka se onkin puiston säännöissä kiellettyä. Natasha innostuu, kiihdyttää hurjaan vauhtiin ja hyppää nurmikkoa reunustavan aidan yli.

– Pariisi ei ole kovin koiraystävällinen kaupunki, Tuomas harmittelee.

– Tai no, onhan se fifi-ystävällinen, mutta tällaisia isoja koiria ihmiset pelkäävät.

Pariisissa Natasha määrää arjen tahtia enemmän kuin Helsingissä jo pelkästään siksi, ettei hoitoapua ole. Koiralla ei ole asiaa metroon ilman kuonokoppaa. Sunnuntait pikkuperhe viettääkin kävellen, pitkälti omilla kulmillaan. Yksi lempipaikka sijaitsee Ile aux Cygnes -saarella keskellä Seine-jokea, ja siellä, asuntolaivojen kupeessa, lievenee ajoittain kolkutteleva merenkaipuu.

”On vapauttavaa, ettei tulevaisuudesta vielä tiedä.”

Kun brunssi on syöty, talsitaan Tuomaksen suosikkiherkkukauppaan. Juustopuodin tuoksu leviää kadulle saakka. Helsingin Punavuoressa oviaan avaisi nyt ehkä jokunen kahvila, mutta Pariisissa pienet kivijalkakaupat ovat auki myös sunnuntaiaamuisin. Juustoista on tullut kirjailijan uusi harrastus.

– Charles de Gaulle sanoi kerran, että maata, joka tuottaa 247 erilaista juustoa, on mahdotonta johtaa. Minä olen päättänyt maistaa niitä kaikkia.

Nyt testattu on jo yli sataa, hän kertoo ja valitsee hyllystä kaksi itselleen tuntematonta vuohenjuustoa ja kirjaa niiden nimet heti muistilistaansa.

Elämä näyttää nyt tällaiselta, mutta pariskunnan seuraava vaihe on vielä auki. Sekä kirjailija että kokki voivat työskennellä missä vain.

– On vapauttavaa, ettei tulevaisuudesta vielä tiedä, Jenni sanoo. 

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä. 

Pariskunta elää tämän vuoden säästöillä. Ruokaan he haluavat satsata. ”Oikeasti hyviä paikallisravintoloita on vaikea löytää.”

 

Tuomas Vimma

  • Kirjailija, oikealta nimeltään Kusti Miettinen.Syntyi 1979 Braunau am Innissä Itävallassa.
  • Asuu Pariisissa Jenni Tuomisen kanssa.Esikoisteos Helsinki 12 (2004).
  • Jenni Tuomisen kanssa tehty Kanslerin keittokirja ilmestyi huhtikuussa.

Jenni Tuominen

  • Syntyi 1977 Kirkkonummella.
  • Asuu Pariisissa Tuomas Vimman kanssa.
  • Tunnetaan Huvila ja huussi -ohjelman remontintekijänä sekä Kansleri-ravintolan perustajana.
  • Opiskelee Le Cordon Bleu -kokkikoulussa Pariisissa.

On kivaa, kun sekä teinit että mummit tunnistavat, Mikael Gabriel sanoo.

Vain elämää -ohjelma teki Mikael Gabrielille, 26, sen, minkä monille muille pienempien piirien räppäreille aiemminkin – nosti huimaan kansansuosioon.

Mikael kertoi tänään rauhoittuvansa loppuvuodeksi musiikin ja biisien tekemisen pariin. Ensi vuonna luvassa on ensimmäinen oma kiertue. 

Uusin ulottuvuuksiin noussut suosio tuntuu hyvältä.

– Kyllä se on kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan ja ottamaan kuvia, ja ihan pikkulapsetkin on silleen ”Iskä, iskä kato!”

Mikael kertoo fanipohjansa laajentuneen huomattavasti. Ensi vuoden HIMMEE-kiertueelle ovatkin tervetulleita kaikenikäiset.

”On kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan.”

Lue myös: Mikael Gabriel lähtee ensi vuonna himmeelle kiertueelle

Mikael vaikuttaa olevan sinut huiman suosionsa kanssa.

– Kyllä se kusi on jo noussut aikoinaan päähän. En ole ikinä välttynyt siltä. Nyt tietää jo, mitä se on, eikä se tästä enää nouse, Mikael pohtii.

Vaikka Mikael kertoo aina olleensa oma itsensä, julkinen avautuminen Vain elämää -ohjelmassa oli hänen mukaansa sitä, mitä hän tarvitsi.

– Tämä kokemus vain teki minusta vähemmän kusipään. Enää ei tarvitse esittää mitään, mitä ei ole.

Vain elämää -kautta on jäljellä vielä muutama jakso. Mikael vihjaa, että ihmisten itkettäminen koskettavilla tarinoilla on nyt loppu.

– Oli hauskaa, miten koko Vain elämää meillä meni. Aluksi kukaan ei tuntenut toisiaan, tutustuttiin ja mentiin tosi diippeihin juttuihin, kun kaikki kertoivat elämänsä tarinoita, Mikael muistelee.

– Mutta sitten loppujen lopuksi se meni siihen, että kaikilla oli hauskaa ja me juhlittiin ja oli hyvä fiilis.

Räppäri Mikael Gabriel on nimennyt kiertueensa Vain elämää -ohjelmassakin tiuhaan kuullun tokaisunsa mukaan.

Räppäri ja Vain elämää -tähti Mikael Gabriel kertoi tänään lähtevänsä alkuvuodesta ensimmäiselle omalle kiertueelleen. HIMMEE-nimellä kulkeva kiertue alkaa Joensuusta 14. tammikuuta ja päättyy maaliskuussa. Yhteensä keikkoja kertyy 20 eri puolilla Suomea.

– Toivon, että paikalle tulee ihmisiä laidasta laitaan ja lapsesta mummoon. Show on tehty kaikille, räppäri kuvailee.

Mikaelin mukaan Vain elämää -ohjelma on tuonut mukanaan huikean vastaanoton. Ohjelmassa tähän mennessä nähtyjä kappaleita on kuunneltu Spotifyssä jo kuusi miljoonaa kertaa.

Mikael kertoo, että vuoden aikana hänestä on myös kuvattu dokumenttia, joka nähdään televisiossa marraskuussa. Se täydentää Vain elämää- ohjelmassakin kuultua Mikaelin tarinaa entisestään.

– Dokumentti syventää noita tarinoita ja ehkä mun ja äidin suhdetta ja kaikkea, mitä on aikoinaan käynyt, räppäri kertoo.

Ennen kiertueen alkua Mikael Gabriel aikoo rauhoittua musiikin ja musiikin tekemisen parissa.

Juttua muokattu 21.10.2016 klo 10.03: Korjattu keikkojen määrä.

Mikko Kuustonen elää uusperheen arkea uuden puolisonsa Hanna Brotheruksen kanssa. – Yksi elämän parhaita ja kipeitä puolia on, että joutuu ja saa luoda nahkansa uudelleen, hän sanoo.

Kolme vuotta sitten pitkästä liitostaan eronnut Mikko Kuustonen, 56, elää nykyisin uusperheessä, sillä hän on muuttanut yhteiseen kotiin puolisonsa tanssitaiteilija Hanna Brotheruksen, 48, ja tämän kahden nuorimman lapsen kanssa.  

– Meillä kaikilla on omat tarinamme ja kulttuurimme. Tärkeintä on yhteinen keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun, Mikko sanoo.

Kolme vuotta sitten pitkästä liitostaan ja lastensa, Iina ja Minka Kuustosen äidistä eronnut muusikko toteaa, että kyseessä on aivan uusi elämäntilanne. 

– Yksi elämän parhaita ja kipeitä puolia on, että joutuu ja saa luoda nahkansa uudelleen.

Uusi rooli myös ukkina

Isänä Mikko on kasvattanut kaksi hyvin erilaista tytärtä. 

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin, hän sanoo.

”Kun katson lasta, ajattelen, että haluaisin vain suojella häntä.”

Myös tuore isoisyys on mullistanut Mikon elämän. Hänestä tuli ukki, kun Iina Kuustonen ja Sebastian Rejman saivat poikavauvan syyskuussa. Kuustonen sai nähdä ensimmäisen lapsenlapsensa vain muutaman tunnin ikäisenä. 

– Kun katson sitä lasta, ajattelen, että haluaisin vain suojella häntä, hän sanoo.

Isovanhemman rooli on vielä niin uusi, ettei Mikko osaa sanoa, miten ukkina ollaan. Hän ei itse ehtinyt tavata yhtään isovanhemmistaan. 

– Siksi koen etuoikeutettuna, että saan nyt elää tällaisen roolin. 

Mikko Kuustonen on yksi kauden Vain elämää -tähdistä. Sarja on päättänyt artistin kymmenen vuoden pitkän musiikillisen hiljaiselon. Parhaillaan hän säveltää uusia kappaleita ja lähtee konserttikiertueelle maaliskuussa.

Lue Mikon koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!

Chronin tautia sairastava Santra Lacy opettelee päästämään irti katkeruudesta.

– Yritin kovasti miettiä, että miltä minusta nyt tuntuu. Ei minusta tuntunut oikein miltään, espoolainen Santra Lacy, 35, muistelee kymmenen vuoden takaista heräämistään.

Hän oli juuri saanut väliaikaisen avanteen pitkään jatkuneen suolistosairauden, Crohnin taudin vuoksi.

Kaksi vuotta myöhemmin avanteesta tehtiin pysyvä. Se oli helpotus, mutta myös operaatio, jota moni pelkää.

– Turha valehdella: eihän tämä ole tila, jota kukaan haluaa, mutta ei tämä ole hirveääkään. Kun se nyt on tässä, se on tuonut minulle taas elämäni takaisin.

Elämä neljän seinän sisällä

Santra oli sairastanut Crohnia jo 12-vuotiaasta eli puolet elämästään. Välillä tauti elää hiljaiseloa eli on remissiossa, välillä iskee akuutti. Silloin sattuu ja elämä kiertyy sairauden ympärille.

Santran kohdalla tauti oli akuutissa 18 vuotta. Vatsakivut olivat kovat, sillä suoli kuroutui tulehduksesta johtuvasta arpikudoksesta umpeen. Siihen saattoi tulla tukos milloin vain, ja sitten mentiin täysillä sairaalaan, ettei suoli puhkea.

– Elämäni alkoi siirtyä neljän seinän sisälle, kun en yksinkertaisesti jaksanut tehdä mitään tai halunnut lähteä enää minnekään.

”Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään.”

Yhdessä sumassa tulivat sitten ne elämän suurimmat koetinkivet: avioero, muutto toiseen kaupunkiin, opiskelujen lopettaminen ja masennus.  

Vaikeita vuosia oli kolme, sitten Santra päätti, ettei elämä voi jatkua sellaisena kuin aiemmin. Hän hankki koiran ja lähti ihmisten ilmoille, kun vointi sen salli nyt paremmin. Hän myös uskaltautui laittamaan treffi-ilmoituksen nettiin. Siihen vastasi kiva mies.

Santra pystyi myös lähtemään osa-aikatöihin. Vaikka työ voi rasittaa, se on myös mielelle hyväksi.

Terapiasta ja pitkään jatkuneesta itsetutkiskelusta huolimatta Santra myöntää, että sairauden hyväksyminen on vieläkin vaikeaa.

– Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään. Olen oppinut aika hyvin.

Lue Santran koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!