Ensin Gillian Flynn sai potkut, sitten hän tienasi miljoonia kirjoittamalla kirjan. Kuva: MvPhotos

Kiltti tyttö -romaani teki Gillian Flynnistä hetkessä kuuluisan ja upporikkaan. Traagista tarinaa avioliitosta ei ollut helppo kirjoittaa. – Mieheni oli tärkein kannustajani. Ilman häntä kirja ei olisi välttämättä valmistunut.

Yhdysvaltain itsenäisyyspäivänä vuonna 2012 Gillian Flynn, 43, avasi miehensä kanssa pullon samppanjaa ja meni ihastelemaan ilotulituksia takapihalleen.

Hänen kirjansa Kiltti tyttö (Gone Girl) oli juuri noussut The New York Times -lehden maineikkaan bestseller-listan kärkeen.

– Se oli aivan hullua. Kaikki tapahtui niin nopeasti, kuukauden sisällä kirjan julkaisemisesta. Arvelin, että kirjalla on seuraajansa, mutta en koskaan ajatellut, että se on niitä kirjoja, jotka menevät listojen kärkeen, Gillian kertoo puhelinhaastattelussa edelleen hämmentyneenä. 

Kirja teki Gillianista upporikkaan: pelkästään viime vuonna sen huikea myynti toi 7 miljoonan euron tulot. Gillian pääsi talouslehti Forbesin parhaiten ansaitsevien kirjailijoiden listalle sijalle 16.  Tällä viikolla ensi-iltansa saavasta Gone Girl -elokuvasta odotetaan myös jättimenestystä

Suomessakin myyntihitiksi noussut Kiltti tyttö on jännäri, jossa Nickin vaimo Amy katoaa parin viidentenä hääpäivänä, ja pian Nickiä epäillään vaimonsa murhasta. Taitavasti rakennetut juonikuviot ­yllättävät kerta toisensa jälkeen: juuri kun luulit ymmärtäneesi, mitä on tapahtunut, kaikki kääntyy pää­laelleen.

Kirja ei ole aivan perinteinen dekkari. Se on myös kuvaus parisuhteesta, luottamuksesta ja siitä, voiko ketään koskaan tuntea läpikotaisin.

Kuten Gillianin muissakin kirjoissa, Kiltissä tytössä vilisee epäsympaattisia hahmoja. 

– En itse ikinä lue kirjoja sillä mielellä, että haluaisin löytää sieltä ystävän. Ei hahmojen kanssa tarvitse haluta lähteä lomalle.

Kirjan hahmot herättivät kohua muutenkin. Gilliania syytettiin naisvihasta ja kieroutuneesta suhtautumisesta avioliittoon.

– Olen feministi, totta kai. Mutta eikö nainen voi silti olla synkkä hahmo, jolla on pimeä puolensa? Eivät naiset voi olla aina niitä hoivaavia, hyviä tyyppejä, Gillian puolustautui lehtihaastatteluissa.

Lapsuus kauhuleffojen parissa

Gillian kasvoi Kansas Cityssä, Missourissa. Hän on kertonut olleensa ujo, kirjoja rakastava lapsi. Isä oli elokuva-alan professori, joka oli mieltynyt erityisesti kauhuelokuviin. Hän vei tyttärensä viikoittain elokuviin.

Seitsemänvuotiaana Gillian piti rankoista leffoista kuten Alien ja Psyko. Psykon hän on sanonut katsoneensa ainakin miljoona kertaa. 

– Koska kasvoin turvallisessa, tavallisessa ja tyynessä kodissa, halusin tutustua myös synkempiin asioihin.

Alun perin Gillian haaveili rikostoimittajan urasta. Opiskellessa hän kuitenkin huomasi, ettei se ole hänen juttunsa.

– Tajusin, ettei minulla ole kykyjä kysyä oikeita kysymyksiä hienotunteisesti, hän on todennut.

Gillian oli ollut aina kiinnostunut tv:stä ja elokuvista, joten hän ryhtyi kulttuuritoimittajaksi. Paikka aukesi Entertainment Weekly -lehdestä. Hän sai työstään kuitenkin potkut vuonna 2009. Samaan aikaan hänen toinen kirjansa, Paha paikka, oli juuri ilmestymässä, eikä uutta kirjadiiliä
ollut solmittu. Gillian tajusi, ettei hänellä ole muita taitoja kuin kirjoittaminen, joten hän alkoi rakentaa Kiltin tytön tarinaa. Angstin ja hermostuneisuuden hän käänsi Nickin hahmoon.

– Hänellä on aikalailla minun elämäntarinani. Olemme samoilta kulmilta
kotoisin ja saimme kumpikin potkut popkulttuuritoimittajan työstä. Onnistuin kanavoimaan tunteeni niin, että loin Nickistä todentuntuisen hahmon.

Gillian näkee muutenkin itseään enemmän Nickissä kuin Amyssa. 

– Reagoin asioihin kuten Nick. Olen mieluummin kohtelias kuin järkevä. Se ei aina ole ehkä maailman tervein tapa. Amy yrittää aina hallita asioita ja olla niistä vastuussa, itse en ole sellainen.

Popkulttuuritausta näkyy myös Nickin reaktioissa.

– Vaikka hänen vaimonsa on kadonnut, hän saattaa miettiä naureskellen, että onpas tämä tilanne kuin poliisisarjasta. Saattaisin itse käyttäytyä juuri niin, Gillian on kuvaillut.

Aviomies tärkein tukija

Gillian halusi kirjoittaa Kiltistä tytöstä trillerin, joka kerrotaan avioliiton ja sen ongelmien kautta. Kirjan ilmestymisen aikoihin hän avioitui juristi Brett Nolanin kanssa.

– Pitää olla itsevarma mies, jotta pystyy lukemaan avioliiton myrkyllisimmistä puolista vaimonsa kirjoittamina. Brett oli tärkein kannustajani  prosessin aikana, ilman häntä kirja ei olisi välttämättä valmistunut. Brett ymmärsi, etteivät kirjan tapahtumat oikeasti liity minuun.

Gillian sanoo valmistautuvansa aina pahimpaan mahdolliseen vaihtoehtoon.

– Minulla on ylivilkas mielikuvitus. Jos olen lentokoneessa, en voi olla miettimättä, että entä jos tämä putoaakin. Jos en kuole turmassa, minun täytyy mennä palavaan koneeseen pelastamaan ihmisiä. Tarina vain jatkuu ja jatkuu päässäni. Voisin viihdyttää itseäni tuntikausia.

Gillian on todennut epäilleensä pitkään myös avioliittoa ja miettineensä sen tarkoitusta.

Kun kirja oli melkein valmis, Gillian pyysi miestään merkkaamaan yliviivaustussilla kaikki kohdat, jotka tuntuivat liian tutuilta.

– Sanoin miehelleni, että pysyn mieluummin kanssasi naimisissa kuin julkaisen tämän kirjan. Hän vain nauroi ja sanoi, että eiköhän meidän kaikkien pidä nähdä hieman itseämme hahmoissa.

Jotkut Gillianin ystävistä eivät ole lukeneet hänen kirjojaan juuri niiden synkkyyden vuoksi. Kirjailija ymmärtää sen täysin.

– Itse haluan nähdä ihmisten pahankin puolen. Se tekee minusta enemmänkin pelottoman kuin pelokkaan.

Synkät tarinat syntyvät synkässä paikassa. Gillianin kirjoitushuoneen ikkunasta näkyy ainoastaan tiiliseinää, ja sinne pääsee vain kellarin läpi. Päivisin Gillian leikkii muutaman tunnin poikansa Flynnin kanssa ja palaa sitten kellariin kirjoittamaan murhatarinoitaan.

Treffi-iltojen elokuva?

Elokuvien parissa kasvanut nainen oli aina unelmoinut, että hänen kirjojensa tarinat pääsisivät valkokankaalle.

Kiltti tyttö -kirjan elokuvaversio saa ensi-iltansa tällä viikolla, Charlize Theronin tähdittämä Paha paikka marraskuussa. Lisäksi ensiteoksesta, Sharp Objectsista, on valmisteilla tv-sarja.

Kiltin tytön ohjasi David Fincher ja käsikirjoitti kirjailija itse. Gillian innostuu, kun pääsee puhumaan leffaprojektista. Pääosia, Nickiä ja Amya, näyttelevät Ben Affleck ja Rosamund Pike. Gillianin mielestä valinnat menivät nappiin.

– Toivoin Beniä alusta asti rooliin.  Nickin hahmossa on se hankaluus, että katsojan täytyy pitää hänestä, vaikka hän on saattanut tappaa vaimonsa.
Benillä oli juuri tarvittavat ominaisuudet onnistumiseen: hän osaa näytellä pidättyväistä ja mukavaa samaan aikaan.

Rosamund ei ole vielä tehnyt yhtä isoa roolia, joten yleisö voi lähestyä häntä ilman ennakko-odotuksia.

Gillian on toivonut, että Kiltistä tytöstä tulisi treffi-iltojen elokuva. Hän arvelee, että leffan katsottuaan parit miettivät, tunnenko toista sittenkään tarpeeksi hyvin.

–  Miten rehellisiä voimme parisuhteissa olla?

Sitä on hyvä pohtia, hän totesi Guardian-lehden haastattelussa.

Gillian Flynn

Kirjailija syntyi 24.2.1971 Kansas Cityssä.

Asuu Chicagossa miehensä, lakimies Brett Nolanin ja lastensa Flynnin, 4, ja Veronican, 2 kk, kanssa.

Julkaissut kolme menestysromaania, Sharp Objects, Paha paikka sekä
Kiltti tyttö.

Tienasi viime vuonna 7 miljoonaa euroa. Pääsi Forbesin parhaiten tienaavien kirjailijoiden listalle sijalle 16.

Näyttelijä Alina Tomnikov uskoo, että luvassa on enemmänkin rooleja Venäjällä.

Muun muassa Rölli-elokuvista tuttu näyttelijä Alina Tomnikov on rakentanut viime vuodet menestyksekästä uraa Suomessa. Hiljattain suomalais-venäläinen näyttelijä sai näkyvän roolin myös isosta venäläistuotannosta. Hän pääsee mukaan keisarinna Katariina Suuresta kertovaan tv-sarjaan, joka sijoittuu 1700-luvulle. 

– Kyseessä on ihan jäätävän suuri rooli, jonka sain sen ansiosta, että puhun venäjää toisena äidinkielenäni. Reissasin koko kesän ja alkusyksyn Venäjällä, ja sarjasta tuli minulle tosi rakas. Oli ihanaa, että pääsin viimein käyttämään toista äidinkieltäni työssäni, Alina kertoi Pahan kukat -elokuvan kutsuvierasensi-illassa Helsingin Tennispalatsissa.

Alina näyttelee sarjassa katalaa ja manipuloivaa prinsessa Wilhelminaa, joka oli naimisissa Katariina Suuren pojan Paavali I:n kanssa ja kietoi hovin jäsenet nopeasti pikkusormensa ympärille.

”Ensimmäinen työ on aina kaikkein vaikein saada, mutta sen jälkeen sen pitäisi käydä helpommaksi.”

Teatteritaiteen maisteriksi vuonna 2013 valmistunut Alina on jo pidemmän aikaa havitellut ulkomaille ja erityisesti Venäjälle. Hän uskoo, että läpimurto poikii tulevaisuudessa enemmänkin töitä itänaapurista. 

– Olen aivan varma, että luvassa on muitakin rooleja. Ensimmäinen työ on aina kaikkein vaikein saada, mutta sen jälkeen sen pitäisi käydä helpommaksi. Agentilleni on jo tullut useita kyselyjä, ja olen tosi hyvällä ja luottavaisella fiiliksellä.

Temperamentti ja kiihko pinnassa

Vaikka näytteleminen on pääosin samanlaista Venäjällä kuin Suomessa, sikäläinen kulttuuri lyö Alinan mukaan leimansa myös näyttelijäntyöhön. Venäjällä näyttelijällä on lisäksi takanaan paljon isompi tiimi ja taustaorganisaatio. 

– Temperamentti ja kiihko ovat Venäjällä paljon enemmän pinnassa kuin Suomessa. Tunteet käyvät kuumina ilman, että niihin liittyy minkäänlaisia aggressioita. Se on aivan mahtavaa!

– Venäjällä minulla oli myös omat vankkurit ja neljä assistenttia koko ajan käytössäni. Se tuntui aluksi oudolta, sillä Suomessa olen tottunut siihen, että huolehdin hyvin itsenäisesti omista aikatauluistani, Alina hämmästeli.

Koko ikänsä Suomessa asunut Alina tunnistaa itsessäänkin monia venäläisiä piirteitä.

– Uskon, että minussa on paljonkin venäläistä. Olen itsekin aika temperamenttinen ja tunnen monet asiat ja tunteet hyvin vahvasti ja kehollisesti. Varsinkin silloin, kun olen paikalliskielen ja -kulttuurin ympäröimänä, minusta tuntuu, kuin olisin kokonaan eri ihminen. Se on ihana tunne!

Mikael Gabriel ja Triana Iglesias hempeilevät yhteiskuvissa ja hehkuttavat toisiaan avoimesti.

Tämän illan Vain elämää -jakson jälkeen räppäri Mikael Gabriel, 26, nousee viimeistään kansansuosioon, mutta jotain ohjelmassa jää myös kertomatta. Kuka on se upea nainen, joka on viime aikoina kulkenut Mikaelin rinnalla?

Triana Iglesias Holten, 34, on norjalainen näyttelijä, juontaja ja malli – ja Instagram-kuvapalveluun kirjoittamansa ansioluettelon mukaan myös dj, burleskiartisti ja täyspäiväinen merenneito. Iglesias-sukunimi tulee Trianan espanjalaisen äidin puolelta.

Kotisivujensa mukaan Triana on poseerannut sekä Playboyn eri maiden kansissa että muissakin miestenlehdissä. Viime vuosina Triana on myös juontanut Norjan Paratiisihotelli-ohjelmaa.

Mikaeliin nainen törmäsi töiden merkeissä.

– Tapasimme vuosi sitten Gumball-rallissa Tukholmassa, ja kai voi sanoa, että olen rakastunut päästä varpaisiin, Mikael kertoi tuoreessa haastattelussamme.

”Kai voi sanoa, että olen rakastunut päästä varpaisiin.”

Myös Triana on puhunut Mikaelista ja parin suhteesta kauniisti norjalaislehdissä ja kehuu rakastaan avoimesti Instagramissa.

– Hänen mielensä ja sielunsa ovat yhtä kauniita kuin ulkokuorensa, hän kirjoittaa tänään julkaisemassaan kuvassa Mikaelista.

Lue myös: Mikael Gabriel: ”En ole ikinä hajonnut niin pahasti kuin Vain elämää -kuvauksissa”

Eilen Mikael ja Triana edustivat yhdessä Pahan kukat -elokuvan kutsuvierasnäytöksessä. Räppäri näyttelee lähiönuorista kertovassa elokuvassa, jonka on ohjannut Antti J. Jokinen.

Triana Iglesias ja Mikael Gabriel poseerasivat onnellisen näköisinä eilisessä kutsuvierastilaisuudessa. Kuva: Jonna Öhrnberg
Triana Iglesias ja Mikael Gabriel poseerasivat onnellisen näköisinä eilisessä kutsuvierastilaisuudessa. Kuva: Jonna Öhrnberg

Vaikka suhde on kestänyt vasta vuoden verran ja kaksikolla on eri kotimaat, on Triana ehtinyt jo muuttaa Mikaelin elämää.

– Triana on vaikuttanut maailmankatsomukseeni muun muassa sillä, että hän on kasvissyöjä. Kun hän tulee, meillä on kasvisviikot. Kaveritkaan eivät erota Trianan tekemää pastakastiketta bolognesesta, Mikael kehui haastattelussamme.

”Kaveritkaan eivät erota Trianan tekemää pastakastiketta bolognesesta.”

Kun pari ehtii olla yhdessä, söpöläiset myös jakavat silloin tällöin rakkaudentäyteisiä kuvia faneilleen sosiaalisessa mediassa.

 

THIS... ❤️ #LoveSpam

Kuva, jonka Triana Iglesias (@trianaiglesias) julkaisi

Triana nähdään myös hempeissä tunnelmissa Mikaelin kanssa miehen Helium-musiikkivideolla. Maaliskuussa julkaistu video on kuvattu räppärin kotona.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat Sanoma-konserniin.

Prinsessa ihastutti kaikki paijaamalla kaneja ja lausumalla ensimmäiset sanansa kameroiden läsnäollessa.

Herttuatar Catherine ja prinssi William edustavat parhaillaan Kanadassa. Pääministeri Justin Trudeau kutsui perheen vieraakseen juhlimaan Kanadan 150-vuotissynttäreitä.

Herttuaparin lapset, kolmevuotias prinssi George ja reilun vuoden vanha prinsessa Charlotte, ovat päässeet tällä kertaa mukaan reissuun. Viime keväänä lapset jäivät kotiin, kun William ja Catherine olivat edustusmatkalla Intiassa ja Bhutanissa.

Matkalta julkaistuista kuvista päätellen George ja Charlotte nauttivat reissusta täysillä. He esimerkiksi osallistuivat torstaina armeijan perheille järjestetyille lastenkutsuille Victorian kaupungissa.

Charlotte ihastui kutsuilla Smores-nimiseen pupuun.
Charlotte ihastui kutsuilla Smores-nimiseen pupuun.

Brittilehti Telegraphin mukaan Charlotte lausui kutsuilla ensimmäisen sanansa julkisesti. Ilmapalloihin ihastunut pikkuprinsessa huusi innoissaan ”Dada” isälleen Williamille.

Charloten virne kertoo, että simppelit asiat, kuten ilmapallot, ilahduttavat myös prinsessaa.
Charloten virne kertoo, että simppelit asiat, kuten ilmapallot, ilahduttavat myös prinsessaa.

Jos näistä ilmeistä ei tule hyvälle tuulelle, niin mistä sitten?

Pupun lisäksi lapset hurmasi kuusivuotias kultaisennoutajan ja villakoiran sekoitus Moose, joka on terapiakoira syöpäpotilaille.
Pupun lisäksi lapset hurmasi kuusivuotias kultaisennoutajan ja villakoiran sekoitus Moose, joka on terapiakoira syöpäpotilaille.

Moosesta oli varmasti apua, jos pikkukuninkaallisilla oli ikävä omaa koiraansa Lupoa.

Georgen yllä oli pikkuprinssin tavaramerkki eli sortsit.
Georgen yllä oli pikkuprinssin tavaramerkki eli sortsit.

Prinssin ja prinsessan tyyli on tullut jo tutuksi. Charlotte edustaa useimmiten leveähelmaisessa mekossa ja neuletakissa.

Ilmeistä päätellen myös herttuatarparilla oli hauskaa lastenkutsuilla.
Ilmeistä päätellen myös herttuatarparilla oli hauskaa lastenkutsuilla.

Juhlien kohokohta eläinten lisäksi oli ilmapalloista hahmoja puhaltava taikuri.

Myös herttuaparin asuinpaikan Kensingtonin palatsin virallisella Instagram-tilillä jaettiin suloisia kuvia juhlista. Yhdessä niistä George intoilee saippuakuplista.

Edustushommat, eivät aina mitään tylsää pönötystä. Ainakaan jos sattuu olemaan pikkukuninkaallinen.

Jutta Gustafberg kiittelee ex-miestään Harria siitä, että he ovat pysyneet ystävinä ja kasvattaneet lastaan onnistuneesti yhdessä.

Fitness-yrittäjä Jutta Gustafberg hehkuttaa Facebookiin kirjoittamassaan tuoreessa tekstissä yllättävää henkilöä: ex-miestään ja poikansa isää Harri Gustafsbergiä.

Hehkutukseen ja Harrille osoitettuun kiitoskirjeeseen on Jutan mukaan syynsä.

– Kiitos siitä, että olet ollut luottoystäväni kaikki nämä vuodet. Ystävyytemme ei päättynyt siihen, kun oma avioliittomme päättyi. Jos jostain olen ylpeä niin siitä, että olemme osanneet laittaa omat tunteet tarvittaessa järjestykseen niin, että lapsen etu on aina ollut etusijalla, Jutta kirjoittaa.

– Olemme mielestäni malliesimerkki siitä, miten avioero voidaan hoitaa hyvässä hengessä. Koskaan ei ole ollut vääntöä huoltajuudesta, lomista, rahasta tai mistään muustakaan. Jopa se, että olemme etsineet asuntomme riittävän läheltä toisiaan pojan kulkemisen helpottamiseksi on mahtavaa. 

”Koskaan ei ole ollut vääntöä huoltajuudesta, lomista, rahasta tai mistään muustakaan.”

Jutan ja Harrin erosta on kulunut seitsemän vuotta. Harri ja leskeksi jäänyt Jutta olivat naimisissa 2007–2011. Harrista tuli silloin adoption kautta Maxin isä. Edelleen he kasvattavat teini-iän kynnyksellä olevaa poikaansa yhdessä.

– Kasvattamisessa edessä on tärkeät vuodet. Sanomasi ”poika tarvitsee positiivista pakkoa” monen asian suhteen pitää hyvin paikkansa, Jutta toteaa kirjeessään.

Jutta kiittelee myös Harrin nykyistä kumppania.

– Terveiset myös ihanalle elämässäsi vaikuttavalle naiselle J:lle, joka on ymmärtänyt sen, että exät voivat olla keskenään hyviä ystäviä.

Jutta nostaa kirjoituksessaan esille myös sen, että Harri on väittelemässä tohtoriksi mielenhallinnasta ja on ehdolla vuoden puhujaksi.

Petteri Jussilan eksät

Jutta on onnistunut muutenkin säilyttämään hyvät välit ympäröiviin ihmisiin, vaikka parisuhteet ovat vaihtuneet. Viime vuonna kerroimme haastattelussamme Jutan ystävyydestä Sari Peltoseen, joka oli avoliitossa Petteri Jussilan kanssa, ennen kuin Jutta ja Petteri tapasivat ja rakastuivat.

Lue myös: Jutta Gustafsberg ystävystyi miehensä exän kanssa: “En halunnut velloa katkeruudessa kuten äitini”

Naisten yhteinen taival alkoi ikävissä merkeissä, sillä Jutta oli toinen nainen ja Sari petetty puoliso ja pienten lasten äiti.

– Tiesin kyllä, että ero oli vain ajan kysymys, ja mietin, kuka on se ihminen, joka tulee tähän väliin. Aluksi reagoin Juttaan, että sekin lehmä, mutta ajan mittaan olen ollut iloinen, että Luojan kiitos Petteri valitsi juuri hänet, Sari kertoi haastattelussa.

Jutan ja Petterin lapsi Max oli vain kymmenkuinen, kun Petteri hukkui kotitalonsa rantaan vuonna 2004.

Menetys yhdisti naisia, ja Sari perheineen jopa muutti joksikin aikaa Jutan luo.

–Olemme edelleen toistemme ensimmäiset tukijat kriiseissä. Kun elämässä tulee vastoinkäymisiä, tiedämme, että toisistamme saamme parhaan sparrauskaverin. Voimme aina purkaa toisillemme synkintä settiä, Jutta kertoi.

Jutta Gustafsberg ja Sari Peltonen ovat parhaat ystävykset, joilla on sama ex-mies.
Jutta Gustafsberg ja Sari Peltonen ovat parhaat ystävykset, joilla on sama ex-mies.