Nuoruuden parisuhde äärimmäisen mustasukkaisen miehen kanssa sai kirjailija Milja Kauniston melkein kadottamaan itsensä. – Olin aina ajatellut olevani itsenäinen nainen, mutta lopulta aloin peitellä tavallisia elämisen jälkiä.

Taidan ottaa toisenkin kupillisen, kirjailija Milja Kaunisto, 40, innostuu ja palaa helsinkiläisravintolan pöytään santsikupin kera.

Näin mutkatonta kahvittelu ei ole Miljalle aina ollut. Vuosia sitten hän eli suhteessa, jossa hän ei yksinkertaisesti uskaltanut liata liikaa astioita. Muuten kumppani sai mustasukkaisuuskohtauksen ja väitti Miljan pettäneen häntä. Todisteina siitä olivat kaksi käytettyä kahvikuppia.

”Oli hälyttävää huomata, että olin muuttanut luonnettani toisen vuoksi.”

– Lopulta aloin muuttaa käyttäytymistäni ja peitellä tavallisia elämisen jälkiä, Milja muistelee.

– En voinut käyttää suihkun jälkeen hiuksilleni eri pyyhettä. Jos märkiä pyyhkeitä oli kaksi, alkoivat haukkuminen, uhkailu ja murjottaminen.

Eräänä iltana Milja purskahti itkuun tuijottaessaan kädessään olevaa kahvikuppia, joka oli likainen vielä tiskikoneen myllytyksenkin jälkeen. Silloin Milja tajusi, ettei suhteessa ollut tippaakaan rakkautta. Oli vain omistushalua, mustasukkaisuutta ja vallankäyttöä.

– Oli hälyttävää huomata, että olin muuttanut luonnettani toisen vuoksi. Olin aina ajatellut olevani itsenäinen ja päättäväinen nainen.

Pelokasta alistetaan

Henkistä väkivaltaa parisuhteessa Milja alkoi käsitellä kirjoittamalla. Ahdistus purkautui päiväkirjoiksi, jotka täyttivät pöytälaatikot.

Sittemmin Milja on käynyt läpi valtateemaa kaikissa neljässä romaanissaan, Olavi Maununpoika -trilogiassa ja viimeisimpänä tammikuussa julkaistussa Luxus-teoksessa, joka on Purppuragiljotiini-sarjan avausosa.

Luxuksessa hän pureutuu Ranskan vallankumouksen aikaan, jolloin keskiluokka ryhtyi kapinaan valtaa pitävää ylimystöä vastaan.

– Valta korruptoi ihmisen, saa pään sekaisin, Milja sanoo.

– Valtaa on kaikkialla. Ei tarvitse katsoa kuin nykypäivän politiikkaa. Nuori poliitikko saattaa olla idealisti ja haluta muuttaa maailmaa, mutta täytyy olla jo lähtökohtaisesti vallanhimoinen, jotta ryhtyy poliitikoksi. Valtaapitäviltä me muut viimeiseksi toivoisimme vallanhimoa.Se on vallan paradoksi.

Milja mielestä valtasuhteet pitävät pintansa, koska yhteiskunnassa arvostetaan vallanhimoisia.

– Kunnianhimoista työmyyrää ihannoidaan. Ei se ole hyve, koska vallalla on kääntöpuolikin.

– On nimittäin niitä, jotka joutuvat vallankäytön uhreiksi. Parisuhteessa valtasuhteet voivat johtaa alistamiseen. Sen tietää jokainen, joka on ollut suhteessa dominoivan puolison kanssa.

”Sokaistuin ja hullaannuin lahjoista ja rakkaudenosoituksista.”

Miljan mielestä alistetuksi joutuu useimmiten pelokas ihminen, joka elää epätietoisuudessa. Vallankahvassa oleva käyttää pelkoa hyväkseen.

Sellaisessa tilanteessa Milja eli itsekin.

– Minulle suhde mustasukkaiseen ja omistushaluiseen ihmiseen oli lyhyt oppimäärä aikuisuuteen. En ymmärtänyt, miten toinen näki heikkouteni ja käytti niitä hyväkseen, koska olin nuori ja tietämätön. Sokaistuin ja hullaannuin lahjoista ja rakkaudenosoituksista.

 

 

 

Vanhat muistot ovat pikkuhiljaa lakanneet kuormittamasta Miljan uutta, toimivaa parisuhdetta. ”On upeaa tuntea, että toinen luottaa minuun.”

 

 

Lähtemisen vaikeus

Ulkopuolisen voi olla vaikeaa ymmärtää, miksi alistetuksi tullut ei yksinkertaisesti lähde parisuhteesta, jossa toinen hallitsee.

Miksi alkoholistin puoliso tai parisuhdeväkivallan uhri ei vain pakkaa laukkujaan ja jatka omaa elämäänsä?

– Siksi, että dominoivalla puolisolla voi olla myös hyviä hetkiä. Alistettu kumppani luottaa noihin hyviin häivähdyksiin, jolloin toinen on hellä ja huomaavainen, hyvä keskustelukumppani ja herkkuruokien kokkaaja, Milja vastaa.

”Hän sai minut uskomaan, että työssä käyminen olisi huono asia.”

Oman kumppaninsa hyviin hetkiin Milja luotti monta vuotta. Vähitellen hän kadotti itsensä ja muutti itsensä sellaiseksi kuin toisen tarpeet edellyttivät.

– Elin neljän seinän sisällä, koska en voinut lähteä mihinkään. Hän sai minut uskomaan, että työssä käyminen ja jopa ajokortti olisivat huonoja asioita. Hän manipuloi minua myös uskomaan, että olisi väärin pitää yhteyttä vanhoihin ystäviin ja perheeseeni, joten rajoitin yhteydenpitoa. Elin kuin vankilassa.

– Vasta kun voin suhteessa todella huonosti, mietin, haluanko elää tällaista elämää. Olin fyysisesti tosi väsynyt, kun jouduin pinnistelemään päivästä toiseen, Milja muistelee.

Henkisen vallankäytön suhteesta voi olla vaikeaa lähteä siksikin, että alistettua hävettää. Hän ei haluaisi myöntää itselleen tai muille, ettei suhde toimikaan. Se oli Miljallekin syy pitää kulissia yllä.

– En halunnut olla reppana, joka epäonnistuu, hän sanoo.

– Halusin näyttää perheelleni, että olin valinnut oikean kumppanin. Lisäksi suomalaiset ihannoivat mentaliteettia, jolla pusketaan läpi harmaan kiven. Ei niin tarvitsisi tehdä, voisi mennä helpommankin kautta.

Erityisen vaikea tilanne oli Miljalle siksi, että hän oli muuttanut kumppaninsa vuoksi pois Suomesta. Hän eli vieraassa maassa, täysin puolisonsa eristämänä.

– Lopulta ymmärsin, että ainoa ratkaisu olisi palata takaisin kotiin. Silloin päätin valita oman elämäni ja kumppanini väliltä.

Oma pörssi, oma onni

Vielä nuorena Milja uskoi prinsessasatuihin, joissa prinssi pelastaa prinsessan, ja loppu on silkkaa hunajaa.

– Unelmoin siitä, että vahva mies tulee ja pelastaa minut. Tuntui niin imartelevalta, että komea kumppani oli valmis kantamaan minut kokonaan ja rakastamaan minua niin paljon, Milja myöntää.

– Ja olisihan se ihanaa, mutta ei se mene niin. On tosi rajua odottaa, että toinen ihminen tuo pelastuksen.

Miljan mielestä stereotypiat miehen ja naisen rooleista parisuhteessa istuvat liian tiukassa. Silloin valta niissä ei jakaudu tasaisesti.

– Riittää, että katsoo deittipalstoja. Nainen odottaa, että miehellä tulee olla hyvät tulot, siinä missä mies odottaa naiselta naisellisuutta ja kultakutreja. On tutkittu, että varakas mies ja kultakutrinainen ovat halutuimpia kumppaneita. Se tarkoittaa, että miehen odotetaan kantavan vastuuta, ja naisen odotetaan antautuvan miehen kannateltavaksi, Milja summaa.

– Hyvin harva nainen on valmis ottamaan pienituloisen miehen, koska silloin hän ajattelee joutuvansa kannattelemaan toista. Mieskin ottaa tällöin paineet perheen elättämisestä. Odotuksista muodostuu isoja paineita, jotka johtavat siihen, että toinen alkaa johtaa ja toinen alistuu. Ei edes ajatella, että mitä jos kannattelisimmekin itse itseämme!

Milja on oppinut, että todellisuudessa ulkoiset puitteet eivät takaa onnea.

Luxus-romaaniinsa Milja on kirjoittanut vaihtoehtoisen prinsessasadun: Aatelisneito on saanut puolison ja puoli valtakuntaa. Yhtäkkiä neidon elämältä katoaa pohja, kun prinssi menehtyy ja neidon koko omaisuus viedään tältä pois.

”Eheässä parisuhteessa vastuu onnellisuudesta otetaan omille harteille.”

Kukas neidon sitten pelastaa? Sen vastauksen Milja löysi omasta, hieman pieleen menneestä prinsessasadustaan.

– Olen oppinut, että eheässä parisuhteessa vastuu onnellisuudesta otetaan omille harteille. Kaikkia onnen odotuksia ei voi laittaa sataprosenttisesti parisuhteeseen. Parisuhteeseen voi tuoda 50 prosenttia, mutta kumpikin osapuoli ottaa vastuun omasta hyvinvoinnistaan. On oltava oma työ ja oma sosiaalinen elämä.

Rakkaus, vapaus, luottamus

Sittemmin Milja on löytänyt todellisen prinssinsä.

Mutta tämä prinssi ei ole satujen kiiltokuvapoika, vaan Miljan vanha ystävä ja sielunkumppani Petteri Parviainen. Pari on ollut yhdessä viisitoista vuotta, joista naimisissa kymmenen. Heillä on kaksi pientä tytärtä, Lydia ja Alfhild.

– Olimme tunteneet Petterin kanssa jo kauan ennen edellistä kumppaniani. Pian eroni jälkeen huomasimme, että ystävyytemme on syvempää. En pelännyt ryhtyä uuteen suhteeseen pian, koska Petterin ja minun yhteys perustui ystävyydelle.

Aluksi Milja kantoi vanhasta suhteestaan oppimiaan suojelumekanismeja myös suhteeseen Petterin kanssa. Hysteerinen kuppien tiskaaminen jäi, kun Petteri valoi Miljaan luottamusta.

– On upeaa tuntea, että toinen luottaa minuun. Joskus vanhat pelot mustasukkaisuudesta nousevat silti pintaan. Osaan lokeroida sellaiset ajatukset ohimeneviksi tunteiksi, jotka kuuluvat menneisyyteen, eivät enää tähän suhteeseen.

Milja itse ei ole mustasukkainen, koska tietää liiankin hyvin, mihin se voi johtaa. Vapaus on Miljan nykyisessä liitossa tärkeää jo työnkin puolesta, Miljalle kirjailijana ja Petterille muusikkona.

Vaikka Petteri on kiertueella Skotlannista, on Milja vain iloinen voidessaan ikävöidä tätä vieraillessaan itse samaan aikaan Suomessa.

– Lintu on onnellisempi, kun se voi lentää vapaana ja palata sitten kotiin, hän vertaa.

”Ainoa asia, jonka voin lapsilleni opettaa, on, että onni asuu meissä sisällä.”

Milja ja Petteri kasvattavat tyttäriäänkin seuraamaan omia polkujaan. He haluavat lastensa tietävän, että valta omasta onnellisuudesta on heillä itsellään.

– Ainoa asia, jonka voin heille opettaa, on, että onni asuu meissä sisällä, kukaan ei tuo sitä.

Entiseen kumppaniinsa Milja ei ole ollut yhteydessä vuosikausiin. Kaunaa tai häpeää hän ei menneisyydestään tunne.

– Katkeruus ei olisi vienyt minua eteenpäin, Milja sanoo.

– Olen kiitollinen kokemastani, koska nyt tiedän, että tasavertaisen parisuhteen mantra on rakkaus, luottamus ja vapaus. Ei parisuhde ole koulutusta, jossa toisesta ihmisestä kasvatetaan tietynlainen. Rakkaudessa pitää antaa toiselle vapaus olla oma itsensä. 

Milja Kaunisto
  • Kirjailija ja muusikko syntyi 16.1.1976 Ylöjärvellä, kasvoi Tampereella.
  • Asuu Etelä-Ranskassa Villecomtalin kylässä miehensä, muusikko Petteri Parviaisen ja kahden pienen tyttären kanssa.
  • Neljäs romaani Luxus (Gummerus), Purppuragiljotiini-sarjan avausosa julkaistiin tammikuussa 2016. Aikaisemmat teokset Olavi Maununpoika -trilogia Synnintekijä (2013), Kalmantanssi (2014) ja Piispansormus (2015).

Chronin tautia sairastava Santra Lacy opettelee päästämään irti katkeruudesta.

– Yritin kovasti miettiä, että miltä minusta nyt tuntuu. Ei minusta tuntunut oikein miltään, espoolainen Santra Lacy, 35, muistelee kymmenen vuoden takaista heräämistään.

Hän oli juuri saanut väliaikaisen avanteen pitkään jatkuneen suolistosairauden, Crohnin taudin vuoksi.

Kaksi vuotta myöhemmin avanteesta tehtiin pysyvä. Se oli helpotus, mutta myös operaatio, jota moni pelkää.

– Turha valehdella: eihän tämä ole tila, jota kukaan haluaa, mutta ei tämä ole hirveääkään. Kun se nyt on tässä, se on tuonut minulle taas elämäni takaisin.

Elämä neljän seinän sisällä

Santra oli sairastanut Crohnia jo 12-vuotiaasta eli puolet elämästään. Välillä tauti elää hiljaiseloa eli on remissiossa, välillä iskee akuutti. Silloin sattuu ja elämä kiertyy sairauden ympärille.

Santran kohdalla tauti oli akuutissa 18 vuotta. Vatsakivut olivat kovat, sillä suoli kuroutui tulehduksesta johtuvasta arpikudoksesta umpeen. Siihen saattoi tulla tukos milloin vain, ja sitten mentiin täysillä sairaalaan, ettei suoli puhkea.

– Elämäni alkoi siirtyä neljän seinän sisälle, kun en yksinkertaisesti jaksanut tehdä mitään tai halunnut lähteä enää minnekään.

”Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään.”

Yhdessä sumassa tulivat sitten ne elämän suurimmat koetinkivet: avioero, muutto toiseen kaupunkiin, opiskelujen lopettaminen ja masennus.  

Vaikeita vuosia oli kolme, sitten Santra päätti, ettei elämä voi jatkua sellaisena kuin aiemmin. Hän hankki koiran ja lähti ihmisten ilmoille, kun vointi sen salli nyt paremmin. Hän myös uskaltautui laittamaan treffi-ilmoituksen nettiin. Siihen vastasi kiva mies.

Santra pystyi myös lähtemään osa-aikatöihin. Vaikka työ voi rasittaa, se on myös mielelle hyväksi.

Terapiasta ja pitkään jatkuneesta itsetutkiskelusta huolimatta Santra myöntää, että sairauden hyväksyminen on vieläkin vaikeaa.

– Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään. Olen oppinut aika hyvin.

Lue Santran koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!

Donald Trump haukkui Hillary Clintonia häijyksi naiseksi. Senhän täytyy olla kohteliaisuus!

Presidenttiehdokkaat Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisena kolmannessa vaaliväittelyssä torstaina aamuyöstä. Laajasti on arvioitu, että Clinton vei homman kotiin. Sosiaalisessa mediassa huomiota ovat herättäneet varsinkin ehdokkaiden erilaiset aborttikannat ja se, kun Trump kutsui Clintonia ”häijyksi naiseksi”.

Trumpin silmissä Clinton lienee häijy muun muassa siksi, että hän puolustaa kylmän rauhallisesti ja sinnikkäästi naisten oikeuksia.

Päätimme siis, että häijyyshän on mahtava kohteliaisuus! Me Naisten toimitus listasi 12 merkittävää kotimaista ja ulkomaalaista elävää ja edesmennyttä naista, jotka ovat tai olivat varsin häijyjä muijia – mitä parhaimmalla tavalla:

1. Elisabeth Rehn

Entinen kansanedustaja, maailman ensimmäinen naispuolinen puolustusministeri ja ihmisoikeustaistelija haukkui syyskuussa Helsingin Sanomien haastattelussa poliitikot siitä, että he ovat unohtaneet ihmisoikeudet ja tasa-arvon edistämisen. Elisabeth Rehnin, 81, mielestä ihmisiä hädän keskelle palauttava nyky-Suomi näyttää nationalistiselta, pahansisuiselta ja tunteettomalta, eivätkä suomalaiset ymmärrä, kuinka kammottavaa sota on.

Eikä Rehn suostu vaikenemaan.

– Se, joka pysyy hiljaa, tekee yhtä paljon pahaa kuin se, joka räyhää, hän sanoo.

”Nämä nuoret naisetkin, jotka tulevat nyt eduskuntaan. Eivät he välitä ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja tasa-arvon ajamisesta niin kuin minun aikanani”, Elisabeth Rehn sanoi Helsingin Sanomille. Kuva: Sanoma-arkisto / Kaisa Rautaheimo
”Nämä nuoret naisetkin, jotka tulevat nyt eduskuntaan. Eivät he välitä ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja tasa-arvon ajamisesta niin kuin minun aikanani”, Elisabeth Rehn sanoi Helsingin Sanomille. Kuva: Sanoma-arkisto / Kaisa Rautaheimo

2. Helena Ranta

Professori ja oikeushammaslääkäri Helena Ranta, 70, on työskennellyt uhrientunnistuksen kanssa muun muassa Bosnia-Hertsegovinassa ja Kosovossa 1990-luvulla, Estonian onnettomuuden jälkeen, Kamerunissa, Perussa ja Irakissa 2000-luvun alussa sekä Kaakkois-Aasiassa vuoden 2004 tsunamin jälkeen. Hän myös todisti Haagissa vuonna 2003 Slobodan Miloševićin oikeudenkäynnissä.

– En pidä itseäni kunnianhimoisena, mutta vaadin itseltäni paljon. Ja olen erittäin jääräpäinen. Jos otan jonkin tehtävän vastaan, pyrin viemään sen vaikka kuinka katkeraan loppuun asti. Sehän tekee minut varmasti monen mielestä pikkuisen vaikeaksi, Ranta sanoi Me Naisten haastattelussa viime vuonna.

”Tsunamialueella eräät kansalliset ryhmät toimivat mielestäni hyvin epäkunnioittavasti vainajia kohtaan. Tämä on ollut tärkeä viestini: vainajillakin on ihmisoikeudet”, Helena Ranta sanoo Me Naisten jutussa. Kuva: Heli Blåfield
”Tsunamialueella eräät kansalliset ryhmät toimivat mielestäni hyvin epäkunnioittavasti vainajia kohtaan. Tämä on ollut tärkeä viestini: vainajillakin on ihmisoikeudet”, Helena Ranta sanoo Me Naisten jutussa. Kuva: Heli Blåfield

3. Tarja Halonen

Suomen ensimmäinen naispresidentti, ministerikonkari ja juristi Tarja Halonen, 72, olisi takuulla Donald Trumpin mielestä häijy muija, sillä hän on taistellut läpi uransa tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolesta. Hänen mukaansa tasa-arvo on myös viisasta talouspolitiikkaa.

– Sellainen yhteiskunta, jossa sukupuolten välinen tasa-arvo on viety pidemmälle, on taloudellisesti kestävämpi. Sanon aina: ”It is right and just, but also smart”, presidentti sanoi Demokraatille vuonna 2013.

”Jos mies olisi ollut samalla tavalla vaativa, häntä olisi pidetty jämäkkänä.”

Halosella on myös vaikean tyypin maine. Hänen ulkoministeri- ja presidenttiaikojensa lehdistöpäällikkö Maria Romantschuk selitti Halosen ulkoministeriaikojen mainetta MTV:lle muutama vuosi sitten.

– Häntä pidettiin hankalana, eikä hän aina helppo ollutkaan. Jos mies olisi ollut samalla tavalla vaativa ja edellyttänyt asioiden edistymistä, häntä olisi pidetty jämäkkänä. Halosen oli oltava tiukka, jotta hän pystyi lunastamaan paikkansa ja näyttämään, että hän pärjää.

Presidentti Tarja Halonen vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Presidentti Tarja Halonen vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

4. Margot Wallström

Ruotsin ulkoministeri, 62, on julistanut ajavansa feminististä ulkopolitiikkaa. Viime vuonna Ruotsi ajautui diplomaattiseen kiistaan Saudi-Arabian kanssa, kun Margot Wallström ilmoitti irtisanovansa sotilaallisen yhteistyön maan kanssa. Hän vaati muun muassa naisten aseman parantamista.

Margot Wallström puhui vierailulla Sri Lankassa viime huhtikuussa ympäristöasioista, kuten ilmastonmuutoksesta. Kuva: Reuters
Margot Wallström puhui vierailulla Sri Lankassa viime huhtikuussa ympäristöasioista, kuten ilmastonmuutoksesta. Kuva: Reuters

5. Pirkko Saisio

Pitkän uran tehnyt kirjailija Pirkko Saisio, 67, puhuu asiasta kuin asiasta ilahduttavan suoraan.

– Ihailen häntä varauksettomasti, ja nuorten naisten parissa häntä ja Honksua (Saision kumppani Pirjo Honkasalo) pidetään laajalti esikuvina. Erityisen virkistävää on, että Saisio on kuvia kumartelematon joka suuntaan, hän voi tarvittaessa olla poliittisesti epäkorrekti myös homo- ja lesboväkeä kohtaan, ihmisoikeusjärjestö Setan pääsihteeri Aija Salo luonnehti Imagelle pari vuotta sitten.

Kun Pirkko Saisio sai Finlandia-palkinnon Punainen erokirja -teoksestaan vuonna, hän kritisoi palkintoa voittopuheessaan ja lahjoitti 26 000 euron palkinnon Setalle. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio
Kun Pirkko Saisio sai Finlandia-palkinnon Punainen erokirja -teoksestaan vuonna, hän kritisoi palkintoa voittopuheessaan ja lahjoitti 26 000 euron palkinnon Setalle. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio

6. Angela Merkel

Saksan liittokansleri Angela Merkel, 62, on julistanut, että rajat pysyvät auki, ja pysynyt lujana, vaikka äärioikeistolaiset ovat hyökänneet rajusti häntä vastaan. Merkel ei kadu sallivaa pakolaispolitiikkaa.

– Me pystymme tähän, kuului hänen kuuluisa lauseensa vuosi sitten.

Angela Merkel on ollut Saksan liittokansleri vuodesta 2005 ja kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja vuodesta 2000. Kuva: Reuters
Angela Merkel on ollut Saksan liittokansleri vuodesta 2005 ja kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja vuodesta 2000. Kuva: Reuters

7. Madonna

Laulajakonkari Madonna, 58, on ollut feministi-ikoni jo vuosikymmenten ajan.

– Elämme edelleen todella seksistisessä yhteiskunnassa, vaikka vaikuttaa siltä, että naiset ovat harpanneet monessa asiassa eteenpäin. Nainen lokeroidaan edelleen. Voit olla seksikäs, muttet voi olla fiksu. Voit olla fiksu, muttet voi olla seksikäs. Voit olla seksikäs, muttet voi olla 50-vuotias, hän sanoi Refinery29-sivuston haastattelussa viime vuonna.

Madonna toivoo, että naiset tukisivat toisiaan nykyistä enemmän. Kuva: Reuters
Madonna toivoo, että naiset tukisivat toisiaan nykyistä enemmän. Kuva: Reuters

8. Sari Baldauf 

Moni ulkomainen media Wall Street Journalista Financial Timesiin on nimennyt entisen Nokian varatoimitusjohtajan yhdeksi maailman merkittävimmistä naisjohtajista. Nykyään Sari Baldauf, 61, on muun muassa energiayhtiö Fortumin hallituksen puheenjohtaja.

– Suvaitsemattomuuden ja monikulttuurisuuden ymmärtämättömyyden edessä meillä on aika tie tallattavana. Minua ei kuitenkaan hävetä suomalaisten puolesta. Ennemminkin sanoisin, että usein ottaa päähän, hän sanoi Ylioppilaslehdelle kymmenen vuotta sitten.

Sari Baldauf on ollut hallituksen jäsen monissa kotimaisissa ja ulkomaisissa yrityksissä ja säätiöissä. Kuva: Sanoma-arkisto / Markus Jokela
Sari Baldauf on ollut hallituksen jäsen monissa kotimaisissa ja ulkomaisissa yrityksissä ja säätiöissä. Kuva: Sanoma-arkisto / Markus Jokela

9. Madeleine Albright

Madeleine Albright, 79, nimitettiin Yhdysvaltain ulkoministeriksi vuonna 1996. Hän oli ensimmäinen nainen tuossa vaikutusvaltaisessa virassa.

”Helvetissä on erityinen paikka naisille, jotka eivät auta toisiaan.”

– Helvetissä on erityinen paikka naisille, jotka eivät auta toisiaan, kuuluu hänen legendaarinen lausahduksensa.

Nyt Madeleine Albright on toistanut lauseensa. Jotkut ovat tulkinneet sen tarkoittavan, että naisten pitäisi äänestää Hillary Clintonia, koska he ovat naisia. Albright on korjannut, että hänen neljäkymmentä vuotta käyttämänsä hokema viittaa varsinkin siihen, että vanhempien naisten pitäisi auttaa nuorempia naisia etenemään työelämässä.

Madeleine Albright kannattaa Hillary Clintonia Yhdysvaltain presidentiksi. Kaksikko kampanjoi yhdessä helmikuussa. Kuva: Reuters
Madeleine Albright kannattaa Hillary Clintonia Yhdysvaltain presidentiksi. Kaksikko kampanjoi yhdessä helmikuussa. Kuva: Reuters

10. Minna Canth

Kirjailija, näytelmäkirjailija, kauppias, toimittaja, naisasianainen. Minna Canth (1844–1877) puolusti heikkoja, kuten naisia ja köyhiä, sekä realistisissa teoksissaan että arjessaan. Hän on myös ainoa suomalainen nainen, jolla on oma liputuspäivä: tasa-arvon päivä 19. maaliskuuta. Mutta tämäkin edistysaskel tapahtui vasta vuonna 2003.

Minna Canth taisteli aktiivisesti naisten koulutuksen puolesta. Kuva: Sanoma-arkisto
Minna Canth taisteli aktiivisesti naisten koulutuksen puolesta. Kuva: Sanoma-arkisto

11. Armi Ratia

Marimekon perustajalla ja pitkäaikaisella toimitusjohtajalla (1912–1979) oli vankkumaton visio, ja Armi Ratia taisteli herkeämättä unelmiensa puolesta. Yritys oli hänelle elämäntapa ja vaatteiden omaperäisyys kunnia-asia.

– Täytyy olla erilainen kuin muut, Armin kerrotaan tokaisseen usein.

Armi Ratia perusti Marimekon vuonna 1951. Kuva: Marimekko
Armi Ratia perusti Marimekon vuonna 1951. Kuva: Marimekko

12. Hertta Kuusinen

Poliitikko Hertta Kuusinen (1904–1974) oli Suomen toinen naisministeri. Jo parikymppisenä hän näki toisenlaisen tulevaisuuden kuin naisilla ympärillään.

Hertta Kuusinen oli monessa asiassa edelläkävijä: hän halusi jo tuolloin yhdistää työn ja perheen. Nainen ei ollut pelkästään ruuanlaittaja ja perheen arjen ylläpitäjä. Näkemys oli hyvin radikaali, sillä naisilla ei ollut muuta elämisen mallia. Vain harvat yläluokan naiset olivat koulutettuja ja saattoivat menestyä yhteiskunnassa, Punainen kolmio -tv-sarjan (2015) ja Hertta-kirjan (2015) Kuusisesta tehnyt Heidi Köngäs kertoo Kotiliedelle.

Hertta Kuusinen on ensimmäinen suomalainen nainen, joka pääsi politiikan eturiviin. Kuva: Sanoma-arkisto
Hertta Kuusinen on ensimmäinen suomalainen nainen, joka pääsi politiikan eturiviin. Kuva: Sanoma-arkisto

Ketä vahvaa naista sinä arvostat? Kommentoi alla tai Twitterissä tai Instagramissa hashtageilla #häijymuija ja #menaiset!

Vain elämää -jaksossa Mikko Kuustonen kertoo, että hän vaipuu helposti synkkiin ajatuksiin.

Mikko Kuustonen, 56, on viime vuosina nähty hauskoissa rooleissa, kuten Hyvät ja huonot uutiset -tv-ohjelman panelistina. Vain elämää -jaksossaan Mikko myöntää, että huumori on ollut hänelle usein pakokeino.

– Traaginen klovni on erittäin tuttu omanakin tragediana. On lukuisia klovneja, joille on käynyt huonosti. Huumorista – niin upea ja tärkeä asia kuin se onkin – tulee välillä myös pakokeino, Mikko kertoo.

”Vaivun helposti alakulon kierteeseen.”

Vuonna 2008 Mikko sai palkinnon, joka tuntui hänestä lähes tragikoomiselta.

– Mut valittiin Suomen positiivisemmaksi ihmiseksi samana vuonna, kun aloitin masennuslääkityksen. Olen joutunut kipuilemaan oman persoonan löytämisen tai levollisuuden kanssa. Vaivun helposti, varsinkin yksin, sellaiseen alakulon kierteeseen. Mun on helppo rohkaista muita tai olla seurassa, keskustella ja voimaantua niissä hetkissä, mutta se voima meinaa kadota aina välillä.

2779919

Mikko kertoo synkistä vaiheistaan myös Me Naisten uusimmassa numerossa. Mikon mukaan alkoholinkäyttö oli yksi asia, joka johti hänet masennukseen. Nyt hän on ollut ilman alkoholia 12 vuotta.

– Sain apua Kalliolan avomyllyhoidosta, ja lopulta lähdin ”umpimyllyyn”, laitoshoitoon, joka oli superhyvä juttu. Tajusin hyvin nopeasti, että sairauteni luonne oli sama kuin muillakin enkä ollutkaan poikkeuksellinen juoppo. 

Raitistumispäätös ei Mikon mukaan ollut kaikkien mieleen. 

– Kaikki eivät olleet iloisia raitistumisestani. Sain sellaistakin palautetta, että rupesit sitten paremmaksi ihmiseksi, hän sanoo.

– Monien ystävieni mielestä juomiseni oli kohtuullista, eikä se mitään humalassa kaatuilua koskaan ollutkaan. Alkoholinkäyttöni johti sisäiseen lamaantumiseen ja masennukseen, henkiseen pysähdystilaan.

Mikon haastattelun kokonaan voit lukea Me Naisten uusimmasta numerosta 42/2016.

Vain elämää Nelosella perjantaisin kello 20.00. Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Jutta Gustafsberg, 43, on opetellut ensimmäistä kertaa aikuisiällä elämään yksin. – Juuri nyt nautin siitä, hän sanoo.

Jutta Gustafsberg, 43, on ensimmäistä kertaa aikuiselämässään yksin. Hänen viisivuotinen suhteensa kihlattu Ari Kokkosen kanssa päättyi alkuvuodesta. 

– Aiemmin hyppäsin aina hirveällä vauhdilla suhteesta seuraavaan. En välttämättä ole loppuelämääni yksin, mutta juuri nyt nautin siitä.

Jutasta on ollut voimauttavaa huomata pärjäävänsä itsekseen.

– Minun ei tarvitse ripustautua toiseen ihmiseen enkä tarvitse palvontaa tai huomiota. Sehän tässä niin siistiä onkin: en varsinaisesti tarvitse ketään.

Lue myös! Meedioistunnosta lohtua hakenut Jutta Gustafsberg: ”On satavarmaa, että osa tuomitsee minut hurumummoksi”

Ero, oikea ratkaisu

Ensimmäisestä avioliitostaan Jutta jäi leskeksi vain 30-vuotiaana.

– Sen puolison kuolema opetti, ettei mitään voi pitää itsestäänselvänä tai suunnitella ikuiseksi. Minähän lähdin kauppareissulle ja palatessani kotiin olinkin yhtäkkiä leski.

Oivallus on näkynyt sekä Jutan myöhemmissä parisuhteissa että ajattelussa ihmissuhteista ja elämästä.

– Suhteen ei tarvitse kestää koko elämää. Keskityn elämään juuri sitä hetkeä, kun kaikki on hyvin. Kun tulee tunne, että juttu on loppuun käsitelty, hyväksyn sen, että on aika kääntää uusi sivu, Jutta sanoo.

– Uskon erojeni olleen oikeita ratkaisuja, eihän minulla muuten voisi olla näin hyvä olo nyt itsekseni.

Seuraavalle suhteelle menneisyyttä suurempi haaste on Jutan nykyinen elämäntilanne: määrätietoisella, menestyvällä naisella on oma tahto ja vahva käsitys siitä, millaista elämää hän haluaa viettää.

– Minulla on tiivis perhe- ja ystäväpiiri ja monta tärkeää miestä. Onnenonkijat haistan jo kaukaa, eikä minuun voi tehdä vaikutusta laittamalla viestiä, että oletpa kuuman näköinen.

Juttaa ei liioin hurmata vallalla ja rahalla, sillä hänen oma pakkansa on jo kunnossa.

– Paljon tärkeämpää on löytää henkinen yhteys, vaikka en mitään turbaanimietiskelijää etsikään.

Lue Jutan koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!