"Joulua vietän puolisoni ja kolmen kissani kanssa kotona Suomessa. Helmikuussa lähden kirjoituslomalle ulkomaille", Katja Kettu suunnitteli vierellään työparinsa, toimittaja Maria Seppälä. Naiset julkaisevat keväällä kirjan suomensukuisista fintiaaneista. Kuva: Jonna Öhrnberg
"Joulua vietän puolisoni ja kolmen kissani kanssa kotona Suomessa. Helmikuussa lähden kirjoituslomalle ulkomaille", Katja Kettu suunnitteli vierellään työparinsa, toimittaja Maria Seppälä. Naiset julkaisevat keväällä kirjan suomensukuisista fintiaaneista. Kuva: Jonna Öhrnberg

Katja Ketun kirjaprojekti vei hänet tutustumaan intiaanien ja suomalaisten siirtolaisten jälkeläisiin. – Meillä kaikilla on Pohjois-Amerikassa suomalaissyntyisiä esivanhempia, hän kertoo.

Kirjailija Katja Kettu työstää parhaillaan Fintiaanien mailla -nimistä kirjaa toimittaja Maria Seppälän ja valokuvaaja Meeri Koutaniemen kanssa. Matkallaan intiaanireservaateissa Michiganissa ja Minnesotassa kolmikko kävi tapaamassa intiaaneja ja törmäsi fintiaani-käsitteeseen.

– Intiaanien ja suomalaisten siirtolaisten välille on aikanaan syntynyt niin paljon liittoja, että heidän jälkeläisistään alettiin käyttää fintiaani-termiä. Kyseessä on lähes viiden miljoonan ihmisen joukko, Katja kertoi WSOY:n kevään ja kesän 2016 uutuuskirjojen julkistustilaisuudessa.

Intiaaneja ja suomalaisia siirtolaisia yhdistivät metsästys, luonnosta eläminen ja kansantarut, kuten myös samanlainen mielenmaisema. Aiheesta ei ole olemassa paljoakaan kirjallisuutta. 

– Olen lapsesta saakka ollut kiinnostunut alkuperäiskansoista, varsinkin intiaaneista. Kävin lukiossakin intiaaneista kertovan kurssin. Haluan tietää, millaista on ollut elää alkuperäiskansana, kun omalle maalle vyöryy miljoonia ihmisiä, ja millaisia harhakuvitelmia meillä saattaa olla heistä. Meillä kaikilla on Pohjois-Amerikassa suomalaissyntyisiä esivanhempia. Sieltä löytyy edelleen sukunimiä kuten Salmenperä, Kotiranta, Jaakola, Vainio ja Saunapelto.

Joulukattaus heinäkuussa

Katja, Maria ja Meeri viettivät kaksi kesää reservaateissa tutustuakseen oikeasti paikallisiin ihmisiin. He asuivat heidän kotonaan ja mökeillään ja kuulivat koskettavia tarinoita. Michiganissa he eksyivät Little Finland -nimiseen paikkaan, jossa oli meneillään suomalaiset kesätanhut. 

– Meidät otettiin todella lämpimästi vastaan ja meille haluttiin tarjota suomalaisia ruokia. Ainoat ruuat, joita he osasivat tehdä, olivat jouluruokia. Siellä oli sitten heinäkuussa joulupöytä koreana kinkkuineen ja rosolleineen. Ja olivat ne kansantanssitkin aika erikoisia ja jännittäviä, Katja muisteli.

Kolmikko pääsi myös vierailemaan Native America -nimisessä Pohjois-Amerikan alkuperäiskansoja käsittelevässä tv-ohjelmassa. Kaikki paikalliset olivat äärimmäisen kiinnostuneita suomalaisuudesta.

– Intiaanivähemmistöt ovat kärsineet siitä, että heillä ei ole ollut oikeutta puhua omaa kieltään. Se on vaikuttanut heidän itsetuntoonsa. Alemmuuden tunteesta on syntynyt vihaa, josta taas on seurannut syrjäytymistä, työttömyyttä ja rikollisuutta. 

Naisen mieleen jäi myös kohtaaminen yhdeksänkymppisen kaivosmies-Ettun kanssa, joka halusi elvyttää suomen kieltään.

– Olimme jutelleet kolmisen tuntia ja huomasin, etten tajua sanaakaan. He olivat tavallaan kehittäneet oman fintiaani-kielen. Vaihdoimme nopeasti englantiin, Katja nauroi.

Sosiaalisen median mukaan Ohtosesta tuli avioitumisen jälkeen Ohtonheimo.

Luontokuvaaja ja toimittaja Kimmo Ohtonen avioitui Laura-vaimonsa kanssa viime lauantaina. Pariskunta vaihtoi ilmeisesti samalla sukunimensä Ohtonheimoksi. Molemmat löytyvät nyt nimittäin Facebookista sillä nimellä. Toimittaja kertoi avioliitostaan myös Instagramissa.

– Kannan sydäntäsi. Kannan sitä sydämessäni. Eilen sanoimme "tahdon" kauniin perheemme ja ystäviemme edessä. Kiitos teille kaikille, rakastamme teitä paljon, Ohtonheimo hempeilee sunnuntaina Facebookissa julkaisemansa kuvan yhteydessä.

Kimmo Ohtoheimo on suomalainen luontokuvaaja ja -toimittaja. Hän tuli tunnetuksi uituaan Saimaalla 140 kilometrin matkan saimaannorpan hyväksi. Tempauksestaan Ohtonen palkittiin Kultaisella Venlalla vuoden TV-tekona 2013.

 

They said Yes! 😍#ohtonheimot

Henkilön Riikka Kantinkoski (@weekdaycarnival) jakama julkaisu

 

Linda Liukkaan tärkein kohderyhmä on pienten lasten isät.

Linda Liukas on palkittu lastenkirjailija ja koodauslähettiläs. Liukkaan tietotekniikka-aiheiset Hello Ruby -lastenkirjat ovat olleet jättimenestys maailmalla: ensin hän keräsi kirjoilleen 380 000 euron arvoisen joukkorahoituspotin ja voitti sitten kiinalaisen 130 000 euron arvoisen muotoilupalkinnon.

Liukkaan uusin, keskiviikkona julkaistu kirja vie lapset tutkimusmatkalle internetiin. Kirjasarjan oikeudet on myyty 22 kielialueelle.

Vaikka Liukkaan teokset ovat lastenkirjoja, kirjailija on kertonut tärkeimmäksi kohderyhmäkseen pienten lasten isät. Hänen mukaansa isien roolimallilla on tärkeä vaikutus pienten tyttöjen päätöksiin.

– Ollessani pieni muut isät sanoivat tietokoiden olevan kalliita aikuisten juttuja. Oma isäni sen sijaan opetti, ettei ole asiaa, mitä ei voisi tietokoneella korjata. Opettelimme yhdessä juttuja ja välillä mokailtiin, Liukas muistelee.

”Sanonkin pienille tytöille, että he voivat olla vaikka ballerina-koodaajia.”

Liukkaan mukaan koululla on paljon vaikutusta lapsen asenteisiin, mutta vanhemmilla vielä suurempi. Liukas haaveileekin omistavansa kymmenen vuoden päästä koulun, jossa teknologiaa kehitetään yhdessä lasten kanssa.

– Lapsia pitää kannustaa löytämään oma juttunsa, ja heitä pitää altistaa uusille asioille. Ei suljeta liian aikaisin mahdollisuuksia lapselta. Sanonkin pienille tytöille, että he voivat olla vaikka ballerina-koodaajia.

Ruby pienten poikien esikuvana

Teknologia-alalla vallitsee vieläkin merkittävä naispula. Liukas kannustaa naisia innostumaan alasta, sillä teknologiaan tarvitaan naisten näkökulmia.

– Ohjelmoija on se henkilö, joka käyttää tietokonetta ratkaistakseen maailman ongelmia, ja tarvitsemme naisten näkemystä. Tietokoneella voi ilmaista itseään ja muuttaa maailmaa paremmin kuin millään muulla, Liukas sanoo.

Kun Liukkaan ohjelmointityöpaja Rails Girls alkoi menestä, hän kohtasi vanhempia miehiä, jotka yrittivät neuvoa joka käänteessä.

– Kun sulkee korvansa setämiesten kritiikiltä, ei törmäile lasikattoihin.

Liukas kertoo ylpeimmäksi hetkekseen sen, kun pienet pojat ovat tulleet kertomaan hänelle, että kirjojen naiskoodaaja Ruby on heidän esikuvansa.

– Se on feminismiä parhaimmillaan, kun nainenkin voi olla teknologia-alan esikuva.

 

Madonna juhli viikolla syntymäpäiviään ja julkaisi sen kunniaksi kuvan koko perheestään.

Popin kuningatar Madonna, 59, jakoi perjantaina ensimmäistä kertaa koskaan yhteiskuvan kaikkien lastensa kanssa. Kuvassa Madonnan kanssa poseeraavat pojat Rocco, 17, ja David, 11, sekä tyttäret Lourdes, 20, Mercy James, 11, ja 4-vuotiaat kaksoset Estere ja Stella.

Kuva on julkaistu Madonnan syntymäpäivän kunniaksi. Hän täytti 59 vuotta 16. elokuuta. Syntymäpäiviään hän juhli Italiassa.

 

Birthday 🎉🎂🎈🇮🇹♥️

A post shared by Madonna (@madonna) on

Lourdes ja Rocco ovat Madonnan biologisia lapsia. Lourdesin isä on Madonnan entinen henkilökohtainen valmentaja Carlos Leon. Roccon isä on elokuvaohjaaja Guy Ritchie, jonka kanssa Madonna erosi vuonna 2008. David, Mercy James, Estere ja Stella ovat adoptoitu Malawista.

Madonna adoptoi Esteren ja Stellan Malawista viime helmikuussa. Alkuvuodesta prosessi tuotti ongelmia. Tyttöjen isä väitti, ettei adoptio mennyt hänelle kerrottujen suunnitelmien mukaan.

– Minulle kerrottiin alussa, että Esther ja Stella menevät asumaan rikkaan naisen luo ulkomaille, ja että hän antaa heille kunnon koulutuksen ja palauttaa heidät sitten minulle, asumaan kanssani ja auttamaan perhettäni, tyttöjen biologinen isä Adam Mwalen kertoi.

Lue lisää täältä: Madonna julkaisi iloisen videon adoptiokaksosistaan – tyttöjen isä väittää, että häntä on huijattu

Myös Madonnan aiemmat adoptiot kuohuttivat. Vuonna 2006 laulaja adoptoi Malawista Davidin ja vuonna 2009 Mercy Jamesin. Erityisesti Mercyn adoptio synnytti kritiikkiä.

Tytön äiti kuoli synnytyksessä, ja sukulaiset sijoittivat lapsen orpokotiin. Jälkikäteen isovanhemmat kuitenkin kertoivat suunnitelleensa, että olisivat ottaneet lapsen hoitaakseen, kun tämä on 6-vuotias. He syyttivät Madonnaa lapsen varastamisesta ja repimisestä juuriltaan. Alun perin he olivat hyväksyneet adoption.

Juttua muokattu 20.8. 12.35: Lourdesin isä on Madonnan entinen henkilökohtainen valmentaja Carlos Leon. Ei Guy Ritchie, kuten aiemmin jutussa kerrottiin.

”Kohta lavalle tulee jäbä, joka ei ole koskaan esiintynyt näin isolle porukalle”, Cheek sanoi kutsuessaan Antin lavalle. 

Vuoden 2018 helmikuussa ensi-iltansa saava Veljeni vartija -elokuva on herättänyt runsaasti huomiota jo viime keväästä saakka. Tuolloin saatiin ensimmäisen kerran tietää, että leffassa Jare Tiihosta eli Cheekiä näyttelee Antti Holma.

Moni on pohtinut, miltä näyttelemisestä tunnettu Antti kuulostaa ja näyttää räppärinä.

No, nyt siitä on saatu esimakua. Eilen Tampereella järjestetyillä Blockfest-festivaaleilla saatiin kuulla ja nähdä ensimmäinen maistiainen Antista Cheekinä. Profeettojen festarikeikan aikana räppäri kutsui Antti lavalle esittämään kappaleensa Äärirajoille.

– Mua on jännittänyt tänään tää keikka paljon enemmän, kuin mikään keikka pitkään aikaan. Mulla on parikin syytä siihen, Cheek aloittaa Antin esittelyn.

– Osa teistä tietää, että me ollaan kuvattu tällaista Veljeni vartija -elokuvaa. Meillä on tänään tarkoitus kuvata viimeisiä kohtauksia. Sen takia mä tarviin kohta sitä Blockfest-rakkautta enemmän kuin koskaan, koska kohta lavalle tulee jäbä, joka ei ole koskaan esiintynyt näin isolle porukalle eikä nähny tällaista mitä täällä on tai kokenut tällaista.

Cheek pyytää porukkaa laulamaan ja bailaamaan mukana.

Katso osa Antin esiintymisestä tästä:

Eilen illalla Antti kommentoi esiintymistään Twitter-tilillään: 

Antti nähdään valkokankaalla myös Jaren veljenä Jerenä.

– Ajattelen, että tässä leffassa on kolme roolia Jare, Jere ja Cheek. Tarkkailin Jaren tapaa olla maailmassa. Jeressä minua kiehtoo se, että rauhallinen tyyppi voi kiihtyä nollasta sataan, Antti kommentoi viime kesänä Me Naisille.

Antti julkaisi pari viikkoa sitten kuvan Mersusta, jolla ajelee elokuvan kuvausten ajan. Auton rekisteriotteessa lukee A-HOLE. ” Nuo kilvet tosin haaveena vasta”, Antti kirjoitti kuvan yhteydessä.

Juttua muokattu 20.8. klo 9.18: Muokattu kirjoitusvirhe.