Kaisa ei tunne katkeruutta siitä, että isäsuhde vietiin häneltä 20 vuodeksi. ”Olen luonnostani katkeruusvastainen ihminen. Mieluummin viisastun asioista kuin katkeroidun.”

Kun Kaisa Liskin vanhemmat erosivat, hän menetti yhteyden isäänsä. Lopulta Kaisa sai isän elämäänsä yli 20 vuoden välirikon jälkeen. – Isättömyys jätti jälkensä siihen, miten sokeasti olen suhtautunut miehiin.

Naisten pukuhuoneessa vuorottelee hius­lakan, puuterin ja parfyymin tuoksu. Vakiotanssin amatöörikilpailut on juuri saatu päätökseen Helsingin Kulttuuritalolla. Kiinteistökuningattarena tunnettu Kaisa Liski, 47, on asetellut tanssimekkonsa pukupussiin ja vetelee farkkuja jalkaansa. Kisa tanssipari Seppo Kalliotuulen kanssa huipentui hopeasijaan. Vakiotansseista harrastuksen löytänyt Kaisa on syystäkin tyytyväinen, voittajapari kun hipoo jo ammattilaistasoa.

Pukuhuoneen toisella laidalla eräs nainen on jo vaihtanut vetimensä muttei tee elettäkään lähteäkseen. Hän on Kaisalle vieras mutta vaikuttaa odottavan juuri tätä. Nainen vartoo, kunnes pukuhuone tyhjenee muista ja sanoo sitten: ”En ole aiemmin fanittanut ketään, mutta sinä olet minulle inspiraation lähde.”

– Samanlaista palautetta saan lähes päivittäin. Naiset kiittävät energiasta, jota esimerkkini välittää, Kaisa sanoo.

Menestystarina herättää vastakaikua erityisesti naisissa, jotka Kaisan tapaan puurtavat miesvaltaisilla aloilla. Kaisa on jo näyttänyt kyntensä kiinteistömaailmassa, mutta edelleen naisten eriarvoinen kohtelu saa hänet kipinöimään.

– Jos minulla vähänkin paino nousee, arvostellaan, että siellä se läski puuskuttaa – kun taas Jethro (Rostedt) on ’vain pikkaisen pyöreä’, Kaisa täräyttää suoraan tyyliinsä.

– Näkyy eriarvoisuus tietysti muutenkin. Kun minä aikoinaan lähdin mukaan miesvaltaiseen bisnekseen, huomasin nopeasti, että täällä ei naista auteta. Minun on pitänyt itse keksiä konstit menestykseeni.

Niitä konstejaan Kaisa valottaa lokakuussa ilmestyvässä kirjassaan Kaisa Liski Kiinteistökuningatar. Opuksessa Kaisa avaa paitsi bisnesvinkkejään myös elämänohjeita, miten nousta menestyjäksi elämästä, jonka alku on kyllästetty vaikeuksilla.

Isättömyyden jäljet

Se Kaisasta jo tiedetään, ettei hänen lapsuutensa ollut yhtä yltäkylläistä kuin arkensa nykyään. Yksinhuoltajaäidin tytär oppi niukkuuden keskellä kekseliääksi eikä osannut edes haaveilla omakotitaloista, merkkilaukuista tai maastureista.

Sekin tiedetään, että Kaisalla on takanaan kaksi eroa: toinen asiallinen hänen kahden ensimmäisen lapsensa isästä, toinen tuskaisempi väkivaltaisesta suhteesta.

Kaisa uskoo, että lapsuuden kokemus isättömyydestä vaikutti hänen elämänsä kulkuun ja vääriinkin valintoihin nuorena.

– Isättömyys jätti jälkensä siihen, millainen minusta on tullut ja varsinkin siihen, miten sokeasti olen suhtautunut miehiin. Tapasin kuvitella, että elämä miesten kanssa olisi ruusuisempaa, ja sain pettyä, kun todellisuus olikin toista.

– Paikkasin puuttuvan palikan perherakenteessani väärillä ihmissuhteilla.

Mielikuvitusperhe

Kaisan vanhemmat erosivat, kun tytär oli alle kahden. Kaisa jäi äidilleen, ja yhteys isään katkesi kokonaan. Samassa rytäkässä hävisivät isän puolen sukulaiset.

Alkuun isä vilahti puheissa vain esimerkkinä pahasta. Myöhemmin hänestä tuli tabu, josta ei puhuttu lainkaan ja jonka nimeä ei mainittu ääneen. Kaisan maailmassa isä lakkasi olemasta.

– Minun muistikuvissani äiti teki määrätietoista työtä pitääkseen yllä mieli­kuvaa huonosta ihmisestä ja tylsästä tyypistä, joka oli kylmästi hylännyt meidät. Äidin nakutus meni minulla hyvin jakeluun, Kaisa muistaa.

– Lapsena en päässyt purkamaan ikävääni tai sitä, olisinko halunnut nähdä isääni. Sellaista vaihtoehtoa ei vain ollut olemassa.

Isän lähdön jättämiä aukkoja pieni Kaisa tilkitsi mielikuvituksensa synnyttämillä asioilla. Hän keksi selityksiä ja syitä isättömyydelleen ja saattoi toisinaan äitinsä vaikeuksiin.

– Alakouluiässä moni luokkakaveri sai sisaruksia, ja minäkin olisin halunnut oman. Niinpä kerroin koulussa äidin odottavan minulle pikkuveljeä tai -siskoa, vaikka se ei ollutkaan totta. Voin vain kuvitella, mitä opettajat miettivät yksinhuoltajaäidistäni, Kaisa kauhistelee.

– Tunsin niin kovaa normaalin kaipuuta, että rakensin elämästämme normaalia mielikuvituksellani.

Kaisan isä ei kuitenkaan ollut halunnut hylätä tytärtään. Totuus alkoi pikkuhiljaa valjeta Kaisalle, kun tämä kasvoi teini-­ikään. Eräänä päivänä tyttö selvitti isänsä puhelinnumeron ja tarttui luuriin.

– Soitin isälleni ja annoin tulle täyslaidallisen. Vaadin häntä tilille ja selittämään, miksi hän oli hylännyt meidät.

Mies ei ollut kuullut tyttärestään yli kymmeneen vuoteen.

– Isä oli järkyttynyt. Oli vain luonnollista, että hän kauhistui vihamielistä yhteydenottoani, Kaisa muistaa.

– Itse reagoin aivan samoin, jos minua syytetään asioista, joita en ole tehnyt. Menen kuoreeni ja sulkeudun toiselta täysin. Niin muistan isänkin tehneen. Hän varmasti jäi peloissaan odottamaan seuraavaa yhteydenottoani.

Näinkö se menikin?

Siihen meni vielä monta vuotta. Kaisa oli päälle parikymppinen ja itsekin äiti, kun oman lapsuuden arat kysymykset alkoivat vahvasti nousta pintaan. Tällä kertaa hän ei sysäisi niitä sivuun vaan veisi loppuun keskustelun, jonka oli teinivuosien vimmassaan aloittanut.

– Äitinä aloin miettiä, voiko ihminen todella noin vain lakata olemasta lapsensa elämässä. Se tuntui mahdottomalta ajatukselta. Minun piti kasvaa aikuiseksi oivaltaakseni se.

Kaisa tarttui uudelleen puhelimeen ja soitti isälleen, nyt aikuisempaan ja sovittelevampaan sävyyn.

– Toivoin vain, että voisimme olla edes jonkin verran yhteyksissä. En osannut kuvitellakaan, että isä olisi joskus vielä läsnä jokapäiväisessä elämässäni.

Kun yhteys isään vihdoin aukesi, Kaisalle piirtyi uusi, rinnakkainen todellisuus hänen omasta historiastaan. Aiemmat mielikuvat lapsuuden tapahtumista romuttuivat, kun isä pääsi kertomaan niistä oman versionsa.

– Olin vihainen äidilleni, mutta ennen kaikkea valtavan pettynyt itseeni. Siihen, miten pitkään isästä puhuttu jargoni oli mennyt minulla läpi ja miten olin antanut vedättää itseäni. Että olinkin ollut tyhmä.

Elämän pöydän puhdistus

Kaisa tuntee, ettei hänen ja äidin välille koskaan syntynyt aitoa, läheistä suhdetta. Jo pikkulapsena hän varttui pitkiä aikoja isoäitinsä opeilla ja sylissä.

– Muistan ikävöineeni äitiä vain viisivuotiaaksi asti. Sen jälkeen lakkasin tuntemasta kaipuuta äidin syliin. Opin itsenäiseksi ja pärjäsin arjessa isoäitini neuvoilla. Äidin kanssa emme koskaan löytäneet aitoa yhteyttä, Kaisa sanoo ja hätkähtää.

Vilunpuistatukset juoksevat pitkin käsiä ja selkää, kyyneleet nousevat silmiin.

– Tuntuupa karmivalta sanoa noin ääneen. Mietin, millaista olisi, jos oma kolmevuotiaani kohta ilmoittaisi pärjäävänsä ilman minua.

Kaisa sanoo tunteneensa vihaa äitiään kohtaan mutta ei syytä tätä yksin isättömyydestään.

– Olisihan lähipiirinikin voinut kertoa minulle isästäni ja auttaa yhteyden syntymisessä.

Samaan aikaan, kun Kaisa alkoi uudelleen tutustua isäänsä, hän putsasi pöytää elämässään oikein kunnolla.

– Lopetin täydellisesti yhteydenpidon äitini kanssa. En tehnyt sitä isäni takia vaan olin kasvanut tajuamaan, miten paljon minulta oli viety. Olin aikuistunut tunnistamaan oikean ja väärän ja päätin raivata elämästäni kaiken väärän.

Iskän kiinteistökeinottelija

Kaisan ja hänen isänsä aikuisiällä alkanut suhde on rakentunut ja vahvistunut pikkuhiljaa.

– Isäni on yli 70-vuotias vanha ja viisas jäärä, jonka tiedot ja taidot olisivat riittäneet tiiviimmän suhteen luomiseen jo aiemmin ja nopeammin, Kaisa aloittaa.

– Mutta minun piti aikuistua ennen kuin olin valmis päästämään isän lähelleni. Vaikka minä olin se, joka alkoi aukoa ovia, olen itse tullut niistä viimeisenä.

Täydellisen yhteyden luomiseen tarvittiin vielä yhtä miestä. Kaisa kehuu aviomiestään Kimmo Liskiä silmiensä avaajaksi: mies sai tajuamaan, millainen arvo perhe voi olla.

– Kimmon ansiosta minusta tuli ihminen, joka pystyi antamaan lähentymisen tapahtua. Hänellä on törkeän hienot arvot. Kimmolta olen oppinut paljon kunnioituksesta ja hyväksynnästä, Kaisa sanoo.

– Kimmo on myös rauhoittanut minua. Olen kineettinen persoona, ja nuorempana levottomuuteni olisi varmasti ärsyttänyt isäni kaltaista viileää älykköä. Kimmolta saamani täydellinen hyväksyntä on vapauttanut olemustani ja saanut ymmärtämään, että minä kelpaan.

Isän löytymistä seurasi myös Kaisan uusi tutustuminen itseensä. Moni oma piirre, ominaisuus ja oikku sai peilin isässä.

– Isä oli ollut minun puuttuva palani. Aloin ymmärtää itseäni paremmin, kun näin, mistä palikoista minut on tehty. On mieletön tunne löytää maailmassa ihminen, joka on samaa lihaa ja verta ja joka ymmärtää minua täysin.

Kaisa jakaa isänsä kanssa samanlaisen ironisen ja sarkastisen huumorintajun. Usein jokin tilanteen pieni hauskuus aukeaa vain heille. Samoin roisikin suorasukaisuus yhdistää heitä.

Isä esimerkiksi saattaa kutsua tytärtään ystäviensä edessä kiinteistökeinottelijaksi.

– On käsittämättömän voimauttava tunne, kun näkee toisen silmässä saman pilkkeen.

Kaisa vertaa isä-tytär-suhteen rakentamista synnytyspelkoon.

– Sen tietää, että edessä on kipeitä vaiheita ja paljon työtä, mutta pelot ja kivut unohtuvat saman tein, kun lapsen saa syliinsä. Vaikka minä löysin isäni 20 vuoden välirikon jälkeen, seuraavat 20 vuotta ovat kyllä paikanneet ne hyvin.

 

Kaisa ei tunne katkeruutta siitä, että isäsuhde vietiin häneltä 20 vuodeksi. ”Olen luonnostani katkeruusvastainen ihminen. Mieluummin viisastun asioista kuin katkeroidun.”

 

Kaunistelematta paras

Nykyään Kaisa on puheissa isänsä kanssa päivittäin. He soittelevat, käyvät kalassa ja kyläilevät vuoroin isän luona Porvoossa ja Kaisan ja Kimmon kotona Hausjärvellä. Perheen kolmivuotiaalle Manulle vaari on sankari: pojan huoneessa on kuva vaarin veneestä ja jääkaapissa toinen vaarin koirasta.

– Manu sai elämäänsä vaarin läheisemmin kuin aikuiset lapseni aikoinaan. Vaikka vanha jäärä ei sano tällaisia ääneen, näen kyllä, että yhteys on tärkeä hänellekin.

Tulevaa kirjaa tehdessään Kaisa keksi pyytää siihen esipuhetta isältään. Eläkkeellä oleva toimittaja suostui yhdellä ehdolla: Kaisa ei saisi puuttua hänen tekstiinsä vaan kelpuuttaisi sen kirjaan sellaisenaan. Tytär suostui.

– Kirjoitus on sellainen, että väri kasvoillani vaihtuu joka kerta kun luen sen, Kaisa räjähtää nauruun.

Lue lisää:

Kaisa Liski köyhästä lapsuudestaan: "Meillä ei ollut kotona aina edes ruokaa"

Väkivaltaisesta suhteesta selvinneen Kaisa Liskin nuoruuskin oli rankka

 

Kaisa Liski

Kiinteistö-kuningattarena tunnettu yrittäjä ja tv-esiintyjä syntyi Vantaalla 19.1.1968. Asuu Hausjärvellä aviomiehensä Kimmo Liskin ja kolmevuotiaan Manu-poikansa kanssa. Kaisalla on kaksi aikuista lasta ensimmäisestä avioliitostaan. Tuli isoäidiksi 46-vuotiaana.

Kirja Kaisa Liski Kiinteistö-kuningatar (readme.fi) julkaistaan lokakuussa. Siinä Kaisa avaa taustojaan sekä bisnesvinkkejään.

Päätyö Arvoasunnot LKV:n liiketoimintajohtajana.

Tunnetaan muun muassa tv-ohjelmista Kaisa ja luksuskodit sekä Kaisa & Puoli valtakuntaa.

Motto: ”Think wise, don’t think twice.” (Ajattele viisaasti, niin ei tarvitse ajatella kahteen kertaan.)

Näyttelijä Shannen Doherty on kertonut avoimesti sairaudestaan sosiaalisessa mediassa.

Rintasyöpää sairastava näyttelijä Shannen Doherty, 45, kertoi elokuussa, että syöpä on levinnyt imusolmukkeisiin. Hänelle tehtiin rinnanpoisto toukokuussa.

– Yhdessä leikkauksessa saatiin selville, että osa syöpäsoluista on saattanut levitä imusolmukkeiden ulkopuolelle. Tästä syystä syystä saan kemoterapiaa, ja kemoterapian jälkeen käyn sädehoidoissa, Doherty kertoi Entertainment Tonightin haastattelussa.

Shannen on myös kertonut sairaudestaan ja hoidoistaan avoimesti sosiaalisessa mediassa. Viikonloppuna Beverly Hills 90210- ja Siskoni on noita -näyttelijä jakoi kuvan, joka on otettu päivä kemoterapian jälkeen.

– Joskus ei pysty edes tanssimaan, syömään tai edes ajattelemaan seuraavaa päivää. Joskus tuntuu, ettei selviä, hän kuvailee hoidosta seuraavaa pahaa oloa.

Kuvassa näyttelijä makaa sairaalasängyssä huonovointisena.

– Se menee ohi. Joskus seuraavana päivänä, joskus kaksi, joskus kuusi päivää myöhemmin, hän muistuttaa ja kehottaa kaikkia syöpää sairastavia pysymään rohkeina, vahvoina ja positiivisina.

Tällä kertaa Shannen oli hoidon jälkeen niin huonossa kunnossa, ettei pystynyt kuin makaamaan sängyssä. Aiemmin lokakuussa hän jakoi Instagramissa videon, jolla hän kertoi liikkumisen helpottavan pahaa oloa.

– Olin väsynyt ja halusin vain maata sängyssä, mutta lähdin ja tunsin oloni paljon paremmaksi, hän kirjoitti tanssivideon yhteydessä.

Saara Aalto kertoo olleensa jopa hieman mustasukkainen Meri-kihlattunsa fanituksesta.

Saara Aallon kilpailusta Britannian X Factorissa on iloa myös laulajan kihlatulle Meri Sopaselle, joka pääsi viikonloppuna tapaamaan yhtä eniten ihailemaansa naista – ohjelman tuomaria Nicole Scherzingeriä.

Meri jakoi Nicolen kanssa ottamansa yhteiskuvan Instagramissa.

– Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen koko ajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle, Meri aloittaa kuvan yhteyteen kirjoittamansa tekstin.

– Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana, ja kaikki mun tyypit tietää, miten iso juttu tämä mulle on, Meri hehkuttaa.

”Tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut.”

Merin mukaan Nicolen tapaaminen kruunasi huikean sunnuntai-illan, jonka tuloslähetyksessä Saara pääsi suoraan jatkoon laulukilpailussa.

 

Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen kokoajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle. Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi 😉), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana ja kaikki mun tyypit tietää miten iso juttu tämä mulle on 🙈😅❤️ Kohtaaminen oli upea myös siksi, että Nicole muisti mut! (Saara kun on kertonut tästä hänelle 😁) Hän oli super mukava mulle, halasi ja antoi poskisuudelmat, nappas mun puhelimen ja siinä sit napattiin pari selfietä ja kiitin sitä erityisesti siitä että antaa tukea Saaralle😍 Tämä kruunas kyllä eilisen muuten HUIKEAN illan, kun meidän Saara meni kirkkaasti jatkoon!❤️ Kaikki on mahdollista. HUHU! Tämä viikonloppu jää ikuisesti mun mieleen. @saaraaalto 💖 @nicolescherzy 💖 #nicolescherzinger #nicolescherzy #dreamcometrue

Kuva, jonka Meri (@merisopanen) julkaisi

Saara puolestaan kirjoittaa Instagram-kuvansa yhteydessä, että yksi sunnuntain parhaista hetkistä oli, kun Meri-kihlattu tapasi ”elämänsä rakkauden”.

– Tavatessamme hänellä oli Nicolen kuva lukitusnäytöllään. (Niin paljon hän rakastaa naista, ja minä olin hieman mustasukkainen), Saara kirjoittaa ja kertoo, että nyt kihlatun näytölle on vaihtunut yhteiskuva kolmikosta.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti

Elokuvaohjaaja Antti J. Jokinen viettää mieluiten aikansa niiden ihmisten kanssa, jotka hän hyvin tuntee: kihlattunsa Kristan, 1- ja 19-vuotiaiden lastensa ja kahdeksan läheisimmän ystävänsä.

48 vuotta

Iälläni ei ole hirveästi merkitystä minulle. Suhtautumistani kuvaa se, että kun täytin 47, luulin täyttäväni 48. Kristan antamaa hienoa korttia katsoessani nauroin mielessäni, että on siinäkin puoliso, ei edes tiedä, kuinka vanha olen. Iltapäivällä sanoin, että sori, olen kyllä 48. Jouduimme tarkistamaan Wikipediasta, että olen 47.

178 senttiä naista

Olemme olleet Kristan kanssa yhdessä pian viisi vuotta. Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut.

Minulle nainen ei ole mysteeri. Mystiikka on hävinnyt, kun olen ollut lapsesta saakka tekemisissä vahvojen naisten kanssa. Minulla on kaksi isosiskoa, ja perheen ainoana poikana olin lellitty. Katson maailmaa sukupuolettomin silmin. Mielestäni kaikki ihmiset ovat yhtä vaikeita tai helppoja sukupuolesta riippumatta.

0 puhelinta

Olen ollut 11 kuukautta ilman vakituista puhelinnumeroa. Ihmiset eivät nykyään tee mitään muuta kuin tuijota kännyköitään, joten punkkari minussa halusi erottua sillä, että minulla ei ole kännykkää. Joitakin ihmisiä ratkaisuni ärsyttää ihan käsittämättömästi, varsinkin heitä, jotka ovat pahiten riippuvaisia omista laitteistaan. Läheiseni tietävät, kenen toisen ihmisen kautta minut milloinkin saa kiinni, ja pressikiertueella tai ulkomailla ollessani minulla on väliaikainen numero.

”Minulle nainen ei ole mysteeri.”

Hyvä puoli tässä on se, että ilman kännykkää olen ajoissa tapaamisissa, koska minulla ei ole mitään välinettä, jolla myöhästyttää itseäni. Ennen oli helppo laittaa viesti, että olen vartin myöhässä. Olin krooninen myöhästelijä, vaikka pidän myöhässä olemista toisten ajan aliarvioimisena.

1 periaate

En pysty arvioimaan, kuinka hyvin olen onnistunut työn ja perhe-elämän yhdistämisessä. En pidä elokuvien tekemistä työnä, koska se on niin iso osa identiteettiäni. Haluan, että minulla on hauskaa ja että opin uutta. Jos kärsin, haluan kärsiä hyvistä syistä: nostaa jotakin yhteiskunnalliseen keskusteluun tai tuoda todella hyvän kokemuksen elokuvateatteriin. Yksi periaate minulla kuitenkin on, oli kyse sitten työstä, parisuhteesta tai suhteesta lapseen: olen ainakin läsnä. Ihminen kyllä tunnistaa toisesta, onko toinen läsnä.

Antti keräilee elokuvia, antiikkikirjoja ja tennareita. Jälkimmäisiä hänellä on ollut parhaimmillaan 200 paria. Kuva: Satu Kemppainen.

200 paria kenkiä

Elokuvamaailman lisäksi seuraan aktiivisesti kenkämaailman tapahtumia. Los Angelesin -vuosinani olin intohimoinen urheilukenkien keräilijä. Keräsin erityisesti rajoitettuja eriä, esimerkiksi Adidas Originalsia. Minulla oli muun muassa jokaisesta NBA-joukkueesta inspiroituneet Adidaksen Superstarit. Kun minulla oli kotona 200 paria kenkiä, harrastuksen epäeettisyys alkoi puristaa rintaa. Aloin käyttää omistamiani kenkiä sen sijaan, että olisin ostanut uusia.

Käyn edelleen katsomassa kenkänäyttelyjä ja festivaaleja maailmalla ja netissä. Parhaat kengät ovat sellaisia, että niiden perässä joutuu lentämään Hampuriin ja jonottamaan yön yli, koska kyseistä mallia tehdään vain sata paria.

2 lasta

Olen saanut pojan 29-vuotiaana ja tyttären 47-vuotiaana. Lähdimme synnyttämään tytärtämme poikani Paavon 18-vuotissyntymäpäivänä. Olimme iltapäivällä kotona syömässä sushia juhlan kunniaksi, ja syntymäpäiväkakkukin oli hankittu. Juuri kun olimme alkaneet syödä, Krista sanoi, että nyt pitää lähteä sairaalaan. Paavo jäi kotiin kakkuineen, ja minä mietin, että nyt on ohjaajan täsmällisyys mennyt liian pitkälle, jos tytär syntyy samana päivänä, jona poika täyttää 18. Tyttö syntyi kuitenkin vasta seuraavana päivänä.

”Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni.”

On typerää ajatella, että isänä oleminen olisi samanlaista, kun on tullut 18 vuotta ikää lisää. Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni. En ole tietoisesti halunnut tehdä mitään toisin nuoremman lapseni kanssa, mutta tilanne on nyt sillä tavalla erilainen, että tytärtäni kasvatamme perheessä. Paavon äidin kanssa tarvitsimme hirveästi apua vanhemmiltani, ja he auttoivat. Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin. Ikääntyminen ei tee kaikille pahaa, ainakaan vanhemmuudessa.

2 viikkoa Espanjassa

Minulla on ollut Espanjassa asunto 15 vuoden ajan. Ostin sen alun perin isälleni ja äidilleni talviasunnoksi, mutta aloin käyttää sitä kirjoituspaikkana muutettuani Los Angelesista takaisin Suomeen. Olen huomannut, että saan Espanjassa kahdessa viikossa tehtyä kahden kuukauden työt.

Joku fiksu kirjailija sanoi, että puolet kirjoitustyöstä tehdään sohvalla maaten. Minulla se menee niin, että kaksi kolmasosaa työstä on taustatyötä ja kävelylenkeillä käymistä.

”Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut”, Antti sanoo kihlatustaan Krista Kososesta. Kuva: Seppo Solmela.

1 päivärutiini

Olen pohjimmiltani äärimmäisen laiska ihminen, joten kirjoittaessani käytän tarkkaa minuuttiaikataulua. Opin sen Ingmar Bergmanin kirjasta. Bergman heräsi aamulla yhdeksältä, söi aamupalaa ja ryhtyi sitten työhön. Minä herään, juon lasillisen vettä, kirjoitan kaksi tuntia ja menen aamiaiselle puoliltapäivin. Sen jälkeen kävelen ja mietiskelen, kirjoitan kaksi tuntia, käyn urheilemassa, kirjoitan taas kaksi tuntia, syön illallisen ja menen nukkumaan. Kun olen Espanjassa kirjoittamassa, toimin joka päivä minuutilleen saman ohjelman mukaan. Sillä tavalla tekstiin liittyvä ajatustyö pysyy koko ajan mukana.

Kun taas olen Suomessa, olen maailman epäaikataulullisin ihminen. Jos minulla ei ole mitään deadlinea tai aikataulua, niin voi mennä päiväkin niin, että vain haahuilen ja selailen kirjoja. Harhaudun todella helposti.

3. labradorinnoutaja

Koiramme Hilma täyttää kolme vuotta marraskuussa. Minulla on aina ollut koira, ja Hilma on kolmas labradorinnoutajani. Se on tärkeä osa perhettämme ja minulle läheinen, koska se on aina kävelyilläni mukana. Hilma on niin kiltti, että pystyn Helsingin keskustassakin kävelemään sen kanssa ilman hihnaa. Pidän sitä hihnassa vain siksi, että jotkut ihmiset pelkäävät isoja, mustia koiria. Hilma kulkee kuvauksissakin mukana ja katsoo koko ajan monitoriin, koska on niin innokas seuraaman minua.

15 Fleur de Malia

Kerään antiikkikirjoja. Vanhojen kirjojen muodossa ja tekstuurissa on jotakin kiehtovaa, ja niiden sisältä löytyy kiinnostavia, käsinkirjoitettuja lappuja. Minulla on 15 antiikkiversiota Baudelairen Fleur de Malista, jonka mukaan Pahan kukat -elokuvani sai nimensä. Kielitaitoni ei riitä ollenkaan niiden lukemiseen, mutta vanhimmista kappaleista on tullut kehystettyinä aika hienoja tauluja.

2 pysyvää seuralaista

Minulla on kaksi elämänkumppania, jotka ovat tavallaan demoneita ja tavallaan ystäviä. Toinen on levottomuus ja toinen äärimmäisyyksiin menevä kunnianhimo. Haluan olla vapaa ja mennä, joten ajattelen, että koti on siellä, missä hattu on.

Yritän tehdä mahdollisimman vähän pysyviä ratkaisuja elämässä. En esimerkiksi koskaan ajatellut, että nytpä muutan pysyvästi Suomeen asumaan. Minun puolestani voisimme asua missä vain.

103 musiikkivideota

Olen aina halunnut tehdä elokuvia. Se, että päädyin musiikkivideoiden maailmaan, oli onnekas sattuma, mutta nyt ei tulisi enää mieleenkään ohjata niitä. Musiikkivideo-ohjaajana minulla oli mentaliteetti, että ohjaan mitä vain. Jos joku olisi ollut valmis maksamaan, olisin ohjannut vaikka siskon balettiesityksen. Halusin mahdollisimman paljon kokemuksia, ja siitä on ollut järjettömästi hyötyä elokuvien tekemisessä.

Musiikkivideoiden tekeminen loppui minun osaltani siihen, että budjetit romahtivat. Olin ehtinyt viimeiseen vaiheeseen, jossa budjetit olivat olleet isoja. Kun vuoden sisällä mentiin 600 000 dollarin budjeteista 50 000 dollarin budjetteihin, se ei antanut enää mielihyvää.

Antin kaksi lasta ovat syntyneet lähes tasan 18 vuoden välein. ”Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin.”

2 000 elokuvaa

En ole vain elokuvaohjaaja, olen cinefiili. Minulla on kotona 2 000 elokuvaa ja kotielokuvateatteri. Kerään ja katson elokuvia ihan koko ajan. Jos tänne laskeutuisi avaruudesta porukkaa ja niille pitäisi näyttää, mitä täällä on tapahtunut 50 viime vuoden aikana, en käskisi lukemaan kirjoja vaan katsomaan elokuvia. Ihmiskunnan muutos peilautuu elokuviin sekä sisällöllisesti että visuaalisesti.

10 vuotta unettomuutta

Pyrin nukkumaan kahdeksan tuntia yössä, mutta olen pitkään kärsinyt unettomuudesta. Saatan hyvinkin olla muutaman tunnin yöllä hereillä, enkä tiedä mistä se johtuu. Pahinta on kolmen ja viiden välillä aamuyöllä. On liian myöhä ottaa nukahtamislääkettä, ja silloin tulevat demonit: pelko, katkeruus, kyllästyneisyys ja kiukku.

Yöllä valvottaneilla asioilla ei usein aamulla ole enää mitään merkitystä, ja ne näyttävät naurettavilta. Joku tuttu suositteli, että asiat kannattaa kirjoittaa ylös, niin ne saattavat näyttää yölläkin naurettavilta. Se on ehdottomasti auttanut.

60 sekuntia

Olen sosiaalisessa kanssakäymisessä tohelo. Peitän järjettömän ujouteni rehvakkaalla käytöksellä. Kun tapaan uusia ihmisiä, alan nauraa ja hölöttää. Typeryys vain vilkkuu silmissä. Ensimmäisen 60 sekunnin aikana varmaan kehuisin Staliniakin hyvistä puhdistuksista, jos tapaisin hänet. Tämän ominaisuuden takia viihdyn parhaiten sellaisten ystävieni kanssa, jotka tunnen hyvin.

”Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.”

8 parasta ystävää

Minulla on monta läheistä ystävää. Olen vain sattunut löytämään hyviä tyyppejä, jotka ovat sietäneet minua, ja minä olen sietänyt heitä. Kuten muissakin suhteissa, myös ystävyyssuhteissa pyrin läsnäoloon. Välillä tuntuu, etten kykene näille kahdeksallekaan antamaan huomiota, jonka he ansaitsevat. Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.

4 elokuvaa

Maailmankatsomukseni on synkkä, mutta haluan, että elokuvieni henkilöt ovat hyviä. Tiukassa tilanteessa hyvätkin ihmiset voivat tehdä hirveitä tekoja. Pahuus teemana ei kuitenkaan kiinnosta minua ollenkaan. Sen sijaan olen kaikissa elokuvissani hakenut sovituksen teemaa. Mielestäni päähenkilöistä tulee sillä tavalla kiinnostavampia.

Antti J. Jokinen

Elokuvaohjaaja on syntynyt 6.4.1968.

Ohjannut lukuisia musiikkivideoita ja neljä pitkää elokuvaa.

Asuu Helsingissä kihlattunsa, näyttelijä Krista Kososen ja parin 1-vuotiaan tyttären kanssa. Aiemmasta liitosta 19-vuotias poika. Musiikkivideoita tehdessään Jokinen asui pitkään Los Angelesissa.

Voitti parhaan ohjauksen palkinnon Shanghain elokuvafestivaaleilla uutuusleffallaan Pahan kukat.