Saria ja Juttaa yhdistävät saman miehen lapset, kriisien syventämä ystävyys ja intohimo treenaamiseen.

Jutta Gustafsberg ja Sari Peltonen ovat parhaat ystävykset, joilla on sama ex-mies, yhteinen vastuu molempien lapsista ja intohimo treenaamiseen. Uusilta kumppaneilta kuvio on vaatinut ymmärrystä. –Ydinperhe ei ole minulle mikään arvo, Jutta sanoo.

Pirkkalassa kotitalon ovikello soi, mutta Jutta Gustafsberg, 41, ei tee elettäkään singahtaakseen avaamaan ovea. Eikä hän ehtisikään: Sari Peltonen, 40, riisuu jo aulassa kenkiään.

–Kiva kun tulit! Kaada ittelles kahvia, just keitin, Jutta selostaa keittiöstä.

Naiset ovat lihaksikkaita ja ryhdikkäitä, molemmilla on kantava ääni ja kuuluva nauru. Kummallakin on farkut ja t-paidat, joiden alta kyllä näkee, että tikissä kunnossa ollaan. Päivetyskin on samanlainen, vaikka Suomen kesä on vasta pilkahdellut sitkeän pilviverhon takaa.

–No mää soitin illalla Jutalle ja kysyin, oletko sää ruskea, Sari aloittaa.

–Ja mää olin just vedellyt vähän väriä purkista, Jutta jatkaa.

No pitihän Sarinkin sitten.

Naiset menisivät täydestä siskoksista, mutta oikeasti näiden kahden välinen suhde on alkanut kaikkea muuta kuin lämpimissä tai sovinnaisissa merkeissä.

Toinen nainen ja petetty

13 vuotta sitten Sari oli avoliitossa liikemies Petteri Jussilan kanssa ja tuolloin nelivuotiaan Camillan ja puolivuotiaan Casimirin äiti. Jutta taas oli tullut julkisuuteen ohjelmassa Suuri seikkailu ja tavannut Petterin niissä kuvioissa.

Kun Petteri ja Jutta rakastuivat, Sari sai lukea siitä lehdestä. Ensimmäisessä kohtaamisessa Jutta oli se toinen nainen ja Sari petetty kotiäiti.

–Tiesin kyllä, että ero oli vain ajan kysymys ja mietin, kuka on se ihminen, joka tulee tähän väliin. Aluksi reagoin Juttaan, että sekin lehmä, mutta ajan mittaan olen ollut iloinen, että Luojan kiitos Petteri valitsi juuri hänet, Sari sanoo.

–Meidän piti sopeutua toisiimme ja minun pieniin lapsiin, jotka olivat minulle uutta. Minun oli hyväksyttävä, että Sari on elämässäni ja että hänellä on yhteinen menneisyys mieheni kanssa, Jutta muistaa.

Arjessa se tarkoitti, että kun Sarin pyykkikone hajosi, Petteri riensi apuun. Tai kun Sari vuosien kotiäitiyden jälkeen joutui hankkimaan ammatin, Petteri ja Jutta maksoivat tälle opiskelun yksityisessä parturi-kampaajakoulussa.

–Jutta on aina tajunnut bisneksen päälle ja näki, että minut oli parempi saada töihin kuin jättää pyytelemään rahaa heiltä, Sari repeää nauruun.

–Niin juuri, siinäkös oli hyvä sijoitus! Laskin, että kahdessa ja puolessa vuodessa kulut on kuoletettu, Jutta hekottaa.

Sitten oli sekin kerta, kun Sari kypsyi lykkimään lastenrattaita lumihangessa ja Petteri lupasi hankkia tälle auton. Petteri ja Jutta ajoivat uusilla Bemareilla, joiden rekisterikilvissä luki GOD-1 ja WIN-1.

–Petteri sanoi löytäneensä minulle helmen. Auto oli 1980-luvun Datsun, jota joku papparainen oli kiillotellut pihallaan. Ajattelin aluksi, että voi helvetti, mutta auto olikin loistava, Sari muistelee vedet silmissä.

Näillä mennään, akat hiljaa!

Petteri Jussila oli suuriraaminen bisnesmies, joka nautti huomiosta ja rakasti rahaa. Mutta kaikkein eniten hän rakasti lapsiaan ja teki selväksi, että arki sovitettaisiin heidän parhaakseen.

–Petteri saneli ehdot kaikille. Että lapset ovat etusijalla ja te akat olette hiljaa.

Kun Petterin ja Jutan poika Max syntyi, oli selvää, että hän olisi vanhempien lasten tasaveroinen veli. Kun Petteri tuli katsomaan Juttaa ja vauvaa sairaalaan, Sari oli mukana.

–Meillä ei koskaan ollut sopimuksia tapaamisista, vaan lapset hoiti se, jolla oli aikaa. Lopulta kaikki meni luontevasti. Minulle tilanteemme suurimpia opetuksia on ollut, että lapsen rakastaminen ei katso verisukulaisuutta, Jutta sanoo.

–Jokaisen isän ja äidin pitäisi myös tajuta se, ettei oma vanhemmuus ole uhattuna, vaikka lapsella olisi muitakin välittäviä ihmisiä ympärillään, Sari jatkaa.

Sitten ystävykset muistavat taas yhden Petterin ideoista: mies ehdotti jopa yhteisen omakotitalon hankkimista. Sen toisessa päässä asuisi hänen ja toisessa Sarin perhe, ja lapset saisivat kasvaa samassa osoitteessa kaikkien vanhempiensa keskellä. Siihen naiset eivät sentään suostuneet.

Lapsista nuorin, Max, oli kymmenkuinen, kun Petteri hukkui tapaturmaisesti kotitalonsa rantaan vuonna 2004. Traagista menetystä seuranneen sokkivaiheen ajaksi Sari perheineen muutti Jutan luo.

–Olemme edelleen toistemme ensimmäiset tukijat kriiseissä. Kun elämässä tulee vastoinkäymisiä, tiedämme, että toisistamme saamme parhaan sparrauskaverin. Voimme aina purkaa toisillemme synkintä settiä, Jutta sanoo.

–Koska olemme kokeneet niin suuren yhteisen menetyksen, ymmärrämme toisiamme eri tavalla kuin muut hyvät ystävät tai läheiset. Vaikka tuttavuudellamme oli niin hankala alku, erityisesti vaikeat ajat ovat tiivistäneet ystävyyttämme. Juuri kriisitilanteissa turvaamme toisiimme, Sari vahvistaa.

Verkostovanhemmuutta

 

”Kun elämässä tulee vastoinkäymisiä, tiedämme, että toisistamme saamme parhaan sparrauskaverin”, Jutta sanoo. ”Koska olemme kokeneet niin suuren yhteisen menetyksen, ymmärrämme toisiamme eri tavalla kuin muut hyvät ystävät”, Sari vahvistaa.

 

Tänään kaikki lapset ovat omissa menoissaan. 18-vuotias Camilla on liikenteessä kavereidensa kanssa ja veljekset Max, 11, ja Casimir, 14, puuhailevat poikien juttuja Jutan ex-miehen, Harrin, luona.

Leskeksi jäänyt Jutta ja poliisina työskentelevä Harri Gustafsberg olivat naimisissa 2007–2011. Harrista tuli silloin adoption kautta Maxin isä. Yhteys on säilynyt läheisenä eron jälkeenkin, ja Maxin parhaaksi eksät jäivät asumaan lähekkäin. Harri kaitsee niin Maxia kuin Sarinkin lapsia, ottaa pojat mukaan Lapin-reissuun ja jokakesäiselle poikien leirilleen.

–Harrilta saattaa tulla viesti, että pistä ylös poikien Pärnun-matkan päivämäärät, reissu on jo maksettu, Sari kertoo.

–Ja eilen Max ilmoitti jäävänsä vielä yöksi isälleen. ’Tulen vasta huomenna, piste ja pam!’ Se tarkoittaa, että asiasta on turha jankata, Jutta pudistelee päätään.

Niinpä Jutan luona on tänään hiljaista. Kun hän ja Sari särpivät kahvejaan, pöydän alla kuorsaa Veikko, Jutan nykyisen kihlatun Ari Kokkosen bostoninterrieri.

–Meillä yhteishuoltajuus ulottuu koiriinkin, Jutta naurahtaa.

Myös Sarin puolisot ovat saaneet sopeutua joustavaan perhekäsitykseen. Petterin jälkeen Sari on ollut kerran naimisissa ja kerran avoliitossa ja saanut tyttären, nyt nelivuotiaan Cecilian.

Moni on kummastellut Jutan ja Sarin perhekuvioita suoraankin. Yhtä lailla systeemiä on ihailtu: aikuisia heidän epäitsekkyydestään ja lapsia suvaitsevaisuudestaan ja sosiaalisuudestaan.

–Haluaisin vähän paukutella henkseleitä joka kerta, kun lapsiamme kehutaan fiksuiksi ja avarakatseisiksi. Ei tämä meidän kasvatusmallimme ihan väärä voi olla, Sari hymyilee.

Jutta kiittelee, että uusilta kumppaneilta on löytynyt ymmärrystä.

–Että puolisoiksi onkin löytynyt niin hienoja ihmisiä. Heiltä on vaadittu sopeutumista tähän verkostoomme. Kun kuvioon tulee ulkopuolisena, voi tuntua oudolta, että eksät piipahtavat kahvilla ja lasten perään katsotaan, ovat he omia tai ei, Jutta sanoo.

–Ajattelen silti, että pienetkin hetket ovat tärkeitä. Jos lapsia hakiessa jaksaa vaihtaa muutaman sanan tai istahtaa hetkeksi, hyvä ilmapiiri välittyy lapsellekin.

Tai kuten Sari on todennut: jos menneisyyden kanssa alkaa tapella, sitä saa jatkaa hemmetin pitkään.

–Minulle on joskus ihmetelty, miten jaksan olla positiivinen vaikka olen kokenut niin paljon pahaa. Mutta ikävätkin kokemukset voi kääntää opiksi. Miten paljon helpompaa elämä onkaan, kun ei tarvitse vihata ketään.

Yhteiset kriisit ja menetykset ovat saaneet Jutan ja Sarin omaksumaan samanlaisen elämänkatsomuksen.

–Vihan ja katkeruuden sijaan olemme kumpikin valinneet positiivisuuden. Pettymyksiin ei saa jäädä märehtimään eikä miettimään, mitä toinen minulle teki. Voimme vaikuttaa vain tulevaan, ja meillä on kaikki valta muokata huomisesta sellainen kuin haluamme.

Sari ja Jutta näkevät, että erot ja monimuotoiset perhekuviot ovat nykyaikaa. He läheisineen ovat siitä elävä esimerkki.

–Perinteinen ydinperhemalli ei ole minulle erityinen arvo, Jutta sanoo suoraan.

Tai ehkä he toistavat vanhempiensa mallia? Jutan vanhemmat erosivat, kun tyttö oli kuudesluokkalainen. Pienellä paikkakunnalla se oli hirveä kokemus. Sari taas eli kaksin äitinsä kanssa vauvaikäisestä asti.

–Päinvastoin, koen oppineeni vanhempieni esimerkistä. Olen käsitellyt eroni ja menetykseni toisin kuin äitini, joka jäi vellomaan suruunsa ja katkeroitui. Häneltä vei vuosia löytää elämänilonsa uudelleen. Ei ihmisen ole hyvä sellaiseen suruun jäädä, Jutta muistelee loppuvuodesta menehtynyttä äitiään.

–Meissä on vahvana myös elämänhalu ja uteliaisuus. Erosta toivuttua alkaa jo ajatella, että vitsit, eihän tässä tiedä, mitä kivaa on vielä edessä, Sari jatkaa.

Superäiti ja luksusmamma

 

 

Jutta näkee heidän verkostovanhemmuudessaan sellaistakin hyvää, mitä kahden vanhemman ydinperheessä ei saa.

–Kyllä minä nautin suuresti kahdenkeskisistä hetkistä Arin kanssa. Esimerkiksi tänä vuonna vietimme lapsettoman juhannuksen, ja olihan se ihan kivaa. Tuntuu hyvältä voida hengähtää ja ottaa vanhemmuudesta pieni tauko.

Max-poika vietti juhannuksen Sarin perheen kanssa maalla. Pojat opettelivat saunan lämmitystä, pelasivat mölkkyä, petanqueta ja heittivät tikkaa.

–Sari on superäiti, joka jaksaa touhuta lasten kanssa ja järjestää pussihyppelyä. Minun pitäisi opetella samanlaista heittäytymistä, mutta mieluummin otan lehden ja kommentoin vierestä, että hyvältä näyttää, Jutta sanoo.

–Sari on panostanut perhe-elämään, hänellä on aina koti ja lapset tip top. Kun on juhlat, Sari leipoo itse ja minä taas mietin, että mistäs pitopalvelusta tilataan.

Sari huomauttaa, että Jutta pystyy tarjoamaan lapsille toisenlaisia kokemuksia. Keväällä Jutta vei lapset mukanaan New Yorkiin ja edelliskesänä lomalle Kreikkaan.

–Jutan menestys on mahdollistanut sen, että hän voi esimerkiksi matkustella enemmän. Minun arkeni on enemmän tasaista kituuttamista, Sari sanoo.

Raha, onnistumisten sivutuote

Jutan pitkä työ fitnessalalla on vihdoin alkanut tuottaa hedelmää. Hänen ja Jari ”Bull” Mentulan omistama Fitfarm-yritys on kasvanut miljoonaluokan bisnekseksi. Jutan arjessa menestys näkyy merkkilaukkuina, kalliina autoina ja haaveena omasta järvenrantatalosta.

Sari avasi uuden parturi-kampaamoliikkeen kollegansa kanssa kolme vuotta sitten. Hän on seurannut Jutan urakehitystä välillä kauhuissaan, huolissaan ja ihaillen mutta ei koskaan kadehtien.

–Jutta on menestyksensä ansainnut. Kyllä minullekin tämmöttees talot kelpaisivat, mutta en olisi valmis uhraamaan yhtä paljon elämästäni työlle. En tahtoisi Jutan paineita kontolleni, Sari sanoo.

Jutta taas tuntee olevansa elossa kiireen ja touhun keskellä.

 

Jutta kilpaili fitneksessä aikaisemmin, nyt kisadieetillä on Sari. ”On se tiukka sixpack vaan niin pirun hyvännäköinen!” Jutta kannustaa.

 

–Kunnianhimoni ja haluni menestyä ovat olleet yksi syy siihen, että minulla on vain yksi biologinen lapsi. Ei minulla ole ollut aikaa jäädä äitiyslomalle. Olen odottanut, että olen taas vapaampi menemään, Jutta sanoo suoraan.

Fitfarmin menestys on mahdollistanut myös sen, että Jutta on voinut hillitä työtahtiaan. Päivät ovat lyhentyneet, kun Jutta on saanut palkattua väkeä avukseen.

–Voisimme tietysti yrittää kasvattaa yrityksen megaluokkaan, mutta en tarvitse sellaista. En tulisi onnellisemmaksi, vaikka tililläni lojuisi kymmenen miljoonaa enemmän. Eläisin silti samaa arkea. Nyt on aika nauttia elämästä, Jutta miettii.

Sari tietää, mistä Jutta puhuu. Hänen parhaat vuotensa Petteri Jussilan kanssa ajoittuivat verkostomarkkinoinnin kulta-aikaan, jolloin oli millä mällätä. Perhe hassasi rahaa rantataloon, 200 neliön lukaaliin Tampereen keskustassa, ja nuorta edustusvaimoa kyydittiin milloin limusiinilla tai helikopterilla.

–Muistan kyllä hienot kattohuoneistot, mutta en osannut pitää niitä minään. Kävin Camillan kanssa lastentapahtumissa ja leivoin korvapuusteja kotona. Vaikka rahaa oli, se ei tuonut onnea. En koe, että superrikkaus olisi tavoittelemisen arvoista, Sari toteaa.

Jutta kokee, ettei raha ole ollut hänellekään suurin motivaattori. Vauraus on lähinnä onnistuneiden ideoiden sivutuote.

–Saan suurimmat kicksini siitä, kun vaikkapa keksimäni valmennusmalli lyö läpi.

Edellisiltana, rusketusvoidetta levitellessään Jutta oli kehunut tuotetta Facebook-sivullaan. Parissa tunnissa tuotetta tilattiin 200 purkkia.

–Olin siitä ihan liekeissä!

Sixpacknaiset

Ja onhan Jutta houkutellut Sariakin osaksi Fitfarmin menestystä. Sari käy jo fitnesskisoissa tallin valmennettavana ja olisi tervetullut firmaan personal traineriksi.

Kun Jutta aiemmin kilpaili fitneksessä, Sari aina kysyi, miksi. Nyt osat ovat kääntyneet. Juttaa ei saisi kilpasille millään, mutta Sarilla on parhaillaan kisadieetti päällä. Siksi hän nyt punnitsee kanapalojaan, kun Jutta vetelee valmissalaattia.

–Tämä on minulle samaa itsensä haastamista, jota Jutta kokee työssään. Treenaamisesta tulee vahva fiilis, ja se heijastuu muuhunkin elämään. Huomaan olevani jämptimpi kaikilla elämän osa-alueilla, Sari kuvailee.

Sari treenasi kovaa jo parikymppisenä ennen kuin lapsia alkoi tulla. Silloin timmi ulkonäkö tuli ykkössijalla, nyt mukavana ekstrana. Naiset vakuuttavat, ettei tässä iässä tunnu musertavalta, jos vyötäröllä on joskus vähän ylimääräistä.

–Mutta on se tiukka sixpack vaan pirun hyvännäköinen. Kun Sari aamulla lähettää kuvan omastaan, minun on pakko huutaa itsekseni että jess! 

 

Jutta

Gustafsberg

Fitnessvalmentaja ja body fitnessin Suomen mestari syntyi Virroilla vuonna 1973. Asuu Tampereen Pirkkalassa kihlattunsa Ari Kokkosen sekä poikansa Maxin, 11, kanssa.

Fitfarm-hyvinvointiyrityksen toinen perustaja sekä Sunny’s-vaateketjun osakas. Tuttu mm. tv-ohjelmistaan Jutta ja puolen vuoden superdieetit sekä Jutta ja huikeat häädieetit.

Seuraavaksi Jutta räätälöi tv-dieetit sinkuille ja julkaisee 18.8. Jutan Voimakirjan. Siinä Jutta kertoo omat tapansa löytää tasapaino ja antaa käytännön harjoitusvinkkejä lukijoille.

 

Sari

Peltonen

Bellissimo -parturi-kampaamon omistaja syntyi 1974 Tampereella, jossa asuu edelleen lastensa Camillan, 18, Casimirin, 14, sekä Cecilian, 4, kanssa. Seurustelee.

Innostui uudelleen body fitness -kilpailuista sen jälkeen, kun tytär lopetti kilpatanssin maajoukkuetasolla. ”Koin, että nyt on minun vuoroni olla jossain hyvä ja toteuttaa itseäni.”

Lue lisää:Miljoonia takonut Jutta Gustafsberg: ”Olen aloittanut nollasta monta kertaa”

Jutta Gustafsberg: Nämä välipalat eivät sovi laihduttajalle

Jutta Gustafsberg: "Ajatus vauvasta houkuttaa"

Obamat hallitsevat sosiaalisen median, meidän kaikkien iloksemme.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman, 55, kausi lähenee loppuaan. Varsinkin hänen puolisonsa Michelle Obama, 52, on nyt huippusuosittu, kiitos muun muassa hänen voimakkaisen puheidensa.

Obamat tunnetaan myös mahtavasta ja poikkeuksellisen aktiivisesta läsnäolostaan sosiaalisessa mediassa. Viime talvena Michelle kertoi Vergen haastattelussa, että maineesta on kiittäminen perheen some-eksperttejä eli teini-ikäisiä tyttäriä Sashaa ja Maliaa. Joskin he eivät ole niin vakuuttuneita vanhempiensa some-edesottamuksista.

– He eivät pidä meitä yhtään cooleina, Michelle sanoo Vergelle.

Poimimme parin parhaan somehetket vuosien varrelta:

1. Supersankaritytöt

Keskiviikkona Barack Obaman Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa presidentti poseeraa viittoihin sonnustautuneiden tyttöjen kanssa.

”Kaikki sankarit eivät pukeudu viittaan – mutta jotkut pukeutuvat”, kuuluu kuvan saateteksti.

 

Not all heroes wear capes—but some do.

Kuva, jonka Barack Obama (@barackobama) julkaisi

2. Presidentin coolit ensiaskeleet Twitterissä

Viime vuonna presidentti Obama sai oman Twitter-tilin @POTUS (President of the United States). Aiemmin hänen alaisensa olivat twiitanneet hänen puolestaan. Presidentti aloitti twiittailun hauskaan tapaansa:

”Terve, Twitter! Tässä Barack. Todella! Kuusi vuotta meni ennen kuin ne vihdoinkin antoivat minulle oman tilin”, kuului

Pian tämän jälkeen Yhdysvaltain entinen presidentti ja presidenttiehdokas Hillary Clintonin puoliso Bill Clinton twiittasi Obamalle.

”Tervetuloa Twitteriin, POTUS! Yksi kysymys: pysyykö nimimerkki talossa? #kysynkaverinpuolesta ”, Clinton veisteli.

Ja Obama vastasi, nokkelasti tietenkin.

”Hyvä kysymys, Bill Clinton. Nimimerkki tulee viran mukana. Tiedätkö ketään, joka olisi kiinnostunut @FLOTUS-tilistä?”

@FLOTUS-tili (First Lady of the United States eli presidentin puoliso) kuuluu Michellelle. Se perustettiin jo paljon ennen hänen miehensä Twitter-valtausta, vuonna 2013.

Presidentin puolisolla on tällä hetkellä 5,6 miljoonaa seuraajaa Twitterissä ja presidentillä lähes 11 miljoonaa.

3. Michellen naurispätkä

Yksi Michellen kuuluisimmista someneronleimauksista on Vine-videopalvelussa jaettu ”Turnip for What” -pätkä. Taustalla on hittibiisi Turn Down for What. Michelle tunnetaan siitä, että hän puhuu terveellisten elämäntapojen puolesta ja on huolissaan amerikkalaisten ylipaino-ongelmasta – siksi nauris.

Uskomatonta kyllä, nauriksestakin voi tehdä coolin.

4. Barackin tsemppitwiitti

Presidenttipari tunnetaan siitä, että he osaavat kannustaa toisiaan. Kun Michelle piti viime kesänä yhden hienoista puheistaan, Barack twiittasi sen jälkeen kauniisti.

”Uskomaton puhe uskomattomalta naiselta. En voisi olla ylpeämpi, ja maatamme on siunattu sillä, että hän on FLOTUS. Rakastan sinua, Michelle”, presidentti kirjoitti.

5. Obama ja pikkupaavi

Vuosi sitten halloweenina eräs tietty naamiaisasu kiinnitti presidentti Obaman huomion Valkoisen talon lapsille järjestämässä juhlassa. Kun karkkia jakava presidentti näki paavin autoineen, hän ei voinut olla nauramatta.

Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters
Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters

Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters
Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters

Valkoinen talo jakoi kohtaamisesta videon:

6. Presidentti ja ilkeät twiitit

Erityisen viehättävän presidenttiparista tekee se, etteivät he ota itseään liian vakavasti. Viime vuonna presidentti Obama luki Jimmy Kimmel Live -tv-ohjelmassa ääneen itselleen osoitettuja ilkeitä twiittejä, vastasi niihin huumorintajuiseen tapaansa ja jopa kehui hauskaa piikittelyä.

Eräs twiittaaja ehdotti, että Obama lähetettäisiin kaukaiselle golfkentälle ja jätettäisiin sinne. Presidentti myhäili, että sehän on hyvä idea.

7. Tanssi asennemummon kanssa

Muistatko 106-vuotiaan Virginia McLaurinin? Video karsimaattisen rouvan kyläilystä Valkoisessa talossa levisi viime talvena huimaa vauhtia sosiaalisessa mediassa. Obamat ihastuivat heti energiaa pursuavaan McLauriniin, ja kolmikko tanssahteli yhdessä.

Valkoisen talon blogin mukaan McLaurinin ystävä otti yhteyttä presidentin päämajaan ja kertoi, että McLaurin on tehnyt vapaaehtoistyötä vuosikymmenten ajan ja haaveilee vierailusta Valkoisessa talossa. Tapaaminen oli osa Mustien historian kuukauden (Black History Month) juhlallisuuksia.

8. Michellen ja Bushin halaus

Syyskuussa sosiaalisessa mediassa huokailtiin ihastuksesta, kun Michelle tervehti entistä presidenttiä George W. Bushia lämpimällä halauksella. Michelleltä riittää rakkautta kaikille.

9. Se vielä kuuluisampi halaus

Eikä pidä unohtaa sitä, että Obamat näyttävät herkästi myös rakkautta toisinaan kohtaan. Vuonna 2012 Barack Obaman Twitter-tilillä jaettiin kuva, jossa presidenttipari halaa. Obama oli juuri valittu jatkokaudelle.

”Vielä neljä vuotta”, kuului teksti.

Päivitys oli pitkään maailman suosituin twiitti.

10. Mini-Barack ja mini-Michelle

Vuosi sitten halloweenina Michellen Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa kaksi lasta ovat pukeutuneet presidenttipariksi. Kuin neljä marjaa!

 

Mini me and POTUS! Who are you dressing up as tonight? #HappyHalloween (Regram from @BallerAlert)

Kuva, jonka First Lady Michelle Obama (@michelleobama) julkaisi

11. Michellen autokaraokejammailu

Michellen nykyiseen suursuosioon vaikuttaa varmasti se, että hän on varsinkin tänä vuonna esiintynyt erityisen vapautuneesti, hauskasti ja rennosti mediassa. Viime kesänä Michelle ihastutti heittäytymällä The Late Late Show with James Corden -ohjelman James Cordenin Carpool Karaoke -videolla. Michelle heitti läppää, lauloi ja jammaili autokaraokessa täysillä esimerkiksi Beyoncén ja Missy Elliotin tahtiin. Tämän tyypin kanssa haluaisi bileisiin!

Autokaraokessa vieraillut Missy Elliot hehkutti jälkeenpäin Michelleä Facebookissa ja Instagramissa.

”Olin äimistynyt, kun presidentin puoliso osasi lauluni sanat. Hän on niin cool, kuin yksi serkuista, jonka toivot tulevan sukukokoontumisiin joka kerta. Hän on niin kiltti ja kaunis sydämeltään. Superfiksu!” räppäri suitsutti.

Mikko Kuustonen on nähty julkisuudessa monissa eri rooleissa.

1980-luku

Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen
Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen

Mikko julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa vuonna 1979, mutta 80-luvulla hän tuli tunnetuksi Q.Stone-yhtyeestä sekä Pro Fide -gospelyhtyeestä. 80-luvulla Mikko aloitti myös työnsä kehitysmaissa ja kiersi kansalaisjärjestöjen mukana parikymmentä vuotta.

Mikon lapset, näyttelijät Iina ja Minka Kuustonen syntyivät vuonna 1984 ja 1985.

1990-luku

Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen
Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen

90-luku oli muusikko Mikko Kuustosen kulta-aikaa. Hän julkaisi levyn lähes joka vuosi vuoteen 1997 asti ja keikkaili ahkerasti.

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin. He sanovat että oleellista on se, miten on oltu. Olen siis saanut armahduksen, Mikko muisteli 90-lukua Me Naisten uusimmassa numerossa.

2000-luku

Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen
Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen

Vuonna 2004 Mikko teki elämänmuutoksen ja jätti alkoholin kokonaan.

– Alkoholinkäyttöni johti sisäiseen lamaantumiseen ja masennukseen, henkiseen pysähdysilaan. Omat mittarini menivät punaiselle, kun juomisesta tuli jokapäiväistä, hän kertoo Me Naisten haastattelussa.

Vuonna 2008 Mikko valittiin vuoden positiivisimmaksi ihmiseksi. Se oli hänestä lähes tragikoomista.

– Mut valittiin Suomen positiivisemmaksi ihmiseksi samana vuonna, kun aloitin masennuslääkityksen. Olen joutunut kipuilemaan oman persoonan löytämisen tai levollisuuden kanssa. Vaivun helposti, varsinkin yksin, sellaiseen alakulon kierteeseen, hän kuvailee Vain elämää -jaksossaan.

2010-luku

Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen
Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen

Tällä vuosikymmenellä Mikko on ollut tuttu kasvo viihdeohjelmissa, kun hänet on nähty esimerkiksi Hyvät ja huonot uutiset- sekä Pop'n'roll-ohjelmien vakiopanelistina. 

Mikko ja Marita erosivat vuonna 2014 yli 30 vuotta kestäneen liiton jälkeen.

Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Mikko ja Hanna Brotherus, 48, alkoivat seurustella vuonna 2014 ja muuttivat yhteen tänä kesänä. Mikko kertoi tällä viikolla Me Naisten haastattelussa, että Hannan kanssa hän on kokonaan uudessa elämäntilanteessa. Samassa taloudessa asuvat Hannan 13- ja 15-vuotiaat lapset vuoroviikoin.

– Tärkeintä on keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun. Aika näyttää, miten selviämme siitä.

Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen
Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen

Vain elämää -ohjelmassa Mikko on harmitellut pitkää taukoaan musiikin tekemisestä. Edellinen sooloalbumi, Hietaniemi, ilmestyi vuonna 2007. Muutos on kuitenkin tulossa: Mikko tekee uusia biisejä ja lähtee keväällä konserttikiertueelle.

Mikon Vain elämää -päivä Nelosella perjantaina kello 20.00. Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Suomalaislaulaja esittää ohjelmassa Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää lauantain livelähetyksessä islantilaislaulaja Björkin vuonna 1995 ilmestyneen kappaleen It's Oh So Quiet. Saaran kappalevalinnasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä MTV.

Tunnettu kappale on upea, joskin vaikea. Teknisesti Saara on älyttömän taitava laulaja, mutta kappale on muutenkin yllättävä valinta. Björkin tuotanto henkilöityy vahvasti laulajaan itseensä, joten voi miettiä, miten se taipuu toisen esitykseen. Aallon musikaalimaisuus on myös aika kaukana omaperäisen Björkin tyylistä.

Vaikka Björk on iso nimi, laulajan musiikki myös jakaa vahvasti mielipiteitä. Biisillä ei välttämättä ole helppo kerätä yleisöääniä.

Saara Aallon Facebook-seinän perusteella suurin osa faneista on huolissaan kappalevalinnasta.

”Voi voi... Ei taida engelsmannit tykätä tuosta biisistä. Parempi valinta olisi ollut joku tunnettu diiva, Houston, Adele tai Dion. Tsemppiä kuitenkin”, kuuluu eräs kommentti.

”Nyt kyllä pelottaa.”

”Nyt kyllä pelottaa”, kirjoittaa toinen kommentoija.

Toisaalta osa kommentoijista kehuu kappalevalintaa rohkeaksi ja mielenkiintoiseksi sekä uskoo Saaran mahdollisuuksiin selvitä vaikeastakin biisistä.

Katso Björkin kappaleen musiikkivideo:

Viikon teemana on diivat. Muut kilpailijat esittävät esimerkiksi Mariah Careyn, Adelen, Whitney Houstonin, Aretha Franklinin ja Michael Jacksonin kappaleita. Kaikkien kilpailijoiden kappaleet voi nähdä ITV-kanavan nettisivuilta.

Kisassa on vielä mukana kymmenen osallistujaa.

Toivotaan, että Saara selviää tästäkin haasteesta!

Uskotko, että Saara Aalto voi voittaa Britannian X Factorin?

Yhä useampi nelikymppinen nainen palaa nuoruutensa heppatytöksi. 

Toimittaja Katja Ståhl on saanut leikkimielisen lähestymiskiellon muutamalta ystävältään. Tai oikeammin kiellon ovat sanelleet ystävien puolisot, jotka kauhuissaan ovat seuranneet vaimossaan riehuvaa heppakuumetta. Sen tyypillisimpiä oireita ovat jatkuva hevosista höpöttäminen, talleille unohtuminen ja äkilliset rahanmenot, kun 2 500 euron satula on ”vain ollut pakko” hankkia.

– Kyllä, olen kuumeen tartuttaja, tällainen hevostelun Turmiolan Tommi, Katja myöntää.

Viikonloppuna Katja ja 40 000 samanhenkistä hevosiin kallistunutta kohtaa toisensa Horse Show’ssa Helsingin Jäähallissa. Tapahtuman esteratsastuksen maailmancup tuo areenalle maailman esteratsastajien kaksikymmentä huippua.

– He ovat kuumempaa katseltavaa kuin futarit, Katja sanoo.

Tallielämän ihana tittelittömyys

Katja itse on elävä esimerkki ilmiöstä, jossa nelikymppiset, ruuhkavuosistaan selvinneet naiset palaavat nuoruutensa heppatytöiksi. Hänen mukaansa siinä on kyse halusta palata luontoon ja juurilleen – sekä elämän tyhjyydestä. 

– Teiniyden päätteeksi on pyritty cityyn, uralle, kreisibailaamaan ja haluttu tulla nähdyksi. Se kaikki on tarpeellista, mutta jossain vaiheessa siihen väsähtää: tulee fiilis, että tämä on nähty, Katja sanoo.

40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.
40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.

Hänelle itselleen syy hurahtamiseen löytyi halusta olla tekemisissä luonnon kanssa.

– Hevoset vastasivat siihen tarpeeseen sivistyneesti. Minun ei tarvinnut erakoitua metsiin.

Luonnon lisäksi tallielämässä viehättää tittelittömyys.

– Hevostelijoiden kesken vallitsee mieletön ekumenia. Tallilla lakkaa olemasta kenenkään äiti, alainen tai pomo. 14-vuotiaalla tyttärelläni on 74-vuotias tallikaveri.

Katjan tytöt

Katjallehan ei riittänyt arki-iltaharrastaminen tallilla, vaan lopulta piti sukeltaa syvään päähän – hankkia oma hevonen.

– Halusin kokea kaiken ja saada hevosesta ystävän. Se on vähän kuin hoitokoiran kanssa: ei sitä opi tuntemaan kunnolla, vaikka otus olisi miten kiva, hän perustelee.

Perheeseen tuli Pullukka, nyt 15-vuotias hollantilainen puoliverinen ratsuhevonen. Kun sen ura kilpahevosena Hollannissa oli tullut päätökseen, Pullukka muutti Suomeen downshiftaamaan ja ryhtyi täällä ensisynnyttäjäksi iässä, joka naisen vuosissa vastaa nelikymppistä.

”En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.”

Katja teetti Pullukalla varsan, koska halusi kokea, millaista on tuntea eläin sen ensiminuuteista lähtien. Nykyään hän puhuu hevosistaan samalla äänellä kuin lapsistaan. Siitä, miten Hilppa joutui tekemään bänksit poikaystävänsä Kallen kanssa tai siitä, joutuuko Hilppakin vaihtamaan osoitetta, jos sen kämppäkaveri Raili myydään.

Yhdessä jutussa ladut kuitenkin eroavat: ihmislapsiaan Katja ei ole ilmoittanut mannekiinikilpailuun. Hilpan kyllä.

– En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.

Helsinki International Horse Show Helsingin Jäähallissa 20.–23.10.