Kuvat Milka Alanen

Suosikkibloggaaja Johanna Alvestad haaveilee muutosta takaisin Suomeen. Onneksi hän pääsee äidin ja isän luo joka joulu.

Ei epäilystäkään, etteikö suosikkibloggaaja Johanna Alvestadin, 32, geeneissä piilisi aimo annos pohjoisten esi-isien perimää.

Vaikka etelänorjalaisessa Lillesandin pikkukaupungissa hämärä laskeutuu jo iltapäivästä ja taivaalta ripsii harmaata hyhmää, Johanna ei anna pimeän vuodenajan lannistaa. Hän riisuu iloisen keltaisen sadetakkinsa kotinsa eteisen naulakkoon, kiipeää villasukat jalassaan yläkertaan ja kaivaa ostoskasseista esiin tärkeimmän, ison paketin tuikkukynttilöitä.

Pian avara olohuone kylpee pehmeässä liekkien loimussa. Johanna on sirotellut kynttilöitä kaikille mahdollisille tasoille: niitä riittää ison ruokapöydän ja sohvapöydän päälle. Liekit heijastuvat myös peilistä ja ikkunasta, joiden edessä kaappien päällä palaa muutama tuikku. Valkoiseksi rapatun takankin päällä välkkyy kynttilä.

– Kynttilät ovat paljon kivempia kuin kattovalo. Ilman kynttilöitä meillä myös olisi aika pimeää, sillä eihän meillä edes ole kunnon lamppua olohuoneessa, Johanna kertoo.

Hän on huomannut, että monet bloggaajat valittelevat hämärää, koska silloin ei saa kunnon kuvia. Mutta Johannan mielestä kuvistakin tulee marras-joulukuussa kivan hämyisiä. Pimeydessä on paljon hyviä puolia.

– Tavallaan vuorokaudessa on monta tuntia enemmän rentoa aikaa. Kun viideltä on jo ihan pimeä, sitä ihan hämmästyy, että iltaa on vielä niin paljon jäljellä. Ja koska on pimeä, on sallittua käpertyä sisälle ja sohvalle nauttimaan glögiä. 

Hiljaiseloa Norjassa

Johanna muutti rakkauden perässä Norjaan seitsemän vuotta sitten. 25-vuotias suomalaistyttö oli rakastunut suinpäin Kanariansaarilla tapaamaansa norjalaiseen urheilukalastajaan ja suhde muuttui nopeasti vakavaksi. Vuoden päästä ensitapaamisesta Johanna ja Asgeir, 45, olivat rakentaneet pesän Lillesandin keskustassa sijaitsevaan kaksioon ja pian Johanna jo odotti parin esikoista.

Vaikka parisuhteessa käänteet tapahtuivat vauhdilla, pikkukaupungin rytmi ympärillä pyöri verkkaisasti. Nyt Johanna on jo tottunut siihen, että pienessä rantakaupungissa elellään hissukseen. Varsinkin talvella, kun suositun lomapaikkakunnan väkiluku laskee viidennekseen, vaihdetaan hitaammalle vaihteelle ja osataan olla tekemättä mitään. Muttei Lillesand talvisinkaan ole mikään nuhjuinen peräkylä. Öljymaan vauraus näkyy sen söpöissä kahviloissa ja pikkukaupoissa, joissa myydään merkkivaatteita ja tarjoillaan trendikkäitä juustoleipiä, jotka on osattu höystää muutamalla pirteällä marjalla.

Verkkainen rytmi tuntuu sopivan mainiosti myös Johannalle.

– Vaihdoin juuri neuvolasta kouluterveydenhoitajaksi, eli työaikani ovat entistä joustavammat. Uuden työn takia ajoin myös ajokortin, sillä pidän vastaanottoa kolmella eri koululla enkä pärjää ilman autoa.

Kuten suurimmalla osalla pienten lasten äitejä Norjassa, Johannankin työviikko on vain kolmipäiväinen. Lisäksi hän ohjaa zumbatunteja yhtenä aamupäivänä kylän kuntosalilla.

Myös Johannan puoliso Asgeir on tänään kotosalla. Vaalea mies istuu ruokapöydän ääressä naputtelemassa läppäriään. Vaimonsa esimerkin rohkaisemana Asgeir on perustanut oman blogin, joka liittyy tietenkin kalastukseen. Vähän väliä Asgeir pomppaa tuoliltaan esittelemään bloginsa kuvia, eivätkä ne ole mitään turhia kalajuttuja: viime kesänä Asgeir pyydysti yli tonnin painoisen haikalan.

Talvisin Asgeir tekee töitä pääasiassa kotona käsin. Kiireisempinä vuodenaikoina mies kiertää myymässä kalastustarvikkeita joka toisen viikon.

Jouluksi kotiin

Vaikka monelle joulu norjalaisessa pikkukaupungissa kuulostaisi haaveiden täyttymykseltä, Johannalle oikea juhla koittaa vasta kotimaassa. 

Tänäkin vuonna Johanna ja Asgeir pakkaavat perheensä autoon ja suuntaavat kohti ruotsinlaivaa ja Suomen. Kymmenen tunnin ajomatkan aikana ehtii päästä joulutunnelmaan. Mikä tärkeintä, auton takakonttiin mahtuu paljon enemmän lahjoja kuin lentokoneen matkatavaroihin.

Johannalle joulussa kaikkein tärkeintä on rakkaiden sukulaisten tapaaminen, joten perhe on tottunut viettämään joulut Johannan vanhempien luona Kotkassa. Asiasta ei ole juuri tarvinnut keskustella.

– Johanna haluaa aatoksi Suomeen, ja hän on pomo, Asgeir sanoo.

Molempien mielestä se on ihan reilua, koska muu osa vuodesta asutaan Norjassa, eikä Johannan koti-ikävä ole vuosienkaan aikana kokonaan laantunut.

– Asgeir ei muutenkaan pidä niin tiiviisti yhteyttä sukulaisiinsa, minulla taas on tosi läheiset välit kaikkiin ja kaipaan heitä koko ajan. Haluaisin kahvitella isäni kanssa joka viikko, kuten meillä ennen oli tapana. Olen aina ollut vähän isin tyttö. Olen oppinut vaatimattomalta isältäni avuliaisuutta ja iloitsemaan eniten asioista,  jotka ovat ilmaisia.

Aina välillä kaipaus ottaa vallan niin, että Johannan on vaikea löytää elämästään mitään iloa.

–  Se on välillä ihan pelottava tunne. Saatan nukkua huonosti ja pelätä masentuvani, mutta onneksi osaan punnita asioita ja ajatella, miten hyvin kaikki on nyt. Että olen valinnut tämän itse ja varmasti valitsisin uudelleenkin. Asgeir tuntui alusta asti avoimelta, huolehtivaiselta ja rehelliseltä eikä hän pelannut mitään pelejä. Norjaan hänen luokseen muuttaessani en tosin tajunnut, että muutosta tulisi näin pysyvä.

Asgeirin tavatessaan Johanna oli vastavalmistunut sairaanhoitaja, joka haaveili taideaineiden opiskelusta Suomessa. Kalastajan vaimoksi ryhtyminen ei ole kuitenkaan koskaan häntä kaduttanut. Urahaaveille tuntuu taas perheen perustamisen jälkeen löytyvän aikaa: tänä syksynä luova nainen olisi päässyt aloittamaan taideopinnot Kristiansandin yliopistossa, mutta hän lykkäsi niitä toistaiseksi.

Johanna myöntää myös usein haaveilevansa muutosta takaisin Suomeen.  

– Norjaan muutto oli aikoinaan ihan oikea ratkaisu, mutta muutto Suomeen saattaisi nyt olla hyvä jatkumo oikeiden ratkaisujen sarjalle, hän muotoilee.  

Miten kaikkea kuuluu Johannan jouluaaton ohjelmaan? Mikä on aattoillan paras hetki? Lue lisää Me Naisten numerosta 49/2013. Voit myös ostaa uusimman digilehden iPadillesi.
 
Seuraa Kalastajan vaimon blogia täältä.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.

– Tarvitsemme elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain, Syysprinssi-elokuvan tähti Laura Birn sanoo.

Näyttelijä Laura Birn, 35, on ärsyyntynyt elokuvateollisuuden naisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä. Miesnäyttelijät ovat valkokankaalla oikealta iältään helposti parikymmentä vuotta vanhempia kuin naiset, jotka esittävät heidän vaimojaan.

– Naisille on tarjolla vähemmän rooleja, ja niidenkin roolien tarjoama kuvasto on yksinkertaisempaa kuin miesten. Tällä hetkellä tuntuu, ettei elokuvissa ole edes olemassa vanhaa naista. Se on todella huolestuttavaa, Laura pohtii.

Laura ei ole itse vielä törmännyt ikäsyrjintään. Häntä vanhemmat, neli-viisikymppiset naiskollegat ovat kuitenkin varoittaneet, että vanhempana rooleja ei vain ole.

– Minusta se tuntuu käsittämättömältä. Ihminenhän muuttuu iän ja elämänkokemuksen myötä koko ajan kiinnostavammaksi.

Naiset normiksi

Aiheen nosti esille Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori, näyttelijä Elina Knihtilä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Laura iloitseekin, että Elina uskalsi puhua.

–Todella moni naisnäyttelijä huokaisi helpotuksesta, kun Elina sanoi asiat suoraan. Ihailen Elinaa, sillä hän on paitsi rohkea, intohimoinen ja hauska, myös tunneälykäs.

”Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia.”

Laura haluaa osaltaan jatkaa tuota keskustelua. Hänestä on ongelmallista, että mies on lähes aina tarinan sankari ja nainen esitetään vain suhteessa mieheen.

– Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia. Se, millaista ihmiskuvaa elokuvateollisuus tarjoaa, näyttäytyy yhteiskunnassamme normina. Ei ole oikein, että vain miesten tarinat pääsevät tuotantoon, ja naisten rooli on olla miesten peili. Tarvitsemme myös elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain.

Tällainen projekti on Lauran tuorein elokuva Syysprinssi. Anja Snellmanin menestyskirjaan perustuvassa elokuvassa Laura näyttelee Inkaa, joka on hänen mukaansa kokonainen ja monipuolinen hahmo.

– On mahtavaa, ettei Inka uhraa omaa tietään rakkauden edessä, vaan uskaltaa lentää.

Katse rahoittajiin

Jotta asiat elokuvateollisuudessa voivat muuttua, alalle tarvitaan Lauran mielestä lisää naistekijöitä ja heidän projekteihinsa lisää rahaa.

”Olen varma, että myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva.”

– Elokuva-alan rahoittajat ja heidän päätöksensä ovat olennaisessa asemassa. Kun elokuvissa näkyy enemmän monipuolista naiskuvaa, siitä tulee uusi normi. Olen varma, että naiskatsojien lisäksi myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva, Laura huomauttaa.

– Uskon, että meillä naisilla on valta vaikuttaa asioihin ja edistää muutosta. Sitä tapahtuu koko ajan enemmän, eikä feminististä puhetta voi enää hiljentää.

Siksi Laura ei olekaan huolissaan omasta työllisyystilanteestaan ja tulevaisuudestaan alalla.

– Uskon, että kun olen yli nelikymppinen, vinouma naisroolien kohdalla on ehtinyt jo korjaantua.

Lue Lauran koko haastattelu Me Naisten numerosta 43/2016.

Mari Perankosken kanssa avioituneen Jouni Hynysen mielestä seksi kuuluu olennaisesti rakkauteen. – Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta.

Muusikko Jouni Hynysen mielestä seksi on olennainen osa kumppanien välistä rakkautta. Hän meni viime syyskuussa naimisiin näyttelijä Mari Perankosken kanssa.

– Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta. Kyllähän sitä parin päivän välein pitää päästä bylsimään, muuten siitä aiheutuu kitkaa. Raakaa ajelua pitää olla vähintään parina päivänä viikossa, mielellään monta kertaa päivän aikana. Toki henkinen yhteys on tärkeää, mutta minulla on myös muna pystyssä, Jouni täräyttää.

Hän ihmettelee pariskuntia, jotka pystyvät olemaan vuosikaudet ilman intiimiä kanssakäymistä. Jounilta se ei luonnistuisi.

– Minun on vaikeaa kuvitella, miten jotkut pystyvät olemaan parisuhteessa pitkään ilman seksiä. Toki työkiireet voivat vaikuttaa, mutta sen pitäisi olla väliaikaista. Mitä kumppanuudesta ilman seksiä muka oikeasti tulee?

”On olemassa naisia, jotka käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen.”

Jouni on ehtinyt seurata sivusta myös muusikkopiireissä tapahtuvaa sutinaa, sillä hänen Kotiteollisuus-bändinsä on perustettu yli 20 vuotta sitten vuonna 1993.

– Helposti sanotaan, että ukothan panevat mitä vain, mutta on olemassa myös samanlaisia naisia. Heitä pyörii musiikkiympyröissäkin. He käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen, vaikka nämä haluaisivat löytää syvemmän yhteyden.

Mari toi uutta varmuutta

Jouni tunnustaa olevansa rakkaudessa romantikko mutta riidellessä realisti. Viime aikoina hän on viettänyt Marin kanssa enemmän aikaa pääkaupungissa töidensä takia. Kotiteollisuus on juuri julkaissut uuden levyn Vieraan vallan aurinko, ja Jouni on kirjoittanut ensimmäisen romaaninsa Kadonnutta tavaraa etsimässä.

Tuore vaimo toimi kirjoitusprosessissa apuna ja tsempparina. Suhde on tuonut Jounille uudenlaista varmuutta.

– Marin tavattuani kelasin, että tässä on minun tyyppini, nyt mennään. Vaihtoehtoja ei ollut, vaan se oli siinä. En voisi kuvitella ketään muuta naista, jonka kanssa voisin jutella yhtä paljon.

Lue lisää Jounin ajatuksia rakkaudesta Me Naisten numerosta 43/2016.