Elina Kiikolla ja Ilkka Kanervalla on kodit kahdessa eri kaupungissa, Helsingissä ja Turussa. Kuva: Sakari Majantie
Elina Kiikolla ja Ilkka Kanervalla on kodit kahdessa eri kaupungissa, Helsingissä ja Turussa. Kuva: Sakari Majantie

Poliitikko Ilkka Kanervan puoliso Elina Kiikko kertoo lehdelle, että syöpä hoidettiin leikkaamalla.

It-alan sovelluspäällikkö ja kansanedustaja Ilkka Kanervan puoliso Elina Kiikko, 47, kertoo Kauneus & Terveys -lehden uudessa numerossa sairastaneensa viime vuonna syövän.

– Minulla oli syöpä. Se leikattiin kuukauden kuluttua diagnoosista ja saatiin poistettua kokonaan. En tarvinnut sädehoitoa, Elina kertoo lehdelle.

Hän ei halua kertoa tarkemmin, mistä sairaudesta oli kyse. Syövästä tiesivät vain lähimmät.

Elinalla on aiemmasta suhteestaan parikymppinen tytär Mariam.

– Sain Ilkalta lupauksen, että hän pitäisi huolta Mariamista, jos minulle kävisi huonosti, Elina kertoo haastattelussa.

Elina kertoo lehdelle, että vaikka sairastaminen oli raskasta, se vahvisti hänen ja Ilkan suhdetta.

”Ilkka pitäisi huolta Mariamista, jos minulle kävisi huonosti.”

Aiemmin Elinan terveysasiat ovat olleet esillä julkisuudessa, koska hän on näyttänyt monien mielestä liian laihalta. Hän myönsi tilanteen itsekin haastattelussamme kolme vuotta sitten.

– Kielsin syömisongelmani ja sokeuduin omalle laihuudelleni Onneksi kroppa alkoi herätellä siihen, ettei kaikki ole kunnossa. Painan yli 170-senttisenä alle 50 kiloa, ja lisäksi minulla todettiin raudanpuuteanemia, hän kertoi.

Syöpä diagnosoitiin juuri, kun Elina oli saanut painonsa hieman nousemaan. K&T:n haastattelussa Elina kertoo, että sairauden takia myös ulkonäköpaineet ovat hellittäneet.

– Painoni julkinen repostelu tuntui pahalta etenkin silloin, kun olin juuri saanut syöpädiagnoosin.

Näyttelijä Eija Vilpas on huomannut, että nauraminen on terapeuttista.

Näyttelijä Eija Vilpas täytti vastikään 60 vuotta. Tämän olen oppinut -haastattelussaan hän kokee, että vielä on paljon tehtävää.

–Haluaisin opetella suunnistamaan. Viihdyn metsässä, mutta en uskalla mennä vieraaseen metsään edes kompassin ja kartan kanssa, koska minulla on niin onneton suuntavaisto. Ruotsin-laivallakin hytin löytäminen on aivan mahdotonta, kansansuosikki nauraa.

Ikääntyessään Eija kokee palanneensa nuoruuteensa: hän asuu taas yksin, ja perhearjen pyörittäminen on ohi. Kolme lasta ovat jo aikuisia. Seurana asuu kaksi koiraa ja kissa.

–Ystävien kanssa nauraminen on minulle tärkeää. Pitää jutella vakaviakin, mutta nauraminen on hirveän terapeuttista. Ajattelen, että kerran päivässä pitäisi nauraa oikein kunnolla, Eija sanoo.

–Ihmissuhteeni ovat aika pysyviä. Entisen miehenikin, Ville Virtasen, kanssa olemme hyviä kavereita. Ihmissuhteet voivat säilyä, vaikka elämäntilanteet muuttuvat.

Mitä Eija kertoo uskostaan? Entä 30 vuoden urastaan ”samalla raksalla”? Miten äitiys muuttuu ikääntyessä? Lue Eijan haastattelu Me Naisten uusimmasta numerosta 32/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Kun kyläkauppias Sampo Kaulanen menetti isänsä, hän sulkeutui suruunsa. –Jos surua ja katkeruutta alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä, Minttu-vaimo miettii nyt.

Jounin kaupastaan tunnetulla Sampo Kaulasella, 38, ja vaimo Michele ”Minttu” Murphy-Kaulasella, 37, on takanaan poikkeuksellisen raskas vuosi.

Koko perheen elämä muuttui peruuttamattomasti keväällä 2016, kun Sampon isä teki itsemurhan kärsittyään pitkään mielenterveysongelmista. Eläkepäivät jäivät viettämättä, lastenlasten varttuminen näkemättä.

Sampo sulkeutui suruunsa. Vierellä Minttu sai huomata, että puoliso, joka oli aina ollut leppoisa veikko kuppia otettuaan, muuttui nyt synkäksi ja äreäksi.

–En pistä pahakseni sitä, että Sampo silloin tällöin lähtee parin kolmen päivän rännille kavereittensa kanssa. Mutta jos surua ja katkeruutta alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä, Minttu miettii.

–Välillä olin Sampon juomisesta huolissani. En siitä, että hänelle kehittyisi alkoholiongelma, vaan niistä raskaista tunteista, jotka alkoholi nosti esiin, Minttu sanoo.

Muutos parempaan tapahtui vasta kuukausien jälkeen ensin perheen aurinkolomalla ja myöhemmin Sampon ja Mintun kahdenkeskisellä lomalla.

–Yhtäkkiä Sampo alkoi puhua tunteistaan ja peloistaan. Sen reissun jälkeen hänellä ei enää hitsannut niin pahasti, Minttu kertoo.

–On totta mitä sanotaan – ajan kuluminen auttaa suruun, Sampo sanoo.

Mitä Sampo ja Minttu ajattelevat läheisen itsemurhasta? Miten aviopari selviytyi rajusta vuodestaan? Lue Sampon ja Mintun tarina Me Naisten uusimmasta numerosta 32/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.