"Ihmisille ei riitä teräskroppa ja täydelliset pakarat", Jutta tietää. Kuva Liisa Valonen.
"Ihmisille ei riitä teräskroppa ja täydelliset pakarat", Jutta tietää. Kuva Liisa Valonen.

– En enää kiroa, jos johonkin ilmestyy vähän selluliittia, Jutta sanoo.

Meditointi on muuttanut fitness-yrittäjä Jutta Gustafsbergin, 42, suhtautumista kehoonsa.

– Parhaimmillaan se on muuttanut koko tapani ajatella. Tunnen nykyään vahvaa kiitollisuutta elämää kohtaan. Enää en mieti, mitkä asiat ovat huonosti ja mitä minulta puuttuu vaan näen asiat, joista olen kiitollinen, Jutta sanoo.

– Suhtaudun esimerkiksi kehooni niin, etten enää kiroa ja puristele, jos johonkin ilmestyy vähän selluliittia. Mieluummin ajattelen, että minulla on terveet jalat, joilla pääsen eteenpäin.

Jutta on meditoinut säännöllisesti jo usean vuoden ajan.

– Olen vähän sellainen, että tuppaan venyttämään kaikki tekemiseni äärirajoille. Olen siis kokeillut useiden tuntien meditointia sekä 40 päivän meditointihaasteita, Jutta kertoo.

– Enää meditointi ei ole minulle suorittamista vaan luonteva osa arkea. Lyhyimmillään se voi olla minuutin hiljainen hetki itsekseni ennen kuin astelen pitämään luentoa.

Jutta uskoo, että ne, jotka pitävät meditaatiota huuhaana, eivät ole vielä kokeilleet hiljentymisharjoituksia.

– En tunne yhtään ihmistä, jolle meditaatio olisi ollut turhaa, Jutta aloittaa.

– Tietysti niinkin saa ajatella, mutta heitä houkuttelisin edes kokeilemaan hiljentymistä. Jos pysähtyminen omien ajatusten keskelle tuntuu vaikealta, ehkä siihen on syynsä.

Teräskunto ei riitä

Jutta on nyt täpinöissään kahdesta syystä: hän pääsi muutama viikko sitten muuttamaan järven rannalle unelmiensa taloon Pirkkalassa.

– Nyt olen unelmakodissani, Jutta iloitsee.

Toinen syy iloon löytyy töistä: Jutan Fitfarm-yritys on lyönyt hynttyyt yhteen tunnetun joogaopettajan Kylli Kukkin kanssa.

– Olin kuullut Kyllistä pelkkää hyvää. Kun sitten pääsin itse osallistumaan hänen joogaretriittiinsä Pärnussa, olin aivan myyty. Kylli on mieletön persoona ja olin heti vakuuttunut, että hänen karismansa tavoittaisi ihmiset myös netissä.

"Täydellisen pyöreät pakarat eivät takaa onnellisuutta."

Jutta ehdotti yhteistyötä Fitfarmin kanssa, koska uskoo, että tiukaksi treenattujen kehojen rinnalle tarvitaan pehmeitä arvoja. Ensi viikolla naiset aloittavat ensimmäisen neljän viikon Kukoistava minä -koulutuksensa. Nettikurssilla hyvää oloa tavoitellaan muun muassa joogan, rentoutumisen ja meditaation avulla. Harjoitukset tehdään kotona.

– Ihmiset selvästi haluavat muutakin kuin täydellistä fyysistä kuntoa. Vaikka olisi teräskunnossa ja jaksaisi juosta kolme maratonia tai vaikka peilistä näkyisivät täydellisen pyöreät pakarat, ne eivät takaa onnellisuutta. Kokonaisvaltainen hyvinvointi tarkoittaa myös henkistä voimaa, Jutta jatkaa.

Jutta on päässyt muuttamaan uuteen kotiin kihlattunsa Ari Kokkosen ja poikansa Maxin kanssa.

Kilot pois unelmien tieltä

Jutta kuvaa parhaillaan myös uutta tv-sarjaa Liv-kanavalle. Siinä hän auttaa kymmentä tavisosallistujaa toteuttamaan jonkin suuren unelmansa. Ohjelma nähdään televisiossa ensi vuonna.

– Heidän unelmansa ovat tyssänneet huonoon kuntoon tai liikakiloihin. Niille annetaan nyt kyytiä, jotta villeimmistäkin haaveista voisi tulla totta. Osallistujilla on sata päivää aikaa päästä tavoitteeseensa.

Omassa elämässään Jutta on jo huomannut, että jos unelmat lausuu ääneen, ne tuppaavat usein käymään todeksi. Nyt nähdään, käykö niin valmennettavillekin.

Ajahn Chah

Jutta Gustafsberg: Näin meditaatio muutti elämäni

Vertauskuvia... Helvetti ja taivas ovat olemassa ainoastaan omassa mielessä. Buddhalaisuudessa ei todellakaan ole kyse mistään "yliminästä", tai itsensä korostamisesta millään tavalla...päinvastoin!!! Buddhalaisuudessa opetetaan, että ego on harhaa, ja juuri tämä harha on kaiken kärsimyksen alku ja juuri. Buddha oli tavallinen ihminen, ei jumala, eikä ihmeiden tekijä.
Lue kommentti

Anna Perhon uutuuskirjassa Antisäätäjä (Otava) pohditaan erilaisia kiireen ja stressin ongelmia sekä sitä, miten oman elämän tahdista saisi tehtyä vähän rauhallisemman.

Kännykkä piippaa jatkuvasti uusista viesteistä, tietokoneen näytölle ponnahtelee sähköposteja, puhelimet soivat ympärillä – monen olo on työpaikalla levoton, ja syystä! Keskittyminen vaikeutuu ja mieli käy ylikierroksilla, kun ympärillä tapahtuu jatkuvasti jotain, jolle pitäisi antaa huomiota.

Onko maailma tullut hulluksi, vai ehkä ongelma on loppujen lopuksi vähän meissä itsessämme?

Anna Perho uusi teos Antisäätäjä käsittelee muun muassa kiireen ja sähläämisen lieveilmiöitä. Moni porskuttaa sata lasissa, mutta kaipaa silti (tai siitä johtuen) rauhallisempaa fiilistä. Perhon mukaan se on myös mahdollista saavuttaa – ihan itse.

Lue myös: Tunnistatko itsesi? Perfektionisteja on kahta lajia – terapeutti antaa vinkit hölläämiseen

Yksi teoksen aiheista on reaktiivisen ajattelun, eli jatkuvasti kaikkeen ympärillä olevaan reagoimisen ongelma.

– Tutkimusten mukaan tarkistamme puhelimeen tulleet viestit keskimäärin joka kuudes tai seitsemäs minuutti. Keskimäärin tarkoittaa, että moni tsekkaa viestejä vielä tiuhemmin. Ei siis ihme, että mieli on kuin maailmanpyörä ilman nopeusrajoitinta, Perho kuvailee kirjassaan.

”Tarkistamme puhelimeen tulleet viestit keskimäärin joka kuudes tai seitsemäs minuutti.”

Reaktiivinen ajattelu ”vie meitä kuin pässiä narussa” ja voi johtaa Perhon mukaan niin kutsuttuun SVAMP-oireyhtymään.

– SVAMP on akronyymi, johon tiivistyy viisi reaktiivisen käyttäytymisen avaintoimintoa. Ruotsin kielessä sana svamp tarkoittaa sientä, mikä on hyvä vertauskuva tälle käyttäytymiselle. Jos kasvustoa ei aktiivisesti torju, se lahottaa kantajansa puhki.

Ehkä sinäkin kärsit SVAMP-oireyhtymästä? Näistä oireista sen voi tunnistaa:

  • Stressi. Olo on usein ärsyyntynyt, väsynyt ja ahdistunut. Nukkumisestakaan ei tule oikein mitään, ja ilonaiheet tuntuvat olevan harvassa.
  • Vaeltava mieli. Ajatukset säntäilevät päättömästi sinne tänne ja keskittyminen on vaikeaa. Keskittyminen myös herpaantuu jokaisesta piippauksesta, kutsusta ja kehotuksesta.
  • Aina online. Puhelimen sulkeminen tuntuu mahdottomuudelta, ja keho tuntuu käyvän ylimääräisillä kierroksilla. Rentoutuminen on vaikeaa, mutta havahdut myös usein siihen, että olet ollut pitkään aivan muissa ulottuvuuksissa.
  • Multitaskaus. Kaikkea pitää tehdä samaan aikaan, eikä sen takia mikään oikein tahdo valmistua. Ärsyttää, kun kaikki on aina kesken. Lounas tulee syötyä tietokoneen äärellä, etkä pysty esimerkiksi keskustelemaan ilman, että vilkuilisit välillä kännykkää.
  • Paineet. Tuntuu siltä, että on koko ajan kohtuuttomien paineiden alla. Jatkuva kiire ja suorittaminen ovat olennainen osa myös vapaa-aikaa.

Kuulostaako tutulta? SVAMP-oireyhtymästä on Perhon mukaan onneksi mahdollista päästä eroon.

Rauhoittuminen on huomattavasti tuottavampaa kuin raivokas, päämäärätön touhuaminen.

Hän toteaa teoksessaan yksiselitteisesti, että totaalinen pysähtyminen ja rauhoittuminen on huomattavasti tuottavampaa kuin raivokas, päämäärätön touhuaminen.

Perho listaa neljä neuvoa, jotka auttavat pääsemään yli SVAMP-oireyhtymästä:

  1. Opettele käyttämään sähköpostia järkevämmin.
  2. Lopeta multitaskaaminen. Useamman asian yhtäaikainen mukatekeminen verottaa työtehoasi 40 prosentilla, lisää stressioireita ja ärtymystä sekä hajottaa keskittymisen. Aivosi eivät kykene keskittymään kahteen asiaan kerralla, piste.
  3. Suunnittele päiväsi etukäteen ja tauota työpäiviä mindfulness- tai muun rauhoittumishetken avulla.
  4. Keskity lopputulokseen, älä näennäiseen helppouteen. Jos voit hoitaa asian x yhdellä puhelinsoitolla, tee se 40 sähköpostin lähettämisen sijaan.

Lue lisää Anna Perhon uutuuskirjasta Antisäätäjä (Otava), joka ilmestyi 11. elokuuta.

Sami Minkkinen kertoo uudessa blogikirjoituksessaan, miten hänen uusi suhteensa sai alkunsa.

Havaintoja parisuhteesta -blogia kirjoittava Sami Minkkinen kertoo kahdessa uusimmassa tekstissään tuoreesta parisuhteestaan ja siitä, miten kaikki sai alkunsa.

Viime toukokuussa avioerostaan kirjoittanut Minkkinen sai myrskyn aikaan kerrottuaan jättäneensä vaimonsa rakastuttuaan toiseen. Ex-parin toinen yhteinen lapsi oli tuolloin alle kaksi kuukautta vanha, mikä synnytti paljon keskustelua ja kritiikkiäkin blogin lukijoiden keskuudessa.

Minkkinen kertookin muutama päivä sitten julkaistussa tekstissään, että moni on yhä ihmetellyt nopeaa muutosta.

– Muutama lukijani on ääneen pohtinut, että miten voi olla mahdollista, että olen jättänyt kaiken vanhan taakseni vain sen vuoksi, että olen jäänyt jumiin häneen silmiinsä. Pienenä vihjeenä voisin mainita, että ne silmät nähtyänne tekin jättäisitte. Ne on nimittäin silmät, joihin aivan varmasti jää kiinni niin miehet kuin naisetkin.

Minkkinen listaa myös muita syitä kipinän syttymiselle.

”Silloin en vielä nähnyt hänen täydellistä pyllyään.”

– Eihän ne silmät tietenkään ihan ainoa syy ollut. Ensimmäisen kerran tavatessamme toki uppouduin niihin täysin, koska ne olivat kauneimmat silmät, mitkä olin koskaan elämässäni nähnyt. Silloin en vielä nähnyt hänen täydellistä pyllyään, joka oli piilotettu pitkän paidan alle. Se on ollut se toinen syy. 

– Lopullinen niitti tähän kaikkeen oli, kun sain lahjan, joka oli paketoitu jalkapalloseura Liverpoolin lahjapaperiin. Sen jälkeen oli hyvin vaikea kieltäytyä yhtään mistään.

Uudemmassa blogikirjoituksessaan Minkkinen tavanneensa seurustelukumppaninsa ensimmäistä kertaa bussimatkalla. Minkkinen istuutui vastakkain vielä tuntemattoman naisen kanssa ja oli nopeasti myyty.

– Elämä on täynnä kohtaamisia. Toiset ovat merkityksellisempiä kuin toiset. Haluan kertoa yhdestä kohtaamisesta. En tiennyt sellaista voivan edes olla olemassa. Olen kuullut puhuttavan, että ihmisen katseesta voi nähdä hänen menneisyytensä. Edessäni olivat silmät, joista näki kauemmas kuin heti uskalsin edes katsoa. Tiedättehän sellaisen katseen, jonka nähtyään haluaa vain pitää lähellä.

 

Minä rakastan sinua. Suoraan kameraan. Sanokaa se hänelle, jota rakastatte. #havaintojaparisuhteesta #kesä #rakkauspuhe

Henkilön Sami Minkkinen (@havaintojaparisuhteesta) jakama julkaisu

– Se hetki oli merkitsevä. Hetki, joka johti rakastumiseen. Kahden särkyneen ihmisen katseet, jotka kohtasivat jossakin siellä, missä suuret rakkaustarinat alkavat. Istuimme pöydän eri puolilla, mutta silti katseittemme takana pidimme toisistamme jo tiukasti kiinni, Minkkinen kirjoittaa.

Minkkinen on kertonut blogissaan myös esimerkiksi siitä, kuinka vaikeaa etäsuhteessa eläminen on ollut uuden kumppanin kanssa.

Blogin kirjoittamisen lisäksi Minkkinen tullaan näkemään uuden Kielletty rakkaus -sarjan tuotantokauden juontajana. Uudet jaksot alkavat ensi syyskuussa.

Tyttäreni 5v

Sami Minkkinen rakastui bussissa tuntemattoman naisen silmiin: ”Silloin en ollut vielä nähnyt hänen täydellistä pyllyään”

Minkkinen on kaikessa kuvottavuudessaan kuvottavin miehenkuvatus mitä maa päällään kantaa. Jos itse olisin 2kk vanhan vauvan isä niin pääprioriteettini olisi nyt ja vuosia eteenpäin lapseni, ei toisen naisen perse tai silmät. Oksettava pelle kertakaikkiaan.
Lue kommentti