Kuva Panu Pälviä
Kuva Panu Pälviä
Kuva Panu Pälviä

Kasvatusguru Anna Wahlgrenilta meni maine, kun tytär Felicia Feldt julkaisi vuosi sitten paljastuskirjan lapsuudestaan. Tytär ei ole tuntenut katumusta.

Kasvatusguru olikin hirviöäiti! Näihin sanoihin tiivistyy kohu, jonka Felicia Feldt, 45, vuosi sitten aiheutti Ruotsissa julkaistessaan kirjan lapsuudestaan kasvatusasiantuntija Anna Wahlgrenin tyttärenä.

Anna Wahlgren tunnettiin pitkään ruotsalaismammojen rakastamana yhdeksän lapsen äitinä, jonka laatimia kasvatusoppaita oli käännetty useille eri kielille. Annan Lapsikirjaa tavasivat ahkerasti myös suomalaisäidit 90-luvulla.

Ruotsissa Annaa pidettiin ehkä hiukan boheemina mutta hyvin karismaattisena naisena, jolla oli viskin polttama seksikäs ääni ja takanaan avioliittoja kuin näyttelijä Elisabeth Taylorilla. Felician kirja piirsi taas kuvan narsistisesta ja epätasapainoisesta naisesta, joka joi liikaa, vaihtoi miestä kuin sukkia ja antoi miesystäviensä käpälöidä teini-ikäisiä tyttäriään. Omia lapsiaan kasvatusasiantuntija kohteli välinpitämättömästi ja julmasti.

Nyt, vuotta myöhemmin, Näkymätön tytär on julkaistu myös suomeksi. Kohu Ruotsissakaan ei ole laantunut. Pari viikkoa sitten Anna Wahlgren esiintyi keskusteluohjelmassa ja syytti Feliciaa valehtelusta ja perheen rikkomisesta.

– Kirjani ei rikkonut perhettämme – se oli hajalla jo kirjan ilmestyessä. Minä en esimerkiksi ole puhunut äitini kanssa neljään viiteen vuoteen, Felicia sanoo.

Felicia hiljattain uusiin naimisiin ja samalla sukunimi muuttui Feldtistä Humeksi. Felicia on alkanut kirjoittaa toista kirjaansa – ihan eri aiheesta – sillä lapsuuden traumat on nyt käsitelty.

– En kirjoittanut lapsuudestani kostaakseni. Tein sen puhtaasti itseni takia; kirjoittaminen oli minulle terapiaa. Kannoin menneisyyttäni mukanani kuin matkalaukkua. Kun aloin kirjoittaa, se tuntui siltä kuin olisin purkanut laukkua. Kun kirja oli valmis, oli laukkukin tyhjä. Se oli valtava helpotus. Olin saanut siirrettyä kaiken pahan sisältäni itseni ulkopuolelle.

Klassinen addikti

Felician mielestä suurin ongelma oli äidin alkoholismi. Äiti piti paljon juhlia, hän saattoi kadota päiväkausiksi ja jättää pienemmät lapset isompien hoivaan.

Humalassa hän saattoi esitellä miesystävänsä erektiota lapsilleen tai uhkailla itsemurhalla. Aika usein hän myös sammui lastensa nähden.

– Äitini on klassinen addikti: manipuloiva valehtelija. Riippuvainen ihminen ei osaa aidosti rakastaa. Hän rakastaa aina huumettaan eniten.

Nykyään Felicia pitää perheestään yhteyttä lähinnä siskoonsa ja veljeensä, joiden kanssa hänellä on sama isä. He muistavat lapsuutensa samalla tavalla.

Sen sijaan kaksi vanhinta tytärtä on asettunut puolustamaan äitiään julkisesti.
– He sanovat, että heillä oli fantastinen lapsuus ja äiti – ja se on heidän kokemuksensa. Ihmisillä voi olla erilainen lapsuus vaikka he olisivat eläneet samassa perheessä.

Felicia ei osaa sanoa varmasti, mikä muutti lapsuuden suunnan. Hänen pikkuveljensä Aron kuoli kolmivuotiaana, ja Felicia oli tuolloin itse seitsemän. Hän muistaa, että perheeseen laskeutui suru, joka ei tuntunut väistyvän vuosiin. Felicia tunsi muuttuneensa äidilleen näkymättömäksi.

– Ehkä äidin juominen kiihtyi silloin. En tiedä, en osaa sanoa. Olin kuitenkin vain lapsi.

Lapsuuden turvattomuus ja kaltoinkohtelu vaikuttivat kuitenkin Felician elämään niin, että hän kärsi pitkään aikuisena erilaisista mielenterveys- ja ihmissuhdeongelmista.

– En ollut se nainen, äiti tai vaimo, joka halusin olla. Masennuin, enkä tiennyt enää kuka olin.

Ongelmat alkoivat purkautua vasta hypnoterapiassa. Aluksi Felicia yritti korjata välinsä äitiinsä, mutta koska tämä ei ollut valmis tulemaan yhtään vastaan, hän päätti panna välit poikki lopullisesti.

– Minun oli tehtävä se, jotta saatoin tulla siksi ihmiseksi, joka halusin olla. Minun oli opeteltava piirtämään omat rajani ja sanomaan ei. Jotkut ihmissuhteet ovat vain niin tuhoavia ja kuluttavia, että ne on parempi katkaista kokonaan.

Totuus?

Anna Wahlgren kieltäytyi pitkään kommentoimasta tyttärensä kirjaa kunnes viime syksynä julkaisi vastauksensa. Kirja Sanning eller konsekvens – Totuus vai tehtävä – ei kuitenkaan ollut mikään myyntimenestys. Helmikuussa Anna esiintyi televisio-ohjelmassa Ruotsissa ja kirjoitti myös kotisivuillaan:

"En vihaa lastani. Minä rakastan lastani. Vaikka tunnen tulleeni petetyksi, rakkauteni häneen ei ole kuollut. Äidit antavat lapsilleen elämän. He haluavat heille parasta. Perheeni on lyöty pirstaleiksi. Olen menettänyt kolme lapsistani. Lukijat ja ystävät ovat kaikonneet. Minulla on kaikki edellytykset tulla hulluksi. Mutta olenko hullu?"

Felicia ei ole katsonut ohjelmia, joissa hänen äitinsä on esiintynyt. Äiti ja tytär asuvat kuitenkin lähekkäin, joten joskus Felicia saattaa nähdä hänet kadulla.

– Olenko katunut, että kirjoitin kirjan? En hetkeäkään. Säälinkö äitiäni? Ehkä joskus. Itkisinkö, jos hän kuolisi? Tuskin. Suhteemme on kuollut. Äitini on älykäs ihminen, hänellä olisi ollut mahdollisuus tehdä asiat myös toisin.

Koko juttu Me Naisten numerossa 8/2013.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu, poliitikko Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on valmistunut hiljattain muotisuunnittelijaksi.

Hiustaiteilijana ja kansanedustaja Pekka Haaviston puolisona tunnettu Antonio Flores on viettänyt syksyä uudenlaisen työn parissa.

– Olen valmistunut nyt Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja sain onnekseni suunnitella yhden iltapuvun eräälle vieraalle tämän vuoden Linnan juhliin. Tämä on ensimmäinen virallinen iltapukuni, Flores iloitsi tiistaina muotisuunnittelija Lalli Savolaisen näytöksessä.

Flores on tehnyt tähän mennessä vain yhden hääpuvun ja yhden iltapuvun.

– Mutta nämä olivat tuttavilleni. Katsotaan mitä nyt tapahtuu!

Hän ei voi kertoa, kenelle Linnan juhlien puku tulee, eikä mitään edes materiaaleista.

– Puvun kantaja ei halua, että puhun asiasta, joten se on salaisuus.

Muotisuunnittelun lisäksi Flores on matkustellut tänä syksynä paljon.

– Lähden jälleen parin viikon päästä Bangkokiin ja sen jälkeen lennän Malagaan. Olen tuore kummisetä, sillä siskoni sai hiljattain poikavauvan. Meillä on ristiäiset joulukuun alussa ja samalla vietän joulua pitkästä aikaa äitini ja perheeni kanssa Espanjassa.

Omat vanhemmat ovat teinien mielestä aina vähän noloja. Jopa katu-uskottava presidentti Barack Obama.

Jokaisen teinin vanhempi sen tietää: sitä on aina vähän nolo omien lastensa mielestä. Kukapa ei olisi teininä jättänyt pientä hajurakoa, kun on kävellyt isänsä tai äitinsä kanssa kaupungilla. Tai huokaissut, kun on nähnyt vanhempiensa Facebook-päivityksen.

Edes presidentti Barack Obama, 55, ei ole voinut välttyä hetkiltä, joissa hän on tajunnut olevansa nolo isä. Useimmiten teinit ovat nykytekniikassa niin paljon aikaansa edellä kuin vanhempansa. Näin on myös Obaman perheessä.

Presidentti kertoi tällä viikolla Jimmy Kimmelin talk show'ssa hauskan esimerkin hetkestä, kun hän tajusi olevansa nolo. Obama oli kysynyt illallisella nuoremmalta tyttäreltään, 15-vuotiaalta Sashalta, mikä Snapchat oikein on ja mitä sillä voi tehdä. Sasha näytti isälleen. Tästä innostuneensa presidentti alkoi sitten luennoida illallispöydässä ääneen vaimolleen Michellelle sosiaalisen median merkityksestä.

Sasha huomasi tilaisuutensa ja kuvasi isänsä luennon.

– Sasha lähetti videon ystävilleen, että tässä mun isä nyt luennoi sosiaalisen median merkityksestä. Michellestä tämä oli tosi hauskaa, Obama kertoi Jimmy Kimmelille.

Vaikka presidentti onkin teinityttärensä mielestä nyt vähän nolo, ei mene kuin muutama vuosi, niin tilanne voi muuttua. Siitäkin presidentillä on omakohtaista kokemusta. Viime heinäkuussa Obama päätti laulaa vanhemman tyttärensä Malian 18-vuotissynttäreillä. Obama kertoi ennen esitystä, että on isän tehtävä nolata tyttärensä. Mutta toisin kävi. Malia ei hävennyt isänsä epävireistä laulua, vaan liikuttui tämän eleestä.

Ay-johtaja on ollut sairauslomalla lokakuun alusta lähtien.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin kertoo Facebook-sivuillaan, että hänen sairastamansa rintasyöpä on aggressiivinen.

– Eteenpäin mennään vaikka kaikki uutiset eivät ole iloisia tai hyviä. Sain tänään kuulla että rintasyöpäni on aggressiivista lajia, joten kaikenlaisia hoitoja on nyt sitten valitettavasti edessä. Sytostaateilla aloitetaan. Taistelutahto on kohdillaan ja tukea ympärillä on ihanasti.

Selin sanoo olevansa onnekas ja kiittää ystäviään, työtovereitaan sekä muita ihmisiä saamastaan tuesta. Lisäksi hän toivoo, ettei hänen sairautensa olisi ainoa keskustelunaihe, kun hän tapaa ihmisiä kasvokkain.

– Olen monella tavalla onnekas. Tukea on runsaasti saatavilla. Elämä jatkuu, Selin kirjoittaa julkisessa Facebook-postauksessaan.

Seliniltä leikattiin rintasyöpä lokakuun alussa ja hän on ollut toistaiseksi sairauslomalla.

Eron takia Anna ja Sebastian lopettivat myös suositun bloginsa.

Suosittua Anna ja Sebastian -blogia pitäneet Anna ja Sebastian ovat eronneet. He kertoivat erosta blogissaan.

– Kiitokset, että ootte pysyneet blogiretkellä mukana viimeiset neljä vuotta. Blogi sulkeutuu nyt, sillä kaikki rakkaustarinat ei oo tarkotettu kestämään. Ollaan muutettu erilleen, ja elämä jatkuu toivottavasti ystävinä, kaksikko kirjoittaa.

Pari tuli suurelle yleisölle tunnetuksi vuonna 2013, jolloin heidän kirjoituksensa alkoivat levitä sosiaalisessa mediassa. Rakkaudentäyteinen pariskuntablogi herätti sekä kauhistelua että ihailua. Blogista harvinaisen teki aluksi se, että Anna ja Sebu kirjoittivat sitä yhdessä.

Erosta uutisoi ensimmäisenä Nyt.fi.