Kiira Korpi marraskuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiira Korpi marraskuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Taitoluistelija kertoo Tunne & Mieli -lehdessä huippu-uransa aikana tuntemasta ahdistuksesta. 

Taitoluistelija Kiira Korpi, 28, kertoo viime viikolla Mielenterveyden keskusliiton verkkosivuilla julkaistussa artikkelissa huippu-uransa aikana kokemasta ahdistuksesta. Kipuilu urheilun kanssa alkoi jo silloin, kun hän voitti 19-vuotiaana ensimmäisen arvokisamitalinsa Torinon olympialaisissa,

– Koska minulle suorastaan vyöryi huomiota, ajattelin, että vastineeksi minun pitäisi pystyä koko ajan parempiin ja parempiin suorituksiin, hän kertoo. 

Korpi kertoo stressanneensa koko ajan niin paljon, ettei osannut luottaa omaan menestymiseensä ensinkään. Elämä pyöri pelkästään treenien ympärillä.

”Koko ajan mietin seuraavia treenejä ja sitä, miten ne menevät.”

– Ihailin salaa urheilijoita, jotka näyttivät ulospäin siltä, että pystyivät tekemään treenien ulkopuolella huolettomasti muita, tavallisia asioita. Minä en pystynyt. Koko ajan mietin seuraavia treenejä ja sitä, miten ne menevät. Varsinkin ahdistuneimpina aikoinani mietin ihan kaiken luistelun kautta, Korpi kirjoittaa. 

Korpi kertoo miettineensä jokaista herkkupalaa tarkkaan, jottei hänen painonsa olisi noussut. Hauskat illanvietot jäivät viettämättä, koska seuraavana päivänä olisi oltava virkeänä treeneissä.

Huono energia pois

Korpi kertoo Tunne & Mieli -lehdessä, että taitoluistelijana hänen halunsa miellyttää muita oli jatkuvasti läsnä. Vasta aloitettuaan opiskelun kauppakorkeakoulussa Korpi huomasi, ettei hänen suhtautumisensa urheiluun ollut normaalilla tolalla. Siitä huolimatta hän jatkoi uraansa.

Vuonna 2015 Sanghain MM-kisoissa Korpi voi entistä huonommin, mutta pakottautui silti kilpailemaan. Luistelut menivät penkin alle. MM-kisat jäivät Korven viimeisiksi, koska hän ymmärsi, ettei voi enää jatkaa elämäänsä samalla tavalla.

”Lopettamispäätökseni aikoihin itkin tosi paljon, usein ilman varsinaista syytä.”

– Oloni parani myös sillä, että lakkasin vastustelemasta pahaa oloani. Lopettamispäätökseni aikoihin itkin tosi paljon, usein ilman varsinaista syytä. Vuosien aikana kehooni varastoinutta huonoa energiaa piti päästää ulos, hän kertoo.  

Korpi kertoo, että hänen elämänlaatunsa on parantunut tuosta ajasta huomattavasti. Tällä hetkellä hän asuu New Yorkissa miesystävänsä Arthur Borgesin kanssa. Hän kiertää työkseen luistelunäytöksiä esiintyjänä.

”Hääpäivä meni nopeasti, mutta kaikki oli ihanaa. Sain juuri valokuvat ja häävideon, joita fiilistelen nyt jälkeenpäin”, viikko sitten avioitunut mentalisti Noora Karma sanoi. Kuva: Jonna Öhrnberg

Yhteisiä biologisia lapsia Noora ei aio tuoreen aviopuolisonsa kanssa hankkia.

Mentalisti Noora Karma, 42, avioitui viikko sitten avopuolisonsa Jani Strömsholmin kanssa. Pari tapasi reilu vuosi sen jälkeen, kun Noora erosi taikuripuolisosta Alfonso Riosista syksyllä 2013.

– Naimisiin meneminen ei ollut meille itsestäänselvyys. Mutta tuntui kuitenkin oikealta, kun on yhteinen koti ja lapset. Häät olivat sinetti tälle kaikelle.

Nooralla on edellisestä liitosta 6- ja 8 –vuotiaat lapset. He ovat elävät arkea parin kanssa Sipoon kodissa.

”Häät olivat sinetti tälle kaikelle.”

– He näkevät isäänsä silloin tällöin. Viimeksi he olivat kesällä hänen luonaan Espanjassa. Hän ei ole kokonaan poissa kuvioista, mutta kutsuvat myös Jania isäksi. Hän elää heidän kanssa kuitenkin sitä arkea. Lola oli myös niin pieni, kun tapasimme, että hän ei oikein edes muista muuta aikaa.

Ei kiinnostusta titteleihin

Sinkkuaikana Nooralle tuli paljon treffipyyntöjä sosiaalisen mediankin kautta. Janissa hän arvosti sitä, että julkisuus tai Nooran titteli ei kiehtonut häntä.

– Alkuun hän ei tykännyt yhtään julkisuudesta, mutta on oppinut olemaan sinut sen kanssa. Näin, että hän oli minusta aidosti kiinnostunut. Oli vaikea luottaa miesten tarkoitusperiin, mutta hänen kiinnostuksen vilpittömyyttä en epäillyt missään vaiheessa.

Syksyn ajan Noora tekee yrityskeikkoja ja siirtää Kauhukartanon pyörittämisen Vantaalle Håkansbölen kartanoon. Lasten kasvettua arki on helpottunut. Yhteisiä biologisia lapsia Noora ja Jani eivät aio hankkia.

– On saatu nuo kaksi jo sen verran isoksi, että emme jaksa aloittaa enää alusta. Ja onhan meillä ikääkin jo jonkin verran, Noora totesi eilen Specsaversin tilaisuudessa, jossa kerättiin silmä- tai aurinkolaseja niitä tarvitseville Tansaniaan.

Teatterikorkeakoulun professori, näyttelijä Elina Knihtilä viihtyy nuorten oppilaidensa aseurassa. – Nykynuorilta puuttuu turha auktoriteettien kunnioitus. He puhuvat rohkeasti omista tunteistaan ja kokemuksistaan. Ihailen heitä!

Elina Knihtilän ensimmäinen jakso Teatterikorkeakoulun näyttelijätaiteen professorina päättyy ensi kesään. Tällä hetkellä Elinasta tuntuu, että hän haluaa jatkaa työtä maan arvostetuimmassa näyttelijäkoulussa.
 
– Työsopimus seuraavaksi viideksi vuodeksi odottaa pöydällä allekirjoitusta. Tuntuu, että saan työssäni olla näköalapaikalla näkemässä, mitä taiteen kentällä tulevaisuudessa tapahtuu, Elina kertoi tänään Iloisia aikoja, Mielensäpahoittaja -elokuvan kuvauksissa Tuusulassa.
 
Professorina Elinalla on lupa tehdä kaksikymmentä prosenttia työajasta omia näyttelijän töitä. Ennen yliopistopestiään Elina ehti työskennellä freelancerina yli kaksikymmentä vuotta.

"Omaankin uraan on mahtunut kaikenlaisia vaiheita."
 

– Nyt pystyn valitsemaan näyttelijän työni, koska teen niitä suhteessa vähemmän. Harvalla freelancerilla on Suomessa sellainen tilanne. Omaankin uraan on mahtunut kaikenlaisia vaiheita. Välillä joutuu tekemään valintoja ihan sen perustella, että saisi leipää pöytään.
 
– Vakituisessa työsuhteessa tekeminen on ollut myös kiinnostavaa. En voinut esimerkiksi ymmärtää, että minulla on työterveyshuolto, jonne voin vain mennä. Ja lomarahat! Nekin tulivat minulle aivan puskista.
 
Elina ei ole huomannut, että oppilaat olisivat jännittäneet kuuluisaa opettajaansa. Kouluun pääsevillä ei ole myöskään epärealistisia ajatuksia työstä.
 
– Nykynuorilta puuttuu turha auktoriteettien kunnioitus. He puhuvat rohkeasti omista tunteistaan ja kokemuksistaan. Ihailen heitä! Pyrin myös itse siihen, että keskusteluyhteys oppilaiden kanssa toimii.

Suorituskeskeisyyttä ja nimittelyä

Elina Knihtilä naurahtaa, että oppilaat ovat erilaisia kuin hän itse oli parikymppisenä, kun aloitti koulussa.
 
– Luikin nurkkia pitkin, pelkäsin professoreja ja olin kamalan suorituskeskeinen. Legendaarinen akrobatiaopettaja sanoi minulle osuvasti kerran yrittäessäni, että sinä Elina olet tuollainen duunari. Sä vaan duunaat ja duunaat, mutta sitä temppua ei tule.
 
Lopulta Knihtilästä tuli kuitenkin yksi maan kysytyimmistä naisnäyttelijöistä. Hän on myös tehnyt vuoden aikana ensimmäiset työprojektit omien oppilaiden kanssa. Mielensäpahoittajan naispääosan näyttelevä Satu Tuuli Karhu on yksi Elinan oppilaista. Elokuvassa tämä näyttelee Elinan tytärtä.
 
– Muistan, kun hän aloitti opinnot. Aika menee niin hurjan äkkiä. Mitään negatiivista ikäriisiä en ole kokenut. Ennemmin on tullut tunne, että näiden pitääkin mennä uralla ja elämässä eteenpäin.
 
Elina Knihtilän ja näyttelijäpuoliso Tommi Korpelan poika on täyttänyt myös jo kaksikymmentä. Hän asuu kotona ja suorittaa ylioppilastutkintoa loppuun.

– Kyllä hänet vielä saa jonnekin meidän mukaan lähtemään. Näyttelijähaaveista hän ei ole ainakaan meille puhunut mitään. Jos hän ilmaantuisi Teatterikoulun pääsykokeisiin, minun pitäisi vain jäävätä itseni.