Kimin ja Jennin onnea Me Naisissa vuonna 2005.

– Rakkautemme kukoistaa törmäilyistä huolimatta, sanoivat Kimi Räikkönen ja Jenni Dahlman-Räikkönen. Vuonna 2005 Me Naisilla oli tilaisuus tavata formulakauden ensimmäiseen osakilpailuun valmistautuva pari heidän kotonaan Zürichissä.

Formulatähti Kimi Räikkösen, 25, ja Jenni Dahlman-Räikkösen, 23, Sveitsin koti sijaitsee 20 minuutin ajomatkan päässä Zürichin keskustasta Wolleraun kylässä. Vuoren rinteeseen kivunneessa paikkakunnassa ei ole mitään pröystäilevää, eikä Kimin ja Jennin talo näytä neliöistään huolimatta miltään ökytalolta. Sen edustalla vain maasturimersu antaa viitteen asukkaistaan.

Hyväntuulinen Jenni on vastassa ovella ja yläkerrassa odottaa tv:stä – ja otsikoista – tuttu mies. Tällä kertaa Kimi on ilman kypärää, ajohaalaria ja autoaan, ja pyörittelee käsissään television kaukosäädintä. Kohta hän mutustelee voileipää ja heittäytyy rennosti kulmasohvalle seuraamaan televisiosta, kuinka erilaiset moottoreilla varustetut ajokit törmäilevät toisiinsa. Hän puhuttelee Jenniä kullaksi, ja vaihtaa kiltisti vaimonsa pyynnöstä ylleen toisen paidan. Usein hän paljastaa rennon hymyn, jota harvemmin varikolla näkee.

Yksi maailman kylmäpäisimpiä ja kovimpia formulakuskeja pyörii keittiössään farkut jalassa välillä kutitellen tuoretta vaimoaan kuin teinipoika. Juuri alkava formulakausi ei näytä häntä stressaavaan. Seuraavana päivänä on lähtö Melbourneen Australiaan aloittamaan taistelu maailmanmestaruudesta.

Täällä on rauhallista ja kodikasta

Zürich on Kimin ja Jennin mielestä monella tavalla hyvä asuinpaikka.

– Olen asunut tästä kivenheiton päässä jo ennen Jenniä. Ei tulisi mieleenkään muuttaa esimerkiksi Monacoon, joka on minulle liian ahdas. Olen asunut ikäni omakotitalossa ja Monacossa joutuisin kerrostaloon. Täällä on kodikasta ja rauhallista, Kimi sanoo.

Jenni lisää vielä, että Zürich on vain 2,5 tunnin lentomatkan päässä Suomesta. Zürichistä on kätevä lentää myös minne tahansa muualle Eurooppaan, missä
suurin osa formulakisoista ajetaan. Erityisen kätevää lentäminen on yksityiskoneella, joten kisoista pääsee kotiin välittömästi.

– Paikalliset ihmiset ovat erittäin ystävällisiä, vaikka harva heistä puhuu englantia, Jenni jatkaa.

Jennin mielestä Zürich on myös yksi Euroopan parhaimpia shoppailukaupunkeja – ja kalleimpia.

Juuri tähän taloon Kimi ja Jenni päätyivät kolmisen vuotta sitten, koska se oli valmiiksi heitä miellyttävä. Harmaat kivilattiat, lukuisat terassit ja valkoinen avaruus veivät sydämen.

– Ja täällä oli jo sauna – missäpä suomalainen ilman sitä tulisi toimeen, Jenni nauraa.

Terassille he rakensivat uima- ja porealtaat ja sisälle baarin. Alakerrassa on myös kuntosali ja solarium, jonka he saivat häälahjaksi McLarenilta.

Eteinen kertoo, että tässä talossa asuu formulatähti. Sisääntuloaulassa on iso lasivitriini,
jossa ovat kauniisti esillä Kimin palkinnot. Upeimpina niistä loistavat voittopokaalit Malesian ja Belgian osakilpailuista vuosilta 2003 ja 2004. Vitriinin ylähyllyllä komeilee kymmenkunta Kimin kypärää, ja kun nousee portaita oleskelutiloihin, löytää kunniapaikalta takan yläpuolelta Kimille tärkeän formulamuiston: ratin, jolla Kimi ajoi ensimmäisen palkintosijansa Melbournessa Australiassa. Maallikko hädin tuskin tunnistaa sitä ratiksi: muoto on toinen ja keskiosa täynnä säätönappeja, joilla ei ole mitään tekemistä tavallisen auton ohjauksen kanssa.

Formulaan liittyvät esineet ja pariskunnan yhteiskuva olohuoneen hyllyllä ovat niitä tärkeitä oman elämän merkkejä, jotka kertovat jotakin tämän kodin asukkaista. Muuten koti viestii viimeiseen asti suunniteltua harmoniaa ja tyylikkyyttä, jonka Jenni on luonut yhdessä sisustusarkkitehdin kanssa. Värimaailma vaihtelee mustasta harmaan kautta valkoiseen ja huonekalut ovat italialaisia klassikoita.

– Kimi on jättänyt minulle vapaat kädet sisustuksen suhteen ja meillä on samanlainen maku. Harmi vaan, kun joutuu sisustamaan yhtäaikaa kolmea kotia. Tuntuu, että joku niistä on koko ajan kesken.

Jennillä ja Kimillä on Suomessa kaupunkiasunto ja suuri talo Porkkalanniemessä meren rannalla. Jenni sanoo sen sisustuksen olevan romanttisempi ja pehmeämpi kuin Sveitsin-kodin.

– Siellä on myös meille tärkeä esine. Saimme Vanajanlinnasta lahjaksi kauniin vanhan nahkasohvan. Se on sohva, jolla ensi kertaa Kimin kanssa tapasimme 3,5 vuotta sitten, ja siitä kertoo sohvaan kiinnitetty muistolaatta, Jenni kertoo.

Jenni ja Kimi kaavailevat asunnon ostamista myös Dubaista. Sveitsin-koti on kuitenkin se henkisesti tärkein.

– Täällä saan olla rauhassa. Jos jossakin tunnistetaan, minuun suhtaudutaan hienotunteisesti, Kimi sanoo.

Äskettäin Suomessa heidän perässään seurasi lauma nimikirjoituksen metsästäjiä.

– Ymmärrän faneja, mutta joskus on raskasta, kun ei voi mennä edes ulos syömään ilman, että on silmätikkuna, Kimi sanoo.

Meillä käytiin tiukka keskustelu

Silmätikkuna pariskunta onkin ollut erityisesti viime kesäisten häidensä jälkeen. Otsikoissa on raportoitu tarkasti, kenen kanssa he näyttäytyvät erikseen liikkuessaan, eikä yksikään juhla tai moka ole jäänyt huomiotta. Kimin viimeisin tempaus lontoolaisessa yökerhossa viritti keskustelun siitä, onko Kimin ja Jennin avioliitto kriisissä.

Siltä ei näytä, kun herra ja rouva Räikkönen vitsailevat keskenään ja välillä pitävät hellästi toisistaan kiinni.

– Jennissä on hyvää kaikki, mitä kuvitella saatan, Kimi kommentoi jäyhästi.

– Kimissä taas arvostan sitä, miten hyvää huolta hän pitää kaikista niistä, jotka hänelle ovat todella tärkeitä, Jenni sanoo.

Pariskunta ei juuri riitele, ja jos Jenniä jokin arkinen asia Kimissä joskus ärsyttää, se on lähinnä tapa jättää vaatteita lojumaan sinne tänne Jennin kerättäväksi.

Jenni pyörittää sormessaan paksua ja painavannäköistä timanttisormustaan. Tuntuu ymmärrettävältä, ettei nuorikko välttämättä halua pitää sitä tallitöissä, mutta siitäkin on tehty omat johtopäätökset – tyhjä nimetön jos mikä on merkki avio-ongelmista.

Kimi puolestaan on nyt vailla sormusta. Ajaessaan testeissä seinään hän loukkasi sormensa niin, että se on yhä niin turvoksissa.

– Ei se ajamista haittaa, mutta sormus ei mahdu, Jenni huomauttaa ja jatkaa, että Kimin sormus oli alun perinkin liian pieni.

Nyt pari suhtautuu avioliittonsa ympärillä velloneeseen kohuun jo huumorilla.

– Lohduksi niille, jotka ovat menettäneet yöunensa: avioliittomme ja rakkautemme voivat hyvin, Kimi ja Jenni sanovat.

Jenni ei yritäkään kieltää, etteikö paikka olisi ollut kova.

– Minä olen meistä herkempi ja pohdinn paljon enemmän sitä, mitä muut ajattelevat. Kyllä meillä käytiin aiheesta tiukka keskustelu. Kuka tahansa voi omalla kohdallaan asettua minun tilalleni: miltä tuntuisi nuorena aviovaimona saada niskaansa vastaavaa?

– Minä olen myös se, joka joutuu kohun kohtaamaan toisella tavalla kuin Kimi, joka pyörii paljon omissa ympyröissään maailmalla.

Vaimo on myös sitä mieltä, että Kimi oppi näin kantapään kautta, että halusipa sitä tai ei, hänen asemassaan pitää jonkun verran ottaa huomioon, mitä ulkopuoliset ihmiset ajattelevat.

Kimi on ollut Jennin puolesta pahoillaan.

– Minua tietenkin harmittavat omat törmäilyni Jennin takia. Mutta sekin harmittaa, että monesti nimeni liitetään tapahtumiin, joihin en ole ollut mitenkään osallinen. Riittää, että istun samassa baarissa. Joskus on käynyt niin, etten ole ollut edes samassa maassa.

– Täytyy yrittää elää sen mukaan, ettei tule mitään isoja juttuja. Tärkeintä minusta on kuitenkin se, että läheiset ihmiset tietävät, missä mennään ja mikä on totta ja mikä ei, Kimi sanoo.

– Meidän välinen luottamus on täysin kunnossa. On aivan luonnollista, että käymme ulkona myös jatkossa erikseen, emme ole toisistamme mustasukkaisia, Jenni ja Kimi vakuuttavat.

– Vaikka sortuisinkin joskus ylilyönteihin, tuntuu oudolta, että minun juhlimiseni on ykköslööppi ja ihan pienellä samassa lehdessä toisaalla kerrotaan jonkun tappaneen toisen ihmisen. Minä en sentään ole tehnyt kenellekään pahaa, Kimi sanoo.

Kimin alkoholinkäytöstä on raportoitu muunkin maailman lehdistössä ja viimeisimmän tempauksen arveltiin jo koettelevan suhdetta talliin niin, että jotkut ovat väläytelleet puhuttelua, potkujakin.

– Tallin kanssa asiat on puhuttu selviksi. Ei niissä ole mitään epäselvää. Enkä minä mikään alkoholisti ole tai se nykänen, jota minusta on yritetty tehdä. Eihän minulla ole maailmanmestaruuksiakaan, Kimi virnistää.

Joku voisi spekuloida sillä, onko Kimi ehtinyt viettää nuoruuttaan lainkaan, kun on istunut pikkupojasta asti auton ratissa. Ottaako hän nyt takaisin menetettyä aikaa elämässään?

– En tunne menettäneeni mitään, päinvastoin olen saanut nähdä sellaista, mistä jotkut voivat vain uneksia. Olen muuttanut ulkomaille 18-vuotiaana ja jo 15-vuotiaana kiersin Eurooppaa.

Kimi ei koe asemaansa esikuvalliseksi.

– Vaikka olisin mikä formulakuski, olen kuitenkin ihan tavallinen ihminen. Mielestäni minulla on oikeus elää normaalia elämää, käydä ulkona jos huvittaa, enkä tunne olevani kenellekään ulkopuoliselle tilivelvollinen. Myös se mitä teen rahoillani, kuuluu vain minulle itselleni. Itse olen rahani hankkinut, enkä ole velkaa kenellekään, Kimi sanoo.

Raha ja menestys ovat niitä asioita, jotka helposti keräävät liepeille myös hyväksikäyttäjiä ja selkäänpuukottajia.

– En tunne itse muuttuneeni menestyksen myötä. Juureni Suomeen merkitsevät sitä, että siellä minulla on hyvät, vanhat kaverit, jotka suhtautuvat minuun niin kuin ovat aina suhtautuneet. Rehellisyys on tärkeintä ihmissuhteissani. Raha ei koskaan tuo onnea, vaikka olenkin sen avulla voinut toteuttaa unelmiani, joista tärkeimpiä ovat kotini. Vanhempiani kiitän, he ovat parhaat vanhemmat mitä kuvitella saatan, enkä olisi tässä asemassa ilman heitä.

Kimin läheisiin kuuluu myös isoveli Rami. Kimi ja Jenni odottavatkin innolla onnellista perhetapahtumaa, sillä näinä päivinä veljen perheeseen syntyy vauva.

Formuloista on glamour kaukana

Julkisuus, edustaminen, pr-tilaisuudet – ne Kimi kokee ammattinsa varjopuolina.

– Mieluiten keskittyisin vain ajamiseen, sillä sen osaan ja siitä nautin. Olen saanut tavata tilaisuuksissa kuninkaista lähtien huippuihmisiä, mutta keksisin kyllä edustustilaisuuksien ajaksi parempaakin tekemistä.

Tuleva formulakausi on Kimille ja Jennille erilainen siksi, että nyt Jenni kiertää mukana vain harvoissa kisoissa. Hän lähtee mukaan Australiaan ja Malesiaan, mutta harmittelee jo nyt, millaista taukoa kuukauden reissaaminen merkitsee ratsastamisen kannalta.

Ratsastaminen on Jennin uusi juttu, johon hän suhtautuu niin kunnianhimoisesti, että tähtää kilparatsastajaksi.

– Minusta on hyvä, että Jennillä on oma tärkeä juttunsa. Ei siitä tarvinnut keskustella, Kimi sanoo.

Jenni on tajunnut jo muutaman vuoden kiertämisen kokemuksella, että hän tarvitsee itselleen myös omaa elämänsisältöä.

– Formulakisoissa kiertäminen on puolison kannalta aika tylsää puuhaa. Varsinkin Euroopassa, jossa kisat ajetaan yleensä keskellä ei mitään. Elämä pyörii pelkästään hotellin ja varikon välillä.

– Siitä on glamour kaukana kuskinkin kannalta. Formulasirkuksesta annetaan usein ulospäin hohdokas kuva, mutta vaikka kisojen aikana juhlia järjestettäisiinkin, kuskeja niissä harvemmin näkee, Kimi sanoo.

Kimi toteaa, ettei hän välttämättä tarvitse Jenniä paikan päälle.

– Voimme käydä hyvin keskustelut puhelimessakin.

Erja ja Mika Häkkinen valitsivat aikoinaan toisin. Erja kiersi tiukasti miehensä mukana ja toimi melkeinpä miehensä sihteerinä.

– Minulla on managerit, jotka hoitavat kaikki asiani laskujen maksamisesta lähtien, Kimi sanoo.

– Minun ja Erjan välinen ero on se, että Erja on minua melkein puolet vanhempi ja oli jo ehtinyt toteuttaa omia juttujaan. Itse mietin, mikä voisi olla minun vaihtoehtoni –  vakituinen työ, koulunpenkki? Ne tuntuivat mahdottomilta valinnoilta, kun kuitenkin halua käydä kisoissakin. Sitten elvytin lapsuudenharrastukseni.

Jennillä on nyt kolme hevosta Tomas von Rettigin tallilla Suomessa. Tomas toimii myös Jennin valmentajana.

Jennin mukanaolo formulakisoissa ratkeaa heti, kun hän on tarkistanut tulevan kauden ratsastuskilpailut.

– Aion osallistua esteratsastuksen aluetason kisoihin mahdollisimman paljon, jotta saan kokemusta.

Kimi sanoo käyneensä pari kertaa Jennin mukana tallilla ja istuneensa kauramoottorin kyydissä.

– Enemmän minua kiehtovat kuitenkin toisenlaiset moottorit ja allergiakin estää tallilla pyörimisen.

– No, ehkä tulee vielä aika, että sinä oletkin tukemassa ja kannustamassa minua ratsastuskentän laidalla, Jenni sanoo.

Lapset eivät kuuluu Kimin ja Jennin lähitulevaisuuden suunnitelmiin.

– Lasten aika on sitten, kun elämä rauhoittuu. Haluamme tarjota lapsellemme mahdollisimman hyvät puitteet, eikä se onnistu tämmöisen reissaamisen keskellä.

Lapset ovat Kimille toisellakin tavalla tärkeitä – hyväntekeväisyys, johon hän mielellään osallistuu, on SOS-lapsikylän toiminnan tukeminen.

– Jo parina vuonna lapset ovat vierailleet kisojen aikaan Monacossa veneelläni, Kimi sanoo.

Nimensä mukainen Jäämies Kimi lähtee uuteen kauteen hyvissä fiiliksissä.

– Minua ei jännitä, enkä ota ajamisesta turhia paineita. Olen tehnyt tätä koko elämäni ja kasvanut ammattiini vähitellen. Tämä ei ole työ vaan elämäntapa.

Jenni toteaakin miehestään, että tämä tosiaan on sellainen Ice Man – Jäämies – joksi Ron Dennis on hänet nimittänyt.

– Työasioissa aina täysin tyyni, siviilielämässä tulee esiin toinenkin puoli. 

Jenni sanoo itse stressaavansa valtavasti omia kilpailujaan ja ihmettelee, miten Kimi voi olla omistaan niin rauhallinen.

– No, ehkä lähtöruudussa voi olla vähän jännitystä, Kimi antaa periksi ja Jenni aprikoi, mikähän miehen pulssi mahtaa olla sillä hetkellä.

Kimin hermoja kuvaa se, että vielä juuri ennen kisan alkua hän saattaa nukkua makeasti asuntoautossaan.

Kimi selvittää ajamiseen liittyvät paineensa itse.

– En tarvitse siihen ketään ulkopuolisia. On kuskeja, joilla on apunaan psykologi ja minullekin on sellaista joskus yritetty tyrkyttää. Sanoin vain, etten tarvitse, Kimi toteaa.

McLarenin uudesta autosta Kimi toteaa: se on "aika hyvä". Tulevan kauden suurimpia sääntömuutoksia on se, että kisa pitää ajaa yksillä renkailla. Katselijoille tuttu tilanne, jossa varikkohenkilökunta hyökkää auton kimppuun ja muutamalla väännöllä vaihtaa renkaat uusiin, on menneisyyttä.

– On vaikea ennustaa, kuinka se tulee taktiikkaan vaikuttamaan.

Viime vuosi oli Kimille epäonnen vuosi siksi, että auto petti niin monta kertaa.

– Kun kisan voittaja on selvillä jo kauden puolivälissä, on pakko motivoida itseään ajamaan vain kisa kerrallaan.

Kimin mukaan formulamaailmassa pyörivä raha on tehnyt siitä entistäkin kovemman paikan.

– Joskus se maailma on ollut rennompi ja hauskempi, nyt siihen liittyy raaka taistelu, jota käydään muuallakin kuin ajoradalla.

Kimin tallikaverina David Coulthardin tilalla aloittaa tulinen Juan Pablo Montoya ja puhutaan, etteivät hänen ja Kimin välit ole parhaat mahdolliset.

– Minä en välitä siitä, kuka tallikaverinani ajaa. On luonnollista, että tallin sisällä kumpikin yrittää olla nopein. Siihen saattaa liittyä myös henkien taistoa ja selkäänpuukotusta, jota käydään vaikka mediassa. Itse teen parhaani ajajana ja katson, mihin se riittää.

Maailmanmestaruuteen?

Kimi sanoo tehneensä suunnitelmat omasta elämästään vuosiksi eteenpäin.

– Voi olla, että maailmanmestaruus tulee, voi olla ettei sitä tule koskaan. Siihen eivät pelkät kuskin taidot riitä, vaan kysymys on niin monesta muustakin osatekijästä. Ja mitä formulatähti tekisi mieluiten sitten, kun ura on ohi ja vapaa-aikaa jää muuhunkin
kuin ajamiseen?

– Keskittyisin enemmän moottorikelkkailuun, joka on minulle tärkeä harrastus.

Mutta sitä ennen: Jenni huomauttaa Kimille, että vielä ennen lähtöä kuukauden reissulle pitäisi käydä pankissa ja ostamassa uusi matkalaukku. Kimi tarjoaa vierailleen kohteliaasti kyydin keskustaan maasturimersun takapenkillä.

Ihan pehmeästi Kimi ajaa, ei ylinopeuksia, eikä äkkijarrutuksia. Välillä sikaaneissa tuntuu, että taksit tulevat turhan lähelle ja liikennevaloissa sellainen kiilaa vähän rumasti eteen. Sillä tuskin on aavistusta, kenen eteen.

On kivaa, kun sekä teinit että mummit tunnistavat, Mikael Gabriel sanoo.

Vain elämää -ohjelma teki Mikael Gabrielille, 26, sen, minkä monille muille pienempien piirien räppäreille aiemminkin – nosti huimaan kansansuosioon.

Mikael kertoi tänään rauhoittuvansa loppuvuodeksi musiikin ja biisien tekemisen pariin. Ensi vuonna luvassa on ensimmäinen oma kiertue. 

Uusin ulottuvuuksiin noussut suosio tuntuu hyvältä.

– Kyllä se on kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan ja ottamaan kuvia, ja ihan pikkulapsetkin on silleen ”Iskä, iskä kato!”

Mikael kertoo fanipohjansa laajentuneen huomattavasti. Ensi vuoden HIMMEE-kiertueelle ovatkin tervetulleita kaikenikäiset.

”On kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan.”

Lue myös: Mikael Gabriel lähtee ensi vuonna himmeelle kiertueelle

Mikael vaikuttaa olevan sinut huiman suosionsa kanssa.

– Kyllä se kusi on jo noussut aikoinaan päähän. En ole ikinä välttynyt siltä. Nyt tietää jo, mitä se on, eikä se tästä enää nouse, Mikael pohtii.

Vaikka Mikael kertoo aina olleensa oma itsensä, julkinen avautuminen Vain elämää -ohjelmassa oli hänen mukaansa sitä, mitä hän tarvitsi.

– Tämä kokemus vain teki minusta vähemmän kusipään. Enää ei tarvitse esittää mitään, mitä ei ole.

Vain elämää -kautta on jäljellä vielä muutama jakso. Mikael vihjaa, että ihmisten itkettäminen koskettavilla tarinoilla on nyt loppu.

– Oli hauskaa, miten koko Vain elämää meillä meni. Aluksi kukaan ei tuntenut toisiaan, tutustuttiin ja mentiin tosi diippeihin juttuihin, kun kaikki kertoivat elämänsä tarinoita, Mikael muistelee.

– Mutta sitten loppujen lopuksi se meni siihen, että kaikilla oli hauskaa ja me juhlittiin ja oli hyvä fiilis.

Räppäri Mikael Gabriel on nimennyt kiertueensa Vain elämää -ohjelmassakin tiuhaan kuullun tokaisunsa mukaan.

Räppäri ja Vain elämää -tähti Mikael Gabriel kertoi tänään lähtevänsä alkuvuodesta ensimmäiselle omalle kiertueelleen. HIMMEE-nimellä kulkeva kiertue alkaa Joensuusta 14. tammikuuta ja päättyy maaliskuussa. Yhteensä keikkoja kertyy 20 eri puolilla Suomea.

– Toivon, että paikalle tulee ihmisiä laidasta laitaan ja lapsesta mummoon. Show on tehty kaikille, räppäri kuvailee.

Mikaelin mukaan Vain elämää -ohjelma on tuonut mukanaan huikean vastaanoton. Ohjelmassa tähän mennessä nähtyjä kappaleita on kuunneltu Spotifyssä jo kuusi miljoonaa kertaa.

Mikael kertoo, että vuoden aikana hänestä on myös kuvattu dokumenttia, joka nähdään televisiossa marraskuussa. Se täydentää Vain elämää- ohjelmassakin kuultua Mikaelin tarinaa entisestään.

– Dokumentti syventää noita tarinoita ja ehkä mun ja äidin suhdetta ja kaikkea, mitä on aikoinaan käynyt, räppäri kertoo.

Ennen kiertueen alkua Mikael Gabriel aikoo rauhoittua musiikin ja musiikin tekemisen parissa.

Juttua muokattu 21.10.2016 klo 10.03: Korjattu keikkojen määrä.

Mikko Kuustonen elää uusperheen arkea uuden puolisonsa Hanna Brotheruksen kanssa. – Yksi elämän parhaita ja kipeitä puolia on, että joutuu ja saa luoda nahkansa uudelleen, hän sanoo.

Kolme vuotta sitten pitkästä liitostaan eronnut Mikko Kuustonen, 56, elää nykyisin uusperheessä, sillä hän on muuttanut yhteiseen kotiin puolisonsa tanssitaiteilija Hanna Brotheruksen, 48, ja tämän kahden nuorimman lapsen kanssa.  

– Meillä kaikilla on omat tarinamme ja kulttuurimme. Tärkeintä on yhteinen keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun, Mikko sanoo.

Kolme vuotta sitten pitkästä liitostaan ja lastensa, Iina ja Minka Kuustosen äidistä eronnut muusikko toteaa, että kyseessä on aivan uusi elämäntilanne. 

– Yksi elämän parhaita ja kipeitä puolia on, että joutuu ja saa luoda nahkansa uudelleen.

Uusi rooli myös ukkina

Isänä Mikko on kasvattanut kaksi hyvin erilaista tytärtä. 

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin, hän sanoo.

”Kun katson lasta, ajattelen, että haluaisin vain suojella häntä.”

Myös tuore isoisyys on mullistanut Mikon elämän. Hänestä tuli ukki, kun Iina Kuustonen ja Sebastian Rejman saivat poikavauvan syyskuussa. Kuustonen sai nähdä ensimmäisen lapsenlapsensa vain muutaman tunnin ikäisenä. 

– Kun katson sitä lasta, ajattelen, että haluaisin vain suojella häntä, hän sanoo.

Isovanhemman rooli on vielä niin uusi, ettei Mikko osaa sanoa, miten ukkina ollaan. Hän ei itse ehtinyt tavata yhtään isovanhemmistaan. 

– Siksi koen etuoikeutettuna, että saan nyt elää tällaisen roolin. 

Mikko Kuustonen on yksi kauden Vain elämää -tähdistä. Sarja on päättänyt artistin kymmenen vuoden pitkän musiikillisen hiljaiselon. Parhaillaan hän säveltää uusia kappaleita ja lähtee konserttikiertueelle maaliskuussa.

Lue Mikon koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!

Chronin tautia sairastava Santra Lacy opettelee päästämään irti katkeruudesta.

– Yritin kovasti miettiä, että miltä minusta nyt tuntuu. Ei minusta tuntunut oikein miltään, espoolainen Santra Lacy, 35, muistelee kymmenen vuoden takaista heräämistään.

Hän oli juuri saanut väliaikaisen avanteen pitkään jatkuneen suolistosairauden, Crohnin taudin vuoksi.

Kaksi vuotta myöhemmin avanteesta tehtiin pysyvä. Se oli helpotus, mutta myös operaatio, jota moni pelkää.

– Turha valehdella: eihän tämä ole tila, jota kukaan haluaa, mutta ei tämä ole hirveääkään. Kun se nyt on tässä, se on tuonut minulle taas elämäni takaisin.

Elämä neljän seinän sisällä

Santra oli sairastanut Crohnia jo 12-vuotiaasta eli puolet elämästään. Välillä tauti elää hiljaiseloa eli on remissiossa, välillä iskee akuutti. Silloin sattuu ja elämä kiertyy sairauden ympärille.

Santran kohdalla tauti oli akuutissa 18 vuotta. Vatsakivut olivat kovat, sillä suoli kuroutui tulehduksesta johtuvasta arpikudoksesta umpeen. Siihen saattoi tulla tukos milloin vain, ja sitten mentiin täysillä sairaalaan, ettei suoli puhkea.

– Elämäni alkoi siirtyä neljän seinän sisälle, kun en yksinkertaisesti jaksanut tehdä mitään tai halunnut lähteä enää minnekään.

”Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään.”

Yhdessä sumassa tulivat sitten ne elämän suurimmat koetinkivet: avioero, muutto toiseen kaupunkiin, opiskelujen lopettaminen ja masennus.  

Vaikeita vuosia oli kolme, sitten Santra päätti, ettei elämä voi jatkua sellaisena kuin aiemmin. Hän hankki koiran ja lähti ihmisten ilmoille, kun vointi sen salli nyt paremmin. Hän myös uskaltautui laittamaan treffi-ilmoituksen nettiin. Siihen vastasi kiva mies.

Santra pystyi myös lähtemään osa-aikatöihin. Vaikka työ voi rasittaa, se on myös mielelle hyväksi.

Terapiasta ja pitkään jatkuneesta itsetutkiskelusta huolimatta Santra myöntää, että sairauden hyväksyminen on vieläkin vaikeaa.

– Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään. Olen oppinut aika hyvin.

Lue Santran koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!