Koomikko-näyttelijä Amy Schumerin kirja on henkilökohtainen, hauska ja rehellinen. Kuva: Shutterstock.
Koomikko-näyttelijä Amy Schumerin kirja on henkilökohtainen, hauska ja rehellinen. Kuva: Shutterstock.

Eikö duuni maistu? Mokasitko raskaasti? Huolia rakkaudessa tai välit kireinä vanhempien kanssa? Amy Schumer neuvoo, mitä tehdä.

Koomikko-näyttelijä Amy Schumer julkaisi elokuussa kirjan The Girl With a Lower Back Tattoo (Tyttö jolla on tatuointi alaselässä). Tolkuttoman hauskassa mutta rehellisessä kirjassa Amy kertoo auliisti pahimmista mokistaan ja seksielämästään, mutta myös isänsä alkoholismista ja väkivaltaisesta ex-poikaystävästään.

Nämä 10 asiaa voi kirjasta ottaa opiksi.

1. Tee itsestäsi pilaa!

Kun Amy nousi kuuluisuuteen, hän alkoi saada peräänsä paparazzeja. Yksi ensimmäisistä kuvista oli napattu Amysta suppailemassa – eikä se ollut imarteleva. ”En edes tunnistanut itseäni. Ajattelin vain, että cool, Alfred Hitchcock elää yhä ja tykkää näemmä vesiurheilusta!” Amy muistelee. Hän latasi kuvan saman tien Instagram-tililleen – niin kuin aina, kun näkee itsestään huonon kuvan. Hän tekee itsestään armotta pilaa myös stand up -keikoillaan ja tv-sarjassaan Inside Amy Schumer.

2. ...mutta älä pidä itseäsi vitsinä

Vitsailusta huolimatta hän muistuttaa, että tuntee itsensä kauniiksi, vahvaksi ja seksikkääksi naiseksi. Kun Hollywoodin mahdottomien ulkonäköodotusten edessä tekee mieli heittää pyyhe kehään, hän muistuttaa itseään: ”Kukaan muu ei määrittele minua, vain minä. En ole se, jonka kanssa makaan, en ole yhtä kuin painoni, en ole äitini. Olen minä.”

 

My book cover 👻preorder info here http://bit.ly/1YeIvZh #girlwiththelowerbacktattoo

Kuva, jonka @amyschumer julkaisi

Amy Schumerin kirja nousi Yhdysvalloissa heti bestseller-listoille.

3. Kokeile deittisovellusta – mutta ole rehellinen

Oltuaan sinkkuna kolme vuotta Amy päätti kokeilla ystävän suosittelemaa ”luoville ihmisille suunnattua” deittisovellusta. Hän latasi itsestään kuvan ilman meikkiä lenkillä, jossa hän irvistelee kuin kuolemaisillaan (”Olin lenkillä, joten minä olin kuolemaisillani!”) sekä kuvan Tyttökultien Sophie-mummosta. Ding! 40 minuutin päästä häneen otti yhteyttä Ben Hanisch, chicagolainen huonekalusuunnittelija ja puuseppä. Kun pari tapasi ensimmäisen kerran, Amy oli tulossa akupunktiosta tukka öljyisenä ja kasvot punaisina. Siitä huolimatta – tai sen takia – pariskunta on seurustellut vuoden päivät.

 

Jerks at Versailles

Kuva, jonka @amyschumer julkaisi

”Mäntit Pariisissa.” Amy ja Ben vierailivat Ranskassa syyskuussa.

4. Paskaduunissakin oppii jotain

Kun Amy oli nuori, hänen perheensä oli varakas, sillä vanhempien huonekalubisnes oli tuottoisa. ”Kun muut lapset leikkivät marsuillaan, me leikimme illalliseksi tulevilla hummereilla”, hän kauhistelee. Sitten perhe menetti kaiken. Amy teki nuorena kymmeniä eri töitä: baareissa, kampaamossa, talomaalarina, joogaopettajana ("korvasin kekseliäillä kannustushuudoilla puuttuvan koulutukseni") ja polkupyörätaksina (”pakotin asiakkaat ylämäessä ulos kyydistä työntämään”).

”Vaikka joissakin duuneissa tuntui, ettei minulla ollut ihmisarvoa, nautin siitä, että tein jotain hyödyllistä ja ansaitsin oman rahani. Paskoilta pomoilta taas opin, miten välttää itse olemasta sellainen.”

 

I never could have predicted this but I am headlining Madison Square Garden tonight #tbt

Kuva, jonka @amyschumer julkaisi

Amy huomasi jo nuorena nauttivansa eniten muiden naurattamisesta.

5. Tee töitä haaveesi eteen

Amy nautti jo nuorena muiden naurattamisesta. Keksittyään ensimmäiset vitsinsä hän päätti kokeilla stand upia – ja oli saman tien koukussa. Vaati kuitenkin 12 vuotta ja satoja keikkoja stand up -klubeilla, ennen kuin hän alkoi saada huomiota. Nyt hän sanoo nauttivansa häpeilemättä asemastaan maailmankuuluna koomikkona – sekä sen tuomasta varallisuudesta. Omissa rahoissa ei ole mitään häpeämistä, vaikka ne olisikin ansainnut ”kertomalla kikkelivitsejä pimeillä klubeilla”.

”On okei jättää nainen ilman orgasmia vain, jos hän saa krampin tai tulee kesken kaiken nälkäiseksi.”

6. Mies, pidä huoli, että nainenkin saa

”Vaikka vitsieni perusteella kuulostaa siltä, että vaginani olisi kuin Macy's-tavaratalon pyöröovet joulun alla, on minulla ollut vain yksi yhden yön suhde,” Amy kertoo. Hänestä seksi on useimmiten parasta tutun miehen kanssa tai parisuhteessa. Näin hän neuvoo miehiä vällyjen välissä: ”On okei jättää nainen ilman orgasmia vain, jos nainen sanoo, että hänellä on kiire. Tai jos harrastatte seksiä julkisessa paikassa – mutta hoitele nainen myöhemmin. Tai jos pelkäätte, että lapset tai vanhemmat yllättävät teidät – mutta hoitele nainen myöhemmin. Tai jos nainen saa krampin tai tulee kesken kaiken nälkäiseksi.”

7. Seksuaalisesta hyväksikäytöstä pitää puhua

”Haaveilin aina neitsyyteni menettämisestä, kuten muut tytöt häistään: olisin ystävien ja perheen ympäröimänä, papiston läsänollessa”, Amy vitsailee.

Hänen ensimmäinen kertansa oli kuitenkin karu: poikaystävä raiskasi hänet. Amy kehottaa vanhempia puhumaan lapsilleen siitä, mikä on seksuaalista hyväksikäyttöä tai raiskaus. ”Kerron omasta 'ekasta kerrastani', koska en halua, että se tapahtuu sinun tyttärellesi tai siskollesi.”

”Kun rakastat miestä, joka satuttaa sinua, olet ihan erityisessä helvetissä.”

8. Parisuhdeväkivallasta pitää puhua

Amy jakaa myös toisen synkän kokemuksen nuoruudestaan: pitkän seurustelusuhteen väkivaltaisen poikaystävän kanssa. Hän tietää, ettei hänen nimensä tule ensimmäisenä mieleen, kun puhutaan hyväksikäytetystä naisesta. Juuri siksi hän haluaa puhua kokemastaan. ”Kun rakastat miestä, joka satuttaa sinua, olet ihan erityisessä helvetissä. Moni nainen on kuitenkin kokenut sen. Minä löysin ulospääsyn, enkä palaa sellaiseen enää koskaan. Sinäkin löydät.”

9. Tee välit selviksi vanhempiesi kanssa

”Minulla on ollut virtsatietulehduksia, jotka ovat kestäneet pidempään kuin vanhempieni avioliitot.” Amyn lapsuutta varjostivat vanhempien vaihtuvat ihmissuhteet ja isän alkoholismi. Aikuisena Amy ymmärsi myös, kuinka itsekeskeinen ja manipuloiva hänen äitinsä oli ollut ja puhui tämän kanssa ensimmäistä kertaa asiat selviksi. Äiti ja tytär ovat nykyisin kohteliaan etäisissä väleissä, mutta ainakin Amy on saanut puhuttua suunsa puhtaaksi.

Amy hankki tatuointinsa ”liian nuorena ja liian lyhyen harkinnan jälkeen”.

10. Tuliko mokattua? Sitä sattuu!

Kirjan nimi ei ole vain vitsi, sillä Amylla todella on alaselässään tribaalitatuointi, jonka hän otti aivan liian nuorena, aivan liian lyhyen harkinnan jälkeen. ”Kaikki jotka näkevät tatuointini, tietävät, että olen roskaväkeä. Jokainen mies, jonka edessä otan paidan pois, tietää että olen roskaväkeä ja että teen surkeita, surkeita valintoja. Mutta lupaan sydämeni pohjasta, etten välitä! Kannan ylpeänä virheitäni kuin kunniamerkkejä.”

+ 1. Kokeile pastizzaa!

Unohda cronutsit ja sushiburritot, Amyn kehittelemä pastizza on kätevä myöhäisillan snack. Näin se valmistuu:

1. Tilaa kotiinkuljetuksena pastaa sekä pizzaa.

2. Samm... nukahda hetkeksi sohvalle ja herää, kun tilaus on ovella.

3. Kauho pasta pizzan päälle – voilà, pastizza!

 

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kysyimme hyvinvointivalmentajina työskenteleviltä Kirsi Salolta ja Teemu Syrjälältä, mitä he tekevät arjessaan voidakseen kokonaisvaltaisesti hyvin.

Hyvinvointivalmentajat Kirsi Salo ja Teemu Syrjälä puhuvat työkseen – ja yrittävät innostaa muita tavoittelemaan hyvää elämää. Mutta mitä he itse tekevät voidakseen mahdollisimman hyvin? Kaksikko kertoo.

1. Itsensä kuunteleminen

Kirsi Salo kertoo elävänsä niin kuin opettaa.

– Järjestän itselleni paljon hiljaisuutta, rauhaa ja omaa aikaa. Hiljennän mieltä esimerkiksi meditoimalla. Osaan hallita oman pään sisältöä hyvin.

Meditoiminen auttaa Kirsiä myös pitämään ajatukset myönteisiä ja tekemään viisaita ajankäyttöön liittyviä ratkaisuja.

– Järjestän aikaa niille asioille, jotka lisäävät hyvinvointiani ja sanon ei sellaisille asioille, jotka eivät edistä, yksin viihtyvä Kirsi kertoo.

”Jos ihmissuhteet ovat kunnossa, muut palikat menevät helposti kohdalleen.”

2. Panostaminen ihmissuhteisiin

Hyvinvointivalmentaja Teemu Syrjälälle suhde itseen ja muihin on kaiken perusta.

– Jos ihmissuhteet ovat kunnossa, muut palikat menevät helposti kohdalleen, hän kertoo.

Hän kiinnittää huomiota myös siihen, miten puhuu itselleen ja läheisilleen. Rakkauttaan ja välittämistään hän osoittaa koskettamalla.

– Omasta menneisyydestäni tiedän, että kun on haasteellista, kosketus alkaa jäädä pois. Kun saa koskettaa, ongelma alkaa hävitä.

”Kosketus on muuttanut oikeastaan koko elämäni.”

Kosketuksella Teemu ei tarkoita pelkästään seksuaalista kosketusta. Se voi olla halaus tai vaikka hipaisu olkapäähän, kunhan ei riko toisen ihmisen rajoja. Teemun mielestä joskus on parempi katsoa toista silmiin kuin puhua – kohdata toinen ihminen ja olla läsnä.

Teemun omassa parisuhteessa kosketellaan paljon.

– Se on muuttanut oikeastaan koko elämäni.

3. Kipupisteiden työstäminen

Kirsi on puhunut julkisuudessa henkisestä herätyksestään, mutta ei hänen elämänsä ole ollut pelkkää auvoa. Kirsi on huomannut, että ihmisen sisältä kumpuaa läpi elämän asioita, joita on käsiteltävä.

– Minullakin tulee kipupisteitä esiin silloin tällöin. Saatan tulla alakuloiseksi tai ärtyä. Olen siitä kuitenkin hirveän tietoinen, että silloin jokin on osunut minua vanhaan haavaan. Sitten työstän sitä.

“Jos emme hengitä koko keholla, jumiutamme tunnejärjestelmämme.”

4. Hengittäminen

Teemu keskittyy hengittämiseen kaikessa, mitä tekee – niin kävellessä, uidessa kuin voimaharjoitellessa. Hengittämällä Teemu antaa energian kiertää.

– Jos emme hengitä koko keholla, jumiutamme tunnejärjestelmämme.

5. Lepo ja ravinto

Myös lepo ja ruokavalio ovat niin Kirsille kuin Teemullekin tärkeitä. Kirsin mukaan nukkuminen ja kylpeminen ovat hänelle harrastuksia. Ylipäätään elämän hidastaminen on Kirsille tärkeää, jotta hän voi hyvin.

– Syön kevyesti eli mahdollisemman paljon vihreää ja kasviksia. Valkoista sokeria ja nopeita hiilihydraatteja en syö juuri lainkaan.

Teemulle ravinnossa tärkeintä on laatu: hän syö paljon villi- ja lähiruokaa.

– Tällä hetkellä tulee syötyä marjoja joka päivä.

Teemu ei silti halua nipottaa, koska tietää kokemuksesta, ettei liika tiukkapipoisuus ravintoasioissa lisää hyvinvointia.

6. Kylmälle altistuminen

Teemu altistaa kehoaan säännöllisesti kylmälle – talvisin avannossa, kesäisin kylmässä suihkussa. Sillä hän yrittää ehkäistä kehon jumiutumista.

– On tärkeää, että saa keholle haastetta, ettei vain mukavasti jumppaile neljän seinän sisällä.

“Muistan pitää itseni lapsenmielisenä.”

7. Lapsenmielisenä pysyminen

Kirsille on tärkeää pysyä lapsenmielisenä. Tässä häntä auttavat hänen kaksi lastaan.

– Lapset ovat jatkuva kutsu tuossa vierellä päästä irti ja olla hetkessä. Saatan viettää paljon aikaa lattialla kissojen ja lasten kanssa.

8. Tanssiminen ja voimaharjoittelu

Tanssi on Teemulle tärkeä tapa ilmaista itseään. Se avaa myös tunnelukkoja. Teemu liikuttelee kehoaan fiiliksen mukaan.

– Joskus rymistellään, joskus hempeilllään.

Vastapainoksi tanssille Teemu nostaa rautaa ja pyrkii liikkumaan niin, että keho omaksuu jatkuvasti uusia liikemuotoja.

9. Inspiroivien videoiden kuuntelu

– Kuuntelen ihan älyttömän paljon erilaisia Youtube-videoita. Jos muut menevät kahdeksaksi tunniksi töihin, minä kuuntelen viisi tuntia videoita. Minua kiinnostaa eniten se, mikä ihminen on ja miksi hän on täällä, Kirsi kertoo.

Hän nimeää yhdeksi suosikikseen jamaikalaisen henkisen opettajan Moojin.

“Sisäinen tila heijastuu ulkoiseen tilaan.”

10. Elämän yksinkertaistaminen

Kirsi tavoittelee ”sisäistä tyhjyyttä”. Siksi hän on yrittänyt tehdä elämästään mahdollisimman yksinkertaista. Hän on esimerkiksi raivannut kotoaan turhia tavaroita.

– Kun saavutan hyvän tilan, vietän aikaa sellaisten ihmisten kanssa, jotka tukevat tuota tilaa. Sisäinen tila heijastuu ulkoiseen tilaan.

11. Yhteys luontoon

Kirsi rakentaa tällä hetkellä ekokylää Kolumbiaan. Siellä hän sanoo pääsevänsä eri tavalla kosketuksiin luonnon kanssa kuin Suomessa. Hän ei kuitenkaan väitä viettävänsä luonnossa erityisen paljon aikaa.

– Luonto on minulle kuitenkin hyvin tärkeä.

12. Muiden auttaminen

Kirsi uskoo, että oma sydän laajenee pysyvästi, kun auttaa muita. Enää häntä ei kiinnosta, mitä hän voi saada ja saavuttaa.

– Parannan itseäni parantamalla muita. Yksi minivalaistumisen kokemukseni on, että minussa on sirpale jokaista ihmistä.

 

– Olen löytänyt omasta mielestäni elämässä nyt tasapainon ja olen tällä hetkellä helvetin onnellinen, Jere Karalahti kertoo. Kuvat: Jonna Öhrnberg

Jere Karalahden elämäkerrassa äänessä ovat myös hänen läheisensä. Jerellä oli heille yksi pyyntö: olkaa täysin rehellisiä.

Ex-jääkiekkoilija Jere Karalahti arvelee, että rehellisyys ja lojaalius ovat arvoja, jotka ovat kannatelleet häntä, vaikka hänen elämässä on sattunut poikkeuksellisen paljon.

– Minulta kysyttiin elämäkertaa jo kymmenen vuotta sitten. Olen ollut nämä vuodet aika hiljaa kaikesta. Nyt kun ura päättyi, asia tuntui ajankohtaiselta. Kirja on minun oma puheenvuoro ja puhdistautuminen.

Jere haluaa tuoda lokakuussa ilmestyvässä kirjassa myös oman näkökulmansa tapahtumiin ja otsikoihin.

– Monien ihmisten mielikuva minusta kantautuu kolmenkymmenen tai vähintään kymmenen vuoden takaa. Onhan minun elämä monella tapaa täysin erilaista kuin silloin.

Jere lopetti vuosi sitten jääkiekkouransa. Samaan aikaan Jere ja vaimo Nanna Karalahti saivat ensimmäisen yhteisen lapsensa, nyt reilun vuoden ikäisen Jax-pojan. Jeren 16-vuotias Ronja-tytär edellisestä liitosta asuu vuoroviikoin parin kanssa.

”Emme luovuta. Kaikki on nyt hyvin.”

Keväällä liitto ajautui kriisiin ja Nanna kirjoitti blogissaan parin eronneen. Avioeropapereita he eivät kuitenkaan ikinä laittaneet vetämään.

– Emme luovuta. Kaikki on nyt hyvin. Olemme molemmat tehneet kompromisseja, myös kasvatusasioissa kulmat ovat saatu kohtaamaan. Pidän isänä tiukkaa kuria, mutta annan myös siimaa, että hän saa kasvaa omana itsenään. Jax on lumonnut minut täysin. Onhan se erilaista kasvattaa lasta, jolla roikkuu käärme jalkojen välissä, Jere naurahtaa.

Aki Linnanahteen kirjoittama Jere-elämäkerta julkaistaan 6. lokakuuta.
Aki Linnanahteen kirjoittama Jere-elämäkerta julkaistaan 6. lokakuuta.

”Juhlimista voi olla eri tasoista”

Päihteiden käytön Jere lopetti jo vuonna 2008, kun hän vajosi koomaan päihteiden käytöstä johtuvan haimatulehduksen vuoksi.

Urheilu-uransa ohessa Jere kuvaa olleensa ammattijuhlija. WSOY:n syksyn avajaistilaisuudessa paljastettiin, että kirjassa kerrotaan myös, kuinka Jere on meinannut sokeutua kaljapullon siruihin.

”Olen löytänyt omasta mielestäni elämässä nyt tasapainon ja olen tällä hetkellä helvetin onnellinen.”

– Juhlimista voi olla eri tasoista. Tiettyjä tasoja siitä minulla ei ole ikävä. Olen oppinut vuosien aikana elämään uutta elämää. Urheilen kaksi kertaa päivässä ja pyöritämme Nannan kanssa hyvinvointivalmennusta. Myös Jax syntyi uran loppumisen kannalta hyvään saumaan, jääkiekkomittarit ehtivät tulla täyteen. Olen löytänyt omasta mielestäni elämässä nyt tasapainon ja olen tällä hetkellä helvetin onnellinen.

Lihaa, kanaa vai kalaa? Voiko tämän vaikeampaa kysymystä esittää kasvissyöjälle – edes teoriassa?

Anssi Kela on ollut kasvissyöjänä noin 20 vuotta. Nyt hän kertoo Facebook-sivuillaan hankalasta kysymyksestä, johon joutui miettimään vastausta pitkään.

– Minulta kysyttiin hiljattain kysymys, joka päällisin puolin vaikutti helpolta, mutta johon vastaaminen oli lopulta yllättävän vaikean prosessin takana: jos minun pitäisi nyt syödä yksi annos liharuokaa, niin mitä lihaa söisin?

Vastaus löytyi perinpohjaisten kysymysten avulla. Kela kirjoittaa kysyneensä itseltään, missä tilanteissa hän on kokenut menettävänsä jotain vegetaristina ja milloin hänellä on tullut mieleen, että ei haluaisi olla kasvissyöjä?

– Olenko ollut pettynyt jossain hienossa ravintolassa, kun pöytäseurani lautasella on lojunut kallista lihaa, ja minulle on tarjoiltu jotain selvästi vähäisempää? Vai olenko tuntenut kateutta silloin, kun kaverini on mäystänyt mehevää hampurilaista, ja oman sämpyläni välissä on ollut kuiva juurespihvi, Kela sanoo miettineensä. 

”Jos pitäisi syödä yksi annos lihaa, niin tahtoisin paistaa nuotiolla makkaraa.”

– Tällaisen pohdinnan tuloksena lopullinen vastaus kirkastui minulle: jos pitäisi syödä yksi annos lihaa, niin tahtoisin paistaa nuotiolla makkaraa.

Facebook-postauksen alla fanit kysyvät jo, että millaiseen makkaraan Kela päätyisi, jos pitäisi syödä lihaa. Mutta Kela myöntää, ettei tunne makkaroita niin hyvin, että osaisi valita jonkun tietyn makkaran.

Perheen koira ja dokumentti saivat luopumaan lihasta

Nettisivuillaan Anssi Kela on kirjoittanut aiemmin, että hän suuntasi kasvislinjoille joko 1997 tai 1998. Sitä ennen hän oli kuitenkin ”intohimoinen lihansyöjä”.

– Kun tilasin Pizza Fantasian, niin neljä täytettäni olivat salami, kinkku, pekoni ja jauheliha. Minulla ei ollut kokemusta kasvisruoasta, arvelin sen olevan mautonta.

”Katsoessani koiraa silmiin aloin ihmetellä, että miksi toisia eläimiä syödään ja toisia taas paijataan.”

– Vegetarismi oli kuitenkin kiinnostanut jo jonkin aikaa. Olin salaa ajatellut, että joskus voisi ihan huvikseen kokeilla miltä tuntuisi olla syömättä lihaa. Kimmoke tähän suuntaan taisi syntyä siitä, kun perheeseen hankittiin koira: sen silmiin katsellessa aloin ihmetellä, että miksi toisia eläimiä syödään ja toisia taas paijataan.

Viimeisenä niittinä Kelan mukaan toimi dokumentti, jossa seurattiin lihan matkaa laitumella pihviksi. Se ei ollut kaunista katsottavaa, kirjoitti Kela vuonna 2009. Sen jälkeen hän alkoi kokeilla kasvissyöntiä ja koki sen sopivan elämäntyyliinsä.

Kerro oma vastauksesi, kasvissyöjä!

Mihin liharuokaan tarttuisit, jos pitäisi valita yksi?

Kerro vastauksesi ja osallistu keskusteluun alla olevassa kommentointikentässä. Kirjoita kommenttisi pinkkiä nappia painamalla.

Olet mitä syöt

Kasvissyöjä Anssi Kela vaikean valinnan edessä: Minkä liharuuan söisit, jos olisi pakko?

Aihealueeseen liittyen juuri noussut kohu suomalaisen lihantuottaja HKScanin eläintenkohtelusta on noussut skandaali --> http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201708222200343599_ul.shtml En tiedä miksi ihmiset tukevat raskaalla työllä hankituilla €:llaan tällaista? Jos ei olisi kysyntää, ei olisi myöskään tarjontaa ja eläimet sekä terveytesi säästyisivät. Jos ihmiset eivät olisi laiskoja tutkimaan julkaistuja tutkimuksia liittyen terveelliseen ravintoon liittyen joita maailman huippuyliopistot...
Lue kommentti
Eläimille elämisen arvoinen elämä

Kasvissyöjä Anssi Kela vaikean valinnan edessä: Minkä liharuuan söisit, jos olisi pakko?

”Katsoessani koiraa silmiin aloin ihmetellä, että miksi toisia eläimiä syödään ja toisia taas paijataan.” Hienoa Anssi että olet avannut silmäsi epäkohdalle, kuitenkin herää kysymys että jos motiivisi on eläinten hyvinvointi, niin minkä takia syöt maitotuotteita? Jos ihmiset avaisivat silmänsä,he ymmärtäisivät että lehmiä raiskataan ja heidän lapsensa otetaan heiltä pois, monet voisivat miettiä kumpi on pahempi? Kohtelemme jo ihmisinä toinen toisiamme yhä huonommin nykypäivänä, eläimiä vielä...
Lue kommentti

Koomikko aiheutti pienen somekohun jakamalla meemin Magic Johnsonin ja Samuel L. Jacksonin harmittomasta kuvasta. Ironia ei auennut kaikille.

”Sam ja minä chillasimme penkillä eilen Forte dei Marmissa, Italiassa. Fanit jonottivat ottaakseen kuvia kanssamme.”

Näin entinen huippukoripalloilija Earvin ”Magic” Johnson twiittasi, kun hän vieraili elokuun puolessa välissä Italian Toscanassa. Samalla hän julkaisi shoppailureissunsa päätteeksi kuvan, jossa hän istui rennosti puupenkillä näyttelijä Samuel L. Jacksonin kanssa. Prada- ja Louis Vuitton logot vilkkuivat miesten ostoskasseissa, ja molemmilla oli kuvassa leveähkö hymy.

Johnsonin julkaisema Twitter-kuva alkoi pian elämää omaa elämäänsä, koska italialaiset eivät tunnistaneet julkkiskaksikkoa, kertoo Independent-lehti.

Jotkut italialaiset nimittäin luulivat, että kyseessä on kaksi maahanmuuttajaa – joilla on äärettömän paljon rahaa shoppailuun. Ja kaiken kustantaa tietenkin Italian valtio.

Koomikko Luca Bottura käytti yhtä kuvaa meeminä ja jakoi sen Facebookissa. Hän kirjoitti kuvan yhteyteen muun muassa: ”Valtion varoja Forte dei Marmissa… he tekevät ostoksia Pradan liikkeessä päivittäisellä 35 eurollaan.”

Bottura myös pyysi seuraajiaan jakamaan kuvan, jos he ovat raivostuneita. Telegraphin mukaan Bottura väittää nettimeeminsä tarkoituksen olleen ironinen – mutta moni ymmärsi Botturan sanoman väärin ja lähti levittämään kuvaa ”shoppailevista maahanmuuttajista”.

Facebook-kommentoijat ilmaisivat Botturan kuvan yhteyteen muun muassa ”häpeää” ja ”inhoa”, jota he kokivat –  ja luulivat kuvassa olevan kaksi maahanmuuttajaa, jotka istuskelevat penkillä ökyostoksiensa kanssa.

Kuvaa on jaettu tuhansia kertoja, Bottura kertoi myöhemmin Facebookissa ja analysoi samalla kuvan aiheuttamia reaktioita:

– 40 prosenttia ihmisistä ymmärsi provosointini, 30 prosenttia oli raivoissaan ja 20 prosenttia oli sitä mieltä, että se oli rasistinen meemi ja että en tunnistanut Samuel Jacksonia ja Earvin 'Magic' Johnsonia (en paljasta loppua kymmentä prosenttia).