Nuorena Susanna Alakoski ei pitänyt taustaansa rikkautena. ”Muistan kuinka odotin pienenä, että joku kysyisi, mistä suku­nimeni tulee. Tai että joku olisi vaikka pyytänyt koulussa laskemaan suomeksi kymmeneen. Sellaista ei koskaan tapahtunut.” Kuva Panu Pälviä

Sikalat-kirjasta tunnettu Susanna Alakoski, 51, luki uutta kirjaansa varten satoja raportteja perheestään, äidin itsemurhayrityksistä ja isän alkoholismista. – En tiennyt, että jouduin näkemään lapsena niin paljon väkivaltaa.

Kukkaistutuksia, vastaniitettyjä nurmikoita, tuliterä kirjasto ja kaunis kivikirkko puiden katveessa. Gustavsbergin taajama Tukholman kupeessa tunnetaan lähinnä sen posliinitehtaasta, jossa astiastojen lisäksi valmistetaan vessanpönttöjä. Siitä tulee paikkakunnan liikanimikin, Pottboda, Pönttölä.

– Tämä oli ennen köyhien suomalaisten tehdastyöntekijöiden aluetta, ruotsin­suomalainen kirjailija Susanna Alakoski kertoo ja viittilöi ympärilleen.

– Nyt täällä asuu lähinnä rikkaita ihmisiä, ja asunnot ovat kalliita.

Susanna on asunut Gustavsbergissä runoilija-aviomiehensä Mats Söderlundin sekä perheen kolmen lapsen kanssa jo monta vuotta.

Nykyiset kotikulmat eivät voisi olla kauempana kirjailijan lapsuudenmaisemasta, Ystadin Fridhemistä, jonka hän ikuisti August-palkittuun romaaniinsa Sikalat.

Kirja kuvasi suomalaisen maahanmuuttajaperheen vaikeuksia sopeutua uuteen kotimaahansa, kodin alkoholismia ja väkivaltaa. Perheen tytär Leena on ankeista olosuhteista huolimatta reipas tyttö,  ja kirjassa on myös toiveikkaan selviytymistarinan sävyjä. Moni on pitänyt kirjaa tarkkana kuvauksena Susannan omasta lapsuudesta, mutta tosiasiassa hänen perheessään valoisat hetket olivat harvassa. Tämä ilmenee ensi kuussa suomeksi ilmestyvästä teoksesta Köyhän lokakuu – päiväkirja.

Kirja on tiukka poliittinen puheenvuoro köyhyydestä, mutta myös raastava oma­elämäkerta, jota varten Susanna kävi läpi satoja sosiaalitoimiston, sairaalan ja poliisin lapsuudenperheestään kirjaamia dokumentteja. Teos näyttää myös, kuinka pitkä on ollut köyhän maahanmuuttajatytön luokkaretki Tukholman keskiluokkaiseen kulttuurieliittiin, Sikaloista Pönttölään.

– Ymmärsin täysin vasta tämän kirjan myötä, mikä tie on ollut päästä sieltä pois. Ja mikä tie se on vieläkin, sillä eihän lapsuus mihinkään katoa, Susanna sanoo.

Syvään juurtunut häpeä

”Harjaa hampaat suolalla, se kelpaa”, äiti neuvoo pientä Susannaa. Alakosken perhe muutti Vaasasta Ystadiin 60-luvun puolivälissä. Kumpikin vanhemmista kävi töissä, joskus pimeästikin, mutta raha ei silti riittänyt mihinkään, ei lenkkareihin tai polkupyörään, ei edes hammastahnaan. Susannalla ei ollut koskaan syntymäpäiväjuhlia eikä mitään kerrottavaa kesä­lomasta syyslukukauden alussa. Perhe nukkui Lions-klubin lahjottamissa lakanoissa­ ja haali huonekalut jätehuoneista.

Kun Susanna löysi kadulta ison kalan, perhe söi siitä tehtyä keittoa kaksi päivää. Usein vatsassa kurni nälkä.

– Kun olin pieni, köyhyys oli niin normaalia, etten ajatellut sitä. Vasta myöhemmin tajusin, että ei ole normaalia, ettei ole varaa osallistua luokkaretkelle.

Sosiaalityöntekijöiden Fridshemin taloille­ antama nimitys, Sikalat, kertoi alueesta kaiken. Sen lapset olivat kaikki tottuneet  köyhyyteen ja alkoholismiin.

Kasvaessaan Susanna kuitenkin pääsi vähitellen­ näkemään myös toisenlaisia perheitä. Ensimmäisen poikaystävänkin kotona oli kiiltävän puhdasta, jääkaapissa aina ruokaa ja alkoholia otettiin kohtuullisesti.

– Kun näin muita tapoja elää, aloin hävetä enemmän ja enemmän: ei meillä ole noin hienoa sohvaa, en voi kutsua ketään meille vuorostani kylään. Häpeä köyhyydestä juurtui syvälle. Se tuntui ansaitulta, omalta syyltä.

Elämä sossun papereissa

Pari vuotta sitten Susanna huomasi palaavansa ajatuksissaan koko ajan lapsuutensa niukkuuteen. Hän tajusi alleviivaavansa kirjoista köyhyyttä käsittelevät kohdat ja miettivänsä kodittomien oloja kuunnellessaan sääennustuksia.

– Köyhyys alkoi pyöriä päässäni kuin pesukoneessa. Halusin tutkia tätä aikaa ja pohtia myös, miksi omassa lapsuudessani kaikki meni niin päin helvettiä.

Teema askarrutti niin, että puhuessaan kustantajansa kanssa aivan toisesta projektistaan, Susanna huomasi yhtäkkiä valehtelevansa, että hänellä oli työn alla myös toinen, köyhyyttä käsittelevä teos. Kumman kustantaja haluaisi?

– Hän valitsi Köyhän lokakuun, ja minun­ piti alkaa töihin, Susanna nauraa.

Hän päätti kirjata ajatuksiaan päivä­kirjamuotoon yhden lokakuun ajan.

– Kyllähän köyhyyttä ja kodittomia kestää nähdä kesällä, mutta lokakuussa, ilman viiletessä, siitä tulee vaikeampaa.

Kirjaa varten Susannan oli rohkaistuttava tarttumaan kirjahyllyssä odottaviin paperipinoihin. Hän oli vuosien aikana haalinut eri lähteistä potilaskertomuksia, sosiaalihuollon raportteja, poliisin asiakirjoja ja naapureiden lausuntoja perheensä elämästä. Papereita on 500–600, Susanna ei ole laskenut.

– Pyysin terapeuttiani lukemaan ne ensin, sillä en halunnut yllättyä mistään. Mutta halusin tietää, ovatko muisti­kuvani totta vai onko siellä vielä muutakin.

Papereihin on kirjattu koruttomasti Alakoskien arkea: äiti kävi kertomassa sossussa, ettei heillä ole rahaa ruokaan, Susanna pyytämässä 50 kruunua, että pääsisi luokkaretkelle. Kun perhe ei pystynyt maksamaan kotinsa sälekaihtimia, kruununvouti haki television, odotti sitten joulun yli ja vei pölynimurinkin.

Lausunnoissa ja lähetteissä näkyivät myös kodin alkoholismi ja väkivalta. Sosiaalihuollon asiakirjassa vuodelta 1972 todetaan ykskantaan, että Alakosken perheen isä on lyönyt vaimonsa melkein tajuttomaksi. Vuotta myöhemmin raportoidaan kymmenvuotiaan Susannan tulleen poliisilaitokselle, koska äiti istuu tuolilla verta valuen eikä vastaa puhutteluun.

Susanna muisti kyllä vanhempiensa väkivaltaiset riidat, äidin nielemässä pillereitä ja puutteen aamu­palapöydässä. Silti papereiden lukeminen oli järkytys. 

– En ollut ymmärtänyt, kuinka paljon väkivaltaa jouduin pienenä näkemään. Oli myös yllätys, kuinka helvetin köyhiä me olimme, Susanna sanoo.

Pakoon kaikesta

Sosiaalitoimiston papereissa kerrottiin siitäkin, kuinka Susanna tuli 14-vuotiaana poikaystävälleen raskaaksi ja järjesti itse ajan keskeytykseen. Hän pyysi päästä sijaisperheeseen, jossa viihtyi vuoden, asui sitten siellä täällä, lopulta yksin pienessä kellariyksiössä.

– Lohdutin itseäni usein sillä, että jollakin menee vielä huonommin. Minulla oli kuitenkin koti, kaksi vanhempaa, ja sain jollain tavalla aina apua.

Teini-ikäisenä päässä oli kuitenkin vain yksi ajatus: on päästävä pois.

– Oma asunto oli ensimmäinen askel pois kaikesta, ei vain kotoa vaan myös koko maailmasta, hän sanoo nyt.

Köyhyys oli tehnyt tehtävänsä, eikä Susanna osannut edes haaveilla. Hän osasi sanoa vain, mitä ei halunnut.

– En halunnut tehdä työtä tehtaassa enkä nakkikioskissa, en halunnut olla kuin äitini tai isäni, en niin kuin kaverit tai heidän vanhempansa. En halunnut olla kännissä enkä halunnut miestä, joka lyö.

Susannan äiti luki paljon ja kehotti tytärtäänkin lukemaan ja hankkimaan ammatin.

– Äiti tiesi, ettei hänen elämänsä ollut hyvää. Hän halusi tyttärelleen jotain muuta ja onnistui istuttamaan ajatuksen  minuun.­ Mutta ei hän osannut sanoa,­ kuinka teen elämästäni jotain muuta.

Tieto on elintärkeää, ja sitä Susannan mielestä köyhiltä usein puuttuukin. Ei hänkään tiennyt nuorena, että voisi saada opintolainaa ja lähteä sen turvin pois.

– Kotona pitäisi voida keskustella erilaisista ammateista ja elämistä, mutta korkeakoulutus voi tuntua duunari­perheessä mahdottomalta. On myös koulun asia auttaa, mutta moni luokkatovereistani sai vain kuulla, ettei heistä tule koskaan mitään, varsinkaan pojista.

Susannan isoveli Jouko pakeni alkoholiin ja huumeisiin – kolmeksikymmeneksi vuodeksi.

Susannan mukaan hän itse välttyi veljensä kohtalolta vain siksi, että oli kiltti tyttö, jolla oli vähän tuuria.

– Olimme veljeni kanssa hyvin samanlaisia. Hänestä olisi pitänyt tulla muusikko. On sääli, miten paljon lahjakkuuksia työväenluokan lapsissa menetetään. Moni lapsuudenystävistäni on kuollut päihteisiin tai väkivaltaan, mutta heistä kaikista olisi voinut tulla jotain.

Susanna oli hyvä koulussa, mutta lukiossa hänen voimansa loppuivat. Koulu jäi kesken, ja hän meni nakkikioskille töihin. Väkivalta kotona jatkui.

Susanna palasi kouluun vasta monta vuotta myöhemmin. Ulospääsy löytyi sattumalta, kun ystävä viimeisenä hakupäivänä työnsi hänen eteensä ylimääräiset hakupaperinsa Göteborgin sosiaalikorkeakouluun.

Tarpeellinen romahdus

Susanna opiskeli sosionomiksi, teki töitä ja matkusteli. Hän työskenteli kahdeksan vuotta sosiaalisihteerinä, kirjoitti samanlaisia raportteja kuin hänen perheestään oli kirjoitettu ja siirtyi sitten vasemmistopuolueen puheenjohtajan Gudrun Schymanin lehdistösihteeriksi. Samaan aikaan hän perusti perheen. 90-luku tuntuu vain vilahtavan ohi.
Mennyttä hän ei ajatellut, ei ehtinyt.

– Olen vain juossut koko elämäni, vain mennyt eteenpäin. En ajatellut, etten­ ajatellut kokemaani.

Susanna kävi kolmikymppisenä vuosien ajan terapiassa. Hän uskoi, että se riitti menneiden käsittelemiseen.

Romahdus tuli, kun Susannan äiti ja isä kuolivat, ja hän sai nuorimman tyttärensä, joka sairasteli. Susanna laihtui, kärsi unenpuutteesta ja huimauksesta.

– Kun ihminen voi pahoin, hän usein vain yrittää kuten ennenkin. Ajattelin, että minun täytyy voida hyvin, kun elän ihan normaalisti. Mutta ei siinä käynyt niin.

Paniikkihäiriö iski jostain pimeästä, varoittamatta, kun Susanna istui sohvalla miettimässä edesmennyttä äitiään.

– Olin ihan loppu, tuntui kuin koko vartalo olisi ollut vereslihalla. Oli kuin jokin iso pallo olisi mennyt sisälläni rikki. Sen piti päästä ulos. Kaikki tulikin sitten kerralla, ja hyvä että tulikin. Se pakotti pysähtymään ja hakemaan apua. Mutta pelottavaa ja kauheaa se oli.

Sairaalassa Susanna alkoi kirjoittaa lapsuusmuistojaan, välillä silmät ummessa. Kun hän sai surukirjan valmiiksi, hän alkoi itkeä. Ja itki joka päivä puolentoista vuoden ajan.

Toinen mahdollisuus

Susanna ei koskaan saanut puhuttua äitinsä kanssa menneistä.

– Yritin kyllä, mutta se oli vaikeaa. Yritin saada Sikalatkin valmiiksi ennen kuin äiti ja isä kuolivat, mutta en onnistunut. Tiedän silti, että he olisivat olleet minusta ylpeitä.

Kaikesta huolimatta hän tuntee olleensa­ rakastettu lapsi. Käytyään läpi lapsuutensa paperit, hän huomasi, kuinka paljon pahaa hän oli unohtanut. Sen sijaan mieleen on jäänyt perheen harvinainen yhteinen metsäretki.

– Perheellämme oli paljon hyviäkin hetkiä, kun alkoholia ei käytetty. Olimme köyhiä, mutta vanhempani olivat hyviä ihmisiä. Mutta kun on kurjaa, juomisella saa elämäänsä hetkeksi jotain kivaa.

Susanna ei ole katkera eikä sääli itseään, se ei kuulemma olisi suomalaista. Mennyt on mitä on, ja kaikki on nyt hyvin.

– Mutta ajattelen, että nyt saisi riittää. Haluan vain elää elämääni, se on aika­ kivaa.­ Toivon, ettei lapsille tapahdu mitään­ pahaa eli olen ihan normaali neuroottinen äiti, hän nauraa.

Oma perhe on merkinnyt paljon Susannalle, mutta myös hänen miehelleen Matsille, jonka vanhemmat erosivat tämän ollessa pieni. Susanna uskoo, että he ovat pystyneet tarjoamaan lapsilleen, nyt 22-vuotiaalle pojalleen sekä 20- ja 15-vuotiaille tyttärilleen hyvän elämän.

– Saimme Matsin kanssa kumpikin mahdollisuuden aloittaa alusta ja tehdä kaiken oikealla tavalla.

Hän ei halua tuputtaa lapsilleen menneisyyttään. He saavat lukea äitinsä kirjat sitten, kun ovat siihen valmiita.

– Ollaan me jo paljon puhuttukin. Kun veljeni muutama vuosi sitten raitistui ja sain ainoan lapsuuden perheen perheenjäseneni ihmeellisesti­ takaisin,­ lapset kyselivät,­ miksi veli oli niin kauan poissa.

Häpeäminen sai riittää

Kirjojensa myötä Susanna on saanut kitkettyä itsessään tiukasti istuneen häpeän. Uudesta teoksestaankin hän tuntee ylpeyttä.

– En enää häpeä taustaani yhtään. Tiedän nyt, ettei tuntemani yksinäisyys ole totta. Se näkyy kirjeissä, joita saan päivittäin ja joissa ihmiset kertovat kokemastaan­ väkivallasta, köyhyydestä ja alkoholismista. En ollut ainoa.

– Ja kun luin Ystadin kunnan papereista, kuinka vähän meillä tuolloin oli, aloin ymmärtää perhettänikin paremmin.

Köyhän lokakuu -kirjaa luetaan Ruotsin kouluissa ja sosiaalikorkeakouluissa, ja Susannan kalenteri on ensi kesään asti­ buukattu täyteen puhujakeikkoja.

Hänestä ainoa tapa, jolla sosiaalipolitiikka saadaan uudistettua, on puhua jatkuvasti köyhyydestä. Kuten siitä, kuinka nopeasti nyky-Ruotsissa matalapalkkainen tai osa-aikainen työntekijä voi pudota­ köyhyysloukkuun yllättävien menojen tai vastoinkäymisten takia.
Susanna muistelee työtään sosiaalityöntekijänä 20 vuotta sitten. Silloin Ruotsissa ei juuri ollut kodittomuutta.

– Ja kun olin pieni, köyhilläkin ihmisillä oli hampaat, toisin kuin nykyisin. Eivätkä­ lapsiperheet olleet kodittomia. Olen varma, että jos olisin nuori tänä päivänä, perheemme olisi asunut kadulla.

Susanna vilkaisee tummalle taivaalle ja mainitsee, että Gustavsbergissä on tänään­ syksyn ensimmäinen sateinen päivä. Kohta on taas lokakuu.

Lue arvio Susannan uusimmasta kirjasta Me Naisten numerosta 42/2013, joka ilmestyi 18.10.

Susanna Alakoski

■ Kirjailija on syntynyt 16.5.1962 Vaasassa.

■ Muutti perheensä mukana Ruotsiin Skåneen noin kolmevuotiaana, asuu
nykyisin Gustavsbergissä.

■ Naimisissa runoilija Mats Söderlundin kanssa, parilla on kolme lasta.

■ Esikoisromaani Sikalat (Schildts, 2007) palkittiin Ruotsin merkittävimmällä kirjallisuuspalkinnolla Augustilla. Kirjasta tehdyn Sovinto-elokuvan pääosissa olivat Noomi Rapace, Outi Mäenpää ja Ville Virtanen.­

■ Uusi kirja Köyhän lokakuu – päiväkirja (Schildts & Söderströms) on ilmestynyt.

Obamat hallitsevat sosiaalisen median, meidän kaikkien iloksemme.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman, 55, kausi lähenee loppuaan. Varsinkin hänen puolisonsa Michelle Obama, 52, on nyt huippusuosittu, kiitos muun muassa hänen voimakkaisen puheidensa.

Obamat tunnetaan myös mahtavasta ja poikkeuksellisen aktiivisesta läsnäolostaan sosiaalisessa mediassa. Viime talvena Michelle kertoi Vergen haastattelussa, että maineesta on kiittäminen perheen some-eksperttejä eli teini-ikäisiä tyttäriä Sashaa ja Maliaa. Joskin he eivät ole niin vakuuttuneita vanhempiensa some-edesottamuksista.

– He eivät pidä meitä yhtään cooleina, Michelle sanoo Vergelle.

Poimimme parin parhaan somehetket vuosien varrelta:

1. Supersankaritytöt

Keskiviikkona Barack Obaman Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa presidentti poseeraa viittoihin sonnustautuneiden tyttöjen kanssa.

”Kaikki sankarit eivät pukeudu viittaan – mutta jotkut pukeutuvat”, kuuluu kuvan saateteksti.

 

Not all heroes wear capes—but some do.

Kuva, jonka Barack Obama (@barackobama) julkaisi

2. Presidentin coolit ensiaskeleet Twitterissä

Viime vuonna presidentti Obama sai oman Twitter-tilin @POTUS (President of the United States). Aiemmin hänen alaisensa olivat twiitanneet hänen puolestaan. Presidentti aloitti twiittailun hauskaan tapaansa:

”Terve, Twitter! Tässä Barack. Todella! Kuusi vuotta meni ennen kuin ne vihdoinkin antoivat minulle oman tilin”, kuului

Pian tämän jälkeen Yhdysvaltain entinen presidentti ja presidenttiehdokas Hillary Clintonin puoliso Bill Clinton twiittasi Obamalle.

”Tervetuloa Twitteriin, POTUS! Yksi kysymys: pysyykö nimimerkki talossa? #kysynkaverinpuolesta ”, Clinton veisteli.

Ja Obama vastasi, nokkelasti tietenkin.

”Hyvä kysymys, Bill Clinton. Nimimerkki tulee viran mukana. Tiedätkö ketään, joka olisi kiinnostunut @FLOTUS-tilistä?”

@FLOTUS-tili (First Lady of the United States eli presidentin puoliso) kuuluu Michellelle. Se perustettiin jo paljon ennen hänen miehensä Twitter-valtausta, vuonna 2013.

Presidentin puolisolla on tällä hetkellä 5,6 miljoonaa seuraajaa Twitterissä ja presidentillä lähes 11 miljoonaa.

3. Michellen naurispätkä

Yksi Michellen kuuluisimmista someneronleimauksista on Vine-videopalvelussa jaettu ”Turnip for What” -pätkä. Taustalla on hittibiisi Turn Down for What. Michelle tunnetaan siitä, että hän puhuu terveellisten elämäntapojen puolesta ja on huolissaan amerikkalaisten ylipaino-ongelmasta – siksi nauris.

Uskomatonta kyllä, nauriksestakin voi tehdä coolin.

4. Barackin tsemppitwiitti

Presidenttipari tunnetaan siitä, että he osaavat kannustaa toisiaan. Kun Michelle piti viime kesänä yhden hienoista puheistaan, Barack twiittasi sen jälkeen kauniisti.

”Uskomaton puhe uskomattomalta naiselta. En voisi olla ylpeämpi, ja maatamme on siunattu sillä, että hän on FLOTUS. Rakastan sinua, Michelle”, presidentti kirjoitti.

5. Obama ja pikkupaavi

Vuosi sitten halloweenina eräs tietty naamiaisasu kiinnitti presidentti Obaman huomion Valkoisen talon lapsille järjestämässä juhlassa. Kun karkkia jakava presidentti näki paavin autoineen, hän ei voinut olla nauramatta.

Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters
Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters

Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters
Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters

Valkoinen talo jakoi kohtaamisesta videon:

6. Presidentti ja ilkeät twiitit

Erityisen viehättävän presidenttiparista tekee se, etteivät he ota itseään liian vakavasti. Viime vuonna presidentti Obama luki Jimmy Kimmel Live -tv-ohjelmassa ääneen itselleen osoitettuja ilkeitä twiittejä, vastasi niihin huumorintajuiseen tapaansa ja jopa kehui hauskaa piikittelyä.

Eräs twiittaaja ehdotti, että Obama lähetettäisiin kaukaiselle golfkentälle ja jätettäisiin sinne. Presidentti myhäili, että sehän on hyvä idea.

7. Tanssi asennemummon kanssa

Muistatko 106-vuotiaan Virginia McLaurinin? Video karsimaattisen rouvan kyläilystä Valkoisessa talossa levisi viime talvena huimaa vauhtia sosiaalisessa mediassa. Obamat ihastuivat heti energiaa pursuavaan McLauriniin, ja kolmikko tanssahteli yhdessä.

Valkoisen talon blogin mukaan McLaurinin ystävä otti yhteyttä presidentin päämajaan ja kertoi, että McLaurin on tehnyt vapaaehtoistyötä vuosikymmenten ajan ja haaveilee vierailusta Valkoisessa talossa. Tapaaminen oli osa Mustien historian kuukauden (Black History Month) juhlallisuuksia.

8. Michellen ja Bushin halaus

Syyskuussa sosiaalisessa mediassa huokailtiin ihastuksesta, kun Michelle tervehti entistä presidenttiä George W. Bushia lämpimällä halauksella. Michelleltä riittää rakkautta kaikille.

9. Se vielä kuuluisampi halaus

Eikä pidä unohtaa sitä, että Obamat näyttävät herkästi myös rakkautta toisinaan kohtaan. Vuonna 2012 Barack Obaman Twitter-tilillä jaettiin kuva, jossa presidenttipari halaa. Obama oli juuri valittu jatkokaudelle.

”Vielä neljä vuotta”, kuului teksti.

Päivitys oli pitkään maailman suosituin twiitti.

10. Mini-Barack ja mini-Michelle

Vuosi sitten halloweenina Michellen Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa kaksi lasta ovat pukeutuneet presidenttipariksi. Kuin neljä marjaa!

 

Mini me and POTUS! Who are you dressing up as tonight? #HappyHalloween (Regram from @BallerAlert)

Kuva, jonka First Lady Michelle Obama (@michelleobama) julkaisi

11. Michellen autokaraokejammailu

Michellen nykyiseen suursuosioon vaikuttaa varmasti se, että hän on varsinkin tänä vuonna esiintynyt erityisen vapautuneesti, hauskasti ja rennosti mediassa. Viime kesänä Michelle ihastutti heittäytymällä The Late Late Show with James Corden -ohjelman James Cordenin Carpool Karaoke -videolla. Michelle heitti läppää, lauloi ja jammaili autokaraokessa täysillä esimerkiksi Beyoncén ja Missy Elliotin tahtiin. Tämän tyypin kanssa haluaisi bileisiin!

Autokaraokessa vieraillut Missy Elliot hehkutti jälkeenpäin Michelleä Facebookissa ja Instagramissa.

”Olin äimistynyt, kun presidentin puoliso osasi lauluni sanat. Hän on niin cool, kuin yksi serkuista, jonka toivot tulevan sukukokoontumisiin joka kerta. Hän on niin kiltti ja kaunis sydämeltään. Superfiksu!” räppäri suitsutti.

Mikko Kuustonen on nähty julkisuudessa monissa eri rooleissa.

1980-luku

Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen
Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen

Mikko julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa vuonna 1979, mutta 80-luvulla hän tuli tunnetuksi Q.Stone-yhtyeestä sekä Pro Fide -gospelyhtyeestä. 80-luvulla Mikko aloitti myös työnsä kehitysmaissa ja kiersi kansalaisjärjestöjen mukana parikymmentä vuotta.

Mikon lapset, näyttelijät Iina ja Minka Kuustonen syntyivät vuonna 1984 ja 1985.

1990-luku

Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen
Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen

90-luku oli muusikko Mikko Kuustosen kulta-aikaa. Hän julkaisi levyn lähes joka vuosi vuoteen 1997 asti ja keikkaili ahkerasti.

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin. He sanovat että oleellista on se, miten on oltu. Olen siis saanut armahduksen, Mikko muisteli 90-lukua Me Naisten uusimmassa numerossa.

2000-luku

Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen
Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen

Vuonna 2004 Mikko teki elämänmuutoksen ja jätti alkoholin kokonaan.

– Alkoholinkäyttöni johti sisäiseen lamaantumiseen ja masennukseen, henkiseen pysähdysilaan. Omat mittarini menivät punaiselle, kun juomisesta tuli jokapäiväistä, hän kertoo Me Naisten haastattelussa.

Vuonna 2008 Mikko valittiin vuoden positiivisimmaksi ihmiseksi. Se oli hänestä lähes tragikoomista.

– Mut valittiin Suomen positiivisemmaksi ihmiseksi samana vuonna, kun aloitin masennuslääkityksen. Olen joutunut kipuilemaan oman persoonan löytämisen tai levollisuuden kanssa. Vaivun helposti, varsinkin yksin, sellaiseen alakulon kierteeseen, hän kuvailee Vain elämää -jaksossaan.

2010-luku

Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen
Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen

Tällä vuosikymmenellä Mikko on ollut tuttu kasvo viihdeohjelmissa, kun hänet on nähty esimerkiksi Hyvät ja huonot uutiset- sekä Pop'n'roll-ohjelmien vakiopanelistina. 

Mikko ja Marita erosivat vuonna 2014 yli 30 vuotta kestäneen liiton jälkeen.

Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Mikko ja Hanna Brotherus, 48, alkoivat seurustella vuonna 2014 ja muuttivat yhteen tänä kesänä. Mikko kertoi tällä viikolla Me Naisten haastattelussa, että Hannan kanssa hän on kokonaan uudessa elämäntilanteessa. Samassa taloudessa asuvat Hannan 13- ja 15-vuotiaat lapset vuoroviikoin.

– Tärkeintä on keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun. Aika näyttää, miten selviämme siitä.

Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen
Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen

Vain elämää -ohjelmassa Mikko on harmitellut pitkää taukoaan musiikin tekemisestä. Edellinen sooloalbumi, Hietaniemi, ilmestyi vuonna 2007. Muutos on kuitenkin tulossa: Mikko tekee uusia biisejä ja lähtee keväällä konserttikiertueelle.

Mikon Vain elämää -päivä Nelosella perjantaina kello 20.00. Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Suomalaislaulaja esittää ohjelmassa Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää lauantain livelähetyksessä islantilaislaulaja Björkin vuonna 1995 ilmestyneen kappaleen It's Oh So Quiet. Saaran kappalevalinnasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä MTV.

Tunnettu kappale on upea, joskin vaikea. Teknisesti Saara on älyttömän taitava laulaja, mutta kappale on muutenkin yllättävä valinta. Björkin tuotanto henkilöityy vahvasti laulajaan itseensä, joten voi miettiä, miten se taipuu toisen esitykseen. Aallon musikaalimaisuus on myös aika kaukana omaperäisen Björkin tyylistä.

Vaikka Björk on iso nimi, laulajan musiikki myös jakaa vahvasti mielipiteitä. Biisillä ei välttämättä ole helppo kerätä yleisöääniä.

Saara Aallon Facebook-seinän perusteella suurin osa faneista on huolissaan kappalevalinnasta.

”Voi voi... Ei taida engelsmannit tykätä tuosta biisistä. Parempi valinta olisi ollut joku tunnettu diiva, Houston, Adele tai Dion. Tsemppiä kuitenkin”, kuuluu eräs kommentti.

”Nyt kyllä pelottaa.”

”Nyt kyllä pelottaa”, kirjoittaa toinen kommentoija.

Toisaalta osa kommentoijista kehuu kappalevalintaa rohkeaksi ja mielenkiintoiseksi sekä uskoo Saaran mahdollisuuksiin selvitä vaikeastakin biisistä.

Katso Björkin kappaleen musiikkivideo:

Viikon teemana on diivat. Muut kilpailijat esittävät esimerkiksi Mariah Careyn, Adelen, Whitney Houstonin, Aretha Franklinin ja Michael Jacksonin kappaleita. Kaikkien kilpailijoiden kappaleet voi nähdä ITV-kanavan nettisivuilta.

Kisassa on vielä mukana kymmenen osallistujaa.

Toivotaan, että Saara selviää tästäkin haasteesta!

Uskotko, että Saara Aalto voi voittaa Britannian X Factorin?

Yhä useampi nelikymppinen nainen palaa nuoruutensa heppatytöksi. 

Toimittaja Katja Ståhl on saanut leikkimielisen lähestymiskiellon muutamalta ystävältään. Tai oikeammin kiellon ovat sanelleet ystävien puolisot, jotka kauhuissaan ovat seuranneet vaimossaan riehuvaa heppakuumetta. Sen tyypillisimpiä oireita ovat jatkuva hevosista höpöttäminen, talleille unohtuminen ja äkilliset rahanmenot, kun 2 500 euron satula on ”vain ollut pakko” hankkia.

– Kyllä, olen kuumeen tartuttaja, tällainen hevostelun Turmiolan Tommi, Katja myöntää.

Viikonloppuna Katja ja 40 000 samanhenkistä hevosiin kallistunutta kohtaa toisensa Horse Show’ssa Helsingin Jäähallissa. Tapahtuman esteratsastuksen maailmancup tuo areenalle maailman esteratsastajien kaksikymmentä huippua.

– He ovat kuumempaa katseltavaa kuin futarit, Katja sanoo.

Tallielämän ihana tittelittömyys

Katja itse on elävä esimerkki ilmiöstä, jossa nelikymppiset, ruuhkavuosistaan selvinneet naiset palaavat nuoruutensa heppatytöiksi. Hänen mukaansa siinä on kyse halusta palata luontoon ja juurilleen – sekä elämän tyhjyydestä. 

– Teiniyden päätteeksi on pyritty cityyn, uralle, kreisibailaamaan ja haluttu tulla nähdyksi. Se kaikki on tarpeellista, mutta jossain vaiheessa siihen väsähtää: tulee fiilis, että tämä on nähty, Katja sanoo.

40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.
40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.

Hänelle itselleen syy hurahtamiseen löytyi halusta olla tekemisissä luonnon kanssa.

– Hevoset vastasivat siihen tarpeeseen sivistyneesti. Minun ei tarvinnut erakoitua metsiin.

Luonnon lisäksi tallielämässä viehättää tittelittömyys.

– Hevostelijoiden kesken vallitsee mieletön ekumenia. Tallilla lakkaa olemasta kenenkään äiti, alainen tai pomo. 14-vuotiaalla tyttärelläni on 74-vuotias tallikaveri.

Katjan tytöt

Katjallehan ei riittänyt arki-iltaharrastaminen tallilla, vaan lopulta piti sukeltaa syvään päähän – hankkia oma hevonen.

– Halusin kokea kaiken ja saada hevosesta ystävän. Se on vähän kuin hoitokoiran kanssa: ei sitä opi tuntemaan kunnolla, vaikka otus olisi miten kiva, hän perustelee.

Perheeseen tuli Pullukka, nyt 15-vuotias hollantilainen puoliverinen ratsuhevonen. Kun sen ura kilpahevosena Hollannissa oli tullut päätökseen, Pullukka muutti Suomeen downshiftaamaan ja ryhtyi täällä ensisynnyttäjäksi iässä, joka naisen vuosissa vastaa nelikymppistä.

”En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.”

Katja teetti Pullukalla varsan, koska halusi kokea, millaista on tuntea eläin sen ensiminuuteista lähtien. Nykyään hän puhuu hevosistaan samalla äänellä kuin lapsistaan. Siitä, miten Hilppa joutui tekemään bänksit poikaystävänsä Kallen kanssa tai siitä, joutuuko Hilppakin vaihtamaan osoitetta, jos sen kämppäkaveri Raili myydään.

Yhdessä jutussa ladut kuitenkin eroavat: ihmislapsiaan Katja ei ole ilmoittanut mannekiinikilpailuun. Hilpan kyllä.

– En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.

Helsinki International Horse Show Helsingin Jäähallissa 20.–23.10.