”Ilmeisesti minäkin olin mennyt avioliittoon olettaen, että mies on vahva ja vankka kuin kallio”, Laura sanoo perheensä sairastelusta.

Kuusi vuotta kirjailija Laura Paloheimo esitti pirteää ja vahvaa, vaikka lapsen ja miehen vakava sairaus sai hänet tuntemaan jatkuvaa kuolemanpelkoa. Sitten tuli pysähdys, joka pisti elämänarvot uusiksi.

Heinäkuu on hehkeimmillään, kun esikoiskirjailija Laura Paloheimo istuu Kämpin terassilla Helsingin keskustassa antamassa ensimmäistä haastatteluaan. Lauralla on päällään lempimekkonsa, aurinko paistaa ihanasti, ja kun ohi sattumalta kulkee torvisoittokunta, Laurasta tuntuu kuin hän olisi amerikkalaisessa elokuvassa.

Tunne kestää vain hetken.

Sitten Lauran mielen valtaavat huoli, suru ja syyllisyys, sillä samaan aikaan hänen miehensä makaa sairaalassa sydänleikkauksessa. Laura antaa hymyillen haastattelun ja kiiruhtaa sen jälkeen sairaalaan odottamaan miehensä heräämistä.

– Sovimme Jaakon kanssa yhdessä, että menen haastatteluun ja otan siitä ilon irti, sillä enhän voi tehdä sairaalassa mitään, mitä lääkärit eivät osaisi.

Blingin kääntöpuoli

Lauran esikoiskirjan Klaukkalan ilmestyminen neljä vuotta sitten merkitsi Lauralle suuren unelman täyttymistä. Hän oli pienestä pitäen haaveillut kirjoittamisesta, ja nyt häntä tituleerattiin suomalaisen chick litin kuningattareksi.

Entinen showtanssija esiintyi hymyillen kirjakaupoissa ja järjesti chick lit -iltoja. Koska Klaukkala-romaanin päähenkilö oli muotitietoinen nuori nainen, joka vertasi tapaamiaan ihmisiä laukkuihin, monet lukijat halusivat keskustella Lauran kanssa omista merkkilaukuistaan.

– Halusin tehdä homman show-tyyliin: maalata kaupungin vaaleanpunaiseksi ja myös provosoida. Halusin samalla muistuttaa, että kaikki on ohimenevää ja hetkestä kannattaa ottaa kiinni.

 

Vuonna 2013 Laura juhli esikoiskirjansa julkistamista näin.

 

Kirjaa markkinoidessaan Laura ei kertonut kenellekään, että hänen miehensä toipuu parhaillaan isosta leikkauksesta. Eikä siitä, että hänen pieni poikansa sairasteli elämänsä ensimmäiset kolme vuotta.

Kukaan ei tiennyt, että kepeä ja elämäniloinen romaani oli kirjoitettu sairaalan odotushuoneissa ja vieraspatjalla potilassängyn vieressä Lastenklinikan lattialla.

Vanhemmuus alkoi huolesta

Ennen miehen sairastumista Laura oli juuri ehtinyt huokaista helpotuksesta ja kuvitella, että viimein elämä asettuisi normaaliksi lapsiperhearjeksi. Edelliset pari vuotta Laura oli viettänyt lukuisia päiviä ja öitä sairaalassa pienen Leo-poikansa kanssa.

– Kolme vuotta meni valvoessa. Siitä tuli meidän vauva-aikamme.

Aluksi Laura ja hänen miehensä olivat ajatelleet, että vauvalla on vain vähän pahempi flunssa. Mutta kun lapsi muuttui sinertäväksi, he lähtivät vauhdilla sairaalaan. Pian selvisi, että Leon keuhkoputket olivat niin pienet ja kehittymättömät, että ne menivät helposti tukkoon. Vauva sairasti infektioastmaa.

Leoa hoidettiin yleensä pari päivää sairaalan vuodeosastolla, sitten hän pääsi kotiin, mutta seuraavalla viikolla rumba alkoi uudestaan.

Uupunut Laura katsoi väsymyksestä sekaisin olevilla silmillään, miten äitikaverit veivät lapsia puistoon ja järjestelivät kirpputoreja ja synttäreitä.

– Olin hermoromahduksen partaalla ja koko ajan huolissani, Laura muistelee.

Laura oli äitiyslomalla, ja mies teki pitkää päivää töissä. Kun Laura palasi töihin media-alalle, ei tavallisesta arjesta tullut mitään. Hän joutui jatkuvasti soittamaan valvotun yön jälkeen sairaalasta töihin, ettei pääse toimistolle. Lopulta hän päätti irtisanoutua.

Laura ajatteli, että hänen olisi parempi olla kotona. Samalla hän ehkä pystyisi tekemään työtä, jota todella halusi. Eli kirjoittaa.

 

”Ehkä viisikymppisenä olen siellä, missä minun kuuluu olla. Valmistun terapeutiksi ja haluan yhdistää työssäni tanssin, kehollisuuden, taiteen ja kirjoittamisen”, Laura miettii.

 

Vuodet sumussa

Infektioastma parani, kun Leo kasvoi. Mutta kun lapsi tervehtyi, sairastui mies. Laurasta tuntui, että koti on toipilastupa, jonka yhdessä nurkassa hän yrittää tehdä kirjoitustöitään häiritsemättä muita.

Lauran perheessä oli kaksi potilasta, ja kohta olisi kolmas. Lauralle kävi niin kuin monelle sairaan omaiselle: hän sairastui vahvuuteen. Hän kuskasi, kokkasi ja järjesteli. Kun muu perhe yöllä nukkui, hän kirjoitti seuraavia romaanejaan.

– Elin kuusi vuotta sumussa. Kuolemanpelko oli läsnä koko ajan.

Jos Laura kävi ruokakaupassa ja Munkkinimen puistotietä ajoi ambulanssi, hän ryntäsi kotiin. Hän oli varma, että hälytys oli tullut heiltä.

Kun Laura saattoi huonovointisen miehensä päivystykseen ja istui sairaalan vastaanotossa, hän kuuli, miten vieressä soitettiin vakavan sairauskohtauksen saaneen ihmisen omaisille.

"Aina kun kävin sairaalassa, sain vastaani sen, mitä pelkäsin eniten."

– Aina kun kävin sairaalassa, sain vastaani sen, mitä pelkäsin eniten. Mutta vedin vain syvään henkeä, lähdin hakemaan Leoa päiväkodista ja esitin, että kaikki on hyvin. Lähdimme leffaan, vaikka oli arki-ilta, ja söimme karkkia, vaikka lapsi muistutti, ettei ole karkkipäivä. Mutta en voinut kohdata todellisuutta eikä minulla ollut lupa hajota, Laura kertoo.

– Jos kotona on yksi terve aikuinen ja yksi sairas aikuinen, on selvää, että terve aikuinen toimii. Kyllä tämä tästä, minä hoidan kaiken, ajattelin, vaikka olin ihan kusessa, Laura kertoo.

Supernaisen rooliin kuuluivat ylivertaiset voimat.

– Ajattelin, että mikään ei tunnu missään. Että minulla on mieletön stressinsietokyky, voisin tässä samalla juosta vaikka maratonin tai laihduttaa kymmenen kiloa. Kehoni oli vääränlaisten endorfiinien pumppaama. Liikunnasta sain hetkellistä hyvää oloa, mutta mieli ja sydän olivat jossain muualla.

– Olin se hiljainen ihminen potilaan rinnalla, joka ei ainakaan säikyttele ketään omilla peloillaan. Lopulta en tuntenut enää itseäni.

Viihdyttäjän roolissa

Puolitoista vuotta sitten Laura seisoi Lauttasaaren rannassa ja odotti tunneterapiakoulutuksen alkamista. Hän katsoi syksyistä maisemaa ja kuivunutta puunrankaa ja ajatteli, että on niin poikki, ettei tunne mitään.

Tuulenpuuska taivutti puunrunkoa, ja Laura tajusi, että hän valehteli itselleen koko ajan.

– Tajusin, että minusta tuntuu aika helvetin hirveältä. Itkin niin, että koko kehoni tärisi.

Laura ymmärsi, että hän oli koko elämänsä kieltänyt itseltään kielteiset tunteet. Jo pienenä hän oli se reipas ja iloinen tyttö, joka huolehti muista ja varoi, ettei loukannut ketään tai aiheuttanut turhaa huolta.

Kun Laura tunsi itsensä ulkopuoliseksi vaihdettuaan uuteen kouluun, hän lunasti paikkansa viihdyttämällä. Hän pyöritti näytelmäkerhoa, kirjoitti näytelmät, puvusti roolihahmot ja ohjasi esitykset.

– Se on mummini karjalaista perimää. Olen energinen ja innostava ja saan aikaan asioita.

Tyypillistä on, että kun hän 27-vuotiaana pääsi eroon väkivaltaisesta suhteesta, hän porhalsi eteenpäin ja ajatteli vain, että hyvä, että suhde on ohi.

"Vaikka olisi mitä ollut, olen vain niellyt sen ja ajatellut, että tällaista tämä nyt on, ei tässä mitään."

– Olin teini-ikäisestä tähän asti ollut tunnemaailmaltani kuin unessa. Vaikka olisi mitä ollut, olen vain niellyt sen ja ajatellut, että tällaista tämä nyt on, ei tässä mitään.

Ja vaikka Lauran lapsi ja mies sairastivat vakavasti, hän ei myöntänyt pelkoaan tai pyytänyt apua, vaikka oli koko ajan hädissään ja turvaton.

Tunneterapeutiksi opiskeleva Laura tajuaakin nyt, että uupumukseen liittyy usein kiltteys ja ylisuorittaminen.

– En ole antanut itselleni aikaa kohdata omia tunteitani enkä ole pystynyt myöntämään, että olisin rakkauden ja myötätunnon arvoinen. Siksi en ole osannut antaa itselleni armoa ja lupaa levätä.

– Mutta keho on tunnepankki, kuin kärpäspaperi, johon kaikki tarttuu. Ja olen tajunnut, että minun kroppani on täynnä tukahdutettuja tunteita, Laura selittää.

Mustassa putkessa

Lauran mies toipui ensimmäisestä leikkauksesta hyvin ja palasi vaativaan työhönsä rahoitusalalle. Miehen työpäivät jatkuivat pitkinä, Laura pyöritti perheen arkea ja kirjoitti. Laura oli myös innostunut kehoterapioista ja päättänyt opiskella tunnetaideterapiasta itselleen uuden ammatin.

Molemmilla oli kiire tahoillaan, kun tuli tieto, että mies joutuu uuteen sydänleikkaukseen. Laurasta tuntui, että tästä he eivät enää selviä.

Ystävät lohduttivat ja muistuttivat, että lääkärit varmasti tietävät, mitä tekevät. Lauran sisällä savusi. Kaikki tunsivat myötätuntoa potilasta kohtaan, mutta Laurasta tuntui, ettei kukaan miettinyt hänen jaksamistaan.

– En minä leikkauksesta ollut huolissani vaan siitä, miten minä tästä enää selviän. Ja me. Emme olleet missään vaiheessa ehtineet ladata akkuja kunnolla yhdessä, koska kaikki aika oli mennyt sairastamiseen ja toipumiseen.

"Olen varma, että jos joku olisi osoittanut minulle myötätuntoa, olisin romahtanut lopullisesti."

Toisaalta Laura tajusi, ettei kukaan olisi osannut epäillä hänen jaksamistaan. Hänhän esitti aina vahvaa.

– Olen varma, että jos joku olisi osoittanut minulle myötätuntoa, olisin romahtanut lopullisesti.

Toinen leikkaus sujui hyvin, mutta mies joutui melkein puolen vuoden ajan palaamaan yhä uudestaan sairaalaan bakteerien ja tulehdusten takia. Elämä tuntui Laurasta mustalta putkelta. Samaan aikaan hän kirjoitti kiireellä uutta romaaniaan ja järjesti lomaohjelmaa pojalleen.

Lopulta Laura oli niin väsynyt, ettei hänellä ollut käsitystä ajasta. Tulevien juhlapyhien suunnittelu tuntui turhalta, kun ei tiennyt, miten tästä päivästä selviää.

– Olin niin loppu, että kylkeeni pisti ja minun oli vaikea hengittää. En pystynyt enää olemaan. Jos elämästä voisi saada lomaa, niin olisin ottanut.

 

Laura Paloheimo löysi yllättäen rauhaa Valamon luostarista. ”Valtavan kokoinen ikoni syöksyi suoraan sydämeeni. Sen välittämä viesti oli, että olen kovettanut itseäni ihan liikaa ja nyt on aika avata sydän ja olla itseään kohtaan myötätuntoinen.”

 

Hiljaiseloa

Tänään Linnunlaulun kirjailijatalossa verkkareissa ja villasukissa hipsutteleva Laura on kuin hidastettu versio entisestä itsestään. Sähäkän duracel-pupun tilalle on kasvanut tyyni ja rauhallinen nainen, joka puhuukin verkkaisemmin kuin viisi vuotta sitten.

Loputtoman hätätilan jälkeen Lauran elämä on ainakin hetkeksi tyyntynyt. Läheisistä kaikki toipuvat, ja Laura itse on päättänyt elää uudenlaista arkea. Siihen kuuluu joogaa, tunneterapiaa, kirjoittamista, maalaamista, yhdessäoloa pojan kanssa sekä paljon unta. Entinen yökirjoittaja menee nukkumaan yhdeksältä ja nukkuu kuin lapsi aamun asti.

Alkoholin Laura on jättänyt, sillä hän ei halua tukahduttaa tai paeta tunteitaan.

– En ota kokkareilla mitään, vaan kestän, vaikka vähän hermostuttaisi. Jos joku sanoo jotain ikävää tai yrittää dissata minua, olen ainakin reagointikykyinen. Nykyään tapaan bileissä tosi kiinnostavia ihmisiä, joita en ennen huomannutkaan, kun porhalsin nousuhumalassa täysi hönkä päällä eteenpäin.

"Olen katastrofi, jos juon, sillä olen iloinen ja innostuva, enkä tarvitse viinaa avautuakseni."

Bilettämisen vähentäminen on rauhoittanut Lauran hermostoa.

– Juominenhan oli minulle kuin olisi kaatanut bensiiniä tuleen. Olen katastrofi, jos juon, sillä olen iloinen ja innostuva, enkä tarvitse viinaa avautuakseni.

Laura on tajunnut, että hän on lapsesta asti järjestelmällisesti kuihduttanut itseään kieltäytymällä syömästä. Tanssijan identiteetistä on niin vaikea päästä eroon, että se jäi Lauralle päälle.

– Se on ollut anoreksiaa ilman diagnoosia. Olen halunnut sillä osoittaa vahvuuteni ja mielenhallintani. Yleensäkin olen ollut tosi kova. Minun on ollut vaikea pysähtyä ja kestää elämän muutoksia ja epävarmuutta.

Uusi alku

Laura tajuaa, että hänen silotellun ja vahvan pintansa alla on kytenyt vihaa, kiukkua ja suuttumusta, joita sairaan läheinen ei saisi tuntea.

– Sairaus tuo pintaan omia asenteita. Ilmeisesti minäkin olin mennyt avioliittoon olettaen, että mies on vahva ja vankka kuin kallio. Olin siksi tietämättäni kiukkuinen, kun näin ei ollutkaan, Laura miettii nyt.

– Olen ollut vihainen, koska eihän tämä ollut sitä, mitä halusin. Minähän olisin halunnut meille kivan elämän, en näitä vaikeuksia. Ihminen menee helposti siihen harhaan, että nämä asiat ovat päätettävissä, vaikka elämä on ja se tapahtuu, ja siinä opetellaan olemaan.

Laura kuitenkin uskoo, että kaikki tunteet on hyvä saada kokea.

– Onhan se hirveän omahyväistä ja lapsellista ja typerää, mutta tunteet ovat tunteita ja ne on hyvä saada tuntea ilman syyllisyyttä, häpeää tai muiden syyllistämistä.

Uudessa elämässään Laura ei enää väitä jaksavansa kaikkea. Hän tajuaa, että on hoitanut muiden asioita myös siksi, että välttäisi kohtaamasta omia ongelmiaan.

– Sehän muuttaa perheen ja parisuhteen voimasuhteita, kun äkkiä se, joka on aiemmin toiminut kiukkuisena, koska ei ole uskaltanut tunnustaa pelkoaan, alkaakin ilmaista, että minä en muuten hoida tätä enkä jaksa reagoida tähän mitenkään, Laura pohtii.

"Meidän on mietittävä, mitä meille on tapahtunut ja keitä me olemme sen jälkeen, kun olemme kokeneet näin vahvaa kuolemanpelkoa."

Mylläkän jälkeen Lauran onkin ollut pakko ottaa etäisyyttä parisuhteessaan. Laura ja Jaakko ovat hyvissä väleissä, mutta juuri nyt he asuvat eri osoitteissa. Näin mies voi toipua rauhassa ja kumpikin voi miettiä, mikä heidän suhteensa ydin nyt on.

– Meidän on mietittävä, mitä meille on tapahtunut ja keitä me olemme sen jälkeen, kun olemme kokeneet näin vahvaa kuolemanpelkoa. Se muuttaa ihmistä ja myös sitä toista, joka elää rinnalla.

Muutaman korttelin välimatka on tehnyt heille hyvää.

– On ihanaa, että suhteestamme puuttuu se roolitus, että toinen on sairaana ja hädässä ja toinen on hädissään ja yrittää peittää sitä – ja siinä välissä on vielä lapsi, joka reagoi vanhempiinsa.

Laura on varma, että päättävätpä he mitä tahansa tulevaisuuden suhteen, heille käy hyvin.

– Meidän on oltava tosi rehellisiä ja mietittävä, mitä omalta elämältämme ja tulevaisuudelta haluamme. Jos toimimme sen mukaan, elämme onnellisina loppuelämämme.

Laura Paloheimo

Vuonna 1971 syntynyt kirjailija kasvoi Klaukkalassa. Asuu Helsingissä.

Julkaissut romaanit Klaukkala, OMG ja Mama Mojo. Neljäs romaani Puppiduu ilmestyy keväällä.

Ennen kirjailijaksi ryhtymistään oli vuosia töissä mainos- ja media-alalla ja tanssi Aira Samulinin ja Marco Bjurströmin ryhmissä.

Opettaa luovaa kirjoittamista ja opiskelee tunnetaideterapeutiksi.

Siskonpeti-tähden perhearki on palapeliä.

Näyttelijä Sanna Stellan nauttii arjestaan puolivuotiaan Fria-tytön kanssa. Keväällä syntynyt pienokainen on Sannalle ja hänen äänisuunnittelijapuolisolleen Micke Nyströmille kolmas. Pariskunnan kotona kirmaavat ennestään 7-vuotias Rasmus ja 4- vuotias Vilda.

– Fria on aivan ihana tapaus, vaikka nukkuukin juuri nyt todella huonosti. Hänelle taitaa tulla hampaita, Sanna naurahti Nenäpäivä-hyväntekeväisyyskampanjan pressitilaisuudessa Kiseleffin talossa Helsingissä.

Perheonnea varjostaa se, että pari viikkoa ennen Frian syntymää Sannan perheen kotoa löytyi hometta. Lopputulos oli, että koko asunto meni remonttiin ja perhe muutti evakkoon.

– Talostamme löytyi mittava homevaurio, mutta se saadaan korjattua. Säikähdin kunnolla, mutta onneksi kukaan perheestämme ei ehtinyt sairastua vakavasti, Sanna kertoo.

”Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi.”

Mihinkään oikeustoimiin perhe ei jupakan takia meinaa ryhtyä. Sanna vitsaili, että hänestä saisi nyt hyvän homekoiran.

– Haistan heti kaupan kassalla, kenen vaatteissa haisee home, ja tekee mieli mennä huomauttamaan, että onkohan kotonasikin hometta, hän nauroi.

Korjaustöiden varjolla perhe sai hyvän tekosyyn remontoida samalla vähän kaikkea muutakin, eli remppaprojekti niin sanotusti laajeni. 

– Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi. Se on sitten toinen juttu, että minkä vuoden jouluna.

Arjen palapeliä

Arki kolmen lapsen, kissan, koiran ja kahden freelancerin perheessä on melkoista palapeliä. Sanna on jo palannut töihin ja tekee sekä juontohommia että tv-töitä ja teatterinäytöksiä. 

– Juuri eilen kävimme mieheni ja äitini kanssa logistisen keskustelun siitä, kuka on missä milloinkin ja miten lasten viennit ja haut toteutetaan. Onneksi on hyvät tukiverkot.

Hässäkästä huolimatta Sannasta tuntuu, että hän elää elämänsä parasta aikaa.

– Aion ottaa kaiken irti tästä vauva-ajasta ja nauttia joka hetkestä, koska lisää lapsia en enää aio tehdä.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

  • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
  • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
  • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
  • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

  • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
  • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
  • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
  • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.