Kahdesti vaikeaan syöpään sairastunut Maarit Feldt-Ranta tietää, että sairaankin elämä voi olla hyvää. Näkymä elämän ja kuoleman välissä on kirkas: tärkeintä on onni.

Kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta, 48, on herännyt linnunlauluun tuntia ennen kellon soittoa.

Sen sijaan, että hän olisi lähtenyt liian aikaisin eduskuntaan selaamaan sähköposteja, kuten joskus ennen, hän nappaakin mukaansa kirjan Sapiens – ihmisen lyhyt historia, kipaisee uuteen leikkipuistoon katsomaan, tykkäisikö kolmivuotias tyttärentytär Melissa siitä, ja jää penkille lukemaan.

Hän tekee asioita, joita pitää mielekkäinä.

Menee hän töihinkin, muttei liian aikaisin. Ensin hän nauttii hetkestä arkipäivän nirvanaa.

”Sairaskin voi elää hyvää elämää. Se on ihanan lohdullista.”

Eloisasta naisesta ei näe ulospäin, että hän on käynyt läpi rankat syöpähoidot kaksi kertaa. Sairaus on kuitenkin yksi syy, miksi hän on löytänyt elämän merkityksen ja saavuttanut sen.

– Sairaskin voi elää hyvää elämää. Se on ihanan lohdullista. Viallisilla ja rikkinäisillä ihmisillä on siihen yhtä lailla oikeus ja mahdollisuus.

Maaritille onnen tuovat perhe, työ, ihan tavalliset arjen nautinnot sekä elämänrakkaus, tv-toimittaja Vesa Kallionpää. Kaikki, mikä on merkityksellistä.

Hän näki hyvän elämän mallin jo lapsena, sillä Maaritin isä oli sokea. Kun isällä oli pysyvä vamma, ja äiti oli perheen ainoa elättäjä, se näkyi suoraan kolmilapsisen perheen sosioekonomisessa asemassa.

Materia menetti merkityksensä, ja tärkeintä oli onnen löytäminen muista arvoista.

– Lapsuuteni oli todella hyvä. Jos terveyttä ei ole, onni täytyy kasata elämän muista osa-alueista.

Onnen jano

Onni, se onkin asioista merkityksellisin. Maarit pitää itseään etuoikeutettuna, että on oivaltanut kaikkein tärkeimmän jo nelikymppisenä.

– Elämän tarkoitus on olla onnellinen.

Mahasyöpä iski 41-vuotiaaseen perheenäitiin seitsemän vuotta sitten. Vatsaan sattui. Maarit kuitenkin ajatteli sen johtuvan stressistä. Lääkärikin määräsi närästyslääkettä.

Sitten oireet olivat niin rajuja, ettei vakavammasta sairaudesta jäänyt epäselvyyttä. Eihän näin voi käydä, Maarit ajatteli, sillä hän oli nuori ja kolmen teini-ikäisen lapsen äiti.

– Rankin juttu syövän löytymisessä oli se, miten kerron lapsille. Nuorin oli vasta 14-vuotias, vanhin 18. En niinkään ajatellut, miten minun käy vaan miten heidän käy.

Syöpä leikattiin, Maarit sai sytostaatteja ja kävi kahden kuukauden sädehoitojakson, jossa oli annosta koko loppuelämäksi. Kahdeksan kuukautta hän toipui ja parani.

”En halua elää sitku- tai mutku-elämää. Sitähän kaikki katuvat.”

Sinä aikana Maarit muuttui, sillä hänellä oli aikaa maata ja miettiä.

Elämän tarkoituksen saavuttaminen vaati tietoisia valintoja onnen eteen. Maarit erosi, sillä avioliitto ei tuntunut enää omalta.

– Olen itse aktiivisesti muuttanut käyttäytymistäni ja teen enää asioita, jotka tekevät minut onnelliseksi. Vanhaan kaavaan olisi helppo sujahtaa, mutten halua elää sitku- tai mutku-elämää. Sitähän kaikki aina katuvat.

– Oivallukseni jälkeen on tapahtunut paljon vaikeitakin asioita, kuten juuri avioero, mutta on huikeaa, että nykyään jokainen päivä tuntuu merkitykselliseltä, vaikkei mitään ihmeellistä tapahtuisikaan.

Oma valinta toi rakkauden

Kun Maarit oli ottanut ensimmäisen askeleen kohti omaa onnea, iski rakkaus.

Se tuli vähän yllättävältä suunnalta. Maarit oli pitänyt politiikantoimittaja Kallionpäätä työympyröissä erikoisena tyyppinä, mutta sitten kolahti.

Vesan kanssa syntyi symbioosi, jollaista Maarit ei ollut kokenut aiemmin. Kiinnostuksen kohteet ovat yhteiset, mielipiteet melko päinvastaiset. Juuri se tekee yhteiselosta kiehtovaa.

– Ilman sairastumistani en ehkä olisi uskaltanut suoda itselleni tällaista ja hypätä rakkauteen.

Kesken herkimmän huuman Maarit huomasi samat oireet kuin aiemmin. Kesti kolme kuukautta, ennen kuin pahat aavistukset saivat varmuuden.

Maarit osasi odottaa diagnoosia, Vesalle se oli kovempi paikka. Maarit oli käynyt rumban läpi jo kertaalleen, mutta Vesa joutui elämän ja kuoleman kysymysten äärelle kylmiltään.

– Oli kamalaa olla rakastumisen keskellä ja todeta, että sori, tämä diili muuttui vähän.

Se suretti Maaritia niin paljon, että hän ehdotti Vesalle taukoa suojellakseen miestä. Vesa piti ajatusta kahjona. Yhdessä mennään.

– Itse olin rauhallinen. Lapset olivat aikuistuneet, ja tiesin heidän pärjäävän. Enemmän minua otti päähän ajatus rankoista hoidoista, jotka pitäisi käydä uudelleen läpi, jotta minulla olisi mahdollisuus elää. Ilman niitä kuolisin.

”Minulla on ollut huippuelämä. On rajansa, mitä siltä voi pyytää.”

Kuolemaa Maarit ei enää pelännyt. Lohdulliselta tuntui ajatus, että niin käy kuin on tarkoitettu.

– Minulla on ollut huippuelämä. On rajansa, mitä siltä voi pyytää. Ensimmäisellä sairastumiskerralla pyysin, että saisin nähdä lasteni kasvavan aikuisiksi. Sain, ja olen kiitollinen siitä. Tuntui julkealta, että olisin pyytänyt nyt vielä lisää.

Hoidot loppuivat kaksi vuotta sitten vappuna. Sytostaattihoito vei taas tukan, ja Maarit kuntoutui uudesta leikkauksesta.

Koettelemus teki Maaritin ja Vesan siteestä niin vahvan, että Maarit säätää omia menojaankin, jotta he saisivat olla mahdollisimman paljon yhdessä.

Joka-aamuista luksusta on, että aamu-tv pyörii, molemmat lukevat Hesarin ja sitten väitellään päivän puheenaiheista.

– Se on niin innostavaa!

Leima voi olla hyvä

Kaikki eivät uskalla puhua sairaudestaan. Syöpä-sanassa on edelleen leima, joka määrittää ihmistä sen jälkeen. Paraneeko se? Uusiiko se?

Maaritkin mietti, onko hän valmis siihen, että hänet muistetaan aina kansanedustajana, jolla oli syöpä.

Toinen puoli avoimuudessa on lohtu, jonka oma kertomus voi antaa muille syövän tai muun vakavan sairauden kanssa eläville.

Sellaisia tarinoita Maarit olisi halunnut itsekin lukea sairastuttuaan. Kun hän etsi netistä tietoa mahasyövästä, hän ei löytänyt mitään kannustavaa.

Eikä kukaan puhunut onnesta tai elämän arvosta.

– Kun rohkenin kertoa oman tarinani ja palasin töihin, sain tuhansia viestejä ihmisiltä, joille olin antanut lohtua. Mitä sitten, vaikka leimaudun syöpään, jos se antaa tukea? Onko sen hienompaa asiaa kuin antaa toivoa muille sairaille?

– Totta kai on raastavaa avata sielunmaisemansa näin vaikeasta asiasta. Minustakin olisi helpompaa puhua budjettivajeesta ja tiemäärärahoista, mutta jos olisin halunnut steriilin elämän, olisin mennyt bisnekseen. En halunnut.

”Sairauden ansiosta olen saanut nähdä ihmisten hyvyyden ja armon.”

Hän huomasi avoimuuden auttavan myös häntä itseään. Ihmiset kohtelevat häntä nykyään lempeämmin.

Siinä ei ole mitään teennäistä, päinvastoin: joka kerran kun joku kysyy, miten Maarit voi, se tarkoittaa sitä, että hän on ajatellut Maaritia. Se on empatiaa, jota kuka tahansa kaipaa.

– Sairauden ansiosta olen saanut nähdä ihmisten hyvyyden ja armon. Ihmiset myös suovat minulle enemmän, kun elämässäni on ollut vaikeuksia. Minun annetaan esimerkiksi hehkuttaa rakkauttani julkisesti. Jos en olisi ollut niin sairas, moni ajattelisi, että toi on ihan kilahtanut.

– Myös Vesaa katsotaan varmasti nykyään vähän erilaisin silmin. Hänhän osaa jakaa mielipiteet, Maarit nauraa.

Työ ei syöpää uusi

Oivalluksensa jälkeen Maarit on ottanut itselleen enemmän vapauksia myös työssään. Se ei tarkoita lusmuilua, sillä omat kokemukset ovat vain vahvistaneet halua vaikuttaa hyvinvointiyhteiskuntaan.

Hän palasi eduskuntaan alle puoli vuotta hoitojen loppumisen jälkeen ja seisoi seuraavana keväänä Karjaan kävelykadulla jakamassa vaalikahvia ruusumukista. Palo kolmannelle kaudelle oli niin kova.

– Kaikki olisivat ymmärtäneet, jos olisin halunnut jäädä eläkkeelle, mutten halunnut. Olin maannut ihan riittävästi. Työ saa minut tuntemaan itseni merkitykselliseksi.

”Väitän, että teen töitä jopa paremmin nyt.”

Työtehon mittari eivät ole tunnit vaan laatu. Ennen Maarit teki paljon turhaa. Nyt hän käyttää aikansa siihen, mikä on hänen aikansa arvoista. Aiemmin Maarit kirjoitti puheenvuoronsa paperille, nyt hän puhuu vapaasti. Hän istui jokaikisessä kokouksessa, nyt vain tärkeimmissä. Töitä Maarit tekee edelleen paljon, mutta ei enää jatkuvasti liikaa.

– Olen lyhentänyt päivääni, ja väitän, että teen töitä jopa paremmin nyt. Saan myös vaikuttavampaa aikaan, kun olen ihmisenä kypsynyt. Olen hyvä päättäjä, minulla on arvot kohdallaan.

– Se pännii, että nyt, kun lähden johonkin uuteen juttuun, ihmiset tulevat sanomaan, että ota vähän rauhallisemmin, ettei syöpä uusiudu. Ymmärrän, että he tarkoittavat hyvää, mutta ei mahasyöpä tule työnteosta.

Kaikki eivät halua puhua sairaudestaan siksi, että takaraivoon hiipii heikkouden pelko. Millaiseen elämään on oikeutettu, kun sen pituudesta ei ole tietoa? Saako pankista lainaa? Kuka palkkaa sairaan?

– Tässä yt-ilmapiirissä moni ajattelee, että heikot lenkit lähtevät ensimmäisinä. Olen tavannut ihmisiä, jotka käyvät samaan aikaan töissä ja hoidoissa ja peittävät sen.

Maarit pelkää, että pian säästö-Suomessa on pakko käydä arvokeskustelua siitä, kenellä on oikeus hoitoon: jos rahaa ei riitä kaikille, annetaanko parempaa hoitoa sille, jolla on vielä mahdollisuus toipua takaisin töihin?

– Vai parantuuko kohta vain se, jolla on paksu lompakko ja rahaa hakea hoito yksityiseltä?

– Etukäteen ei voi tietää, kuka sairastuu. Syöpäklinikallakin olimme peräkkäin minä, kansanedustaja ja mies, joka näytti asuvan siltojen alla. Minua motivoi joka ikinen aamu se, että haluan yhteiskuntamme säilyvän sellaisena, että se auttaa jokaista.

Tänään on hyvä päivä

Sairaus ei näy Maaritin arjessa paljonkaan.

Nyt hyväntuulinen nainen hörppii tuplaespressoa ja syö ciabattaa kuin kuka tahansa.

– Varmaan näkyvin asia on se, että joudun syömään nykyään paljon pienempiä annoksia. Tanskan kuningattaren illallisella, jossa oli 14 ruokalajia, hovimestari tuli neljännen kohdalla kysymään, onko ruoassa jotain vikaa, kun vain närpin jokaisesta pikkuisen.

Myös rankkaa liikuntaa on pitänyt vähentää. Maarit ei voisi juosta maratonia, mutta uimassa ja kiipeilypuisto Huipussa hän käy.

Sairauden laatu on omanlaisensa. Kun Maarit kolme vuotta sitten Me Naisten haastattelussa kertoi voivansa loistavasti, seuraavana päivänä tulivat koepalan tulokset: mahasyöpä oli uusiutunut.

”Haluan edelleen tehdä tärkeitä asioita.”

Tänään vointi on hyvä. Mahasyövässä on kuitenkin heikko ennuste.

Maarit tietää, mitä se tarkoittaa. Asia ei kuitenkaan ole ajatuksissa päivittäin.

– Olen aina elänyt täydellä liekillä. Vaikka on ihanaa istua penkillä, ei sitä pysty määräänsä enempää tekemään. Olen energinen ja pirteä 48-vuotias nainen, joka haluaa edelleen muuttaa maailmaa.

– Olen sinut itseni ja elämäni kanssa. Elämäni on merkityksellinen. Jos vetäisin elämäni alle viivan, jonka alle jäisi saldo, se olisi plussalla. Mitään tärkeää ei ole enää tekemättä, mutta haluan edelleen tehdä tärkeitä asioita. Siinä on suuri ero.

Maarit Feldt-Ranta
  • Syntyi 26.4.1968 Karjaalla.
  • Poliitikko, Sdp:n kansanedustaja vuodesta 2007.
  • Kolme aikuista lasta.
  • Avopuoliso politiikantoimittaja Vesa Kallionpää.

Saara Aalto kertoo olleensa jopa hieman mustasukkainen Meri-kihlattunsa fanituksesta.

Saara Aallon kilpailusta Britannian X Factorissa on iloa myös laulajan kihlatulle Meri Sopaselle, joka pääsi viikonloppuna tapaamaan yhtä eniten ihailemaansa naista – ohjelman tuomaria Nicole Scherzingeriä.

Meri jakoi Nicolen kanssa ottamansa yhteiskuvan Instagramissa.

– Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen koko ajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle, Meri aloittaa kuvan yhteyteen kirjoittamansa tekstin.

– Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana, ja kaikki mun tyypit tietää, miten iso juttu tämä mulle on, Meri hehkuttaa.

”Tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut.”

Merin mukaan Nicolen tapaaminen kruunasi huikean sunnuntai-illan, jonka tuloslähetyksessä Saara pääsi suoraan jatkoon laulukilpailussa.

 

Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen kokoajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle. Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi 😉), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana ja kaikki mun tyypit tietää miten iso juttu tämä mulle on 🙈😅❤️ Kohtaaminen oli upea myös siksi, että Nicole muisti mut! (Saara kun on kertonut tästä hänelle 😁) Hän oli super mukava mulle, halasi ja antoi poskisuudelmat, nappas mun puhelimen ja siinä sit napattiin pari selfietä ja kiitin sitä erityisesti siitä että antaa tukea Saaralle😍 Tämä kruunas kyllä eilisen muuten HUIKEAN illan, kun meidän Saara meni kirkkaasti jatkoon!❤️ Kaikki on mahdollista. HUHU! Tämä viikonloppu jää ikuisesti mun mieleen. @saaraaalto 💖 @nicolescherzy 💖 #nicolescherzinger #nicolescherzy #dreamcometrue

Kuva, jonka Meri (@merisopanen) julkaisi

Saara puolestaan kirjoittaa Instagram-kuvansa yhteydessä, että yksi sunnuntain parhaista hetkistä oli, kun Meri-kihlattu tapasi ”elämänsä rakkauden”.

– Tavatessamme hänellä oli Nicolen kuva lukitusnäytöllään. (Niin paljon hän rakastaa naista, ja minä olin hieman mustasukkainen), Saara kirjoittaa ja kertoo, että nyt kihlatun näytölle on vaihtunut yhteiskuva kolmikosta.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti

Elokuvaohjaaja Antti J. Jokinen viettää mieluiten aikansa niiden ihmisten kanssa, jotka hän hyvin tuntee: kihlattunsa Kristan, 1- ja 19-vuotiaiden lastensa ja kahdeksan läheisimmän ystävänsä.

48 vuotta

Iälläni ei ole hirveästi merkitystä minulle. Suhtautumistani kuvaa se, että kun täytin 47, luulin täyttäväni 48. Kristan antamaa hienoa korttia katsoessani nauroin mielessäni, että on siinäkin puoliso, ei edes tiedä, kuinka vanha olen. Iltapäivällä sanoin, että sori, olen kyllä 48. Jouduimme tarkistamaan Wikipediasta, että olen 47.

178 senttiä naista

Olemme olleet Kristan kanssa yhdessä pian viisi vuotta. Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut.

Minulle nainen ei ole mysteeri. Mystiikka on hävinnyt, kun olen ollut lapsesta saakka tekemisissä vahvojen naisten kanssa. Minulla on kaksi isosiskoa, ja perheen ainoana poikana olin lellitty. Katson maailmaa sukupuolettomin silmin. Mielestäni kaikki ihmiset ovat yhtä vaikeita tai helppoja sukupuolesta riippumatta.

0 puhelinta

Olen ollut 11 kuukautta ilman vakituista puhelinnumeroa. Ihmiset eivät nykyään tee mitään muuta kuin tuijota kännyköitään, joten punkkari minussa halusi erottua sillä, että minulla ei ole kännykkää. Joitakin ihmisiä ratkaisuni ärsyttää ihan käsittämättömästi, varsinkin heitä, jotka ovat pahiten riippuvaisia omista laitteistaan. Läheiseni tietävät, kenen toisen ihmisen kautta minut milloinkin saa kiinni, ja pressikiertueella tai ulkomailla ollessani minulla on väliaikainen numero.

”Minulle nainen ei ole mysteeri.”

Hyvä puoli tässä on se, että ilman kännykkää olen ajoissa tapaamisissa, koska minulla ei ole mitään välinettä, jolla myöhästyttää itseäni. Ennen oli helppo laittaa viesti, että olen vartin myöhässä. Olin krooninen myöhästelijä, vaikka pidän myöhässä olemista toisten ajan aliarvioimisena.

1 periaate

En pysty arvioimaan, kuinka hyvin olen onnistunut työn ja perhe-elämän yhdistämisessä. En pidä elokuvien tekemistä työnä, koska se on niin iso osa identiteettiäni. Haluan, että minulla on hauskaa ja että opin uutta. Jos kärsin, haluan kärsiä hyvistä syistä: nostaa jotakin yhteiskunnalliseen keskusteluun tai tuoda todella hyvän kokemuksen elokuvateatteriin. Yksi periaate minulla kuitenkin on, oli kyse sitten työstä, parisuhteesta tai suhteesta lapseen: olen ainakin läsnä. Ihminen kyllä tunnistaa toisesta, onko toinen läsnä.

Antti keräilee elokuvia, antiikkikirjoja ja tennareita. Jälkimmäisiä hänellä on ollut parhaimmillaan 200 paria. Kuva: Satu Kemppainen.

200 paria kenkiä

Elokuvamaailman lisäksi seuraan aktiivisesti kenkämaailman tapahtumia. Los Angelesin -vuosinani olin intohimoinen urheilukenkien keräilijä. Keräsin erityisesti rajoitettuja eriä, esimerkiksi Adidas Originalsia. Minulla oli muun muassa jokaisesta NBA-joukkueesta inspiroituneet Adidaksen Superstarit. Kun minulla oli kotona 200 paria kenkiä, harrastuksen epäeettisyys alkoi puristaa rintaa. Aloin käyttää omistamiani kenkiä sen sijaan, että olisin ostanut uusia.

Käyn edelleen katsomassa kenkänäyttelyjä ja festivaaleja maailmalla ja netissä. Parhaat kengät ovat sellaisia, että niiden perässä joutuu lentämään Hampuriin ja jonottamaan yön yli, koska kyseistä mallia tehdään vain sata paria.

2 lasta

Olen saanut pojan 29-vuotiaana ja tyttären 47-vuotiaana. Lähdimme synnyttämään tytärtämme poikani Paavon 18-vuotissyntymäpäivänä. Olimme iltapäivällä kotona syömässä sushia juhlan kunniaksi, ja syntymäpäiväkakkukin oli hankittu. Juuri kun olimme alkaneet syödä, Krista sanoi, että nyt pitää lähteä sairaalaan. Paavo jäi kotiin kakkuineen, ja minä mietin, että nyt on ohjaajan täsmällisyys mennyt liian pitkälle, jos tytär syntyy samana päivänä, jona poika täyttää 18. Tyttö syntyi kuitenkin vasta seuraavana päivänä.

”Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni.”

On typerää ajatella, että isänä oleminen olisi samanlaista, kun on tullut 18 vuotta ikää lisää. Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni. En ole tietoisesti halunnut tehdä mitään toisin nuoremman lapseni kanssa, mutta tilanne on nyt sillä tavalla erilainen, että tytärtäni kasvatamme perheessä. Paavon äidin kanssa tarvitsimme hirveästi apua vanhemmiltani, ja he auttoivat. Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin. Ikääntyminen ei tee kaikille pahaa, ainakaan vanhemmuudessa.

2 viikkoa Espanjassa

Minulla on ollut Espanjassa asunto 15 vuoden ajan. Ostin sen alun perin isälleni ja äidilleni talviasunnoksi, mutta aloin käyttää sitä kirjoituspaikkana muutettuani Los Angelesista takaisin Suomeen. Olen huomannut, että saan Espanjassa kahdessa viikossa tehtyä kahden kuukauden työt.

Joku fiksu kirjailija sanoi, että puolet kirjoitustyöstä tehdään sohvalla maaten. Minulla se menee niin, että kaksi kolmasosaa työstä on taustatyötä ja kävelylenkeillä käymistä.

”Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut”, Antti sanoo kihlatustaan Krista Kososesta. Kuva: Seppo Solmela.

1 päivärutiini

Olen pohjimmiltani äärimmäisen laiska ihminen, joten kirjoittaessani käytän tarkkaa minuuttiaikataulua. Opin sen Ingmar Bergmanin kirjasta. Bergman heräsi aamulla yhdeksältä, söi aamupalaa ja ryhtyi sitten työhön. Minä herään, juon lasillisen vettä, kirjoitan kaksi tuntia ja menen aamiaiselle puoliltapäivin. Sen jälkeen kävelen ja mietiskelen, kirjoitan kaksi tuntia, käyn urheilemassa, kirjoitan taas kaksi tuntia, syön illallisen ja menen nukkumaan. Kun olen Espanjassa kirjoittamassa, toimin joka päivä minuutilleen saman ohjelman mukaan. Sillä tavalla tekstiin liittyvä ajatustyö pysyy koko ajan mukana.

Kun taas olen Suomessa, olen maailman epäaikataulullisin ihminen. Jos minulla ei ole mitään deadlinea tai aikataulua, niin voi mennä päiväkin niin, että vain haahuilen ja selailen kirjoja. Harhaudun todella helposti.

3. labradorinnoutaja

Koiramme Hilma täyttää kolme vuotta marraskuussa. Minulla on aina ollut koira, ja Hilma on kolmas labradorinnoutajani. Se on tärkeä osa perhettämme ja minulle läheinen, koska se on aina kävelyilläni mukana. Hilma on niin kiltti, että pystyn Helsingin keskustassakin kävelemään sen kanssa ilman hihnaa. Pidän sitä hihnassa vain siksi, että jotkut ihmiset pelkäävät isoja, mustia koiria. Hilma kulkee kuvauksissakin mukana ja katsoo koko ajan monitoriin, koska on niin innokas seuraaman minua.

15 Fleur de Malia

Kerään antiikkikirjoja. Vanhojen kirjojen muodossa ja tekstuurissa on jotakin kiehtovaa, ja niiden sisältä löytyy kiinnostavia, käsinkirjoitettuja lappuja. Minulla on 15 antiikkiversiota Baudelairen Fleur de Malista, jonka mukaan Pahan kukat -elokuvani sai nimensä. Kielitaitoni ei riitä ollenkaan niiden lukemiseen, mutta vanhimmista kappaleista on tullut kehystettyinä aika hienoja tauluja.

2 pysyvää seuralaista

Minulla on kaksi elämänkumppania, jotka ovat tavallaan demoneita ja tavallaan ystäviä. Toinen on levottomuus ja toinen äärimmäisyyksiin menevä kunnianhimo. Haluan olla vapaa ja mennä, joten ajattelen, että koti on siellä, missä hattu on.

Yritän tehdä mahdollisimman vähän pysyviä ratkaisuja elämässä. En esimerkiksi koskaan ajatellut, että nytpä muutan pysyvästi Suomeen asumaan. Minun puolestani voisimme asua missä vain.

103 musiikkivideota

Olen aina halunnut tehdä elokuvia. Se, että päädyin musiikkivideoiden maailmaan, oli onnekas sattuma, mutta nyt ei tulisi enää mieleenkään ohjata niitä. Musiikkivideo-ohjaajana minulla oli mentaliteetti, että ohjaan mitä vain. Jos joku olisi ollut valmis maksamaan, olisin ohjannut vaikka siskon balettiesityksen. Halusin mahdollisimman paljon kokemuksia, ja siitä on ollut järjettömästi hyötyä elokuvien tekemisessä.

Musiikkivideoiden tekeminen loppui minun osaltani siihen, että budjetit romahtivat. Olin ehtinyt viimeiseen vaiheeseen, jossa budjetit olivat olleet isoja. Kun vuoden sisällä mentiin 600 000 dollarin budjeteista 50 000 dollarin budjetteihin, se ei antanut enää mielihyvää.

Antin kaksi lasta ovat syntyneet lähes tasan 18 vuoden välein. ”Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin.”

2 000 elokuvaa

En ole vain elokuvaohjaaja, olen cinefiili. Minulla on kotona 2 000 elokuvaa ja kotielokuvateatteri. Kerään ja katson elokuvia ihan koko ajan. Jos tänne laskeutuisi avaruudesta porukkaa ja niille pitäisi näyttää, mitä täällä on tapahtunut 50 viime vuoden aikana, en käskisi lukemaan kirjoja vaan katsomaan elokuvia. Ihmiskunnan muutos peilautuu elokuviin sekä sisällöllisesti että visuaalisesti.

10 vuotta unettomuutta

Pyrin nukkumaan kahdeksan tuntia yössä, mutta olen pitkään kärsinyt unettomuudesta. Saatan hyvinkin olla muutaman tunnin yöllä hereillä, enkä tiedä mistä se johtuu. Pahinta on kolmen ja viiden välillä aamuyöllä. On liian myöhä ottaa nukahtamislääkettä, ja silloin tulevat demonit: pelko, katkeruus, kyllästyneisyys ja kiukku.

Yöllä valvottaneilla asioilla ei usein aamulla ole enää mitään merkitystä, ja ne näyttävät naurettavilta. Joku tuttu suositteli, että asiat kannattaa kirjoittaa ylös, niin ne saattavat näyttää yölläkin naurettavilta. Se on ehdottomasti auttanut.

60 sekuntia

Olen sosiaalisessa kanssakäymisessä tohelo. Peitän järjettömän ujouteni rehvakkaalla käytöksellä. Kun tapaan uusia ihmisiä, alan nauraa ja hölöttää. Typeryys vain vilkkuu silmissä. Ensimmäisen 60 sekunnin aikana varmaan kehuisin Staliniakin hyvistä puhdistuksista, jos tapaisin hänet. Tämän ominaisuuden takia viihdyn parhaiten sellaisten ystävieni kanssa, jotka tunnen hyvin.

”Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.”

8 parasta ystävää

Minulla on monta läheistä ystävää. Olen vain sattunut löytämään hyviä tyyppejä, jotka ovat sietäneet minua, ja minä olen sietänyt heitä. Kuten muissakin suhteissa, myös ystävyyssuhteissa pyrin läsnäoloon. Välillä tuntuu, etten kykene näille kahdeksallekaan antamaan huomiota, jonka he ansaitsevat. Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.

4 elokuvaa

Maailmankatsomukseni on synkkä, mutta haluan, että elokuvieni henkilöt ovat hyviä. Tiukassa tilanteessa hyvätkin ihmiset voivat tehdä hirveitä tekoja. Pahuus teemana ei kuitenkaan kiinnosta minua ollenkaan. Sen sijaan olen kaikissa elokuvissani hakenut sovituksen teemaa. Mielestäni päähenkilöistä tulee sillä tavalla kiinnostavampia.

Antti J. Jokinen

Elokuvaohjaaja on syntynyt 6.4.1968.

Ohjannut lukuisia musiikkivideoita ja neljä pitkää elokuvaa.

Asuu Helsingissä kihlattunsa, näyttelijä Krista Kososen ja parin 1-vuotiaan tyttären kanssa. Aiemmasta liitosta 19-vuotias poika. Musiikkivideoita tehdessään Jokinen asui pitkään Los Angelesissa.

Voitti parhaan ohjauksen palkinnon Shanghain elokuvafestivaaleilla uutuusleffallaan Pahan kukat.

Saara Aalto hurmasi X Factor -tuomarit, mutta joutuu jännittämään jatkoonpääsyä myöhään sunnuntai-iltaan saakka.

Saara Aalto, 29, esiintyi lauantaiyönä Britannian X Factor -kilpailussa. Liveshow'ssa teemana oli diivat, ja Saara oli valinnut biisikseen Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen. Moni oli etukäteen huolissaan, miten Saara suoriutuu vaikeasta kappaleesta. Saara kuitenkin hurmasi kaikki neljä tuomaria. Simon Cowell, Sharon Osbourne, Louis Walsh ja Nicole Scherzinger taputtivat Saaralle esityksen jälkeen seisaaltaan.

– Saara, mitä tapahtui? Tuo oli mahtavaa! Osaat laulaa ja tanssia! Täydet 10 pistettä! Ohjelman paras esitys, Louis Walsh kommentoi esityksen jälkeen.

Myös Nicole Scherzinger oli mykistynyt.

– Täydellinen kappale sinulle! Täysin hullua ja sekoa, hän sanoi.

Scherzingerin lisäksi Simon Cowell piti esitystä hyvällä tavalla outona.

– Uskomatonta! Minun täytyy onnitella sinua ja Sharonia. Tämä oli juuri sitä, mitä etsimme. Se oli sekoa. Ja esitys vaati rohkeutta vaikeiden viime viikkojen jälkeen, Cowell sanoi.

Cowell onnitteli Saaraa ja Sharon Osbournea, sillä Saara kuuluu hänen tiimiiinsä. Osbourne kuitenkin kommentoi, että kaikki kunnia kuuluu Saaralle.

– Tällä ei ollut mitään tekemistä minun kanssani, hän myönsi.

 

Dreams do Come true!!!! ❤️💗

A video posted by Saara Aalto (@saaraaalto) on

Saara vaikutti onnelliselta esityksensä jälkeen.

– Ehkä elämäni paras ilta, Saara mietti Instagram-videollaan.

Saara on kilpailussa nyt kymmenen parhaaan joukossa. Myöhään sunnuntai-iltana selviää, jatkaako hän vielä seuraavaan livelähetykseen. Uskotko, että Saara pääsee yhdeksän parhaan joukkoon? Äänestä jutun lopussa.

Uskotko, että Saara Aalto pääsee yhdeksän parhaan joukkoon X Factorissa?