Oli koulutus, perhe, työ, talo ja tila-auto. Kati Reijonen oli aina tehnyt kaiken niin kuin piti, mutta huomasi viisikymppisenä olevansa eronnut ja työtön sairaan lapsen yksinhuoltaja. – Kun joutuu järjettömään tilanteeseen, ei ratkaisua kannata hakea järjen alueelta.

Kuilu. Tunneli. Trauma. Sielun pimeä matka. Helvetti.

Kirjailija Kati Reijosen, 56, pudottelemat sanat eivät oikein istu hänen kotinsa hiljaiseen tunnelmaan. Itä-Helsingissä sijaitsevassa omakotitalossa on rauhallista ja kodikasta, mutta muutama vuosi sitten se oli Katin elämän turmapaikka ja katastrofialue.

Mies oli lähdössä toisen naisen matkaan. Nuorin poika sairastui masennukseen. Sitten alta meni työpaikka. Vuoden 2013 alussa Kati sai huomata olevansa työtön ja sairastuneen lapsen yksinhuoltaja.

– Aluksi olin sokissa. Nukkumaan mennessäni toivoin, etten heräisi aamulla. En ollut itsetuhoinen, mutta en halunnut elääkään.

Kati päätti ottaa aikalisän. Hän ei yrittänyt etsiä uutta työtä eikä olisi siihen kyennytkään. Hän jäi kotiin hoitamaan kahdeksasluokkalaista poikaansa, joka ei voinut käydä koulua.

– Emme oikeastaan poistuneet kotoa kahteen vuoteen. Sinä aikana menimme molemmat pimeän tunnelin läpi.

Iloton talo

Kriisin keskellä Katille alkoi kirkastua, ettei elämä ollut onnellista aiemminkaan.

Kolmilapsinen perhe oli elänyt liikkuvaista elämää. Miehen työkomennukset olivat vieneet perheen aina Mosambikiin ja Vanuatulle asti. Vuonna 2003 he palasivat Suomeen ja ostivat puutalon puutarhoineen, sellaisen kuin onnelliset perheet tapaavat ostaa.

Kati ei muista noista vuosista juuri mitään. Remontoiminen ei häneltä luonnistunut, ja piha aiheutti vain stressiä. Työn alla ollut väitöskirjakin oksetti.

– Olin elänyt alakulossa ja harmaassa sumussa. Jos olisin mennyt lääkäriin, olisin varmasti saanut masennuslääkkeet kouraan, hän sanoo.

– Minut oli jo lapsena ohjelmoitu siihen, että pitää olla hyvä koulutus ja että kaikesta tekemisestä täytyy tulla rahaa. Elämä oli näytön paikka, jossa vertasin itseäni toisiin ihmisiin.

Näyttöä Katilla on: hänellä on tohtorin tutkinto muotoilun alalta, ja lisäksi taskussa on valtiotieteen maisterin paperit. Opetustöitä Kati on tehnyt seitsemällä eri kielellä, viimeksi muotoilun yliopettajana ruotsinkielisessä ammattikorkeakoulussa Turussa.

Sitten työ loppui.

– Olin tehnyt aina kaiken aina niin kuin piti, mutta silti löysin itseni viisikymppisenä tällaisesta tilanteesta.

Titanicia pelastamassa

Ensin Kati yritti pelastaa liittonsa. Hän luki parisuhdeoppaita ja meni miehensä kanssa terapiaan.

– Mutta jos avioliitto on kuin Titanic, ei sitä kannata pelastaa, vaan ne ihmiset siellä laivalla.

Hän ymmärsi eläneensä vuosia miehensä varjossa ja jättäneensä omat valintansa tekemättä. Heidän tavatessaan Kati oli ollut fiksumpi ja valovoimaisempi osapuoli.

– Liittomme aikana mieheni kasvoi ja menestyi, ja minä aloin elää itseäni pienempää elämää.

Katin energian veivät huolehtiminen ja pelko. Niitä hän yritti vaimentaa puuttumalla koko ajan miehensä ja lastensa elämään osaamatta olla kuitenkaan oikeasti läsnä. Näitä vuosia Kati kutsuu nyt hukkavuosikseen.

– Minusta tuntuu, että sain ikäviä asiota tapahtumaan ihan tahdonvoimalla – niin kuin avioeron.

Kati piti itseään aluksi petettynä raukkana. Myöhemmin hän oivalsi, että se ajatus oli silkkaa narsismia ja oman navan tuijottelua.

– Olen pettänyt ex-miestäni paljon pahemmin kuin hän on koskaan pettänyt minua. En tehnyt sitä tieten tahtoen, olin vain niin hukassa. Miksi exäni olisi pitänyt elää onnetonta elämää kanssani enää yhtään kauemmin, Kati kysyy.

Sitä oivallusta edelsi kuitenkin pitkä ja vaikea etsikkomatka. Se alkoi eräänä iltana, kun Kati etsi lohtua kirjahyllystään ja löysi tuttavan muinoin antaman kirjan, jota ei ollut koskaan avannut. Self help -kirjallisuuden äidin Louise L. Hayn Muuta ajatuksesi, muutat elämäsi -kirjan viesti upposi otolliseen maaperään.

– Sen mukaan en ole vain tapahtumien uhri vaan voin tulkita tilanteeni uusiksi. Oli tosi lohdullista ajatella, että vika ei ollut minussa ihmisenä vaan siinä, että olen tehnyt itseni kannalta vääriä asioita.

Kati oli nelikymppiseksi asti vastustanut kaikkea uushenkisyyteen viittaavaakin, mutta alkoi nyt lukea alan kirjoja toisensa perään.

– Tajusin, että kun joutuu järjettömään tilanteeseen, ei ratkaisua kannata hakea järjen alueelta.

Eckhart Tollelta hän oppi, ettei elämä ole draamaa, me vain teemme siitä sellaista. Deepak Chopra opetti, että maailma ei ole niukkuuden vaan mahdollisuuksien runsaudensarvi. Sairastuneen pojan äitiin kolahti etenkin Martha Beckin neuvo: jos ei tiedä mitä tehdä, on parasta olla tekemättä mitään. Nuoriso­psykiatri oli neuvonut puskemaan poikaa liikkeelle, mutta huonoin tuloksin.

– Päätin, etten vaadi häneltä mitään. Keskityin vain siihen, että kotona oli rauhallinen tunnelma. Siitä se pikkuhiljaa lähti, paraneminen ja kommunikoiminen.

Tukevasti hörhöalueella

Kati luki lisää, pohti ja kirjoitti. Hän alkoi ajatella, ettei tieteellinen maailmankatsomus voi selittää kaikkea.

– Aivotutkimuksessakin tulee koko ajan vastaan asioita, joita ei voida selittää – kuten ihmisen tietoisuus. Se helpotti siirtymistä niin sanotulle hörhöalueelle, hän naurahtaa.

Kun hän kaksi vuotta sitten törmäsi netissä arizonalaisen meditaatio-ohjaajan Sarah McLeanin ajatuksiin, hän tiesi ensimmäisen kerran täysin varmasti mitä halusi.

– Kun kerroin, että aion opiskella meditaatio-ohjaajaksi, tyttäreni sanoi, että sehän on just sun juttu!

Niinpä nainen, joka oli ennen suhtautunut skeptisesti jopa joogaan, löysi itsensä Yhdysvaltojen Arizonasta meditaatiokurssilta.

Nyt Kati on meditoinut säännöllisesti pari vuotta. Hän on varma, että meditoinnista on hyötyä kaikille, vaikkei se olekaan hokkus pokkus -keino onneen.

– Se voi olla myös tuskallinen kokemus, kuten minulle. Mutta halusinkin lähteä pitkälle matkalle ja löytää itseni ja viisauteni.

Katista alkoi tuntua, että lopulta kyse on siitä, minkä ihminen on syntyessään tiennyt mutta myöhemmin kadottanut. Sitä tietoa uskonnot ovat aina yrittäneet rekonstruoida.

– Sen voi tiivistää moneen kansanviisauteen, kuten ”kaikki järjestyy”. Kauhuskenariomme harvoin toteutuvat.

Kati ei lokeroi itseään mihinkään uskontokuntaan vaikka ”diggaileekin Jeesusta”. Hänestä usko johonkin korkeampaan tekee ihmiselle hyvää, sillä siten voi päästä jyvälle elämän mielekkyydestä. Uskon asioista on tullut ystävien kanssa riitaakin. Moni ei halua kuulla puhuttavankaan jumalasta, mutta käy silti astrologilla tai energiahoidoissa.

– Olen sinut sen kanssa, että jotkut pitävät minua hörhönä. Ystäväni sanoi, ettei kukaan kuuntelisi juttujani, jos minulla ei olisi tohtorin tutkintoa. Se on ainoa hyöty vaitöskirjasta, Kati nauraa.

Uuden romanssin metsästys

Itseään etsiessään Kati etsi fanaattisesti myös uutta rakkautta. Hän rakenteli nettideittiprofiileja ja liittyi Tinderiin. Hakuihin vastasikin hyvin samanlaisia miehiä – yhtä epätoivoisia.

Sitä Kati ei ihmettele. Hän uskoo vetovoiman lakiin, jonka mukaan samanlaiset asiat vetävät toisiaan puoleensa.

Hän yritti silti treffailla, koki pari romanssiakin.

– Eräs mies oli kaikin puolin ihana, mutta en pystynyt suhteeseen. Tunsin tukehtuvani.

Hän tunnisti, että parisuhteen kaipuuseen vaikutti paitsi kateus ex-miehen uudesta suhteesta, myös yhteiskunnan paine. Juuri nyt perinteinen parisuhde ei tunnu edes mahdolliselta.

– On haikeaa, kun elämässä ei ole romanttista rakkautta. Mutta en ole vielä se ihminen, joksi olen tulossa. Mies, joka minua odottaa, saa odottaa vielä hetken.

Myös muista asioista Kati on oppinut luopumaan. Kriisivuodet saivat Katin päästämään irti kaikesta, jota hän oli ennen pitänyt tärkeänä.

– Poikani sairastuttua oli helpottavaa luopua ajatuksesta, että lapsistani tulee jotain. Olin aiemmin halunnut heistä lääkäreitä ja juristeja, vaikka kukaan ei briljeerannut koulumenestyksellä. Nyt haluan vain, että he ovat terveitä ja onnellisia!

Kati luopui myös ajatuksesta, että voisi hallita elämäänsä ulkoisilla asioilla. Hyvä työpaikka ei ole enää tärkeä, jos työ ei tunnu merkitykselliseltä. Kati nautti opettamisesta, mutta sen osuus työstä oli pieni.

– Suurimman osan ajasta puhuin diibadaabaa johtoryhmän kokouksissa tai luin jotain käsittämättömiä raportteja, hän sanoo.

– Mikään sellainen, jonka voi menettää, ei ole kestävä pohja elämälle. Ja kaiken voi menettää. Ainoa ankkuri on yhteys itseensä ja omiin vahvuuksiin, joiden avulla voi selättää ongelmat.

Työelämä kaipaisi hänestä ravistelua, ja hierarkioista pitäisi päästä eroon. Häntä ihmetyttää, että luovuus kuuluu vain luovalle luokalle säkkituoleineen ja espressokeittimineen. Yhtä lailla siivoojalla voi olla ideoita vaikkapa työhyvinvoinnin tai siivoustekniikan kehittämiseen.

– Siivooja sentään tekee jotain konkreettista. Mielestäni sorretuin ryhmä ovat hyvin kouluttautuneet naiset, jotka tekevät paskaduunia hienolla tittelillä.

Kati puistelee päätään. Hän ei enää titteleitä tai kokouksia kaipaa.

– Siihen ei ole enää paluuta. Nyt mennään sielu edellä, vaikka tuhoon!

 

Kati tietää, että meditointi auttaa kaikkia. "Nykyinen ärsykemäärä saa aivot hälytystilaan. Meditaatio rauhoittaa." "Tämä ikä on paras mahdollinen. Odotan vanhuutta, haluan olla vanha viisas nainen." Kati on saanut tarpeekseen töistä, joissa aika kuluu ihmettelyyn. Nyt hän haluaa kirjoittaa ja opettaa meditaatiota. "Onneksi tulen toimeen nykyään hyvin vähällä." Katin mielestä ihmisten pitäisi panna itsensä etusijalle niin parisuhteessa kuin vanhemmuudessakin. "Rakkautta vaalii parhaiten vaalimalla itseään."

 

Kuopasta ylös

Kati uskoo muotoilija-mystikko Buckminster Fullerin oppiin: elämän tarkoituksen löytää tekemällä asioita, joita kohtaan tuntee intohimoa.

Oman intohimonsa Kati kyllä tiesikin. Hän oli aina kirjoittanut pöytälaatikkoon ja bloggasi jopa kuuteen eri blogiin – mikään niistä ei vain ollut julkinen.

– On kauhistuttavaa, kun sieltä omasta turvallisesta kuopasta täytyy nousta ja asettua alttiiksi ulkomaailmalle.

Viime vuosien kokemuksista syntyi kuitenkin kirja parissa kuukaudessa. Kati kirjoitti kuin alitajunnan virtauksena. Hän vaiensi mielessä kummittelevan ”kuka oikein luulet olevasi?” -ajatuksen ja lähetti käsikirjoituksen kustantajille. Nyt sohvapöydällä lojuu painotuore esikoinen Lyhyt matka perille – meditaatiosta, elämästä ja rakkaudesta.

– Kun kirja tuli, olin aivan kauhuissani. Makasin sängyssä ja minua oksetti. Sitten poikani sanoi, että tämähän on sikahyvä juttu. Nyt minullakin on siitä ihan hyvä olo.

Kati sanoo halunneensa antaa kaiken viime vuosina oppineensa lahjaksi sille, joka makaa vessan lattialla sikiöasennossa ja miettii, vetääkö ranteet auki.

– Koska mä tiedän. Olen ollut siellä, jota kutsun helvetiksi.

Yrjö vierellä

Nykyisin Kati elää hiljaista ja rauhallista elämää. Hän toivoo saavansa kirjoittamalla jonkinlaisen elannon, mutta on jo varautunut siihen, että joutuu myymään osuutensa talosta. Uusi elämä vaatii uhrauksia, mutta niin vaati entinenkin.

– On hullua, että elämä menee taloja, kesämökkejä ja autoja ylläpitäessä – eikä elämää saa koskaan takaisin. Varsinkin hyvin toimeentulevia vaivaa roopeankkamainen pelko menetyksestä. Raha ei todellakaan tee heitä onnelliseksi.

Kati kertoo, kuinka viisikymppiset ystävät suunnittelevat jo, mitä tekevät ”sitten eläkkeellä”.

– Olen oppinut, että kaikki syyt, jotka estävät tekemästä mitä haluaa, ovat tekosyitä. Kun alkaa elää omaa, autenttista elämäänsä, asiat kyllä järjestyvät.

On Katillakin yhä aamuja, jolloin hän herää kauhun vallassa. Epäilyksen hetkiä tulee etenkin muiden ihmisten seurassa. ”Mitä sä nykyisin teet?” on kysymys, joka nostattaa hien pintaan.

– Kuuntelen itseäni selittämässä, mitä touhuan, ja ajattelen, että olen ihan hullu! Ja kun ystäväni puhuvat työterveyshuollosta ja eläkkeestä, tunnen, kuinka paniikki nousee.

Kati on nimennyt tunteen Yrjöksi. Se palaa Katin luo aina silloin tällöin, eikä hän usko pääsevänsä siitä koskaan eroon.

– Mutta olen oppinut istumaan Yrjön vierellä ja odottamaan, että se menee pois. Ja kauhun hetkinä voin aina paeta omaan karkkimaahan, jossa asun Portugalissa Javier Bardemin kanssa, hän nauraa.

Kati sanoo olevansa nyt aivan eri ihminen. Hän on alkanut viimein uskoa, että kaikki menee hyvin. Kateuden tunne on vaihtunut iloon muiden onnesta.

– Olen omaksunut buddhalaisen ajatuksen siitä, että kaikki ovat samassa veneessä. Kokemus on näyttänyt, että kun jonkun kohdalle tulee hyvää, se tulee kaikille.

Hukkavuosien Katia hän ajattelee nyt suurella sympatialla.

– Harmittaa, että tärväsin elämäni, ja lapsiani olisin voinut säästää monelta asialta. Mutta olen tehnyt menneisyyden kanssa sovun.

Entinen aviomies on juuri aamulla viestittänyt lukeneensä Katin kirjan yhdeltä istumalta ja pitänyt sitä ”helvetin hyvänä”. Ex-avioparin suhde on nykyisin läheinen.

– Sanotaanhan sitä, että rakkaus, joka loppuu, ei koskaan alkanutkaan. Suhteessamme on nyt jopa enemmän rakkautta kuin avioliittomme aikaan, varmasti koska emme asu enää yhdessä. Exäni on yhä omalla tavallaan elämäni tärkein ihminen.

Katin nuorin poika voi nyt hyvin ja käy aikuislukiota. Kati meditoi päivittäin, bloggaa aktiivisesti ja kirjoittaa toista kirjaansa.

Miten se menikään? Kaikki järjestyy. 

 

Kati Reijonen

56-vuotias kirjailija ja meditaatio-ohjaaja, entinen muotoilukouluttaja.

Kolmen lapsen äiti, asuu nuorimman poikansa ja Paco-koiransa kanssa Itä-Helsingissä.

Kirja Lyhyt matka perille. Meditaatiosta, elämästä, rakkaudesta (Atena) ilmestyi juuri.

Luennoi ja ohjaa meditaatioita. Bloggaa Nollaus.fi-yrityksensä sivuilla sekä amerikkalaisella uutissivustolla Huffington Post.

Vierailija

Kati, 56, nousi pohjalta eron, työttömyyden ja lapsen masennuksen jälkeen: ”Olin tehnyt koko elämäni vääriä asioita”

En jaksa olla yhtä kyyninen kuin kirjoittaja nro.1. Kyllähän sitäpaitsi Jari Tervo, Leena Lehtolainen ja monet muut kirjailijat markkinoivat kirjojaan. Mielestäni juttu on todella mielenkiintoinen ja toivotan Katille onnea ja menestystä. Kuka tahansa meistä voi tulla syrjäytetyksi elämässään, vaikka olisi millainen titteli ja työtehtävä. Menetyksen ja menestyksen erona on vain yksi kirjain.
Lue kommentti

Chronin tautia sairastava Santra Lacy opettelee päästämään irti katkeruudesta.

– Yritin kovasti miettiä, että miltä minusta nyt tuntuu. Ei minusta tuntunut oikein miltään, espoolainen Santra Lacy, 35, muistelee kymmenen vuoden takaista heräämistään.

Hän oli juuri saanut väliaikaisen avanteen pitkään jatkuneen suolistosairauden, Crohnin taudin vuoksi.

Kaksi vuotta myöhemmin avanteesta tehtiin pysyvä. Se oli helpotus, mutta myös operaatio, jota moni pelkää.

– Turha valehdella: eihän tämä ole tila, jota kukaan haluaa, mutta ei tämä ole hirveääkään. Kun se nyt on tässä, se on tuonut minulle taas elämäni takaisin.

Elämä neljän seinän sisällä

Santra oli sairastanut Crohnia jo 12-vuotiaasta eli puolet elämästään. Välillä tauti elää hiljaiseloa eli on remissiossa, välillä iskee akuutti. Silloin sattuu ja elämä kiertyy sairauden ympärille.

Santran kohdalla tauti oli akuutissa 18 vuotta. Vatsakivut olivat kovat, sillä suoli kuroutui tulehduksesta johtuvasta arpikudoksesta umpeen. Siihen saattoi tulla tukos milloin vain, ja sitten mentiin täysillä sairaalaan, ettei suoli puhkea.

– Elämäni alkoi siirtyä neljän seinän sisälle, kun en yksinkertaisesti jaksanut tehdä mitään tai halunnut lähteä enää minnekään.

”Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään.”

Yhdessä sumassa tulivat sitten ne elämän suurimmat koetinkivet: avioero, muutto toiseen kaupunkiin, opiskelujen lopettaminen ja masennus.  

Vaikeita vuosia oli kolme, sitten Santra päätti, ettei elämä voi jatkua sellaisena kuin aiemmin. Hän hankki koiran ja lähti ihmisten ilmoille, kun vointi sen salli nyt paremmin. Hän myös uskaltautui laittamaan treffi-ilmoituksen nettiin. Siihen vastasi kiva mies.

Santra pystyi myös lähtemään osa-aikatöihin. Vaikka työ voi rasittaa, se on myös mielelle hyväksi.

Terapiasta ja pitkään jatkuneesta itsetutkiskelusta huolimatta Santra myöntää, että sairauden hyväksyminen on vieläkin vaikeaa.

– Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään. Olen oppinut aika hyvin.

Lue Santran koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!

Donald Trump haukkui Hillary Clintonia häijyksi naiseksi. Senhän täytyy olla kohteliaisuus!

Presidenttiehdokkaat Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisena kolmannessa vaaliväittelyssä torstaina aamuyöstä. Laajasti on arvioitu, että Clinton vei homman kotiin. Sosiaalisessa mediassa huomiota ovat herättäneet varsinkin ehdokkaiden erilaiset aborttikannat ja se, kun Trump kutsui Clintonia ”häijyksi naiseksi”.

Trumpin silmissä Clinton lienee häijy muun muassa siksi, että hän puolustaa kylmän rauhallisesti ja sinnikkäästi naisten oikeuksia.

Päätimme siis, että häijyyshän on mahtava kohteliaisuus! Me Naisten toimitus listasi 12 merkittävää kotimaista ja ulkomaalaista elävää ja edesmennyttä naista, jotka ovat tai olivat varsin häijyjä muijia – mitä parhaimmalla tavalla:

1. Elisabeth Rehn

Entinen kansanedustaja, maailman ensimmäinen naispuolinen puolustusministeri ja ihmisoikeustaistelija haukkui syyskuussa Helsingin Sanomien haastattelussa poliitikot siitä, että he ovat unohtaneet ihmisoikeudet ja tasa-arvon edistämisen. Elisabeth Rehnin, 81, mielestä ihmisiä hädän keskelle palauttava nyky-Suomi näyttää nationalistiselta, pahansisuiselta ja tunteettomalta, eivätkä suomalaiset ymmärrä, kuinka kammottavaa sota on.

Eikä Rehn suostu vaikenemaan.

– Se, joka pysyy hiljaa, tekee yhtä paljon pahaa kuin se, joka räyhää, hän sanoo.

”Nämä nuoret naisetkin, jotka tulevat nyt eduskuntaan. Eivät he välitä ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja tasa-arvon ajamisesta niin kuin minun aikanani”, Elisabeth Rehn sanoi Helsingin Sanomille. Kuva: Sanoma-arkisto / Kaisa Rautaheimo
”Nämä nuoret naisetkin, jotka tulevat nyt eduskuntaan. Eivät he välitä ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja tasa-arvon ajamisesta niin kuin minun aikanani”, Elisabeth Rehn sanoi Helsingin Sanomille. Kuva: Sanoma-arkisto / Kaisa Rautaheimo

2. Helena Ranta

Professori ja oikeushammaslääkäri Helena Ranta, 70, on työskennellyt uhrientunnistuksen kanssa muun muassa Bosnia-Hertsegovinassa ja Kosovossa 1990-luvulla, Estonian onnettomuuden jälkeen, Kamerunissa, Perussa ja Irakissa 2000-luvun alussa sekä Kaakkois-Aasiassa vuoden 2004 tsunamin jälkeen. Hän myös todisti Haagissa vuonna 2003 Slobodan Miloševićin oikeudenkäynnissä.

– En pidä itseäni kunnianhimoisena, mutta vaadin itseltäni paljon. Ja olen erittäin jääräpäinen. Jos otan jonkin tehtävän vastaan, pyrin viemään sen vaikka kuinka katkeraan loppuun asti. Sehän tekee minut varmasti monen mielestä pikkuisen vaikeaksi, Ranta sanoi Me Naisten haastattelussa viime vuonna.

”Tsunamialueella eräät kansalliset ryhmät toimivat mielestäni hyvin epäkunnioittavasti vainajia kohtaan. Tämä on ollut tärkeä viestini: vainajillakin on ihmisoikeudet”, Helena Ranta sanoo Me Naisten jutussa. Kuva: Heli Blåfield
”Tsunamialueella eräät kansalliset ryhmät toimivat mielestäni hyvin epäkunnioittavasti vainajia kohtaan. Tämä on ollut tärkeä viestini: vainajillakin on ihmisoikeudet”, Helena Ranta sanoo Me Naisten jutussa. Kuva: Heli Blåfield

3. Tarja Halonen

Suomen ensimmäinen naispresidentti, ministerikonkari ja juristi Tarja Halonen, 72, olisi takuulla Donald Trumpin mielestä häijy muija, sillä hän on taistellut läpi uransa tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolesta. Hänen mukaansa tasa-arvo on myös viisasta talouspolitiikkaa.

– Sellainen yhteiskunta, jossa sukupuolten välinen tasa-arvo on viety pidemmälle, on taloudellisesti kestävämpi. Sanon aina: ”It is right and just, but also smart”, presidentti sanoi Demokraatille vuonna 2013.

”Jos mies olisi ollut samalla tavalla vaativa, häntä olisi pidetty jämäkkänä.”

Halosella on myös vaikean tyypin maine. Hänen ulkoministeri- ja presidenttiaikojensa lehdistöpäällikkö Maria Romantschuk selitti Halosen ulkoministeriaikojen mainetta MTV:lle muutama vuosi sitten.

– Häntä pidettiin hankalana, eikä hän aina helppo ollutkaan. Jos mies olisi ollut samalla tavalla vaativa ja edellyttänyt asioiden edistymistä, häntä olisi pidetty jämäkkänä. Halosen oli oltava tiukka, jotta hän pystyi lunastamaan paikkansa ja näyttämään, että hän pärjää.

Presidentti Tarja Halonen vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Presidentti Tarja Halonen vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

4. Margot Wallström

Ruotsin ulkoministeri, 62, on julistanut ajavansa feminististä ulkopolitiikkaa. Viime vuonna Ruotsi ajautui diplomaattiseen kiistaan Saudi-Arabian kanssa, kun Margot Wallström ilmoitti irtisanovansa sotilaallisen yhteistyön maan kanssa. Hän vaati muun muassa naisten aseman parantamista.

Margot Wallström puhui vierailulla Sri Lankassa viime huhtikuussa ympäristöasioista, kuten ilmastonmuutoksesta. Kuva: Reuters
Margot Wallström puhui vierailulla Sri Lankassa viime huhtikuussa ympäristöasioista, kuten ilmastonmuutoksesta. Kuva: Reuters

5. Pirkko Saisio

Pitkän uran tehnyt kirjailija Pirkko Saisio, 67, puhuu asiasta kuin asiasta ilahduttavan suoraan.

– Ihailen häntä varauksettomasti, ja nuorten naisten parissa häntä ja Honksua (Saision kumppani Pirjo Honkasalo) pidetään laajalti esikuvina. Erityisen virkistävää on, että Saisio on kuvia kumartelematon joka suuntaan, hän voi tarvittaessa olla poliittisesti epäkorrekti myös homo- ja lesboväkeä kohtaan, ihmisoikeusjärjestö Setan pääsihteeri Aija Salo luonnehti Imagelle pari vuotta sitten.

Kun Pirkko Saisio sai Finlandia-palkinnon Punainen erokirja -teoksestaan vuonna, hän kritisoi palkintoa voittopuheessaan ja lahjoitti 26 000 euron palkinnon Setalle. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio
Kun Pirkko Saisio sai Finlandia-palkinnon Punainen erokirja -teoksestaan vuonna, hän kritisoi palkintoa voittopuheessaan ja lahjoitti 26 000 euron palkinnon Setalle. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio

6. Angela Merkel

Saksan liittokansleri Angela Merkel, 62, on julistanut, että rajat pysyvät auki, ja pysynyt lujana, vaikka äärioikeistolaiset ovat hyökänneet rajusti häntä vastaan. Merkel ei kadu sallivaa pakolaispolitiikkaa.

– Me pystymme tähän, kuului hänen kuuluisa lauseensa vuosi sitten.

Angela Merkel on ollut Saksan liittokansleri vuodesta 2005 ja kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja vuodesta 2000. Kuva: Reuters
Angela Merkel on ollut Saksan liittokansleri vuodesta 2005 ja kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja vuodesta 2000. Kuva: Reuters

7. Madonna

Laulajakonkari Madonna, 58, on ollut feministi-ikoni jo vuosikymmenten ajan.

– Elämme edelleen todella seksistisessä yhteiskunnassa, vaikka vaikuttaa siltä, että naiset ovat harpanneet monessa asiassa eteenpäin. Nainen lokeroidaan edelleen. Voit olla seksikäs, muttet voi olla fiksu. Voit olla fiksu, muttet voi olla seksikäs. Voit olla seksikäs, muttet voi olla 50-vuotias, hän sanoi Refinery29-sivuston haastattelussa viime vuonna.

Madonna toivoo, että naiset tukisivat toisiaan nykyistä enemmän. Kuva: Reuters
Madonna toivoo, että naiset tukisivat toisiaan nykyistä enemmän. Kuva: Reuters

8. Sari Baldauf 

Moni ulkomainen media Wall Street Journalista Financial Timesiin on nimennyt entisen Nokian varatoimitusjohtajan yhdeksi maailman merkittävimmistä naisjohtajista. Nykyään Sari Baldauf, 61, on muun muassa energiayhtiö Fortumin hallituksen puheenjohtaja.

– Suvaitsemattomuuden ja monikulttuurisuuden ymmärtämättömyyden edessä meillä on aika tie tallattavana. Minua ei kuitenkaan hävetä suomalaisten puolesta. Ennemminkin sanoisin, että usein ottaa päähän, hän sanoi Ylioppilaslehdelle kymmenen vuotta sitten.

Sari Baldauf on ollut hallituksen jäsen monissa kotimaisissa ja ulkomaisissa yrityksissä ja säätiöissä. Kuva: Sanoma-arkisto / Markus Jokela
Sari Baldauf on ollut hallituksen jäsen monissa kotimaisissa ja ulkomaisissa yrityksissä ja säätiöissä. Kuva: Sanoma-arkisto / Markus Jokela

9. Madeleine Albright

Madeleine Albright, 79, nimitettiin Yhdysvaltain ulkoministeriksi vuonna 1996. Hän oli ensimmäinen nainen tuossa vaikutusvaltaisessa virassa.

”Helvetissä on erityinen paikka naisille, jotka eivät auta toisiaan.”

– Helvetissä on erityinen paikka naisille, jotka eivät auta toisiaan, kuuluu hänen legendaarinen lausahduksensa.

Nyt Madeleine Albright on toistanut lauseensa. Jotkut ovat tulkinneet sen tarkoittavan, että naisten pitäisi äänestää Hillary Clintonia, koska he ovat naisia. Albright on korjannut, että hänen neljäkymmentä vuotta käyttämänsä hokema viittaa varsinkin siihen, että vanhempien naisten pitäisi auttaa nuorempia naisia etenemään työelämässä.

Madeleine Albright kannattaa Hillary Clintonia Yhdysvaltain presidentiksi. Kaksikko kampanjoi yhdessä helmikuussa. Kuva: Reuters
Madeleine Albright kannattaa Hillary Clintonia Yhdysvaltain presidentiksi. Kaksikko kampanjoi yhdessä helmikuussa. Kuva: Reuters

10. Minna Canth

Kirjailija, näytelmäkirjailija, kauppias, toimittaja, naisasianainen. Minna Canth (1844–1877) puolusti heikkoja, kuten naisia ja köyhiä, sekä realistisissa teoksissaan että arjessaan. Hän on myös ainoa suomalainen nainen, jolla on oma liputuspäivä: tasa-arvon päivä 19. maaliskuuta. Mutta tämäkin edistysaskel tapahtui vasta vuonna 2003.

Minna Canth taisteli aktiivisesti naisten koulutuksen puolesta. Kuva: Sanoma-arkisto
Minna Canth taisteli aktiivisesti naisten koulutuksen puolesta. Kuva: Sanoma-arkisto

11. Armi Ratia

Marimekon perustajalla ja pitkäaikaisella toimitusjohtajalla (1912–1979) oli vankkumaton visio, ja Armi Ratia taisteli herkeämättä unelmiensa puolesta. Yritys oli hänelle elämäntapa ja vaatteiden omaperäisyys kunnia-asia.

– Täytyy olla erilainen kuin muut, Armin kerrotaan tokaisseen usein.

Armi Ratia perusti Marimekon vuonna 1951. Kuva: Marimekko
Armi Ratia perusti Marimekon vuonna 1951. Kuva: Marimekko

12. Hertta Kuusinen

Poliitikko Hertta Kuusinen (1904–1974) oli Suomen toinen naisministeri. Jo parikymppisenä hän näki toisenlaisen tulevaisuuden kuin naisilla ympärillään.

Hertta Kuusinen oli monessa asiassa edelläkävijä: hän halusi jo tuolloin yhdistää työn ja perheen. Nainen ei ollut pelkästään ruuanlaittaja ja perheen arjen ylläpitäjä. Näkemys oli hyvin radikaali, sillä naisilla ei ollut muuta elämisen mallia. Vain harvat yläluokan naiset olivat koulutettuja ja saattoivat menestyä yhteiskunnassa, Punainen kolmio -tv-sarjan (2015) ja Hertta-kirjan (2015) Kuusisesta tehnyt Heidi Köngäs kertoo Kotiliedelle.

Hertta Kuusinen on ensimmäinen suomalainen nainen, joka pääsi politiikan eturiviin. Kuva: Sanoma-arkisto
Hertta Kuusinen on ensimmäinen suomalainen nainen, joka pääsi politiikan eturiviin. Kuva: Sanoma-arkisto

Ketä vahvaa naista sinä arvostat? Kommentoi alla tai Twitterissä tai Instagramissa hashtageilla #häijymuija ja #menaiset!

Vain elämää -jaksossa Mikko Kuustonen kertoo, että hän vaipuu helposti synkkiin ajatuksiin.

Mikko Kuustonen, 56, on viime vuosina nähty hauskoissa rooleissa, kuten Hyvät ja huonot uutiset -tv-ohjelman panelistina. Vain elämää -jaksossaan Mikko myöntää, että huumori on ollut hänelle usein pakokeino.

– Traaginen klovni on erittäin tuttu omanakin tragediana. On lukuisia klovneja, joille on käynyt huonosti. Huumorista – niin upea ja tärkeä asia kuin se onkin – tulee välillä myös pakokeino, Mikko kertoo.

”Vaivun helposti alakulon kierteeseen.”

Vuonna 2008 Mikko sai palkinnon, joka tuntui hänestä lähes tragikoomiselta.

– Mut valittiin Suomen positiivisemmaksi ihmiseksi samana vuonna, kun aloitin masennuslääkityksen. Olen joutunut kipuilemaan oman persoonan löytämisen tai levollisuuden kanssa. Vaivun helposti, varsinkin yksin, sellaiseen alakulon kierteeseen. Mun on helppo rohkaista muita tai olla seurassa, keskustella ja voimaantua niissä hetkissä, mutta se voima meinaa kadota aina välillä.

2779919

Mikko kertoo synkistä vaiheistaan myös Me Naisten uusimmassa numerossa. Mikon mukaan alkoholinkäyttö oli yksi asia, joka johti hänet masennukseen. Nyt hän on ollut ilman alkoholia 12 vuotta.

– Sain apua Kalliolan avomyllyhoidosta, ja lopulta lähdin ”umpimyllyyn”, laitoshoitoon, joka oli superhyvä juttu. Tajusin hyvin nopeasti, että sairauteni luonne oli sama kuin muillakin enkä ollutkaan poikkeuksellinen juoppo. 

Raitistumispäätös ei Mikon mukaan ollut kaikkien mieleen. 

– Kaikki eivät olleet iloisia raitistumisestani. Sain sellaistakin palautetta, että rupesit sitten paremmaksi ihmiseksi, hän sanoo.

– Monien ystävieni mielestä juomiseni oli kohtuullista, eikä se mitään humalassa kaatuilua koskaan ollutkaan. Alkoholinkäyttöni johti sisäiseen lamaantumiseen ja masennukseen, henkiseen pysähdystilaan.

Mikon haastattelun kokonaan voit lukea Me Naisten uusimmasta numerosta 42/2016.

Vain elämää Nelosella perjantaisin kello 20.00. Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Jutta Gustafsberg, 43, on opetellut ensimmäistä kertaa aikuisiällä elämään yksin. – Juuri nyt nautin siitä, hän sanoo.

Jutta Gustafsberg, 43, on ensimmäistä kertaa aikuiselämässään yksin. Hänen viisivuotinen suhteensa kihlattu Ari Kokkosen kanssa päättyi alkuvuodesta. 

– Aiemmin hyppäsin aina hirveällä vauhdilla suhteesta seuraavaan. En välttämättä ole loppuelämääni yksin, mutta juuri nyt nautin siitä.

Jutasta on ollut voimauttavaa huomata pärjäävänsä itsekseen.

– Minun ei tarvitse ripustautua toiseen ihmiseen enkä tarvitse palvontaa tai huomiota. Sehän tässä niin siistiä onkin: en varsinaisesti tarvitse ketään.

Lue myös! Meedioistunnosta lohtua hakenut Jutta Gustafsberg: ”On satavarmaa, että osa tuomitsee minut hurumummoksi”

Ero, oikea ratkaisu

Ensimmäisestä avioliitostaan Jutta jäi leskeksi vain 30-vuotiaana.

– Sen puolison kuolema opetti, ettei mitään voi pitää itsestäänselvänä tai suunnitella ikuiseksi. Minähän lähdin kauppareissulle ja palatessani kotiin olinkin yhtäkkiä leski.

Oivallus on näkynyt sekä Jutan myöhemmissä parisuhteissa että ajattelussa ihmissuhteista ja elämästä.

– Suhteen ei tarvitse kestää koko elämää. Keskityn elämään juuri sitä hetkeä, kun kaikki on hyvin. Kun tulee tunne, että juttu on loppuun käsitelty, hyväksyn sen, että on aika kääntää uusi sivu, Jutta sanoo.

– Uskon erojeni olleen oikeita ratkaisuja, eihän minulla muuten voisi olla näin hyvä olo nyt itsekseni.

Seuraavalle suhteelle menneisyyttä suurempi haaste on Jutan nykyinen elämäntilanne: määrätietoisella, menestyvällä naisella on oma tahto ja vahva käsitys siitä, millaista elämää hän haluaa viettää.

– Minulla on tiivis perhe- ja ystäväpiiri ja monta tärkeää miestä. Onnenonkijat haistan jo kaukaa, eikä minuun voi tehdä vaikutusta laittamalla viestiä, että oletpa kuuman näköinen.

Juttaa ei liioin hurmata vallalla ja rahalla, sillä hänen oma pakkansa on jo kunnossa.

– Paljon tärkeämpää on löytää henkinen yhteys, vaikka en mitään turbaanimietiskelijää etsikään.

Lue Jutan koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!