On se vaan kuuma kinkku.

Totta kai. Naturalmente! Juuri näinhän sen piti mennä. Jos joku korkeampi käsi jossakin jotakin käsikirjoitusta kirjoittaa, niin eiköhän alusta asti ole ollut selvää, että Javier Bardem, 40, Espanjan lahja maailman naispuoliselle elokuvayleisölle, löytää rinnalleen maailman kauneimman näyttelijättären Penélope Cruzin, 35. Ja sitten nämä söpöläiset rakastavat toisiaan aikojen loppuun saakka ja täyttävät maan suklaasilmäisillä pikku-Javeilla ja pikku-Peneillä.

Tosin tähän tarinaan kuuluu pari mutkaa matkaan ja muutama vuosi, joiden aikana kumpikin häröili tahoillaan. Eikä jälkikasvusta ainakaan ihan vielä ole raportoitu.

Jo uransa alussa Espanjassa yhdessä näytelleet tähdet ovat tunteneet toisensa pian toistakymmentä vuotta. Kansainväliseen kuuluisuuteen he singahtivat 90-luvun alussa Bigas Lunan aistillisessa elokuvassa Kinkkua kinkkua, jossa vähän päälle parikymppinen Javier esitti härkätaistelijan urasta ja Penélopesta haaveilevaa ja munaskuitaan kourivaa panojätkää. Heidät nähtiin seuraavina vuosina yhdessä neljässä muussakin elokuvassa.

Javierin ja Penélopen lempi leimahti kuitenkin vasta aikuisiällä, kun he kaksi vuotta sitten filmasivat yhdessä Woody Allenin Vicky Christina Barcelonaa. Hollywoodin kuumimpiin näyttelijöihin kuuluva pari yritti salata suhteensa mahdollisimman pitkään, mutta tällä hetkellä koko elokuvamaailma kohisee espanjalais-tähtien romanssista.

Tuoreimpien huhujen mukaan Javier olisi taltutettu ja hän olisi – viimein – kosinut tyttöystäväänsä kollega Salma Hayekin häissä kauniista tunnelmasta liikuttuneena. Ajoituksesta ja suhteen laadusta pariskunnalla kun kuulemma on ollut jatkuvasti erimielisyyksiä. Penélopella on ollut kiire naimisiin, mutta Javier on jarrutellut. Se on hänelle tyypillistä: eihän mies ole koskaan hötkyillyt työasioissakaan, vaan tehnyt aina niin kuin on katsonut itselleen parhaaksi.

Namupala haluaa olla vakava

Javier-parka. Minkäs mies latinorakastajan ulkonäölleen mahtaa. Urheilijan kroppa, sopivasti rujo naama ja ruskeat raukeat silmät ovat paketti, josta moni voi vain haaveilla. Menneisyys rugby-pelaajana sekä hyvät geenit ovat taanneet näyttelijälle raamit, joiden varaan leffarooleja on ollut helppo rakentaa. Vinosta nenästään Javierin taas on kiittäminen tuntematonta vastaantulijaa baarissa. Monen mielestä se tuo muuten täydellisiin kasvoihin miehekästä karismaa ja rosoa.

Tähden omasta mielestä hänen ulkonäköönsä kiinnitetään tietenkin ihan liikaa huomiota. Tähti valittiin viime vuonna People-lehden maailman seksikkäimpien miesten listalle, mutta hän on tehnyt kaikkensa, jottei jämähtäisi seksisymboliksi. Javier on rakentanut uraansa vakavien roolien kautta ja ollut vaikka filmaamatta, jos kiinnostavia töitä ei ole ollut tarjolla. Tehtyään mielestään riittävästi testosteronia uhkuvan nuoren kollin rooleja elokuvissa – joiden nimet Kinkkua, kinkkua, Kultaiset munat ja Tissi ja kuu eivät jätä mitään epäselvää – Javier lopetti hommat kahdeksi vuodeksi ja jäi odottamaan oikeanlaista roolia. Javier on kertonut, että heroiinileffa Running Out Of Time (1994) avasi hänen silmänsä näkemään, mistä näyttelemisessä on kyse: se ei ole pelkkä ammatti vaan tapa ilmaista itseään. Tuon leffan jälkeen Javier oli entistä halutumpi ja hänet nähtiin entistä monipuolisimmissa rooleissa. Komistus on häikäissyt muun muassa kuubalaisena homorunoilijana, ruumiiseensa sidottuna neliraajahalvauspotilaana ja mielipuolisen tappajana.

– Unelmani olisi, että vanhana laittaisin kaikki roolihahmoni samaan huoneeseen ja huomaisin, ettei heillä ole mitään sanottavaa toisilleen, koska heillä ei ole mitään yhteistä. Urani alussa kaikessa oli kyse ulkonäöstä, mikä on minusta väärin. Nuorena saat tehdä itsesi näköisiä rooleja – pidät siitä tai et. Kyse on pelkästä fysiikasta. Mutta ihmiset vanhenevat ja lihovat, ja sitten homma loppuu, Javier on sanonut haastattelussa.

Leffaklaanin perillinen

Ja kyllähän Javier tietää mistä puhuu. Javierin isoisä ja äiti Pilar Bardem ovat kotimaassaan tunnettuja näyttelijöitä, eno ohjaa ja myös sisarukset pyörivät alalla. Las Palmasissa Kanarian saarilla syntynyt ja Madridissa kasvanut taiteilijasuvun vesa näki jo pienenä näyttelijän ammatin hyvät ja huonot puolet. Muun muassa televisiosarjoissa ja Pedro Almodóvarin elokuvissa esiintynyttä Pilar-äitiä toisinaan ylistettiin, ja seuraavana hetkenä hän joutui elättämään perheensä siivoojan töillä. Yksinhuoltajaksi Pilar oli jäänyt kuopus Javierin ollessa kolmivuotias, kun hän erosi lastensa väkivaltaisesta isästä. 1970-luvun katolisessa Espanjassa avioero oli ennen kuulumatonta, mutta Pilar ei ole muutenkaan mikään tavallinen rouva. Paitsi näyttelijäntöistään hänet tunnetaan äänekkäistä mielipiteistään. Pilar on taistellut niin naisten oikeuksien, näyttelijöiden työolosuhteiden kuin vapaamielisemmän katolisen kirkon puolesta. Äiti Pilar onkin Javierin elämässä tärkeä hahmo ja esikuva, jota kenen tahansa naisen on vaikea ylittää.

Bardemeiden suvussa näyttelijän työ taitaa olla kohtalo, jota on vaikea kiertää. Ennen alalle päätymistään Javier suunnitteli ihan toisenlaisia uria. Hän pelasi rugbya Espanjan maajoukkueessa ja opiskeli kuvataiteita Madridin kuuluisimmassa taidekoulussa haaveenaan maalarin ammatti, muttei lopulta kokenut olevansa riittävän lahjakas uudeksi Picassoksi. Elokuviin Javierin houkutteli Bigas Luna, jonka surrealistinen, aistillinen ja humoristinen tyyli kolahti nuoreen mieheen.

– Perheeni takia tiesin, että tämä voi olla koko elämän kestävä ammatti, jos onnistuu ensin ansaitsemaan alan arvostuksen. Mutta itsetunnon on oltava vahva eikä muiden mielipiteiden pidä antaa vaikuttaa.

– Parasta työssäni on, että siinä saa luvan mennä toisten ihmisen nahkoihin, katsella maailmaa vieraan silmin. Roolien läpi oppii myös ymmärtämään itseään.

Sydän aina Espanjassa

Espanjassa Javier on supertähti, ja maailman näyttelijöiden ykköskaartiin hänet on voinut laskea jo vuosia. Rakkautta koleran aikaan -ohjaaja Mike Newell on kehunut Javieria yhdeksi parhaista näyttelijöistä, joiden kanssa hän on työskennellyt. Hän on verrannut suklaasilmän heittäytymiskykyä Al Pacinoon taituruuteen.

– Javier on niin sulautunut roolihahmoonsa, että jos unohdan huutaa poikki, ennen kuin hän poistuu kuvauspaikalta, hän kävelee ulos ja jatkaa toista elämäänsä roolihahmona.

Newell on paljastanut, että Javier on itsekriittinen ja inhoaa itsensä katselemista valkokankaalta. Erityisen herkkä hän on murtuneen nenänsä suhteen.

Javier itsekin kertoo suhtautuvansa työhönsä vakavasti. Hän uskoo käyvänsä loputtomine kysymyksineen ohjaajien hermoille. Huipputähti on myös kertonut, ettei työ ole koskaan käynyt häneltä leikiten, sillä toisin kuin ehkä uskoisi, hän on pohjimmiltaan ujo ihminen.

– Mutta mitä tahansa sitten olenkin, niin laiska en ole, Javier sanoo.

Se on helppo uskoa. Äidinkielenään espanjaa puhuva tähti on nähnyt paljon vaivaa pärjätäkseen englannilla, jota suuret Hollywood-roolit vaativat. Edelleenkin englanniksi näytteleminen vaatii häneltä enemmän vaivaa kuin kotikielellä työskentely. Englannin kielessä Javier tosin sai 13 vuoden ajan intensiiviopetusta, sillä hän seurusteli kieltenopettaja-kääntäjä Christina Palesin kanssa. Pari erosi, ennen kuin Javier alkoi tapailla Penélopea.

Javier on ollut tiukka yksityiselämänsä suhteen, mutta selvää on, että komistuksella on riittänyt vientiä naismaailmassa. Image-lehden haastattelussa viime vuonna hän myönsi nuorena olleensa kuin Kinkkua kinkkua -leffassa esittämänsä panomies Ramon: jakaneensa kinkkua. Javierin nimi yhdistettiin Meri sisälläni -elokuvan vastanäyttelijättäreen Belen Ruedaan, mutta pari ei koskaan myöntänyt romanssia. Ennen kuin romanssi Penélopen kanssa roihahti, Javier kuherteli rantakuvissa itseään 12 vuotta nuoremman tv-tähtösen Veronica Belinchonin kanssa.

Mutta mikä saa tähden pysymään Espanjassa, kun rapakon takana riittäisi rooleja niin paljon kuin jaksaa paiskia?

Javier on sanonut olevansa liian vanha ja laiska vaihtamaan maisemaa pysyvästi. Atlantin takana asuminen antaa myös sopivaa etäisyyttä Hollywoodin säpinöihin, eikä joka roolia tule ahneuksissaan otettua vastaan.

– Tykkään pitää breikkiä isojen töiden välillä ja valmistautua huolella seuraavaan rooliin. Jotkut näyttelijät tekevät töitä ansaitakseen paljon, mutta raha ei ole koskaan ollut minulle tärkeintä. En tarvitse monia autoja tai taloja.

Eikä tähden arki Los Angelesissa olisikaan helppoa: Javier ei nimittäin osaa ajaa autoa.

– Vihaan ja pelkään autoja. Tunnen autossa istuessani samaa pelkoa kuin monet lentokoneessa, Javier on paljastanut.
Amerikkalaisen ja espanjalaisen elokuvan isoimpana erona Javier pitää suhtautumista väkivaltaan ja seksiin.

– Espanjassa emme pelkää seksiä elokuvissa. Perseen näyttäminen ei ole ongelma, mutta väkivalta on. Tuskinpa olet nähnyt monta espanjalaista räiskintäelokuvaa, sillä pelkäämme aseita. Tunteita sen sijaan rakastamme.

Muutoin Amerikassa ja Espanjassa työskentely ei hänestä ole kovinkaan erilaista: näyttelijän työ ja siihen liittyvä pelko ja epävarmuus ovat samanlaisia kaikkialla.

Penélopen viemää

Mutta takaisin Javierin ja Penélopen rakkauselämään, jossa tunteet ja kipinät aika ajoin singahtelevat. Vaikka pari on parhaansa mukaan pitänyt matalaa profiilia, yhtä sun toista tiedonmurua on julkisuuteen vuotanut. Vaikka suhdetta on kestänyt vain kaksi vuotta, pariskunnan on jo kerran uumoiltu eronneenkin – niin verisesti Penélope oli suuttunut siipalleen yhteisten suunnitelmien tärvelemisestä. Pari oli sopinut viettävänsä Vicky Christina Barcelonan kuvausten jälkeen yhteisen sapattivuoden, jotta he olisivat voineet keskittyä toisiinsa ja suhteeseensa. Yhteisen irtioton ja laatuajan takia Penélope oli kieltäytynyt monesta hyvästä elokuvasta, mutta loppujen lopuksi Javier ei osannut sanoa ei houkuttelevalle työtarjoukselle. Penélopen kanssa biitsillä makoilun sijaan mies karkasi kuvauksiin, ja vuoden lopussa hänet nähdään valkokankaalla ihailemansa Alejandro Gonzalez Inarritún Biutiful-elokuvassa.

Selvää myös on, että Penélopen biologinen kello tikittää kovaa. Penélopen veljen mukaan espanjalaistähtönen ihailee suuresti Angelina Jolieta ja hän haluaisi pian tehdä angelinat eli adoptoida lapsen Intiasta. Javier ei ole lainkaan yhtä valmis asettumaan aloilleen kuin suur-perheestä haaveileva tyttöystävänsä.

Viimeisten huhujen mukaan Penélope olisi keväällä esittänyt Javierille uhkavaatimuksen: joko kosit pian tai tämä tyttö lähtee! Tilanteesta hämmentyneen Javierin kerrotaan kääntyneen äiti-Pilarin puoleen neuvojen toivossa. Ja kun äiti on kehottanut pitämään kiinni lahjakkaasta tyttöystävästä, Javier on polvistunut ja esittänyt tuon Penélopen kauan kaipaamaan kysymyksen.

Jos näin on, häitä saatetaan tanssia vielä tänä vuonna. Se saisi Madridin ja Hollywoodin sekaisin: ovathan Javi ja Penélope niin toisensa ansainneet!

Näistä muistat hänet:
Kinkkua, kinkkua (1992)
Before Night Falls (2000)
Lihan värinä (1997)
Meri sisälläni (2004)
Rakkautta koleran aikaan (2007)
Menetetty maa (2007)
Vicky Cristina Barcelona (2008)

Before Night Falls

Javier Ángel Encinas Bardem
Syntynyt
: 1.3.1969 Las Palmasissa Kanarialla.
Äiti: Näyttelijä Pilar Bardem.
Sisarukset: Vanhemmat sisarukset Carlos ja Monica ovat myös alalla.
Horoskooppi: Kalat.
Pituus: 183 senttiä.
Puoliso: Seurustelee näyttelijä Penélope Cruzin kanssa.
Saavutukset: Ensimmäinen espanjalainen Oscar-ehdokas elokuvasta Before Night Falls (2001). Ensimmäinen Oscarilla palkittu espanjalainen saadessaan parhaan miessivuosan palkinnon roolistaan Coenin veljesten Menetetyssä maassa (2008). Tappajan hahmolle ropisi muitakin palkintoja, muun muassa Golden Globe ja BAFTA. Javier on uransa aikana palkittu useasti Goyalla, joka on Espanjan arvostetuin elokuva-alan tunnustus.

Tuoreimmat käänteet

Javier ja Penélope menivät naimisiin heinäkuussa 2010.

Pariskunnan esikoinen syntyy ensi vuonna.

Javierin ja Julia Robertsin tähdittämä Eat Pray Love saa ensi-iltansa 8.10.2010.

Javier on vahvoilla uusissa Oscar-veikkauksissa elokuvasta Biutiful, joka tulee Suomeen tammikuussa.

Tätä et tiennyt Javierista

1. Javierin äiti Pilar Bardem on tunnettu espanjalaisen näyttelijätär ja esiintynyt muun muassa Almodóvarin elokuvassa Lihan värinä yhdessä poikansa nykyisen heilan Penélope Cruzin kanssa.

2. Javier omistaa Madridissa ravintolat Bardemcilla ja Corazon Loco, joita pyörittää hänen siskonsa Monica.

3. Javierilla ja Penelopella on molemmilla Monica-niminen sisko.

4. Javier on sanonut, ettei hän usko Jeesukseen, vaan Al Pacinoon.

5. Kulkee joskus valeasussa tarkkaillakseen ihmisiä roolejaan varten.

6. Javier ei käytä alkoholia mutta on ketjupolttaja.

Sara La Fountain toivoo Australiassa tehdystä ruokaohjelmasta kansainvälistä läpimurtoa. Hänen uransa alussa tv-kokin työtä ei pidetty erityisen coolina. –Olen esimerkki siitä, että unelmiaan toteuttaessa ei pidä kuunnella muita kuin itseä.

Sara La Fountainin, 35, vasemman käden ranteessa on herkällä kaunokirjoituksella tatuointi Je suis. Se on ranskaa ja tarkoittaa minä olen.

Tatuointi oli Saran ensimmäisiä ja taiteiltiin iholle viitisen vuotta sitten.

Je suis on Saralle voimalause.

– Se muistuttaa, etten saa hukata itseäni ja rohkaisee pysymään itsenäni mitä tahansa ympärillä tapahtuukaan.

Seuraava tatuointi löytyy oikeasta kädestä, keskisormen sivustalta. Leikkisällä fontilla kirjoitettu sana Delicious tulee näkyviin aina, kun Sara viipaloi tai silppuaa.

Sara asettelee tatskansa vierekkäin ja pyrskähtää nauruun. Niistä syntyy teksti Je suis delicious, minä olen herkullinen.

Snägärille ja naimisiin

Rohkaisevat voimasanat kannustivat Saraa jo silloin, kun niitä ei vielä ollut hänen ihollaan. Parikymppinen Sara teki menestyksekkäästi mallintöitä, mutta oli teinistä asti tuntenut paloa muuhun. Hän ihaili television Jyrki Sukulaa ja Bon Appétit -sarjaa ja haaveili urasta ruuan parissa.

– Tuohon aikaan tv-kokin töitä ei nähty erityisen coolina. Sain selitellä paloani ja haluani ja kohtasin vähättelyä, kun kerroin haaveistani, Sara kertoo.

– Kun ilmoitin pyrkiväni kokkikouluun, minulle kuittailtiin, aioinko töihin snägärille. ”Menisit sinäkin vain naimisiin”, sanottiin. Vähättely tuntui pahalta, muttei lannistanut.

” Olen hirvittävän allerginen negatiivisuudelle.”

Kurjat puheet olivat kuin lisäkipinöitä Saran haaveille. Heti ylioppilaskirjoitustensa jälkeen hän palasi lapsuusvuosiensa ja isänsä kotimaahan Yhdysvaltoihin ja aloitti opiskelut amerikkalaisten vanhimmassa ruokayliopistossa, Culinary Institute of Americassa.

Siitä se ajatus sitten lähti – idea ruokamaailman valloituksesta omannäköisellä otteella.

– Olen hirvittävän allerginen negatiivisuudelle. Se, ettei tuosta kuitenkaan tule mitään, on tyhmintä, mitä nuorelle voi sanoa, Sara napauttaa.

– Olen esimerkki siitä, että unelmiaan toteuttaessa ei pidä kuunnella muita kuin itseään. Positiivisuus, ilo ja usko pystymiseeni ovat saaneet aikaan eniten onnistumisia.

Golfia kenguruiden kanssa

Sarasta ei tullut snägärimyyjää vaan kokkaamisen monitoimiyrittäjä. Hän on kehitellyt reseptiikkaa, ateriakonsepteja, tv-ohjelmia ja ruokakirjoja, uusimpana viime viikolla julkaistu Sara’s Australia – raikas ruokamatka.

Kirja syntyi ideoista, joita Sara keräsi kahden kuukauden kuvausmatkallaan Australiassa. Siellä filmattiin yhdeksänosainen tv-sarja Sara’s Australia Unveiled, joka leviää 147 maahan National Geographicin sekä Australian television kanavilla. Ohjelman odotetaan tavoittavan jopa yli miljardi katsojaa.

Ruuan ja matkailun yhdistävä sarja esittelee Saran haastattelijana ja ohjelman emäntänä, joka kokkaa paikallisten vieraidensa kanssa. Maisemat vaihtuvat muun muassa Alice Springsistä Melbourneen. Darwinissa Sarah laittoi ruokaa yhdessä aboriginaalien kanssa ja ihaili alkuperäiskansan luontotuntemusta.

– Reissu oli minulle todellista elämysmatkailua. Pelasin golfia greenillä viidenkymmenen kengurun keskellä. Ja katsos tätä! Sara näpäyttää videon kännykkänsä näytölle.

Videolla Sara seisoo lammen reunalla, kun yhtäkkiä alligaattori pyyhkäisee hänen jalkojensa juuresta. Nauhalta kuuluu Saran kiljunta: ”Oh my god!”

– Tai kun kesken helikopterilennon pilven reunaan ilmestyi rainbow, sateenkaari, ja me lensimme sen halki, Sara listaa reissun erityisimpiä hetkiä.

– Tällaisissa hetkissä sitä tajuaa olevansa blessed. Olen siunattu.

Kuin vuorenvalloitus

Saran ohjelmia on esitetty kansainvälisesti aiemminkin, mutta uusin tuotanto on ylivoimaisesti suurin. Sitä suunniteltiin ja kehiteltiin parin vuoden ajan.

– Olen ylpeä siitä, mitä olen saavuttanut. Iloitsen arvostuksesta, jota olen saanut maailmalla. Matkani tähän pisteeseen ei ole ollut mikään walk in a park, ei todellakaan leppoisa päiväkävely. Kyllä tämä on kuin olisin vuorelle kiivennyt, Sara sanoo.

– Olen pedantti enkä anna helpolla periksi. Jos projekti vaatii seitsemänpäiväistä työviikkoa, sitten se tehdään. Töissä näkyy napakka ja vakava puoleni.

”Laitoin henkilökohtaisen elämäni odotustilaan.”

Saran puheessa toistuvat sanat kiire ja työ. Sille hän on tietoisesti omistautunut kuluneet viisi vuotta – aina siitä lähtien, kun seitsemän vuoden suhde ohjaaja Antti J. Jokisen kanssa päättyi. Töissä on voinut mennä kuukausia ilman yhtään vapaapäivää, tai New Yorkin palaveriin on pitänyt lähteä päivän varoitusajalla. Välillä Sara on tuijottanut kalenteriaan ja laskeskellut, missä kohdassa ehtisi nukkua.

– Olen halunnut toteuttaa haaveeni uralla, ja se on vaatinut paljon duunia. Laitoin henkilökohtaisen elämäni vähän niin kuin odotustilaan, Sara myöntää.

Kuluttava tahti on herättänyt huolehtimaan jaksamisesta. Kesken lounaan Sara kaivaa laukustaan tutun amerikkalaislääkärin suosittelemat vitamiinikapselit. Reissukassissa kulkee aina sopiva kokoelma viherjauheita. Saran mielestä ne auttavat jaksamaan epäsäännöllistä elämää.

– Kokeile mun kynsiä, miten kovat ne ovat. It’s really working! Sara intoilee vitamiinikuurinsa tuloksista.

Sara hakee voimaa myös liikunnasta: kuntosalilta sekä yin-joogasta, jota Saran apukokki hänelle suositteli. Joogasta on löytynyt apu rauhoittumiseen ja keskittymiseen.

– Kaipaan rauhaa ja rauhoittumista ja tunnen, että nyt on niiden aika. Matkalaukkuelämää on kestänyt niin pitkään, että haluan löytää tasapainon työn, matkustamisen ja muun elämän välille, Sara kuvailee.

– Vaikka rakastan New Yorkia, ja se on pitkään ollut toinen kotini, juuri nyt en jaksa kaupunkia, joka ei pysähdy koskaan. Oma koti Suomessa on tärkeä maadoittaja.

Puhdas pöytä, tilaa rakkaudelle

Suomi silti tuskin koskaan jää Saran ainoaksi kodiksi. Suvun, ystävien ja työn ansiosta amerikkalaisuus elää hänessä vahvana. Rivien välistä voi lukea, että myös ihmissuhderintamalla Saralla on jotain meneillään maailmalla.

”Olen saanut kokea isoja rakastumisia.”

– Elämässäni on nyt puhdas pöytä ja aikaa rakkaudelle. Olen siihen valmis. Viime vuodet ovat olleet minä, minä -aikaa, nyt voisi olla me-aika, Sara sanoo.

– Nyt haluan kuitenkin miettiä rauhassa enkä tehdä hätiköityjä päätöksiä.Sara kuvailee itseään parisuhdetyypiksi, joka ihastuu täysillä mutta harvoin.

– Olen saanut kokea isoja rakastumisia ja tuntea täysillä. Nuorena oli muutama ihastuminen ja sitten pitkä parisuhde, joka ei valitettavasti ollut se oikea. Enää en jahtaa jotain haaveihmistä. Tässä iässä tiedän jo, mistä tykkään ja mistä en, mutta olen myös valmis kompromisseihin.

Sara toivoo jakavansa elämänsä sellaisen ihmisen kanssa, joka ymmärtää Saran työn julkisuutta ja epäsäännöllisyyttä. Mustasukkaisuus ajasta tai toisen urasta voi näivettää suhteen nopeasti. Siksi suunnitelmat on paras tehdä yhdessä.

– Arvostan sitä, että toisella on kokemusta samanlaisesta elämänkoulusta ja samankaltainen ymmärrys elämästä. Vaikka olen kokenut monia myllerryksiä, olen kiitollinen niistä kaikista. Olen onnellinen ja haluan jakaa sen tunteen toisen kanssa. Uskon, että all is gonna be fabulous.

Sara tuntee, että elämä on kasvattanut hänestä ymmärtäjän.

– Vaikka olen kupliva ja hymyilevä tyyppi, tunnen myös olevani vanha sielu ja eläneeni monta elämää. Minulle on kehittynyt ymmärtämisen taito, ja aistin helposti, mitä toisella on meneillään.

Armo, ihme ja usko

Moni Saran kiireisen vuoden tulos putkahtaa julki tänä syksynä.

Kirjan ja tv-ohjelman lisäksi kokki on mukana Elloksen pohjoismaisessa vahvojen naisten kampanjassa sekä lanseeraamassa uutta kännykällä tilattavien salaattien palvelua. Niiden ilmestyessä Sara suunnittelee huilivansa Suomessa, ehtivänsä ehkä luontoretkelle ja lukevansa kirjoja pitkästä aikaa.

– Välillä minun tarvitsee myös saada olla yksin. Tänä vuonna en ole ehtinyt viettää päivääkään itsekseni.

Sitten voisikin taas pyrähtää New Yorkiin ystävien ja suosikkitatuoijan luo. Nykissä on tehty Saran oikeassa jalassa näkyvät, hepreankieliset tatuoinnit ”armo” ja ”ihme”. Vasemmassa nilkansyrjässä on paksu musta risti.

– Se muistuttaa kuolemanjälkeisestä elämästä ja uskosta, jota ilman en ole mitään, Sara sanoo.

– Minulla on järjetön hinku ottaa uusia tatuointeja. Tänä vuonna on syntynyt niin monta tarinaa, jotka haluan saada iholleni.

Sara La Fountain

Ruoka-alan monitoiminainen syntyi Yhdysvalloissa 22.4.1981 suomalaisen äidin ja amerikanranskalaisen isän perheeseen.

Muutti lapsena Suomeen äitinsä kanssa. Vaihtoi kouluikäisenä nimensä Sarahista Saaraksi välttyäkseen kiusaamiselta. Sukunimi vaihtui Kuroseksi isäpuolen, arkkitehti Kosti Kurosen mukaan.

Saran velipuoli Alexander Kuronen pelaa amerikkalaista jalkapalloa Helsingin Roostersissa. Urheilu-uran lisäksi hän on valmistunut suunnittelijaksi.

Uusin ruokakirja Sara’s Australia – raikas ruokamatka ilmestyi viime viikolla.

Jare Tiihonen kertoo Kuukausiliitteen haastattelussa kärsineensä pahoista masennuskausista. Rankin romahdus tapahtui Los Angelesissa stadionkeikkojen jälkeen.

Cheek, oikealta nimeltään Jare Tiihonen, 34, kertoo Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa avoimesti mielenterveysongelmistaan.

Haastattelun mukaan Jarella on ollut elämänsä aikana useita masennuskausia, tuskatiloja ja paniikkihäiriöitä. Syksyllä 2009 Jare voi niin huonosti, että hoippui psykologin vastaaanotolle. Tämä suositteli käyntiä psykiatrilla. Siellä Jare sai kohtauksilleen diagnoosin: kaksisuuntainen mielialahäiriö. Psykiatri määräsi Jarelle Ketipinor-mielialakääkettä ja suositteli, että tämä kävisi terapiassa kerran viikossa.

Jaren mukaan hänen pahin romahduksensa tapahtui stadionkeikkojen jälkeen vuonna 2014. Cheek oli vuokrannut Los Angelesissa talon, jossa hänen oli tarkoitus äänittää biisejä Alpha Omega -albumilleen. Jare huomasi, että räppääminen ei onnistu, kun sanat eivät tulleet ulos suusta. Hän vajosi itseinhoon ja epäuskoon. Hän makasi iltapäivän studion lattialla, sikiöasentoon käpertyneenä.

"Jo pitkään olen voinut oikein hyvin."

Myöhemmin Jare arveli, että paha romahdus johtui lääkeannoksen pienentämisestä. Viisi vuotta aikaisemmin hän oli pienentänyt lääkkeen annostusta oma-aloitteisesti ilman lääkärin lupaa. Suomessa Jare hakeutui uudestaan psykiatrin puheille, ja annostusta nostettiin roimasti. Sen jälkeen hän kertoo voineensa hyvin.

– Jo pitkään olen voinut oikein hyvin.

– Ainoa huono puoli on se, että lääkkeiden takia en koskaan enää herää virkeänä. Käyntiin pääsemisesä menee aina vähintään tunti, Jare kertoo Kuukausiliitteessä.

Cheekin elämäkerta JHT Musta lammas ilmestyy ensi viikolla.

 

Uniikin Instagram-kuvista selviää, että Mikael Gabrielilla oli ystäviensä kanssa Vain elämää -kisakatsomo 300-neliöisessä omakotitalossaan.

Mikael Gabriel, 26, odotti somen perusteella innoissaan, että hänen Vain elämää -päivänsä tulisi televisiosta. Ja sieltähän se tuli perjantai-iltana. Kesällä kuvatussa jaksossa Mikaelilla oli tunteet pinnassa ja itkukin herkässä, mutta perjantaina tunnelma oli hiukan kevyempi räppäri Uniikin julkaisemista kuvista päätellen. Instagram-kuvista selviää, että Mikael oli järjestänyt kotiinsa kisakatsomon ja katsoi ohjelmaa parinkymmenen kaverinsa kanssa.

– Kisakatsomo Miklulla. Huh, miten kovia biisejä, Uniikki kirjoitti kuvatekstiin.

 

Kisakatsomo miklulla👌🏼 huh miten kovii biisejä!!🔥🔥🔥 #vainelämää

A photo posted by Uniikki (@daniuniikki) on

Mikael fiilisteli Vain elämää -päiväänsä kavereidensa kanssa. Kuvan perusteella hänen seuranaan oli Uniikin eli Jan Tolppasen lisäksi muun muassa moottoripyöräjengi Cannonballin johtaja Janne "Nacci" Tranberg.

Vain elämää -jaksossa Miklu kertoi, miten onnekas hän, kun hänellä on niin paljon ystäviä, jotka rakastavat häntä. Hän iloitsi myös maallisissa asioista, kuten Espoossa sijaitsevasta, 300-neliöisestä omakotitalostaan.

– Mulla on aika iso omakotitalo. Meille kerrostalopojille tollanen kolmekerroksinen omakotitalo näyttää aika kartanolta. Mulla on poreamme, sauna ja grilli.

"En ole rikastanut, mutta minulla on varaa hankkia kaikenlaista."

Me Naisten haastattelussa Mikael kertoi hiljattain, että teki talokaupat viime syksynä nopeasti sen jälkeen, kun oli nähnyt kuvia Uniikin talosta.

– Sain pankista lainaa ja tein ja kaupat samantien. Äidin mielestä se on ensimmäinen fiksu päätös elämässäni. En ole rikastunut, mutta minulla on varaa hankkia kaikenlaista.

– Talo on kodin ja työpaikan välimaasto. Ensimmäinen talvi oli vaikea, kun koko ajan paloi sulakkeita, ja yksi vesivahinkokin oli. Siinä oli Malmin kerrostalopoika ihmeissään, Mikael kertoi haastattelussa.

Uniikki kirjoitti Instagram-kuvaansa olevansa ylpeä ystävästään.

– Tänään on pojan päivä! Mikael Gabriel, huikeet suorittamista, jäbä on tullu pitkän matkan tähän pisteeseen, hieno fiilis että oon saanu olla osana sitä. Faija on ylpee.

Mikael katsoi jaksoa kotisohvallaan, mutta muisti myös some-seuraajiaan ja kyseli heidän mielipiteitään. Suurin osa kommentoijista ylisti räppäriä tämän avoimuudesta.

Katsoitko jakson? Kenen tulkinta oli paras? Katso kaikki esitykset ja äänestä täällä!

Nainen 27v

Ihan turha jätkä. En vaan tykkää liian rajusta ulkonäöstä, voisi mennä -pimp my ride tyylisen ohjelman vetäjänä, tatuointiliikkeen omistajana tai jonkun jengin pomona...hui...
Cheek on mun mielestä ihanampi! ♥

Näyttelijä Alina Tomnikov uskoo, että luvassa on enemmänkin rooleja Venäjällä.

Muun muassa Rölli-elokuvista tuttu näyttelijä Alina Tomnikov on rakentanut viime vuodet menestyksekästä uraa Suomessa. Hiljattain suomalais-venäläinen näyttelijä sai näkyvän roolin myös isosta venäläistuotannosta. Hän pääsee mukaan keisarinna Katariina Suuresta kertovaan tv-sarjaan, joka sijoittuu 1700-luvulle. 

– Kyseessä on ihan jäätävän suuri rooli, jonka sain sen ansiosta, että puhun venäjää toisena äidinkielenäni. Reissasin koko kesän ja alkusyksyn Venäjällä, ja sarjasta tuli minulle tosi rakas. Oli ihanaa, että pääsin viimein käyttämään toista äidinkieltäni työssäni, Alina kertoi Pahan kukat -elokuvan kutsuvierasensi-illassa Helsingin Tennispalatsissa.

Alina näyttelee sarjassa katalaa ja manipuloivaa prinsessa Wilhelminaa, joka oli naimisissa Katariina Suuren pojan Paavali I:n kanssa ja kietoi hovin jäsenet nopeasti pikkusormensa ympärille.

”Ensimmäinen työ on aina kaikkein vaikein saada, mutta sen jälkeen sen pitäisi käydä helpommaksi.”

Teatteritaiteen maisteriksi vuonna 2013 valmistunut Alina on jo pidemmän aikaa havitellut ulkomaille ja erityisesti Venäjälle. Hän uskoo, että läpimurto poikii tulevaisuudessa enemmänkin töitä itänaapurista. 

– Olen aivan varma, että luvassa on muitakin rooleja. Ensimmäinen työ on aina kaikkein vaikein saada, mutta sen jälkeen sen pitäisi käydä helpommaksi. Agentilleni on jo tullut useita kyselyjä, ja olen tosi hyvällä ja luottavaisella fiiliksellä.

Temperamentti ja kiihko pinnassa

Vaikka näytteleminen on pääosin samanlaista Venäjällä kuin Suomessa, sikäläinen kulttuuri lyö Alinan mukaan leimansa myös näyttelijäntyöhön. Venäjällä näyttelijällä on lisäksi takanaan paljon isompi tiimi ja taustaorganisaatio. 

– Temperamentti ja kiihko ovat Venäjällä paljon enemmän pinnassa kuin Suomessa. Tunteet käyvät kuumina ilman, että niihin liittyy minkäänlaisia aggressioita. Se on aivan mahtavaa!

– Venäjällä minulla oli myös omat vankkurit ja neljä assistenttia koko ajan käytössäni. Se tuntui aluksi oudolta, sillä Suomessa olen tottunut siihen, että huolehdin hyvin itsenäisesti omista aikatauluistani, Alina hämmästeli.

Koko ikänsä Suomessa asunut Alina tunnistaa itsessäänkin monia venäläisiä piirteitä.

– Uskon, että minussa on paljonkin venäläistä. Olen itsekin aika temperamenttinen ja tunnen monet asiat ja tunteet hyvin vahvasti ja kehollisesti. Varsinkin silloin, kun olen paikalliskielen ja -kulttuurin ympäröimänä, minusta tuntuu, kuin olisin kokonaan eri ihminen. Se on ihana tunne!