Nykyään tutkija Jari Louhelaisella on faneja. Kuva: Conor O'Leary / Sanoma-arkisto
Nykyään tutkija Jari Louhelaisella on faneja. Kuva: Conor O'Leary / Sanoma-arkisto

Dna-tutkija Jari Louhelainen todisti, että maailman tunnetuin sarjamurhaaja, Viiltäjä-Jack, oli puolalainen parturi Aaron Kosminski. Tiedon julkistaminen muutti Jarin elämän.

Viiltäjä-Jack-harrastajat eli ripperologit ovat vastustaneet tutkimustasi. Arvasitko etukäteen, kuinka paljon tunteita se tulee herättämään?

Minua varoitettiin, että tämä on aihe, joka herättää tunteita, mutta en arvannut millä tasolla. Yhtenä aamuna etuovemme edestä löytyi rotta, jonka kurkku oli viilletty auki. Meilläpäin ei normaalisti näy rottia, joten olihan se vähän outoa. Ja vähän aikaa sitten puhelinyhtiön mies tuli koputtamaan ovelle ja kertomaan, että viiden metrin korkeudessa kulkeva lankapuhelinlinjamme oli leikattu poikki.  En tiedä, oliko se salakuunteluyritys vai ilkivaltaa. Ne, jotka tekevät Viiltäjä-Jackin legendalla bisnestä, haluavat pitää asian mysteerinä. He saavat venytettyä esimerkiksi turisteille tarkoitettuja kävelykierroksia, kun tarinassa on mukana monta epäilyä. Uskon, että se on yksi syy sille, miksi tutkimusta vastustetaan. Vaikka olisimme tehneet kaiken aivan viimeisen päälle, esitelleet aukottomat todisteet ja tutkineet jokaisen pääsyyllisen, joku olisi eri mieltä. Tarina sarjamurhaajasta on englantilaisille vähän kuin Kalevala meille.

Brittiläinen Viiltäjä-Jack-harrastaja Russell Edwards pyysi sinua tutkimaan saalia, jonka sanottiin kuuluneen eräälle murhatuista naisista. Nyt olette kirjoittaneet tutkimuksista kirjan, jossa kerrot, ettet oikeastaan ollut edes kovin kiinnostunut koko tapauksesta. Miksi sitten lähdit leikkiin?

Jos ollaan ihan rehellisiä, ennen tutkimusta en ollut edes varma, oliko murhia tehty oikeasti vai oliko koko tarina fiktiivinen. Murhat olivat yli 100 vuotta vanhoja, ja niistä kerrottiin niin paljon tarinoita, että en jaksanut olla kovin kiinnostunut. Mutta kun minulle esitettiin kuuluisan tapauksen ainoa fyysinen todiste, silkkisaali, ei siinä oikein voinut sanoa, että ”ei mua kuule kiinnosta”.

Miten sinusta tuli molekyylibiologi?

Biologianopettajani yläasteella kannusti minua tekemään aineen silkkiperhosista. Kaivoin kirjastosta tietoa perhosten molekyylirakenteista ja silkistä, ja olin aivan myyty. Tuolloin luonnontieteet kolahtivat, ja aloin pommittaa tiedelehtiä kysymyksillä. Nyt vasta tajusin, että ympyrä kai jollain tavalla sulkeutui, sillä Viiltäjä-Jackinkin tapauksessa silkki oli tärkeässä asemassa.

Olet saanut viimeisten vuosien aikana lukemattomia tarjouksia tutkia selvittämättömiä rikoksia. Oletko nyt hurahtanut murhamysteereihin?

Olen ollut niin kiireinen tämän kanssa, että välillä on ollut jopa niin sanottua kilpailuväsymystä. Ei ole ollut aikaa kiinnostua muista, ja tämän jälkeen olisi vaikeaa löytää enää tapausta, joka olisi yhtä kutkuttava.

Mikä selvittämätön rikos ansaitsisi tulla ratkaistuksi?

Ensin mieleeni tuli 60-luvun sarjamurhaaja Zodiac Killer, mutta hänen henkilöllisyytensä tiedetään jo melko varmasti... Jos mietitään korkean profiilin murhamysteereitä, ei mieleeni tule mitään. Olisihan Anneli Auerin tapaus kiinnostava, mutta yleisö taitaa olla jo aika kyllästynyt sen edestakaiseen veivaamiseen. Aarnionkin tapauksesta voisi kirjoittaa vaikka kirjan, mutta se onkin vaikeampi juttu, kun tapauksessa taitaa olla niin monta totuutta. Kyllikki Saaren ja Bodomjärvenkin murhat olisi tärkeä selvittää, mutta uskon, että se on epätodennäköistä. Ensimmäinen rikospaikkatutkinta on kaikkein tärkein. Jos siinä on tehty virheitä, on niitä aika mahdoton lähteä korjaamaan.

Saadaanko tulevaisuudessa kaikki rikokset ratkaistua?

En usko, että tulevaisuudessakaan kaikkia ratkaistaan. Rikospaikan voi sotkea niin helposti vaikka levittämällä paikalle ison tuhkakupin. Tulevaisuudessa tutkinta voi kyllä olla nopeampaa ja halvempaa.

Jari Louhelainen

  • Molekyylibiologi ja DNA-tutkija. Helsingin yliopiston biokemien dosentti, tutkijana Liverpoolissa. Kouluttaa rikostutkijoita.
  • Asuu Britanniassa vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa. Muutti pois Suomesta 21 vuotta sitten.
  • Alkoi tutkia Viiltäjä-Jackin tapausta vuonna 2011.
  • Jari Louhelaisen ja Russell Edwardsin kirja Viiltäjä-Jack: Kuinka paljastimme murhaajan (Gummerus) ilmestyi syyskuussa. Englanninkielinen kirja ilmestyi syksyllä 2014.
Antti Tuisku ja Erin nähdään yhdessä myös Idols-ohjelman tuomareina. Kuva: Sanoma-arkisto

Aamukuuteen-kumppani Erin on nyt selvittänyt hämmentävän ilmaisun merkitystä.

”Hei beibi, täs on menny liikaa päivii.
Et ei oo päästy lonimaan, mitä me soditaan.”

Ensimmäisellä kerralla Antti Tuiskun Aamukuuteen-sinkun sanat eivät avaudu. Tai ainakaan yksi niistä. Se ei avaudu vielä toisella eikä kolmannellakaan kuuntelukerralla.

Mitä ihmettä ”lonimaan” tarkoittaa?

”Beibi, kun sä katsot mua ja pyydät mua punkkaas lonimaan.”

”Korvamatomateriaalia.” ”Niin loistava.” Antti Tuiskun fanit ovat hehkuttaneet uutta biisiä paljon eri somekanavilla. Mutta tietävätkö hekään, mitä oikeastaan tarkoittaa lonimaan-ilmaisu, joka toistuu kappaleessa?

Biisin feat-osuuden esittää Erin, joka kertoi maanantaina ”lonia”-ilmaisun merkityksen:

– Lonia-sanaa käytetään ku halutaan ns. muffailla, eli lonia, eli vähän kiehnätä ja pussailla, Erin kirjoitti sosiaalisen median tilillään.

Erinin Instagram-päivitykseen on ehtinyt jo tulla kommentteja, mitä muuta lonia-verbi tarkoittaa eri puolella Suomea.

”Meillä päin lonia tarkoittaa hypistelyä.”

– Meillä päin lonia tarkoittaa hypistelyä. Esim. shoppailemassa lonitaan kaikki hyllyt tai rekit, kuvailee Instagram-käyttäjä Kreettalu.

– Mulle tulee mieleen se, kun joku lonii konvehtirasiasta parhaat, sanoo Izmo58.

”Sitä ihteensä”

Antti Tuisku julkaisi uuden sinkkunsa viime viikolla. Se on mukana uudella albumilla Anatude, joka julkaistaan 15. syyskuuta.

Sunnuntaina Antti Tuisku iloitsi Aamukuuteen-kappaleen Spotify-menestyksestä ja julkaisi Instagram-tilillään kuvan, jossa oli selittävä hashtag #lonimaanonlappiajatarkoittaasitäihteensä.

 

Mitä sanoo sanakirja?

Urbaanissa sanakirjassa lonia tarkoittaa ”valita, lajitella, etsiä jotain asiaa jonkin joukosta”.

Esimerkit:

1. älä loni kaikkia lihapaloja siitä kastikkeesta
2. trafi kielsi rekisterikilpien lonimisen, pitää ottaa järjestyksessä eikä välistä

Kunniaväkivalta saa Suomessakin monia muotoja. Yksi niistä on se, että nuorille pojille sallitaan paljon enemmän vapauksia kuin samanikäisille tytöille, kertoo Helsingin Sanomien haastattelema kurdinainen.

Kolmekymppinen kurdinainen kertoo Helsingin Sanomissa lapsuuden rajusta silpomiskokemuksestaan ja siitä, miten lähipiiri pyrkii rajoittamaan varttuvan tytön ihmisoikeuksia perheen kunnian nimissä.

”Mun oli pakko lähteä pois kotoa.”

– Ensin sinut leikataan, sitten kielletään uiminen, sen jälkeen et saa tavata poikia. Kun olin 17-vuotias, mun oli pakko lähteä pois kotoa. Mun oli pakko tehdä raju askel mun vanhemmille ja perheelle, nimettömäksi jäävä nainen kertoo.

THL määrittelee kunniaväkivallan viittaavan psyykkiseen painostukseen tai suoraan väkivaltaan. Se liittyy ajattelutapaan, jossa kunnia on koko perheen ja suvun yhteinen asia. Koska yksilöiden teot vaikuttavat koko yhteisön kunniaan, käyttäytymisen tulee olla siveellistä ja tietyn seksuaalimoraalin mukaista.

Tytöillä ja pojilla eri säännöt

Kurdinainen kokee, että hänen elämäänsä ja oikeuksiaan rajoitettiin voimakkaasti erityisesti nuoruudessa. Nainen ympärileikattiin nelivuotiaana pakolaisleirillä, ja hän oli vähällä kuolla operaatioon. Taustalla oli perheen pyrkimys saada tytär hyviin naimisiin.  

”Pojilla oli enemmän mahdollisuuksia. He saivat mennä vapaammin.”

– Kun olin joku 7–8-vuotias, niin muistan, että oli aika, jolloin joka ilta, kun menin nukkumaan, rukoilin vaan, että tulen pojaksi. Halusin ne poikien oikeudet. Koska jo silloin näin, että pojilla oli enemmän mahdollisuuksia. He saivat mennä vapaammin, kurdinainen kertoo HS:n haastattelussa.

– Mitä vanhemmaksi tulin niin sitä enemmän minulta alettiin kieltämään kaikenlaisia asioita. Multa riistettiin ihmisoikeuksia, mitä enemmän tytöstä naiseksi kasvoin.

Vaara joutua uhriksi

Ympärileikkausten ja kunniaväkivallan uhka on todellinen myös Suomessa.

– Ympärileikkausperinne elää Suomessakin, sanoi Ihmisoikeusliiton asiantuntija Solomie Teshome Me Naisten haastattelussa. 

Suomessa ei ole tullut esiin yhtään tapausta, että maahanmuuttajataustaisia tyttöjä olisi ympärileikattu täällä. Monilla tytöillä on kuitenkin vaara joutua silpomisen uhriksi matkalla vanhempiensa kotimaassa.

– Epäilyt voivat herätä esimerkiksi, jos tyttö on lähdössä yhdessä vanhempiensa tai toisen vanhemman kanssa kotimaahansa. Vaikka niin, että vain perheen tyttö on lähdössä, muut sisarukset eivät.

Solomie kertoi saavansa konsultointipuheluita terveydenhoitajilta tällaisista aiheista etenkin keväisin lomien kynnyksellä. Tyttöjen iät vaihtelevat taaperoista teini-ikäisiin.

– Kun tyttö on jo lähdössä matkalle ja herää epäilys, että hän joutuu silvotuksi, ollaan jo myöhässä, Solomie kertoi.

MillaR

Kolmekymppinen kurdinainen puhuu HS:ssä tyttöjen ja poikien erilaisesta kohtelusta: ”Ensin leikataan, sitten kielletään uiminen”

Naisten ympärileikkaus on törkeä rikos ja yhteiskunnnan pitäisi ottaa aktiivisempi ote tällaisen silpomisen estämisessä. Sama koskee myös poikien ilman lääketieteellistä perustetta olevia ympärileikkauksia, jota ei tietysti voi verrata naisten leikkaukseen, mutta on ihan yhtä perusteetonta. Suomi ei ole sivistysvaltio ennenkuin tällaiseen lapseen kohdistuvaan väkivaltaan puututaan todenteolla.
Lue kommentti

Maria Veitola kertoo Instagramissa uuvuttavasta työviikostaan, joka vaati lopulta veronsa ja ajoi lepäämään.

Maria Veitola, 44, kertoo Instagramissaan haastavasta työviikostaan esimiehenä. Veitolan mukaan voimat hupenivat oman kunnianhimon ja muiden ihmisten takia. Veitola työskentelee tällä hetkellä muun muassa Radio Helsingin sisältöjohtajana.

– Vaikka sitä kuinka yrittää huolehtia oman elämänsä kohtuullisuudesta ja selkeydestä, esinaisena altistuu sille, että on muita ihmisiä jotka sanovat, että ”en mä jaksakaan tai ei mua huvitakaan, vaikka mä lupasin”. Sitten se kaikki kaatuu tietty mun päälle, koska se on mun duuni – tavallaan – selvittää sotkut ja tilanteet, Veitola kirjoittaa.

 

Esimiestyössä -tai siis mit vit- esiNAIStyössä parasta ja pahinta: ihmiset. Oon ite tehnyt himmeen duunin siinä että tunnistan omat rajani esim. jaksamisen suhteen ja huolehdin niistä. Tää asia on muuten suoraan yhteydessä luotettavuuteen. Mutta: Vaikka sitä kuinka yrittää huolehtia oman elämänsä kohtuullisuudesta ja selkeydestä, esinaisena altistuu sille, että on muita ihmisiä jotka sanovat, että "en mä jaksakaan tai ei mua huvitakaan, vaikka mä lupasin". Sitten se kaikki kaatuu tietty mun päälle, koska se on mun duuni -tavallaan- selvittää sotkut ja tilanteet. No, viime viikko olikin sitten ihan hirveä edellämainituista syistä. Sata palloa ilmassa ja yritin jongleerata parhaani mukaan ja tehdä viisaita päätöksiä. Torstaipäivä meni paniikkihäiriön ja migreenin reunalla koska kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa. Kun työkaveri yritti halata, sanoin että "älä koske koska alan itkemään enkä pysty lopettamaan". Se on kamalaa kun oma elämänhallinta menee siitä syystä, että muut ei hallitse elämäänsä. Sit tähän liittyy vielä oma kunnianhimo: en tyydy keskinkertaisuuteen. Pääsisin itse helpommalla jos tyytyisin. Mutta kun en halua. Haluan tehdä työni mahd hyvin. Perjantaina laitoin työpaikalle viestin että en tuu töihin, meen metsään makaamaan sammalmättäälle koska muuten oon kohta jossain akuuttipäivystyksessä. Onneks oli mökkiviikonlippu buukattu veljen perheen kanssa. Tarinan opetus: menkää metsään ja olkaa rakkaittenne kanssa jos ja kun ahdistaa ja kaikki kaatuu päälle. Se saattaa auttaa. Ja pyytäkää apua. Mä pyysin ja onneks mun ihanat työkaverit antoi tukea ja apua. Ja Radio Helsingin sisältöjohtajana ilmoitan, että meidän syysohjelmisto starttaa viikon päästä maanantaina. Mukana mm. uusi, ihana aamushow. #bosslady #radiohelsinki 📻❤️

Henkilön Maria Veitola (@mariaveitola) jakama julkaisu

Instagram-päivityksen mukaan Veitola sai viime viikon lopulla jopa fyysisiä oireita.

”Kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa.”

– Torstaipäivä meni paniikkihäiriön ja migreenin reunalla koska kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa. Kun työkaveri yritti halata, sanoin että ”älä koske koska alan itkemään enkä pysty lopettamaan”.  Se on kamalaa kun oma elämänhallinta menee siitä syystä, että muut ei hallitse elämäänsä. 

– Perjantaina laitoin työpaikalle viestin että en tuu töihin, meen metsään makaamaan sammalmättäälle koska muuten oon kohta jossain akuuttipäivystyksessä, Veitola kirjoittaa.

Instagram-kuvassa Veitola todella näyttää makaavan keskellä metsää. Hän myös neuvoo muita työstään ahdistuneita tekemään samoin.

– Menkää metsään ja olkaa rakkaittenne kanssa jos ja kun ahdistaa ja kaikki kaatuu päälle. Se saattaa auttaa. Ja pyytäkää apua. Mä pyysin ja onneks mun ihanat työkaverit antoi tukea ja apua.

Veitola on aikaisemmin kertonut, että viime vuosi oli hänelle yksi rankimmista. Hänen isänsä kuoli, ja kodista paljastui paha sisäilmaongelma. Nämä asiat vaikuttivat myös hänen parisuhteeseensa.

Sosiaalisen median mukaan Ohtosesta tuli avioitumisen jälkeen Ohtonheimo.

Luontokuvaaja ja toimittaja Kimmo Ohtonen avioitui Laura-vaimonsa kanssa viime lauantaina. Pariskunta vaihtoi ilmeisesti samalla sukunimensä Ohtonheimoksi. Molemmat löytyvät nyt nimittäin Facebookista sillä nimellä. Toimittaja kertoi avioliitostaan myös Instagramissa.

– Kannan sydäntäsi. Kannan sitä sydämessäni. Eilen sanoimme "tahdon" kauniin perheemme ja ystäviemme edessä. Kiitos teille kaikille, rakastamme teitä paljon, Ohtonheimo hempeilee sunnuntaina Facebookissa julkaisemansa kuvan yhteydessä.

Kimmo Ohtoheimo on suomalainen luontokuvaaja ja -toimittaja. Hän tuli tunnetuksi uituaan Saimaalla 140 kilometrin matkan saimaannorpan hyväksi. Tempauksestaan Ohtonen palkittiin Kultaisella Venlalla vuoden TV-tekona 2013.

 

They said Yes! 😍#ohtonheimot

Henkilön Riikka Kantinkoski (@weekdaycarnival) jakama julkaisu