14-vuotias Kate Moss vuonna 1988. Kuva MVPhotos
Kate Moss ja Johnny Depp seurustelivat 90-luvulla. Kuva Shutterstock
Kate Moss vuonna 2004. Kuva Shutterstock
Kate Mossin eksän Pete Dohertyn yhtye Babyshambles esiintyi Glastonburyn musiikkifestivaaleilla 2007. Kuva MVPhotos
Kate Moss vuonna 2011. Kuva Shutterstock
Kate Moss ja Jamie Hince avioituivat kesällä 2011. Kuva MVPhotos
Kate Moss vuonna 2012. Kuva Shutterstock

Kate Moss tunnetaan huikean mallin uran lisäksi suhdesekoiluistaan, kosteista juhlistaan ja huumeskandaalista.

Kun 15-vuotias brittityttö Kate Moss ilmaantui ensimmäistä kertaa catwalkille John Gallianon muotinäytöksessä Pariisissa, malli­maailma kohahti. Tyttö oli vain 168-senttinen ja laiha kuin riuku, siis täydellinen vastakohta korkokengissä keikkuville lähes kaksimetrisille ja nokka pystyssä kulkeville huippumalleille.

Kate sattui marssimaan esiin oikeaan aikaan, sillä muotiala oli murroksessa ja naisellisuus vaihtumassa asenteelliseen grungeen. Kate oli suuntauksen täydellinen ilmentymä: raikas tuulahdus kapinaa ja katu-uskottavuutta – lempeä hymy, mutta tuhma pilke silmäkulmassa.

Yli 20 vuotta myöhemmin Kate keikkuu yhä huippumallien kärkikahinoissa. Hän on 37-vuotiaana kansainvälinen muoti-ikoni ja tyylitietoisten naisten esikuva. Hän tekee vieläkin muotikuvauksia isoille merkeille, kuten Yves Saint Laurentille, Donna Karanille ja Roberto Cavallille. Catwalkilla hän vierailee harvakseltaan.

– Kate on aina ollut kuin muodin sydämenlyönti. Hän elää muotia yhtä paljon kuin ilmentää sitä, Galliano on todennut.

Kahdeksan vuotta sitten näytti kuitenkin siltä, että Katen mallin ura olisi kokonaan ohi. Siihen ajoivat skandaalinkäryiset miessuhteet, kokaiinikohu ja liian villi juhlinta.

Ujosta lapsesta hurja kaunotar

Kate syntyi Lontoossa tarjoilijaäiti Linda ­Rosinan ja matkajärjestäjäisä Peter Edward Mossin esikoiseksi. Hänellä on pikkuveli Nick sekä sisko- ja velipuoli. Vanhemmat erosivat Katen ollessa 15.

Lapsena Kate oli omien sanojensa mukaan hyvin ujo. Hankalaksi hän muuttui teini-iässä.

– En sanonut mitään ennen kuin täytin 13 ja aloin kapinoida. Silloin aloin potkia ovia ja huusin ’lähden ulos!’ Kate on kertonut.

Nuori Kate ei ollut koskaan hyvä koulussa, mutta urheilussa hän loisti. 14-vuotiaana arkielämä sai kuitenkin jäädä, kun hänet bongattiin New Yorkin lentokentältä mallitoimisto Stormin listoille. Pian hän teki rahakkaan muoti­kampanjan Calvin Kleinin kanssa. Alusvaatemainokset herättivät välittömästi yleistä pahennusta. Katen vartalokuvien päälle spreijattiin tekstejä, joissa luki ”syöttäkää minua”.

48 kiloa painavan Katen on useaan otteeseen epäilty sairastavan anoreksiaa. Hänen myötään mallimaailmaan syntyikin termi heroin chic, joka tarkoittaa passiivista, huumeaddiktin oloista ulkonäköä. Kate on kuitenkin sitkeästi kiistänyt olevansa anorektinen.

Kate nostatti kohun kommentoimalla julkisesti, ettei ”mikään maistu niin hyvältä kuin laihuus tuntuu”. Se sai terveysasiantuntijat raivostumaan, koska nuorten tyttöjen pelättiin ottavan hokemasta vaikutteita. Katea palaute ei kuitenkaan hetkauttanut.

Monia kuuluisia rakkauksia

Kate tunnetaan myös poikaystävistään. Vuonna 1994 hän pomppasi seurapiiripalstojen kuumimmaksi julkkikseksi, kun hän myönsi suhteen näyttelijä Johnny Deppiin. Spin-lehdelle antamassaan haastattelussa Kate paljasti, ettei rakkaus roihahtanut ensisilmäyksellä.

– Tosin tiesin heti, että päädymme ­yhteen. En ollut koskaan aiemmin tuntenut samoin.

Kate ja Johnny eivät peitelleet onneaan vaan pussailivat ja kuhertelivat julkisesti. Suhde oli intohimoinen, joskus liiankin. Johnnyn tiedetään tuhonneen raivoissaan kokonaisen hotellihuoneen Katen ollessa paikalla. Pari erosi vuonna 1998, koska Kate ei tuntenut saavansa Johnnylta tarpeeksi huomiota.

Vuonna 2002 Katen elämä mullistui, kun hän tuli raskaaksi silloiselle poikaystävälleen, muotitoimittaja Jefferson Hackille. He saivat saman vuoden syyskuussa tyttären, joka ristittiin Lila Grace Mossiksi. Nykyään tyttö saa Katen hämmentymään, koska hän muistuttaa äitiään niin paljon.

– Hän on kuin miniminä. Hän on herkkä mutta myös aikuismainen. Itsekin olin kymmenvuotiaana vastuuntuntoisempi kuin nykyään.

Kate kertoo uhkailevansa tytärtään leikkisästi sillä, että tämä ei kasva aikuiseksi, jollei syö ruokaansa. Varsinainen houkutin ovat kuitenkin äidin merkkivaatteet. Kate on säästänyt yli tuhat tarkkaan valittua asua.

– Kun tyttäreni on 16-vuotias, hän saa kaikki vaatteeni.

Paha poika Pete

Yksikään Katen suhteista ei ole herättänyt yhtä paljon huomiota kuin on–off-suhde rokkari ­Pete Dohertyyn. Seurustelu oli alusta asti seksiä, huumeita ja rokkenrollia. Pari tapasi vuonna 2005 Katen syntymäpäiväjuhlissa. Vain kaksi viikkoa sen jälkeen Pete julisti tv-haastattelussa olevansa rakastunut.

Jo muutaman kuukauden kuluttua paris­kunta aiheutti hämmennystä tappelemalla ­kova­äänisesti junassa. Pete syytti Katea siitä, että tämä oli tapaillut salaa ex-poikaystävää. Riitoja ­aiheutti myös Peten huumeidenkäyttö. Heroiini- ja ­kokaiinikoukussa ollut Pete ei ­halunnut Katen pyynnöistä huolimatta luopua aineista, joten ­Kate sai tarpeekseen ja jätti hänet.

Eron jälkeen Katella oli lyhyt suhde nuoren mallin Jamie Burken kanssa. Pian vanha suola alkoi kuitenkin janottaa ja Kate ja Pete palasivat yhteen. Kuohutkaan eivät olleet ohi. Peten kerrotaan pettäneen Katea eteläafrikkalaisen mallin kanssa. Rokkari onkin verrannut parin suhdetta Vietnamin sotaan, jossa loukkaukset ja tavarat lentelevät kuin luodit.
Vuoden 2007 alussa Kate onnistui saamaan Peten vieroitusklinikalle. Huhtikuussa mies kertoi bändinsä Babyshamblesin konsertissa menneensä Katen kanssa kihloihin. Heidän oli tarkoitus avioitua kesällä 2007, mutta jatkuvan riitelyn vuoksi pari erosi lopullisesti ennen häitä.

Kokaiiniskandaali vei työt – hetkeksi

Railakas elämäntyyli on välillä nakertanut ­Katen uskottavuutta. Paparazziotokset ovat näyttäneet, kuinka hän hoipparoi pikkutun­teina humalapäissään ja mekko revenneenä yökerhoista ja hienostohotelleista. Kun Kate ­kuvattiin vetämässä kokaiinia nenäänsä, useat muoti­merkit pelästyivät kohua ja Kate menetti suuria sopimuksia muun muassa Chanelin, Burberryn ja H&M:n kanssa.

Välillä julkisuudessa on pohdittu, pitäisikö Katen tytär ottaa huostaan äidin toilailujen ­takia. Sosiaalityöntekijät kävivätkin jututtamassa Katea, mutta tytär sai jäädä äidilleen.

– Minulla meni liian lujaa. Työskentelin, matkustin, juhlin, enkä osannut lopettaa. Se ei ollut enää hauskaa. Itkin paljon, olin paljon ­yksin. Olin epätasapainossa ja onneton, Moss on myöntänyt Q-lehden haastattelussa.

Huumekuvien vuoksi Kate joutui myös ­poliisikuulusteluihin, mutta syytteitä ei lopulta nostettu. Kate pyysi huumeidenkäyttöään julkisesti anteeksi ja lupasi parantaa tapansa. Kate oli sanojensa mittainen ja vietti kuukauden päihdehoidossa amerikkalaisella yksityisklinikalla.

Vaikka Katen uran epäiltiin olevan jo ohi, hän onnistui kääntämään skandaalin voitokseen. Vuosi kohun jälkeen Kate teki näyttävän paluun mallimaailmaan solmimalla 18 sopi­musta muotimaailman suurten nimien kanssa. Lisäksi hän julkaisi nimeään kantavan haju­veden ja suunnitteli oman muotimalliston vaate­ketju Topshopille. Molemmat osoittautuivat huippusuosituiksi.

Talouslehti Forbesin mukaan Kate tienasi huumekohun jälkeen enemmän kuin koskaan. Hänen vuosiansionsa nousivat muutamassa vuodessa viidestä miljoonasta yhdeksään miljoonaan dollariin.

Menestyksestä huolimatta Kate pitää itseään ihan tavallisena tyttönä.

– Minun sanotaan tekevän kaikkea hullua, mutten ole yhtään sellainen. Olen niin nor­maali kuin mahdollista... tämänkaltaisessa elämäntyylissä. Ainakin yritän.

Lisää lapsia?

Nykyään Katen elämä näyttää tasapainoiselta. Hän avioitui The Killsin kitaristin Jamie Hincen, 42, kanssa kesällä 2011.

Katen kerrotaan haaveilevan myös toisesta lapsesta. Jamiekin on myöntänyt odottavansa ­kovasti jälkikasvua. Parin suunnitelmia häiritsevät kuitenkin Katen tupakointi ja alkoholinkäyttö. Hän käykin terapiassa ja hypnoosissa päästäkseen tavoistaan eroon. Myös uskonnollisuus on alkanut kiinnostaa Katea, ja hänen tiedetään meditoivan ja opiskelevan ahkerasti buddhalaisuutta.

Liikaa hän ei itseään aio muuttaa. Katen ­tavoite on yhä nauttia elämästä.

– Toimin edelleen kuin 17-vuotias. En todellakaan ole muuttunut keski-ikäiseksi.

Lähteet: MN-arkisto, Guardian, Harper’s Bazaar, Q, People,
Stylist, Times, The Independent, Vogue.

Juttu on julkaistu alun perin Me Naisten numerossa 27/2011 ja päivitetty 16.1.2014.

Lue myös:

Vain Kate Moss voi tehdä tämän – t-paita pikkumustan alla!

Huippumalli Kate Mossista tulee Voguen muotitoimittaja

Alapuska on taas pop – Kate Moss todistaa sen

Suukkoja syksyyn! Kate Moss on pusutuulella

Katherine Ann Moss

 • Syntyi 16.1.1974 Lontoossa.
 • Aviomies: The Killsin kitaristi Jamie Hince.
 • Solmi ensimmäisen ison malli­sopimuksensa Calvin Kleinin kanssa.
 • Tekee edelleen mainoskampanjoita muodin isoille nimille. Työskentelee nykyään myös Voguen muotitoimittajana.
 • On omaperäisellä tyylillään voittanut monia muotialan palkintoja.
 • On julkaissut malliuraansa kuvaavan kirjan Kate: The Kate Moss ­Story.
 • On edelleen yksi maailman eniten tienaavista huippumalleista.

Tiesitkö tämän?

 • Kate soittaa tamburiinia Oasiksen kappaleessa Don’t go away.
 • Hän on vegaani.
 • Katella on pieni sydäntatuointi kädessään.
 • Hän teki Ugg-saappaiden ja ballerinojen käytöstä trendikästä.
 • Katen kotona on baari ja karaokelaitteet, ­joilla hän viihdyttää ystäviään yökerhojen kiinnimenon jälkeen.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti

Elokuvaohjaaja Antti J. Jokinen viettää mieluiten aikansa niiden ihmisten kanssa, jotka hän hyvin tuntee: kihlattunsa Kristan, 1- ja 19-vuotiaiden lastensa ja kahdeksan läheisimmän ystävänsä.

48 vuotta

Iälläni ei ole hirveästi merkitystä minulle. Suhtautumistani kuvaa se, että kun täytin 47, luulin täyttäväni 48. Kristan antamaa hienoa korttia katsoessani nauroin mielessäni, että on siinäkin puoliso, ei edes tiedä, kuinka vanha olen. Iltapäivällä sanoin, että sori, olen kyllä 48. Jouduimme tarkistamaan Wikipediasta, että olen 47.

178 senttiä naista

Olemme olleet Kristan kanssa yhdessä pian viisi vuotta. Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut.

Minulle nainen ei ole mysteeri. Mystiikka on hävinnyt, kun olen ollut lapsesta saakka tekemisissä vahvojen naisten kanssa. Minulla on kaksi isosiskoa, ja perheen ainoana poikana olin lellitty. Katson maailmaa sukupuolettomin silmin. Mielestäni kaikki ihmiset ovat yhtä vaikeita tai helppoja sukupuolesta riippumatta.

0 puhelinta

Olen ollut 11 kuukautta ilman vakituista puhelinnumeroa. Ihmiset eivät nykyään tee mitään muuta kuin tuijota kännyköitään, joten punkkari minussa halusi erottua sillä, että minulla ei ole kännykkää. Joitakin ihmisiä ratkaisuni ärsyttää ihan käsittämättömästi, varsinkin heitä, jotka ovat pahiten riippuvaisia omista laitteistaan. Läheiseni tietävät, kenen toisen ihmisen kautta minut milloinkin saa kiinni, ja pressikiertueella tai ulkomailla ollessani minulla on väliaikainen numero.

”Minulle nainen ei ole mysteeri.”

Hyvä puoli tässä on se, että ilman kännykkää olen ajoissa tapaamisissa, koska minulla ei ole mitään välinettä, jolla myöhästyttää itseäni. Ennen oli helppo laittaa viesti, että olen vartin myöhässä. Olin krooninen myöhästelijä, vaikka pidän myöhässä olemista toisten ajan aliarvioimisena.

1 periaate

En pysty arvioimaan, kuinka hyvin olen onnistunut työn ja perhe-elämän yhdistämisessä. En pidä elokuvien tekemistä työnä, koska se on niin iso osa identiteettiäni. Haluan, että minulla on hauskaa ja että opin uutta. Jos kärsin, haluan kärsiä hyvistä syistä: nostaa jotakin yhteiskunnalliseen keskusteluun tai tuoda todella hyvän kokemuksen elokuvateatteriin. Yksi periaate minulla kuitenkin on, oli kyse sitten työstä, parisuhteesta tai suhteesta lapseen: olen ainakin läsnä. Ihminen kyllä tunnistaa toisesta, onko toinen läsnä.

Antti keräilee elokuvia, antiikkikirjoja ja tennareita. Jälkimmäisiä hänellä on ollut parhaimmillaan 200 paria. Kuva: Satu Kemppainen.

200 paria kenkiä

Elokuvamaailman lisäksi seuraan aktiivisesti kenkämaailman tapahtumia. Los Angelesin -vuosinani olin intohimoinen urheilukenkien keräilijä. Keräsin erityisesti rajoitettuja eriä, esimerkiksi Adidas Originalsia. Minulla oli muun muassa jokaisesta NBA-joukkueesta inspiroituneet Adidaksen Superstarit. Kun minulla oli kotona 200 paria kenkiä, harrastuksen epäeettisyys alkoi puristaa rintaa. Aloin käyttää omistamiani kenkiä sen sijaan, että olisin ostanut uusia.

Käyn edelleen katsomassa kenkänäyttelyjä ja festivaaleja maailmalla ja netissä. Parhaat kengät ovat sellaisia, että niiden perässä joutuu lentämään Hampuriin ja jonottamaan yön yli, koska kyseistä mallia tehdään vain sata paria.

2 lasta

Olen saanut pojan 29-vuotiaana ja tyttären 47-vuotiaana. Lähdimme synnyttämään tytärtämme poikani Paavon 18-vuotissyntymäpäivänä. Olimme iltapäivällä kotona syömässä sushia juhlan kunniaksi, ja syntymäpäiväkakkukin oli hankittu. Juuri kun olimme alkaneet syödä, Krista sanoi, että nyt pitää lähteä sairaalaan. Paavo jäi kotiin kakkuineen, ja minä mietin, että nyt on ohjaajan täsmällisyys mennyt liian pitkälle, jos tytär syntyy samana päivänä, jona poika täyttää 18. Tyttö syntyi kuitenkin vasta seuraavana päivänä.

”Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni.”

On typerää ajatella, että isänä oleminen olisi samanlaista, kun on tullut 18 vuotta ikää lisää. Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni. En ole tietoisesti halunnut tehdä mitään toisin nuoremman lapseni kanssa, mutta tilanne on nyt sillä tavalla erilainen, että tytärtäni kasvatamme perheessä. Paavon äidin kanssa tarvitsimme hirveästi apua vanhemmiltani, ja he auttoivat. Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin. Ikääntyminen ei tee kaikille pahaa, ainakaan vanhemmuudessa.

2 viikkoa Espanjassa

Minulla on ollut Espanjassa asunto 15 vuoden ajan. Ostin sen alun perin isälleni ja äidilleni talviasunnoksi, mutta aloin käyttää sitä kirjoituspaikkana muutettuani Los Angelesista takaisin Suomeen. Olen huomannut, että saan Espanjassa kahdessa viikossa tehtyä kahden kuukauden työt.

Joku fiksu kirjailija sanoi, että puolet kirjoitustyöstä tehdään sohvalla maaten. Minulla se menee niin, että kaksi kolmasosaa työstä on taustatyötä ja kävelylenkeillä käymistä.

”Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut”, Antti sanoo kihlatustaan Krista Kososesta. Kuva: Seppo Solmela.

1 päivärutiini

Olen pohjimmiltani äärimmäisen laiska ihminen, joten kirjoittaessani käytän tarkkaa minuuttiaikataulua. Opin sen Ingmar Bergmanin kirjasta. Bergman heräsi aamulla yhdeksältä, söi aamupalaa ja ryhtyi sitten työhön. Minä herään, juon lasillisen vettä, kirjoitan kaksi tuntia ja menen aamiaiselle puoliltapäivin. Sen jälkeen kävelen ja mietiskelen, kirjoitan kaksi tuntia, käyn urheilemassa, kirjoitan taas kaksi tuntia, syön illallisen ja menen nukkumaan. Kun olen Espanjassa kirjoittamassa, toimin joka päivä minuutilleen saman ohjelman mukaan. Sillä tavalla tekstiin liittyvä ajatustyö pysyy koko ajan mukana.

Kun taas olen Suomessa, olen maailman epäaikataulullisin ihminen. Jos minulla ei ole mitään deadlinea tai aikataulua, niin voi mennä päiväkin niin, että vain haahuilen ja selailen kirjoja. Harhaudun todella helposti.

3. labradorinnoutaja

Koiramme Hilma täyttää kolme vuotta marraskuussa. Minulla on aina ollut koira, ja Hilma on kolmas labradorinnoutajani. Se on tärkeä osa perhettämme ja minulle läheinen, koska se on aina kävelyilläni mukana. Hilma on niin kiltti, että pystyn Helsingin keskustassakin kävelemään sen kanssa ilman hihnaa. Pidän sitä hihnassa vain siksi, että jotkut ihmiset pelkäävät isoja, mustia koiria. Hilma kulkee kuvauksissakin mukana ja katsoo koko ajan monitoriin, koska on niin innokas seuraaman minua.

15 Fleur de Malia

Kerään antiikkikirjoja. Vanhojen kirjojen muodossa ja tekstuurissa on jotakin kiehtovaa, ja niiden sisältä löytyy kiinnostavia, käsinkirjoitettuja lappuja. Minulla on 15 antiikkiversiota Baudelairen Fleur de Malista, jonka mukaan Pahan kukat -elokuvani sai nimensä. Kielitaitoni ei riitä ollenkaan niiden lukemiseen, mutta vanhimmista kappaleista on tullut kehystettyinä aika hienoja tauluja.

2 pysyvää seuralaista

Minulla on kaksi elämänkumppania, jotka ovat tavallaan demoneita ja tavallaan ystäviä. Toinen on levottomuus ja toinen äärimmäisyyksiin menevä kunnianhimo. Haluan olla vapaa ja mennä, joten ajattelen, että koti on siellä, missä hattu on.

Yritän tehdä mahdollisimman vähän pysyviä ratkaisuja elämässä. En esimerkiksi koskaan ajatellut, että nytpä muutan pysyvästi Suomeen asumaan. Minun puolestani voisimme asua missä vain.

103 musiikkivideota

Olen aina halunnut tehdä elokuvia. Se, että päädyin musiikkivideoiden maailmaan, oli onnekas sattuma, mutta nyt ei tulisi enää mieleenkään ohjata niitä. Musiikkivideo-ohjaajana minulla oli mentaliteetti, että ohjaan mitä vain. Jos joku olisi ollut valmis maksamaan, olisin ohjannut vaikka siskon balettiesityksen. Halusin mahdollisimman paljon kokemuksia, ja siitä on ollut järjettömästi hyötyä elokuvien tekemisessä.

Musiikkivideoiden tekeminen loppui minun osaltani siihen, että budjetit romahtivat. Olin ehtinyt viimeiseen vaiheeseen, jossa budjetit olivat olleet isoja. Kun vuoden sisällä mentiin 600 000 dollarin budjeteista 50 000 dollarin budjetteihin, se ei antanut enää mielihyvää.

Antin kaksi lasta ovat syntyneet lähes tasan 18 vuoden välein. ”Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin.”

2 000 elokuvaa

En ole vain elokuvaohjaaja, olen cinefiili. Minulla on kotona 2 000 elokuvaa ja kotielokuvateatteri. Kerään ja katson elokuvia ihan koko ajan. Jos tänne laskeutuisi avaruudesta porukkaa ja niille pitäisi näyttää, mitä täällä on tapahtunut 50 viime vuoden aikana, en käskisi lukemaan kirjoja vaan katsomaan elokuvia. Ihmiskunnan muutos peilautuu elokuviin sekä sisällöllisesti että visuaalisesti.

10 vuotta unettomuutta

Pyrin nukkumaan kahdeksan tuntia yössä, mutta olen pitkään kärsinyt unettomuudesta. Saatan hyvinkin olla muutaman tunnin yöllä hereillä, enkä tiedä mistä se johtuu. Pahinta on kolmen ja viiden välillä aamuyöllä. On liian myöhä ottaa nukahtamislääkettä, ja silloin tulevat demonit: pelko, katkeruus, kyllästyneisyys ja kiukku.

Yöllä valvottaneilla asioilla ei usein aamulla ole enää mitään merkitystä, ja ne näyttävät naurettavilta. Joku tuttu suositteli, että asiat kannattaa kirjoittaa ylös, niin ne saattavat näyttää yölläkin naurettavilta. Se on ehdottomasti auttanut.

60 sekuntia

Olen sosiaalisessa kanssakäymisessä tohelo. Peitän järjettömän ujouteni rehvakkaalla käytöksellä. Kun tapaan uusia ihmisiä, alan nauraa ja hölöttää. Typeryys vain vilkkuu silmissä. Ensimmäisen 60 sekunnin aikana varmaan kehuisin Staliniakin hyvistä puhdistuksista, jos tapaisin hänet. Tämän ominaisuuden takia viihdyn parhaiten sellaisten ystävieni kanssa, jotka tunnen hyvin.

”Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.”

8 parasta ystävää

Minulla on monta läheistä ystävää. Olen vain sattunut löytämään hyviä tyyppejä, jotka ovat sietäneet minua, ja minä olen sietänyt heitä. Kuten muissakin suhteissa, myös ystävyyssuhteissa pyrin läsnäoloon. Välillä tuntuu, etten kykene näille kahdeksallekaan antamaan huomiota, jonka he ansaitsevat. Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.

4 elokuvaa

Maailmankatsomukseni on synkkä, mutta haluan, että elokuvieni henkilöt ovat hyviä. Tiukassa tilanteessa hyvätkin ihmiset voivat tehdä hirveitä tekoja. Pahuus teemana ei kuitenkaan kiinnosta minua ollenkaan. Sen sijaan olen kaikissa elokuvissani hakenut sovituksen teemaa. Mielestäni päähenkilöistä tulee sillä tavalla kiinnostavampia.

Antti J. Jokinen

Elokuvaohjaaja on syntynyt 6.4.1968.

Ohjannut lukuisia musiikkivideoita ja neljä pitkää elokuvaa.

Asuu Helsingissä kihlattunsa, näyttelijä Krista Kososen ja parin 1-vuotiaan tyttären kanssa. Aiemmasta liitosta 19-vuotias poika. Musiikkivideoita tehdessään Jokinen asui pitkään Los Angelesissa.

Voitti parhaan ohjauksen palkinnon Shanghain elokuvafestivaaleilla uutuusleffallaan Pahan kukat.

Saara Aalto hurmasi X Factor -tuomarit, mutta joutuu jännittämään jatkoonpääsyä myöhään sunnuntai-iltaan saakka.

Saara Aalto, 29, esiintyi lauantaiyönä Britannian X Factor -kilpailussa. Liveshow'ssa teemana oli diivat, ja Saara oli valinnut biisikseen Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen. Moni oli etukäteen huolissaan, miten Saara suoriutuu vaikeasta kappaleesta. Saara kuitenkin hurmasi kaikki neljä tuomaria. Simon Cowell, Sharon Osbourne, Louis Walsh ja Nicole Scherzinger taputtivat Saaralle esityksen jälkeen seisaaltaan.

– Saara, mitä tapahtui? Tuo oli mahtavaa! Osaat laulaa ja tanssia! Täydet 10 pistettä! Ohjelman paras esitys, Louis Walsh kommentoi esityksen jälkeen.

Myös Nicole Scherzinger oli mykistynyt.

– Täydellinen kappale sinulle! Täysin hullua ja sekoa, hän sanoi.

Scherzingerin lisäksi Simon Cowell piti esitystä hyvällä tavalla outona.

– Uskomatonta! Minun täytyy onnitella sinua ja Sharonia. Tämä oli juuri sitä, mitä etsimme. Se oli sekoa. Ja esitys vaati rohkeutta vaikeiden viime viikkojen jälkeen, Cowell sanoi.

Cowell onnitteli Saaraa ja Sharon Osbournea, sillä Saara kuuluu hänen tiimiiinsä. Osbourne kuitenkin kommentoi, että kaikki kunnia kuuluu Saaralle.

– Tällä ei ollut mitään tekemistä minun kanssani, hän myönsi.

 

Dreams do Come true!!!! ❤️💗

A video posted by Saara Aalto (@saaraaalto) on

Saara vaikutti onnelliselta esityksensä jälkeen.

– Ehkä elämäni paras ilta, Saara mietti Instagram-videollaan.

Saara on kilpailussa nyt kymmenen parhaaan joukossa. Myöhään sunnuntai-iltana selviää, jatkaako hän vielä seuraavaan livelähetykseen. Uskotko, että Saara pääsee yhdeksän parhaan joukkoon? Äänestä jutun lopussa.

Uskotko, että Saara Aalto pääsee yhdeksän parhaan joukkoon X Factorissa?

Naisten vähättelystä tuli Italiassa normi, kun vallassa oli seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Käykö Yhdysvalloissa samalla tavalla, jos Trumpista tulee presidentti?

Poikain pukuhuonepuheita. Muun muassa näin presidenttiehdokas Donald Trump on vähätellyt törkypuheitaan naisista. Samaa toistelevat Trumpin kannattajat. Kukapa mies ei olisi joskus puhunut miesten kesken rivouksia naisista?

Trumpin puolustajien mielestä ehdokkaan "yksityisillä" pukuhuonepuheilla ei pitäisi olla mitään tekemistä sen kanssa, onko hän sopiva Yhdysvaltojen presidentiksi.

Italialaiset naiset kuitenkin tietävät surullisen hyvin, että niillä on, kirjoittaa italialainen toimittaja Annalisa Merelli Quartz-julkaisussa.

Italian pääministerinä toimi lähes kahdenkymmenen vuoden ajan seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Tuona aikana naisen asema otti Italiassa pahasti takapakkia.

Seksijuhlistaan kuuluisa

Trumpin tavoin Berlusconi oli kuuluisa siitä, että arvotti naisia lähinnä näiden ulkonäön perusteella. Hän muun muassa kutsui Angela Merkeliä "ei-pantavaksi läskiperseeksi". Kehuskelipa Berlusconi "vietelleensä" Tarja Halosenkin, jottai saisi EU:n elintarvikeviraston Suomen sijasta Italiaan. Vapaa-ajalla Berlusconi järjesti kuuluisia bunga bungaksi kutsuttuja seksijuhliaan.

Ennen poliitikon uraansa Berlusconi toimi tv-bisneksessä ja muokkasi italaisten käsityksiä naisista televisioviihteen kautta. Berlusconin omistamilla tv-kanavilla naisille oli varattu aina vain koristeen tai bimbon rooli.

Berlusconin aikana politiikan huipulle pääsi vain harvoja naisia ja hekin usein entisiä missejä tai Berlusconin tyttöystäviä. Räikein esimerkki oli se, kun hän palkkasi alastonmallin tasa-arvosta vastaavaksi ministeriksi. Huhuttiin, että paikka heltisi palkaksi suuseksistä.

Naisten vähättelystä normi

Merellin mukaan katolisessa ja vanhoillisessa Italiassa seksismillä ja naisvihalla on pitkät perinteensä, mutta Berlusconin kausi sytytti ne uuteen loistoonsa. Naisten vähättelystä tuli hänen kaudellaan hyväksyttävää, lähes normi. Ainoat arvostettavat naisen roolit olivat alistuva vaimo tai äiti, Merelli lataa kirjoituksessaan.

Ikävintä oli kuitenkin ehkä se, että Berlusconista, elähtäneen gigolon karikatyyristä, tuli menestyneen miehen symboli, esikuva, josta italialaiset miehet halusivat ottaa mallia.

Elähtäneen gigolon karikatyyristä tuli menestyneen miehen symboli.

Berlusconi väistyi vuonna 2011, ja vuodesta 2014 Italian pääministerinä on toiminut nuori ja uudistusmielinen Matteo Renzi. Hän on pyrkinyt akiivisesti parantamaan naisten asemaa, mutta korjattavaa riittää. Vaikka esimerkiksi korkeakouluopiskelijoista valtaosa on naisia, kodin ulkopuolella italialaisista naisista työskentelee yhä vain 47 prosenttia. Luku on Euroopan alhaisimpia.

– Olisi todella surullista, jos amerikkalaiset naiset joutuisivat nyt kokemaan saman kuin me, Merelli kirjoittaa.