Laulaja Kaija Koo, 51, arvostaa huumorintajuisia ystäviä, jotka kertovat hänelle mieluummin roisin totuuden kuin valkoisen valheen. – Ystävät ovat kuin peilejä, jotka tuovat minusta esiin eri puolia.

"Olen aina viihtynyt sellaisten ihmisten kanssa, jotka ovat verbaalisesti lahjakkaita ja joilla on hyvä huumorintaju. Parhaat ystäväni ovat sellaisia, vaikka heillä ei muuta yhteistä olisikaan. En ole ikinä halunnut pyöriä vain taiteilijapiireissä vaan arvostan sitä, että minulla on kavereita insinööristä sairaanhoitajaan. Ystävät ovat kuin peilejä, jotka tuovat minusta esiin eri puolia.

Kun ajan kotiin Tuusulanväylää ja ohitan Korso–Sipoo-liittymän, minun tekee usein mieli soittaa lapsuudenystävälleni Tiina Snellmanille. Olen tuntenut hänet vuodesta 1973, jolloin meistä tuli luokkakavereita Helsingin Pihlajamäen oppikoulussa. Tiina on luotettavimpia läheisiäni. Peruspilari, joka huolehtii muista ja pitää jalat maan pinnalla.

Aina emme ole olleet näin läheisiä. 1990-luvulla hujahti monta vuotta niin, että elimme aivan eri maailmoissa. Kun soittelimme, Tiina halusi puhua enimmäkseen perheestään. Minä taas tahdoin jakaa myös työjuttuja. En varmasti ollut hurjimman nosteen aikaan mikään kivoin ihminen.

Julkisuus muuttaa kenen­ tahansa persoonaa ja teki minustakin sietämättömän ystävän, vaikkei Tiina sitä koskaan ääneen sanonutkaan.
Vuosien kuluessa olen ymmärtänyt todellisten ystävien arvon ja uskaltanut jättää turhat tuttavuudet kyydistä. Kriisitilanteet ovat hyviä mittareita ystävyydelle. Kun isäni kuoli vuonna 1986, Tiina tuli vielä samana iltana tueksi luokseni.

Konstailematon suoruus on ehkä parasta,­ mitä ystävien välillä voi olla.

Kun viisitoista vuotta sitten tapasin Ruuskasen Jarin Rusutjärven hevostallilla, tiesin heti, että meidät on tehty samasta­ puusta. Jari on älykkäin ja herkin mies, jonka tunnen. Hänellä on sarkastinen huumorintaju ja kyky tehdä viiltäviä analyysejä, jotka saavat nauramaan. Jari ei häpeile turhaan. Kerran hän osti minulle­ vaa’ an ja muistutti, että puntari kertoo totuuden.

Soittelemme lähes päivittäin ja kerromme toisillemme kaiken ihmissuhdekiemuroista raha-asioihin. On siinä Jarin miehellä varmasti kestämistä. Huvittavaa on, että joskus minua ja Jaria on luultu pariksi, kun olemme halailleet­ yöelämässä. Toivon, että ainutlaatuinen ystävyytemme jatkuu. Olen sanonut Jarille, että hänen velvollisuutensa on käydä katsomassa minua vanhainkodissa sitten, kun olen vanha mummo.

”Kaija uskaltaa erottua massasta ja irrotella”

Jari Ruuskanen, 38, yrittäjä

"Olen 13 vuoden ystävyytemme aikana jo tottunut siihen, että Kaijan kanssa voi tapahtua­ mitä tahansa. Vuonna 2003 hän sai minun takiani kahden vuoden porttikiellon helsinkiläis­ravintola Manalaan. Olimme viettämässä porukalla iltaa, kun eräs Kaijan kavereista alkoi kettuilla minulle. Kaija suuttui miehelle niin, että viskaisi tuopillisen kaljaa hänen päälleen. Sitten tulivatkin jo portsarit, jotka heittivät meidät ulos. Kaija ei ollut kohtauksesta moksiskaan. Hänen mielestään ystäviä pitää aina puolustaa.

Kun tapasimme, en osannut ajatella Kaijaa julkisuuden henkilönä, vaikka toki tunsin hänen biisinsä. Minulle Kaija on vain hyvä tyyppi, jolla on rempseä asenne ja mahtava huumorintaju.

Ystävyytemme perustuu helppouteen. Soittelemme lähes päivittäin, mutta kumpikaan ei loukkaannu, jos aikataulu venyy tai treffit peruuntuvat. Aina kun mahdollista, tapaamme ravintolassa, sillä arvostamme molemmat hyvää ruokaa ja viiniä. Minä tosin olen ikuisella laihdutuskuurilla, josta Kaija jaksaa aina kiusata.

On meillä tietysti ollut välillä riitojakin, sillä kuohahdamme helposti. Silloin on yleensä pari päivää hiljaiseloa, kunnes jompikumpi antaa periksi ja soittaa perään. Rasittavin­ Kaija on silloin, kun hän jää jumiin johonkin omaan ongelmaansa ja jankuttaa siitä kerta toisensa jälkeen. Silloin sanon yleensä suoraan, että koita nyt jo päästä tuon yli.

En tajua, miten Kaija jaksaa julkisuutta. Hänen ympärillään on koko ajan liuta ihmisiä, jotka haluavat hänestä palasen. Joskus olen Kaijan pelastanutkin tukalasta tilanteesta,­ kun iholle on pyrkinyt turhan innokas ihailija.

Minun työni on aivan erilaista. Teen tuottajan hommia perheemme omistamassa keramiikkayrityksessä ja vietän lähes kaiken muun ajan tallilla. Jos Kaijan suurin intohimo on musiikki, minulle sitä ovat lapsesta saakka olleet hevoset. Kilpailen ja myös valmennan muita ratsastajia. Kaija ei ole ratsastanut moneen vuoteen, mutta käy usein tallilla.

Jos olisin naimisissa oleva heteromies, ystävyyssuhde Kaijan kanssa olisi varmasti paljon mutkikkaampaa. Kyllä mieheni Juhakin välillä kuittailee tiiviistä yhteydenpidostamme, mutta ei hän ole oikeasti­ mustasukkainen Kaijasta.

Parasta miehen ja naisen välisessä ystävyydessä on suoruus. Miehet voivat olla keskenään kuinka hyviä kavereita tahansa, mutta he eivät pysty koskaan juttelemaan avoimesti ihmissuhteista. Kaijan kanssa sellaista aihetta ei olekaan, josta en voisi puhua. Meillä molemmilla on ollut elämässä tiukkoja paikkoja, jolloin olemme soittaneet toisillemme itku kurkussa. Useimmiten onneksi nauramme.

Kaijassa hienointa on räiskyvyys. Hän on luonnonlapsi, joka uskaltaa viisikymppisenäkin erottua massasta ja irrotella. Kaija ei ole tavan ämmä, joka murehtisi mitä muut hänestä ajattelevat.

Muistan, kun olin Kaijan kanssa kerran Helsingin Vanhalla Ylioppilastalolla bileissä. Käväisin vessassa ja kun palasin, näin Kaijan retkottamassa Baden-Baden-tuolilla estottomasti pitkin pituuttaan. Hän oli kuin joku kuningatar, jonka ympärillä alkuasukkaat tanssivat. Näky oli niin huvittava, että se jaksaa naurattaa minua vieläkin.

”Samanlaiset elämänkokemukset yhdistävät meitä”

Tiina Snellman, 52, sovittelunohjaaja

"Olen tuntenut Kaijan vuodesta 1973, kun aloitimme oppikoulussa samalla luokalla. Meistä tuli heti parhaat ystävät. Istuimme takapulpetissa ja puhua pälpätimme niin, että saimme huomautuksia tämän tästä. Kaija joutui useammin silmätikuksi, sillä hänessä oli boheemia taiteilijasielua, mikä ärsytti joitakin opettajia.

Kaijalle musiikki oli jo nuorena elämän tärkein asia. Kuvaavaa on, ettei hän suostunut lähtemään mihinkään­ ilman Landola-kitaraa, mutta koiransa hän kyllä unohti kerran koululle.

Ensimmäisen bändinsä, nimeltään Nakusika, Kaija perusti jo viisitoistavuotiaana. Minäkin olin jonkin aikaa mukana kosketinsoittajana. Aika pian huomasin, ettei minulla ollut samanlaista lahjakkuutta musiikkiin kuin Kaijalla.

Vapaa-aikana aiheutimme harmaita hiuksia vanhemmillemme. Kuusitoistavuotiaina lähdimme kuukauden kielikurssille Englannin Brightoniin, jossa asuimme hauskassa muusikkoperheessä. Opimme kieltäkin sen verran, että osasimme lausua pubissa taikasanat ”dry martini with lemon”. Kaija myös esiintyi siellä ja sai brittiyleisön hurmioon Hectorin Lumi teki enkelin eteiseen -biisillä.

Kaija on aina ollut kova koheltamaan. Kun Kaija suoritti kevytmoottoripyöräkorttia, hän onnistui eksyttämään ajo-opettajansa ajaessaan yksisuuntaista katua väärään suuntaan. Joskus uskaltauduin kyytiinkin. Kerran meidän piti pysähtyä tien syrjään huonon näkyvyyden takia. Se ei johtunut sumusta vaan silmälaseista, jotka Kaija oli unohtanut kotiin.

Vaikka Kaija meni naimisiin ja tuli myös äidiksi ennen minua, hän satsasi uraansa täysillä. Kun minä vietin 1990-luvun lamavuodet kotona­ kahden lapsen kanssa, Kaija paiski keikkoja. Muistan, että olen muutamankin kerran kuorinut kotona perunoita, kun radiossa on soinut Kuka keksi rakkauden.

En minä ole silti ollut koskaan Kaijalle kateellinen. Kilpailu musiikkibisneksessä­ on kovaa, ja julkisuuteen kuuluu aina tietty itsekkyys,­ joka jää helposti päälle. Uskon, että Kaija on onnistunut pitämään jalat maassa hurtin huumorin ja rehellisyyden ansiosta. Hänellä on kyky nauraa itselleen, mutta myös kuunnella muita.

Meillä voi mennä välillä viikkoja niin, ettemme ehdi nähdä. Silti juttu jatkuu aina siitä, mihin on viimeksi jääty. Kun Kaija tulee meille, käymme läpi omat ja lasten asiat. Samanlaiset elämänkokemukset yhdistävät. Olemme molemmat­ kokeneet avioeron, yksin­huol­tajuuden­ ja monta muutakin mutkaa, joiden jälkeen on pitänyt nostaa pää pystyyn ja jatkaa elämää.

Olemme Kaijan kanssa joskus eri mieltä asioista ja osaamme inttää. Silti meillä ei ole ollut ikinä mykkäkoulua tai suuria riitoja.

Tiedän, että Kaija rakastaa työtään, mutta joskus pelkään, että hän uupuu. Ei kukaan jaksa, ellei välillä pääse istumaan laiturille ja huljuttelemaan varpaita vedessä."

Katso video:

Lisääntyvätkö halut iän myötä, Kaija Koo?

Koomikko Sami Hedbergin, 35, unelma toteutui, kun hän sai pääosan The Office- eli Konttori-sarjan suomalaisversiossa.

Kaikkia valinta ei miellyttänyt. Vähiten toimittaja Kaarina Hazardia, joka kritisoi Hedbergin valintaa rooliin lokakuun Image-lehteen kirjoittamassaan kolmen sivun mittaisessa jutussa.

– Hedbergin huumori. Miten sitä oikein kuvailisi? Se on sille nauramista, että ruotsinlaivalla juodaan viinaa. Että viron kieli on vähän kuin suomi, mutta kuitenkin eri. Joltakulta näkyi pikkupöksyt.

Tämänhän jo tiedämme: Hedbergin huumori jakaa mielipiteet. Hazard kuitenkin jatkaa tylytystään.

– Hedberg on se vaaraton, pullea poika, ylikasvanut pikkuveli, joka häissä sahtipäissään lyö reisiinsä ja hokee Otetaans taas! ja jota ei kenenkään tarvitse pelätä eikä haluta.

Mutta että pullea poika, jota kenenkään ei tarvitse haluta?

Hazardin mukaan ongelma on, että Hedberg on jo suuri tv-persoona ja valmis hahmo omana itsenään, mikä vesittää alkuperäisen sarjan myötähäpeästä ja lohduttomuudesta ammentavan huumorin.

Mutta että pullea poika, jota kenenkään ei tarvitse haluta? Voisiko Sami Hedberg vitsailla keikkasetissään Kaarina Hazardista pulleana tyttönä, jota kenenkään ei tarvitse haluta?

Hazard pojittelee ja kutsuu lihavaksi ja seksittömäksi miehen koomikkopersoonaa, mutta onko se Sami Hedbergin tapauksessa mitenkään erotettavissa itse Samista?

Kiinteistönvälittäjä Mira Kasslin treenaa viisi kertaa viikossa kiivetäkseen ensi kesänä Euroopan korkeimmalle vuorelle.

Televisiosta tuttu kiinteistönvälittäjä Mira Kasslin on hurahtanut kiipeilyyn. Entisen kilpapyöräilijän tavoite onkin korkealla.

– Kävin juuri kiipeilemässä Mont Blancilla ja nyt olen innostunut projektista ”valkoisen valloitus”. Lähden ensi kuussa harjoittelemaan Chamonix'iin ja uutena vuotena kohteena on Kilimanjaro. Ensi vuoden heinä-elokuussa on tarkoitus huiputtaa Mont Blanc, Mira kertoi keskiviikkona helsinkiläisen ravintola Salven avajaisissa.

Harrastuksessa turvallisuus tulee ennen kaikkea.

– Jos säät sallivat, ensin huiputetaan 4 000 metriä ja siitä sitten jatketaan eteenpäin.

Mont Blanc on Euroopan korkein vuorenhuippu, joka sijaitsee Alpeilla Italian ja Ranskan rajalla. Se ylettyy 4810 metrin korkeuteen.

”Kiipeily on hyvää treeniä henkiselle puolelle.”

Miran kiipeilykunnosta ja ruokavaliosta huolehtii personal trainer, jonka opastuksella hän treenaa viisi kertaa viikossa. Mira kirjoittaa treenistä myös nettisivuillaan

– Kiipeily on paitsi urheilua, myös hyvää treeniä henkiselle puolelle. Se on erittäin kasvattava laji, johon olen täysin hurahtanut.

Kaksi vuotta sitten avioitunut pariskunta ilmoitti tänään erostaan. Sinä aikana Lauri teki kansainvälisen läpimurron mutta jättäytyi sitten musiikkibisneksessä taka-alalle. Paulasta taas kasvoi yksi Suomen kysytyimmistä esiintyjistä.

Muusikkopariskunta Paula Vesala, 34, ja Lauri Ylönen, 37, ilmoitti tänään, että he ovat päättänet erota.

– Olemme yhdessä tehneet surullisen mutta vääjäämättömän päätöksen erota. Eroon ei liity mitään draamaa tai yllättäviä käänteitä, vaan pitkä parisuhde tuli päätökseensä, kaksikko kertoi Iltalehdelle lähettämässään viestissä.

Aivan kuten Angelina Jolie ja Brad Pitt, Paula ja Lauri olivat yhdessä 10 vuotta ennen kuin sinetöivät suhteensa vihkivalalla. Kaksikko meni naimisiin Las Vegasissa loppuvuodesta 2014.

Pitkän suhteen aikana parille syntyi Julius-poika vuonna 2008. Mutta myös molempien uralla on ehtinyt tapahtua paljon.

2003

Kuvat: handout
Kuvat: handout

Paula ja Lauri alkoivat seurustella 2000-luvun alkupuolella. Tuolloin Laurin bändi The Rasmus oli ollut jo vuosia yksi Suomen menestyneimpiä yhtyeitä. Vuonna 2003 Laurilla meni lujaa, kun Rasmus teki kansainvälisen läpimurtonsa albumillaan Dead Letters. Samoihin aikoihin Paula karisti yltään Popstars-leiman perustamalla Mira Luodin kanssa PMMP-yhteen. Heidän kesähittinsä Rusketusraidat oli menestys, ja debyyttialbumi Kuulkaas enot myi hyvin. Kaksikko palkittiin Emma-gaalassa vuoden tulokas -palkinnolla.

2005

Kuvat: Reuters ja Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen
Kuvat: Reuters ja Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen

Vuonna 2005 Rasmus lähti puolitoista vuotta kestänneelle kiertueelle ja keikkaili 38 maassa. Samoihin aikoihin PMMP teki todellisen läpimurtonsa Suomessa Kovemmat kädet -albumillaan. Paula ja Mira nappasivat lukuisia Emma-pystejä ja olivat vuosia yksi kysytyimmistä festariesiintyjistä.

2006

Lauri tienasi 2000-luvun puolivälissä enemmän kuin moni yritysjohtaja.

2008/2009

Kuva: Sanoma-arkisto / Juhani Niiranen
Kuva: Sanoma-arkisto / Juhani Niiranen

Paula ja Mira olivat vuosia erottamaton kaksikko, kuin kattila ja kansi. He tekivät ensimmäiset lapsensakin samaan aikaan.

Laurin elämään lapsi toi ryhtiä.

– Ennen saatoin valvoa aamuseitsemään, mutta nyt herään samaan aikaan leikkimään lapseni kanssa. Lopetin myös alkoholinkäytön. Tajusin, että on minun vastuullani hoitaa pojalleni yhtä hieno lapsuus kuin itsellänikin oli, Lauri kertoi Me Naisten haastattelussa vuonna 2010.

2010

2010-luvulla Paulan monilahjakkuus alkoi tulla ilmi. Hän teki ensimmäinen leffaroolissa Prinsessa-elokuvassa vuonna 2010. Sittemmin hän oli myös pääroolissa elokuvassa 3 Simoa.

2011

Paula ja Lauri harvinaisessa yhteiskuvassa Jussi-gaalassa vuonna 2011. Paula aloitti samana vuonna dramaturgian opinnot Teatterikorkeakoulussa.

Vuonna 2011 Paula julkaisi myös levyn viulisti Pekka Kuusiston kanssa. Lauri puolestaan julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa New Worldin.

2012

Kuva: Sanoma-arkisto / Ismo Henttonen ja handout/ Kaapo Kamu
Kuva: Sanoma-arkisto / Ismo Henttonen ja handout/ Kaapo Kamu

Rasmus ilmoitti jäävänsä pitkälle tauolle vuonna 2012. Samana vuonna Lauri ja Paula kampanjoivat ahkerasti, jotta Pekka Haavistosta olisi tullut presidentti. Vuonna 2012 ilmestyi myös PMMP:n toiseksi viimeinen albumi Rakkaudesta, mutta Paula keikkaili myös Kerkko Koskinen Kollektiivi -kokoonpanon kanssa.

2013

PMMP ilmoitti panevansa pillit pussiin ja järjesti laajan jäähyväiskiertueen.

Lauri nähtiin vuonna 2013 Idols-tuomarina. Hän julkaisi tuolloin myös toisen sooloalbuminsa.

2014

Paulan sooloalbumia alettiin odottaa kiihkesäti vuonna 2014, sen jälkeen kun hän oli hurmannut kaikki Vain elämää -ohjelmassa.

2014/2015

 

We had cool Finnish saturday at our house, Lauri & Paula and SMO ;) #korvapuusti#ilua#friends

A photo posted by JY (@yrcfinland) on

Paula ja Lauri muuttivat Los Angelesiin, kun Paula aloitti opiskelemaan näytelmäkirjoittamista UCLA:ssa.

Lue myös: Paula Vesala elämästään Los Angelesissa: "Puoli vuotta meni sumussa"

Kuva: Oikotie.fi
Kuva: Oikotie.fi

Elokuussa 2015 Lauri myi 6,5 miljoonalla perheen Helsingin Karhusaaressa sijaitsevan asunnon. Lauri suunnitteli ja rakennutti 500-neliöistä taloa vuosia.

Lue myös: Tältä näyttää Lauri Ylösen miljoonatalo

2016

Kuvat: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen ja Jonna Öhrnberg
Kuvat: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen ja Jonna Öhrnberg

Paulan odotettu soololevy Vesala ilmestyi viimein kesäkuussa 2016, ja albumia ylistivät niin kriitikot kuin yleisökin. Kuvassa kaksikko on Ruisrockissa, Paula esiintymässä, Lauri yleisössä.

Tällainen on Paula Vesalan sooloalbumi

Lauri on viime aikoina keskittynyt suunnittelemaan taloja. Hän saa MTV3:lle oman ohjelman. Kesäkuussa kanava tiedotti, että Lauri suunnittelee kakkoskodin perheelleen sekä talot 12 julkkikselle. Ruudussa ohjelma nähdään vuonna 2017. Lue lisää täältä.

Hiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen ei turhia mielistele, vaan sanoo suoraan. Se selviää hänen tuoreesta kirjastaan Tahto – Aino-Kaisa Saarisen kahdet kasvot.

Hiihtopiireissä Aino-Kaisa "Aikku" Saarinen tunnetaan Oikku-Aikkuna. Mutta monille muille tämän moninkertaisen MM- ja olympiamitalistin persoona on saattanut jäädä mysteeriksi. Tällä viikolla ilmestyneestä Tahto  Aino-Kaisa Saarisen kahdet kasvot -kirjasta (Teos) tulee kuitenkin selväksi, että hiihtäjää sekä rakastetaan että vihataan. Mutta kyllä Aikku osaa itsekin latoa suoraan. Poimimme Pekka Holopaisen kirjoittamasta kirjasta kaksitoista Aikun kaunistelematonta sitaattia.

 

 

 

 

 

Lue lisää: Aino-Kaisa Saarinen kirjassa pahasta välirikosta kaksossiskonsa kanssa: "Välimme eivät ole palanneet ennalleen"

 

 

 

Lue lisää: Aino-Kaisa Saarinen kirjassaan: "En ikinä, mistään olisi voinut saada parempaa ihmistä rinnalleni"

 

Lue lisää: Aino Kaisa-Saarinen kirjassaan: "Mukavia ja harmittomia maailma suosii harvemmin"