Markus ja ohjaaja Dippy pitävät huolta Ipin asiakkaista.

Markus Kemppi, 26, kerää kahvilassa likaisia astioita ja luuttuaa pöytiä. Kehitysvammainen mies rakastaa työtään, vaikkei saa siitä palkkaa.

Markus Kemppi jää bussista Helsingin Kalliossa. On lumettoman alkutalven sininen hetki, ja Viidennellä linjalla Kulmakuppila Ipin suurista ikkunoista loistaa keltainen valo.

Markus vetää oven auki ja painelee tottuneesti pukkariin. Vaatteet kaappiin, essu päälle ja lippis päähän.

– Huomenta, johtaja, tervehtivät kollegat baaritiskin takaa.

Hymyillen Markus alkaa kerätä tyhjiä astioita. Lempinimi on selvästi mieleinen.

– Minä pyöritän tätä kahvilaa, hän sanoo hiljaisella äänellään ja viilettää jo rätti kädessä seuraavan pöydän luokse.

– Tykkään plokkaamisesta ja pyyhkimisestä. Olen oikea työkone.

Elokuussa avautunut Ipi on trendikäs paikka: Seinät on valettu rosoisiksi ja maalattu valkoisiksi. Kalusteena on japanilaisia baarijakkaroita ja designtuoleja. Parvelle istutetut köynnöskasvit roikkuvat ihmisten päällä, kuten urbaaniin viljelymuotiin kuuluu. Ei ihme, että kaupungin luovat läppärityöläiset, äitiyslomalaiset ja lähiseudun lounastajat ovat ottaneet paikan omakseen.

Päällisin puolin Ipi on ihan tavallinen kuppila. Missään ei lue, että kahvila on perustettu vain siksi, että kehitysvammaiset pääsisivät oikeisiin töihin.

Tuhannen toiston poika

Kun Markus syntyi 1989, perheessä oli jo kaksi lasta. Vanhemmat Inkeri ja Leo Kemppi ymmärsivät, että down-lapsi tarvitsee muita enemmän tukea.

– Jos tavallinen lapsi oppii uuden asian kymmenellä kerralla, Markukselle neuvot piti toistaa tuhat kertaa, Inkeri Kemppi sanoo.

Vanhemmat päättivät, että heidän perheessään kehitysvammainen ei saa erityisoikeuksia. He opettivat Markuksen uimaan ja pyöräilemään, hiihtämään ja luistelemaan. Mutta lukemaan Markus ei meinannut millään oppia. Isää yhteiset harjoitukset naurattavat vieläkin.

– Markus rakasti jo ihan pienenä Kirkaa ja Juicea. Onneksi keksimme hankkia karaokelaitteet ja laittaa Markuksen suosikkikappaleet soimaan. Sen jälkeen lukeminen alkoi sujua, Leo Kemppi kertoo.

Markus oli teini, kun vanhemmat kuulivat, että kehitysvammaisille oli suunnitteilla Helsinkiin uudenlainen yhteisötalo. Siellä jokaisella olisi oma asunto, mutta talossa olisi myös ruokala sekä ympärivuorokautista henkilökuntaa.

"Vaikka meitä koko perheenä valmennettiin Markuksen itsenäistymiseen, muutto olisi silti vaikea."

– Vaikka meitä koko perheenä valmennettiin Markuksen itsenäistymiseen, muutto olisi silti vaikea, Leo-isä sanoo.

– Kun Markus soitti keskellä yötä peloissaan itkien, ajattelin, ettei tämä suju, haetaan poika takaisin, Inkeri Kemppi muistelee.

Mutta pikkuhiljaa Markus oppi luottamaan Käpytikan ohjaajiin ja kotiutui. Enää hän ei palaisi lapsuudenkotiin.

– Sellainen ei käy! Minulla on nyt oma koti, hän sanoo topakasti.

Viime vuosina kehitysvammaisten olot ovat kehittyneet Suomessa reippaasti, mutta heidän on edelleen vaikea päästä töihin. Markus on kolmevuotiaasta asti haaveillut siivoojan työstä, mutta vanhemmat eivät olleet kovin toiveikkaita, että työpaikka todella löytyisi.

 

Kulmakuppila Ipissä Markus on päässyt ensimmäistä kertaa töihin vammattomien ihmisten kanssa.

 

Työtä palkatta

Suomessa on 25000 työikäistä kehitysvammaista, mutta heistä vain reilut 400 käy ansiotyössä. Tavallisesti kehitysvammaiset viettävät päivänsä työkeskuksissa, jossa he vaikkapa pussittavat ruuveja ja saumaavat muovipussirullia. Markuskin aloitti työuransa Helsingin kaupungin työ- ja valmennuskeskuksessa Vallilassa.

Osa kehitysvammaisista on päässyt tavallisille työpaikoille, kuten päiväkoteihin ja huoltoasemille, ihan oikeisiin tehtäviin, mutta palkkaa heille ei siitä makseta. Sitä kutsutaankin avotyöksi.

Toki vaihtoehtojakin on. Helsingissä toimiva Lyhty ry tarjoaa kehitysvammaisille kehittäviä työpajoja oikeassa työympäristössä. Lyhdyn mediapajan väki vetää radio-ohjelmia ja kulttuurityöpajan tunnetuin ryhmä on Euroviisuissa asti käynyt Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtye.

Markus on onnekas. Kolme vuotta sitten Inkeri Kempin puhelin soi. Hän sai kuulla, että Markus olisi tervetullut Lyhty ry:n uuteen kahvilatyöpajaan, jossa kehitysvammaiset ensin oppisivat kahvilatyön taitoja ja pääsisivät lopulta Kallioon oikeaan kahvilaan.

Opetuskahvilan nähdessään Markus innostui niin, että ilmoitti ottavansa Vallilan työkeskuksesta loparit.

"Nyt meistä tuntuu, että perheeseemme on osunut kaksi lottovoittoa."

– Nyt meistä tuntuu, että perheeseemme on osunut kaksi lottovoittoa, ensin Markuksen koti ja nyt työ, vanhemmat sanovat.

He käyvät Ipissä pari kertaa viikossa aamiaisella. Yleensä Markus vain moikkaa vanhempiaan eikä malta lopettaa aherrustaan.

– Niin sen kuuluu mennäkin. Lasten kuuluu itsenäistyä, Inkeri Kemppi sanoo.

Ohjaaja kertoo kaiken

Markus nostelee eläkeläisnaisten pöydästä kahvikupit tarjottimelleen.

Neljässä kuukaudessa kahvilan työntekijät ovat saaneet askareisiinsa rutiinia ja ripeyttä. Aluksi kokopäiväinen jalanpäällä oleminen, kantaminen ja hälinän havainnointi uuvuttivat monet niin, että he päätyivät taukotilan sohvalle lepuuttamaan.

Ipissä on kolmenlaista väkeä: palkatut ravintola-alan ammattilaiset huolehtivat ruokalistan teosta ja kahvilatuotteiden valikoimasta. Kehitysvammaiset ovat työpajalaisia, jotka vastaavat käytännön hommista. Lisäksi kahvilassa on kehitysvammaisten ohjaajia, yksi neljää pajalaista kohti, jotka seuraavat, neuvovat ja kannustavat. He varmistavat, että lounastajat saavat lisää puolukkanäkkäriä, baarin väki jäitä tai kukat vettä. Asiakkaan silmiin henkilökunnan roolit eivät juuri pistä silmään, paitsi silloin kun kassamyyjällä menee sormi suuhun ja hän hakee ohjaajan apuun.

Jokaiselle työpajalaiselle on suunniteltu oma oppimispolku, ja ohjaajat seuraavat tavoitteiden saavuttamista viikoittain.

Markus on syksyn mittaa opetellut huomaamaan sen oikean hetken, jolloin asiakkaan astiat sopii kerätä. Sitä ei saisi tehdä kesken kahvinjuonnin tai keitonsyönnin, eikä lupaa ole hyvä kysyä liian monta kertaa.

Se on Ipissä jo varsin korkean tason tavoite. Moni muu harjoittelee vielä sitä, että muistaisi käydä ennen töihin tuloa pesulla, tulisi töihin oikeaan aikaan, huomaisi jos työasu on likaantunut ja laittaisi sen oma-aloitteisesti työpaikan pyykkikoriin.

Joillekin vauvat ovat sellainen magneetti, että kaikki muu unohtuu. Ja vauvabuumin Kalliossa pieniä nykeröneniä riittää.

Ohjaajien tehtävä on seurata työpajalaisia ja huomata, jos joku lähtee vaunujen luokse. Nytkin ohjaaja Dippy Vepsäläinen laittaa kätensä innokkaan vauvafanin harteille ja kehottaa tätä palaamaan töihin. Toisille ohjeet pitää toistaa monta kertaa päivässä. Usein auttaa, kun perustelee, että jotkut äidit eivät pidä siitä, että heidän vauvojaan kosketaan, ja vauvatkin saattavat pelästyä tuntematonta. Ohjaajat kertovat, ettei sääntöjä ole tehty kiusaksi vaan tällaista elämä oikeilla työpaikoilla on: asiakkaita pitää kunnioittaa ja antaa heille tilaa.

Kannattaako hyvästä kertoa?

Emma Palomäki, 26, kantaa keittiöstä isoa salaattivatia. Hänen vastuullaan on tänään auttaa keittiömestaria koostamaan lounaspöytä. Myös kassavuorot ovat alkanet sujua.

Markus ja Emma ovat Ipin oma pariskunta. He ovat tunteneet toisensa vauvasta asti ja seurustelleet seitsemän vuotta.

"Minun lempivuoroni Ipi-kahvilassa on se, missä Emma on."

– Minun lempivuoroni Ipi-kahvilassa on se, missä Emma on, Markus sanoo, ja Emma silittää kumppaniaan olkapäästä. Perjantaina on pariskunnan treffipäivä, silloin he tapaavat jommankumman kotona.

Kahvilan lounaalle on koko ajan tulijoita. Myös viestintäammattilainen Heidi Korvan ja graafikko Penni Osipowin lautasilla bulgur-salaatit hupenevat hyvää vauhtia. Naiset tulivat palaverinsa päätteeksi uuteen suosikkikahvilaansa.

– Kasvissyöjänä pidän siitä, että ruoka on täällä kasvispainotteista. Tila ja sisustus ovat miellyttäviä ja henkilökunta ihanaa, Penni Osipow kehuu.

Hän kertoo tarkkailleensa, miten esimiehet suhtautuvat kehitysvammaisiin, ja pitää porukan yhdenvertaisuudesta.

Heidi Korva nyökkää. Häntä Ipissä miellyttää paikan arvomaailma.

– Vaikka he eivät sitä esiin tuokaan.

Naiset miettivät, miksi kehitysvammaisten roolia ei kerrota missään, ei kahvilan nimessä, ovessa eikä edes pienessä esitteessä kassan kulmalla.

– Minusta tämä on hyvä näin. Tällä tavalla kehitysvammaisuus näyttäytyy normaalina, Osipow sanoo.

Heidi Korvan mielestä asiasta voisi kyllä kertoa rohkeammin kahvilan Facebook- ja nettisivuilla.

"Kyllä kehitysvammaisten työllistäminen on erottautumiskeino ja vetää selvästi tiettyä asiakasporukkaa."

– Eikös mekin alettu käydä täällä, kun kuulimme paikan taustasta? Kyllä kehitysvammaisten työllistäminen on erottautumiskeino ja vetää selvästi tiettyä asiakasporukkaa.

Heidi edistää työkseen yhteiskunnallisten yritysten viestintää. Sellaisia ovat firmat, jotka käyttävät vähintään puolet voitoistaan yhteiskunnallisen hyvän edistämiseen. Ipi ei kuulu Heidin asiakkaisiin, mutta on ehdottomasti yhteiskunnallinen yritys, sillä Ipin voitoista jokainen euro ohjataan kehitysvammaisten hyväksi.

Tunnetuimpia yhteiskunnallisia yrityksiä ovat Linnanmäki, jonka tuotot ohjataan lastensuojeluun, tai lääkärikeskus Diacor, jonka voitot päätyvät Diakonissalaitoksen erilaisiin sosiaalisiin hankkeisiin, kuten nuoriso- ja vanhustyöhön.

– Minun mielestäni suomalaisyritykset ovat turhan kainoja viestinnässä eivätkä kerro, mitä hyvää he rahoillaan tekevät. Kyllä se asiakkaita kiinnostaa, Korva sanoo.

Hän saa aiheen kuulostamaan simppeliltä: jokainen kuluttaja voi itse valita, kenen palveluita käyttää ja millaista toimintaa rahoillaan tukee. Se tarkoittaa kahvinjuojalle vaikkapa valintaa Ipin ja veronkierrosta syytetyn Starbucks-ketjun välillä. Jos eroa ei kerrota, miten asiakas tekee valinnan?

Kenelle palkka kuuluu?

On kehitysvammaistenkin työllistämisessä omat mietinnän paikkansa. Markuksen ja hänen 15 kehitysvammaisen työkaverinsa uurastusta ei virallisesti saa edes kutsua työksi, koska se on kuntouttavaa työpajatoimintaa eikä siitä makseta palkkaa. Työtoiminnasta kehitysvammaisille maksetaan vain työosuusrahaa. Sen suuruus on jotain 2:n ja 12 euron väliltä – päivässä.

Sen verran Markuskin ansaitsee, mutta hänen vanhempansa eivät halua kertoa summaa tarkemmin. Jos Markuksen äiti saisi päättää, hänen poikansa saisi työstään palkkaa. Kun Markus tarvitsee uuden talvitakin, vanhemmat kaivavat kukkaron esiin. Markuksen oma eläke ja asumistuki riittävät vain välttämättömään.

Kehitysvammaliiton viestintäpäällikön Anneli Puhakan mielestä on väärin, että vammaiset eivät saa työstään palkkaa. Hän ei halua kritisoida Ipi-kahvilaa, koska Lyhty ry:n kuntouttava toiminta on alalla monessa mielessä uraauurtavaa. Sen sijaan hän kummeksuu suomalaista avotyökäytäntöä, jossa kehitysvammaisten työnteosta ei kerry palkkaa silloinkaan, kun ihminen on tavallisella työpaikalla, työtehtävät opittu ja työ vastaa kenen tahansa työpanosta. Tapa on eurooppalaisittainkin erikoinen poikkeus.

" Pelkkä työn ilo ja tarpeellisuuden tunne eivät riitä pitkällä tähtäimellä korvaukseksi työstä."

– Kyllä se vaan niin on, että pelkkä työn ilo ja tarpeellisuuden tunne eivät riitä pitkällä tähtäimellä korvaukseksi työstä, Puhakka sanoo.

Kehitysvammaliitto odottaa nyt työn alla olevaa lakimuutosta. Kun se saataisiin voimaan, avotyötoimintaa saisi teettää vain kolme kuukautta, jonka jälkeen työstä tulisi saada palkkaa.

Markus ei muista, onko häneltä koskaan kysytty, haluaisiko hän työstään rahallista korvausta.

Kahvila Ipi Oy:n hallituksen puheenjohtaja Marja Visti-Koskinen myöntää palkkaongelman.

– Lyhty ry:n ensisijainen tehtävä on tarjota kehitysvammaisille kuntouttavaa työpajatoimintaa. Kahvila Ipin tavoitteena on alkaa tuottaa voittoa ja käyttää voitot kehitysvammaisten tuetun työn kehittämiseen.

Eli jos kahvia ja lounaita myydään tarpeeksi, Markuksella on toivoa saada aherruksestaan palkkaa.

 

Musiikkitunti on Markuksen lempiharrastus. Opettaja Lauri Uusitalo kiittelee Markuksen ahkeruutta.

 

Hyvä elämä on helppoa

Markuksen äiti Inkeri Kemppi korostaa, ettei hän missään nimessä ajattele, että Markusta hyväksikäytetään kahvilassa. Päinvastoin: hänen poikansa saa tukea ja kehittyy koko ajan.

– Markukselle tarjottiin aikoinaan myös tuettua työtä, joka voi olla yksitoikkoista kaupassa hyllyttämistä. Siitä kieltäydyimme.

Inkeri on pohtinut myös sitä, että Ipissä Markus ei ainakaan joudu tuntemaan olevansa erilainen vaan saa olla vertaistensa seurassa. Silti, jonain päivänä, hän toivoo poikansa tienaavan palkkaa.

– Kehitysvammaisen lapsen äitinä sitä aina miettii, että miten Markus pärjää sitten, kun meitä vanhempia ei enää ole.

Markus ei itse palkkaa kaipaa. Se taitaa olla hänelle liian abstrakti asia.

Hänelle Ipi tarkoittaa työtä, ja tänään se loppuu kolmelta. Kellonajatkin ovat Markukselle vähän vaikeita, siksi ohjaaja sanoo, että nyt on aika lähteä treeneihin.

Markus kävelee Hakaniemen metroasemalle ja hurauttaa syntikkatunnille Kulosaareen. Siellä on Resonaari, kehitysvammaisiin erikoistunut musiikkikoulu, joka on kehittänyt kuvionuotit.

Omaa soittovuoroaan odotellessaan Markus pohtii sohvalla, millaista on hyvä elämä.

– Hyvä elämä. Viettää mukavaa elämää. Eteenpäin menemistä. Terveyttä ja kunnosta huolehtimista. Muistaa lähteä ulos, lenkille. Ja muistaa juoda vettä sen jälkeen.

Markus nostaa etusormen ilmaan.

"Saa päättää omasta elämästä. Sellaista on tärkeä elämä."

– Saa päättää omasta elämästä. Sellaista on tärkeä elämä. Helppoja asioita. Juu.

Entä mikä on tärkeintä elämässä?

– Työpaikka. Ipi Kulmakuppila, hän sanoo ja nousee soittotunnille.

Soittoläksyt on selvästi tehty, kiittelee opettaja Lauri Uusitalo. Viiden vuoden yhteinen taival huipentuu pian jälleen joulukonserttiin. Markus aikoo soittaa Maa on niin kauniin. Sitä varten hänellä on musta puku.

– Saattaa olla, että äiti itkee taas, Markus sanoo kotimatkalla.

Runokirja tulossa

Arabianrannan kotitalon keittiössä odottaa puoliksi syöty kasvislasagnevuoka. Markus kauhaisee kukkuralautasellisen ja kaataa lasiin piimää. Ruuan laittanut ohjaaja toivottaa hyvää ruokahalua.

– Viime kesänä yritin tehdä omassa keittiössä lettuja. Ne kärähtivät, ja aulaan tuli palomiehiä, Markus kertoo.

Sen jälkeen hän ei ole liettä käyttänyt. Iltapalaksi hän ostaa jääkaappiinsa jogurttia ja banaania.

Pöydällä on monta vihkoa Markuksen tikkukirjaimin kirjoittamia runoja. Useimmat kuvaavat hänen omaa elämäänsä.

“Yö on pimeä musta verho,

pelottaa

joskus näen pahoja unia

Se on vaan unta

Painajainen

Ei ole kivaa

Enkelit tulevat

Mun viereen

Nukkumaan ihanaa.”

Äiti on luvannut koota runot oikeaksi kirjaksi. Markus on varma, että siitä tulee hieno. Runojen tärkein teema on rakkaus, ja niitä kirjoittaessa Markus ajattelee Emmaansa.

– Minä viihdyn täällä kotona, Markus sanoo ja kaivaa kaapistaan kitaramusiikki-cd:n. Toiselta hyllyltä löytyy musta pitkä hame. Aiemmin Markus kävi flamencotunneilla. Sen näkee notkeista käsiliikkeistä ja vauhdikkaista pyörähdyksistä.

Täällä tanssii oman elämänsä onnellinen herra.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti

Elokuvaohjaaja Antti J. Jokinen viettää mieluiten aikansa niiden ihmisten kanssa, jotka hän hyvin tuntee: kihlattunsa Kristan, 1- ja 19-vuotiaiden lastensa ja kahdeksan läheisimmän ystävänsä.

48 vuotta

Iälläni ei ole hirveästi merkitystä minulle. Suhtautumistani kuvaa se, että kun täytin 47, luulin täyttäväni 48. Kristan antamaa hienoa korttia katsoessani nauroin mielessäni, että on siinäkin puoliso, ei edes tiedä, kuinka vanha olen. Iltapäivällä sanoin, että sori, olen kyllä 48. Jouduimme tarkistamaan Wikipediasta, että olen 47.

178 senttiä naista

Olemme olleet Kristan kanssa yhdessä pian viisi vuotta. Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut.

Minulle nainen ei ole mysteeri. Mystiikka on hävinnyt, kun olen ollut lapsesta saakka tekemisissä vahvojen naisten kanssa. Minulla on kaksi isosiskoa, ja perheen ainoana poikana olin lellitty. Katson maailmaa sukupuolettomin silmin. Mielestäni kaikki ihmiset ovat yhtä vaikeita tai helppoja sukupuolesta riippumatta.

0 puhelinta

Olen ollut 11 kuukautta ilman vakituista puhelinnumeroa. Ihmiset eivät nykyään tee mitään muuta kuin tuijota kännyköitään, joten punkkari minussa halusi erottua sillä, että minulla ei ole kännykkää. Joitakin ihmisiä ratkaisuni ärsyttää ihan käsittämättömästi, varsinkin heitä, jotka ovat pahiten riippuvaisia omista laitteistaan. Läheiseni tietävät, kenen toisen ihmisen kautta minut milloinkin saa kiinni, ja pressikiertueella tai ulkomailla ollessani minulla on väliaikainen numero.

”Minulle nainen ei ole mysteeri.”

Hyvä puoli tässä on se, että ilman kännykkää olen ajoissa tapaamisissa, koska minulla ei ole mitään välinettä, jolla myöhästyttää itseäni. Ennen oli helppo laittaa viesti, että olen vartin myöhässä. Olin krooninen myöhästelijä, vaikka pidän myöhässä olemista toisten ajan aliarvioimisena.

1 periaate

En pysty arvioimaan, kuinka hyvin olen onnistunut työn ja perhe-elämän yhdistämisessä. En pidä elokuvien tekemistä työnä, koska se on niin iso osa identiteettiäni. Haluan, että minulla on hauskaa ja että opin uutta. Jos kärsin, haluan kärsiä hyvistä syistä: nostaa jotakin yhteiskunnalliseen keskusteluun tai tuoda todella hyvän kokemuksen elokuvateatteriin. Yksi periaate minulla kuitenkin on, oli kyse sitten työstä, parisuhteesta tai suhteesta lapseen: olen ainakin läsnä. Ihminen kyllä tunnistaa toisesta, onko toinen läsnä.

Antti keräilee elokuvia, antiikkikirjoja ja tennareita. Jälkimmäisiä hänellä on ollut parhaimmillaan 200 paria. Kuva: Satu Kemppainen.

200 paria kenkiä

Elokuvamaailman lisäksi seuraan aktiivisesti kenkämaailman tapahtumia. Los Angelesin -vuosinani olin intohimoinen urheilukenkien keräilijä. Keräsin erityisesti rajoitettuja eriä, esimerkiksi Adidas Originalsia. Minulla oli muun muassa jokaisesta NBA-joukkueesta inspiroituneet Adidaksen Superstarit. Kun minulla oli kotona 200 paria kenkiä, harrastuksen epäeettisyys alkoi puristaa rintaa. Aloin käyttää omistamiani kenkiä sen sijaan, että olisin ostanut uusia.

Käyn edelleen katsomassa kenkänäyttelyjä ja festivaaleja maailmalla ja netissä. Parhaat kengät ovat sellaisia, että niiden perässä joutuu lentämään Hampuriin ja jonottamaan yön yli, koska kyseistä mallia tehdään vain sata paria.

2 lasta

Olen saanut pojan 29-vuotiaana ja tyttären 47-vuotiaana. Lähdimme synnyttämään tytärtämme poikani Paavon 18-vuotissyntymäpäivänä. Olimme iltapäivällä kotona syömässä sushia juhlan kunniaksi, ja syntymäpäiväkakkukin oli hankittu. Juuri kun olimme alkaneet syödä, Krista sanoi, että nyt pitää lähteä sairaalaan. Paavo jäi kotiin kakkuineen, ja minä mietin, että nyt on ohjaajan täsmällisyys mennyt liian pitkälle, jos tytär syntyy samana päivänä, jona poika täyttää 18. Tyttö syntyi kuitenkin vasta seuraavana päivänä.

”Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni.”

On typerää ajatella, että isänä oleminen olisi samanlaista, kun on tullut 18 vuotta ikää lisää. Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni. En ole tietoisesti halunnut tehdä mitään toisin nuoremman lapseni kanssa, mutta tilanne on nyt sillä tavalla erilainen, että tytärtäni kasvatamme perheessä. Paavon äidin kanssa tarvitsimme hirveästi apua vanhemmiltani, ja he auttoivat. Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin. Ikääntyminen ei tee kaikille pahaa, ainakaan vanhemmuudessa.

2 viikkoa Espanjassa

Minulla on ollut Espanjassa asunto 15 vuoden ajan. Ostin sen alun perin isälleni ja äidilleni talviasunnoksi, mutta aloin käyttää sitä kirjoituspaikkana muutettuani Los Angelesista takaisin Suomeen. Olen huomannut, että saan Espanjassa kahdessa viikossa tehtyä kahden kuukauden työt.

Joku fiksu kirjailija sanoi, että puolet kirjoitustyöstä tehdään sohvalla maaten. Minulla se menee niin, että kaksi kolmasosaa työstä on taustatyötä ja kävelylenkeillä käymistä.

”Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut”, Antti sanoo kihlatustaan Krista Kososesta. Kuva: Seppo Solmela.

1 päivärutiini

Olen pohjimmiltani äärimmäisen laiska ihminen, joten kirjoittaessani käytän tarkkaa minuuttiaikataulua. Opin sen Ingmar Bergmanin kirjasta. Bergman heräsi aamulla yhdeksältä, söi aamupalaa ja ryhtyi sitten työhön. Minä herään, juon lasillisen vettä, kirjoitan kaksi tuntia ja menen aamiaiselle puoliltapäivin. Sen jälkeen kävelen ja mietiskelen, kirjoitan kaksi tuntia, käyn urheilemassa, kirjoitan taas kaksi tuntia, syön illallisen ja menen nukkumaan. Kun olen Espanjassa kirjoittamassa, toimin joka päivä minuutilleen saman ohjelman mukaan. Sillä tavalla tekstiin liittyvä ajatustyö pysyy koko ajan mukana.

Kun taas olen Suomessa, olen maailman epäaikataulullisin ihminen. Jos minulla ei ole mitään deadlinea tai aikataulua, niin voi mennä päiväkin niin, että vain haahuilen ja selailen kirjoja. Harhaudun todella helposti.

3. labradorinnoutaja

Koiramme Hilma täyttää kolme vuotta marraskuussa. Minulla on aina ollut koira, ja Hilma on kolmas labradorinnoutajani. Se on tärkeä osa perhettämme ja minulle läheinen, koska se on aina kävelyilläni mukana. Hilma on niin kiltti, että pystyn Helsingin keskustassakin kävelemään sen kanssa ilman hihnaa. Pidän sitä hihnassa vain siksi, että jotkut ihmiset pelkäävät isoja, mustia koiria. Hilma kulkee kuvauksissakin mukana ja katsoo koko ajan monitoriin, koska on niin innokas seuraaman minua.

15 Fleur de Malia

Kerään antiikkikirjoja. Vanhojen kirjojen muodossa ja tekstuurissa on jotakin kiehtovaa, ja niiden sisältä löytyy kiinnostavia, käsinkirjoitettuja lappuja. Minulla on 15 antiikkiversiota Baudelairen Fleur de Malista, jonka mukaan Pahan kukat -elokuvani sai nimensä. Kielitaitoni ei riitä ollenkaan niiden lukemiseen, mutta vanhimmista kappaleista on tullut kehystettyinä aika hienoja tauluja.

2 pysyvää seuralaista

Minulla on kaksi elämänkumppania, jotka ovat tavallaan demoneita ja tavallaan ystäviä. Toinen on levottomuus ja toinen äärimmäisyyksiin menevä kunnianhimo. Haluan olla vapaa ja mennä, joten ajattelen, että koti on siellä, missä hattu on.

Yritän tehdä mahdollisimman vähän pysyviä ratkaisuja elämässä. En esimerkiksi koskaan ajatellut, että nytpä muutan pysyvästi Suomeen asumaan. Minun puolestani voisimme asua missä vain.

103 musiikkivideota

Olen aina halunnut tehdä elokuvia. Se, että päädyin musiikkivideoiden maailmaan, oli onnekas sattuma, mutta nyt ei tulisi enää mieleenkään ohjata niitä. Musiikkivideo-ohjaajana minulla oli mentaliteetti, että ohjaan mitä vain. Jos joku olisi ollut valmis maksamaan, olisin ohjannut vaikka siskon balettiesityksen. Halusin mahdollisimman paljon kokemuksia, ja siitä on ollut järjettömästi hyötyä elokuvien tekemisessä.

Musiikkivideoiden tekeminen loppui minun osaltani siihen, että budjetit romahtivat. Olin ehtinyt viimeiseen vaiheeseen, jossa budjetit olivat olleet isoja. Kun vuoden sisällä mentiin 600 000 dollarin budjeteista 50 000 dollarin budjetteihin, se ei antanut enää mielihyvää.

Antin kaksi lasta ovat syntyneet lähes tasan 18 vuoden välein. ”Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin.”

2 000 elokuvaa

En ole vain elokuvaohjaaja, olen cinefiili. Minulla on kotona 2 000 elokuvaa ja kotielokuvateatteri. Kerään ja katson elokuvia ihan koko ajan. Jos tänne laskeutuisi avaruudesta porukkaa ja niille pitäisi näyttää, mitä täällä on tapahtunut 50 viime vuoden aikana, en käskisi lukemaan kirjoja vaan katsomaan elokuvia. Ihmiskunnan muutos peilautuu elokuviin sekä sisällöllisesti että visuaalisesti.

10 vuotta unettomuutta

Pyrin nukkumaan kahdeksan tuntia yössä, mutta olen pitkään kärsinyt unettomuudesta. Saatan hyvinkin olla muutaman tunnin yöllä hereillä, enkä tiedä mistä se johtuu. Pahinta on kolmen ja viiden välillä aamuyöllä. On liian myöhä ottaa nukahtamislääkettä, ja silloin tulevat demonit: pelko, katkeruus, kyllästyneisyys ja kiukku.

Yöllä valvottaneilla asioilla ei usein aamulla ole enää mitään merkitystä, ja ne näyttävät naurettavilta. Joku tuttu suositteli, että asiat kannattaa kirjoittaa ylös, niin ne saattavat näyttää yölläkin naurettavilta. Se on ehdottomasti auttanut.

60 sekuntia

Olen sosiaalisessa kanssakäymisessä tohelo. Peitän järjettömän ujouteni rehvakkaalla käytöksellä. Kun tapaan uusia ihmisiä, alan nauraa ja hölöttää. Typeryys vain vilkkuu silmissä. Ensimmäisen 60 sekunnin aikana varmaan kehuisin Staliniakin hyvistä puhdistuksista, jos tapaisin hänet. Tämän ominaisuuden takia viihdyn parhaiten sellaisten ystävieni kanssa, jotka tunnen hyvin.

”Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.”

8 parasta ystävää

Minulla on monta läheistä ystävää. Olen vain sattunut löytämään hyviä tyyppejä, jotka ovat sietäneet minua, ja minä olen sietänyt heitä. Kuten muissakin suhteissa, myös ystävyyssuhteissa pyrin läsnäoloon. Välillä tuntuu, etten kykene näille kahdeksallekaan antamaan huomiota, jonka he ansaitsevat. Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.

4 elokuvaa

Maailmankatsomukseni on synkkä, mutta haluan, että elokuvieni henkilöt ovat hyviä. Tiukassa tilanteessa hyvätkin ihmiset voivat tehdä hirveitä tekoja. Pahuus teemana ei kuitenkaan kiinnosta minua ollenkaan. Sen sijaan olen kaikissa elokuvissani hakenut sovituksen teemaa. Mielestäni päähenkilöistä tulee sillä tavalla kiinnostavampia.

Antti J. Jokinen

Elokuvaohjaaja on syntynyt 6.4.1968.

Ohjannut lukuisia musiikkivideoita ja neljä pitkää elokuvaa.

Asuu Helsingissä kihlattunsa, näyttelijä Krista Kososen ja parin 1-vuotiaan tyttären kanssa. Aiemmasta liitosta 19-vuotias poika. Musiikkivideoita tehdessään Jokinen asui pitkään Los Angelesissa.

Voitti parhaan ohjauksen palkinnon Shanghain elokuvafestivaaleilla uutuusleffallaan Pahan kukat.

Saara Aalto hurmasi X Factor -tuomarit, mutta joutuu jännittämään jatkoonpääsyä myöhään sunnuntai-iltaan saakka.

Saara Aalto, 29, esiintyi lauantaiyönä Britannian X Factor -kilpailussa. Liveshow'ssa teemana oli diivat, ja Saara oli valinnut biisikseen Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen. Moni oli etukäteen huolissaan, miten Saara suoriutuu vaikeasta kappaleesta. Saara kuitenkin hurmasi kaikki neljä tuomaria. Simon Cowell, Sharon Osbourne, Louis Walsh ja Nicole Scherzinger taputtivat Saaralle esityksen jälkeen seisaaltaan.

– Saara, mitä tapahtui? Tuo oli mahtavaa! Osaat laulaa ja tanssia! Täydet 10 pistettä! Ohjelman paras esitys, Louis Walsh kommentoi esityksen jälkeen.

Myös Nicole Scherzinger oli mykistynyt.

– Täydellinen kappale sinulle! Täysin hullua ja sekoa, hän sanoi.

Scherzingerin lisäksi Simon Cowell piti esitystä hyvällä tavalla outona.

– Uskomatonta! Minun täytyy onnitella sinua ja Sharonia. Tämä oli juuri sitä, mitä etsimme. Se oli sekoa. Ja esitys vaati rohkeutta vaikeiden viime viikkojen jälkeen, Cowell sanoi.

Cowell onnitteli Saaraa ja Sharon Osbournea, sillä Saara kuuluu hänen tiimiiinsä. Osbourne kuitenkin kommentoi, että kaikki kunnia kuuluu Saaralle.

– Tällä ei ollut mitään tekemistä minun kanssani, hän myönsi.

 

Dreams do Come true!!!! ❤️💗

A video posted by Saara Aalto (@saaraaalto) on

Saara vaikutti onnelliselta esityksensä jälkeen.

– Ehkä elämäni paras ilta, Saara mietti Instagram-videollaan.

Saara on kilpailussa nyt kymmenen parhaaan joukossa. Myöhään sunnuntai-iltana selviää, jatkaako hän vielä seuraavaan livelähetykseen. Uskotko, että Saara pääsee yhdeksän parhaan joukkoon? Äänestä jutun lopussa.

Uskotko, että Saara Aalto pääsee yhdeksän parhaan joukkoon X Factorissa?

Naisten vähättelystä tuli Italiassa normi, kun vallassa oli seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Käykö Yhdysvalloissa samalla tavalla, jos Trumpista tulee presidentti?

Poikain pukuhuonepuheita. Muun muassa näin presidenttiehdokas Donald Trump on vähätellyt törkypuheitaan naisista. Samaa toistelevat Trumpin kannattajat. Kukapa mies ei olisi joskus puhunut miesten kesken rivouksia naisista?

Trumpin puolustajien mielestä ehdokkaan "yksityisillä" pukuhuonepuheilla ei pitäisi olla mitään tekemistä sen kanssa, onko hän sopiva Yhdysvaltojen presidentiksi.

Italialaiset naiset kuitenkin tietävät surullisen hyvin, että niillä on, kirjoittaa italialainen toimittaja Annalisa Merelli Quartz-julkaisussa.

Italian pääministerinä toimi lähes kahdenkymmenen vuoden ajan seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Tuona aikana naisen asema otti Italiassa pahasti takapakkia.

Seksijuhlistaan kuuluisa

Trumpin tavoin Berlusconi oli kuuluisa siitä, että arvotti naisia lähinnä näiden ulkonäön perusteella. Hän muun muassa kutsui Angela Merkeliä "ei-pantavaksi läskiperseeksi". Kehuskelipa Berlusconi "vietelleensä" Tarja Halosenkin, jottai saisi EU:n elintarvikeviraston Suomen sijasta Italiaan. Vapaa-ajalla Berlusconi järjesti kuuluisia bunga bungaksi kutsuttuja seksijuhliaan.

Ennen poliitikon uraansa Berlusconi toimi tv-bisneksessä ja muokkasi italaisten käsityksiä naisista televisioviihteen kautta. Berlusconin omistamilla tv-kanavilla naisille oli varattu aina vain koristeen tai bimbon rooli.

Berlusconin aikana politiikan huipulle pääsi vain harvoja naisia ja hekin usein entisiä missejä tai Berlusconin tyttöystäviä. Räikein esimerkki oli se, kun hän palkkasi alastonmallin tasa-arvosta vastaavaksi ministeriksi. Huhuttiin, että paikka heltisi palkaksi suuseksistä.

Naisten vähättelystä normi

Merellin mukaan katolisessa ja vanhoillisessa Italiassa seksismillä ja naisvihalla on pitkät perinteensä, mutta Berlusconin kausi sytytti ne uuteen loistoonsa. Naisten vähättelystä tuli hänen kaudellaan hyväksyttävää, lähes normi. Ainoat arvostettavat naisen roolit olivat alistuva vaimo tai äiti, Merelli lataa kirjoituksessaan.

Ikävintä oli kuitenkin ehkä se, että Berlusconista, elähtäneen gigolon karikatyyristä, tuli menestyneen miehen symboli, esikuva, josta italialaiset miehet halusivat ottaa mallia.

Elähtäneen gigolon karikatyyristä tuli menestyneen miehen symboli.

Berlusconi väistyi vuonna 2011, ja vuodesta 2014 Italian pääministerinä on toiminut nuori ja uudistusmielinen Matteo Renzi. Hän on pyrkinyt akiivisesti parantamaan naisten asemaa, mutta korjattavaa riittää. Vaikka esimerkiksi korkeakouluopiskelijoista valtaosa on naisia, kodin ulkopuolella italialaisista naisista työskentelee yhä vain 47 prosenttia. Luku on Euroopan alhaisimpia.

– Olisi todella surullista, jos amerikkalaiset naiset joutuisivat nyt kokemaan saman kuin me, Merelli kirjoittaa.