”Pitääkö elämällä olla jokin tarkoitus? Mielestäni ei. Jos pystyn elämään niin, että ystävät hakeutuvat seuraani, ei se ole huonosti eletty”, Tommi Kinnunen sanoo.

Haudattuaan isänsä tammikuussa Tommi Kinnunen hyvästeli lapsuutensa. Isältään hän sai hyvän itsetunnon ja eväät, joilla tulla vaikka menestyskirjailijaksi. – Jos pystyisin olemaan puoliksikaan niin hyvä isä kuin omani oli.

Tammikuussa, isän hautajaisten jälkeen, kirjailija Tommi Kinnunen, 42, käveli Kuusamojärven rantoja ikävöiden isää, lapsuutta, selkeärajaista elämää. Mieleen hiipi halu jättää opettajan arki Turussa ja muuttaa takaisin synnyinseudulle Kuusamon selkosille.

– Kai se oli kaipuuta aikaan, kun koki elämän olevan helppoa ja varmaa. Kaipuuta kuvitteelliseen hetkeen, jolloin aurinko paistoi ja oli ikuinen sunnuntai.

Ehkä se oli surun synnyttämä pakofantasia mutta myös keski-ikäisen kaipuuta juurille ja maisemaan, jonka kautta Kinnunen määrittelee itsensä. Koillismaan hidaskasvuisten metsien, vaarojen ja koskien miehestä hän kertoo mielellään myös ulkomailla, jonne menestys on viime vuosina vienyt kirjailijaa. Nytkin hän on vastikään palannut markkinointikiertueelta Norjasta ja Ruotsista. Hittiromaani Neljäntienristeyksen sukutarinaa jatkanut Lopotti kiilasi heti myyntitilastojen kärkeen.

Uuteen tyyppiin tutustuessaan Kinnunen mainitsee ”viimeistään kolmannessa lauseessa” olevansa kotoisin Kuusamosta. Mitä yli kaksikymmentä vuotta Turussa asunut mies tällä haluaa itsestään kertoa?

– Luulen, että haluan kertoa, että olen vähän tällainen ihminen, Kinnunen nauraa ja nostaa jalkaansa korkealle. Turkulaisen kahvilan pöydän alta vilahtaa lapikas.

– Kai siihen sisältyy jonkinlainen väite äärioloissa elävästä ihmisestä – mikä ei sinänsä pidä paikkaansa, eihän me jumalauta missään laavussa asuttu!

Pohjoisen karaisemista ihmisistä Kinnunen kertoo myös kirjoissaan. Jokaiseen henkilöön hän on kirjoittanut itseään ja joihinkin hiukan sukuaan, uutuusromaaninsa Lopotin Johannekseen laittoi jonkin verran isäänsä, valokuvaaja Juhani Kinnusta. Isä kuoli 76-vuotiaana tammikuun alussa.

Pitkät jäähyväiset

Aikuisuus ei ala tietystä iästä, vaan vasta sitten, kun ei enää ole ketään, jonka edessä olla lapsi.

Juhani Kinnunen ehti sairastaa Alzheimeria kymmenen vuotta. Ensin katosi tie anoppilaan. Tie, jota isä oli ajanut liki viisikymmentä vuotta. Päiväkirjaa pitämällä hän yritti taistella vääjäämätöntä vastaan: kuvasi kaiken ja kirjoitti valokuviin nimiä muistaakseen. Viimeisinä vuosinaan hän ei enää ymmärtänyt tätä maailmaa, ei ehtinyt olla ylpeä poikansa kirjojen menestyksestä eikä tutustua tämän lapseen.

Laitoshoidossa maannut muistamaton mies ei ollut enää samalla tavalla isä, mutta isä kuitenkin.

– Oli surullista seurata, kuinka oma lapseni oppi taitoja – kävelemään, syömään – samaan tahtiin kuin isä unohti ne. Diagnoosi tarkoitti pitkiä jäähyväisiä, luopumista, mutta konkreettinen kuolema oli silti yllättävän kova paikka.

– Ehkä siksi, että vanhempien kuoleman jälkeen lakkaa olemasta lapsi. Siinä suree sitäkin, että on määriteltävä itsensä uudelleen.

”Isän kuoleman jälkeen tuli olo, että nyt täytyy pärjätä yksin, keksiä itse ne vastaukset.”

Vielä keski-iässäkin solahtaa sujuvasti lapsuudenkodin alkurooleihin, asetelmaan, jossa vanhemmat huolehtivat lastensa pärjäämisestä, vaikka osat ovat alkaneet jo vaihtua.

– Isäni oli sellainen, että häneltä sai hyviä neuvoja, asiat pohdittiin yhdessä. Vaikka isästä ei ollut enää kymmeneen vuoteen neuvomaan, kuoleman jälkeen tuli olo, että nyt täytyy pärjätä yksin, keksiä itse ne vastaukset. Puuttuu se viimeinen backup.

Vielä hetken maailma on kiinnitteenhajuinen ja oranssinpunainen, isä kuuntelee vain häntä ja jokaiseen kysymykseen löytyy vastaus.

Hautajaiset olivat kauniit. Muistotilaisuudessa moni kertoi, kuinka Juhani Kinnunen aina kuunteli. Tommi Kinnunen ajatteli, että maailma menetti hyvän miehen ja he lapset hienon isän. Uuteen romaaniinsa hän kirjoitti suoraan lapsuudestaan muun muassa kohtauksen, jossa isä ja poika vedostavat kuvia perheen valokuvaamon pimiössä.

Muistot nostattavat veden silmiin. Kinnunen kaivaa rintataskustaan raitareunaisen kangasnenäliinan. Se on kulunut käytössä pehmeäksi. Päärmeessä lukee Juhani Kinnunen.

– Isäni käytti aina näitä kangasliinoja, ja me nauroimme, että mikset hyvänen aika käytä paperisia! Isän mukaan nämä olivat niin käteviä, poika nauraa taas kuivatessaan silmiään perintöliinaan.

Isä tykkää

Kuusamon Prisman pihassa Kinnunen jäi hiljattain katsomaan skootterityttöjä: josko olisivat tuttuja luokkakavereita? Jotenkin sitä onnistuu pääsemään keski-ikään tajuamatta vanhenemista.

– Äitini joutui huomauttamaan, että ymmärrätkö yhtään, minkä ikäinen olet.

Vanhempien hautajaisten jälkeen itsen ja kuoleman välissä ei ole enää sukupolvea, mutta se ei Kinnusta kammota.

– Oma kuolema ei minua pelota, sillä jokaisen kohdalle se tulee, onneksi vain kerran. Kuolema on yhtä normaali tapahtuma kuin syntymä, mutta me nykyihmiset olemme ulkoistaneet sen laitoksiin. Onneksi oma isäni sai kuolla niin, että häntä pidettiin kädestä.

Kun isän kunto uudenvuoden jälkeen huononi, äiti laittoi viestiä. Samana päivänä kaikki Kinnusen neljä sisarusta olivat vuoteen luona. Ensimmäinen päivä oli raskain, sen tajuaminen, ettei isä ole enää kauan olemassa. Toisena päivänä kerrottiin jo hassujakin juttuja – isähän oli sellainen, humoristi.

– Tunnelma oli kaunis, ja saimme hyvästeltyä lapsuuden kesät.

Rakkain muisto on ehkä tämä:

– Kun olimme pieniä, isä tuli aina nukkumaan mennessämme silittämään hiuksia ja sanoi: ”Isä tykkää sinusta.”

– Isän kuoleman jälkeen mietin, olenko koskaan sanonut sitä takaisin. Kysyin äidiltäni, joka sanoi: ”Kyllähän se tiesi.”

 

Keski-iässä kotiseutukaipuu on iskenyt Tommi Kinnuseen. ”Jollain perverssillä tavalla tykkäsin siitä, että Kuusamossa minut tunnistettiin aina naamasta Kinnusen Jussin ja Liisan pojaksi. Pankissa ei ikinä tarvinnut henkkareita. Tykkäsin siitä, että tiesin paikkani”, Turussa asuva kirjailija sanoo.

 

Kainalopierumies

Että ei elämä niin mene, että sen läpi selviäisi kokonaan ehjänä.

Kirjojensa perusteella Tommi Kinnusta voi erehtyä pitämään synkkien vesien soutajana. Koska hän on antanut joillekin romaanihenkilöilleen joitakin oikeiden sukulaistensa piirteitä, monet luulevat hänen kirjoittavan omista traumoistaan. Melankolisissa romaaneissa rikkinäisyys siirtyy sukupolvelta toiselle. Homoseksuaalin perheenisän Onnin traaginen kohtalo seuraa hänen lapsiaan Helenaa ja Johannesta sekä tämän poikaa Tuomasta.

– Yksi toimittaja sanoi, että ”sulla on varmasti ollut tosi surullinen lapsuus, kun haluat käsitellä sitä”. Minullako! Muistan lapsuuteni hyvin valoisana ja lämpimänä. Monet olettavat, että pukeudun mustiin ja itkeskelen kotona, mutta minähän olen vitsillä sisään ja pierulla ulos -tyyppiä. Koen oikeasti olevani kainalopieruihminen, ravintola- ja teatterikabareitakin kirjoittanut Kinnunen nauraa.

Työhuoneellaan hän kyllä paitsi nauraa myös itkee vuolaasti, kun kirjoittaessaan menee syvälle romaanihenkilöidensä tunteisiin. Iloluontoinen mies taikoo jostain surumielistä proosaa. Toisin kuin monet lukijat, Kinnunen itse ei ajattele, että hänen henkilöidensä määräävä piirre olisi onnettomuus.

– En missään nimessä, herranjumala! Jokaisen meidän elämässähän on vastoinkäymisiä. Elämä menee niin kuin menee, ja sellaisena se pitää ottaa. Päivät pitää laittaa perätysten: on huonoja päiviä ja on hyviä päiviä.

– Tuntuu, että nykypäivänä elämän pitäisi olla sellaista kuin Facebook-kuvissa. Kaunista, hienoa, sliipattua. Tehdään täydellisiä ruokia, joita haudutetaan viisi tuntia, ja puoliso on käynyt hakemassa keskitäyteläistä viiniä. Kenen elämä on aina sellaista? Ainakin minun elämääni mahtuu sekä vastoinkäymisiä että ihan tavallisia arkipäivän juttuja. Eihän hyvää hetkeä huomaa, jos rinnalla ei ole huonoja.

Onnellisuudesta vouhotetaan Kinnusen mielestä liikaa. Jopa niin, että hän arvelee jatkuvan onnellisuuden vaatimuksen olevan yksi syy nuorten lisääntyneisiin mielenterveysongelmiin. Kinnuselle itselleen koko o-sana on vieras.

– Miten hitossa sellainen termi edes määritellään? Missä on onnellisuuden mitta? Pikemminkin määrittelen itseni tyytyväiseksi.

Perustyytyväisyyden ja -tyyneyden Kinnunen uskoo saaneensa kodin perintönä. Ehkä hötkyilemättömyys on myös koillismaalainen tapa katsoa maailmaa. Kinnusen perheessä vastoinkäymiset on tavattu kuitata turhia dramatisoimatta: Se nyt on semmosta. Se menee ohi. ”Koha jottai”, sanoi isoäiti, jos jokin asia ei vastannut täysin odotuksia. Vähempikin riittää, ei tarvitse pingottaa.

”Minua on aina tuettu ja kannustettu. Ehkä siksi ajattelen, että kyllä tämä tästä.”

– En ole koskaan kokenut, että minulla olisi erityisen vaikeaa tässä maailmassa. Se ei tarkoita, että kaikki olisi tullut minulle helposti, kyllähän monien asioiden eteen pitää tehdä todella paljon työtä – esimerkiksi parisuhteen, jotta se toinen jatkaisi vierelläni. Mutta mielestäni maailma on pääsääntöisesti helppo ja yksinkertainen. Se on varmasti kodin perintöä. Minua on aina tuettu ja kannustettu, sanottu, että pystyt kyllä ja hienoa. Ehkä siksi itsekin ajattelen elämää sellaisena, että kyllä tämä tästä.

Dallas riittää

Minusta on kuollut kaikki haluaminen pois. Suurin onni on se, ettei tahdo mitään.

Pääpointti voi olla tämä: ihmiset sietävät huonosti epävarmuutta.

– Vaikka elämähän on pelkkää epävarmuutta!

– Jostain on tullut ajatus siitä, että meidän pitää olla varmoja ja tietää elämämme päämäärä ja mitä elämässämme teemme. Siksi täytyy haluta paljon kaikenlaista ja tehdä itselleen tiekarttaa. Nuorempana tiettyjä valintoja täytyy tietysti tehdä, mutta väittäisin, että nelikymppinen, jonka päätoimi on haluta erilaisia asioita ja juosta niiden perässä, elää kyllä aika ruuhkaisen ja surullisen elämän.

Hyvää elämää tavoitellessaan moni näyttää haalivan mahdollisimman paljon kaikkea – tavaraa, kokemuksia, saavutuksia.

– Välillä tuntuu, että me nykyihmiset haluamme aina vain isompaa ja rajumpaa, matkustaa pidemmälle ja elää täydemmin, mikä on surullista. Jos aina vain tavoittelee isompaa, niin sitä peliähän ei koskaan voita. Silloin mikään ei riitä, mihinkään maisemaan ei ole tyytyväinen.

Kinnusen mielestä onnelliseksi, siis tyytyväiseksi, tullaan päinvastaisella tavalla: luopumalla.

– Äidinäitini alkoi vanhemmuuttaan huomata kaiken turhuuden. Hän eli vanhassa talossa yksinänsä pitkään paapan kuoleman jälkeen. Hän oli hirvittävän tyytyväinen, kun laittoi puuhellaan tulta ja teki ruokaa, kutoi villasukkaa tai katsoi Dallasia. Hän ei kaivannut elämäänsä muuta: se mitä oli, oli riittävästi. Ja silloinpa se nainen ilahtui pienistä asioista.

– Minusta se oli hienoa. Olen halunnut omaksua tuon luopumisen ajatuksen.

”Laitan pyykit, rapsutan koiraa, katson, onko muksun peitto hyvin. Silloin voi sanoa olevansa tyytyväinen.”

Suhtaudummeko elämään kuin kouluruokaan? Muistamme valittaa, kuinka kamalaa se on, emmekä ajattele, että miljoonat lapset ovat kuolleet nälkään.

– Valitamme detaljeista, kun jokin asia ei täytä laatuvaatimuksiamme.

– Ilo ja onnihan elävät pienissä hetkissä. Vaikkapa siinä hiljaisessa iltahetkessä, kun perhe on mennyt nukkumaan ja tassuttelen ympäri kotia, laitan pyykit kuivumaan, käyn katsomassa, onko muksulla peitto hyvin, rapsutan koiraa, joka heiluttaa häntäänsä korista. Silloin voi sanoa olevansa tyytyväinen.

Millainen jälki jää?

Isä sanoo aina, että elämä on hyvin eletty, jos yksikin jää kaipaamaan.

Ehkä tärkeintä on lopulta se, millaisen jäljen jättää toisiin. Tommi Kinnuselle isä antoi vahvan itsetunnon, kuulluksi ja hyväksytyksi tulemisen tunteen.

– Hautajaisissa yksi isäni kummilapsista kertoi, kuinka kummisetä hyväksyi hänet vikoineen ja puutteineen. Minulla on samanlainen olo. Sisarusten kanssa puhuimme siitä, kuinka jokainen oli kokenut yhden kohdan lapsuudessa samoin: kaikilla oli samat mahdollisuudet. Siksi kai on aina tuntunut, että maailma on avoin ja jokaisesta ovesta saa kulkea.

Omalle lapselleen Kinnunen yrittää muistaa joka ilta sanoa sen saman, josta itselle tuli lapsena lämmin olo. Isä tykkää.

– On minun vuoroni tarjota toiselle ne lapsuuden kesät. Jos pystyisin olemaan puoliksikaan niin hyvä isä kuin omani oli.

Kinnunen kuvailee surua koiraksi, joka alkaa seurata. Alkuun se vaikuttaa vieraalta, pelottavalta. Ajan mennessä koiraan tottuu ja lopulta kiintyy. Sen läsnäolo muistuttaa ajoista, jotka olivat joskus.

– Vielä isän poismeno on niin lähellä, että sen koiran ulvonta on kovin surullista.

Onneksi rintataskussa on kätevä kangasliina.

Kursivoidut kohdat Lopotti-romaanista.

Tommi Kinnunen
  • Kirjailija syntyi 1973 Kuusamossa.
  • Asuu Turussa puolisonsa, lapsensa ja terrierinsä kanssa.
  • Työskentelee yläkoulun ja lukion äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana.
  • Esikoisromaani Neljäntienristeys (2012) arvostelu- ja myyntimenestys. Juuri ilmestynyt Lopotti jatkaa sukutarinaa. Kinnunen aikoo kirjoittaa sarjaan kolmannen osan, mutta sitä ennen suunnittelee kirjoittavansa romaanin lasinpuhaltajista anoppilansa innoittamana.
Pinkkileidi

Kirjailija Tommi Kinnunen: ”Aikuisuus alkaa vasta, kun ei ole ketään, jonka edessä olla lapsi”

Aikuisuus alkoi 17-vuotiaana, kun muutin kotoa mökkiin, johon ei tullut vettä eikä ollut viemäröintiä. Ei vanhempia kiinnostanut koskaan, mitä minulle kuuluu tai miten voin. Raskas lapsena olo alkoi 5-vuotiaana: kävin leikkikoulua 25 kilometrin päässä kotoa..oma herätyskello, rannekello, itse kokoon raavitut aamiaiset, itse bussiin jne. Pahoja vanhemmat eivät koskaan olleet. Tavallisia työssäkäyviä kunnon kansalaisia. Lapsen tuntoja olen voinut tuntea ihan muiden ihmisten kanssa aikuisuuden...
Lue kommentti

Mikaelin ja norjalaisen Triana Iglesiaksen suhde syvenee koko ajan, vaikka yhteistä aikaa ei paljon ole.

Vain elämää, musiikin tekoa, tv-dokumentti ja valmistautuminen ensi vuoden kiertueelle. Siinä muutamia juttuja, joilla räppäri Mikael Gabriel, 26, on täyttänyt ja täyttää kalenteriaan.

Lisäksi miehellä on melko tuore parisuhde norjalaiseen juontajaan ja malliin Triana Iglesiakseen, 34. Pari on seurustellut reilun vuoden, ja kesällä Mikael sanoi Me Naisten haastattelussa olevansa rakastunut päästä varpaisiin.

– Yhteistä aikaa ei ole mitenkään ihan hirveän paljon. Silloin kun hän on täällä, minä olen aika paljon palavereissa ja studiolla. Sitten näemme iltaisin, Mikael kertoo.

”Yhteistä aikaa ei ole ihan hirveän paljon.”

Mikaelin mukaan Trianallakin riittää kiireitä, sillä nainen on esimerkiksi lanseeraamassa omaa alusvaate- ja kosmetiikkamallistoaan. Hän on juontanut jo yhdeksän kautta Norjan Paratiisihotelli-ohjelmaa, ja seuraavan kauden kuvaukset alkavat pian Meksikossa.

– Olen ollut aina vähän semmoinen, että jos rakastun, sitten mun pitää olla koko ajan sen ihmisen kanssa niin pitkään, että taas kyllästyn, Mikael kertoo.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen.

– Nyt en todellakaan pääse olemaan hänen kanssaan niin paljon kuin haluan, niin nyt tässä ei tule ainakaan kyllästymisiä. Sitten kun taas näemme, se on aina spessua. Se on toiminut meille tosi hyvin.

”Kun näemme, se on aina spessua.”

Mikael kertoo Trianan tukeneen häntä Vain elämää -ohjelman mukanaan tuomassa pyörityksessä ja iloinneen siitä, että muutkin näkevät sen Mikaelin, jonka Triana tuntee.

Triana myös tiesi, että ohjelma tulee olemaan räppärille iso juttu.

– Mä olin vähän että katotaan nyt, toivottavasti en mokaa koko hommaa, Mikael muistelee.

Parisuhteeseen suosio ei ole vaikuttanut.

– Ei se ole muuttunut mitenkään. Tai miten suhteemme nyt muuttuu ylipäänsä, niin menemme vain koko ajan syvemmälle parisuhteeseen.

Sunnuntaina Antti Ketonen esiintyy satiinissa ja liehulahkeissa. – Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin!

Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailevalle Antti Ketoselle, 38, torstai on treeniviikon jännittävin päivä. Silloin paljastuu, mitä puvustamo on valmistanut Antille seuraavaan lähetykseen.

– Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin, Antti virnistää.

Tämän sunnuntain lähetyksessä Antti nähdään liehulahkeissa, jotka sopivat hänen esittämänsä Kung Fu Fighting -biisin tyyliin ja itämaisia taisteluliikkeitä seuraavaan koreografiaan.

– Taisteluliikkeiden ja laulamisen yhdistäminen on ollut haastavinta, Antti kertoo.

– Minulla ei ole kokemusta itämaisista taistelulajeista. Kerran kävin jujutsu-kurssin tutustumistunnilla, mutta se homma jäi heti siihen yhteen kertaan.

Sunnuntain lähetykseen Antti sai valmentajakseen kungfumestari Zhang Fangin.

– Kyllähän tässä ajetaan äijää epämukavuusalueelleen: on vieraat biisit, koreografiat ja suoran lähetyksen jännitys, Antti heittää.

– Olen silti tosi tyytyväinen suoritukseeni, mitään en ole hävennyt.

Epäröimättä mukaan

Tähdet, tähdet -ohjelma on Antin ensimmäinen kokemus isosta tv-tuotannosta ja livelähetyksestä.

 –Minua ei tarvinnut suostutella, hyppäsin mukaan saman tien. Tässä ollaan aidosti musiikin äärellä.

Antti on jo muutaman lähetyksen jälkeen huomannut ohjelman tuoneen uutta yleisöä ja lisää kiinnostusta Neljänsuora-yhtyeelleen. Aktiivisesti keikkailevalle bändille on muodostunut läheinen ja aktiivinen faniporukka.

– Faniemme kesken on tiivis henki, ja heissä on syntynyt ystäväporukoita. Tietenkin toiveissani on, että se porukka vain kasvaa.

Perjantaina Neljänsuora julkaisi kokoelmalevyn, johon on paketoitu yhtyeen 13-vuotinen levytyshistoria. Materiaalia oli niin paljon, ettei ryhmä saanut karsittua suosikkejaan suunniteltuun 20 kappaleeseen.

– Onneksi saimme sitten tehdä tuplalevyn ja valita 40 biisiä. Siihenkin pääseminen tarkoitti kinaamista ja kiivaita keskusteluja. Lopputulos on kyllä yksimielisesti hyväksytty, ainakin melkein…Antti nauraa.  

Väliaikaiskoti Helsingissä

Tähdet, tähdet -ohjelmasta huolimatta Neljänsuora keikkailee koko ajan. Antille se tarkoittaa tiukkaa aikataulutusta. Kun muu bändi esimerkiksi risteilykeikan jälkeen jäi nukkumaan laivaan Tukholmassa, Antilla oli tunti aikaa siirtyä satamasta lentokentälle ja edelleen paluulennolle Helsinkiin.

Ohjelman takia Antti on muuttanut Salosta väliaikaisesti Helsinkiin. Mies suhaa nyt kaupunkia ristiin rastiin polkupyörällään.

– Helsinki tuntuu viihtyisältä, kun täällä on sopivasti vilinää ja elämää. Olen lomamatkoillanikin sellainen, että viihdyn hyvin suurkaupungeissa.

Tähdet, tähdet MTV3-kanavalla sunnuntaisin 19.30. Neljänsuoran kokoelma Suurimmat hitit 2003–2016 julkaistiin 21.10.

Stefan Richter sai avopuolisonsa Riikan kanssa pojan.

Julkkiskokki Stefan Richteristä, 44, on tullut isä. Hän iloitsi perheenlisäyksestä julkisilla Facebook-sivuillaan ja julkaisi esikoisestaan videon ja kuvan.

– Lupasin itselleni, etten julkaise vastasyntyneestä pojastani kuvia. Mutta en malta olla näyttämättä koko maailmalle, miten suloinen hän on – ja miten uskomaton hänen äitinsä on. Tässä on Ilmari Franz Richter, Stefan kirjoittaa Facebookissa.

Stefan ja lapsen äiti Riikka Vikmanin, 28, ovat olleet yhdessä puolitoista vuotta.

Stefan tuli tunnetuksi USA:n Top Chef -ohjelmasta, jossa hän sijoittui toiseksi. Lisäksi Stefan ollut mukana myös vierailevana tuomarina Suomen Top Chef -ohjelmassa ja etsinyt itselleen naista Richterin asteikko -ohjelmassa. Tällä hetkellä hänellä on ravintoloita muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä.

Stefanin Liisa-äiti oli suomalainen ja isä saksalais-tšekkiläinen. Stefan muutti vuonna 2014 Los Angelesista takaisin Suomeen 35 vuoden jälkeen.

Lapsen syntymästä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Supertähdeksi noussut Sanni aikoo lopettaa virheiden pelkäämisen ja tulla jälleen omaksi itsekseen.

Kolmessa vuodessa sinusta on tullut iso tähti. Mikä on konkreettisin muutos arjessasi?

– Isoin muutos on, kun lähden kauppaan, saan ottaa samalla yhteiskuvia. Mutta totta kai käyn kaupassa itse! Vaatteita tilaan paljon ulkomailta tai ostan matkoilta. Saan niin siistimpiä vaatteita.

Entä isoin muutos pään sisällä?

– Olen yrittänyt pitää pääni samanlaisena kuin 2013, jolloin minulla ei vielä ollut mitään statusta. Tuntuu, että olen sama tyyppi – elämänkokemusta on toki enemmän ja koheltamista vähemmän. Olen oppinut, että minulla on lupa palautua. Voin viettää sunnuntain katsomalla sarjoja Netflixistä enkä lähde enää salille keikkareissun jälkeen. Kotona minun ei tarvitse piiskata itseäni. Keskityn mielen tasapainottamiseen huippujen ja laskujen välissä.

Sinun kohdallasi nuoren naisen vapaa suhtautuminen seksiin on puhuttanut. Mistä se sinusta kertoo?

– Se kertoo siitä, että maailma on kaksinaismoralistinen, ja siihen on tärkeää tuoda naisen ääntä. Vahinko-biisin videosta noussut kohu oli väsyttävä, mutta sen jälkeen minusta tuntui, että roolini vaikuttajana selkiytyi ja ihmiset alkoivat keskittyä enemmän biiseihini ja siihen, millainen artisti olen. Eikä Vahinko ole mikään seksibiisi. Sehän kertoo ihastumisesta ja heittäytymisestä. Jos siinä olisi laulettu, että haluatko harrastaa mun kanssa seksiä kerran, silloin se olisi ollut lasten kannalta kyseenalainen.

”Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.”

Olet ollut lapsesta saakka hyvä siinä, mihin olet ryhtynyt. Missä olet erityisen hyvä?

– On vaikea antaa itselleen selkääntaputuksia mistään. Saavutuksen, kuten Emma-patsaan tai platinalevyn, jälkeen olen yleensä, että hyvä, mutta mitä seuraavaksi. Olen tullut ihan eteväksi tarinoiden kirjoittamisessa. Osaan teknisesti luoda kontrasteja ja jännitteitä. Haluan kehittyä niin, että yksi biisi voi olla kuin trilleri. Anssi Kela, Maija Vilkkumaa tai J. Karjalainen tekevät sitä tosi hyvin. On mahtavaa pystyä tekemään biisejä, jotka ovat tanssittavia ja samalla jopa itkettäviä.

Missä olet surkea?

– Olen surkea pitämään asioita järjestyksessä! Uuden laukun kanssa olen, että ihanaa, täällä ei ole mitään, ja laitan sinne lompakon, kännykän ja avaimet. Viikon päästä laukku on täynnä piuhaa ja paperia. Myös kotona asiat ovat epäjärjestyksessä. Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.

Olet kouluiästä saakka lukenut paljon tunteista ja ihmissuhteista. Mitä olet oppinut rakkaudesta?

– Apua, en tiedä, olenko oppinut mitään, sillä kaikki suhteet ovat olleet hyvin erilaisia. Olen oppinut, että rakkauden edessä olen tosi paljas ja haavoittuvainen. Vaikka kuinka olen artisti-Sanni, se ei ole mikään juttu silloin, kun puhutaan oikeasti tunteista. Silloin olen ihan yhtä haavoittuvainen ja pieni, satutettavissa ja höynäytettävissä kuin kuka tahansa.

Entä ihmissuhteista?

– He, jotka puhuvat minulle muustakin kuin työstäni, ovat säilytettäviä ihmisiä. Muutama hyvä ystäväni sekä perheeni ovat ankkuri-ihmisiäni. On tosi tärkeää, että on joku, jonka kanssa peilata, miksi jokin asia tuntuu joltakin.

Miten pidät itsesi fyysisesti kunnossa?

– Käyn hot joogassa ja kävelyllä. Vielä viime vuonna kävin salilla neljä viisi kertaa viikossa. Kun keikkoja oli paljon, lopetin ylimääräisen rehkimisen. Keikat ovat minulle pääurheilua, loput on kehon kuuntelua.

Entä henkisesti kunnossa?

– Siinä tärkeintä ovat ystävät, perhe ja pienten asioiden arvostaminen. Koetan saada jokaiseen päivääni seikkailua. Esimerkiksi niin, että kahvinkeiton sijaan käyn hakemassa sen jostakin. Mitä pienemmistä asioista löydän iloa, sitä helpompaa minun on olla tyytyväinen.

”Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä.”

Sinua on arvosteltu myös liian laihaksi. Mitä siitä ajattelet?

– Kaikki minut tuntevat tietävät, ettei mulla ole ongelmia kroppani kanssa. Jos läheiseni sanoisivat olevansa huolissaan minusta, hätkähtäisin, mutta he tietävät, ettei syytä huoleen ole. Minusta koko asia tuntui klikkikalastelulta.

Biisissä nimeltä SANNI kuittailet eksälle. Mikä sinusta on paras keino toipua ihmissuhdekolhuista?

– SANNI on biisieni naljailevimmasta päästä, mutta pointtina on itseironia. Vaikka olisin mitä, se ei päde, kun olen saanut pakit. Artisti-Sanni on super ja mahtava, mutta eihän mikään status suojaa sellaiselta. Minusta eksästä pääsee yli niin, että antaa aikaa. Naljailu kertoo siitä, että ei olla vielä päästy yli.

Olet pienten tyttöjen idoli. Haluatko ottaa etäisyyttä siihen K18-sanoituksilla?

– En missään nimessä. Kirjoitan asioista, jotka minua koskettavat, enkä voi olettaa, että samat asiat koskettavat 10- tai 30-vuotiasta. Levy-yhtiössä joku voi kysyä, olenko ihan varma tästä, ja minä vastaan, että olen. Tarkoitukseni ei ole opettaa ketään biiseilläni tai kehottaa heitä mihinkään. Taiteen tarkoitus on kertoa maailman tilasta niin kuin sen kokee. En voi muuttaa omaa todellisuuttani sen takia, että joku saattaa kuulla sen.

Onko rakkaudella mielestäsi sukupuolta?

– Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä. Minä komppaan kaikkia, kunhan ketään ei satuteta. Chisu sanoi Vain elämää -jaksossaan, ettei sielulla ole sukupuolta silloin, kun kirjoittaa. Se oli tosi hyvin sanottu. Jos mies laulaa biisini, se on ihan yhtä totta.

Sinunkin parisuhdestatuksesi on ollut puheenaihe. Mitä siitä ajattelet?

– En ole koskaan avannut yksityiselämääni mutta en piilottele mielestäni mitään. Se vain ei liity musiikkiini. On se myös suojautumista. En halua, että kaikki asiani ovat muiden nähtävänä, koska milloin tahansa voi tapahtua mitä vain.

”Vaikka kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.”

Miten olet löytänyt tasapainon ulkoa tulevien vaatimusten kanssa?

– Olen poukkoillut monta vuotta, elänyt muutoksessa ja hukassakin. Nyt tuntuu, että seison omilla jaloillani.

Kakara ku Cara -biisi on keskisormea henkilöbrändäykselle. Kaikki yrittävät näyttää Kylie Jenneriltä ja panikoivat, jos eivät saakaan tykkäyksiä. Haluan olla lapsekas, räävitön ja vapaa ja näyttää finkkua pelkälle poseeraamiselle. Vaikka mun kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.

Olen pelästynyt sitä, että alan minimoida virheitäni, koska minuun kohdistuu katseita. Haluan takaisin kolisevaan polvikuhmujen elämään, jossa tukka voi olla päin mäntyä. En jaksa perustaa itseäni liikaa toisten funtsimiselle, sillä lopulta ihmiset funtsivat vain sitä, mitä seuraavaksi söisi. Prosessi on kesken, mutta päällä on kova minuksi tulemisen aika.

Moukari-kappaleessa kerrot raiskausuhkauksesta. Oletko joutunut muuttamaan arkeasi uhkausten takia?

– En. Nostin biisiin asioita, joita minulle on sanottu. Somessa huudetaan aivan käsittämättömiä, eikä siitä puhuta tarpeeksi. Järkyttävät, alistavat kommentit satuttavat minua. Vaikka en ota sitä itseeni, alitajuntani ottaa sen minuun. Tulee pelko, että uhka on olemassa, ja kaikista peloista haluaisin päästä veke. Haluan kertoa, miten haavoittavaa huutelu voi olla.

Olet kertonut, että et osaa haaveilla, sillä olet saanut niin paljon. Entä nyt?

– Haluaisin joskus kirjoittaa kirjan ja asua suurkaupungissa, jossa kukaan ei tunne minua. En halua elää sitten kun -elämää, sillä siitä minulla jo on kokemusta. Sitten kun -hetken jälkeisenä aamuna koittaa tyhjyys. Nyt asetan itselleni lyhyen tähtäimen tavoitteita ja opettelen suhtautumaan asioihin vähemmän vakavasti. 

Sanni
  • Muusikko Sanni Kurkisuo syntyi 26.5.1993 Lohjalla, asuu Helsingissä.
  • Näytteli Miss Farkku-Suomi -elokuvassa 2012.
  • Palkittu vuoden 2015 naissolistin Emmalla.
  • Kolmas levy SANNI ilmestyi lokakuun alussa ja myi platinaa jo ennakkoon.