Kuva: Panu Pälviä

Top Chef -juontaja ja ex-malli Pipsa Hurmerinta ajaa 34-vuotiaana ajokorttia ja odottaa kuudennella kuukaudella ensimmäistä lastaan. – Kun on jo monta vuotta saanut tehdä kuin itse haluaa, ei tunnu pahalta luopua asioista lapsen vuoksi.

3 kopla

”Lapsena elin tiiviissä symbioosissa äitini ja viisi vuotta vanhemman siskoni kanssa. Vanhempani erosivat, kun olin 7-vuotias, ja vaikka isä oli aina vahvasti läsnä elämässäni, arki kului kolmen naisen koplassa. Siinä oppi hyvin välttelemään ja selvittelemään konflikteja.

Minä ja siskoni opimme jo hyvin nuorena itsenäisiksi, sillä näyttelijä-äitini Kristiina Hurmerinta teki paljon töitä ja tuli iltaisin myöhään kotiin. Kun hän lähti kiertueelle, meillä oli lastenhoitaja.

Olin äidin kanssa paljon teatterilla ja haaveilin itsekin näyttelijän urasta 25-vuotiaaksi asti. Tajusin kuitenkin, että näyttelijän työ oli samanlaista kuin mallin työ – vielä vain pahempaa. Eikä minulla loppujen lopuksi ollut tarvittavan suurta intohimoa ja poltetta näyttelijän ammattiin.”

11 vuotta ulkomailla

”En ollut koskaan mikään luokan suosituin tyttö. Päinvastoin, olin kauhean ruma. Olin pitkä ja laiha, kalpea lauta – kaikkea mistä pojat eivät todellakaan tykänneet. Parhaan ystäväni Heinin mielestä minussa oli silti aineksia malliksi. Olin kuulemma rumankaunis.

Muutin 17-vuotiaana Helsingin kautta Pariisiin tekemään mallin töitä ja olen yhä ihmeissäni, että äitini antoi minun mennä. Itse en koskaan päästäisi omaa lastani lähtemään niin. Olin kuitenkin matkustellut äitini kanssa sen verran paljon, että hän luotti minuun ja siihen, että pärjään. Isäni oli ehkä enemmän huolissaan.

Pariisissa juoksin castingeissä ja asuin malliasuntolassa, joka oli ankeuden huippu. Monet malleista olivat masentuneita, ja he kyräilivät, kun joku sai hyvän duunin. Minä en koskaan ajatellut, että toisen saavutus olisi ollut minulta pois.

Mallina sain kuulla paljon kehuja valkoisesta ihostani, korkeista poskipäistäni ja muuntautumiskyvystäni. Huonoja asioita taas löytyi aina, kaikkialta. Ajattelin kuitenkin, että he puhuvat kuorestani, eivät minusta ihmisenä.

Lopetin mallin työt 27-vuotiaana. Duunien taso rupesi laskemaan, enkä halunnut jäädä New Yorkiin tekemään huonoja katalogeja. Olin jo saavuttanut sen, mihin pystyin.”

1 keittokirja

”Ajatus kokin ammatista oli hautunut päässäni pitkään, sillä olen aina ollut kiinnostunut ruuanlaitosta. Palattuani Suomeen opiskelin Espoon Omniassa ravintolakokiksi. 28-vuotiaana koulun penkille palaaminen tuntui psykedeeliseltä. Oli erikoista yhtäkkiä istua luokassa ja kirjoittaa ruutupaperille.

Kokin ura on tuonut eteeni yllättäviä asioita. Julkaisin syksyllä ensimmäisen keittokirjani, ja se oli minulle iso juttu. Kun minua pyydettiin mukaan Top Chefiin, en miettinyt vastausta hetkeäkään.

Olen todella otettu, iloinen ja ylpeä, että saan olla mukana ohjelmassa. Katson jaksot televisiosta, mutta eihän itseään pysty koskaan katsomaan niin, että ajattelisi, että vitsit olen hyvännäköinen tai että ääneni on kuin samettia.”

2 sydäntä

”Olen kuudennella kuukaudella raskaana. Äitiys tuntuu isolta ja pelottavalta, mutta myös ihanalta asialta. Tiedämme poikaystäväni kanssa lapsemme sukupuolen, mutta se on vielä salaisuus.

Raskauteni on sujunut todella hyvin ja olen nauttinut odotusajasta suuresti. On niin mystistä, että yhden pienen hetken ajan yhdessä ihmisessä on kaksi ihmistä. Sisälläni sykkii jonkun toisen ihmisen sydän, ja siellä on joku, joka tuntee samat tunteet kuin minäkin.

Olen aina tiennyt, että haluan äidiksi, mutta olin ajatellut, että olisin paljon nuorempi äiti. 34-vuotias on aika vanha. Olen ehtinyt tehdä ja nähdä kaikenlaista, joten siinä mielessä lapsella on nyt täydellinen ajoitus. Kun on jo monta vuotta saanut tehdä kuin itse haluaa, ei tunnu pahalta luopua asioista lapsen vuoksi.

Toivon kuitenkin, että voin tehdä myös töitä, sillä en halua kokonaan eristäytyä äidiksi. Aion hidastaa tahtia ja keskittyä lapseen, mutta minulle on tärkeää, että minulla on myös oma elämäni. Äitinikin teki paljon töitä kun olin lapsi, eikä se minua haitannut.”

3 harrastusta

”Aloitin joogan asuessani Pariisissa, kun silloinen poikaystäväni innostui lajista ja houkutteli minutkin mukaansa. Nykyään käyn joogaamassa kerran viikossa. Nautin kun saan vain rauhoittua, olla hiljaa ja miettiä asioita.

Ratsastin lapsena aktiivisesti kahdeksan vuotta, kunnes teini-ikä iski ja halusin tehdä ihan mitä tahansa muuta kuin olla talleilla. Ratsastaminen on kuitenkin pysynyt elämässäni kaikki nämä vuodet. Poikaystäväni äidillä on kaksi hevosta, ja ratsastamme niillä vuorotellen.

Olen aina ollut kova lukemaan. Äitini oli työnsi kirjoja eteeni, sillä hänestä oli tärkeää, että sivistin itseäni lukemalla – etenkin silloin kun jätin lukion kesken. Olen kaikkiruokainen kirjojen suhteen ja yöpöydälläni on aina vähintään viisi kirjaa kesken. Paraikaa luen Pamela Druckermanin Kuinka kasvattaa bébé -kirjaa sekä keittiöguruni Alice Watersin elämänkertaa.”

5 Louboutinit

”Minulla on viidet Christian Louboutinin kengät. Ne ovat kaikki kauniita ja klassisia malleja, ja niissä on todella hyvä lesti. Olen kuluttanut Louboutineihin noin 2000 euroa, mutta ne ovat investoinnin väärti, sillä tiedän, että kengät ovat minulla ikuisesti.

Luottoasusteeni on Chanelin musta 2.55-käsilaukku, jonka sain 30-vuotislahjaksi lähimmäisiltäni. Se oli kyllä paras lahja ikinä. Äitini, ystäväni ja työkaverini olivat hommanneet sen minulle kimppaan, sillä olin toivonut laukkua todella pitkään.”

28 ajotuntia

”Ajan parhaillaan ajokorttiani – 34-vuotiaana! Enää puuttuu vain pari teoriatuntia. Halusin hommata kortin, sillä onhan naisen voitava ajaa itse itsensä haluamiinsa paikkoihin.

Ajaminen on aika jännittävää puuhaa. Ensimmäisenä ajotuntinani jouduin heti Mannerheimintielle ja ajattelin, että Vaasassa olisi varmasti ollut paljon helpompaa suorittaa kortti. Minulla on jo nyt hieman raskas kaasujalka, mutta opettajani on kehunut, etten hermostu liikenteessä tai tee äkkinäisiä liikkeitä.”

34 vuotta

”Elämäni on ollut hyvin erikoinen ja mutkikas, mutta jokaisen mutkan takaa on löytynyt jotain yllättävää. Aina pitäisi muistaa olla kiitollinen siitä mitä on saanut –  minä olen saanut paljon.

Minulla on ollut hyvin kipakka luonne, mutta iän myötä olen seestynyt ja rauhoittunut. Olen myös oppinut hyväksymään kaikki muutokset kehossani. Se on oikeastaan pakko, sillä muutenhan tässä tulisi hulluksi. Luomet roikkuvat, ja on vähän enemmän sitä sun tätä. Välillä se on todella raadollista, mutta samalla pitäisi muistaa olla tyytyväinen siihen mitä kulloinkin on. Käsikirjoittaja Nora Ephron sanoi joskus hyvin, että kaikkea sitä mitä vihaat itsessäsi 35-vuotiaana, rakastat kun olet 50-vuotias.”

Koko haastattelu Me Naisten numerossa 7/2013.

Obamat hallitsevat sosiaalisen median, meidän kaikkien iloksemme.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman, 55, kausi lähenee loppuaan. Varsinkin hänen puolisonsa Michelle Obama, 52, on nyt huippusuosittu, kiitos muun muassa hänen voimakkaisen puheidensa.

Obamat tunnetaan myös mahtavasta ja poikkeuksellisen aktiivisesta läsnäolostaan sosiaalisessa mediassa. Viime talvena Michelle kertoi Vergen haastattelussa, että maineesta on kiittäminen perheen some-eksperttejä eli teini-ikäisiä tyttäriä Sashaa ja Maliaa. Joskin he eivät ole niin vakuuttuneita vanhempiensa some-edesottamuksista.

– He eivät pidä meitä yhtään cooleina, Michelle sanoo Vergelle.

Poimimme parin parhaan somehetket vuosien varrelta:

1. Supersankaritytöt

Keskiviikkona Barack Obaman Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa presidentti poseeraa viittoihin sonnustautuneiden tyttöjen kanssa.

”Kaikki sankarit eivät pukeudu viittaan – mutta jotkut pukeutuvat”, kuuluu kuvan saateteksti.

 

Not all heroes wear capes—but some do.

Kuva, jonka Barack Obama (@barackobama) julkaisi

2. Presidentin coolit ensiaskeleet Twitterissä

Viime vuonna presidentti Obama sai oman Twitter-tilin @POTUS (President of the United States). Aiemmin hänen alaisensa olivat twiitanneet hänen puolestaan. Presidentti aloitti twiittailun hauskaan tapaansa:

”Terve, Twitter! Tässä Barack. Todella! Kuusi vuotta meni ennen kuin ne vihdoinkin antoivat minulle oman tilin”, kuului

Pian tämän jälkeen Yhdysvaltain entinen presidentti ja presidenttiehdokas Hillary Clintonin puoliso Bill Clinton twiittasi Obamalle.

”Tervetuloa Twitteriin, POTUS! Yksi kysymys: pysyykö nimimerkki talossa? #kysynkaverinpuolesta ”, Clinton veisteli.

Ja Obama vastasi, nokkelasti tietenkin.

”Hyvä kysymys, Bill Clinton. Nimimerkki tulee viran mukana. Tiedätkö ketään, joka olisi kiinnostunut @FLOTUS-tilistä?”

@FLOTUS-tili (First Lady of the United States eli presidentin puoliso) kuuluu Michellelle. Se perustettiin jo paljon ennen hänen miehensä Twitter-valtausta, vuonna 2013.

Presidentin puolisolla on tällä hetkellä 5,6 miljoonaa seuraajaa Twitterissä ja presidentillä lähes 11 miljoonaa.

3. Michellen naurispätkä

Yksi Michellen kuuluisimmista someneronleimauksista on Vine-videopalvelussa jaettu ”Turnip for What” -pätkä. Taustalla on hittibiisi Turn Down for What. Michelle tunnetaan siitä, että hän puhuu terveellisten elämäntapojen puolesta ja on huolissaan amerikkalaisten ylipaino-ongelmasta – siksi nauris.

Uskomatonta kyllä, nauriksestakin voi tehdä coolin.

4. Barackin tsemppitwiitti

Presidenttipari tunnetaan siitä, että he osaavat kannustaa toisiaan. Kun Michelle piti viime kesänä yhden hienoista puheistaan, Barack twiittasi sen jälkeen kauniisti.

”Uskomaton puhe uskomattomalta naiselta. En voisi olla ylpeämpi, ja maatamme on siunattu sillä, että hän on FLOTUS. Rakastan sinua, Michelle”, presidentti kirjoitti.

5. Obama ja pikkupaavi

Vuosi sitten halloweenina eräs tietty naamiaisasu kiinnitti presidentti Obaman huomion Valkoisen talon lapsille järjestämässä juhlassa. Kun karkkia jakava presidentti näki paavin autoineen, hän ei voinut olla nauramatta.

Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters
Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters

Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters
Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters

Valkoinen talo jakoi kohtaamisesta videon:

6. Presidentti ja ilkeät twiitit

Erityisen viehättävän presidenttiparista tekee se, etteivät he ota itseään liian vakavasti. Viime vuonna presidentti Obama luki Jimmy Kimmel Live -tv-ohjelmassa ääneen itselleen osoitettuja ilkeitä twiittejä, vastasi niihin huumorintajuiseen tapaansa ja jopa kehui hauskaa piikittelyä.

Eräs twiittaaja ehdotti, että Obama lähetettäisiin kaukaiselle golfkentälle ja jätettäisiin sinne. Presidentti myhäili, että sehän on hyvä idea.

7. Tanssi asennemummon kanssa

Muistatko 106-vuotiaan Virginia McLaurinin? Video karsimaattisen rouvan kyläilystä Valkoisessa talossa levisi viime talvena huimaa vauhtia sosiaalisessa mediassa. Obamat ihastuivat heti energiaa pursuavaan McLauriniin, ja kolmikko tanssahteli yhdessä.

Valkoisen talon blogin mukaan McLaurinin ystävä otti yhteyttä presidentin päämajaan ja kertoi, että McLaurin on tehnyt vapaaehtoistyötä vuosikymmenten ajan ja haaveilee vierailusta Valkoisessa talossa. Tapaaminen oli osa Mustien historian kuukauden (Black History Month) juhlallisuuksia.

8. Michellen ja Bushin halaus

Syyskuussa sosiaalisessa mediassa huokailtiin ihastuksesta, kun Michelle tervehti entistä presidenttiä George W. Bushia lämpimällä halauksella. Michelleltä riittää rakkautta kaikille.

9. Se vielä kuuluisampi halaus

Eikä pidä unohtaa sitä, että Obamat näyttävät herkästi myös rakkautta toisinaan kohtaan. Vuonna 2012 Barack Obaman Twitter-tilillä jaettiin kuva, jossa presidenttipari halaa. Obama oli juuri valittu jatkokaudelle.

”Vielä neljä vuotta”, kuului teksti.

Päivitys oli pitkään maailman suosituin twiitti.

10. Mini-Barack ja mini-Michelle

Vuosi sitten halloweenina Michellen Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa kaksi lasta ovat pukeutuneet presidenttipariksi. Kuin neljä marjaa!

 

Mini me and POTUS! Who are you dressing up as tonight? #HappyHalloween (Regram from @BallerAlert)

Kuva, jonka First Lady Michelle Obama (@michelleobama) julkaisi

11. Michellen autokaraokejammailu

Michellen nykyiseen suursuosioon vaikuttaa varmasti se, että hän on varsinkin tänä vuonna esiintynyt erityisen vapautuneesti, hauskasti ja rennosti mediassa. Viime kesänä Michelle ihastutti heittäytymällä The Late Late Show with James Corden -ohjelman James Cordenin Carpool Karaoke -videolla. Michelle heitti läppää, lauloi ja jammaili autokaraokessa täysillä esimerkiksi Beyoncén ja Missy Elliotin tahtiin. Tämän tyypin kanssa haluaisi bileisiin!

Autokaraokessa vieraillut Missy Elliot hehkutti jälkeenpäin Michelleä Facebookissa ja Instagramissa.

”Olin äimistynyt, kun presidentin puoliso osasi lauluni sanat. Hän on niin cool, kuin yksi serkuista, jonka toivot tulevan sukukokoontumisiin joka kerta. Hän on niin kiltti ja kaunis sydämeltään. Superfiksu!” räppäri suitsutti.

Mikko Kuustonen on nähty julkisuudessa monissa eri rooleissa.

1980-luku

Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen
Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen

Mikko julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa vuonna 1979, mutta 80-luvulla hän tuli tunnetuksi Q.Stone-yhtyeestä sekä Pro Fide -gospelyhtyeestä. 80-luvulla Mikko aloitti myös työnsä kehitysmaissa ja kiersi kansalaisjärjestöjen mukana parikymmentä vuotta.

Mikon lapset, näyttelijät Iina ja Minka Kuustonen syntyivät vuonna 1984 ja 1985.

1990-luku

Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen
Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen

90-luku oli muusikko Mikko Kuustosen kulta-aikaa. Hän julkaisi levyn lähes joka vuosi vuoteen 1997 asti ja keikkaili ahkerasti.

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin. He sanovat että oleellista on se, miten on oltu. Olen siis saanut armahduksen, Mikko muisteli 90-lukua Me Naisten uusimmassa numerossa.

2000-luku

Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen
Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen

Vuonna 2004 Mikko teki elämänmuutoksen ja jätti alkoholin kokonaan.

– Alkoholinkäyttöni johti sisäiseen lamaantumiseen ja masennukseen, henkiseen pysähdysilaan. Omat mittarini menivät punaiselle, kun juomisesta tuli jokapäiväistä, hän kertoo Me Naisten haastattelussa.

Vuonna 2008 Mikko valittiin vuoden positiivisimmaksi ihmiseksi. Se oli hänestä lähes tragikoomista.

– Mut valittiin Suomen positiivisemmaksi ihmiseksi samana vuonna, kun aloitin masennuslääkityksen. Olen joutunut kipuilemaan oman persoonan löytämisen tai levollisuuden kanssa. Vaivun helposti, varsinkin yksin, sellaiseen alakulon kierteeseen, hän kuvailee Vain elämää -jaksossaan.

2010-luku

Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen
Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen

Tällä vuosikymmenellä Mikko on ollut tuttu kasvo viihdeohjelmissa, kun hänet on nähty esimerkiksi Hyvät ja huonot uutiset- sekä Pop'n'roll-ohjelmien vakiopanelistina. 

Mikko ja Marita erosivat vuonna 2014 yli 30 vuotta kestäneen liiton jälkeen.

Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Mikko ja Hanna Brotherus, 48, alkoivat seurustella vuonna 2014 ja muuttivat yhteen tänä kesänä. Mikko kertoi tällä viikolla Me Naisten haastattelussa, että Hannan kanssa hän on kokonaan uudessa elämäntilanteessa. Samassa taloudessa asuvat Hannan 13- ja 15-vuotiaat lapset vuoroviikoin.

– Tärkeintä on keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun. Aika näyttää, miten selviämme siitä.

Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen
Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen

Vain elämää -ohjelmassa Mikko on harmitellut pitkää taukoaan musiikin tekemisestä. Edellinen sooloalbumi, Hietaniemi, ilmestyi vuonna 2007. Muutos on kuitenkin tulossa: Mikko tekee uusia biisejä ja lähtee keväällä konserttikiertueelle.

Mikon Vain elämää -päivä Nelosella perjantaina kello 20.00. Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Suomalaislaulaja esittää ohjelmassa Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää lauantain livelähetyksessä islantilaislaulaja Björkin vuonna 1995 ilmestyneen kappaleen It's Oh So Quiet. Saaran kappalevalinnasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä MTV.

Tunnettu kappale on upea, joskin vaikea. Teknisesti Saara on älyttömän taitava laulaja, mutta kappale on muutenkin yllättävä valinta. Björkin tuotanto henkilöityy vahvasti laulajaan itseensä, joten voi miettiä, miten se taipuu toisen esitykseen. Aallon musikaalimaisuus on myös aika kaukana omaperäisen Björkin tyylistä.

Vaikka Björk on iso nimi, laulajan musiikki myös jakaa vahvasti mielipiteitä. Biisillä ei välttämättä ole helppo kerätä yleisöääniä.

Saara Aallon Facebook-seinän perusteella suurin osa faneista on huolissaan kappalevalinnasta.

”Voi voi... Ei taida engelsmannit tykätä tuosta biisistä. Parempi valinta olisi ollut joku tunnettu diiva, Houston, Adele tai Dion. Tsemppiä kuitenkin”, kuuluu eräs kommentti.

”Nyt kyllä pelottaa.”

”Nyt kyllä pelottaa”, kirjoittaa toinen kommentoija.

Toisaalta osa kommentoijista kehuu kappalevalintaa rohkeaksi ja mielenkiintoiseksi sekä uskoo Saaran mahdollisuuksiin selvitä vaikeastakin biisistä.

Katso Björkin kappaleen musiikkivideo:

Viikon teemana on diivat. Muut kilpailijat esittävät esimerkiksi Mariah Careyn, Adelen, Whitney Houstonin, Aretha Franklinin ja Michael Jacksonin kappaleita. Kaikkien kilpailijoiden kappaleet voi nähdä ITV-kanavan nettisivuilta.

Kisassa on vielä mukana kymmenen osallistujaa.

Toivotaan, että Saara selviää tästäkin haasteesta!

Uskotko, että Saara Aalto voi voittaa Britannian X Factorin?

Yhä useampi nelikymppinen nainen palaa nuoruutensa heppatytöksi. 

Toimittaja Katja Ståhl on saanut leikkimielisen lähestymiskiellon muutamalta ystävältään. Tai oikeammin kiellon ovat sanelleet ystävien puolisot, jotka kauhuissaan ovat seuranneet vaimossaan riehuvaa heppakuumetta. Sen tyypillisimpiä oireita ovat jatkuva hevosista höpöttäminen, talleille unohtuminen ja äkilliset rahanmenot, kun 2 500 euron satula on ”vain ollut pakko” hankkia.

– Kyllä, olen kuumeen tartuttaja, tällainen hevostelun Turmiolan Tommi, Katja myöntää.

Viikonloppuna Katja ja 40 000 samanhenkistä hevosiin kallistunutta kohtaa toisensa Horse Show’ssa Helsingin Jäähallissa. Tapahtuman esteratsastuksen maailmancup tuo areenalle maailman esteratsastajien kaksikymmentä huippua.

– He ovat kuumempaa katseltavaa kuin futarit, Katja sanoo.

Tallielämän ihana tittelittömyys

Katja itse on elävä esimerkki ilmiöstä, jossa nelikymppiset, ruuhkavuosistaan selvinneet naiset palaavat nuoruutensa heppatytöiksi. Hänen mukaansa siinä on kyse halusta palata luontoon ja juurilleen – sekä elämän tyhjyydestä. 

– Teiniyden päätteeksi on pyritty cityyn, uralle, kreisibailaamaan ja haluttu tulla nähdyksi. Se kaikki on tarpeellista, mutta jossain vaiheessa siihen väsähtää: tulee fiilis, että tämä on nähty, Katja sanoo.

40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.
40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.

Hänelle itselleen syy hurahtamiseen löytyi halusta olla tekemisissä luonnon kanssa.

– Hevoset vastasivat siihen tarpeeseen sivistyneesti. Minun ei tarvinnut erakoitua metsiin.

Luonnon lisäksi tallielämässä viehättää tittelittömyys.

– Hevostelijoiden kesken vallitsee mieletön ekumenia. Tallilla lakkaa olemasta kenenkään äiti, alainen tai pomo. 14-vuotiaalla tyttärelläni on 74-vuotias tallikaveri.

Katjan tytöt

Katjallehan ei riittänyt arki-iltaharrastaminen tallilla, vaan lopulta piti sukeltaa syvään päähän – hankkia oma hevonen.

– Halusin kokea kaiken ja saada hevosesta ystävän. Se on vähän kuin hoitokoiran kanssa: ei sitä opi tuntemaan kunnolla, vaikka otus olisi miten kiva, hän perustelee.

Perheeseen tuli Pullukka, nyt 15-vuotias hollantilainen puoliverinen ratsuhevonen. Kun sen ura kilpahevosena Hollannissa oli tullut päätökseen, Pullukka muutti Suomeen downshiftaamaan ja ryhtyi täällä ensisynnyttäjäksi iässä, joka naisen vuosissa vastaa nelikymppistä.

”En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.”

Katja teetti Pullukalla varsan, koska halusi kokea, millaista on tuntea eläin sen ensiminuuteista lähtien. Nykyään hän puhuu hevosistaan samalla äänellä kuin lapsistaan. Siitä, miten Hilppa joutui tekemään bänksit poikaystävänsä Kallen kanssa tai siitä, joutuuko Hilppakin vaihtamaan osoitetta, jos sen kämppäkaveri Raili myydään.

Yhdessä jutussa ladut kuitenkin eroavat: ihmislapsiaan Katja ei ole ilmoittanut mannekiinikilpailuun. Hilpan kyllä.

– En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.

Helsinki International Horse Show Helsingin Jäähallissa 20.–23.10.