Kuva Panu Pälviä

Kun Annika Metsäketo ilmoitti rakastuneensa turkkilaiseen mieheen, vanhemmat järkyttyivät ja ystävät arvostelivat. Vuodenvaihteessa kihlautunut pari aikoo voittaa ennakkoluulot ja pitää kiinni toisistaan. – Ensimmäistä kertaa elämässäni teen päätöksiä oman onneni nimissä, Annika sanoo.

Istanbulissa tummatukkaisten kulkijoiden keskeltä pitkänhuiskea blondi erottuu jo kaukaa. Radiotoimittaja Annika Metsäketo, 42, pitää tiukasti turkkilaisen miehensä Baris Kirkgözin, 38, kädestä heidän harppoessaan aukion poikki, toppatakki toista vasten.

Annika on lomalla Turkissa ties kuinka monetta kertaa. 18 vuoden lomat ovat lähes kaikki suuntautuneet maahan, jonka hän on oppinut tuntemaan turistikulissien takaa. Nykyään Turkki tuntuu toiselta kodilta, eikä syyttä. Vasemmassa nimettömässä tuikkii siro timanttisormus merkkinä vuodenvaihteessa solmitusta kihlauksesta. Sormus on Barisin valitsema ja yllätys Annikalle.

Annika oli omien sanojensa mukaan toivonut kosintaa mutta ei osannut odottaa sitä.

– Olen ollut kihloissa ennenkin, mutta tämä kerta tuntuu erilaiselta. Olen kihlauksesta todella onnellinen. Se on symboli sille, miten tärkeitä olemme toisillemme ja miten tosissamme olemme tässä suhteessa.

Suuria tunteita

Rakkaus on tuore mutta tuttavuus ei. Ensikohtaamisesta on pian 18 vuotta. Silloin Baris pisti heti Annikan silmään "valtavan komeana". Rakkaus kolahti vasta viime kesänä.

– Tuumasimme, että onhan tämä nyt outoa, ihastua vanhaan tuttavuuteen. Elämässä oli jo tarpeeksi haasteita, pitikö vielä ihastua eri maassa asuvaan ihmiseen?

Sekä Baris että Annika olivat olleet pitkään yksin. Annika oli ollut kihloissa, ja Baris tahollaan naimisissa. Avioliitosta oli syntynyt kaksi lasta, nyt 14-vuotias poika ja neljävuotias tytär.

Tuon matkan jälkeen Annika ja Baris ovat olleet pari, välimatkan vuoksi eivät aina yhdessä mutta sydämissään yhtä. Rakkaus kolahti 17 vuoden tuttavuuden jälkeen.

– Emme olisi olleet näin valmiita silloin nuorena. Jos olisimme ihastuneet silloin, juttu tuskin olisi kestänyt. Elämä on opettanut kumpaakin. Tarvitsimme nämä vuodet ymmärtääksemme, miten suurista tunteista tässä on kyse, Annika miettii.

Kumpikin myöntää keränneensä tarpeeksi kokemusta parisuhteista.

– Olen saanut osani pettymyksistä parisuhteissa. Erojeni jälkeen olen ihmetellyt, mistä muut puhuvat sanoessaan, että kyllä sen oikean tunnistaa. Niin siirapilta kuin kuulostaakin, nyt minäkin ymmärrän. Tässä suhteessa on jokin tunne, mikä muista suhteistani on puuttunut, Annika sanoo.

Ennakkoasenteita ja epäluuloja

Kirkgözeillä Annika on otettu lämpimästi vastaan, mutta Annikan lähipiirissä suhtautuminen on ollut ennakkoluuloisempaa. Hän on saanut kuulla epäilyjä etäsuhteesta ja arvostelua naisen asemasta muslimikulttuurissa. Moni on kauhistellut, voisiko Annika jättää uransa ja asemansa. "Miten sun statuksen käy täällä? Ethän voi tietää, mitä se sulle tekee?"

– Alussa loukkaannuin ja pahoitin mieleni. Ennakkoluuloiset arvostelivat miestä, jota eivät olleet koskaan tavanneet. Toisekseen, noin huonostiko ystävät tunsivat minut kuvitellessaan, että olisin vietävissä ja asettaisin itseni vaaraan, Annika kertaa.

– Onneksi moni lähelläni on nyt alkanut muuttaa käsityksiään. Samalla minä olen lakannut välittämästä kyseenalaistavista kommenteista. Ne satuttivat aluksi, mutta en voi jäädä murehtimaan muiden typeryyttä.

Metsäkedoilla tieto turkkilaisesta vävystä otettiin aluksi vastaan nikotellen. Välimatka hirvitti vanhempia, ja heitä mietitytti, jäisikö Annika tyhjän päälle, jos nuoripari päättäisi asua Turkissa.

– Vanhempani järkyttyivät ja mököttivät aikansa. Sanoin heille, että olen pahoillani, mutta nyt tuntuu todella hyvältä. Toivoin, että he olisivat tukenani, ja olisi surullista, jos he eivät hyväksyisi tätä. Turkissa minua kyllä tuettaisiin.

Annika sanoo tehneensä monia päätöksiä elämässään sen mukaan, mitä ympäristö on häneltä odottanut. Tällä kertaa on toisin.

– Ensimmäistä kertaa elämässäni totesin, että nyt teen itsekkäästi. En ajattele ketään muuta. Kerrankin teen päätöksiä oman onneni nimissä.

Annika ei näe suhdetta tai mahdollista muuttoa tulevaisuudessa tyhmänä riskinä vaan askeleena, joka kannattaa katsoa.

– Uskon, että näin on tarkoitettu. Minulla on siihen vahva luotto, joka vain vahvistuu mitä enemmän olemme yhdessä. Aiomme taistella tämän rakkauden puolesta.


Koko juttu Me Naisten numerossa 17/2013.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.

– Tarvitsemme elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain, Syysprinssi-elokuvan tähti Laura Birn sanoo.

Näyttelijä Laura Birn, 35, on ärsyyntynyt elokuvateollisuuden naisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä. Miesnäyttelijät ovat valkokankaalla oikealta iältään helposti parikymmentä vuotta vanhempia kuin naiset, jotka esittävät heidän vaimojaan.

– Naisille on tarjolla vähemmän rooleja, ja niidenkin roolien tarjoama kuvasto on yksinkertaisempaa kuin miesten. Tällä hetkellä tuntuu, ettei elokuvissa ole edes olemassa vanhaa naista. Se on todella huolestuttavaa, Laura pohtii.

Laura ei ole itse vielä törmännyt ikäsyrjintään. Häntä vanhemmat, neli-viisikymppiset naiskollegat ovat kuitenkin varoittaneet, että vanhempana rooleja ei vain ole.

– Minusta se tuntuu käsittämättömältä. Ihminenhän muuttuu iän ja elämänkokemuksen myötä koko ajan kiinnostavammaksi.

Naiset normiksi

Aiheen nosti esille Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori, näyttelijä Elina Knihtilä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Laura iloitseekin, että Elina uskalsi puhua.

–Todella moni naisnäyttelijä huokaisi helpotuksesta, kun Elina sanoi asiat suoraan. Ihailen Elinaa, sillä hän on paitsi rohkea, intohimoinen ja hauska, myös tunneälykäs.

”Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia.”

Laura haluaa osaltaan jatkaa tuota keskustelua. Hänestä on ongelmallista, että mies on lähes aina tarinan sankari ja nainen esitetään vain suhteessa mieheen.

– Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia. Se, millaista ihmiskuvaa elokuvateollisuus tarjoaa, näyttäytyy yhteiskunnassamme normina. Ei ole oikein, että vain miesten tarinat pääsevät tuotantoon, ja naisten rooli on olla miesten peili. Tarvitsemme myös elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain.

Tällainen projekti on Lauran tuorein elokuva Syysprinssi. Anja Snellmanin menestyskirjaan perustuvassa elokuvassa Laura näyttelee Inkaa, joka on hänen mukaansa kokonainen ja monipuolinen hahmo.

– On mahtavaa, ettei Inka uhraa omaa tietään rakkauden edessä, vaan uskaltaa lentää.

Katse rahoittajiin

Jotta asiat elokuvateollisuudessa voivat muuttua, alalle tarvitaan Lauran mielestä lisää naistekijöitä ja heidän projekteihinsa lisää rahaa.

”Olen varma, että myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva.”

– Elokuva-alan rahoittajat ja heidän päätöksensä ovat olennaisessa asemassa. Kun elokuvissa näkyy enemmän monipuolista naiskuvaa, siitä tulee uusi normi. Olen varma, että naiskatsojien lisäksi myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva, Laura huomauttaa.

– Uskon, että meillä naisilla on valta vaikuttaa asioihin ja edistää muutosta. Sitä tapahtuu koko ajan enemmän, eikä feminististä puhetta voi enää hiljentää.

Siksi Laura ei olekaan huolissaan omasta työllisyystilanteestaan ja tulevaisuudestaan alalla.

– Uskon, että kun olen yli nelikymppinen, vinouma naisroolien kohdalla on ehtinyt jo korjaantua.

Lue Lauran koko haastattelu Me Naisten numerosta 43/2016.

Mari Perankosken kanssa avioituneen Jouni Hynysen mielestä seksi kuuluu olennaisesti rakkauteen. – Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta.

Muusikko Jouni Hynysen mielestä seksi on olennainen osa kumppanien välistä rakkautta. Hän meni viime syyskuussa naimisiin näyttelijä Mari Perankosken kanssa.

– Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta. Kyllähän sitä parin päivän välein pitää päästä bylsimään, muuten siitä aiheutuu kitkaa. Raakaa ajelua pitää olla vähintään parina päivänä viikossa, mielellään monta kertaa päivän aikana. Toki henkinen yhteys on tärkeää, mutta minulla on myös muna pystyssä, Jouni täräyttää.

Hän ihmettelee pariskuntia, jotka pystyvät olemaan vuosikaudet ilman intiimiä kanssakäymistä. Jounilta se ei luonnistuisi.

– Minun on vaikeaa kuvitella, miten jotkut pystyvät olemaan parisuhteessa pitkään ilman seksiä. Toki työkiireet voivat vaikuttaa, mutta sen pitäisi olla väliaikaista. Mitä kumppanuudesta ilman seksiä muka oikeasti tulee?

”On olemassa naisia, jotka käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen.”

Jouni on ehtinyt seurata sivusta myös muusikkopiireissä tapahtuvaa sutinaa, sillä hänen Kotiteollisuus-bändinsä on perustettu yli 20 vuotta sitten vuonna 1993.

– Helposti sanotaan, että ukothan panevat mitä vain, mutta on olemassa myös samanlaisia naisia. Heitä pyörii musiikkiympyröissäkin. He käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen, vaikka nämä haluaisivat löytää syvemmän yhteyden.

Mari toi uutta varmuutta

Jouni tunnustaa olevansa rakkaudessa romantikko mutta riidellessä realisti. Viime aikoina hän on viettänyt Marin kanssa enemmän aikaa pääkaupungissa töidensä takia. Kotiteollisuus on juuri julkaissut uuden levyn Vieraan vallan aurinko, ja Jouni on kirjoittanut ensimmäisen romaaninsa Kadonnutta tavaraa etsimässä.

Tuore vaimo toimi kirjoitusprosessissa apuna ja tsempparina. Suhde on tuonut Jounille uudenlaista varmuutta.

– Marin tavattuani kelasin, että tässä on minun tyyppini, nyt mennään. Vaihtoehtoja ei ollut, vaan se oli siinä. En voisi kuvitella ketään muuta naista, jonka kanssa voisin jutella yhtä paljon.

Lue lisää Jounin ajatuksia rakkaudesta Me Naisten numerosta 43/2016.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu, poliitikko Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on valmistunut hiljattain muotisuunnittelijaksi.

Hiustaiteilijana ja kansanedustaja Pekka Haaviston puolisona tunnettu Antonio Flores on viettänyt syksyä uudenlaisen työn parissa.

– Olen valmistunut nyt Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja sain onnekseni suunnitella yhden iltapuvun eräälle vieraalle tämän vuoden Linnan juhliin. Tämä on ensimmäinen virallinen iltapukuni, Flores iloitsi tiistaina muotisuunnittelija Lalli Savolaisen näytöksessä.

Flores on tehnyt tähän mennessä vain yhden hääpuvun ja yhden iltapuvun.

– Mutta nämä olivat tuttavilleni. Katsotaan mitä nyt tapahtuu!

Hän ei voi kertoa, kenelle Linnan juhlien puku tulee, eikä mitään edes materiaaleista.

– Puvun kantaja ei halua, että puhun asiasta, joten se on salaisuus.

Muotisuunnittelun lisäksi Flores on matkustellut tänä syksynä paljon.

– Lähden jälleen parin viikon päästä Bangkokiin ja sen jälkeen lennän Malagaan. Olen tuore kummisetä, sillä siskoni sai hiljattain poikavauvan. Meillä on ristiäiset joulukuun alussa ja samalla vietän joulua pitkästä aikaa äitini ja perheeni kanssa Espanjassa.