Perhehaaveiden romuttuminen suisti Heidi Suomen kriisiin, joka jätti yksinäisyyden pelon. Siinä Heidiä ovat auttaneet avoimuus, irtiotot sekä ystävät, jotka ovat ottaneet hänet osaksi perhettään.

Mustan nahkarepun hihnat ovat täynnä pieniä puremia. Hampaanjäljet kuuluvat kissapoika Dannylle, joka siskonsa Armin kanssa muutti Heidi Suomen, 41, perheeseen neljä vuotta sitten.

Kissat tulivat Heidin ja silloisen avopuolison arkeen tyypillisessä elämäntilanteessa: perheeseen toivottiin lasta.

”Vastasin unelmoivani perheestä ja siitä, että saisin jokin päivä olla hyvä äiti.”

Heidi oli haaveillut omasta perheestä aina, jo nuorena solmimassaan avioliitossa sekä tässä toisessa parisuhteessaan.

– Muistan urheiluvuosiltani haastattelun, jossa minulta kysyttiin unelmaani. Sillä varmaan tarkoitettiin toiveitani urheilu-uralla, entinen olympiatason yleisurheilija Heidi muistelee.

– Minä kuitenkin vastasin unelmoivani perheestä ja siitä, että saisin jokin päivä olla hyvä äiti.

Sellainen Heidistä olisi varmasti tullutkin, jos elämä olisi noudattanut Heidin käsikirjoitusta eikä päättänyt ohjata sitä toisin.

Ruma päivä

Heidi ja hänen avopuolisonsa olivat yrittäneet saada lasta jo niin pitkään, että he huolestuivat.

– Yritimme kaikkea mahdollista, mutta varsinaisia lapsettomuushoitoja ei ehditty aloittaa, Heidi kertoo.

Kun raskaus lopulta tärppäsi luomuna, Heidi hämmästyi sen vähäisiä oireita. Missä oli pahoinvointi? Missä pömpöttävä vatsa?

– Tunsin oloni vähän väsyneeksi, mutta muuten raskaus oli vain vaaleanpunainen viiva tikussa. Jossain vaiheessa epäilin, oliko odotus tottakaan ja tein testin toistamiseen.

Heidi halusi jo kuuluttaa ilouutista läheisilleen, mutta päätti kuitenkin pitää asian salassa aina ensimmäiseen ultraäänikuvaukseen asti. Silloin hän soittaisi äidilleen ja isälleen ja kertoisi, että heistä oli tulossa isovanhempia.

– Siitä tulikin kauhea, ruma päivä.

”Päivän piti olla yksi elämäni upeimmista, mutta siitä tulikin yksi kamalimmista.”

Ultrassa Heidi aavisti heti, että jotain oli pielessä. Kuvauksen aluksi hoitaja lähti hakemaan lääkäriä avukseen. Sikiön sydänääniä ei löytynyt, ja raskauden todettiin menneen kesken.

Keho ei ollut antanut keskenmenosta minkäänlaisia merkkejä Heidille, joka oli odottanut näkevänsä esikoisensa pikkuruisella kuvaruudulla.

– Päivän piti olla yksi elämäni upeimmista, mutta siitä tulikin yksi kamalimmista. Riemu-uutisen sijaan kerroin vanhemmilleni vauvan menetyksestä. Se oli kova sokki.

sietämätön yksinäisyys

35-vuotiaana Heidi oli keskellä ensimmäistä kriisiään. Siihen asti elämä oli edennyt aikalailla rallatellen.

Nyt ajattelua hallitsi pessimismi: Heidi uskoi olevansa liian vanha yrittämään uudelleen.

– Koin, että kello tikitti ja aikaa meni hukkaan. Olin turhautunut, mutta surusta toivuin nopeasti. Velvollisuudentunnossani ajattelin, että minun pitää olla tässä vahva, muu ei nyt auta.

Heidi uskoo selvinneensä yli surusta juuri siksi, ettei odotuksesta ollut ehtinyt seurata mitään konkreettista.

– Olen varma, että menetys on suurempi äideille, jotka ovat vaikkapa kuulleet lapsensa sydänäänet. Meillähän ei ollut lapsesta mitään konkreettista havaintoa, Heidi sanoo.

– Aika pian aloin ajatella, että meillä voisi olla kivaa ihan vain kahdestaankin.

Heidi oli nimenomaan haaveillut perheestä, ei vain lapsesta. Täydellisessä yhtälössä hänellä oli onnellinen parisuhde, johon lapset olivat toivottu lisä.

Avoliitto päättyi kaksi vuotta myöhemmin. Keskenmeno ei ollut eron syy, mutta jätti kyllä jälkensä parisuhteeseen. Heidi ehti olla tässä suhteessa kuutisen vuotta, edellinen oli kestänyt 11 vuotta.

”Eron jälkeen suurin pelkoni oli se, että jään täysin yksin tähän maailmaan.”

37-vuotiaana Heidi oli ensimmäistä kertaa aikuiselämässään yksin.

– Yksin jääminen ei tarkoittanut vain sopeutumista sinkkuuteen vaan myös itsenäistymistä arjessa. Minun puolestani oli aina tehty hirveän paljon. Nyt ei ollutkaan ketään, joka soittaisi putkimiehelle tai varaisi auton huollon. Sopeutuminen oli todella vaikeaa, Heidi sanoo.

Vielä vaikeampaa oli sietää yksinäisyyttä. Parisuhteissaan Heidi oli ollut omistautuva, ja lyhyetkin yksinolon hetket olivat tuntuneet nihkeiltä. Yhdessä oltiin koko ajan.

Nyt Heidi istui kotisohvalla, itki ja rapsutti kissojaan. Ne vaistosivat surun ja kiehnäsivät lohduttaen.

– Eron jälkeen suurin pelkoni oli, että jään täysin yksin tähän maailmaan. Havahduin siihen, ettei elämässäni olisi ketään, jolla olisi velvollisuus huolehtia minusta. Minulla ei ollut puolisoa, lapsia, eikä sisaruksia, ja kun vanhemmista aika jättäisi, ei heitäkään, Heidi sanoo.

– Ymmärrän, ettei veri velvoita huolehtimaan läheisistä, mutta onhan se nyt jonkinlainen side.

 

 

Pakka hajoaa

Parisuhteen päättyminen oli Heidille vielä repivämpi kriisi kuin keskenmeno pari vuotta aiemmin. Isojen surujen äärellä hänestä alkoi nousta esiin uusia puolia.

– Olin tottunut siihen, että minulla oli kaikki langat käsissäni ja tulevaisuudensuunnitelmat selvillä. Eron jälkeen en tiennyt, mitä tapahtuisi. Kaikkea leimasi lopullisuuden tunne: en koskaan saisi perhettä, en voisi koskaan enää olla onnellinen, Heidi muistaa.

– Olin rikki ja hajalla. Äidin sanat, että kriiseistä seuraisi vielä hyvää ja että aika korjaa haavat, saivat minut raivostumaan. Vastasin, että elämä on pelkkää paskaa.

Samaan aikaan Heidi hoiti työnsä radiossa ja juontokeikoilla. Jaksamisessa auttoi urheilijan keskittymiskyky ja sisukkuus.

– Oli aikoja, jolloin kotona ollessani vain itkin yhtä soittoa. Mutta kun lähdin töihin, se oli game face on ja keskittyminen täysillä työhön. Sitten kun olin taas paikassa, jossa pakka sai hajota, murenin täysin.

”Tajusin parisuhteen aikana olleeni aika paska ystävä.”

Kokemus yksinäisyydestä sysäsi liikkeelle suurimman muutoksen Heidissä: hän opetteli puhumaan tunteistaan ääneen.

– Tajusin parisuhteen aikana olleeni aika paska ystävä. Olin tavannut kavereitani harvoin ja soitellut suunnilleen vain silloin, jos mies oli matkoilla ja minulla kävi aika tylsäksi. Olin uppoutunut työhön ja suhteeseeni, Heidi myöntää.

– Ennen eroa en osannut edes nimetä parasta ystävääni.

Nyt Heidi purki lähimmilleen kaiken. Jauhoi ja jankkasi, itki ja surkutteli.

– Pääsin ajatuksissani eteenpäin, kun aloin puhua niitä ääneen. Työstin suruani pitkään enkä todellakaan ollut kunnossa sormia napsauttamalla, Heidi sanoo.

– Olin raskasta seuraa, mutta onneksi jotkut jaksoivat kuunnella. Myöhemmin olen harmitellut sitä, miten koville panin vanhempani ja ystäväni. Eihän kukaan jaksa pitkään sellaista lohdutonta ja loputonta itkua.

Heidi huomasi, miten avautuminen ja jakaminen vahvistivat ystävyyssuhteita. Luottamuksesta tuli pohja uudenlaiselle yhteydelle. Mitä enemmän Heidi avasi sydäntään, sitä enemmän ystävät jakoivat omaa elämäänsä hänelle.

Sama ilmiö toistui, kun Heidi hiljattain esiintyi Marja Hintikan ohjelmassa puhumassa perheettömyydestään. Tv-keskustelu poiki kymmeniä yhteydenottoja. Vieraat halusivat jakaa omat kokemuksensa, tutut pahoittelivat, etteivät olleet tienneet ja osanneet olla tukena.

– Ei tuollaisia lähestymisiä tule, kun lukee uutisia tai tekee urheiluohjelmaa. Minusta oli muodostunut julkisuudessa melko yksiulotteinen kuva: se vähän hauska urheilutyyppi. Nyt sain palautetta, että sinussa onkin syvällinen puoli. Näin nelikymppisenä se on ihan jees, Heidi nauraa.

Pessimisti pehmenee

Heidi kokee, että kriisit avasivat hänelle tilaisuuden katsoa peiliin. Hänen oli aika tutustua itseensä syvällisemmin kuin koskaan aikaisemmin.

– Heräsin kasvamaan vasta kun oli pakko. En ollut aiemmin miettinyt, mitkä arvot ovat minulle tärkeitä, mitä haluan, millainen olen tai miten kohtelen muita, Heidi listaa.

– Se oli sellainen hanskat ja hakku käteen -tilanne.

Heidi ryhtyi aktiivisesti pitämään yllä ystävyyssuhteitaan. Pessimistinä hän alkoi tietoisesti opetella myönteistä ajattelua ja kontrollifriikkinä pyrki irti kaiken hallitsemisesta.

– Muutos on käynnissä edelleen, Heidi sanoo.

– Jos parikymppisenä kuvittelin olevani jotenkin valmis ihminen, nyt tajuan, että elämä on ikuista kasvua. En ole vieläkään valmis.

”Olen empaattisempi nyt, kun tiedän, miltä suru tuntuu.”

Heidi uskoo, että kaikki ajatustyö on parantanut sekä hänen että hänen läheistensä elämänlaatua. Hän muistelee hymyillen kovaa ja rääväsuista nuorta Heidiä. Teini-ikäinen lentopalloilija sätti joukkuekavereitaan, jos nämä eivät hänen mielestään pistäneet pelissä parastaan.

– Kyllä siinä vittumaisuus karisee, kun elämä potkii päähän, Heidi sanoo.

– Olen parempi ystävä, kun ymmärrän ystävien arvon. Olen myös empaattisempi nyt, kun tiedän, miltä suru tuntuu.

Haikeutta, ikävää ja terhakat tissit

Nyt Heidi osaa jo nimetä parhaan ystävänsä. Tämän kanssa soitellaan joskus neljästikin päivässä. Ystävyyssuhde on erityinen ja vahvasti nykyaikaa: Heidi on otettu siskoksi ystävän sisarussarjaan – osaksi perhettä, johon hän ei alun perin syntynyt.

– Vaikka olen iältäni vanhin, minusta puhutaan siskokolmikon keskimmäisenä. Suhteemme on mielettömän arvokas, sillä se perustuu puhtaasti vilpittömyyteen eikä mihinkään velvoitteisiin, Heidi kuvailee.

– Olemme sopineet, ettemme koskaan katoa toistemme elämästä. Entisen yksinäisyyden pelon tilalle on alkanut löytyä perusrauhan tunne.

Heidi on ystävälleen tuulahdus sinkkumaailmasta, hän taas Heidille yhteys lapsiperhearkeen.

”Jos elämällä ei ole minulle perhettä, sillä on muuta annettavaa.”

Omasta perheettömyydestään huolimatta Heidi ilahtuu jokaisesta kaveripiirin uudesta romanssista tai vauvauutisesta.

– Olen päättänyt, etten halua katkeroitua. Välillä tunnen haikeutta ja ikävää ja koen menettäneeni jotain. Ajattelen kuitenkin, että jos elämälle ei ole minun varalleni perhettä, sillä on sitten muuta annettavaa, Heidi sanoo.

– En koe, että lapsettomana olisin jotenkin vähemmän nainen. Nauramme yhdessä, kun äitiystäväni lohduttavat, että saitpa sitten pitää sorjan varren ja terhakat tissit. Minua ei olisi haitannut, jos ne olisivat imetyksestä lätsähtäneet, mutta mennään näillä nyt.

Yksinäisyyden palastelua

Danny-kissan jyrsimä reppu on valmiina viikonloppumatkalle Tahkolle. Reissut ja irtiotot ovat niitä sinkkuelämän puolia, joista Heidi ottaa ilon irti. Ne myös auttavat hallitsemaan yksinäisyyden tuntemuksia.

”Pidän huolen, että minulla on aina jotain kivaa odotettavana.”

– Pidän huolen, että minulla on aina jotain kivaa odotettavana. Silloin kipuilu yksinolon kanssa on helpompaa ja lyhytaikaisempaa, Heidi kertoo.

– Parisuhteessa pidin hellyttävänä, että kysellään toisen perään. En koskaan tajunnut, että sen voisi kokea ahdistavana. Minua ei harmittaisi yhtään, jos joku haluaisi tietää, missä menen, mutta olen opetellut nauttimaan myös tästä vapaudesta.

Heidi on pikkuhiljaa alkanut nähdä elämäntilanteensa jännittävänä. Toivottomuus ja lopullisuuden tunne ovat hälvenneet.

– Eron jälkeen ajattelin, että perhehaaveet oli osaltani kuopattu. Menisi vuosia toipua erosta, sitten kestäisi tavata joku uusi, pitäisi olla vuosia yhdessä ja vasta sitten olisi sopivaa suunnitella perhettä. Minähän olisin jo ikäloppu!

Nyt Heidi luottaa, että edessä on vielä hyviä vuosia.

– En ole vieläkään vuoden positiivari, mutta uskon, että jotain ihanaa voi vielä tapahtua. Ehkä voisin säätää analysointia vähemmälle ja vaihteeksi elää taas rallatellen.

Heidi Suomi
 • Syntyi Helsingissä 2.1.1975.
 • Community manager, vastaa MTV:n urheilupuolen somesta. Tekee myös juontokeikkoja.
 • Entinen urheilu-uutisankkuri, radiotoimittaja sekä olympiatason yleisurheilija.
 • Asui urheilu-vuosinaan Italiassa ja Espanjassa. ”Olen onnellisimmillani auringossa.”
 • Harrastaa matkailua sekä muun muassa kahvakuulatreeniä.
 • Kissat Armi ja Danny.

Siskonpeti-tähden perhearki on palapeliä.

Näyttelijä Sanna Stellan nauttii arjestaan puolivuotiaan Fria-tytön kanssa. Keväällä syntynyt pienokainen on Sannalle ja hänen äänisuunnittelijapuolisolleen Micke Nyströmille kolmas. Pariskunnan kotona kirmaavat ennestään 7-vuotias Rasmus ja 4- vuotias Vilda.

– Fria on aivan ihana tapaus, vaikka nukkuukin juuri nyt todella huonosti. Hänelle taitaa tulla hampaita, Sanna naurahti Nenäpäivä-hyväntekeväisyyskampanjan pressitilaisuudessa Kiseleffin talossa Helsingissä.

Perheonnea varjostaa se, että pari viikkoa ennen Frian syntymää Sannan perheen kotoa löytyi hometta. Lopputulos oli, että koko asunto meni remonttiin ja perhe muutti evakkoon.

– Talostamme löytyi mittava homevaurio, mutta se saadaan korjattua. Säikähdin kunnolla, mutta onneksi kukaan perheestämme ei ehtinyt sairastua vakavasti, Sanna kertoo.

”Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi.”

Mihinkään oikeustoimiin perhe ei jupakan takia meinaa ryhtyä. Sanna vitsaili, että hänestä saisi nyt hyvän homekoiran.

– Haistan heti kaupan kassalla, kenen vaatteissa haisee home, ja tekee mieli mennä huomauttamaan, että onkohan kotonasikin hometta, hän nauroi.

Korjaustöiden varjolla perhe sai hyvän tekosyyn remontoida samalla vähän kaikkea muutakin, eli remppaprojekti niin sanotusti laajeni. 

– Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi. Se on sitten toinen juttu, että minkä vuoden jouluna.

Arjen palapeliä

Arki kolmen lapsen, kissan, koiran ja kahden freelancerin perheessä on melkoista palapeliä. Sanna on jo palannut töihin ja tekee sekä juontohommia että tv-töitä ja teatterinäytöksiä. 

– Juuri eilen kävimme mieheni ja äitini kanssa logistisen keskustelun siitä, kuka on missä milloinkin ja miten lasten viennit ja haut toteutetaan. Onneksi on hyvät tukiverkot.

Hässäkästä huolimatta Sannasta tuntuu, että hän elää elämänsä parasta aikaa.

– Aion ottaa kaiken irti tästä vauva-ajasta ja nauttia joka hetkestä, koska lisää lapsia en enää aio tehdä.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

 • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
 • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
 • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
 • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

 • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
 • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
 • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
 • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.