Esko Valtaoja on äärettömän älykäs mutta myös symppis. Ehkä hänestä on tullut siksi niin suosittu? Kuva: Ari Suomalainen

Tähtitieteilijä Esko Valtaoja purskahti itkuun, kun hänen piti lapsena esiintyä luokan edessä. Miten Eskosta sitten tuli julkkis?

Suomen tunnetuin tiedemies, avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja, 63, luopui viime perjantaina Ylen Nenäpäivän show’n suorassa tunnusmerkistään, miltei 50 vuotta kasvattamasta parrastaan. Nyt Esko saa ehkä kävellä rauhassa kaupungilla. Tätä ennen tiedejulkkis nimittäin saatettiin pysäyttää vaikka Siwan kassalla.

Miten sinusta tuli julkkis?

Ihan vahingossa! Kaikki elämässäni on tapahtunut hajamielisyyden puuskassa. En muista, että olisin koskaan päättänyt, että rupean kirjoittamana kirjaa. Huomasin, että olin pyytänyt apurahaa siihen, se oli käytetty ja kirjakin piti saada aikaiseksi, jotta apurahaa ei pitäisi maksaa takasin. Raskaasti huokaisten istuin läppärin äärelle ja sanoin vaimolleni, että älä häiritse minua nyt vähään aikaan. Minulla ei ollut mitään suunnitelmaa tai pienintäkään ajatusta siitä, mitä tekisin. Kukaan ei ollut minua hämmästyneempi, kun sitten kirjani Kotona maailmankaikkeudessa voitti Tieto-Finlandian ja siitä tuli myyntihitti, jota saa edelleen, 13 vuotta julkaisun jälkeen, kaupoista.

Ja sitten päätit tehdä lisää kirjoja, kuten Kaiken käsikirjan (2013), josta tuli ilmestymisvuotenaan joululahjahitti?

Ei minun ollut tarkoitus jatkaa kirjoittamista, mutta siitä tuli paljon kehuja ja ihmiset Siwan kassajonossa pyysivät, etten lopettaisi, vaan kirjoittaisin lisää. Minut vähän niin kuin painostettiin kirjoittamaan oletettuun parempaan minääni vedoten. Oikeasti uskon vilpittömästi, että tästä maailmasta ei saada parempaa kuin sillä, että me ihmiset tiedämme enemmän siitä, miten maailma toimii. Täältä löytyy kaikenlaisia hörhöjä ja hassuja ideologioita. Jos luotamme niihin, siinä käy huonosti.

Haluat siis sivistää?

Naiivisti ilmaistuna kyllä. Se on yksi tapa tehdä parempaa maailmaa. Kerron ja huvitan ja valistan. Houkuttelen tietämään enemmän. Ei kukaan viitsi pakolla hankkia tietoa. Kun ihmiset sanovat, että osaan sen hauskassa muodossa esittää, ehkä se on sitten velvollisuuteni. Ehkä olen niin hyödyllisempi kuin tutkijana.

Kenestä tulee seuraava Esko Valtaoja?

Kyllähän niitä on. Suomesta löytyy nuoria tähtitieteilijöitä, jotka ovat selvästi minua parempia. Eivät ehkä kokeneempia, mutta terävämpiä, pätevämpiä ja parempia tekemään tutkimusta. Mutta julkisuus ei ole siitä kiinni. Pitäisi olla valmis esiintymään, kirjoittamaan ja selittämään ihmisille asioita. Se on myös kiinni siitä, jaksaako normaalin työpäivän jälkeen vielä käydä vaikka puhumassa koulussa, osallistua Nenäpäivään tai kirjoittaa kirjoja. Se on kombinaatio, joka ei ole niin yleinen tieteilijöille.

Ihmiset ovat yleensä järkevämpiä kuin minä, eivätkä ryhdy kahteen kokopäivätyöhön. Useat tutkijat ovat sellaisia, että he eivät kaipaa julkisuutta. Jos he kaipaisivat, valitsisivat he toisen uran. Tämänkin ajan, jonka käytän julkisuudessa, olisin voinut tehdä tutkimusta.

Onko julkisuus ikinä ahdistanut?

Enemmänkin olen ollut kiitollinen ja hämmästynyt suosiosta, kiitoksista, sähköposteista ja selkääntaputuksista. Mutta kyllä se jollain tavalla ahdistaa, koska olen äärimmäisen ujo. Sellainen, joka purskahti itkuun, kun piti koulussa pitää luokan edessä esitelmä kesälomasta.

Lue myös:

Tällaisena et näe Esko Valtaojaa hetkeen – Rakel Liekki ajeli suorassa lähetyksessä

Esko Valtaoja harkitsee luopuvansa kuuluisasta parrastaan – tässä syy!

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.

– Tarvitsemme elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain, Syysprinssi-elokuvan tähti Laura Birn sanoo.

Näyttelijä Laura Birn, 35, on ärsyyntynyt elokuvateollisuuden naisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä. Miesnäyttelijät ovat valkokankaalla oikealta iältään helposti parikymmentä vuotta vanhempia kuin naiset, jotka esittävät heidän vaimojaan.

– Naisille on tarjolla vähemmän rooleja, ja niidenkin roolien tarjoama kuvasto on yksinkertaisempaa kuin miesten. Tällä hetkellä tuntuu, ettei elokuvissa ole edes olemassa vanhaa naista. Se on todella huolestuttavaa, Laura pohtii.

Laura ei ole itse vielä törmännyt ikäsyrjintään. Häntä vanhemmat, neli-viisikymppiset naiskollegat ovat kuitenkin varoittaneet, että vanhempana rooleja ei vain ole.

– Minusta se tuntuu käsittämättömältä. Ihminenhän muuttuu iän ja elämänkokemuksen myötä koko ajan kiinnostavammaksi.

Naiset normiksi

Aiheen nosti esille Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori, näyttelijä Elina Knihtilä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Laura iloitseekin, että Elina uskalsi puhua.

–Todella moni naisnäyttelijä huokaisi helpotuksesta, kun Elina sanoi asiat suoraan. Ihailen Elinaa, sillä hän on paitsi rohkea, intohimoinen ja hauska, myös tunneälykäs.

”Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia.”

Laura haluaa osaltaan jatkaa tuota keskustelua. Hänestä on ongelmallista, että mies on lähes aina tarinan sankari ja nainen esitetään vain suhteessa mieheen.

– Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia. Se, millaista ihmiskuvaa elokuvateollisuus tarjoaa, näyttäytyy yhteiskunnassamme normina. Ei ole oikein, että vain miesten tarinat pääsevät tuotantoon, ja naisten rooli on olla miesten peili. Tarvitsemme myös elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain.

Tällainen projekti on Lauran tuorein elokuva Syysprinssi. Anja Snellmanin menestyskirjaan perustuvassa elokuvassa Laura näyttelee Inkaa, joka on hänen mukaansa kokonainen ja monipuolinen hahmo.

– On mahtavaa, ettei Inka uhraa omaa tietään rakkauden edessä, vaan uskaltaa lentää.

Katse rahoittajiin

Jotta asiat elokuvateollisuudessa voivat muuttua, alalle tarvitaan Lauran mielestä lisää naistekijöitä ja heidän projekteihinsa lisää rahaa.

”Olen varma, että myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva.”

– Elokuva-alan rahoittajat ja heidän päätöksensä ovat olennaisessa asemassa. Kun elokuvissa näkyy enemmän monipuolista naiskuvaa, siitä tulee uusi normi. Olen varma, että naiskatsojien lisäksi myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva, Laura huomauttaa.

– Uskon, että meillä naisilla on valta vaikuttaa asioihin ja edistää muutosta. Sitä tapahtuu koko ajan enemmän, eikä feminististä puhetta voi enää hiljentää.

Siksi Laura ei olekaan huolissaan omasta työllisyystilanteestaan ja tulevaisuudestaan alalla.

– Uskon, että kun olen yli nelikymppinen, vinouma naisroolien kohdalla on ehtinyt jo korjaantua.

Lue Lauran koko haastattelu Me Naisten numerosta 43/2016.

Mari Perankosken kanssa avioituneen Jouni Hynysen mielestä seksi kuuluu olennaisesti rakkauteen. – Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta.

Muusikko Jouni Hynysen mielestä seksi on olennainen osa kumppanien välistä rakkautta. Hän meni viime syyskuussa naimisiin näyttelijä Mari Perankosken kanssa.

– Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta. Kyllähän sitä parin päivän välein pitää päästä bylsimään, muuten siitä aiheutuu kitkaa. Raakaa ajelua pitää olla vähintään parina päivänä viikossa, mielellään monta kertaa päivän aikana. Toki henkinen yhteys on tärkeää, mutta minulla on myös muna pystyssä, Jouni täräyttää.

Hän ihmettelee pariskuntia, jotka pystyvät olemaan vuosikaudet ilman intiimiä kanssakäymistä. Jounilta se ei luonnistuisi.

– Minun on vaikeaa kuvitella, miten jotkut pystyvät olemaan parisuhteessa pitkään ilman seksiä. Toki työkiireet voivat vaikuttaa, mutta sen pitäisi olla väliaikaista. Mitä kumppanuudesta ilman seksiä muka oikeasti tulee?

”On olemassa naisia, jotka käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen.”

Jouni on ehtinyt seurata sivusta myös muusikkopiireissä tapahtuvaa sutinaa, sillä hänen Kotiteollisuus-bändinsä on perustettu yli 20 vuotta sitten vuonna 1993.

– Helposti sanotaan, että ukothan panevat mitä vain, mutta on olemassa myös samanlaisia naisia. Heitä pyörii musiikkiympyröissäkin. He käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen, vaikka nämä haluaisivat löytää syvemmän yhteyden.

Mari toi uutta varmuutta

Jouni tunnustaa olevansa rakkaudessa romantikko mutta riidellessä realisti. Viime aikoina hän on viettänyt Marin kanssa enemmän aikaa pääkaupungissa töidensä takia. Kotiteollisuus on juuri julkaissut uuden levyn Vieraan vallan aurinko, ja Jouni on kirjoittanut ensimmäisen romaaninsa Kadonnutta tavaraa etsimässä.

Tuore vaimo toimi kirjoitusprosessissa apuna ja tsempparina. Suhde on tuonut Jounille uudenlaista varmuutta.

– Marin tavattuani kelasin, että tässä on minun tyyppini, nyt mennään. Vaihtoehtoja ei ollut, vaan se oli siinä. En voisi kuvitella ketään muuta naista, jonka kanssa voisin jutella yhtä paljon.

Lue lisää Jounin ajatuksia rakkaudesta Me Naisten numerosta 43/2016.