Kaisa Mäkäräinen. Kuva: Jouni Harala

Ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen reissaa maailmalla 200 päivää vuodessa, mutta onneksi kihlattu kiertää paljon mukana. – Välillä meinaa unohtua, että olemme myös pariskunta, Kaisa tunnustaa.

 

Parhaillaan Suomen menestynein ampumahiihtäjä, viimevuotinen maailmanmestari ja vuoden urheilija Kaisa Mäkäräinen on ansaitulla lomallaan. Neljän lomaviikkonsa aikana Kaisa ei ole pyssyynsä koskenut eikä osumia miettinyt.

– Minulla vuosi vaihtuu keväällä. Silloin ajatukset siirretään päättyneestä kaudesta uuteen.

Lomaviikoista ensimmäinen kuluu kasaantuneissa sit ku -töissä ja vastaillen sähköposteihin, jotka Kaisa on kuluneella treeni- ja kisakaudella kuitannut sanoilla "hoidan keväällä". Keskittyessään kilpailuihin hän hyvällä omallatunnolla luistaa kaikesta muusta ja pyrkii karsimaan arkivelvoitteet minimiin.

Aiemmilla lomillaan Kaisa on usein pyrähtänyt kaupunkilomalle Eurooppaan, mutta tällä kertaa hän on pysytellyt kotikulmilla.

Ulkomailla leireillä ja kilpailuissa vierähtää nykyään yli 200 päivää vuodessa. Niiden jälkeen kelpaa hyvin köllötellä kotona.

– Keväällä parasta on parvekekukkien hommaaminen. Odotan ensimmäisiä kesäkukkien mainoslehtisiä kuin kuuta nousevaa. On ihanaa päästä valikoimaan, mitä tällä kertaa laittaisin multiin.

Kanaemo kaipaa läheisyyttä

Kaisan ja hänen kihlattunsa Jarkko Siltakorven koti on Joensuussa, rivitalokaksiossa, jonka Kaisa väittää välillä muistuttavan enemmän urheilutarvikevarastoa kuin koti-idylliä.

– Joskus haaveilen lisätilasta ja elättelemme toiveita taloprojektista, mutta vielä ei ole sen aika. Nyt kun kilpaura on kovimmillaan, on hyvä pitää kodinhoidolliset velvollisuudet mahdollisimman vähissä. Mitä vähemmän tarvitsee ajatella huushollaamista, sen parempi.

Systeemi sopii molemmille, sillä myös Jarkko kisailee harrastusmielessä, treenaa maratonia ja kulkee kilpamatkoilla suksihuoltajan roolissa. Useimmin Jarkko voitelee Kanadan maajoukkueen suksia, ja Kaisan menopelejä vain satunnaisesti.

Urheilun ansiosta pari tapasikin, ja nyt yhdessä on oltu viisi ja puoli vuotta.

– Kai minä olen kumppanina itsekäs ja itsekeskeinen yksilöurheilija, Kaisa naljailee.

– Mutta tottahan se on, että arkemme määräytyy minun urheilu-urani mukaan. Sellainen vaatii toiselta mielettömästi ymmärrystä ja sopeutumista.

Kaisa sanoo parin kasvaneen ja tottuneen jatkuvaan yhdessäoloon.

– Usein kuulee, että puolison olisi hyvä työskennellä kokonaan toisella alalla. Minun kohdallani se ei toimisi. Minusta ei olisi etäsuhteeseen, päinvastoin. Kaipaan läheisyyttä ja päänsilittelyä. Haastavissa tilanteissa Jarkon läsnäolo on valtava tuki ja voimavara.

Sen Kaisa myöntää, että kilpamatkoilla työroolit puskevat vahvasti päälle ja kun ajatukset ovat tiukasti hiihdossa, siviiliminät tuppaavat jäämään varjoon.

– Välillä meinaa unohtua, että olemme myös pariskunta eikä niin, että sä olet suksihuoltaja ja mä olen hiihtäjä. Urheilijana olen itsekriittinen ja ankara ja vaadin muiltakin paljon. Jos työssä jokin mättää, ärähdän helposti ja olen itselleni vihainen. Silloin tekee hyvää muistaa, että Jarkko tykkää minusta yhtä paljon ja edelleen, vaikka kisat olisivat menneet heikommin.

Vastapainoksi Kaisasta löytyy annos kanaemoa, joka hyysää ja huolehtii, että puolisolla on avaimet mukana, auto lukossa ja laskut maksettu.

– Välillä tulee kommenttia, että lopeta jo äiskä. Mies kuulemma osaa itse pitää huolen asioistaan, Kaisa naurahtaa.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu, poliitikko Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on valmistunut hiljattain muotisuunnittelijaksi.

Hiustaiteilijana ja kansanedustaja Pekka Haaviston puolisona tunnettu Antonio Flores on viettänyt syksyä uudenlaisen työn parissa.

– Olen valmistunut nyt Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja sain onnekseni suunnitella yhden iltapuvun eräälle vieraalle tämän vuoden Linnan juhliin. Tämä on ensimmäinen virallinen iltapukuni, Flores iloitsi tiistaina muotisuunnittelija Lalli Savolaisen näytöksessä.

Flores on tehnyt tähän mennessä vain yhden hääpuvun ja yhden iltapuvun.

– Mutta nämä olivat tuttavilleni. Katsotaan mitä nyt tapahtuu!

Hän ei voi kertoa, kenelle Linnan juhlien puku tulee, eikä mitään edes materiaaleista.

– Puvun kantaja ei halua, että puhun asiasta, joten se on salaisuus.

Muotisuunnittelun lisäksi Flores on matkustellut tänä syksynä paljon.

– Lähden jälleen parin viikon päästä Bangkokiin ja sen jälkeen lennän Malagaan. Olen tuore kummisetä, sillä siskoni sai hiljattain poikavauvan. Meillä on ristiäiset joulukuun alussa ja samalla vietän joulua pitkästä aikaa äitini ja perheeni kanssa Espanjassa.

Omat vanhemmat ovat teinien mielestä aina vähän noloja. Jopa katu-uskottava presidentti Barack Obama.

Jokaisen teinin vanhempi sen tietää: sitä on aina vähän nolo omien lastensa mielestä. Kukapa ei olisi teininä jättänyt pientä hajurakoa, kun on kävellyt isänsä tai äitinsä kanssa kaupungilla. Tai huokaissut, kun on nähnyt vanhempiensa Facebook-päivityksen.

Edes presidentti Barack Obama, 55, ei ole voinut välttyä hetkiltä, joissa hän on tajunnut olevansa nolo isä. Useimmiten teinit ovat nykytekniikassa niin paljon aikaansa edellä kuin vanhempansa. Näin on myös Obaman perheessä.

Presidentti kertoi tällä viikolla Jimmy Kimmelin talk show'ssa hauskan esimerkin hetkestä, kun hän tajusi olevansa nolo. Obama oli kysynyt illallisella nuoremmalta tyttäreltään, 15-vuotiaalta Sashalta, mikä Snapchat oikein on ja mitä sillä voi tehdä. Sasha näytti isälleen. Tästä innostuneensa presidentti alkoi sitten luennoida illallispöydässä ääneen vaimolleen Michellelle sosiaalisen median merkityksestä.

Sasha huomasi tilaisuutensa ja kuvasi isänsä luennon.

– Sasha lähetti videon ystävilleen, että tässä mun isä nyt luennoi sosiaalisen median merkityksestä. Michellestä tämä oli tosi hauskaa, Obama kertoi Jimmy Kimmelille.

Vaikka presidentti onkin teinityttärensä mielestä nyt vähän nolo, ei mene kuin muutama vuosi, niin tilanne voi muuttua. Siitäkin presidentillä on omakohtaista kokemusta. Viime heinäkuussa Obama päätti laulaa vanhemman tyttärensä Malian 18-vuotissynttäreillä. Obama kertoi ennen esitystä, että on isän tehtävä nolata tyttärensä. Mutta toisin kävi. Malia ei hävennyt isänsä epävireistä laulua, vaan liikuttui tämän eleestä.

Ay-johtaja on ollut sairauslomalla lokakuun alusta lähtien.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin kertoo Facebook-sivuillaan, että hänen sairastamansa rintasyöpä on aggressiivinen.

– Eteenpäin mennään vaikka kaikki uutiset eivät ole iloisia tai hyviä. Sain tänään kuulla että rintasyöpäni on aggressiivista lajia, joten kaikenlaisia hoitoja on nyt sitten valitettavasti edessä. Sytostaateilla aloitetaan. Taistelutahto on kohdillaan ja tukea ympärillä on ihanasti.

Selin sanoo olevansa onnekas ja kiittää ystäviään, työtovereitaan sekä muita ihmisiä saamastaan tuesta. Lisäksi hän toivoo, ettei hänen sairautensa olisi ainoa keskustelunaihe, kun hän tapaa ihmisiä kasvokkain.

– Olen monella tavalla onnekas. Tukea on runsaasti saatavilla. Elämä jatkuu, Selin kirjoittaa julkisessa Facebook-postauksessaan.

Seliniltä leikattiin rintasyöpä lokakuun alussa ja hän on ollut toistaiseksi sairauslomalla.

Eron takia Anna ja Sebastian lopettivat myös suositun bloginsa.

Suosittua Anna ja Sebastian -blogia pitäneet Anna ja Sebastian ovat eronneet. He kertoivat erosta blogissaan.

– Kiitokset, että ootte pysyneet blogiretkellä mukana viimeiset neljä vuotta. Blogi sulkeutuu nyt, sillä kaikki rakkaustarinat ei oo tarkotettu kestämään. Ollaan muutettu erilleen, ja elämä jatkuu toivottavasti ystävinä, kaksikko kirjoittaa.

Pari tuli suurelle yleisölle tunnetuksi vuonna 2013, jolloin heidän kirjoituksensa alkoivat levitä sosiaalisessa mediassa. Rakkaudentäyteinen pariskuntablogi herätti sekä kauhistelua että ihailua. Blogista harvinaisen teki aluksi se, että Anna ja Sebu kirjoittivat sitä yhdessä.

Erosta uutisoi ensimmäisenä Nyt.fi.