Lukijat valitsivat Mikko Koivun 2. sijalle vuoden 2012 Kesämieskisassa.

Jääkiekkoilija Mikko Koivu ja Helena Klipper ovat Ilta-Sanomien mukaan menneet kihloihin. Parin esikoisen laskettu aika on syksyllä. Mikä kiekkoilijassa oikein vetoaa naisiin?

Siniset silmät, pellavatukka ja päätä kannattelemassa 90 kiloa lihaksikasta vartaloa. Kova tekemään töitä ja kantamaan vastuuta. Erinomainen keskustelija ja kuuntelija.

Ei ihme, että ammattilaiskiekkoilija Mikko Koivu on monen naisen päiväunien kohde ja unelmavävykokelas.

Kahdeksan vuotta vanhemman isoveljen ja maailmanmestarin Saku Koivun varjossa kasvaminen ei varmasti ollut helppoa. Nuoruudessaan Mikko sai kuulla kateellisten panettelua, ja oli välillä lopettaa koko jääkiekon, koska olisi halunnut joskus olla Mikko Koivu eikä aina Saku Koivun veli. Veljensä varjosta Mikko nousi viimeistään, kun vei kapteenina Leijonat MM-turnauksen voittoon 2011. Nyt hän on kaikkien aikojen parhaiten palkattu suomalainen NHL:ssä.

Mies on kertonut, että tähänastisen kiekkokaukalon ulkopuolisen elämänsä kohokohdaksi veljensä lasten syntymän. Miten sekaisin hän mahtaakaan aikanaan mennä omista vauvoistaan?

Plussat

+ Häntä kuvaillaan luontaiseksi johtajaksi, jota kaikki kuuntelevat ja kunnioittavat.
+ Perhe on Mikolle ykkönen. Kurinalaisen kasvatuksen saanut kiekkoperheen kuopus on edelleen läheisissä väleissä vanhempiensa ja isoveljensä Sakun kanssa.
+ Vaikea keksiä mitään valitettavaa miehen ulkoisesta olemuksesta. Sopivasti komeat kasvot ovat kelvanneet myös miesten kosmetiikkasarjan keulakuvaksi.
+ Ja vaikkei raha olekaan tärkeintä, Mikon kanssa ei tarvitsisi senttejä laskea. Minnesota Wildin kapteeni tienaa kausittain 6,75 miljoonaa dollaria. Lisäksi mies omistaa rantahuvilan Turun saaristossa, osan Turun Palloseurasta sekä vuokrakerrostalon Turussa yhdessä veljensä kanssa.

Miinukset

- Pitäisi muuttaa lätkävaimoksi rapakon taakse, sillä sopimus pitää miehen Minnesotassa vuoteen 2018 saakka. Tai sitten elää kaukosuhteessa.
- Jääkiekkoilijan puoliso on helposti huoltaja, joka pesee pyykit ja keittää pastaa. Lapsuuden perheessään Mikko tottui siihen, että kaikki puhaltavat yhteen hiileen. Mikko vaatii luultavasti myös siipaltaan sitoutumista yhteiseen päämäärään (lue: hänen uraansa).
- Grillaus, mökkeily, jalkapallo ja golf. Ja lempiartisti Bon Jovi! Mikon harrastukset eivät ole kovin yllättäviä tai omaperäisiä. Kävisikö miehen kanssa aika pitkäksi?

Salaperäinen sinkku

Mikko on ollut vähäsanainen naissuhteistaan. Kun nuori kiekkolupaus 22-vuotiaana myytiin NHL:ään, Suomeen häntä kaipaamaan jäi lääkiksessä opiskeleva tyttöystävä. Kaukosuhde ei kuitenkaan kestänyt, ja viime vuosien aikana Suomen virallisen unelmavävyn nimi liitettiin lyhyesti ainakin Mikko Leppilammen ex-vaimoon Emilia Leppilampeen.

Me Naisten haastattelussa vuonna 2011 Mikko kertoi arvostavansa naisessa luotettavuutta ja tukea.

– Olen oppinut, että tukea tarvitaan ja perheeseen täytyy pystyä luottamaan. Kun arki sujuu, suhde voi hyvin. Arjen ei tarvitse olla ihmeellistä, Mikko paljastaa.

Asiantuntijan arvio - mikä komeassa kiekkostarassa vetoaa naisiin?

"Mikko on jykevän turvallisuuden perikuva, potentiaalinen lasten isä ja perheen perusturva. Miehekäs atleettinen vartalo paksuine lihaksikkaine reisineen antaa mielikuvan seksuaalisesta kykeneväisyydestä ja vitaalisuudesta. Vastuullisuus yhdistettynä vetovoimaan on napakymppi heteronaiselle. Joillakin tällaisilla niin sanotuilla tyypillisillä kunnon miehillä saattaa kuitenkin olla oma salainen seksuaalinen maailmansa. Tämä saattaa kiehtoa alitajuisella tasolla myös heihin ihastuvia naisia."

Heidi Valasti-Lindgren, psykoterapeutti ja hahmoterapeutti 

Mies mittarissa asteikolla 1-3

Seksikkyys 2,5
Mikko on moderni versio suomielokuvan sankarista, jonka kanssa melkein jokainen kellahtaisi mielellään heinälatoon. 

Ura 3
Kiekkoilija on saavuttanut lähes kaiken, mitä suomalainen urheilija urallaan voi. Kapteenin nauhaa voi kantaa vain yksi mies kerrallaan, ja Mikolle kunnia on suotu niin ammattilaisuralla Minnesota Wildissa kuin Suomen maajoukkueessa. Voittanut yli kymmenen mitalia arvoturnauksissa.

Tyyli 1,5
Pikeepaita, slipoveri, verkkarit. Mistä lähtien kiekkoilijoiden on muka pitänyt osata pukeutua? Eikö riitä, että ne osaa tehdä maaleja?

Luonne 2,5
On vähän epäilyttävää, jos kenelläkään ei ole miehestä mitään pahaa sanottavaa. Valitettavasti reiluuden ja rehtiyden äärimmäisessä päässä siintää pitkästyttävyys.

Juttu on julkaistu Me Naisten numerossa 28/2012.

Lue myös

Mikko Koivu, kulkeeko luistin rakastuneena?

Mikko Koivu

Syntynyt 12.3.1983
Debytoi NHL:ssä kaudella 2005. On nykyisin joukkueensa Minnesota Wildin kapteeni.
Mikon ja Saku Koivun isä Jukka Koivu on tunnettu jääkiekkovalmentaja.

– Tarvitsemme elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain, Syysprinssi-elokuvan tähti Laura Birn sanoo.

Näyttelijä Laura Birn, 35, on ärsyyntynyt elokuvateollisuuden naisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä. Miesnäyttelijät ovat valkokankaalla oikealta iältään helposti parikymmentä vuotta vanhempia kuin naiset, jotka esittävät heidän vaimojaan.

– Naisille on tarjolla vähemmän rooleja, ja niidenkin roolien tarjoama kuvasto on yksinkertaisempaa kuin miesten. Tällä hetkellä tuntuu, ettei elokuvissa ole edes olemassa vanhaa naista. Se on todella huolestuttavaa, Laura pohtii.

Laura ei ole itse vielä törmännyt ikäsyrjintään. Häntä vanhemmat, neli-viisikymppiset naiskollegat ovat kuitenkin varoittaneet, että vanhempana rooleja ei vain ole.

– Minusta se tuntuu käsittämättömältä. Ihminenhän muuttuu iän ja elämänkokemuksen myötä koko ajan kiinnostavammaksi.

Naiset normiksi

Aiheen nosti esille Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori, näyttelijä Elina Knihtilä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Laura iloitseekin, että Elina uskalsi puhua.

–Todella moni naisnäyttelijä huokaisi helpotuksesta, kun Elina sanoi asiat suoraan. Ihailen Elinaa, sillä hän on paitsi rohkea, intohimoinen ja hauska, myös tunneälykäs.

”Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia.”

Laura haluaa osaltaan jatkaa tuota keskustelua. Hänestä on ongelmallista, että mies on lähes aina tarinan sankari ja nainen esitetään vain suhteessa mieheen.

– Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia. Se, millaista ihmiskuvaa elokuvateollisuus tarjoaa, näyttäytyy yhteiskunnassamme normina. Ei ole oikein, että vain miesten tarinat pääsevät tuotantoon, ja naisten rooli on olla miesten peili. Tarvitsemme myös elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain.

Tällainen projekti on Lauran tuorein elokuva Syysprinssi. Anja Snellmanin menestyskirjaan perustuvassa elokuvassa Laura näyttelee Inkaa, joka on hänen mukaansa kokonainen ja monipuolinen hahmo.

– On mahtavaa, ettei Inka uhraa omaa tietään rakkauden edessä, vaan uskaltaa lentää.

Katse rahoittajiin

Jotta asiat elokuvateollisuudessa voivat muuttua, alalle tarvitaan Lauran mielestä lisää naistekijöitä ja heidän projekteihinsa lisää rahaa.

”Olen varma, että myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva.”

– Elokuva-alan rahoittajat ja heidän päätöksensä ovat olennaisessa asemassa. Kun elokuvissa näkyy enemmän monipuolista naiskuvaa, siitä tulee uusi normi. Olen varma, että naiskatsojien lisäksi myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva, Laura huomauttaa.

– Uskon, että meillä naisilla on valta vaikuttaa asioihin ja edistää muutosta. Sitä tapahtuu koko ajan enemmän, eikä feminististä puhetta voi enää hiljentää.

Siksi Laura ei olekaan huolissaan omasta työllisyystilanteestaan ja tulevaisuudestaan alalla.

– Uskon, että kun olen yli nelikymppinen, vinouma naisroolien kohdalla on ehtinyt jo korjaantua.

Lue Lauran koko haastattelu Me Naisten numerosta 43/2016.

Mari Perankosken kanssa avioituneen Jouni Hynysen mielestä seksi kuuluu olennaisesti rakkauteen. – Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta.

Muusikko Jouni Hynysen mielestä seksi on olennainen osa kumppanien välistä rakkautta. Hän meni viime syyskuussa naimisiin näyttelijä Mari Perankosken kanssa.

– Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta. Kyllähän sitä parin päivän välein pitää päästä bylsimään, muuten siitä aiheutuu kitkaa. Raakaa ajelua pitää olla vähintään parina päivänä viikossa, mielellään monta kertaa päivän aikana. Toki henkinen yhteys on tärkeää, mutta minulla on myös muna pystyssä, Jouni täräyttää.

Hän ihmettelee pariskuntia, jotka pystyvät olemaan vuosikaudet ilman intiimiä kanssakäymistä. Jounilta se ei luonnistuisi.

– Minun on vaikeaa kuvitella, miten jotkut pystyvät olemaan parisuhteessa pitkään ilman seksiä. Toki työkiireet voivat vaikuttaa, mutta sen pitäisi olla väliaikaista. Mitä kumppanuudesta ilman seksiä muka oikeasti tulee?

”On olemassa naisia, jotka käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen.”

Jouni on ehtinyt seurata sivusta myös muusikkopiireissä tapahtuvaa sutinaa, sillä hänen Kotiteollisuus-bändinsä on perustettu yli 20 vuotta sitten vuonna 1993.

– Helposti sanotaan, että ukothan panevat mitä vain, mutta on olemassa myös samanlaisia naisia. Heitä pyörii musiikkiympyröissäkin. He käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen, vaikka nämä haluaisivat löytää syvemmän yhteyden.

Mari toi uutta varmuutta

Jouni tunnustaa olevansa rakkaudessa romantikko mutta riidellessä realisti. Viime aikoina hän on viettänyt Marin kanssa enemmän aikaa pääkaupungissa töidensä takia. Kotiteollisuus on juuri julkaissut uuden levyn Vieraan vallan aurinko, ja Jouni on kirjoittanut ensimmäisen romaaninsa Kadonnutta tavaraa etsimässä.

Tuore vaimo toimi kirjoitusprosessissa apuna ja tsempparina. Suhde on tuonut Jounille uudenlaista varmuutta.

– Marin tavattuani kelasin, että tässä on minun tyyppini, nyt mennään. Vaihtoehtoja ei ollut, vaan se oli siinä. En voisi kuvitella ketään muuta naista, jonka kanssa voisin jutella yhtä paljon.

Lue lisää Jounin ajatuksia rakkaudesta Me Naisten numerosta 43/2016.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu, poliitikko Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on valmistunut hiljattain muotisuunnittelijaksi.

Hiustaiteilijana ja kansanedustaja Pekka Haaviston puolisona tunnettu Antonio Flores on viettänyt syksyä uudenlaisen työn parissa.

– Olen valmistunut nyt Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja sain onnekseni suunnitella yhden iltapuvun eräälle vieraalle tämän vuoden Linnan juhliin. Tämä on ensimmäinen virallinen iltapukuni, Flores iloitsi tiistaina muotisuunnittelija Lalli Savolaisen näytöksessä.

Flores on tehnyt tähän mennessä vain yhden hääpuvun ja yhden iltapuvun.

– Mutta nämä olivat tuttavilleni. Katsotaan mitä nyt tapahtuu!

Hän ei voi kertoa, kenelle Linnan juhlien puku tulee, eikä mitään edes materiaaleista.

– Puvun kantaja ei halua, että puhun asiasta, joten se on salaisuus.

Muotisuunnittelun lisäksi Flores on matkustellut tänä syksynä paljon.

– Lähden jälleen parin viikon päästä Bangkokiin ja sen jälkeen lennän Malagaan. Olen tuore kummisetä, sillä siskoni sai hiljattain poikavauvan. Meillä on ristiäiset joulukuun alussa ja samalla vietän joulua pitkästä aikaa äitini ja perheeni kanssa Espanjassa.

Omat vanhemmat ovat teinien mielestä aina vähän noloja. Jopa katu-uskottava presidentti Barack Obama.

Jokaisen teinin vanhempi sen tietää: sitä on aina vähän nolo omien lastensa mielestä. Kukapa ei olisi teininä jättänyt pientä hajurakoa, kun on kävellyt isänsä tai äitinsä kanssa kaupungilla. Tai huokaissut, kun on nähnyt vanhempiensa Facebook-päivityksen.

Edes presidentti Barack Obama, 55, ei ole voinut välttyä hetkiltä, joissa hän on tajunnut olevansa nolo isä. Useimmiten teinit ovat nykytekniikassa niin paljon aikaansa edellä kuin vanhempansa. Näin on myös Obaman perheessä.

Presidentti kertoi tällä viikolla Jimmy Kimmelin talk show'ssa hauskan esimerkin hetkestä, kun hän tajusi olevansa nolo. Obama oli kysynyt illallisella nuoremmalta tyttäreltään, 15-vuotiaalta Sashalta, mikä Snapchat oikein on ja mitä sillä voi tehdä. Sasha näytti isälleen. Tästä innostuneensa presidentti alkoi sitten luennoida illallispöydässä ääneen vaimolleen Michellelle sosiaalisen median merkityksestä.

Sasha huomasi tilaisuutensa ja kuvasi isänsä luennon.

– Sasha lähetti videon ystävilleen, että tässä mun isä nyt luennoi sosiaalisen median merkityksestä. Michellestä tämä oli tosi hauskaa, Obama kertoi Jimmy Kimmelille.

Vaikka presidentti onkin teinityttärensä mielestä nyt vähän nolo, ei mene kuin muutama vuosi, niin tilanne voi muuttua. Siitäkin presidentillä on omakohtaista kokemusta. Viime heinäkuussa Obama päätti laulaa vanhemman tyttärensä Malian 18-vuotissynttäreillä. Obama kertoi ennen esitystä, että on isän tehtävä nolata tyttärensä. Mutta toisin kävi. Malia ei hävennyt isänsä epävireistä laulua, vaan liikuttui tämän eleestä.