Kirjailija Mikko Rimminen, 38, on ollut yöeläjä niin kauan kuin hän muistaa. Mitä Mikko pikkutunneilla puuhaa?

Kaikki alkoi siitä, kun Mikko Rimminen löysi kirjat. Sen jälkeen hän ei enää nukkunut öisin. Mikko luki kaiken mahdollisen mitä käsiinsä sai: scifiä, venäläisiä klassikoita, luontokirjoja, sieni­oppaita, jääkiekkoilijaelämäkertoja.

Helsinkiläiskodissa riitti luettavaa, koska äiti oli kirjastossa töissä. Mikko kuitenkin jakoi huoneen veljiensä kanssa, ja siksi hänen piti lukea taskulampun ­valossa peiton alla. Mikko oppi hipsimään perheen vanhassa krunikkalaisasunnossa niin, etteivät lattialankut ­narisseet.

Se oli varhaisessa teini-iässä. Sen tarkemmin Mikko ei osaa sanoa, koska hän on vähän huono numeroissa. Kun hän voitti Finlandian, hän kertoi Helsingin Sanomien toimittajalle väärin ikänsä.

– Lukionhan meinasin sössiä valvomisen takia. Kolmannella, kun minulla oli jo ajokortti, säilytin autossa tyynyä ja peittoa. Lähdin muka aamulla kouluun, mutta oikeasti ajoin auton yhden sillan alle Hakaniemessä ja jatkoin unia.

Mikko ei kärsi unettomuudesta, vaan hän valvoo vapaaehtoisesti. Yö on Mikolle vapauttavaa aikaa.

– Kun muu maailma on pysähtynyt, tuntuu, ettei kukaan odota tai vaadi ­minulta mitään. Saan rauhassa hommastella omiani.

Klo 21.30

Ilta alkaa Mikon lähibaarista Pub Angleterresta Fredrikinkadulla Helsingin keskustassa.

Mikolla on Jokerit-huivi kaulassa ja edessä saksalainen alkoholiton Krombacher-olut. Huivi selittyy sillä, että Mikko on tullut suoraan Jokerit–Lukko-matsista. Alkoholiton olut siitä syystä, että huomenna iltapäivällä on edessä lento Berliiniin. Mikko on menossa sinne tekemään tutkimustyötä uutta kirjaansa varten. Hän ei halua ottaa riskiä, että homma riistäytyisi lapasesta.

– Krapulassa matkustaminen on hirveää, mies irvistää ja hörppää mukistaan.

Pub Angeleterressa Mikko ottaa oluen, tällä kertaa alkoholittoman.

Mikko  on joskus viettänyt Berliinissä seitsemän kuukautta kirjoit­taen. Tutkimustyön tekeminen on kuitenkin uutta.

– Jos ei vetelehtimistä, kommunikaatiovaikeuksia ja kaljanjuontia pidetä tutkimustyönä, Mikko naurahtaa.

Mikolla on usein läppäri mukana baarissa, koska hän tykkää kirjoittaa pienen hälyn keskellä. Se auttaa suuntaamaan huomion tekstiin. Suosikkipaikka on ­ravintola Sikarihuone Lönnrotinkadulla.

– Kotona on aina tiskattavaa tai imuroitavaa. Tai sitten kissani vaativat huomiota ja tulevat kaatuilemaan näppäimistön päälle. Ainoa vaara on, että tutussa kuppilassa jää helposti jauhamaan tiskille paskaa.

Mikon ääni on vähän käheä. Jää­kiekko-ottelussa tuli taas karjuttua. Mikko käy matseissa veljensä kanssa, heillä on kausikortit Jokeri-matseihin.

Mikko on jo vuosia käynyt pelaamassa itsekin jääkiekkoa Brahen kentällä puulaakiporukassa. Mikko irvistää, että kun keski-ikäiset miehet alkavat pelata, luut paukkuvat helposti. Häneltäkin on murtunut sekä leuka että käsi.

– Jengi on sekalainen. Ollaan pelattu yhdessä jo vuosia, mutten vieläkään tiedä kaikkien nimiä. Se on kyllä ­mukavaa, siinä paha maailma unohtuu.

Mikko kulauttaa Krombacherinsa tyhjäksi. Otetaanko toiset? Otetaan vaan! Iltahan on vasta nuori.

Klo 22.55

Kissanhiekka! Mikko on unohtanut ostaa kissoilleen Leeville ja Pipsalle hiekkaa. Lähikauppaan ehtisi vielä juosten.

– Äh, antaa olla. Siellä myydään vain yhdenlaista hiekkaa, eikä se niille prinsessoille kelpaa.

Mikko on luvannut äidilleen lopettaa tupakoinnin ennen kuin täyttää neljäkymmentä.

Mikko on poikamies ja asuu Helsingin keskustassa Kampissa kahden kissansa kanssa. Hän on kuitenkin ollut pitkiä aikoja parisuhteessa, kerran naimisissakin. Sitä Mikko ei enää muista, minä vuonna ero tuli. Mutta polttareissa mies tönäistiin humalassa alas maa­uimalan hyppytornista. Silloinkin oli yö.

Kumppaneille miehen yökukkuminen ei ole koskaan ollut ongelma.

–  Enhän minä minkään rälläkän kanssa mellasta. Lukeminen tai kirjoittaminen ei ole sitä häiritsevintä puuhaa. Mutta joskus kun oikein eläydyn kirjoittamiseen, saatan pahoinpidellä näppäimistöä raivokkaalla kaksisormijärjestelmälläni.

Vielä muutama vuosi sitten Mikko seurusteli kirjailija Katja Ketun kanssa. Siitäkin erosta on jo aikaa, mutta Mikolla ei ole haku päällä. Lapsia Mikko ei ole koskaan kaivannut, vaikka kaverit ­ympärillä ovat perheellistyneet. Onko mies tyytyväinen yksineläjä?

– Eivät kai sinkut oikeasti koskaan ole ­kovin onnellisia. Hohdokas sinkkuelämä taitaa olla vain City-lehden luoma harha. Mutta nyt kun kysyt, niin en minä hirveästi mieti koko asiaa. Ehkä olen siis ihan tyytyväinen tilanteeseeni.

Kirjoittaminen on yksinäistä puuhaa, mutta se sopii Mikolle.

– En tarvitse mitään ryhmähaleja kesken päivän. Jos tulee seurankaipuu, auttaa jos käväisen kaupassa.

Mutta ei Mikko silti ihan erakkoluonne ole. Ennen Nenäpäivää Mikko kirjoitti romaania, jossa Helsinki on tyhjentynyt ihmisistä. Siinä oli kissa ja koira, jotka seikkailivat autioilla kaduilla.

–  Ei siitä tullut mitään. Tajusin, että minähän tykkään ihmisistä. Mutta ihmis­suhdepuusilmä minä kyllä olen. En ikinä huomaa sellaisia juttuja että sillä ja sillä on suhde.

Klo 00.00

Avaamme oven Mikon toiseen kantapaikkaan, Coronaan.

– Täältä saa hyvää kahvia, Mikko ­kehuu, ottaa silti alkoholittoman oluen.

Ravintolasta saisi myös hyviä toasteja, mutta Mikolla ei ole nälkä. Kotona pitäisi olla kyllä ”jotain mupellettavaa”. Mikko tykkää ruuanlaitosta, ja sieni­ruuat ovat hänen bravuurinsa. Silti syöminen saattaa unohtua usein tunneiksi, koska kirjoittaessa ei vain tule nälkä – varsinkaan jos samalla hörsii punaviiniä ja polttelee tupakkaa.

– Heikkona hetkenä tuli kyllä äidille luvattua, että lopetan ennen kuin täytän neljäkymmentä.

Coronan edessä Mikko laittaakin ­tupakiksi. Aikaa lopettaa on sentään vielä yli vuosi.

Coronassa ei ole tänään ketään tuttuja, joten kun oluet on juotu, Mikko ­ehdottaa, että siirrytään hänen poikamiesboksiinsa.

Helsingin öiset, autiot kadut ovat tuttuja Mikolle. Jos Mikko ei olisi kirjailija, hän haluaisi ajaa taksia. Sitäkin voisi tehdä öisin.

Vähän alkaa jo haukotuttaa, sillä Mikko on herännyt ­tänään poikkeuksellisesti jo kahdeksan jälkeen. Mikko kuuluu valtion kirjallisuustoimikuntaan, joka päättää valtion apurahoista ja taiteilijaeläkkeistä, ja heillä on ollut aamulla ­kokous. Sen ja Kriittisen korkeakoulun opetustyön takia Mikko on joutunut korjaamaan vuorokausirytmiään ”kansalaiskelpoisemmaksi”.

Silti hän pääsee harvoin nukkumaan ennen kolmea tai neljää.

–  Nukun nykyään vähemmän kuin ­ennen. Ennen mulle oli aikaisin, jos iltapäivällä kolmelta oli tapaaminen. Joskus jos olen valvonut aamuun asti, en ole sitten viitsinyt mennä ollenkaan nukkumaan. Välillä otan univelkaa takaisin ja saatan nukkua kolmekymmentä tuntia putkeen. Herään vain välillä vessaan.

Pussikaljaromaaniaan Mikko kuitenkin kirjoitti päivisin.

–  Tarvitsin tosi paljon sitä valoa, koska kirja tapahtuu yhden kesäpäivän ­aikana. Nenäpäivä taas tapahtuu marraskuun pimeydessä, joten sitä oli hyvä kirjoittaa yöllä.

Klo 00.45

Tervetuloa Mikolle! Mikko pahoittelee etukäteen, ettei ole ehtinyt siivota, mutta miehen tilavassa kaksiossa näyttää kyllä ihan siistiltä. Kaikki tavarat ovat jämptisti paikoillaan.

– On täällä tosi likaista. Näkisittepä päivänvalossa, Mikko mutisee.

Mikko on asunut samassa asunnossa jo miltei yhdeksän vuotta. Kun hän seurusteli Katja Ketun kanssa, pari asui hetken maalla Eeva Joenpellon kirjailijatalossa Sammatissa.

Mikon isä on edesmennyt elokuvaohjaaja Sakari Rimminen. ”Sen isä sanoi, että älä vain ryhdy elokuva-­alalle, koska se on taloudellisesti niin epävarmaa. Ryhdyin sitten runoilijaksi.”

Mutta nyt seuraa yllätys: Mikko on ­sisustajamiehiä. Asunnossa on harkitun näköistä. Keittiönkaapit Mikko on itse sutinut punertavanruskeiksi. Pöydän tuolit ovat kaikki tarkoituksella erilaisia. Keittiön seinällä on taideteos, jossa on kuva vessanpöntöstä.

– Kaverini dyykkasi Design­museon roskalavalta. Ihastuin siihen heti.

No onneksi on vähän jotain boheemiakin: Mikolla ei ole naulakkoa vaan sen virkaa toimittaa yksinäinen seinään hakattu naula. Mikko ripustaa siihen takkinsa, vieraat saavat mytätä kamppeensa eteisen lipaston päälle.
Makuuhuoneen taulu on käännetty nurin päin. Kyllästyttääkö?

– No ei se siitä johdu. Siinä vain on ­kuva minusta. Kuka sitä itseään viitsii aina katsoa, Mikko hymähtää.

Olohuoneessa on Bertoian Diamond-tuoli. Onko se aito?

– Ainakin myyjä Huutonetissä väitti niin.

Mikolla oli jossain vaiheessa pienimuotoinen Huutonet-addiktio.

– Kerran huusin veneen, joka ei pysynyt lainkaan pinnalla.

Sieltä on löytynyt myös kuntopyörä ja soutulaite. Television edessä ovat käsi­painot.

– Siis mullahan on täällä melkein kunto­sali!

Toinen yllätys: Mikko myös polkee kuntopyörällä, jos ei nyt ihan päivittäin niin viikoittain.

– Joskus olen lukenut, juonut kaljaa ja polttanut tupakkaa pyöräillessäni, Mikko kehaisee.

Mikon asuintalo on hyvin hiljainen. Mikosta tuntuu, että hän taitaa olla ­ainoa, joka talossa välillä metelöi.

–  Joskus on tullut pidettyä jatkoja, joista on huomautettu. Niin kuin kerran, kun riisuimme paidat, laitoimme punkit soimaan ja hypimme toisiamme vasten. Siinä rupesi jo huonekaluja kaatumaan.

Klo 01.30

Mikko on rojahtanut sohvalle kaukosäädin kädessä. Itä-Suomen murteella puhuva tyttö leiskuttelee teeveessä ­poninhäntäänsä ja venyttelee niin, että napa näkyy. Ruudulla on kuva pinkasta seteleitä ja sekalaisesta läjästä kolikoita. Ne pitäisi laskea yhteen. Tv-pelin voittajalle on luvassa 600 euroa.

– Kato nyt mite palijon tässä on rahhaa, kato kato! Mie tiijän, että sie tiijät vastauksen. Fiksu ihimine, soita nyt miulle, tyttö sopottaa.

Kukaan ei soita.

– Ei hemmetti, pitääkö mun soittaa?

Tytön seuraaminen on hypnoottista, ja Mikko unohtuu toljottamaan ohjelmaa minuuteiksi.

Ennen Mikko tuijotti öisin teksti­viestichatteja. ”Niitä on joskus ikävä”, kirjailija harmittelee.

Mikko katsoo myös tv-sarjoja bokseilta. Viimeksi meni viisi jaksoa putkeen Orphan Black -sarjaa. Sarjoja ahmies­sa hurahtaa helposti koko yö. Yle Areenasta Mikko katsoo Avaraa luontoa.

– Kun opiskelin Kriittisessä korkeakoulussa, opettajani Matti Paavilainen sanoi, että 80 prosenttia kirjailijan työstä on sohvalla makaamista, Mikko muistaa.

Klo 02.00

Mikko on siirtynyt sohvalta läppärin kanssa sänkyyn. Hän selaa iltapäivä­lehden nettisivuja.

– Tässä on totuus työnteostani!

Kun Mikko kirjoitti viimeisintä ­romaaniaan Hippaa, hän saattoi unohtua kirjoittamaan kaksitoista tuntia putkeen, koska kirjaa oli vain niin hauska kirjoittaa.

Hippa kertoo veljeksistä, jotka ovat töissä äitinsä muuttofirmassa. Pojat ovat sympaattisia tyyppejä, mutta vähän vetelyksiä, sellaisia joilla on elämän­hallinnassa hiukan ongelmia.

Jotenkin monista Mikon henkilö­hahmoista tulee mieleen mies itse. Hipassa on kohtaus, jossa veljekset lähtevät roudaamaan vammaisryhmää kehitys­vammaisten kesäfestareille. Kohtaus on hillittömyydessään niin hauska, että lukija tyrskii vedet silmissä. Se pohjautuu ­Mikon omiin kokemuksiin, sillä hän oli sivarissa kuskina vammaisten hoito­laitoksessa.

Mikon yö sujuu usein kirjoitellen, viiniä hörppien ja tupakkia poltellen.

– Tykkäsin työstä älyttömästi. Jos minusta ei olisi tullut kirjailijaa, ajaisin työkseni ehkä autoa. Olen ollut myös ­lähettinä. Olisi hienoa, jos puhelin­luettelossa lukisi kohdallani Autoilija. Olisi mahtavaa olla taksikuski, koska silloin voisin heittää öykkäröivät kirjailijat ulos taksistani, Mikko virnistää.

Sitäkin työtä voisi tehdä öisin.

Klo 02.30

Nälkä. Nyt voisi keksiä jotakin mupellettavaa. Mikko kaivelee jääkaappia, naksauttaa auki vielä yhden holittoman  ja nostaa voileipätarpeet pöydälle: savujuustoa, kinkkua, maustekurkkua ja ­tomaattia.

–  Välillä saatan innostua kokkailemaan yölläkin ihan kunnolla, vaikka ­yösyömiseen tavallaan kuuluukin se, ­että järsitään kylmää nakkia jääkaapin valossa. Mutta miksei öisin tule kokki­ohjelmia? Olen suunnitellut kaverini kanssa kännikokkiohjelmaa, jossa jengin pitäisi baarista tullessaan taikoa jotain siitä, mitä jääkaapista löytyy, Mikko ­innostuu.

Vielä pitäisi jaksaa pakata huomista Berliinin-reissua varten, mutta Mikolla ei ole kassia. Repusta on mennyt hihna poikki. Vaihtoehdot ovat joko lähteä reissuun rikkinäisellä repulla tai käydä ostamassa aamulla uusi. Kampin ostoskeskus olisi kyllä ihan kivenheiton päästä.

– Olen aina vihannut sitä, mutta kerran satuin menemään sinne tosi varhain aamulla, kun siellä ei ollut kuin muutama mummo. Sehän on aivan eri paikka aamulla kuin illalla.

Löytyisikö jotain mupellettavaa?

Mikko painaa radion päälle, sieltä tulee klassista. Kotona on aina tv tai ­radio päällä, muuten on liian hiljaista. Mikko avaa keittiön ikkunan ja laittaa tupakaksi – kulttuurikodissa tupakoidaan sisällä.

Syönnin päälle mies pesee hampaat. Nyt pitäisi vieraiden alkaa jo häipyä. Vähän Mikkoa huolettaa, saako tästä juttua aikaiseksi, kun mitään ei tapahtunut.

– Voi tietysti ajatella, että mieto köyhyys jännittävien käänteiden suhteen korreloi kirjojeni sisällön kanssa, Mikko hymähtää.

Mutta vielä pitää kysyä intiimi kysymys. Nukkuuko Mikko mieluummin ­yksin vai jonkun toisen kanssa?

–  Riippuu ihmisestä. Kivahan se, jos on jotain vieressä. Oli se sitten kissat, kirja tai tohveli. Tykkään etenkin nukahtaa kirja naamalla.

Klo 03.15

Ulkona on pakkasyö. Mikon ikkuna on ainoa, jossa loistaa enää valo.
Jälkeenpäin Mikko laittaa viestin:

”Lähtönne jälkeen osoitin itsekuria ja suljin television, jota olisin ehkä muuten katsonut aamuun asti. (Jännittävän
visailun ratkaisu on yhä selvittämättä.) Suoritin silmät ristissä viiden minuutin pikapakkaamisoperaation sillä seurauksella, että ­palelin ja haisin seuraavat kuusi päivää Berliinissä. Luin muutaman minuutin verran kirjaa, jonka nimi oli oireellisesti Universumi tyhjyydestä.
Heräsin ilman herätyskelloa puoli kahdeksalta kosmologian, voileivänkappaleiden ja kissojen alta.”

Mikolla on aina ollut kissoja. Tässä kurkistelee Leevi.

Mikko Rimminen

■ Vuonna 1975 syntynyt kirjailija muistetaan muun muassa teoksistaan Pussikaljaromaani ja Nenäpäivä, josta hänet palkittiin Finlandia-palkinnolla vuonna  2010.
■ Uusin romaani Hippa ilmestyi viime syksynä.
■ Opiskellut kirjallisuutta Helsingin yliopistossa ja kirjoittamista Kriittisessä korkeakoulussa.
■ Sinkkumies asuu Helsingin Kampissa kissojensa Leevin ja Pipsan kanssa.

Saara Aalto hurmasi X Factor -tuomarit, mutta joutuu jännittämään jatkoonpääsyä myöhään sunnuntai-iltaan saakka.

Saara Aalto, 29, esiintyi lauantaiyönä Britannian X Factor -kilpailussa. Liveshow'ssa teemana oli diivat, ja Saara oli valinnut biisikseen Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen. Moni oli etukäteen huolissaan, miten Saara suoriutuu vaikeasta kappaleesta. Saara kuitenkin hurmasi kaikki neljä tuomaria. Simon Cowell, Sharon Osbourne, Louis Walsh ja Nicole Scherzinger taputtivat Saaralle esityksen jälkeen seisaaltaan.

– Saara, mitä tapahtui? Tuo oli mahtavaa! Osaat laulaa ja tanssia! Täydet 10 pistettä! Ohjelman paras esitys, Louis Walsh kommentoi esityksen jälkeen.

Myös Nicole Scherzinger oli mykistynyt.

– Täydellinen kappale sinulle! Täysin hullua ja sekoa, hän sanoi.

Scherzingerin lisäksi Simon Cowell piti esitystä hyvällä tavalla outona.

– Uskomatonta! Minun täytyy onnitella sinua ja Sharonia. Tämä oli juuri sitä, mitä etsimme. Se oli sekoa. Ja esitys vaati rohkeutta vaikeiden viime viikkojen jälkeen, Cowell sanoi.

Cowell onnitteli Saaraa ja Sharon Osbournea, sillä Saara kuuluu hänen tiimiiinsä. Osbourne kuitenkin kommentoi, että kaikki kunnia kuuluu Saaralle.

– Tällä ei ollut mitään tekemistä minun kanssani, hän myönsi.

 

Dreams do Come true!!!! ❤️💗

A video posted by Saara Aalto (@saaraaalto) on

Saara vaikutti onnelliselta esityksensä jälkeen.

– Ehkä elämäni paras ilta, Saara mietti Instagram-videollaan.

Saara on kilpailussa nyt kymmenen parhaaan joukossa. Myöhään sunnuntai-iltana selviää, jatkaako hän vielä seuraavaan livelähetykseen. Uskotko, että Saara pääsee yhdeksän parhaan joukkoon? Äänestä jutun lopussa.

Uskotko, että Saara Aalto pääsee yhdeksän parhaan joukkoon X Factorissa?

Naisten vähättelystä tuli Italiassa normi, kun vallassa oli seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Käykö Yhdysvalloissa samalla tavalla, jos Trumpista tulee presidentti?

Poikain pukuhuonepuheita. Muun muassa näin presidenttiehdokas Donald Trump on vähätellyt törkypuheitaan naisista. Samaa toistelevat Trumpin kannattajat. Kukapa mies ei olisi joskus puhunut miesten kesken rivouksia naisista?

Trumpin puolustajien mielestä ehdokkaan "yksityisillä" pukuhuonepuheilla ei pitäisi olla mitään tekemistä sen kanssa, onko hän sopiva Yhdysvaltojen presidentiksi.

Italialaiset naiset kuitenkin tietävät surullisen hyvin, että niillä on, kirjoittaa italialainen toimittaja Annalisa Merelli Quartz-julkaisussa.

Italian pääministerinä toimi lähes kahdenkymmenen vuoden ajan seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Tuona aikana naisen asema otti Italiassa pahasti takapakkia.

Seksijuhlistaan kuuluisa

Trumpin tavoin Berlusconi oli kuuluisa siitä, että arvotti naisia lähinnä näiden ulkonäön perusteella. Hän muun muassa kutsui Angela Merkeliä "ei-pantavaksi läskiperseeksi". Kehuskelipa Berlusconi "vietelleensä" Tarja Halosenkin, jottai saisi EU:n elintarvikeviraston Suomen sijasta Italiaan. Vapaa-ajalla Berlusconi järjesti kuuluisia bunga bungaksi kutsuttuja seksijuhliaan.

Ennen poliitikon uraansa Berlusconi toimi tv-bisneksessä ja muokkasi italaisten käsityksiä naisista televisioviihteen kautta. Berlusconin omistamilla tv-kanavilla naisille oli varattu aina vain koristeen tai bimbon rooli.

Berlusconin aikana politiikan huipulle pääsi vain harvoja naisia ja hekin usein entisiä missejä tai Berlusconin tyttöystäviä. Räikein esimerkki oli se, kun hän palkkasi alastonmallin tasa-arvosta vastaavaksi ministeriksi. Huhuttiin, että paikka heltisi palkaksi suuseksistä.

Naisten vähättelystä normi

Merellin mukaan katolisessa ja vanhoillisessa Italiassa seksismillä ja naisvihalla on pitkät perinteensä, mutta Berlusconin kausi sytytti ne uuteen loistoonsa. Naisten vähättelystä tuli hänen kaudellaan hyväksyttävää, lähes normi. Ainoat arvostettavat naisen roolit olivat alistuva vaimo tai äiti, Merelli lataa kirjoituksessaan.

Ikävintä oli kuitenkin ehkä se, että Berlusconista, elähtäneen gigolon karikatyyristä, tuli menestyneen miehen symboli, esikuva, josta italialaiset miehet halusivat ottaa mallia.

Elähtäneen gigolon karikatyyristä tuli menestyneen miehen symboli.

Berlusconi väistyi vuonna 2011, ja vuodesta 2014 Italian pääministerinä on toiminut nuori ja uudistusmielinen Matteo Renzi. Hän on pyrkinyt akiivisesti parantamaan naisten asemaa, mutta korjattavaa riittää. Vaikka esimerkiksi korkeakouluopiskelijoista valtaosa on naisia, kodin ulkopuolella italialaisista naisista työskentelee yhä vain 47 prosenttia. Luku on Euroopan alhaisimpia.

– Olisi todella surullista, jos amerikkalaiset naiset joutuisivat nyt kokemaan saman kuin me, Merelli kirjoittaa.

Viime kesänä Hanna-Riikka Siitosen keuhkot ja ­sydän pettivät. Se laittoi kaiken uusiksi. – Kuolemanpelko hiipi minuun vasta jälkikäteen, 16 vuotta syöpää ­sairastanut näyttelijä sanoo.

On kesäinen perjantai­aamu, kun näyttelijä Hanna-Riikka Siitonen, 45, herää mökiltään. Hän kävelee jääkaapille ja ottaa lasin mehua.

Yhtäkkiä Hanna-Riikan henki salpautuu. Hän ei pysty hengittämään.

Hanna-Riikka hoipertelee ulko-ovea kohti, saa sen auki ja kaatuu alastomana kuistille piikikkään kynnysmaton päälle. Siinä hengitys kulkee juuri ja juuri, kunhan ei liikauta sormeakaan.

Hanna-Riikan aamuvirkku isä, muusikko Matti ”Fredi” Siitonen on lähistöllä ulkoilemassa ja näkee, että jokin on vialla. Hänelle tytär saa sanottua vain yhden sanan: ambulanssi.

Pian isä ja Hanna-Riikan aviomies, näyttelijä Janne Virtanen kuskaavat häntä kohti sairaalaa. Auton ikkuna on auki, koska virtaava ilma auttaa hengittämään. Äiti, ylipormestari Eva-Riitta Siitonen on jäänyt mökille Hanna-Riikan ja Jannen 10-vuotiaan Vieno-tyttären kanssa. Tyttö vielä nukkuu.

Siitosten mökki sijaitsee saaressa, mutta sieltä kulkee pieni tie mantereelle. Viereisestä kylästä on hälytetty apuun vapaaehtoinen pelastusryhmä. He ajavat autokyytiä vastaan ja antavat Hanna-Riikalle ensiapua happimaskin avulla ambulanssin saapumiseen asti.

”Tajusin kyllä, että nyt on tosi kyseessä.”

Ambulanssissa Hanna-Riikka haluaisi vain nukkua. Häntä ihmetyttää, että sairaanhoitajat kyselevät häneltä niitä näitä Uusi päivä -ohjelmasta, jossa Hanna-Riikka näyttelee. Vasta jälkikäteen hän tajuaa, että he haluavat pitää hänet hereillä.

– Tajusin kyllä, että nyt on tosi kyseessä. Kuolemanpelko hiipi minuun kuitenkin vasta jälkikäteen. Mieleni pyrki kai suojelemaan minua pahimmalta kaikkein akuuteimpien tapahtumien keskellä, Hanna-Riikka sanoo.

Sairaalassa selviää hengitysvaikeuksien syy: Hanna-Riikalla on molemmissa keuhkoissaan veritulppa. Ne johtuvat todennäköisesti kilpirauhassyövästä, jota hän on sairastanut 16 vuotta. Syöpä hoitoineen lisää veritulppariskiä.

Myös Hanna-Riikan sydän on vaurioitunut, sillä se on saanut liian vähän happea. Virallinen diagnoosi on keuhkoembolia ja akuutti sydänsairaus. Hanna-Riikka joutuu täydelliseen vuodelepoon, jotta veritulpat saadaan hoidettua ja sydäntä pystytään tarkkailemaan koko ajan.

Hanna-Riikka viettää eri sairaaloissa yhteensä kuukauden. Hänet ehditään jo kotiuttaa, mutta hengenahdistuskohtaus toistuu. Kun kohtaus tapahtuu kolmannen kerran, Hanna-Riikka romahtaa.

– Olen aina luullut olevani vahva, mutta olenkin pelkuri. En ole koskaan pelännyt yhtä paljon kuin nyt. Syöpädiagnoosin ohella tämä on elämäni pahin trauma.

Turvaa hoitajilta

Jälkikäteen ajatellen oireita kyllä oli.

Hanna-Riikka juonsi Tangomarkkinat, muttei jaksanut juhlia muun porukan mukana samalla tavalla kuin aiemmin. Ystävä, laulaja Nina Tapio ihmetteli puhelimessa Hanna-Riikan hengästymistä. Hänhän makasi aurinkotuolissa.

Sairaala-aikana Hanna-Riikka piti itsensä rauhallisena ajattelemalla uutta, tulevaa keittiötään, jota putkiremonttimiehet parhaillaan rakensivat. Oli tilanteita, joissa hengittäminen onnistui vain, jos Hanna-Riikka keskittyi samaan aikaan puristelemaan mandariinia. Vaikeina hetkinä turvaa toi myös sairaanhoitaja, joka piti kädestä.

Miestään ja tytärtään Hanna-Riikka ei halunnut sairaalasänkynsä viereen päivystämään. Koko perheen oli ollut tarkoitus lähteä ystäväporukalla viikon mittaiselle veneretkelle, ja Vieno oli odottanut matkaa kovasti. Janne olisi halunnut jäädä, mutta Hanna-Riikka kehotti häntä ja Vienoa lähtemään.

– Joskus on jopa helpompi hakea turvaa tuntemattomista kuin omista läheisistään. Perhe kantaa mukanaan kaikenlaista jo valmiiksi. Eivät he muutenkaan voi käydä tätä tilannetta läpi puolestani, vaan minun pitää löytää siihen keinot itse.

Akuuteimpina pelon hetkinä Hanna-Riikka kertoo aistineensa vierellään kuolleet isovanhempansa.

– Mielessäni kysyin isovanhemmiltani: kuolenko minä nyt? He vastasivat, että et. Se toi lohtua. En tiedä kuvittelinko kaiken vai en, mutta tuo kokemus auttoi minua selviämään. Siksi totuudella ei lopulta ole väliä.

10-vuotias Vieno saattaa patistaa äitinsä välillä lepäämään. "Silloin tunnen sisälläni riipaisun. Eihän hänen pitäisi minusta joutua huolehtimaan." Kuva: Jouni Harala
10-vuotias Vieno saattaa patistaa äitinsä välillä lepäämään. "Silloin tunnen sisälläni riipaisun. Eihän hänen pitäisi minusta joutua huolehtimaan." Kuva: Jouni Harala

Uusia pelkoja

Puhuessa hengitys käy välillä raskaaksi. Jo muutaman portaan kävely väsyttää, mutta se on kuulemma hyvä. Sydäntä pitääkin treenata taas pikku hiljaa vahvemmaksi.

Hanna-Riikan keuhkoveritulpat on nyt hoidettu pois liuottamalla ja uusien syntymistä ehkäistään verenohennuslääkkeillä. Vaikka sydän otti osumaa, se jaksoi. Nyt Hanna-Riikka yrittää hoitaa sydäntään ja yleiskuntoaan rauhallisella liikunnalla ja terveellisellä ruokavaliolla, vaikkei se häntä aina huvittaisi. Henkinen käsittely on vielä kesken.

Hanna-Riikalla todettiin kilpirauhassyöpä 29-vuotiaana. Hän käy syöpäkontrolleissa kolmen kuukauden välein ja joutuu syömään lääkkeitä loppuelämänsä. Leikkauksia on takana viisi.

Siihen kaikkeen Hanna-Riikka oli jo tottunut.

– Kesän jälkeen kaikki elämässäni meni uusiksi. Välillä tuntuu ihan mahdottomalta ajatukselta, että tässä pitäisi pikku hiljaa alkaa taas elää normaalielämää. Elämä pakottaa minut kovalla kädellä kohtaamaan pelkoni.

Yksi peloista oli yksinolo. Aiemmin itsenäiseen elämäntyyliin tottunut Hanna-Riikka onkin yhtäkkiä normaalia riippuvaisempi toisista. Kun Hanna-Riikka pääsi pois sairaalahoidosta, hän ajatteli muuttavansa telttaan Meilahden sairaalan pihalle, että apu olisi aina lähellä.

– Alkuun en uskaltanut olla hetkeäkään yksin. Jannenkin kanssa olemme tottuneet viipottamaan eri kaupungeissa, mutta aloin varmistella häneltä joka päivä, että tulethan yöksi kotiin. Jos Janne ei päässyt, tuli joku muu. Tarvitsin turvakseni tiedon siitä, että lähelläni oli koko ajan aikuinen ja auto.

Jopa aiemmin tuttu ja turvallinen teatteriympäristö alkoi pelottaa. Kun Hanna-Riikka meni tyttärensä kanssa teatteriin, väkijoukko ja melu tuntuivat yhtäkkiä uhkaavilta. Hän selvisi reissusta puristamalla tiukasti Vienon kättä.

”Olen kiukutellut välillä kuin lapsi ja tarvinnut tukea yllättävissä asioissa.”

Pelko näkyi myös pinnan lyhentymisenä ja avuttomuutena. Hanna-Riikka saattoi täysin varoittamatta mennä tolaltaan jo siitä, ettei saanut hillopurkkia auki.

– Traumaattinen tilanne voi kuulemma saada taantumaan takaisin lapsen tasolle. Trauma on ikään kuin uudelleensyntymä, jonka jälkeen kaikki pitää opetella alusta. Minulle on käynyt juuri niin. Olen kiukutellut välillä kuin lapsi ja tarvinnut tukea yllättävissä asioissa.

Kesän tapahtumat ovat saaneet Hanna-Riikan kyseenalaistamaan suhteensa jopa kannustukseen, jota hän muilta saa.

– Olen tottunut saamaan kehuja siitä, että syövästäni huolimatta hoidan hienosti raskaan työn ja perheen. Nyt mietin, olenko sittenkin tullut riippuvaiseksi noista kehuista. Ajattelenko niiden takia, että olen muka muita vähän vahvempi?

Reippaustauti

Hanna-Riikka on sairastellut pienestä asti. Ennen 12-vuotissyntymäpäiväänsä hänet oli nukutettu 11 kertaa. Se, kasvatuksen ohella, muokkasi Hanna-Riikasta kaiken jaksavaa selviytyjää.

– Kun minulle lapsena tuli flunssa, äitini antoi minulle luvan levätä, kunhan ensin pakkasin koulurepun, söin aamiaisen ja puin päälleni. Varmaan hän ajatteli, ettei pikkujuttujen takia voi jättää koulupäiviä väliin, koska jouduin tekemään niin jo pidempien sairaalajaksojen takia. Siksi ehkä ajattelen, ettei pienestä pidä valittaa, hän pohtii.

– Peittelen viimeiseen asti sitä, etten pärjääkään. Avuttomuus tuntuu minusta nololta ja saa minut tolaltani. Siksi tämänhetkinen tilanteeni tuntuu entistäkin raskaammalta.

Hanna-Riikka kutsuu tsemppitaipumustaan reippaustaudiksi. Hän ei välttämättä itsekään ymmärrä, milloin pitää jaksaa ja milloin voisi jo hiljentää tahtia.

– Jatkuvan sairastelun takia minulta on vähitellen hävinnyt kyky hahmottaa omat rajani. En aina tajua, mikä on normaalia ja mikä ei. Joskus tunnistan vasta toisten ihmisten kummastelusta, että toimin oudosti.

– Ystävänikin ovat kysyneet minulta, olenko oikeasti näin reipas. Niin, olenko, vai esitänkö vain? En tiedä.

Syyskuussa Hanna-Riikka palasi töihin Uusi päivä -ohjelman kuvauksiin. Koko ensimmäinen viikko kuvattiin haastavia ulkokohtauksia, mutta Hanna-Riikka tsemppasi. Vasta viikon jälkeen hän tajusi, ettei tämä ollutkaan tässä.

– Hetkellinen tsemppaus ei riittänytkään, vaan tätähän tämä arki nyt on. Mutta minun on vain pakko jaksaa. Muita vaihtoehtoja ei ole.

Puolisokin väsyy

Hanna-Riikan syöpähoidot ja tuore trauma ovat tuoneet oman taakkansa myös hänen ja Jannen suhteeseen.

– Tilanteeni vaatii paljon parisuhteelta ja tekee siihen koloja. Puhun sairaudestani enemmän ystävien ja jopa ventovieraiden kanssa kuin oman mieheni. Hän kun on se minun arkeni. Hänen kanssaan tulee juteltua helpommin kauppalistasta kuin päivitettyä niitä isompia juttuja.

Hanna-Riikan mukaan Janne on vanhan sukupolven mies, joka näyttää rakkautensa ennemmin konkreettisilla teoilla kuin puhumalla. Se aiheuttaa toisinaan kitkaa parin välille.

– Ei Jannekaan aina jaksa. Hän kiukuttelee ja ärsyyntyy minun kiukutteluuni. Mutta sairauteni vuoksi hän on se, joka joutuu nielemään ärtymyksensä ja pyytämään anteeksi. Se ei ole ihan reilua. Juuri nyt en silti voi ottaa kantaakseni Jannen tunteita, niiden vuoro tulee myöhemmin.

Hanna-Riikkaa saattaa ärsyttää jo se, että Janne varmistelee moneen kertaan, onko energiapatukat pakattu matkaan.

– Voisihan hän itsekin napata ne patukat laukkuun eikä tehdä asiasta numeroa. Mutta ymmärrän, etteivät läheiseni toimi hassusti pahuuttaan. Se kaikki lähtee järjettömän isosta yhteisestä huolesta, minun hyvinvoinnistani.

Parisuhdetta Jannen kanssa on lujittanut Hanna-Riikan mukaan se, että he tapasivat kypsinä aikuisina, 30- ja 35-vuotiaina. Kahden aikuisen välille syntyikin alusta asti tasavertainen ja turvallinen kumppanuus.

Hanna-Riikka huomauttaa, että pitkäaikainen sairaus voi vääristää myös sitä, miten muut kohtelevat sairastavan puolisoa.

– Sairauteni takia minä olen se, jolta aina kysytään vointia. Kukaan ei kysy Jannelta, miten hän jaksaa. Muiden olisi todella tärkeää huomioida paitsi sairastuneen, myös hänen puolisonsa vointi.

Sairaus on tehnyt Hanna-Riikasta rennon rahankäyttäjän. "En kanna huolta huomisesta."
Sairaus on tehnyt Hanna-Riikasta rennon rahankäyttäjän. "En kanna huolta huomisesta."

Tyttären tukijoukot

Äitiys on aina ollut Hanna-Riikan suurin unelma. Vienon syntymää edelsi kolme vaikeaa vuotta, kun lasta ei kuulunut. Hanna-Riikka sairasti syöpää jo ennen Vienoa, mikä muokkasi äitiyttä alusta asti.

Läheisten apu ja ottaminen osaksi lastenhoitoarkea on ollut perheelle itsestään selvää. Vieno asui koko tämänkin kevään ja kesän isovanhempiensa kanssa Helsingissä, koska Hanna-Riikka ja Janne muuttivat töiden perässä Tampereelle. Syynä järjestelyyn oli myös Töölön-kodissa tehty putkiremontti. Perhe muutti tammikuussa ja pääsi palaamaan kotiin syyskuussa.

– Vienolla on ympärillään vahva lähipiiri, joka on valmis tukemaan häntä aina. Olen kasvattanut hänet turvautumaan minun lisäkseni muihinkin läheisiin.

Vienolle äidin sairaus on tuttu ja arkinen asia. Hän ei Hanna-Riikan mukaan pelkää sairaaloita, vaan luottaa siihen, että äiti hoidetaan siellä kuntoon. Äidin pakollisista lepohetkistäkin on tehty yhteinen juttu. Vieno saa katsella telkkaria ja syödä eväitä samalla, kun Hanna-Riikka lepää.

– En voi silti koskaan täysin tietää, miltä tilanteeni tyttärestäni oikeasti tuntuu. Ehkä se ei lopulta edes ole pelkästään minun asiani. Olenkin rohkaissut Vienoa puhumaan sairauteeni liittyvistä tunteista muiden läheisten kanssa.

Vieno on myös se suurin syy, miksi Hanna-Riikka ylipäätään jaksaa. Tyttärelle ei vatvota vaikeuksista, vaan hänen kanssaan on pakkokin keskittyä ihan tavallisiin juttuihin.

”Vieno on se normaali asia arjessani.”

– Vieno on se normaali asia arjessani. Hän pitää minut elämässä kiinni. Vaikka muuten hapuilen, hän saa minut jaksamaan. Olen hänestä kiitollinen joka ikinen päivä.

Myös omat vanhemmat ovat olleet Hanna-Riikalle korvaamaton tuki. Hän kutsuu itseään, Jannea ja vanhempiaan neljän koplaksi.

– Isäni saa minut rauhoitettua jo pelkällä olemuksellaan. Äitini puolestaan hoitaa kaikki käytännön asiat kaupassakäynnistä kokkaamiseen niin, ettei minun tarvitse huolehtia niistä yksin.

Positiivisuuspakko

Syövästään Hanna-Riikka on vuosien aikana tottunut puhumaan julkisuudessa. Hän tietää, että joitakin avoimuus saattaa ärsyttää.

– Minulle on helpompaa, että kaikki tietävät tilanteeni. Olisi raskaampaa olla puhumatta tästä kaikesta.

Osin Hanna-Riikka myös ymmärtää syöpäkeskusteluun liittyvän kritiikin. Jotkut ovat kyseenalaistaneet, miksi sairastuneet keskittyvät vain positiivisuuteen eivätkä kerro esimerkiksi peloistaan, kivuistaan ja univaikeuksistaan.

– Positiivisuuden buustaus on meille syöpäpotilaille hyvin tyypillistä. Vaikeuksissa vellominen ei nimittäin auta, vaan se kaataisi veneen. Myönteisiin asioihin keskittyminen on usein se ainut keino jaksaa.

Elämä parantumattoman sairauden kanssa on toisaalta myös opettanut Hanna-Riikkaa ottamaan asioita rennosti. Jos tilille ilmaantuu vaikkapa ylimääräistä rahaa, Hanna-Riikka panee tuulemaan.

– En kanna huolta huomisesta, vaan ajattelen, että tänään on bileet, kaikki sileeks. Ostan heti haluamani laukun ja mieluummin samppanjaa kuin kuohuviiniä. Rento rahankäyttö on hauskaa, vaikka myönnän, että perheelle se voi joskus tuntua turvattomalta.

Myös töissä Hanna-Riikka on se, joka sanoo ne asiat, mitä muut eivät uskalla.

– Ei silti ole realistista elää koko ajan hetkessä. Kukaan ei pysty keskittymään sataprosenttisesti vain läsnäoloon. Mutta kokemuksen siitä voi silloin tällöin saada. Voi vaikka keittää ex-tempore kahvit tai varata haaveilemansa matkan.

Absurdeja tilanteita

Näyttelijäntyön ja syöpähoitojen yhdistäminen vie Hanna-Riikan välillä keskelle absurdeja tilanteita. Hänen Uusi päivä -roolihahmonsa Lisbeth ”Lissu” Kanerva pukeutuu näyttävästi, ja toisinaan Hanna-Riikka onkin mennyt syöpäklinikalle hoitoihin suoraan kuvauksista täydessä tällingissä.

– Muut, tuntemattomat potilaat katsovat silloin perääni pitkään. Hoitojen jälkeen saatan palata takaisin kuvauksiin heilumaan jossain ihme avaruusasussa. Tajuan itsekin, miten absurdia tämä elämä joskus on. Mutta näillä mennään.

Samaan aikaan Hanna-Riikka tuntee suurta kiitollisuutta, että saa tehdä intohimotyötään.

”Työ pitää elämässä kiinni.”

– Näytteleminen vie mukanaan ja antaa voimaa jaksaa. Toki se myös kuluttaa. Veikkaan, että villeimmät bileillat ovat osaltani ohi, sillä työn jälkeen pystyn vain lepäämään. Silti työ pitää elämässä kiinni.

Hanna-Riikka tietää olevansa muutenkin monin tavoin onnekas. Tällä hetkellä asiat ovat kohdillaan: työn lisäksi on lapsi, mies ja koti.

– Minulla monet asiat ovat ihan järjettömän hyvin. Ehkä elämäni on jing ja sairauteni jang, jotta tasapaino pysyy yllä, hän pohtii.

– Tiedän, etten tästä nuorene tai parane. Niille en voi mitään, mutta asenteelleni voin. On minusta itsestäni kiinni, miten elän.

Myös musta huumori oikeilla hetkillä auttaa jaksamaan.

– Käyn rauhallisessa yin-joogassa. Tunnin lopuksi ohjaaja aina sanoo, että otetaan vielä viisi viimeistä hengitystä. Silloin mietin, että jos nyt ei kuitenkaan.

Juttu on julkaistu Me Naisten numerossa 41/2016.

Hanna-­Riikka Siitonen
  • Helsingissä 13.11.1970 syntynyt laulaja ja näyttelijä.
  • Asuu Helsingin Töölössä puolisonsa, ohjaaja-näyttelijä Janne Virtasen ja Vieno-tyttären, 10, kanssa.
  • Tuttu 1990-luvun Taikapeili-duosta. Esiintynyt lukuisissa teatterimusikaaleissa.
  • ­Musiikkituottaja ja näyttelijä Yle TV2:n Uusi päivä -sarjassa.

Mikaelin ja norjalaisen Triana Iglesiaksen suhde syvenee koko ajan, vaikka yhteistä aikaa ei paljon ole.

Vain elämää, musiikin tekoa, tv-dokumentti ja valmistautuminen ensi vuoden kiertueelle. Siinä muutamia juttuja, joilla räppäri Mikael Gabriel, 26, on täyttänyt ja täyttää kalenteriaan.

Lisäksi miehellä on melko tuore parisuhde norjalaiseen juontajaan ja malliin Triana Iglesiakseen, 34. Pari on seurustellut reilun vuoden, ja kesällä Mikael sanoi Me Naisten haastattelussa olevansa rakastunut päästä varpaisiin.

– Yhteistä aikaa ei ole mitenkään ihan hirveän paljon. Silloin kun hän on täällä, minä olen aika paljon palavereissa ja studiolla. Sitten näemme iltaisin, Mikael kertoo.

”Yhteistä aikaa ei ole ihan hirveän paljon.”

Mikaelin mukaan Trianallakin riittää kiireitä, sillä nainen on esimerkiksi lanseeraamassa omaa alusvaate- ja kosmetiikkamallistoaan. Hän on juontanut jo yhdeksän kautta Norjan Paratiisihotelli-ohjelmaa, ja seuraavan kauden kuvaukset alkavat pian Meksikossa.

– Olen ollut aina vähän semmoinen, että jos rakastun, sitten mun pitää olla koko ajan sen ihmisen kanssa niin pitkään, että taas kyllästyn, Mikael kertoo.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen.

– Nyt en todellakaan pääse olemaan hänen kanssaan niin paljon kuin haluan, niin nyt tässä ei tule ainakaan kyllästymisiä. Sitten kun taas näemme, se on aina spessua. Se on toiminut meille tosi hyvin.

”Kun näemme, se on aina spessua.”

Mikael kertoo Trianan tukeneen häntä Vain elämää -ohjelman mukanaan tuomassa pyörityksessä ja iloinneen siitä, että muutkin näkevät sen Mikaelin, jonka Triana tuntee.

Triana myös tiesi, että ohjelma tulee olemaan räppärille iso juttu.

– Mä olin vähän että katotaan nyt, toivottavasti en mokaa koko hommaa, Mikael muistelee.

Parisuhteeseen suosio ei ole vaikuttanut.

– Ei se ole muuttunut mitenkään. Tai miten suhteemme nyt muuttuu ylipäänsä, niin menemme vain koko ajan syvemmälle parisuhteeseen.