Ensi syksynä Anita Karttusen toinen poika, Kasper, aloittaa koulun. Se on varmasti tunteikas hetki ­äidille. "Aku haaveili jo kaksivuotiaana kouluun menosta. Kaikki ­hänen merkki­päivänsä tuovat yhä palan kurkkuun", Anita kertoo. Kuvat Milka Alanen
Kun Anitan poika kuoli, Anitan ja hänen isänsä Reijo Oraksen elämään jäi alitajuinen pelko. Koskaan ei voi tietää, mikä tuo ikävän uudestaan pintaan.

Taidekauppias Reijo Oras ja tytär Anita Karttunen tietävät, ettei suru koskaan katoa. Anitan kaksivuotias Aku menehtyi päiväkodin pihalle, ja Reijon toinen lapsenlapsi Noora kuoli auto-onnettomuudessa. – Surun kanssa oppii elämään. Pitää nauttia hyvistä hetkistä silloin kun niitä on.

Kaapin päällä valokuvassa hymyilee pieni pellavapäinen poika. Vieressä pienemmissä kehyksissä kameraan katsoo kaunis nuori tyttö, jonka pitkiä hiuksia tuuli tuivertaa.

Valokuvien Aku ja hänen serkkutyttönsä Noora elävät nyt taidekauppias Reijo Oraksen, 67, ja hänen tyttärensä, Käpy ry:n puheenjohtajan Anita Karttusen, 44, muistoissa.

– Suru ei koskaan katoa, vaan se saa oman paikkansa. Surun kanssa löytää kummallisen suhteen ja sen kanssa oppii elämään, he sanovat.

Isä ja tytär tietävät tuon, sillä Anitan Aku-poika menehtyi päiväkodin pihalla kahdeksan vuotta sitten. Viime syksynä sukua kohtasi uusi suru, kun Reijon toinen lapsenlapsi, Noora, kuoli rajussa ­autokolarissa.

Reijo ja Anita kertaavat perheen tragediaa Anitan kauniissa kodissa Helsingin Kaartinkaupungissa. Reijo on piipahtamassa Suomessa toisesta kotipaikastaan Ranskan Nizzasta, jossa hän viettää paljon aikaa puolisonsa taiteilija Johanna Oraksen kanssa. Perheen mummu­puolen eli mupun töitä on Anitankin ­kodin seinillä.

Onnettomuus päiväkodissa

Akun valokuva on otettu päiväkodissa muutama viikko ennen onnettomuutta.

Parivuotias vesseli haaveili jo kouluunmenosta ja kulki kotona reppu selässä keikkuen. Ihan tavallisena huhtikuisena aamuna vuonna 2005 Aku halusi laittaa kravatin päiväkotiin, koska isällä ja Reijo-­papallakin oli aina töissä solmio. Kun äiti jatkoi omiin töihinsä, poika jäi leikkimään päiväkodin pihalle hiekkalaatikolle.

Iltapäivällä Anitan maailma romahti. Kesken työpäivän hän havahtui siihen, että aviomies Heikki seisoo hänen työpöytänsä vieressä ja käskee häntä ­ottamaan takin mukaansa. Anita ehtii ajatella, että koska nyt ei ole pariskunnan hääpäivä eikä kenenkään synttärit, uutisten täytyy olla huonoja. Kun pari kävelee ulos avokonttorista, Anita näkee jo kaukaa, että käytävällä odottavat siviiliasuiset ihmiset ovat poliiseja.

– Aku on kuollut, toinen poliiseista sanoi.

– Muistan ajatelleeni, että eihän päiväkodissa kuole lapsia. Että tämän täytyy olla väärinkäsitys, Anita kertoo.

Yhteinen suru

Iso piha. Liian vähän valvontaa. Varastoa vasten palasina nojaamaan jätetty puinen kiipeilyteline.

Kun Anita ja Heikki saapuivat päiväkodille, vastassa oli itkeviä ihmisiä. Akua eivät vanhemmat saaneet nähdä, sillä ­tämä oli jo viety pois. Poikaansa he pääsivät katsomaan vasta seuraavana aamuna ­oikeuslääketieteelliselle laitokselle.

– Olin loppuun asti varma, ettei Akun kuolema ole totta. Ajattelin, että kyllä Aku herää, kun menen hänen luokseen. Hänen näkemisensä oli varmasti pahin hetki, mutta siinä asia konkretisoitui. Muuten en olisi ikinä uskonut hänen kuolemaansa, Anita sanoo.

Ajatus palaamisesta tyhjään kotiin tuntui ylitsepääsemättömältä. Onneksi Anitalla oli läheisiä, jotka pääsivät nopeasti paikalle. Isä Reijo ajoi Koskelta Espooseen heti, kun omalta järkytykseltään kykeni rattiin, ja myös sisarukset kerääntyivät suremaan. Heikin teini-ikäisille lapsille edellisestä liitosta oli tärkeää kertoa mahdollisimman pian suru-uutinen rakkaan veljen menetyksestä, samoin muille kauempana asuville läheisille. 

– Ensimmäinen ajatukseni oli, että en halua elää. Ajattelin vain, että en pystynyt pitämään lastani elossa. Kelasin kaikki vaihtoehdot, mitä olisin voinut tehdä toisin, jotta tätä ei olisi tapahtunut. Eikä itsensä syyllistäminen lopu koskaan, Anita sanoo ja kertoo Heikin tiukasti huolehtineen hänen jaksamisestaan alkuviikkoina.

– Joku oli aina lähelläni, Anita lisää.

Reijo muistaa, miten vaikea oli olla samaan aikaan sureva pappa ja toisaalta yrittää lievittää oman tyttären tuskaa.

– Isänä koin riittämättömyyden tunnetta: pitäisi pystyä lohduttamaan enemmän, mutta millä voimilla, kun on itsekin siinä kunnossa? Reijo kertoo.

Sukulaisista ja ystävistä oli paljon apua ihan käytännön asioissa. Sureva ei välttämättä kykene käymään edes ruokakaupassa. Lapsensa hautajaisia Anita ei olisi pystynyt ikinä yksin järjestämään.

Aku siunattiin papan pihalla samassa kappelissa, jossa vain vuosi aiemmin oli juhlittu Reijon ja Johannan kymmenenvuotishääpäivää. Johanna oli suunnitellut Akun hautakiven ja koristellut kappelin valkoisilla kalloilla. 

Kun perheen miehet kantoivat vaille metrin mittaista arkkua, Anita oli varma, että he kaatuvat murskaavan tehtävän alla.

Akun mukaan hautaan laitettiin pikkuisia autoja, nalleja ja uniriepu sekä enon teettämä, puusta veistetty moottoripyörä.

– Kaikkea, mitä pieni poika tarvitse, Reijo sanoo.

Hiljaisuuden vuosi

Anita ja Reijo tietävät nyt, että surussa on monia vaiheita ja miljoonia vivahteita.

Ensin tuli sokki ja menetyksen tunne. Sen jälkeen jäivät kaipaus ja ikävä.

Hiljaisessa kodissa ei kestänyt olla, sillä kaikki muistutti Akusta. Fyysinen rasitus, ulkoilu ja liikunta auttoivat hetken, ja Anita myös matkusteli paljon miehensä Heikin kanssa. 

– Aina oli kuitenkin kauheaa tulla tyhjään kotiin. Tuntui, että palasi ruutuun, jossa ei enää halunnut olla, Anita kertoo.

Pian Anita ja Heikki päättivätkin muuttaa Espoosta takaisin Helsingin keskustaan, missä olivat eläneet ennen Akun syntymää.

Kesän jälkeen Anita palasi töihinsä mainostoimistoon, paiski hommia, mutta romahti välillä kesken kaiken.

– Tein hirveästi töitä ja yritin täyttää elämääni sillä.

Ensimmäinen vuosi menetyksen jälkeen oli pahin. Jokainen juhla, kaikki merkkipäivät vietettiin pala kurkussa. Oli ensimmäinen joulu ilman ainokaista. Tuli syntymäpäivä, jolloin Aku ­olisi täyttänyt kolme. Vietettiin samanikäisen serkkutytön synttäreitä, eikä Anita voinut olla miettimättä, miltä oma lapsi näyttäisi vuoden vanhempana.

Anitaa lohdutti vanhojen valokuvien ja videoiden katselu. Hän päätti perehtyä aiheeseen perin pohjin ja selättää surun lukemalla kaiken mahdollisen lapsen kuolemaa käsittelevän kirjallisuuden.

Reijo puhuu koko suvun puolesta, kun hän sanoo, että on aika ennen ja jälkeen Akun kuoleman. Kukaan heistä ei ole ­entisensä ­menetyksen jälkeen.

– Olen ajatellut usein, että on se hienoa elää sellaisessa perheessä, jossa lapsen kuolema ei ole vieraillut.

Apua löytyy

Kuukausi tapaturman jälkeen Anita meni lapsensa menettäneiden vertaistukiyhdistyksen Käpy ry:n tapaamiseen.

– Ensimmäinen ajatus Akun kuoleman jälkeen oli, etten halua elää. Seuraava, että tulen hulluksi. Minun oli pakko löytää ihmisiä, jotka olivat kokeneet ­saman eivätkä olleet seonneet.

Anita ja hänen miehensä kävivät ­yhdistyksen tapaamisissa miltei vuoden ajan. Anita tunsi saaneensa vertaistuesta niin paljon, että halusi auttaa myös itse. Nyt hän on järjestön puheenjohtaja ja myös ohjaa lapsensa menettäneiden ryhmää.

– Vaikka sukulaiset ja ystävät olivat tukenani, jotkut asiat ovat niin rajuja, ettei niillä halua rasittaa lähimmäisiään. Niistä voi puhua vain toisten saman ­kokeneiden kanssa.

– Käpy-yhdistyksestä haetaan toivoa. Minäkin halusin kuulla, milloin suru loppuu, mutta ei suru ole sairaus, joka hoidetaan kuntoon. Halusin myös, että joku lupaisi minulle, ettei mitään samanlaista satu enää meidän perheellemme. Mutta eihän kukaan voi sellaista luvata.

Usein ihmiset – ihan hyvää tarkoit­taen – kysyvät, onko elämä palannut entiselleen. Heille Reijo ja Anita haluavat sanoa, ettei elämä ikinä tule samanlaiseksi kuin se oli ennen lapsen kuolemaa.

Mutta elämä jatkuu. Hitaasti ja vaivihkaa kuristava ote hellittää, ja silloin tällöin arjessa pilkahtaa valoa. Puolen vuoden jälkeen Anita nauroi ensimmäistä kertaa vapautuneesti ilman syyllisyyttä. Hän rohkaiseekin kaikkia surevia: iloa ei pidä säikähtää.

– Ei suru mene pois. Se ottaa varmasti omansa. Pitää nauttia hyvistä hetkistä silloin kun niitä on.

Toivoa toi myös uusi raskaus.

– Olin ajatellut, että rakastan Akua niin paljon, ettei rakkautta riitä muille. Mutta Heikki puhui minut ympäri hankkimaan toisen lapsen, ja se oli hyvin ­puhuttu, Anita kertoo.

Kasper on iloinen eskarilainen ja puhuu veljestään Akusta mutkattomaan tyyliin: "Se oli ennen mun isoveli, mutta nyt olen mennyt siitä ohi."

Anita myöntää, että toisen lapsen kanssa varoi välillä liikaakin. Yksi etappi saavutettiin, kun Kun Kasper ohitti Akun kuoliniän: 2 vuotta, 7 kuukautta ja 2 päivää. Siihen asti äiti oli laskenut päiviä.

Uusi suru

Viime syksynä, seitsemän vuotta Akun kuoleman jälkeen, sukua kohtasi uusi tragedia. Reijon ensimmäinen lapsen­lapsi, Akun ja Kasperin serkku, 20-vuotias Noora menehtyi autokolarissa.

– Akun onnettomuuden jälkeen ajattelin vuosia, että se oli siinä, enempää ei voi meille sattua. Kun toinen puhelinsoitto tuli viime lokakuussa yöllä, se oli karmaisevaa. Silloin mentiin yli sieto- ja kestokyvyn rajan. Rakkaus ja suru ovat tunteiden ääripäitä, ja usein molemmista ajattelee, että enempää ei voi enää ­rakastaa tai enempää ei voi enää ihminen surra. Mutta kyllä voi, Reijo sanoo.

Lähihoitajaksi opiskellut ja lasten kanssa loistavasti toimeen tullut Noora oli kuin luotu tulevaan ammattiinsa. Vaikka hän tiesi, että työ olisi raskasta, hän piti sitä tärkeänä.

Kun viesti neljän nuoren ajaman auton ja rekan yhteentörmäyksestä Forssan ja Salon välillä saavutti perheen ja sukulaiset, elämä pysähtyi toistamiseen.

– Kenenkään ei pitäisi joutua kokemaan sellaista. Kun isoisä lapioi umpeen 20-vuotiaan nuoren naisen hautaa, lapiolliset ovat raskaita, Reijo kertoo.

Nooran kuolema on vielä tuore asia, ja se on repinyt auki edelliset haavat.

– Valheellisesti sanotaan, että kriisit vahvistavat ihmistä. Ei se niin mene. Kun on rikki ja romu, mitä tahansa voi nousta pintaan, Anita sanoo.

Toisen lapsenlapsen menetys on koskenut koko sukuun, mutta erityisesti se on Nooran vanhempien lisäksi vaikuttanut isoisä Reijoon. Tytär Anita on isästään koko ajan huolissaan. Vaikka Reijo pystyy käsittelemään suruaan puhumalla, hän reagoi siihen myös fyysisesti sydämellään.

– Elämään jää pysyvä varjo. Ilakointiin ja riehakkuuteen ei meinaa päästä ­mukaan. On kuin sisäinen jumi, alitajuinen ikävä. Toivon, että se menee ohi, sillä minulla on täällä vielä neljä lastenlasta, joille en haluaisi olla surun murtama pappa.

Onneksi Reijolla on oma perheensä ja yhteinen työ vaimon kanssa taiteen ­parissa. Ensi kesänä heidän tyttärensä Olivia pääsee ripille, ja juhlia suunnitellaan jo. Elämässä on myös iloa.

Reijo ja Anita tietävät, että arkirutiinit ovat parasta selviytymistä. Surulle on myös annettava se aika, minkä se ottaa.

– Pitää pakottaa itsensä töihin. Muuten kaivautuu niin syvälle suruun, ettei pääse pois. Pakko ajatella, että tästä mennään yli, ja hetken kuluttua pystyy muistamaan kaikkia niitä hienoja asioita, joissa saimme lasten kanssa olla ­mukana, Reijo sanoo.

Sellaisia hetkiä on lukemattomia: Aku ajelemassa papan kanssa ­pakettiautolla ympäri taidegallerian pihaa. Ja Noora ja Olivia poseeraamassa ­Nizzassa kuin mannekiinit konsanaan.

– Joinakin päivinä pystyn kulkemaan rantabulevardia eikä tunnu missään. Toisena iltana katson tähtitaivaalle ja ajattelen, että siellä jossain on kaksi lastenlasta, Reijo kertoo.

Tärkeintä on muistaa.

– Se lämmittää tosi paljon, että kuollutta lasta eivät unohda muutkaan. On tärkeää kuulla, että muistetaan ja että on mielessä. Perheen jatkuva tuki ja läheisyys kantavat, isä ja tytär sanovat.

KÄPY – Lapsikuolemaperheet ry on vertaistukiyhdistys, joka on tarkoitettu kaikille lapsensa menettäneille. Auttava puhelin 045 325 9595, www.kapy.fi

Sunnuntaina Antti Ketonen esiintyy satiinissa ja liehulahkeissa. – Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin!

Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailevalle Antti Ketoselle, 38, torstai on treeniviikon jännittävin päivä. Silloin paljastuu, mitä puvustamo on valmistanut Antille seuraavaan lähetykseen.

– Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin, Antti virnistää.

Tämän sunnuntain lähetyksessä Antti nähdään liehulahkeissa, jotka sopivat hänen esittämänsä Kung Fu Fighting -biisin tyyliin ja itämaisia taisteluliikkeitä seuraavaan koreografiaan.

– Taisteluliikkeiden ja laulamisen yhdistäminen on ollut haastavinta, Antti kertoo.

– Minulla ei ole kokemusta itämaisista taistelulajeista. Kerran kävin jujutsu-kurssin tutustumistunnilla, mutta se homma jäi heti siihen yhteen kertaan.

Sunnuntain lähetykseen Antti sai valmentajakseen kungfumestari Zhang Fangin.

– Kyllähän tässä ajetaan äijää epämukavuusalueelleen: on vieraat biisit, koreografiat ja suoran lähetyksen jännitys, Antti heittää.

– Olen silti tosi tyytyväinen suoritukseeni, mitään en ole hävennyt.

Epäröimättä mukaan

Tähdet, tähdet -ohjelma on Antin ensimmäinen kokemus isosta tv-tuotannosta ja livelähetyksestä.

 –Minua ei tarvinnut suostutella, hyppäsin mukaan saman tien. Tässä ollaan aidosti musiikin äärellä.

Antti on jo muutaman lähetyksen jälkeen huomannut ohjelman tuoneen uutta yleisöä ja lisää kiinnostusta Neljänsuora-yhtyeelleen. Aktiivisesti keikkailevalle bändille on muodostunut läheinen ja aktiivinen faniporukka.

– Faniemme kesken on tiivis henki, ja heissä on syntynyt ystäväporukoita. Tietenkin toiveissani on, että se porukka vain kasvaa.

Perjantaina Neljänsuora julkaisi kokoelmalevyn, johon on paketoitu yhtyeen 13-vuotinen levytyshistoria. Materiaalia oli niin paljon, ettei ryhmä saanut karsittua suosikkejaan suunniteltuun 20 kappaleeseen.

– Onneksi saimme sitten tehdä tuplalevyn ja valita 40 biisiä. Siihenkin pääseminen tarkoitti kinaamista ja kiivaita keskusteluja. Lopputulos on kyllä yksimielisesti hyväksytty, ainakin melkein…Antti nauraa.  

Väliaikaiskoti Helsingissä

Tähdet, tähdet -ohjelmasta huolimatta Neljänsuora keikkailee koko ajan. Antille se tarkoittaa tiukkaa aikataulutusta. Kun muu bändi esimerkiksi risteilykeikan jälkeen jäi nukkumaan laivaan Tukholmassa, Antilla oli tunti aikaa siirtyä satamasta lentokentälle ja edelleen paluulennolle Helsinkiin.

Ohjelman takia Antti on muuttanut Salosta väliaikaisesti Helsinkiin. Mies suhaa nyt kaupunkia ristiin rastiin polkupyörällään.

– Helsinki tuntuu viihtyisältä, kun täällä on sopivasti vilinää ja elämää. Olen lomamatkoillanikin sellainen, että viihdyn hyvin suurkaupungeissa.

Tähdet, tähdet MTV3-kanavalla sunnuntaisin 19.30. Neljänsuoran kokoelma Suurimmat hitit 2003–2016 julkaistiin 21.10.

Stefan Richter sai avopuolisonsa Riikan kanssa pojan.

Julkkiskokki Stefan Richteristä, 44, on tullut isä. Hän iloitsi perheenlisäyksestä julkisilla Facebook-sivuillaan ja julkaisi esikoisestaan videon ja kuvan.

– Lupasin itselleni, etten julkaise vastasyntyneestä pojastani kuvia. Mutta en malta olla näyttämättä koko maailmalle, miten suloinen hän on – ja miten uskomaton hänen äitinsä on. Tässä on Ilmari Franz Richter, Stefan kirjoittaa Facebookissa.

Stefan ja lapsen äiti Riikka Vikmanin, 28, ovat olleet yhdessä puolitoista vuotta.

Stefan tuli tunnetuksi USA:n Top Chef -ohjelmasta, jossa hän sijoittui toiseksi. Lisäksi Stefan ollut mukana myös vierailevana tuomarina Suomen Top Chef -ohjelmassa ja etsinyt itselleen naista Richterin asteikko -ohjelmassa. Tällä hetkellä hänellä on ravintoloita muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä.

Stefanin Liisa-äiti oli suomalainen ja isä saksalais-tšekkiläinen. Stefan muutti vuonna 2014 Los Angelesista takaisin Suomeen 35 vuoden jälkeen.

Lapsen syntymästä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Supertähdeksi noussut Sanni aikoo lopettaa virheiden pelkäämisen ja tulla jälleen omaksi itsekseen.

Kolmessa vuodessa sinusta on tullut iso tähti. Mikä on konkreettisin muutos arjessasi?

– Isoin muutos on, kun lähden kauppaan, saan ottaa samalla yhteiskuvia. Mutta totta kai käyn kaupassa itse! Vaatteita tilaan paljon ulkomailta tai ostan matkoilta. Saan niin siistimpiä vaatteita.

Entä isoin muutos pään sisällä?

– Olen yrittänyt pitää pääni samanlaisena kuin 2013, jolloin minulla ei vielä ollut mitään statusta. Tuntuu, että olen sama tyyppi – elämänkokemusta on toki enemmän ja koheltamista vähemmän. Olen oppinut, että minulla on lupa palautua. Voin viettää sunnuntain katsomalla sarjoja Netflixistä enkä lähde enää salille keikkareissun jälkeen. Kotona minun ei tarvitse piiskata itseäni. Keskityn mielen tasapainottamiseen huippujen ja laskujen välissä.

Sinun kohdallasi nuoren naisen vapaa suhtautuminen seksiin on puhuttanut. Mistä se sinusta kertoo?

– Se kertoo siitä, että maailma on kaksinaismoralistinen, ja siihen on tärkeää tuoda naisen ääntä. Vahinko-biisin videosta noussut kohu oli väsyttävä, mutta sen jälkeen minusta tuntui, että roolini vaikuttajana selkiytyi ja ihmiset alkoivat keskittyä enemmän biiseihini ja siihen, millainen artisti olen. Eikä Vahinko ole mikään seksibiisi. Sehän kertoo ihastumisesta ja heittäytymisestä. Jos siinä olisi laulettu, että haluatko harrastaa mun kanssa seksiä kerran, silloin se olisi ollut lasten kannalta kyseenalainen.

”Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.”

Olet ollut lapsesta saakka hyvä siinä, mihin olet ryhtynyt. Missä olet erityisen hyvä?

– On vaikea antaa itselleen selkääntaputuksia mistään. Saavutuksen, kuten Emma-patsaan tai platinalevyn, jälkeen olen yleensä, että hyvä, mutta mitä seuraavaksi. Olen tullut ihan eteväksi tarinoiden kirjoittamisessa. Osaan teknisesti luoda kontrasteja ja jännitteitä. Haluan kehittyä niin, että yksi biisi voi olla kuin trilleri. Anssi Kela, Maija Vilkkumaa tai J. Karjalainen tekevät sitä tosi hyvin. On mahtavaa pystyä tekemään biisejä, jotka ovat tanssittavia ja samalla jopa itkettäviä.

Missä olet surkea?

– Olen surkea pitämään asioita järjestyksessä! Uuden laukun kanssa olen, että ihanaa, täällä ei ole mitään, ja laitan sinne lompakon, kännykän ja avaimet. Viikon päästä laukku on täynnä piuhaa ja paperia. Myös kotona asiat ovat epäjärjestyksessä. Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.

Olet kouluiästä saakka lukenut paljon tunteista ja ihmissuhteista. Mitä olet oppinut rakkaudesta?

– Apua, en tiedä, olenko oppinut mitään, sillä kaikki suhteet ovat olleet hyvin erilaisia. Olen oppinut, että rakkauden edessä olen tosi paljas ja haavoittuvainen. Vaikka kuinka olen artisti-Sanni, se ei ole mikään juttu silloin, kun puhutaan oikeasti tunteista. Silloin olen ihan yhtä haavoittuvainen ja pieni, satutettavissa ja höynäytettävissä kuin kuka tahansa.

Entä ihmissuhteista?

– He, jotka puhuvat minulle muustakin kuin työstäni, ovat säilytettäviä ihmisiä. Muutama hyvä ystäväni sekä perheeni ovat ankkuri-ihmisiäni. On tosi tärkeää, että on joku, jonka kanssa peilata, miksi jokin asia tuntuu joltakin.

Miten pidät itsesi fyysisesti kunnossa?

– Käyn hot joogassa ja kävelyllä. Vielä viime vuonna kävin salilla neljä viisi kertaa viikossa. Kun keikkoja oli paljon, lopetin ylimääräisen rehkimisen. Keikat ovat minulle pääurheilua, loput on kehon kuuntelua.

Entä henkisesti kunnossa?

– Siinä tärkeintä ovat ystävät, perhe ja pienten asioiden arvostaminen. Koetan saada jokaiseen päivääni seikkailua. Esimerkiksi niin, että kahvinkeiton sijaan käyn hakemassa sen jostakin. Mitä pienemmistä asioista löydän iloa, sitä helpompaa minun on olla tyytyväinen.

”Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä.”

Sinua on arvosteltu myös liian laihaksi. Mitä siitä ajattelet?

– Kaikki minut tuntevat tietävät, ettei mulla ole ongelmia kroppani kanssa. Jos läheiseni sanoisivat olevansa huolissaan minusta, hätkähtäisin, mutta he tietävät, ettei syytä huoleen ole. Minusta koko asia tuntui klikkikalastelulta.

Biisissä nimeltä SANNI kuittailet eksälle. Mikä sinusta on paras keino toipua ihmissuhdekolhuista?

– SANNI on biisieni naljailevimmasta päästä, mutta pointtina on itseironia. Vaikka olisin mitä, se ei päde, kun olen saanut pakit. Artisti-Sanni on super ja mahtava, mutta eihän mikään status suojaa sellaiselta. Minusta eksästä pääsee yli niin, että antaa aikaa. Naljailu kertoo siitä, että ei olla vielä päästy yli.

Olet pienten tyttöjen idoli. Haluatko ottaa etäisyyttä siihen K18-sanoituksilla?

– En missään nimessä. Kirjoitan asioista, jotka minua koskettavat, enkä voi olettaa, että samat asiat koskettavat 10- tai 30-vuotiasta. Levy-yhtiössä joku voi kysyä, olenko ihan varma tästä, ja minä vastaan, että olen. Tarkoitukseni ei ole opettaa ketään biiseilläni tai kehottaa heitä mihinkään. Taiteen tarkoitus on kertoa maailman tilasta niin kuin sen kokee. En voi muuttaa omaa todellisuuttani sen takia, että joku saattaa kuulla sen.

Onko rakkaudella mielestäsi sukupuolta?

– Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä. Minä komppaan kaikkia, kunhan ketään ei satuteta. Chisu sanoi Vain elämää -jaksossaan, ettei sielulla ole sukupuolta silloin, kun kirjoittaa. Se oli tosi hyvin sanottu. Jos mies laulaa biisini, se on ihan yhtä totta.

Sinunkin parisuhdestatuksesi on ollut puheenaihe. Mitä siitä ajattelet?

– En ole koskaan avannut yksityiselämääni mutta en piilottele mielestäni mitään. Se vain ei liity musiikkiini. On se myös suojautumista. En halua, että kaikki asiani ovat muiden nähtävänä, koska milloin tahansa voi tapahtua mitä vain.

”Vaikka kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.”

Miten olet löytänyt tasapainon ulkoa tulevien vaatimusten kanssa?

– Olen poukkoillut monta vuotta, elänyt muutoksessa ja hukassakin. Nyt tuntuu, että seison omilla jaloillani.

Kakara ku Cara -biisi on keskisormea henkilöbrändäykselle. Kaikki yrittävät näyttää Kylie Jenneriltä ja panikoivat, jos eivät saakaan tykkäyksiä. Haluan olla lapsekas, räävitön ja vapaa ja näyttää finkkua pelkälle poseeraamiselle. Vaikka mun kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.

Olen pelästynyt sitä, että alan minimoida virheitäni, koska minuun kohdistuu katseita. Haluan takaisin kolisevaan polvikuhmujen elämään, jossa tukka voi olla päin mäntyä. En jaksa perustaa itseäni liikaa toisten funtsimiselle, sillä lopulta ihmiset funtsivat vain sitä, mitä seuraavaksi söisi. Prosessi on kesken, mutta päällä on kova minuksi tulemisen aika.

Moukari-kappaleessa kerrot raiskausuhkauksesta. Oletko joutunut muuttamaan arkeasi uhkausten takia?

– En. Nostin biisiin asioita, joita minulle on sanottu. Somessa huudetaan aivan käsittämättömiä, eikä siitä puhuta tarpeeksi. Järkyttävät, alistavat kommentit satuttavat minua. Vaikka en ota sitä itseeni, alitajuntani ottaa sen minuun. Tulee pelko, että uhka on olemassa, ja kaikista peloista haluaisin päästä veke. Haluan kertoa, miten haavoittavaa huutelu voi olla.

Olet kertonut, että et osaa haaveilla, sillä olet saanut niin paljon. Entä nyt?

– Haluaisin joskus kirjoittaa kirjan ja asua suurkaupungissa, jossa kukaan ei tunne minua. En halua elää sitten kun -elämää, sillä siitä minulla jo on kokemusta. Sitten kun -hetken jälkeisenä aamuna koittaa tyhjyys. Nyt asetan itselleni lyhyen tähtäimen tavoitteita ja opettelen suhtautumaan asioihin vähemmän vakavasti. 

Sanni
  • Muusikko Sanni Kurkisuo syntyi 26.5.1993 Lohjalla, asuu Helsingissä.
  • Näytteli Miss Farkku-Suomi -elokuvassa 2012.
  • Palkittu vuoden 2015 naissolistin Emmalla.
  • Kolmas levy SANNI ilmestyi lokakuun alussa ja myi platinaa jo ennakkoon.

Obamat hallitsevat sosiaalisen median, meidän kaikkien iloksemme.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman, 55, kausi lähenee loppuaan. Varsinkin hänen puolisonsa Michelle Obama, 52, on nyt huippusuosittu, kiitos muun muassa hänen voimakkaisen puheidensa.

Obamat tunnetaan myös mahtavasta ja poikkeuksellisen aktiivisesta läsnäolostaan sosiaalisessa mediassa. Viime talvena Michelle kertoi Vergen haastattelussa, että maineesta on kiittäminen perheen some-eksperttejä eli teini-ikäisiä tyttäriä Sashaa ja Maliaa. Joskin he eivät ole niin vakuuttuneita vanhempiensa some-edesottamuksista.

– He eivät pidä meitä yhtään cooleina, Michelle sanoo Vergelle.

Poimimme parin parhaan somehetket vuosien varrelta:

1. Supersankaritytöt

Keskiviikkona Barack Obaman Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa presidentti poseeraa viittoihin sonnustautuneiden tyttöjen kanssa.

”Kaikki sankarit eivät pukeudu viittaan – mutta jotkut pukeutuvat”, kuuluu kuvan saateteksti.

 

Not all heroes wear capes—but some do.

Kuva, jonka Barack Obama (@barackobama) julkaisi

2. Presidentin coolit ensiaskeleet Twitterissä

Viime vuonna presidentti Obama sai oman Twitter-tilin @POTUS (President of the United States). Aiemmin hänen alaisensa olivat twiitanneet hänen puolestaan. Presidentti aloitti twiittailun hauskaan tapaansa:

”Terve, Twitter! Tässä Barack. Todella! Kuusi vuotta meni ennen kuin ne vihdoinkin antoivat minulle oman tilin”, kuului

Pian tämän jälkeen Yhdysvaltain entinen presidentti ja presidenttiehdokas Hillary Clintonin puoliso Bill Clinton twiittasi Obamalle.

”Tervetuloa Twitteriin, POTUS! Yksi kysymys: pysyykö nimimerkki talossa? #kysynkaverinpuolesta ”, Clinton veisteli.

Ja Obama vastasi, nokkelasti tietenkin.

”Hyvä kysymys, Bill Clinton. Nimimerkki tulee viran mukana. Tiedätkö ketään, joka olisi kiinnostunut @FLOTUS-tilistä?”

@FLOTUS-tili (First Lady of the United States eli presidentin puoliso) kuuluu Michellelle. Se perustettiin jo paljon ennen hänen miehensä Twitter-valtausta, vuonna 2013.

Presidentin puolisolla on tällä hetkellä 5,6 miljoonaa seuraajaa Twitterissä ja presidentillä lähes 11 miljoonaa.

3. Michellen naurispätkä

Yksi Michellen kuuluisimmista someneronleimauksista on Vine-videopalvelussa jaettu ”Turnip for What” -pätkä. Taustalla on hittibiisi Turn Down for What. Michelle tunnetaan siitä, että hän puhuu terveellisten elämäntapojen puolesta ja on huolissaan amerikkalaisten ylipaino-ongelmasta – siksi nauris.

Uskomatonta kyllä, nauriksestakin voi tehdä coolin.

4. Barackin tsemppitwiitti

Presidenttipari tunnetaan siitä, että he osaavat kannustaa toisiaan. Kun Michelle piti viime kesänä yhden hienoista puheistaan, Barack twiittasi sen jälkeen kauniisti.

”Uskomaton puhe uskomattomalta naiselta. En voisi olla ylpeämpi, ja maatamme on siunattu sillä, että hän on FLOTUS. Rakastan sinua, Michelle”, presidentti kirjoitti.

5. Obama ja pikkupaavi

Vuosi sitten halloweenina eräs tietty naamiaisasu kiinnitti presidentti Obaman huomion Valkoisen talon lapsille järjestämässä juhlassa. Kun karkkia jakava presidentti näki paavin autoineen, hän ei voinut olla nauramatta.

Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters
Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters

Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters
Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters

Valkoinen talo jakoi kohtaamisesta videon:

6. Presidentti ja ilkeät twiitit

Erityisen viehättävän presidenttiparista tekee se, etteivät he ota itseään liian vakavasti. Viime vuonna presidentti Obama luki Jimmy Kimmel Live -tv-ohjelmassa ääneen itselleen osoitettuja ilkeitä twiittejä, vastasi niihin huumorintajuiseen tapaansa ja jopa kehui hauskaa piikittelyä.

Eräs twiittaaja ehdotti, että Obama lähetettäisiin kaukaiselle golfkentälle ja jätettäisiin sinne. Presidentti myhäili, että sehän on hyvä idea.

7. Tanssi asennemummon kanssa

Muistatko 106-vuotiaan Virginia McLaurinin? Video karsimaattisen rouvan kyläilystä Valkoisessa talossa levisi viime talvena huimaa vauhtia sosiaalisessa mediassa. Obamat ihastuivat heti energiaa pursuavaan McLauriniin, ja kolmikko tanssahteli yhdessä.

Valkoisen talon blogin mukaan McLaurinin ystävä otti yhteyttä presidentin päämajaan ja kertoi, että McLaurin on tehnyt vapaaehtoistyötä vuosikymmenten ajan ja haaveilee vierailusta Valkoisessa talossa. Tapaaminen oli osa Mustien historian kuukauden (Black History Month) juhlallisuuksia.

8. Michellen ja Bushin halaus

Syyskuussa sosiaalisessa mediassa huokailtiin ihastuksesta, kun Michelle tervehti entistä presidenttiä George W. Bushia lämpimällä halauksella. Michelleltä riittää rakkautta kaikille.

9. Se vielä kuuluisampi halaus

Eikä pidä unohtaa sitä, että Obamat näyttävät herkästi myös rakkautta toisinaan kohtaan. Vuonna 2012 Barack Obaman Twitter-tilillä jaettiin kuva, jossa presidenttipari halaa. Obama oli juuri valittu jatkokaudelle.

”Vielä neljä vuotta”, kuului teksti.

Päivitys oli pitkään maailman suosituin twiitti.

10. Mini-Barack ja mini-Michelle

Vuosi sitten halloweenina Michellen Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa kaksi lasta ovat pukeutuneet presidenttipariksi. Kuin neljä marjaa!

 

Mini me and POTUS! Who are you dressing up as tonight? #HappyHalloween (Regram from @BallerAlert)

Kuva, jonka First Lady Michelle Obama (@michelleobama) julkaisi

11. Michellen autokaraokejammailu

Michellen nykyiseen suursuosioon vaikuttaa varmasti se, että hän on varsinkin tänä vuonna esiintynyt erityisen vapautuneesti, hauskasti ja rennosti mediassa. Viime kesänä Michelle ihastutti heittäytymällä The Late Late Show with James Corden -ohjelman James Cordenin Carpool Karaoke -videolla. Michelle heitti läppää, lauloi ja jammaili autokaraokessa täysillä esimerkiksi Beyoncén ja Missy Elliotin tahtiin. Tämän tyypin kanssa haluaisi bileisiin!

Autokaraokessa vieraillut Missy Elliot hehkutti jälkeenpäin Michelleä Facebookissa ja Instagramissa.

”Olin äimistynyt, kun presidentin puoliso osasi lauluni sanat. Hän on niin cool, kuin yksi serkuista, jonka toivot tulevan sukukokoontumisiin joka kerta. Hän on niin kiltti ja kaunis sydämeltään. Superfiksu!” räppäri suitsutti.