Tv teki radiojuontajasta tunnetun kasvon. ”Muistan, kun pojaltani kysyttiin ensimmäisen kerran päiväkodin pihalla onks toi Kaikki vastaan 1 -tyyppi sun äiti.” Kuva: Jouni Harala
Tv teki radiojuontajasta tunnetun kasvon. ”Muistan, kun pojaltani kysyttiin ensimmäisen kerran päiväkodin pihalla onks toi Kaikki vastaan 1 -tyyppi sun äiti.” Kuva: Jouni Harala

Juontaja Anni Hautalaa revitään nyt kaikkialle, mutta menestys näkyy Annin arjessa hillitysti. – Nuuka puoleni pitää turhamaisen puolen kurissa. Olen kokenut senkin arjen, kun ei ollut rahaa.

Nyt on kyllä uuden kenkäparin paikka. Aina kun juontaja Anni Hautala, 35, on saanut ison televisiotyön, hän on palkinnut itsensä merkkilaukulla tai -kengillä. Juuri julkistettiin Annin pesti seuraavan Idols-kauden juontajana. Ohjelma on Annin uran merkittävin tuotanto: sitä tehdään suuremmalla budjetilla, porukalla ja laajimmalle yleisölle kuin yhtäkään hänen aiemmistaan. Idols-jaksoja on usein katsonut yli miljoona suomalaista.

Annin aiemmista tv-töistä Kaikki vastaan 1 keräsi puoli miljoonaa katsojaa joka viikko. Sen merkiksi juontajan kodin vaatehuoneessa nököttää pari Gianvito Rossi -luksuskenkiä. Anni oli hipelöinyt korkkareita kaupassa, mutta ei ollut raaskinut ostaa niitä 850 euron hintaan.

– Sitten ystäväni soitti, että kengät olivat alessa, 250 euroa. Hälytin heti äitini meille lastenhoitoon ja kiiruhdin keskustaan, Anni kertoo.

– Turhamainen puoli minussa rakastaa kauniita kenkiä ja laukkuja, mutta nuuka puoleni pitää sen kurissa. Samalla ajattelen, että tällaisten palkintojen kautta muistan tehdyt projektit, niihin osallistuneet ihmiset sekä sen, miten paljon töitä painettiin.

Alehaukan luksusta

Töitä Anni on tehnyt aina. Teininä hän tienasi itse taskurahansa, ja parikymppisenä hän laittoi valtiotieteen opiskelut jäihin aloittaakseen vakituisen työn radiossa.

Yli kymmenen vuoden ajan hän on herännyt juontamaan Suomipopin Aamulypsyä Jaajo Linnonmaan ja Juha Perälän kanssa. Show on kuudesti äänestetty vuoden radio-ohjelmaksi, ja joka arkiaamu se tavoittaa noin 550 000 kuulijaa.

Aamulypsylle ei ole nimikkokenkiä, mutta sen suosio on mahdollistanut mukavat puitteet Annin arjessa.

”Nautin hyvästä tilanteesta nyt, kun siihen on mahdollisuus.”

– Elämä on opettanut, miten häilyvää ja muuttuvaista kaikki on. Läheisten menetykset ja oma rintasyövälle altistava geenivirhe muistuttavat siitä konkreettisesti. En halua elää jospa joskus -elämää vaan nautin hyvästä tilanteesta nyt, kun siihen on mahdollisuus.

1990-luvun lamakauden lapsena Anni muistaa elävästi, millaista oli, kun oli tiukempaa. Lama ei koskettanut perhettä työttömyytenä tai konkursseina, mutta jos jotain mieli saada, jostain muusta piti säästää.

– Rakastin Oltermanni-juustoa, mutta meille ostettiin aina halvempaa punakuorista edamia. Suosikkijugurttini tilalle tuli edullisempaa, eikä meille ikinä ostettu kirsikkatomaatteja, Anni muistelee.

– Silloin päätin hoitaa tulevat opiskeluni ja työni niin, että aikuisena voin käydä ruokakaupassa katsomatta hintoja. Että voisin ostaa kirsikkatomaatteja aina, kun mieli tekee. Se on suurinta luksusta.

Nyt tavoite on saavutettu. Annille tapa ei tarkoita pröystäilyä. Sanotaan sitä pikemminkin hyvästä elämästä nauttimiseksi.

– Tiedän, miten erilaisia elämäntilanteita ihmisillä on. Olen itsekin kokenut toisenlaisen arjen, kun ei ollut rahaa, Anni sanoo.

– Lapsuudenkodin säästäväisyys on myös seurannut mukana. Olen tarkka siinä, ettei meillä heitetä ruokaa roskiin. Alehaukkana etsin kaupasta -30% -tuotteita.

Syksyksi Anni haaveilee kotiavun palkkaamisesta.

– Työni on sellaista, että välillä sitä on kamalasti ja vapaa-aikaa vain vähän. Sen vähän käyttäisin mieluiten perheeni kanssa. Laskeskelen jo, voisinko syksyllä palkata kotiapua vaikkapa pyöräyttämään pyykkivuoren puhtaaksi, Anni kertoo.

– Yksi palkinto itselleni oli varsi-imuri, ihan vain silkasta inhosta perinteistä imurointia kohtaan. Aidosti vihaan, kun väkkyrä seuraa perässä, takertuu huoneen kulmiin ja kaatuilee. Kostoksi tekisi mieli kuristaa sitä letkusta!

Solahdus uusperheeseen

Lapsuudenkodissaan Annia ei pakotettu imuroimaan. Äidillä oli periaate: lapset pääskööt helpommalla.

– Äiti vastusti ajatusta, että lasten pitäisi osallistua kotitöihin osatakseen niitä aikuisina. Minua ei vaadittu siivoamaan huonettani enkä ollut pessyt pyykkiä ennen kuin muutin omilleni. Äiti tiesi, että aikuisena sitä hommaa riittäisi kyllä. Olen hyvään tottunut.

Anni jatkaa samaa perinnettä omassa uusperheessään. Siihen kuuluvat Annin pian kahdeksanvuotias poika, avopuoliso, stand up -koomikko Niko Kivelä, 37, sekä tämän poika. Lapsille toivotaan mieluummin sosiaalisia taitoja kuin tehokasta siivouskykyä. Ennemmin hyvä ihminen kuin kusipäinen imuroija! Jos petaamattomat sängyt alkavat pistää silmään, makuuhuoneiden ovet voi aina nykäistä kiinni.

”Niko aina muistuttaa, että nuku mieluummin päikkärit.”

– Kun iltapäivisin palaan töistä, alan helposti huushollata tai järjestää paikkoja. Silloin Niko aina muistuttaa, että nuku mieluummin päikkärit. Poissaollessaan hän saattaa soittaa ja patistaa päiväunille.

Niko on itsekin juontanut aamuradiota ja tietää, millainen rasite aikaiset aamut ovat. Anni herää niihin viideltä, kun koko muu perhe vielä jatkaa uniaan. Tipu-koirakin vain kääntää kylkeä pedillään, kun emäntä hipsii yöpaidassaan alakertaan hammaspesulle. Anni on laittanut vaatteet ja kengät valmiiksi edellisiltana varmistaakseen, ettei kukaan herää kaappien aukomiseen. Kotioven hän sulkee avaimella, jotta sekään ei päästä kolahdusta.

– On käynyt niinkin, että juuri lähtiessäni lastenhuoneesta kuuluu ’äitiii’. Istun sitten sängynlaidalla ja paijailen, kunnes lapsi nukahtaa uudelleen, Anni sanoo.

– Mutta vielä kertaakaan en ole myöhästynyt sen takia lähetyksestä. Pari kertaa olen kyllä nukkunut pommiin, mikä on nolointa ikinä.

Kahden freelancerin arjessa uusperhekuviot on saatu toimimaan yllättävän helposti. Esimerkiksi ulkopuolisiin lastenhoitajiin turvaudutaan vain harvoin. Siitä Anni kiittää lähellä asuvaa äitiään.

– Uusperheen arki on mennyt omalla painollaan, ja solahdin rooliini aika helposti, Anni sanoo.

”Jos vertaan nykyistä arkeani ydinperhevuosiin, suurin ero on, että nykyään minulla on enemmän aikaa olla yksin.”

– Jos vertaan nykyistä arkeani ydinperhevuosiin, suurin ero on, että nykyään minulla on enemmän aikaa olla yksin. Kun mies on keikoillaan ja lapset toisilla vanhemmillaan, saatan olla itsekseni montakin päivää.

Alkuun se tuntui oudoltakin. Anni ei ole koskaan ollut hyvä yksin olemisessa.

– Jäin ensimmäisen kerran yksin kotiin, kun olin jo 15-vuotias. Olin ahdistunut ja peloissani ja pyysin kaverin yökylään. Vielä nytkin alan hirveästi sopia tapaamisia ja tekemistä. Välillä se meinaa lähteä lapasesta.

Mutta on Anni löytänyt yksinolon hienoudetkin. Viimeksi hän kävi itsekseen lenkillä ja katsoi leffan alusta loppuun, siis kokonaan, ilman keskeytyksiä. Lisäksi Anni osti kotiin kukkia ja fiilisteli, kun järjestys pysyi siistinä viikonlopun läpi.

– Olin ihan että hah, katsokaa nyt, se en ole minä, joka täällä sotkee!

Naissyyllisyyttä

Syksyllä Anni katoaa Aamulypsyn maanantaiaamuista tv-töidensä takia. Kaikki vastaan 1 -ohjelmaa silloin sunnuntaisin aamusta iltaan. Anni haluaa suojella itseään loppuunpalamiselta, mutta ennakoi silti tuntevansa maanantaimorkkista poissaolostaan.

– Minulla on tämä tyypillinen naistenvaiva, että kannan syyllisyyttä turhista asioista. Pystyn helposti luomaan itselleni paineita. Missä tahansa olenkin, tunnen aina olevani vähän väärässä paikassa, Anni aloittaa.

– Kun saan uuden työn, tunnen syyllisyyttä, että pitäisi olla perheen kanssa. Kun teen televisiota, iskee morkkis, että laiminlyön tässä radioperheeni.

Joskus sellaista palautetta tulee kuulijoiltakin. Että sä et ole ikinä siellä.

– Itsensä syyllistäminen on niin turhaa. Sen sijaan ­pitäisi iloita saaduista tilaisuuksista – niinhän miehetkin tekevät. Meillä on kavereiden kesken tapana kannustaa toisiamme sanomalla, että nyt ei oteta tästä asiasta naissyyllisyyttä.

Anni halutaan nyt kaikkialle, niin radioon kuin televisioon.
Anni halutaan nyt kaikkialle, niin radioon kuin televisioon.

Morkkista voi tuntea mistä vain.

– Syyllisyystaakan voi kehittää jopa ruokakaupassa. Rikonko nyt eettisiä sääntöjä valitessani juuri tätä tonnikalaa? Ostanko väärin tuotettua lihaa ja maitoa?

Anni muistaa hetken vanhemmuutensa ensipäiviltä. Poika oli vasta muutaman viikon ikäinen, kun Anni luki lehdestä, miten jo pienen vauvan kanssa pitäisi olla vuorovaikutuksessa.

– Pitelin poikaa sylissäni ja panikoin, kun hän ei katsonut minuun päin. Kelasin, että meneekö tämäkin nyt päin persettä, Anni nauraa.

– Sen hetken jälkeen en ole lukenut yhtään kasvatusopasta ja uskon säästyneeni monelta turhalta paineelta.

Anni tuulettaa mieluusti naiseuden ja naisten aseman puolesta ja tuntee ylpeyttä murtaessaan siihen liittyviä klikkejä urallaan. Esimerkiksi pääjuontajan rooli Kaikki vastaan 1:ssä oli yksi sellainen. Tanskalaista alkuperäisformaattia juonsi mies.

– Mietipä ylipäätään naisten vetämiä gameshow-ohjelmia – ei tule monta mieleen. Usein miehet vetävät päälavalla ja naiset juontavat takahuoneessa, Anni napauttaa.

Joskus saavutukset ovat pienieleisiä. Kuten silloin, kun Anni juonsi Emma-gaalan Sami Kurosen kanssa.

”Kenenkään menestys ei ole toiselta pois.”

– Ehdotin Samille, voisiko nainen kerrankin aloittaa. Näin tehtiin. Uskon, että asenteita muutetaan tällaisilla pienillä, hiljaisilla teoilla. Kenenkään menestys ei ole toiselta pois. Meillä asenneparannus näkyy jo. Viimeksi Espanjan-lomalla totaalijärkytyin, kun pesuainemainosten pyykkääjä oli aina nainen. Sanoin miehellekin, että huomaatko eron meikäläisten mainoksiin.

Mitä musta ajatellaan?

Idolsissa ympyrä sulkeutuu: Anni oli vasta aloittanut harjoittelijana Suomipopilla, kun hänet lähetettiin tekemään ensimmäistä juttuaan ensimmäisestä Idols-finaalista vuonna 2004. Anni oli roolissaan yhtä pöllämystynyt kuin voittaja Hanna Pakarinen. Idolsin juontaminen on ollut Annin haave, mutta 35-vuotiaana hän ounasteli olevansa tehtävään liian vanha.

– Mietin, olisinko kisaajien silmissä nolo. Että mikä mutsi siinä hölöttää.

”Kun sanotaan pahasti, kyllä se osuu.”

Idols lisää Annin tunnettuutta – niin kehuja kuin kritiikkiä. Hän näyttää somessa julkaisemaansa kuvaa. Kommenteissa kysellään, onko Anni raskaana.

– Minulla ei ole erityisen kova itsetunto ja mietin paljon, mitä minusta ajatellaan. Kun sanotaan pahasti, kyllä se osuu.

– En silti yritä olla muuta kuin olen. Kuljen meikittä, koska olen liian laiska tälläytyäkseni. Tiedän myös, miten olla rasvaton ja lihaksikas, mutta en jaksaisi elää niin. Mieluummin nautin elämästäni mahan kanssa kuin kituuttaisin itselleni sixpackin.

Niin, se nautiskelu. Anni ei oikein tiedä, miten hänestä kasvoi kulinaristi. Muffineja hän alkoi leipoa heti, kun sai käyttää sähkövatkainta. Nyt oman kodin keittiössä syntyy Annin ruokakirja, joka julkaistaan loppuvuodesta. Siihen päätyy myös alkuperäinen rasvatahrojen leimaama muffiniresepti, jonka äiti kirjoitti pikku-Annia varten tikkukirjaimilla.

– Reseptini ovat helposti arjessa toteutettavia ruokia. Sellaisia, joita voi tehdä, kun tuntuu, ettei kaapissa ole mitään.

Ideat ovat syntyneet arkisissa tilanteissa: mitä leipoa, kun yksi lapsi on toivonut mokkapaloja ja toinen vadelmasuklaakakkua. Tai kun lihan syömisestä seurannut huono omatunto on yritetty hiljentää kasviswokilla.

– Arvostan hyvää ruokaa ja taitavia ruuanlaittajia. En esitä olevani mestarikokki, mutta en siedä sitä, jos saan ravintolassa ruokaa, jonka osaisin itse tehdä paremmin.

Kun Annin ruokakirja syksyllä ilmestyy, se on uuden kenkäparin hetki.

Anni Hautala

  • Juontaja on syntynyt 17.4.1982.
  • Tunnetaan Suomi-popin Aamulypsy-ohjelmasta. Juontaa syksyllä Idolsia.
  • Asuu avoliitossa juontaja, koomikko Niko Kivelän kanssa Helsingissä. Perheeseen kuuluvat molempien 8-vuotiaat pojat.
  • Intohimoinen ruokaharrastaja. Annin ruokakirja (Otava) ilmestyy syksyllä. Kisasi Master Chefissä vuonna 2015.

”Kohta lavalle tulee jäbä, joka ei ole koskaan esiintynyt näin isolle porukalle”, Cheek sanoi kutsuessaan Antin lavalle. 

Vuoden 2018 helmikuussa ensi-iltansa saava Veljeni vartija -elokuva on herättänyt runsaasti huomiota jo viime keväästä saakka. Tuolloin saatiin ensimmäisen kerran tietää, että leffassa Jare Tiihosta eli Cheekiä näyttelee Antti Holma.

Moni on pohtinut, miltä näyttelemisestä tunnettu Antti kuulostaa ja näyttää räppärinä.

No, nyt siitä on saatu esimakua. Eilen Tampereella järjestetyillä Blockfest-festivaaleilla saatiin kuulla ja nähdä ensimmäinen maistiainen Antista Cheekinä. Profeettojen festarikeikan aikana räppäri kutsui Antti lavalle esittämään kappaleensa Äärirajoille.

– Mua on jännittänyt tänään tää keikka paljon enemmän, kuin mikään keikka pitkään aikaan. Mulla on parikin syytä siihen, Cheek aloittaa Antin esittelyn.

– Osa teistä tietää, että me ollaan kuvattu tällaista Veljeni vartija -elokuvaa. Meillä on tänään tarkoitus kuvata viimeisiä kohtauksia. Sen takia mä tarviin kohta sitä Blockfest-rakkautta enemmän kuin koskaan, koska kohta lavalle tulee jäbä, joka ei ole koskaan esiintynyt näin isolle porukalle eikä nähny tällaista mitä täällä on tai kokenut tällaista.

Cheek pyytää porukkaa laulamaan ja bailaamaan mukana.

Katso osa Antin esiintymisestä tästä:

Eilen illalla Antti kommentoi esiintymistään Twitter-tilillään: 

Antti nähdään valkokankaalla myös Jaren veljenä Jerenä.

– Ajattelen, että tässä leffassa on kolme roolia Jare, Jere ja Cheek. Tarkkailin Jaren tapaa olla maailmassa. Jeressä minua kiehtoo se, että rauhallinen tyyppi voi kiihtyä nollasta sataan, Antti kommentoi viime kesänä Me Naisille.

Antti julkaisi pari viikkoa sitten kuvan Mersusta, jolla ajelee elokuvan kuvausten ajan. Auton rekisteriotteessa lukee A-HOLE. ” Nuo kilvet tosin haaveena vasta”, Antti kirjoitti kuvan yhteydessä.

Juttua muokattu 20.8. klo 9.18: Muokattu kirjoitusvirhe.

Kauppias Sampo Kaulasen isä teki itsemurhan vuosi sitten. Vierellä Minttu-vaimo seurasi, miten lupsakka Sampo muuttui synkäksi. – Jos surua alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä.

Sampo Kaulasen, 38, ja Michele Murphy-Kaulasen, 37, Tampereen-kodin lattialla makaa levällään puolitäysi matkalaukku. Se kertoo tarinaa nopeista lähdöistä, ahkerasta reissaamisesta ja siitä, että jotakuta saa aina ikävöidä.

Alkukesästä Sampo vietti kuusi viikkoa Filippiinien viidakossa Selviytyjät Suomi -ohjelman kuvauksissa. Siitä muistuttavat pukeva rusketus ja kymmenen kiloa kaventunut olemus.

Juuri nyt Sampo, Mintuksi kutsuttu Michele ja perheen nuorimmainen Rianna, 3, ovat kaikki samassa maassa ja samassa kodissa.

Tampereen lisäksi Sampolla ja Mintulla on toinen koti Äkäslompolossa Ylläksellä. Siellä sijaitsee myös perheyritys, kuulu Jounin kauppa, jota ennen Sampoa isännöivät hänen vanhempansa Anne ja Esa Kaulanen.

– Kulunut vuosi on ollut meille hirveän raskas, Sampo Kaulanen aloittaa.

”Isän kuolema jätti elämäämme tyhjiön.”

Keväällä 2016 koko perheen elämä muuttui peruuttamattomasti. Mielenterveysongelmista pitkään kärsinyt Esa Kaulanen teki itsemurhan psykiatrisessa sairaalassa. Hän oli kuollessaan 62-vuotias. Eläkepäivät jäivät viettämättä, lastenlasten varttuminen näkemättä. Puoliso Anne jäi leskeksi 36 yhteisen vuoden jälkeen.

– Isän kuolema jätti elämäämme tyhjiön. Valtavan surun, jossa on mukana myös kiukkua ja katkeruutta, Sampo Kaulanen sanoo.

Hän on vanhempiensa ainoa lapsi.

Koko perheen suru

Uutinen tuli yllättäen, tavallisena toukokuisena tiistaina, kuten sellaiset uutiset niin usein tulevat. Minttu oli saanut tiedon ensin ja soitti Tampereelta Sampolle, joka oli auton ratissa matkalla Ylläkseltä Ouluun.

Suru-uutinen muutti kaiken hetkessä. Piti hankkiutua pohjoiseen niin pian kuin mahdollista. Minttu lensi Riannan kanssa Rovaniemelle, ja Sampo poimi heidät kyytiinsä lentoasemalta.

– Kun kohtasimme, Sampo oli täysin ilmeetön, surun jähmettämä. Vei viikkoja, ennen kuin hän pystyi millään lailla käsittelemään menetystään, Minttu muistaa.

”Alussa olin eniten huolissani äidistäni.”

Lapsille he kertoivat tapahtuneesta heti, kaunistelematta tapaa, jolla vaari oli menehtynyt. Suoruus ja rehellisyys ovat tällaisissa asioissa parasta, Sampo ja Minttu uskovat. On tärkeää, että lapsi kuulee ikävänkin totuuden vanhemmaltaan, ei ilkeänä juoruna muualta.

– Alussa olin eniten huolissani äidistäni. Mietin, miten ihmeessä hän jaksaa yksinäisyyden pitkän avioliiton jälkeen. Äiti on ihana ihminen, jolle olisin suonut onnelliset eläkepäivät yrittäjän ankaran arjen jälkeen, Sampo sanoo.

Isän kuolemasta käynnistyi perheessä uusi ajanlasku.

–  Kaikki jakautuu tästedes aikaan sitä ennen ja sen jälkeen.

Avoimuus voi auttaa

Esa Kaulanen oli sairastanut vuosikymmeniä kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Sairaudessa vuorottelivat mania ja masennus. Maniavaiheessa kauppias tilaili ylenpalttisesti tarpeetonta tavaraa ja painoi töitä lähes yötä päivää.

Syvissä, mustissa masennusjaksoissa hän tuskin pääsi ylös sängystä ja puhui jatkuvasti itsemurhasta. Jutut muuttuivat iän karttuessa yhä levottomammiksi. Esa myös häpesi sairauttaan, mielensä särkymistä, vaikka perheenjäsenet yrittivät selittää hänelle, ettei mitään hävettävää ole. Viimeisinä vuosina kalastus ja mökillä puuhailu – asiat, jotka ennen olivat tuottaneet Esalle iloa – muuttuivat merkityksettömiksi. Ilo katosi.

– Esa puuskahti kerran, että aikoo päättää päivänsä, Minttu muistaa.

– Muille perheenjäsenille se oli jo siinä vaiheessa arkista puhetta, mutta minulle uutta. Sanoin Esalle, että älä mieti tuollaisia, olet tärkeä meille ja lapsenlapsille. Pian lapset unohtavat minut, hän totesi. En saanut häntä uskomaan muuta.

– Isän kohtalo vahvisti uskoani siihen, että vaikeistakin asioista täytyy puhua. Mielen sairauksiin ja itsemurhiin liittyvä häpeä pitäisi jo jättää menneisyyteen, Sampo painottaa.

Kaikki ihmiset hänen ympärillään eivät ole katsoneet avoimuutta hyvällä silmällä. Olisi syytä pitää suu soukemmalla, Sampo on saanut kuulla. Olla jakamatta asioita, jotka tekevät kipeää ja joihin liittyy häpeän stigma.

– Jos pystyn puhumalla auttamaan edes yhtä ihmistä, olen toiminut oikein, Sampo uskoo.

Vaikeat kysymykset

Perheenjäsenen kuolemasta käynnistyi loputon vyöry käytännön asioita. Hautajaisten suunnittelu, perunkirjoitus, perheyrityksen lopullinen sukupolvenvaihdos pikakelauksella. Eikä puhettakaan, että Sampolla ja Mintulla olisi viime keväänä ollut mahdollisuus keskittyä vain niihin.

Lapset piti hoitaa, etukäteen lukkoon lyöty kesäkiertue ympäri Suomen Jounin kaupan myymäläautolla täytyi toteuttaa. Sopimukset kesätapahtumiin olivat sitovia. Elämän piti jatkua, oli mikä oli. Tien päälle Sampo lähti vain kolme päivää suru-uutisen jälkeen.

Lähes jokaisella kauppa-auton asiakkaalla läpi Suomen oli Sampolle sanottavanaan myötätunnon sana. Sosiaalisen median tempauksista ja televisiosta tuttu, leppoisa pohjoisen mies on helposti lähestyttävä hahmo. Julkkis, joka kerää ihmisiä ympärilleen missä tahansa liikkuukin ja jolle on helppo puhua myös vaikeista asioista. Moni halusi jakaa hänelle oman tarinansa läheisen menettämisestä.

Yleensä ihmisten kohtaaminen on Sampon mielestä ihan mukavaa. Surun keskellä oli toisin. Asiasta puhuminen uudelleen ja uudelleen vieraiden ihmisten kanssa oli raskasta.

– Kaikki tarkoittivat hyvää, mutta ikävä kyllä siinä tilanteessa ylenpalttinen myötätunto ei juuri auttanut. Suru on niin yksityinen asia. Parhaaksi myötäelämisen tavaksi koin kädenpuristuksen ja yksinkertaisen lauseen: otan osaa, Sampo muistaa.

Ensisokin jälkeen suruun alkoi sekoittua myös toisenlaisia tunteita. Esimerkiksi katkeruutta viranomaisia kohtaan. Kuinka itsemurha on ylipäätään mahdollinen sairaalaoloissa? Laitoksessa, jossa omainen luulee tuskaisen läheisensä olevan turvassa. Miksi mielenterveysongelmista kärsivää on niin vaikea saada hoitoon?

Kysymyksistä raskain ja suurin riippui ilmassa aina, kun perheenjäsenet kohtasivat. Miksi Esa – aviomies, isä, appiukko ja vaari – oli päätynyt ratkaisuun, joka tuotti muille niin mittaamatonta surua.

”Missä vaari on?” Rianna kyseli isoisänsä perään yhä uudelleen.

Sampo puri hammasta. Kiukku ja viha kuplivat pinnan alla.

Miten isä oli saattanut tehdä niin?

Kun kumppani suree

Minttu seurasi aviomiehensä vointia huolestuneena. Sampo sulkeutui suruunsa ja painoi töitä. Joskus hän ­alkoi yllättäen puhua isästään, mutta hiljeni nopeasti, vaikka Minttu yritti jatkaa aiheesta.

Mintulla oli jonkinlainen käsitys siitä, mitä toinen kävi läpi. Hän menetti isänsä jo vuonna 2005 ollessaan vain 25-vuotias.

– Suruja ei voi verrata, tietenkään. Minun isäni asui Yhdysvalloissa, ja vaikka rakastin häntä, hän jäi tavallaan etäiseksi. Elimme yhteistä arkea niin vähän. Sampon isä taas oli hänelle erittäin läheinen, he asuivat vuosia Ylläksellä samassa pihapiirissä ja tekivät kaupalla yhdessä töitä. Menetys oli Sampolle valtava.

Minttu sai huomata, että puoliso, joka oli aina ollut leppoisa veikko kuppia otettuaan, muuttui nyt alkoholia nautittuaan synkäksi ja äreäksi.

– En pistä pahakseni sitä, että Sampo silloin tällöin lähtee parin kolmen päivän rännille kavereittensa kanssa. Menköön, jos saa siitä iloa. Mutta jos surua ja katkeruutta alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä, Minttu miettii.

”Sampolla alkoi selvästi mennä liian lujaa viinan kanssa.”

Katkeruus ja kiukku, vastausta vaille jääneet kysymykset, hiipivät pintaan humalassa.

– Välillä olin Sampon juomisesta huolissani. En siitä, että hänelle kehittyisi alkoholiongelma, vaan niistä raskaista tunteista, jotka alkoholi nosti esiin, Minttu sanoo.

– Sampolla alkoi selvästi mennä liian lujaa viinan ja paikanvaihdosten kanssa. Hän saattoi alkaa yhtäkkiä ­haluta reissuun, vaikka oli vasta samana päivänä ajanut Lappiin. Vitsit alkoivat olla minulta vähissä.

Ensimmäinen muutos parempaan pilkahti perheen ­aurinkolomalla Turkissa vuoden 2016 heinäkuussa. ­Uima-altaan vesi kimalteli, lapset nauroivat, aurinko paistoi. Esasta ei puhuttu kahteen viikkoon sanaakaan.

Myöhemmin syyskuussa, Sampon ja Mintun kahdenkeskisellä lomalla Espanjassa, Sampo pystyi vihdoin rentoutumaan.

– Yhtäkkiä Sampo alkoi puhua tunteistaan ja peloistaan. Siitä, mitä hänen päässään liikkuu silloin, kun paha olo valtaa. Sen reissun jälkeen hänellä ei enää hitsannut niin pahasti, Minttu kertoo.

– Matkan jälkeen tuli jotenkin parempi olo. On totta mitä sanotaan – ajan kuluminen auttaa suruun, Sampo sanoo.

Hassut ja mukavat muistot

On vaikea määritellä, missä vaiheessa se tapahtuu. Kiukku ja katkeruus pehmenevät ja muuttavat muotoaan. ­Tilalle tulevat vähitellen lämpimät muistot ja huumori. Rakas omainen on rakas omainen, vaikka hänen tekemäänsä ratkaisua olisikin vaikea hyväksyä.

Vasta Esan kuoleman jälkeen Sampo ja Minttu ovat huomanneet, miten paljon työtä tämä teki kaupalla. ­Kätevä mies huomasi kaiken ja eleettömästi korjasi repsottavat listat ja muut pikkuviat.

Riannalle vaari jaksoi lukea loputtomasti, esimerkiksi pitkiä otteita kansalliseepos Kalevalasta.

Lasten ohella erityisen lähellä Esan sydäntä olivat Jounin kaupan yhteydessä olevan Konijänkän kotieläinpihan eläimet. Niitä hän hoiti väsymättä saksanpaimenkoiransa Urpo vierellään. Sampoa ja Minttua naurattaa vieläkin muisto kolmesataakiloisesta urossiasta, valtavasta karjusta, jonka lämpöiseen kylkeen Esa pötkähti mielellään päiväunille.

– Isän silmässä oli kyynel aina, kun joku eläimistä jouduttiin lopettamaan, Sampo muistaa.

– Esalla oli uskomaton muisti ja mahtava, sysimusta huumorintaju. Hän oli herkkä ja empaattinen ihminen, Minttu ­sanoo.

– Surullista on se, ettei Esa koskaan todella ymmärtänyt, miten paljon merkitsi lapsille. Hän elää heidän puheissaan vahvasti edelleen.

Sampokin osaa jo ajatella isänsä ratkaisua armollisemmin.

– Hän teki päätöksensä, sen mukaan meidän muiden on elettävä. Luulen, että isä näki edessään lääkkeiden ja laitosten täyttämän, toivottoman loppuelämän ja halusi muuta. Ymmärrän ja en ymmärrä sitä ajatusta.

– Tiedän, että isä rakasti meitä kaikkia. Tiedän myös, että hän oli minusta ylpeä, Sampo sanoo.

Sampo ja Minttu ovat oppineet, että kaikesta, jopa musertavasta surusta, voi mennä eteenpäin.

– Olemme yhdessä selviytyneet jo monesta liemestä. Perheenä selviydymme tästäkin.

 

Sampo Kaulanen

- 38-vuotias Jounin kaupan omistaja.

- Ensimmäisestä liitosta tytär Jenriina, 12.

- Nähdään syksyllä Nelosella yhtenä Selviytyjät Suomi -ohjelman kilpailijoista.

Osa Anna-Leena Härkösen ja Riku Korhosen kavereista jaksaa toisinaan yhä ihmetellä parin asumismuotoa. 

Kirjailijapari Anna-Leena Härkönen ja Riku Korhonen ovat olleet naimisissa kahdeksan vuotta, mutta eivät ole ikinä asuneet yhdessä.

– Elämme kumpikin omaa arkeamme, yhteistä arkea meillä ei käytännössä ole: emme ole nähneet toisiamme vaikka imuroimassa. Joskus olen pessyt Anna-Leenan ikkunat ja hän on siivonnut keittiöni, Riku kertoi torstaina Otavan syksyn avajaistilaisuudessa.

”Meillä ei ole siivous- tai sisustusriitoja.”

Molemmat ovat tyytyväisiä nykyiseen järjestelyyn. Anna-Leena painottaa, että hän ei kaipaa yhtään pikkulapsiaikojen ruuhka-arkea ja yhteisasumista. Hänen poikansa on jo täysi-ikäinen.

– Meillä ei ole siivous- tai sisustusriitoja. Kun tapaamme, meidän tarvitsee suoriutua vain toisistamme. Tietenkin siihen liittyy vahvasti se, ettei meillä ole yhteisiä tai pieniä lapsia, johon liittyisi velvoitteita.

Kerran viikossa

Pari tapaa usein viikonloppuisin, tai kun molempien kalentereissa on sopiva rako, yleensä kerran viikossa. Riku asuu Turussa, mutta on viettänyt viime keväästä enemmän vapaita Anna-Leenan luona Helsingissä. 

”Ihmiset pelkäävät hassuja asioita, kuten vaikka sukulaisten reaktioita.”

Pari arvelee, että asumismuoto herättää ihmisissä ihmetystä, koska yhteisasuminen on vielä yhteiskunnassa jonkunlainen normi.

– Ihmiset pelkäävät hassuja asioita, kuten vaikka sukulaisten reaktioita. Kun on vahvoja oletuksia, miten asioiden tulisi olla ja on vaikea toimia toisin, vaikka se voisi sopia itselle. Kun opetin yliopistossa, minulla oli kerran oppilas, jonka kumppani asui Japanissa. Minusta se kuulosti haastavalta, Riku sanoo.

Pari uskoo, että tulevaisuudessa useampi aikuinen pari saattaa valita erillään asumisen.

”Aamulla juomme myrtseinä kahvia.”

– Olen nyt huomannut, että nousussa on maailmalla trendi, että lapsettomat ihmiset asuvat erillään, Anna-Leena toteaa.

Kirjailijapari osaa arvostaa myös työrauhaa, jonka järjestely mahdollistaa. Puolivahingossa heidän julkaisutahtinsa on mennyt lomittain. Anna-Leenalta ilmestyi kesän alussa kirja ja Riku kirjoittaa parhaillaan seuraavaa. He arvelevat, että heidän suhteensa ei ole järjestelyllä arkipäiväistynyt.

– Paitsi aamuherätykset ovat aina arkisia. Aamua ei voi naamioida, illat ovat vapautuneita ja riehakkaita, mutta aamulla juomme myrtseinä kahvia, Riku kertoo.
 
 

Anssi Kela. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyt muusikko pyytää some-kommentoijilta kunnioitusta kaikkia kohtaan. 

Muusikko Anssi Kela julkaisi eilen Facebookissaan kuvan Turun kauppatorista. Kuvan alla muusikko kirjoitti seuraavasti:

– Näin torin kulmassa ruumispussin ja raskaasti aseistautuneet poliisit. Tunnelma torilla oli kuitenkin tuossa vaiheessa rauhallinen. Nyt poliisi on tyhjentänyt torin, kuva hotellihuoneeni ikkunasta. Kamala tapaus. Maailma on sairas, ei tähän oikein muuta voi sanoa.

Asiasta kirjoitti eilen esimerkiksi Iltalehti.

”Osa kommentoijista on ollut sitä mieltä, että minut tai muita artisteja pitäisi tappaa.”

Tänään Anssi julkaisi aiheesta uuden päivityksen, jossa kertoo, että on joutunut poistamaan edellisen päivityksensä rasististen kommenttien vuoksi.

– Olen saanut kuulla olevani tapahtumiin osasyyllinen, koska olen mm. esiintynyt rasisminvastaisessa mielenosoituksessa. On tullut yksityisviestejä, joissa minua syytetään murhaajaksi. Osa kommentoijista on ollut sitä mieltä, että minut tai muita artisteja pitäisi tappaa. Tällaiset kommentit olen pyrkinyt heti poistamaan. Sivullani on aina ollut lupa esittää mielipiteitä, jotka eriävät omistani. Raja kulkee uhkausten esittämisessä.

Muusikko toteaa, että kommenttien lukeminen on surullista. Hän toivoo, että uuden postauksen jälkeen ihmiset osaisivat käyttäytyä paremmin.

– Poistan tämän julkaistuani eilisen postaukseni ja kaikki sen kommentit. Ne eivät edistä mitään hyödyllistä. Voitaisiinko tämän kirjoituksen alla yrittää kohdella toisiamme hieman kunnioittavammin? hän peräänkuuluttaa.

”Ei ole sinun vika”

Monet uuden postauksen kommentoijista ovat todenneet, että Anssin aiemmin saamat kommentit ovat järkyttäviä ja kaikin puolin tarpeettomia.

– [Tapahtunut] ei ole sinun, eikä yhdenkään artistin vika. Päinvastoin, artistit ovat aina ensimmäisenä ottamassa osaa suruun ja laulamassa hyvää henkeä moisten ikävien tapahtumien jälkeen, eräs kommentoi päivityksen alla. 

– Loistava kirjoitus Anssi. Toivottavasti muutkin suhtautuisivat yhtä fiksusti asiaan. Vihan lietsominen ja rumat puheet eivät auta ketään. Kaikkea hyvää sinulle, toinen kommentoija totesi.

Lue Anssin koko postaus joko hänen kaikille julkiselta Facebook-sivultaan tai tästä alta: 

Juttua muokattu 18.8.2017 klo 15.51: Lisätty päivityksen alla kirjoitettuja kommentteja.