Julia Kykkänen on jo vauhdissa. Katsokaa vain, kohta hän liitelee maailman huipulla. 

Kuvat Kimmo Räisänen

Ja nyt hyvä yleisö kaikki peukut pystyyn, kun puomilla istuu päättäväisen näköisenä Suomen...

Niin, kuka? Ei Janne Ahonen. Ei Jari Puikkonen. Ne ajat menivät jo. Eikä oikein tunnu siltä, että se olisi Ville Larintokaan. Annetaan alppikellojen kilkattaa hetki, odotellaan aallonpohja ohi ja tarkennetaan muutaman vuoden päästä katse uudestaan mäkitorniin. Paljonko vetoa, että voittajasuosikki on taas Suomesta? Hänen kypäränsä alta pistää esiin pari vaaleita lettejä.

Lentäminen tuntuu hyvältä

Tänään Suomen mäkihyppytoivoilla on valmennusleiri Jyväskylässä. On kesäinen perjantaiaamu, Laajavuorella on aurinkoista, ja suurmäen huipulla tuulee. 18-vuotias Julia Kykkänen ja 15-vuotias Jenny Rautionaho ovat heränneet hostelissa, verrytelleet, ahtautuneet hyppyhaalareihin, ottaneet hissin torniin ja aikovat tosissaan kohta pudottautua puomilta alas.

Julian isä, tyttöjen valmentaja Kimmo Kykkänen seisoo valmentajalavalla videokameran kanssa ja antaa merkin.

– Jep!

Jenny lähtee lipumaan alas puomilta. Syvä asento, vauhti kiihtyy, hyppyrin nokka lähestyy – ponnistus! Jenny avaa v-asennon ja häviää kummun taakse. 

Kamera seuraa.

– Ihan hyvä aloitus. Vähän se jäi pystyyn, Kimmo kommentoi.

Jennyn vauhti on jo pysähtynyt mäkimontun nurmikolle, tornissa Julia odottaa merkkiä.

Ei häntä jännitä, hyppäämiseen tottuu. Mutta lentäminen tuntuu hyvältä. Se on vähän kuin roikkuisi hengarista. Kuin joku ottaisi niskasta kiinni ja maa katoaisi alta... äh, Julia luovuttaa: ei sitä oikein voi kuvailla.

– Jep!

Kaksikymmentä sekuntia, ja suoritus on ohi. Kimmon kulmasta näkyy Julian ponnistus ja alkulento, ja se kuulemma riittää. Sen jälkeen tietää loputkin.

– Tuo oli vajaat 85 metriä, hyvää perustekemistä. 

Tytöt jyrää

Ei tämä mäkihyppy ole hullun hommaa ollenkaan! Ainakaan, kun ei tarvitse itse hypätä. Hyppääjien peesissä pääsee nimittäin näkemään upeita järvi- ja metsämaisemia lintuperspektiivistä. Eero Järnefelt alkaisi välittömästi maalata panoraamaa.

Julia näkyy pienenä, pinkkinä hahmona alhaalla kesän keskellä. Ennen kuin hän ja Jenny pääsevät taas ylös tornin juurelle, Kimmo ehtii kertoa mäkihyppyjuttuja. Hän on siinä aika hyvä.

Kimmo muistelee Julian lapsuutta. 

Julia ei ollut ihan yhtä paha kuin isoveljensä Jesse, joka tuli ensimmäisessä kisassaan toiseksi, kävi haukkumassa mittamiehet ja alkoi hakata mäkeä suksilla hajalle. Isää hävetti. Julia sen sijaan nosti kohtauksen kaksivuotiaana, kun häntä yritettiin laittaa laskettelurinteessä valjaisiin. Ei! Ite! Tyttö oli pakko päästää laskemaan yksin alas. Seuraavana vuonna Julia lähti veljen mukana hyppyrimäkeen.

Kun tyttömäkikotkat seisovat taas tornin juurella, on kommenttien aika. Jenny ei paljon jaarittele vaan kohauttaa olkapäitään. Kimmolle kelpaa.

– Aavistuksen sitä hartialinjaa korjaat. Mitäs Julia?

– Ihan hyvä mäkihän tää on!

No niin on, se on Matti Nykäsen kotimäki, joka meinattiin jo viime vuosikymmenellä purkaa harrastajien vähyyden takia. Nyt heitä taas on, ja jos Kimmolta kysytään, tulevaisuus on tytöissä.

– Ne ovat vaan ihan eri luokkaa asenteeltaan kuin pojat. Sinnikkäämpiä, iloitsevat hyvästä hypystä teki sen kuka tahansa, jaksavat tehdä töitä.

Kimmon tytöt keskittyvät tänään hyppäämiseen eivätkä hölisemiseen. Heillä on paljon treenattavaa, sillä vastuskin on kova. Hyviä naismäkihyppääjiä tulee Yhdysvalloista, Japanista, Venäjältä, Sloveniasta, Italiasta, Norjasta, vaikka mistä. Saksassa naisten päävalmentajana on kova nimi, Andreas Bauer, ja odotukset ovat korkealla. Ruotsissa on buumi. Siellä kasvaa parinkymmenen nuoren tytön ryhmä, joista tulee vielä huippuja.

Suomi on jälkijunassa. Julia on saanut olla pitkään ainoa tyttö poikien lajissa. Onko se ollut raskasta?

– Ei se mua ole haitannut. Leikin pienenä muutenkin poikien kanssa, Julia sanoo.

Julia ei juuri mieti, mitä muut ajattelevat. Hän treenaa ollakseen koko ajan parempi, eikä siinä sen kummempaa. Valmentaja puolestaan on iloinen siitä, että tyttöjä on nyt ryhmä. Koko laji hyötyy, kun Julian lisäksi ovat myös Jenny, Tanja Kaverinen, Noora Heikkinen, Sanni Tuomisto... yhdessä on kivempaa maailmalla, ja keskinäinen kilpailu nostaa tasoa. Tanja ja Jenny ottivat jo viime kaudella pistesijoja kansainvälisissä kisoissa.

Pojille taas on joskus ollut kova paikka olla Julian seurassa. Kimmoa naurattaa vähän se yksi kerta, kun 11-vuotias Julia ohitti hiihtokilpailussa viisi poikaa loppuylämäessä. Kolme pojista lopetti hiihtämisen siihen paikkaan, vaikka isät koettivat puhua ympäri.

Mikseivät Suomen miesmäkihyppääjät muuten enää pärjää?

– Se on hyvä kysymys. Oltaisiinko siellä väärällä asenteella liikkeellä? Wannabe-sukupolvi, joka hakee kokemusta eikä tosissaan menestystä? Mutta kyllä se siitä. Flopissa on se etu, että enää pääsee vain ylöspäin. 

Nautiskellen menemään

Kyllä joo että. Siinä Küttelistä näkyy sama ku Widhölzlin hypystä että tulee ylilatausta, paino siirtyy liikaa eteen ja vartalo ei lähe hyppyyn mukaan.

Mäkihyppy, tuo uudenvuodenpäivän perinnelaji, jota katsellaan krapulassa sohvalta. Äijää tulee hyppyristä, kommentaattori Toni Nieminen höpöttää ja höpöttää, jollain on väärä säärikulma, joku kaatuu liikaa eteen, kaikki näyttävät sohvalta katsoen ihan samalta. 

Nyt selviää, että lajia pitääkin katsoa livenä ja takaviistosta. Täältä lavalta nimittäin näkyy, että Jennyn kakkoshypyssä asento oli ensimmäistä matalampi. Kimmo nyökkää hyväksyvästi. Just noin!

Julian toinen hyppy näyttää samalta kuin ensimmäinenkin. "Nautiskelet vaan menemään", kuuluu valmentajan vinkki. Kimmo ei paljon ohjeista. Ei ilmeisesti kannata: Julia tietää itse, mihin pyrkii.

– Tässä vaiheessa on turha hirveästi selittää, katsotaan myöhemmin videolta.

Juliakaan ei ole selittäjätyyppiä. Hän hakee tasalaatuisia hyppyjä ja keskittyy jokaiseen täysillä. Epätasaisuus on huono juttu, koska silloin täysosuma saattaa sattua koekierrokselle eikä kisaan. 

Joskus Juliallekin osuu haamuhyppy, jossa kaikki onnistuu nappiin. Kerran eräs valmentaja oli tullut katsomaan Julian hyppäämistä pitkän ajomatkan päästä. Julia hyppäsi päivän ensimmäisen, täydellisen hypyn, ja alkoi riisua kamppeitaan. Katsojan leuka loksahti. Tässäkö se oli? Miksei se jatka?

– Mä olen hypännyt tuota hyppyä aamukahdeksasta asti, Julia totesi.

Kimmo on samaa mieltä siitä, että treeni kannattaa lopettaa onnistumiseen.

– Siihen ei vain moni pysty, hän sanoo ja kuulostaa ylpeältä. 

Ei mitään helppoja tyyppejä

Ritariperhosia! Ne lentävät uljaasti tornin ympärillä ja tietävät varmasti olevansa harvinaisia ja kauniita. Laajavuoren eläimistö on muutenkin moninaista. Sisilisko nauttii auringosta, hiiret rapistelevat varvikossa. Nurmikolla näkyy myös tempoileva sähköjänis, jonka nimi on Sanni Tuomisto.

– Siinä on kanssa yks adhd-tapaus, Kimmo naureskelee.

Siltä se tosiaan näyttää. 18-vuotias Sanni on hypännyt vasta kolme vuotta eikä vielä mene suurmäkeen. Vieressä oleva pienempi mäki olisi mainio, mutta se on huoltotauolla. Niinpä Sanni joutuu tappamaan aikaa, kun kaverit hyppäävät. Hän on juuri keskeyttänyt raivokkaan nurmikon nyppimisen ja alkanut tehdä kärrynpyöriä ja yhden käden punnerruksia. Liike jatkuu saumattomasti. Turhauttaako?

– No en mä tiedä, mitä tekisin!

Sanni ei harrasta nakkikioskitappeluita eikä ylinopeuden ajamista kyläteillä, vaikka vähän turhauttaisi. Mutta eihän se mikään salaisuus ole, että monet mäkihyppääjät ovat rämäpäitä. He tykkäävät riskin ottamisesta ja hakevat adrenaliinipiikkiä. He eivät ole aina persoonista helpoimpia.

Kimmo Kykkänen oli itse oikea keskittymishäiriöiden mallikappale kouluaikoinaan, mutta tyttärellä ei ole ollut ongelmia. Julia opiskelee Vierumäellä liikuntaneuvojaksi ja harrastaa laskettelua ja temppujen tekemistä rinteessä. Kesälomalla hän aikoo ajella mökillä crossipyörällä:

– Kai mulla pitää olla jokin, jolla pääsee kovaa eteenpäin. 

– Ja voi vähän sattua, isä lisää.

Kimmo jää miettimään mäkihyppyä ja riskejä. Ensinnäkin, hyvän ja huonon hyppääjän erottaa loukkaantumisten määrä. Kun kaatuu tarpeeksi monta kertaa pienissä mäissä, edessä on lupaava tulevaisuus. Muutama katkennut solisluu opettaa hallitsemaan pelkoa. Sitten tulee vielä syvällisempi ajatus:

– Joskus pelko voittaa, mutta yleensä sisu kasvaa. Se näkyy jossain – jos ei hyppäämisessä, niin suhtautumisessa elämän vastoinkäymisiin.

Sanni on tehnyt tässä välissä muutaman leuanvedon ja kiepin, ja nyt hän keskittää huomionsa syntymässä olevaan kukkakimppuun. Sannikin on kahdeksantoista ja käy lukiota, ja hän haluaisi ehkä opiskelemaan lääkäriksi Helsinkiin. Sisäänpääsy ei ole helppoa, mutta Sanni osaa myös lukea täysillä:

– Mä olen aika sisukas, kun haluan saada jotain aikaiseksi. 

Paino- ja tuulilaji

– Pitäiskö?

Tytöt katsovat toisiinsa. Laajavuoren gasthausissa saisi lounaalla jälkiruoaksi suklaakuorrutteisen muffinssin.

– No otetaan, tulee enemmän vauhtia, Julia päättää ja käy hakemassa.

Mäkihyppy on näet painolaji. Jos on tukeva, ei liidä. Mutta jos on tosi laiha, aletaan nykyään lyhentää suksia. Moni muistanee Janne Ahosen mitalikahvien läpinäkyvän pullasiivun, jotkut myös Sven Hannawaldin, joka joutui anoreksian takia sairaalaan.

– Pitää olla tarkkana näiden nuorten naisten kanssa, Kimmo toteaa.

– Jos heille sanoisi, että on vähän pyöreyttä tullut, niin siinä olisi äkkiä joku anoreksia.

Painoasiat kalvavat hyppääjiä, mutta sanonko, mikä rasittaa katsojaa? Tuuliraot! Selostajat käyttävät loputtomasti aikaa spekulaatioihin siitä, kuka hyötyy mistäkin virtauksesta. Ikään kuin mäkihyppytorneja riepottelisivat nykyään raamatulliset taifuunit, jotka vievät kaikki reilun pelin mahdollisuudet. Silti palkintopallilla seisovat lopulta aina samat tyypit. 

Ovatko tuulet oikeasti muuttuneet ja ilmastonmuutos tekemässä koko lajista lopun? Kimmo ei usko.

– Sitä mitataan vain enemmän, ja nykyiset puvut reagoivat puuskiin. Mutta tuuri sattuu jokaiselle vuorollaan, eivätköhän puntit ole kolmenkymmenen kisan jälkeen tasan. 

Sankarit paareilla

Mäkihyppytorni on erikoinen rakennelma, kun sitä katselee kesällä. Se vetää myös puoleensa erikoisia ihmisiä. Näitä hyppääjiä tietysti, mutta myös siviilejä, jotka näkevät alastulorinteessä elämänsä pulkkamäen.

– Kerran hyppyrin alla oli hirveä verilammikko heti aamulla. Joku sankari oli lyönyt kännissä vetoa, uskaltaako tulla hiihtosuksilla alas, Kimmo muistelee.

Sankarille ei käynyt pahasti, eikä hyppääminen ole muutenkaan niin vaarallista kuin luulisi. Onnettomuuksia sattuu vähemmän, mutta ne ovat vastaavasti näyttävämpiä. Kun Julia kaatui pari vuotta sitten Klingenthalissa, ambulanssimies tuli paikalle paarien kanssa, suu leveässä virneessä. "Aivan mieletön tuuri! Viime vuonna ajoin sairaalaan Janne Happosen, ja nyt vielä Julia Kykkäsen!"

Keski-Euroopassa mäkihyppy on iso laji ja harrastajat tähtiä. Juliakin luki onnettomuuden jälkeen netistä spekulointiketjuja siitä, mitä kaikkea hänelle oli kaatuessa käynyt: sormi irti, käsivarret ja jalka murtunut...

– Oikeasti meni vain solisluu.

Kesällä on kivempi kaatua kuin talvella. Muovi ja nurmikko tekevät tössähdyksestä armollisemman.

Tänäänkään ei tarvitse kerätä kenenkään irtojäseniä mäkimontusta. Harjoituspäivä on noin seitsemän hypyn jälkeen ohi. Jenny koki oivalluksen: hyppy alkoi loppua kohden "osua paremmin keulille, niin se lähti paremmin". Julia taas miettii, että olisi ehkä pitänyt lopettaa toisen hypyn jälkeen. Se oli paras.  

Loppuu se vähättely

– Kun kysytään, olenko mä feministi, niin kyllä olen. Haluan samat mahdollisuudet kuin pojatkin, Julia sanoo.

Mäkihyppy on nimittäin edelleen aikamoinen äijälaji. Ensin Julia oli tyttö, joka pärjäsi pojille. Mahtavaa, hienoa, hauskaa! Sitten hänestä tuli uhka. Kykkästen mielestä käänne tapahtui, kun Julia voitti 12-vuotiaana alle 14-vuotiaiden kesäkisat, sekasarjassa.

– Ruvettiin väkisin etsimään virheitä. Vauhtimäkiasento oli väärä. Ponnistus nousi voimiin nähden liian syvältä... yritettiin vähätellä, vaikka nähtiin, että hän hyppäsi parhaiten ja voitti, Kimmo muistelee.

Vuonna 2010 Julian seura päätti, että ei tue naisten mäkihyppyä erikseen, Julia saisi hypätä poikien sarjassa. Se tarkoittaa sentyyppistä tasa-arvoa kuin se, että Krista Lähteenmäkeä arvostettaisiin hiihtäjänä vasta sitten, kun hän voittaisi miehetkin.

Julian hermot paloivat vähättelyyn. Hän oli kilpaillut jo monta vuotta tyttöjen sarjassa, kiertänyt kansainvälisiä kisoja, treenannut päästäkseen huipulle, ja sitten äijät alkavat höpistä, että ei me ruveta mitään tyttöjen hyppyä tukemaan.

– Otin kevarin alle, ajoin seuran pihaan ja pyysin eropapereita saman tien.

Nyt Julia kuuluu Ounasvaaran hiihtoseuraan, samaan mihin Jennykin. Tässä välissä naisten mäkihypystä on tullut myös olympialaji, joten setien on ollut pakko lopettaa kitinä ja alkaa tarjota tukea. Julia kuuluu porukkaan, joka saa psykologista valmennusta, ravintoneuvontaa ja mitä nyt huippu-urheiluun kuuluu.

Kimmon valmentama tyttöryhmä ottaisi toki mielellään lisääkin tukea, jotta päästäisiin leireilemään kunnolla. Nyt on nimittäin, mihin tähdätä: Sotsin olympialaiset vuonna 2014. Julian harjoittelee 35 tuntia viikossa. Se on hurja määrä, mutta unelmatkin ovat korkealla.

– Kyllä mä aion olla maailman paras naismäkihyppääjä. 

Julia Kykkänen

  • Syntyi 17.4.1994 Lahdessa.
  • Aloitti mäkihyppäämisen kolmevuotiaana.
  • Julian esikuvat ovat Harri Olli ja oma veli Jere Kykkänen.
  • Opiskelee liikuntaneuvojaksi Vierumäen urheiluopistolla. "Sieltä paperit hyvällä tsägällä, muuta tulevaisuutta en ole ehtinyt suunnitella".
  • Viime kaudella kahdeksas nuorten MM-kisoissa.

Elokuvaohjaaja Antti J. Jokinen viettää mieluiten aikansa niiden ihmisten kanssa, jotka hän hyvin tuntee: kihlattunsa Kristan, 1- ja 19-vuotiaiden lastensa ja kahdeksan läheisimmän ystävänsä.

48 vuotta

Iälläni ei ole hirveästi merkitystä minulle. Suhtautumistani kuvaa se, että kun täytin 47, luulin täyttäväni 48. Kristan antamaa hienoa korttia katsoessani nauroin mielessäni, että on siinäkin puoliso, ei edes tiedä, kuinka vanha olen. Iltapäivällä sanoin, että sori, olen kyllä 48. Jouduimme tarkistamaan Wikipediasta, että olen 47.

178 senttiä naista

Olemme olleet Kristan kanssa yhdessä pian viisi vuotta. Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut.

Minulle nainen ei ole mysteeri. Mystiikka on hävinnyt, kun olen ollut lapsesta saakka tekemisissä vahvojen naisten kanssa. Minulla on kaksi isosiskoa, ja perheen ainoana poikana olin lellitty. Katson maailmaa sukupuolettomin silmin. Mielestäni kaikki ihmiset ovat yhtä vaikeita tai helppoja sukupuolesta riippumatta.

0 puhelinta

Olen ollut 11 kuukautta ilman vakituista puhelinnumeroa. Ihmiset eivät nykyään tee mitään muuta kuin tuijota kännyköitään, joten punkkari minussa halusi erottua sillä, että minulla ei ole kännykkää. Joitakin ihmisiä ratkaisuni ärsyttää ihan käsittämättömästi, varsinkin heitä, jotka ovat pahiten riippuvaisia omista laitteistaan. Läheiseni tietävät, kenen toisen ihmisen kautta minut milloinkin saa kiinni, ja pressikiertueella tai ulkomailla ollessani minulla on väliaikainen numero.

”Minulle nainen ei ole mysteeri.”

Hyvä puoli tässä on se, että ilman kännykkää olen ajoissa tapaamisissa, koska minulla ei ole mitään välinettä, jolla myöhästyttää itseäni. Ennen oli helppo laittaa viesti, että olen vartin myöhässä. Olin krooninen myöhästelijä, vaikka pidän myöhässä olemista toisten ajan aliarvioimisena.

1 periaate

En pysty arvioimaan, kuinka hyvin olen onnistunut työn ja perhe-elämän yhdistämisessä. En pidä elokuvien tekemistä työnä, koska se on niin iso osa identiteettiäni. Haluan, että minulla on hauskaa ja että opin uutta. Jos kärsin, haluan kärsiä hyvistä syistä: nostaa jotakin yhteiskunnalliseen keskusteluun tai tuoda todella hyvän kokemuksen elokuvateatteriin. Yksi periaate minulla kuitenkin on, oli kyse sitten työstä, parisuhteesta tai suhteesta lapseen: olen ainakin läsnä. Ihminen kyllä tunnistaa toisesta, onko toinen läsnä.

Antti keräilee elokuvia, antiikkikirjoja ja tennareita. Jälkimmäisiä hänellä on ollut parhaimmillaan 200 paria. Kuva: Satu Kemppainen.

200 paria kenkiä

Elokuvamaailman lisäksi seuraan aktiivisesti kenkämaailman tapahtumia. Los Angelesin -vuosinani olin intohimoinen urheilukenkien keräilijä. Keräsin erityisesti rajoitettuja eriä, esimerkiksi Adidas Originalsia. Minulla oli muun muassa jokaisesta NBA-joukkueesta inspiroituneet Adidaksen Superstarit. Kun minulla oli kotona 200 paria kenkiä, harrastuksen epäeettisyys alkoi puristaa rintaa. Aloin käyttää omistamiani kenkiä sen sijaan, että olisin ostanut uusia.

Käyn edelleen katsomassa kenkänäyttelyjä ja festivaaleja maailmalla ja netissä. Parhaat kengät ovat sellaisia, että niiden perässä joutuu lentämään Hampuriin ja jonottamaan yön yli, koska kyseistä mallia tehdään vain sata paria.

2 lasta

Olen saanut pojan 29-vuotiaana ja tyttären 47-vuotiaana. Lähdimme synnyttämään tytärtämme poikani Paavon 18-vuotissyntymäpäivänä. Olimme iltapäivällä kotona syömässä sushia juhlan kunniaksi, ja syntymäpäiväkakkukin oli hankittu. Juuri kun olimme alkaneet syödä, Krista sanoi, että nyt pitää lähteä sairaalaan. Paavo jäi kotiin kakkuineen, ja minä mietin, että nyt on ohjaajan täsmällisyys mennyt liian pitkälle, jos tytär syntyy samana päivänä, jona poika täyttää 18. Tyttö syntyi kuitenkin vasta seuraavana päivänä.

”Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni.”

On typerää ajatella, että isänä oleminen olisi samanlaista, kun on tullut 18 vuotta ikää lisää. Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni. En ole tietoisesti halunnut tehdä mitään toisin nuoremman lapseni kanssa, mutta tilanne on nyt sillä tavalla erilainen, että tytärtäni kasvatamme perheessä. Paavon äidin kanssa tarvitsimme hirveästi apua vanhemmiltani, ja he auttoivat. Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin. Ikääntyminen ei tee kaikille pahaa, ainakaan vanhemmuudessa.

2 viikkoa Espanjassa

Minulla on ollut Espanjassa asunto 15 vuoden ajan. Ostin sen alun perin isälleni ja äidilleni talviasunnoksi, mutta aloin käyttää sitä kirjoituspaikkana muutettuani Los Angelesista takaisin Suomeen. Olen huomannut, että saan Espanjassa kahdessa viikossa tehtyä kahden kuukauden työt.

Joku fiksu kirjailija sanoi, että puolet kirjoitustyöstä tehdään sohvalla maaten. Minulla se menee niin, että kaksi kolmasosaa työstä on taustatyötä ja kävelylenkeillä käymistä.

”Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut”, Antti sanoo kihlatustaan Krista Kososesta. Kuva: Seppo Solmela.

1 päivärutiini

Olen pohjimmiltani äärimmäisen laiska ihminen, joten kirjoittaessani käytän tarkkaa minuuttiaikataulua. Opin sen Ingmar Bergmanin kirjasta. Bergman heräsi aamulla yhdeksältä, söi aamupalaa ja ryhtyi sitten työhön. Minä herään, juon lasillisen vettä, kirjoitan kaksi tuntia ja menen aamiaiselle puoliltapäivin. Sen jälkeen kävelen ja mietiskelen, kirjoitan kaksi tuntia, käyn urheilemassa, kirjoitan taas kaksi tuntia, syön illallisen ja menen nukkumaan. Kun olen Espanjassa kirjoittamassa, toimin joka päivä minuutilleen saman ohjelman mukaan. Sillä tavalla tekstiin liittyvä ajatustyö pysyy koko ajan mukana.

Kun taas olen Suomessa, olen maailman epäaikataulullisin ihminen. Jos minulla ei ole mitään deadlinea tai aikataulua, niin voi mennä päiväkin niin, että vain haahuilen ja selailen kirjoja. Harhaudun todella helposti.

3. labradorinnoutaja

Koiramme Hilma täyttää kolme vuotta marraskuussa. Minulla on aina ollut koira, ja Hilma on kolmas labradorinnoutajani. Se on tärkeä osa perhettämme ja minulle läheinen, koska se on aina kävelyilläni mukana. Hilma on niin kiltti, että pystyn Helsingin keskustassakin kävelemään sen kanssa ilman hihnaa. Pidän sitä hihnassa vain siksi, että jotkut ihmiset pelkäävät isoja, mustia koiria. Hilma kulkee kuvauksissakin mukana ja katsoo koko ajan monitoriin, koska on niin innokas seuraaman minua.

15 Fleur de Malia

Kerään antiikkikirjoja. Vanhojen kirjojen muodossa ja tekstuurissa on jotakin kiehtovaa, ja niiden sisältä löytyy kiinnostavia, käsinkirjoitettuja lappuja. Minulla on 15 antiikkiversiota Baudelairen Fleur de Malista, jonka mukaan Pahan kukat -elokuvani sai nimensä. Kielitaitoni ei riitä ollenkaan niiden lukemiseen, mutta vanhimmista kappaleista on tullut kehystettyinä aika hienoja tauluja.

2 pysyvää seuralaista

Minulla on kaksi elämänkumppania, jotka ovat tavallaan demoneita ja tavallaan ystäviä. Toinen on levottomuus ja toinen äärimmäisyyksiin menevä kunnianhimo. Haluan olla vapaa ja mennä, joten ajattelen, että koti on siellä, missä hattu on.

Yritän tehdä mahdollisimman vähän pysyviä ratkaisuja elämässä. En esimerkiksi koskaan ajatellut, että nytpä muutan pysyvästi Suomeen asumaan. Minun puolestani voisimme asua missä vain.

103 musiikkivideota

Olen aina halunnut tehdä elokuvia. Se, että päädyin musiikkivideoiden maailmaan, oli onnekas sattuma, mutta nyt ei tulisi enää mieleenkään ohjata niitä. Musiikkivideo-ohjaajana minulla oli mentaliteetti, että ohjaan mitä vain. Jos joku olisi ollut valmis maksamaan, olisin ohjannut vaikka siskon balettiesityksen. Halusin mahdollisimman paljon kokemuksia, ja siitä on ollut järjettömästi hyötyä elokuvien tekemisessä.

Musiikkivideoiden tekeminen loppui minun osaltani siihen, että budjetit romahtivat. Olin ehtinyt viimeiseen vaiheeseen, jossa budjetit olivat olleet isoja. Kun vuoden sisällä mentiin 600 000 dollarin budjeteista 50 000 dollarin budjetteihin, se ei antanut enää mielihyvää.

Antin kaksi lasta ovat syntyneet lähes tasan 18 vuoden välein. ”Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin.”

2 000 elokuvaa

En ole vain elokuvaohjaaja, olen cinefiili. Minulla on kotona 2 000 elokuvaa ja kotielokuvateatteri. Kerään ja katson elokuvia ihan koko ajan. Jos tänne laskeutuisi avaruudesta porukkaa ja niille pitäisi näyttää, mitä täällä on tapahtunut 50 viime vuoden aikana, en käskisi lukemaan kirjoja vaan katsomaan elokuvia. Ihmiskunnan muutos peilautuu elokuviin sekä sisällöllisesti että visuaalisesti.

10 vuotta unettomuutta

Pyrin nukkumaan kahdeksan tuntia yössä, mutta olen pitkään kärsinyt unettomuudesta. Saatan hyvinkin olla muutaman tunnin yöllä hereillä, enkä tiedä mistä se johtuu. Pahinta on kolmen ja viiden välillä aamuyöllä. On liian myöhä ottaa nukahtamislääkettä, ja silloin tulevat demonit: pelko, katkeruus, kyllästyneisyys ja kiukku.

Yöllä valvottaneilla asioilla ei usein aamulla ole enää mitään merkitystä, ja ne näyttävät naurettavilta. Joku tuttu suositteli, että asiat kannattaa kirjoittaa ylös, niin ne saattavat näyttää yölläkin naurettavilta. Se on ehdottomasti auttanut.

60 sekuntia

Olen sosiaalisessa kanssakäymisessä tohelo. Peitän järjettömän ujouteni rehvakkaalla käytöksellä. Kun tapaan uusia ihmisiä, alan nauraa ja hölöttää. Typeryys vain vilkkuu silmissä. Ensimmäisen 60 sekunnin aikana varmaan kehuisin Staliniakin hyvistä puhdistuksista, jos tapaisin hänet. Tämän ominaisuuden takia viihdyn parhaiten sellaisten ystävieni kanssa, jotka tunnen hyvin.

”Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.”

8 parasta ystävää

Minulla on monta läheistä ystävää. Olen vain sattunut löytämään hyviä tyyppejä, jotka ovat sietäneet minua, ja minä olen sietänyt heitä. Kuten muissakin suhteissa, myös ystävyyssuhteissa pyrin läsnäoloon. Välillä tuntuu, etten kykene näille kahdeksallekaan antamaan huomiota, jonka he ansaitsevat. Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.

4 elokuvaa

Maailmankatsomukseni on synkkä, mutta haluan, että elokuvieni henkilöt ovat hyviä. Tiukassa tilanteessa hyvätkin ihmiset voivat tehdä hirveitä tekoja. Pahuus teemana ei kuitenkaan kiinnosta minua ollenkaan. Sen sijaan olen kaikissa elokuvissani hakenut sovituksen teemaa. Mielestäni päähenkilöistä tulee sillä tavalla kiinnostavampia.

Antti J. Jokinen

Elokuvaohjaaja on syntynyt 6.4.1968.

Ohjannut lukuisia musiikkivideoita ja neljä pitkää elokuvaa.

Asuu Helsingissä kihlattunsa, näyttelijä Krista Kososen ja parin 1-vuotiaan tyttären kanssa. Aiemmasta liitosta 19-vuotias poika. Musiikkivideoita tehdessään Jokinen asui pitkään Los Angelesissa.

Voitti parhaan ohjauksen palkinnon Shanghain elokuvafestivaaleilla uutuusleffallaan Pahan kukat.

Saara Aalto hurmasi X Factor -tuomarit, mutta joutuu jännittämään jatkoonpääsyä myöhään sunnuntai-iltaan saakka.

Saara Aalto, 29, esiintyi lauantaiyönä Britannian X Factor -kilpailussa. Liveshow'ssa teemana oli diivat, ja Saara oli valinnut biisikseen Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen. Moni oli etukäteen huolissaan, miten Saara suoriutuu vaikeasta kappaleesta. Saara kuitenkin hurmasi kaikki neljä tuomaria. Simon Cowell, Sharon Osbourne, Louis Walsh ja Nicole Scherzinger taputtivat Saaralle esityksen jälkeen seisaaltaan.

– Saara, mitä tapahtui? Tuo oli mahtavaa! Osaat laulaa ja tanssia! Täydet 10 pistettä! Ohjelman paras esitys, Louis Walsh kommentoi esityksen jälkeen.

Myös Nicole Scherzinger oli mykistynyt.

– Täydellinen kappale sinulle! Täysin hullua ja sekoa, hän sanoi.

Scherzingerin lisäksi Simon Cowell piti esitystä hyvällä tavalla outona.

– Uskomatonta! Minun täytyy onnitella sinua ja Sharonia. Tämä oli juuri sitä, mitä etsimme. Se oli sekoa. Ja esitys vaati rohkeutta vaikeiden viime viikkojen jälkeen, Cowell sanoi.

Cowell onnitteli Saaraa ja Sharon Osbournea, sillä Saara kuuluu hänen tiimiiinsä. Osbourne kuitenkin kommentoi, että kaikki kunnia kuuluu Saaralle.

– Tällä ei ollut mitään tekemistä minun kanssani, hän myönsi.

 

Dreams do Come true!!!! ❤️💗

A video posted by Saara Aalto (@saaraaalto) on

Saara vaikutti onnelliselta esityksensä jälkeen.

– Ehkä elämäni paras ilta, Saara mietti Instagram-videollaan.

Saara on kilpailussa nyt kymmenen parhaaan joukossa. Myöhään sunnuntai-iltana selviää, jatkaako hän vielä seuraavaan livelähetykseen. Uskotko, että Saara pääsee yhdeksän parhaan joukkoon? Äänestä jutun lopussa.

Uskotko, että Saara Aalto pääsee yhdeksän parhaan joukkoon X Factorissa?

Naisten vähättelystä tuli Italiassa normi, kun vallassa oli seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Käykö Yhdysvalloissa samalla tavalla, jos Trumpista tulee presidentti?

Poikain pukuhuonepuheita. Muun muassa näin presidenttiehdokas Donald Trump on vähätellyt törkypuheitaan naisista. Samaa toistelevat Trumpin kannattajat. Kukapa mies ei olisi joskus puhunut miesten kesken rivouksia naisista?

Trumpin puolustajien mielestä ehdokkaan "yksityisillä" pukuhuonepuheilla ei pitäisi olla mitään tekemistä sen kanssa, onko hän sopiva Yhdysvaltojen presidentiksi.

Italialaiset naiset kuitenkin tietävät surullisen hyvin, että niillä on, kirjoittaa italialainen toimittaja Annalisa Merelli Quartz-julkaisussa.

Italian pääministerinä toimi lähes kahdenkymmenen vuoden ajan seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Tuona aikana naisen asema otti Italiassa pahasti takapakkia.

Seksijuhlistaan kuuluisa

Trumpin tavoin Berlusconi oli kuuluisa siitä, että arvotti naisia lähinnä näiden ulkonäön perusteella. Hän muun muassa kutsui Angela Merkeliä "ei-pantavaksi läskiperseeksi". Kehuskelipa Berlusconi "vietelleensä" Tarja Halosenkin, jottai saisi EU:n elintarvikeviraston Suomen sijasta Italiaan. Vapaa-ajalla Berlusconi järjesti kuuluisia bunga bungaksi kutsuttuja seksijuhliaan.

Ennen poliitikon uraansa Berlusconi toimi tv-bisneksessä ja muokkasi italaisten käsityksiä naisista televisioviihteen kautta. Berlusconin omistamilla tv-kanavilla naisille oli varattu aina vain koristeen tai bimbon rooli.

Berlusconin aikana politiikan huipulle pääsi vain harvoja naisia ja hekin usein entisiä missejä tai Berlusconin tyttöystäviä. Räikein esimerkki oli se, kun hän palkkasi alastonmallin tasa-arvosta vastaavaksi ministeriksi. Huhuttiin, että paikka heltisi palkaksi suuseksistä.

Naisten vähättelystä normi

Merellin mukaan katolisessa ja vanhoillisessa Italiassa seksismillä ja naisvihalla on pitkät perinteensä, mutta Berlusconin kausi sytytti ne uuteen loistoonsa. Naisten vähättelystä tuli hänen kaudellaan hyväksyttävää, lähes normi. Ainoat arvostettavat naisen roolit olivat alistuva vaimo tai äiti, Merelli lataa kirjoituksessaan.

Ikävintä oli kuitenkin ehkä se, että Berlusconista, elähtäneen gigolon karikatyyristä, tuli menestyneen miehen symboli, esikuva, josta italialaiset miehet halusivat ottaa mallia.

Elähtäneen gigolon karikatyyristä tuli menestyneen miehen symboli.

Berlusconi väistyi vuonna 2011, ja vuodesta 2014 Italian pääministerinä on toiminut nuori ja uudistusmielinen Matteo Renzi. Hän on pyrkinyt akiivisesti parantamaan naisten asemaa, mutta korjattavaa riittää. Vaikka esimerkiksi korkeakouluopiskelijoista valtaosa on naisia, kodin ulkopuolella italialaisista naisista työskentelee yhä vain 47 prosenttia. Luku on Euroopan alhaisimpia.

– Olisi todella surullista, jos amerikkalaiset naiset joutuisivat nyt kokemaan saman kuin me, Merelli kirjoittaa.

Viime kesänä Hanna-Riikka Siitosen keuhkot ja ­sydän pettivät. Se laittoi kaiken uusiksi. – Kuolemanpelko hiipi minuun vasta jälkikäteen, 16 vuotta syöpää ­sairastanut näyttelijä sanoo.

On kesäinen perjantai­aamu, kun näyttelijä Hanna-Riikka Siitonen, 45, herää mökiltään. Hän kävelee jääkaapille ja ottaa lasin mehua.

Yhtäkkiä Hanna-Riikan henki salpautuu. Hän ei pysty hengittämään.

Hanna-Riikka hoipertelee ulko-ovea kohti, saa sen auki ja kaatuu alastomana kuistille piikikkään kynnysmaton päälle. Siinä hengitys kulkee juuri ja juuri, kunhan ei liikauta sormeakaan.

Hanna-Riikan aamuvirkku isä, muusikko Matti ”Fredi” Siitonen on lähistöllä ulkoilemassa ja näkee, että jokin on vialla. Hänelle tytär saa sanottua vain yhden sanan: ambulanssi.

Pian isä ja Hanna-Riikan aviomies, näyttelijä Janne Virtanen kuskaavat häntä kohti sairaalaa. Auton ikkuna on auki, koska virtaava ilma auttaa hengittämään. Äiti, ylipormestari Eva-Riitta Siitonen on jäänyt mökille Hanna-Riikan ja Jannen 10-vuotiaan Vieno-tyttären kanssa. Tyttö vielä nukkuu.

Siitosten mökki sijaitsee saaressa, mutta sieltä kulkee pieni tie mantereelle. Viereisestä kylästä on hälytetty apuun vapaaehtoinen pelastusryhmä. He ajavat autokyytiä vastaan ja antavat Hanna-Riikalle ensiapua happimaskin avulla ambulanssin saapumiseen asti.

”Tajusin kyllä, että nyt on tosi kyseessä.”

Ambulanssissa Hanna-Riikka haluaisi vain nukkua. Häntä ihmetyttää, että sairaanhoitajat kyselevät häneltä niitä näitä Uusi päivä -ohjelmasta, jossa Hanna-Riikka näyttelee. Vasta jälkikäteen hän tajuaa, että he haluavat pitää hänet hereillä.

– Tajusin kyllä, että nyt on tosi kyseessä. Kuolemanpelko hiipi minuun kuitenkin vasta jälkikäteen. Mieleni pyrki kai suojelemaan minua pahimmalta kaikkein akuuteimpien tapahtumien keskellä, Hanna-Riikka sanoo.

Sairaalassa selviää hengitysvaikeuksien syy: Hanna-Riikalla on molemmissa keuhkoissaan veritulppa. Ne johtuvat todennäköisesti kilpirauhassyövästä, jota hän on sairastanut 16 vuotta. Syöpä hoitoineen lisää veritulppariskiä.

Myös Hanna-Riikan sydän on vaurioitunut, sillä se on saanut liian vähän happea. Virallinen diagnoosi on keuhkoembolia ja akuutti sydänsairaus. Hanna-Riikka joutuu täydelliseen vuodelepoon, jotta veritulpat saadaan hoidettua ja sydäntä pystytään tarkkailemaan koko ajan.

Hanna-Riikka viettää eri sairaaloissa yhteensä kuukauden. Hänet ehditään jo kotiuttaa, mutta hengenahdistuskohtaus toistuu. Kun kohtaus tapahtuu kolmannen kerran, Hanna-Riikka romahtaa.

– Olen aina luullut olevani vahva, mutta olenkin pelkuri. En ole koskaan pelännyt yhtä paljon kuin nyt. Syöpädiagnoosin ohella tämä on elämäni pahin trauma.

Turvaa hoitajilta

Jälkikäteen ajatellen oireita kyllä oli.

Hanna-Riikka juonsi Tangomarkkinat, muttei jaksanut juhlia muun porukan mukana samalla tavalla kuin aiemmin. Ystävä, laulaja Nina Tapio ihmetteli puhelimessa Hanna-Riikan hengästymistä. Hänhän makasi aurinkotuolissa.

Sairaala-aikana Hanna-Riikka piti itsensä rauhallisena ajattelemalla uutta, tulevaa keittiötään, jota putkiremonttimiehet parhaillaan rakensivat. Oli tilanteita, joissa hengittäminen onnistui vain, jos Hanna-Riikka keskittyi samaan aikaan puristelemaan mandariinia. Vaikeina hetkinä turvaa toi myös sairaanhoitaja, joka piti kädestä.

Miestään ja tytärtään Hanna-Riikka ei halunnut sairaalasänkynsä viereen päivystämään. Koko perheen oli ollut tarkoitus lähteä ystäväporukalla viikon mittaiselle veneretkelle, ja Vieno oli odottanut matkaa kovasti. Janne olisi halunnut jäädä, mutta Hanna-Riikka kehotti häntä ja Vienoa lähtemään.

– Joskus on jopa helpompi hakea turvaa tuntemattomista kuin omista läheisistään. Perhe kantaa mukanaan kaikenlaista jo valmiiksi. Eivät he muutenkaan voi käydä tätä tilannetta läpi puolestani, vaan minun pitää löytää siihen keinot itse.

Akuuteimpina pelon hetkinä Hanna-Riikka kertoo aistineensa vierellään kuolleet isovanhempansa.

– Mielessäni kysyin isovanhemmiltani: kuolenko minä nyt? He vastasivat, että et. Se toi lohtua. En tiedä kuvittelinko kaiken vai en, mutta tuo kokemus auttoi minua selviämään. Siksi totuudella ei lopulta ole väliä.

10-vuotias Vieno saattaa patistaa äitinsä välillä lepäämään. "Silloin tunnen sisälläni riipaisun. Eihän hänen pitäisi minusta joutua huolehtimaan." Kuva: Jouni Harala
10-vuotias Vieno saattaa patistaa äitinsä välillä lepäämään. "Silloin tunnen sisälläni riipaisun. Eihän hänen pitäisi minusta joutua huolehtimaan." Kuva: Jouni Harala

Uusia pelkoja

Puhuessa hengitys käy välillä raskaaksi. Jo muutaman portaan kävely väsyttää, mutta se on kuulemma hyvä. Sydäntä pitääkin treenata taas pikku hiljaa vahvemmaksi.

Hanna-Riikan keuhkoveritulpat on nyt hoidettu pois liuottamalla ja uusien syntymistä ehkäistään verenohennuslääkkeillä. Vaikka sydän otti osumaa, se jaksoi. Nyt Hanna-Riikka yrittää hoitaa sydäntään ja yleiskuntoaan rauhallisella liikunnalla ja terveellisellä ruokavaliolla, vaikkei se häntä aina huvittaisi. Henkinen käsittely on vielä kesken.

Hanna-Riikalla todettiin kilpirauhassyöpä 29-vuotiaana. Hän käy syöpäkontrolleissa kolmen kuukauden välein ja joutuu syömään lääkkeitä loppuelämänsä. Leikkauksia on takana viisi.

Siihen kaikkeen Hanna-Riikka oli jo tottunut.

– Kesän jälkeen kaikki elämässäni meni uusiksi. Välillä tuntuu ihan mahdottomalta ajatukselta, että tässä pitäisi pikku hiljaa alkaa taas elää normaalielämää. Elämä pakottaa minut kovalla kädellä kohtaamaan pelkoni.

Yksi peloista oli yksinolo. Aiemmin itsenäiseen elämäntyyliin tottunut Hanna-Riikka onkin yhtäkkiä normaalia riippuvaisempi toisista. Kun Hanna-Riikka pääsi pois sairaalahoidosta, hän ajatteli muuttavansa telttaan Meilahden sairaalan pihalle, että apu olisi aina lähellä.

– Alkuun en uskaltanut olla hetkeäkään yksin. Jannenkin kanssa olemme tottuneet viipottamaan eri kaupungeissa, mutta aloin varmistella häneltä joka päivä, että tulethan yöksi kotiin. Jos Janne ei päässyt, tuli joku muu. Tarvitsin turvakseni tiedon siitä, että lähelläni oli koko ajan aikuinen ja auto.

Jopa aiemmin tuttu ja turvallinen teatteriympäristö alkoi pelottaa. Kun Hanna-Riikka meni tyttärensä kanssa teatteriin, väkijoukko ja melu tuntuivat yhtäkkiä uhkaavilta. Hän selvisi reissusta puristamalla tiukasti Vienon kättä.

”Olen kiukutellut välillä kuin lapsi ja tarvinnut tukea yllättävissä asioissa.”

Pelko näkyi myös pinnan lyhentymisenä ja avuttomuutena. Hanna-Riikka saattoi täysin varoittamatta mennä tolaltaan jo siitä, ettei saanut hillopurkkia auki.

– Traumaattinen tilanne voi kuulemma saada taantumaan takaisin lapsen tasolle. Trauma on ikään kuin uudelleensyntymä, jonka jälkeen kaikki pitää opetella alusta. Minulle on käynyt juuri niin. Olen kiukutellut välillä kuin lapsi ja tarvinnut tukea yllättävissä asioissa.

Kesän tapahtumat ovat saaneet Hanna-Riikan kyseenalaistamaan suhteensa jopa kannustukseen, jota hän muilta saa.

– Olen tottunut saamaan kehuja siitä, että syövästäni huolimatta hoidan hienosti raskaan työn ja perheen. Nyt mietin, olenko sittenkin tullut riippuvaiseksi noista kehuista. Ajattelenko niiden takia, että olen muka muita vähän vahvempi?

Reippaustauti

Hanna-Riikka on sairastellut pienestä asti. Ennen 12-vuotissyntymäpäiväänsä hänet oli nukutettu 11 kertaa. Se, kasvatuksen ohella, muokkasi Hanna-Riikasta kaiken jaksavaa selviytyjää.

– Kun minulle lapsena tuli flunssa, äitini antoi minulle luvan levätä, kunhan ensin pakkasin koulurepun, söin aamiaisen ja puin päälleni. Varmaan hän ajatteli, ettei pikkujuttujen takia voi jättää koulupäiviä väliin, koska jouduin tekemään niin jo pidempien sairaalajaksojen takia. Siksi ehkä ajattelen, ettei pienestä pidä valittaa, hän pohtii.

– Peittelen viimeiseen asti sitä, etten pärjääkään. Avuttomuus tuntuu minusta nololta ja saa minut tolaltani. Siksi tämänhetkinen tilanteeni tuntuu entistäkin raskaammalta.

Hanna-Riikka kutsuu tsemppitaipumustaan reippaustaudiksi. Hän ei välttämättä itsekään ymmärrä, milloin pitää jaksaa ja milloin voisi jo hiljentää tahtia.

– Jatkuvan sairastelun takia minulta on vähitellen hävinnyt kyky hahmottaa omat rajani. En aina tajua, mikä on normaalia ja mikä ei. Joskus tunnistan vasta toisten ihmisten kummastelusta, että toimin oudosti.

– Ystävänikin ovat kysyneet minulta, olenko oikeasti näin reipas. Niin, olenko, vai esitänkö vain? En tiedä.

Syyskuussa Hanna-Riikka palasi töihin Uusi päivä -ohjelman kuvauksiin. Koko ensimmäinen viikko kuvattiin haastavia ulkokohtauksia, mutta Hanna-Riikka tsemppasi. Vasta viikon jälkeen hän tajusi, ettei tämä ollutkaan tässä.

– Hetkellinen tsemppaus ei riittänytkään, vaan tätähän tämä arki nyt on. Mutta minun on vain pakko jaksaa. Muita vaihtoehtoja ei ole.

Puolisokin väsyy

Hanna-Riikan syöpähoidot ja tuore trauma ovat tuoneet oman taakkansa myös hänen ja Jannen suhteeseen.

– Tilanteeni vaatii paljon parisuhteelta ja tekee siihen koloja. Puhun sairaudestani enemmän ystävien ja jopa ventovieraiden kanssa kuin oman mieheni. Hän kun on se minun arkeni. Hänen kanssaan tulee juteltua helpommin kauppalistasta kuin päivitettyä niitä isompia juttuja.

Hanna-Riikan mukaan Janne on vanhan sukupolven mies, joka näyttää rakkautensa ennemmin konkreettisilla teoilla kuin puhumalla. Se aiheuttaa toisinaan kitkaa parin välille.

– Ei Jannekaan aina jaksa. Hän kiukuttelee ja ärsyyntyy minun kiukutteluuni. Mutta sairauteni vuoksi hän on se, joka joutuu nielemään ärtymyksensä ja pyytämään anteeksi. Se ei ole ihan reilua. Juuri nyt en silti voi ottaa kantaakseni Jannen tunteita, niiden vuoro tulee myöhemmin.

Hanna-Riikkaa saattaa ärsyttää jo se, että Janne varmistelee moneen kertaan, onko energiapatukat pakattu matkaan.

– Voisihan hän itsekin napata ne patukat laukkuun eikä tehdä asiasta numeroa. Mutta ymmärrän, etteivät läheiseni toimi hassusti pahuuttaan. Se kaikki lähtee järjettömän isosta yhteisestä huolesta, minun hyvinvoinnistani.

Parisuhdetta Jannen kanssa on lujittanut Hanna-Riikan mukaan se, että he tapasivat kypsinä aikuisina, 30- ja 35-vuotiaina. Kahden aikuisen välille syntyikin alusta asti tasavertainen ja turvallinen kumppanuus.

Hanna-Riikka huomauttaa, että pitkäaikainen sairaus voi vääristää myös sitä, miten muut kohtelevat sairastavan puolisoa.

– Sairauteni takia minä olen se, jolta aina kysytään vointia. Kukaan ei kysy Jannelta, miten hän jaksaa. Muiden olisi todella tärkeää huomioida paitsi sairastuneen, myös hänen puolisonsa vointi.

Sairaus on tehnyt Hanna-Riikasta rennon rahankäyttäjän. "En kanna huolta huomisesta."
Sairaus on tehnyt Hanna-Riikasta rennon rahankäyttäjän. "En kanna huolta huomisesta."

Tyttären tukijoukot

Äitiys on aina ollut Hanna-Riikan suurin unelma. Vienon syntymää edelsi kolme vaikeaa vuotta, kun lasta ei kuulunut. Hanna-Riikka sairasti syöpää jo ennen Vienoa, mikä muokkasi äitiyttä alusta asti.

Läheisten apu ja ottaminen osaksi lastenhoitoarkea on ollut perheelle itsestään selvää. Vieno asui koko tämänkin kevään ja kesän isovanhempiensa kanssa Helsingissä, koska Hanna-Riikka ja Janne muuttivat töiden perässä Tampereelle. Syynä järjestelyyn oli myös Töölön-kodissa tehty putkiremontti. Perhe muutti tammikuussa ja pääsi palaamaan kotiin syyskuussa.

– Vienolla on ympärillään vahva lähipiiri, joka on valmis tukemaan häntä aina. Olen kasvattanut hänet turvautumaan minun lisäkseni muihinkin läheisiin.

Vienolle äidin sairaus on tuttu ja arkinen asia. Hän ei Hanna-Riikan mukaan pelkää sairaaloita, vaan luottaa siihen, että äiti hoidetaan siellä kuntoon. Äidin pakollisista lepohetkistäkin on tehty yhteinen juttu. Vieno saa katsella telkkaria ja syödä eväitä samalla, kun Hanna-Riikka lepää.

– En voi silti koskaan täysin tietää, miltä tilanteeni tyttärestäni oikeasti tuntuu. Ehkä se ei lopulta edes ole pelkästään minun asiani. Olenkin rohkaissut Vienoa puhumaan sairauteeni liittyvistä tunteista muiden läheisten kanssa.

Vieno on myös se suurin syy, miksi Hanna-Riikka ylipäätään jaksaa. Tyttärelle ei vatvota vaikeuksista, vaan hänen kanssaan on pakkokin keskittyä ihan tavallisiin juttuihin.

”Vieno on se normaali asia arjessani.”

– Vieno on se normaali asia arjessani. Hän pitää minut elämässä kiinni. Vaikka muuten hapuilen, hän saa minut jaksamaan. Olen hänestä kiitollinen joka ikinen päivä.

Myös omat vanhemmat ovat olleet Hanna-Riikalle korvaamaton tuki. Hän kutsuu itseään, Jannea ja vanhempiaan neljän koplaksi.

– Isäni saa minut rauhoitettua jo pelkällä olemuksellaan. Äitini puolestaan hoitaa kaikki käytännön asiat kaupassakäynnistä kokkaamiseen niin, ettei minun tarvitse huolehtia niistä yksin.

Positiivisuuspakko

Syövästään Hanna-Riikka on vuosien aikana tottunut puhumaan julkisuudessa. Hän tietää, että joitakin avoimuus saattaa ärsyttää.

– Minulle on helpompaa, että kaikki tietävät tilanteeni. Olisi raskaampaa olla puhumatta tästä kaikesta.

Osin Hanna-Riikka myös ymmärtää syöpäkeskusteluun liittyvän kritiikin. Jotkut ovat kyseenalaistaneet, miksi sairastuneet keskittyvät vain positiivisuuteen eivätkä kerro esimerkiksi peloistaan, kivuistaan ja univaikeuksistaan.

– Positiivisuuden buustaus on meille syöpäpotilaille hyvin tyypillistä. Vaikeuksissa vellominen ei nimittäin auta, vaan se kaataisi veneen. Myönteisiin asioihin keskittyminen on usein se ainut keino jaksaa.

Elämä parantumattoman sairauden kanssa on toisaalta myös opettanut Hanna-Riikkaa ottamaan asioita rennosti. Jos tilille ilmaantuu vaikkapa ylimääräistä rahaa, Hanna-Riikka panee tuulemaan.

– En kanna huolta huomisesta, vaan ajattelen, että tänään on bileet, kaikki sileeks. Ostan heti haluamani laukun ja mieluummin samppanjaa kuin kuohuviiniä. Rento rahankäyttö on hauskaa, vaikka myönnän, että perheelle se voi joskus tuntua turvattomalta.

Myös töissä Hanna-Riikka on se, joka sanoo ne asiat, mitä muut eivät uskalla.

– Ei silti ole realistista elää koko ajan hetkessä. Kukaan ei pysty keskittymään sataprosenttisesti vain läsnäoloon. Mutta kokemuksen siitä voi silloin tällöin saada. Voi vaikka keittää ex-tempore kahvit tai varata haaveilemansa matkan.

Absurdeja tilanteita

Näyttelijäntyön ja syöpähoitojen yhdistäminen vie Hanna-Riikan välillä keskelle absurdeja tilanteita. Hänen Uusi päivä -roolihahmonsa Lisbeth ”Lissu” Kanerva pukeutuu näyttävästi, ja toisinaan Hanna-Riikka onkin mennyt syöpäklinikalle hoitoihin suoraan kuvauksista täydessä tällingissä.

– Muut, tuntemattomat potilaat katsovat silloin perääni pitkään. Hoitojen jälkeen saatan palata takaisin kuvauksiin heilumaan jossain ihme avaruusasussa. Tajuan itsekin, miten absurdia tämä elämä joskus on. Mutta näillä mennään.

Samaan aikaan Hanna-Riikka tuntee suurta kiitollisuutta, että saa tehdä intohimotyötään.

”Työ pitää elämässä kiinni.”

– Näytteleminen vie mukanaan ja antaa voimaa jaksaa. Toki se myös kuluttaa. Veikkaan, että villeimmät bileillat ovat osaltani ohi, sillä työn jälkeen pystyn vain lepäämään. Silti työ pitää elämässä kiinni.

Hanna-Riikka tietää olevansa muutenkin monin tavoin onnekas. Tällä hetkellä asiat ovat kohdillaan: työn lisäksi on lapsi, mies ja koti.

– Minulla monet asiat ovat ihan järjettömän hyvin. Ehkä elämäni on jing ja sairauteni jang, jotta tasapaino pysyy yllä, hän pohtii.

– Tiedän, etten tästä nuorene tai parane. Niille en voi mitään, mutta asenteelleni voin. On minusta itsestäni kiinni, miten elän.

Myös musta huumori oikeilla hetkillä auttaa jaksamaan.

– Käyn rauhallisessa yin-joogassa. Tunnin lopuksi ohjaaja aina sanoo, että otetaan vielä viisi viimeistä hengitystä. Silloin mietin, että jos nyt ei kuitenkaan.

Juttu on julkaistu Me Naisten numerossa 41/2016.

Hanna-­Riikka Siitonen
  • Helsingissä 13.11.1970 syntynyt laulaja ja näyttelijä.
  • Asuu Helsingin Töölössä puolisonsa, ohjaaja-näyttelijä Janne Virtasen ja Vieno-tyttären, 10, kanssa.
  • Tuttu 1990-luvun Taikapeili-duosta. Esiintynyt lukuisissa teatterimusikaaleissa.
  • ­Musiikkituottaja ja näyttelijä Yle TV2:n Uusi päivä -sarjassa.