Kirjailija Juha Itkonen oppi rakastamaan Helsinkiä, vaikka alku olikin vaikeaa. Uusinta kirjaansa hän työsti Münchenissä. – Maisemanvaihto teki hyvää perheellemme.

Kuvat Juha Metso

Kirjailijoilla on maine viinaanmenevänä ja itsekeskeisenä ammattikuntana, mutta Juha Itkonen, 37, on imagoltaan toista maata. Mainosjulisteissa hymyilee urheilullisen ja hyväkäytöksisen näköinen kikkaratukka, joka kirjailijakekkereillä heilumisen sijaan taputtelee varmasti mieluummin hiekkakakkuja leikkipuistossa.

– En ole niin kunnollinen kuin miltä näytän, Juha väittää heti käsipäivän jälkeen.

Itkosten kotona Helsingin Arabianrannassa on aamutuimaan hiljaista, sillä vaimo Maija on jo lähtenyt töihin ja yksivuotias Unto päiväkotiin. Perheen 7-vuotias esikoinen Jalo aloitti tänä syksynä koulun. Tilava kerrostaloasunto näyttää tyypilliseltä lapsiperheen kodilta. Eteinen on täyttynyt ulkoiluvaatteista ja
-välineistä, lattialla pyörii leluja ja pieniä tohveleita.

Yleensä Juhakin lähtee työhuoneelleen Suvilahteen heti aamusta, mutta nyt kirjailijan takki on tyhjä. Kolme vuotta kestänyt kirjoitusprojekti on saanut päätöksensä. Tuorein romaani Hetken hohtava valo on kansissa ja ilmestyi viikko sitten.

Viisisataasivuinen järkäle on sukupolviromaani, johon Juha sai idean kolmisen vuotta sitten oman perheen sukukokouksen jälkeen. Tarinan keskiössä ovat kodinkonekauppias Esko ja hänen poikansa Esa. Kirjan perhe on keksitty, mutta monet teokseen vuodatetuista tunteista ovat omia. Yksi teemoista on lapsen ja vanhemman suhde, yhteyden katkeaminen.

– Menee kyllä luultavasti hetki ennen kuin alan kirjoittaa uutta romaania, ainakaan näin laajaa. Kaikki, mitä olen viime vuosina pyöritellyt mielessäni, olen pannut tähän kirjaan.

Juha Itkonen kertoo elämänsä merkittävimmät osoitteet:

Arabianranta, Helsinki

"Helsinki on hieno kaupunki. Tajusin sen eräänä talvisena aamuna, kun lähdin hiihtämään kotoa Arabianrannasta. Herttoniemen kohdalla pysähdyin kalliolle. Oli aivan hiljaista, vain jostain kaukaa kuuluva liikenteen humina paljasti, että olemme kaupungissa. Missä muussa suurkaupungissa luonto on niin lähellä, että kotiovelta pääsee hiihtämään keskustan tuntumassakin?

Päädyimme asumaan Arabianrantaan viisi vuotta sitten, kun esikoisen lelut alkoivat vallata asuntoamme ja tarvitsimme lisää tilaa. Kaupunginosa on kallis, mutta onnistuimme saamaan Hitas-asunnon. Pidän Arabianrannan historiasta muotoilijoiden ja käsityöläisten alueena. On hassua, kun kotitalon eteen ajaa bussilauma turisteja ihmettelemään Arabian tehdasta tai paikan arkkitehtuuria."

Kylänevantie, Etelä-Haaga

"Muutin Helsinkiin syksyllä 1994 ja tavoitteeni oli tulla runoilijaksi. Olin päässyt opiskelemaan Helsingin yliopistoon yleistä kirjallisuustiedettä, ja minulla oli tarunhohtoiset kuvitelmat tulevaisuudestani. Yliopistolla minulle valkeni, että opiskelin tiedettä. En tajunnut siitä mitään, eikä se auttanut minua eteenpäin pyrkimyksissäni.

Tajusin, että runonikin olivat ihan paskoja. Elämänkokemukseni ei kuitenkaan riittänyt parempien kirjoittamiseen. Minulla oli ollut siihen mennessä yksi rakkaussuhde, eikä siitä riittänyt loputtomasti runoiltavaa. Lukiossa olin vielä tuntenut itseni valmiiksi ja aikuiseksi. Helsinki tuntui suurelta ja vieraalta.

Muistoissani kaikki tämä kurjuus tiivistyy opiskelijakämppääni Kylänevantiellä Etelä-Haagassa. Talo oli järkyttävän ruma betonimöhkäle. Nyt se on jo purettu, enkä yhtään ihmettele miksi.

Ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen menin armeijaan ja siellä päätin lopettaa haikailemisen ja hankkia oikean ammatin. Olin pohjimmaltani kunnon poika. Vaihdoin valtiotieteellisen ja viihdyin siellä tosi hyvin. Pääsin toimittajan töihin. Nuoresta miehestä tuntui hienolta, kun sai tavata julkkiksia ja juoda ilmaista viinaa."

Suvilahden työhuone

"Pidän siitä, että voin edelleen lähteä aamuisin töihin. Suvilahden alueella on paljon muitakin kulttuurityöläisiä. Koska kirjoittaminen on yksinäistä puuhaa, on mukavaa, että edes ympärilläni tapahtuu. Voin yhä tuntea olevani osa jotakin yhteisöä. Kun jäin kirjailijaksi, eniten jännitti juuri työyhteisöstä luopuminen.

Tunnen monia kirjailijoita, mutta en pyöri kirjailijaporukoissa. Ystäviini kuuluu entisiä työkavereitani ja lapsuudenystäviä Hämeenlinnasta. No, kirjailija Miika Nousiainen on kaverini, mutta kun käymme pelaamassa sählyä, puhumme yleensä kaikesta muusta paitsi kirjallisuudesta.

Kiistelen välillä vaimoni Maijan kanssa siitä, kumpi saa tehdä enemmän töitä. Vaimollani on oma yritys, ja kun kumpikin suhtautuu työhönsä yhtä intohimoisesti, uran ja perheen yhteensovittaminen ei ole ihan ongelmatonta.”

Untamontie, Käpylä

"Olen ollut Maijan kanssa yhdessä 90-luvun lopulta. Muutimme 2003 Käpylään, pieneen kolmioon, samana vuonna kuin esikoiskirjani ilmestyi. Tuolloin elämässäni tapahtui isoja asioita: päätin jättäytyä kirjailijaksi, ja esikoisemme syntyi.

Isäksi tulo oli minulle euforinen kokemus. Ensimmäiset puoli vuotta suorastaan leijuin. Vasta sen jälkeen minulle alkoi avautua se ajoittainen vitutus ja muu tunteiden kirjo, mitä vanhemmuuteen liittyy. Ihmisillä on kuva minusta tosi perhekeskeisenä miehenä, mutta en ole aina niin kunnollinen miltä näytän. Olen huono jaksamaan kotitöitä ja turhaudun nopeasti leikkipuistossa seisoskeluun. Olen välillä poissaoleva ja tunnen kaikenlaisia ikäviä tunteita."

Roihuvuoren treenikämppä

"Minustahan piti tulla myös rocktähti. Soitin klassista pianoa 12 vuotta, mutta lukioajoista asti minulla oli myös bändi, Helmi, jossa soitin bassoa ja koskettimia. Helmin kanssa meidän piti valloittaa, jos ei nyt ihan Wembleyn stadionia, niin ainakin Provinssirockin päälava. Bändi hajosi 'musiikillisiin erimielisyyksiin' kymmenisen vuotta sitten.

Nyt olen alkanut uudestaan soitella muutaman tyypin kanssa. En vielä tiedä, olemmeko bändi, mutta olemme muutaman kerran kokoontuneet yhteen ja esitelleet toisillemme biisien aihioita. Nyt kun ei ole mitään painetta menestyä, on voinut keskittyä siihen, mikä rockissa on oikeasti nautinnollista – äänen tuottamiseen."

Neuhausen, München

"Maisemanvaihto avaa ajatukset ja ulkomailla aivot asettuvat automaattisesti erilaiseen tilaan. Monia kirjoistani olenkin kirjoittanut matkoilla. Hetken hohtava valo löysi lopullisen muotonsa Münchenissä Saksassa, jossa asuimme viime elokuusta huhtikuuhun.

Olimme haaveilleet jo jonkin aikaa ulkomailla asumisesta. Kun kuopus syntyi ja vaimo jäi äitiyslomalle, siihen tarjoutui mahdollisuus. Halusimme Saksaan, koska osasimme vähän kieltä. Mietimme Berliiniä mutta päädyimme pienempään ja rauhallisempaan Müncheniin.

Maisemanvaihto teki hyvää perheellemme. Se oli tosi onnellista aikaa. Olimme paljon yhdessä. Viikonloppuisin teimme retkiä Alpeille ja Italiaan.

Olen varmasti aika tyypillinen sukupolveni isä, osallistun lasten hoitamiseen siinä missä vaimonikin. Tosin vierastan käyttää lasten kanssa olemisesta sanaa 'hoitaa'. Hoitaminen kuulostaa ikävältä velvollisuudelta, ja olen kuitenkin itse halunnut hankkia ne tyypit elämääni.

Mitä isommaksi lapsi kasvaa, sitä helpompaa hänen kanssaan on vain olla. Nykyään kun menen esikoisen kanssa ratikalla kaupunkiin, saatamme istua kahdenkymmenen minuutin matkan hiljaa vierekkäin tai lueskella kumpikin omia kirjojamme. Se tuntuu hyvältä ja läheiseltä.

Minussa on myös takertuvan isän vikaa. Suhtaudun melankolisesti ajan kulumiseen ja olen herkkä lasten kasvamiselle. Yksi pahimmista peloistani on, että yhteys omaan lapseen katkeaa."

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti

Elokuvaohjaaja Antti J. Jokinen viettää mieluiten aikansa niiden ihmisten kanssa, jotka hän hyvin tuntee: kihlattunsa Kristan, 1- ja 19-vuotiaiden lastensa ja kahdeksan läheisimmän ystävänsä.

48 vuotta

Iälläni ei ole hirveästi merkitystä minulle. Suhtautumistani kuvaa se, että kun täytin 47, luulin täyttäväni 48. Kristan antamaa hienoa korttia katsoessani nauroin mielessäni, että on siinäkin puoliso, ei edes tiedä, kuinka vanha olen. Iltapäivällä sanoin, että sori, olen kyllä 48. Jouduimme tarkistamaan Wikipediasta, että olen 47.

178 senttiä naista

Olemme olleet Kristan kanssa yhdessä pian viisi vuotta. Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut.

Minulle nainen ei ole mysteeri. Mystiikka on hävinnyt, kun olen ollut lapsesta saakka tekemisissä vahvojen naisten kanssa. Minulla on kaksi isosiskoa, ja perheen ainoana poikana olin lellitty. Katson maailmaa sukupuolettomin silmin. Mielestäni kaikki ihmiset ovat yhtä vaikeita tai helppoja sukupuolesta riippumatta.

0 puhelinta

Olen ollut 11 kuukautta ilman vakituista puhelinnumeroa. Ihmiset eivät nykyään tee mitään muuta kuin tuijota kännyköitään, joten punkkari minussa halusi erottua sillä, että minulla ei ole kännykkää. Joitakin ihmisiä ratkaisuni ärsyttää ihan käsittämättömästi, varsinkin heitä, jotka ovat pahiten riippuvaisia omista laitteistaan. Läheiseni tietävät, kenen toisen ihmisen kautta minut milloinkin saa kiinni, ja pressikiertueella tai ulkomailla ollessani minulla on väliaikainen numero.

”Minulle nainen ei ole mysteeri.”

Hyvä puoli tässä on se, että ilman kännykkää olen ajoissa tapaamisissa, koska minulla ei ole mitään välinettä, jolla myöhästyttää itseäni. Ennen oli helppo laittaa viesti, että olen vartin myöhässä. Olin krooninen myöhästelijä, vaikka pidän myöhässä olemista toisten ajan aliarvioimisena.

1 periaate

En pysty arvioimaan, kuinka hyvin olen onnistunut työn ja perhe-elämän yhdistämisessä. En pidä elokuvien tekemistä työnä, koska se on niin iso osa identiteettiäni. Haluan, että minulla on hauskaa ja että opin uutta. Jos kärsin, haluan kärsiä hyvistä syistä: nostaa jotakin yhteiskunnalliseen keskusteluun tai tuoda todella hyvän kokemuksen elokuvateatteriin. Yksi periaate minulla kuitenkin on, oli kyse sitten työstä, parisuhteesta tai suhteesta lapseen: olen ainakin läsnä. Ihminen kyllä tunnistaa toisesta, onko toinen läsnä.

Antti keräilee elokuvia, antiikkikirjoja ja tennareita. Jälkimmäisiä hänellä on ollut parhaimmillaan 200 paria. Kuva: Satu Kemppainen.

200 paria kenkiä

Elokuvamaailman lisäksi seuraan aktiivisesti kenkämaailman tapahtumia. Los Angelesin -vuosinani olin intohimoinen urheilukenkien keräilijä. Keräsin erityisesti rajoitettuja eriä, esimerkiksi Adidas Originalsia. Minulla oli muun muassa jokaisesta NBA-joukkueesta inspiroituneet Adidaksen Superstarit. Kun minulla oli kotona 200 paria kenkiä, harrastuksen epäeettisyys alkoi puristaa rintaa. Aloin käyttää omistamiani kenkiä sen sijaan, että olisin ostanut uusia.

Käyn edelleen katsomassa kenkänäyttelyjä ja festivaaleja maailmalla ja netissä. Parhaat kengät ovat sellaisia, että niiden perässä joutuu lentämään Hampuriin ja jonottamaan yön yli, koska kyseistä mallia tehdään vain sata paria.

2 lasta

Olen saanut pojan 29-vuotiaana ja tyttären 47-vuotiaana. Lähdimme synnyttämään tytärtämme poikani Paavon 18-vuotissyntymäpäivänä. Olimme iltapäivällä kotona syömässä sushia juhlan kunniaksi, ja syntymäpäiväkakkukin oli hankittu. Juuri kun olimme alkaneet syödä, Krista sanoi, että nyt pitää lähteä sairaalaan. Paavo jäi kotiin kakkuineen, ja minä mietin, että nyt on ohjaajan täsmällisyys mennyt liian pitkälle, jos tytär syntyy samana päivänä, jona poika täyttää 18. Tyttö syntyi kuitenkin vasta seuraavana päivänä.

”Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni.”

On typerää ajatella, että isänä oleminen olisi samanlaista, kun on tullut 18 vuotta ikää lisää. Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni. En ole tietoisesti halunnut tehdä mitään toisin nuoremman lapseni kanssa, mutta tilanne on nyt sillä tavalla erilainen, että tytärtäni kasvatamme perheessä. Paavon äidin kanssa tarvitsimme hirveästi apua vanhemmiltani, ja he auttoivat. Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin. Ikääntyminen ei tee kaikille pahaa, ainakaan vanhemmuudessa.

2 viikkoa Espanjassa

Minulla on ollut Espanjassa asunto 15 vuoden ajan. Ostin sen alun perin isälleni ja äidilleni talviasunnoksi, mutta aloin käyttää sitä kirjoituspaikkana muutettuani Los Angelesista takaisin Suomeen. Olen huomannut, että saan Espanjassa kahdessa viikossa tehtyä kahden kuukauden työt.

Joku fiksu kirjailija sanoi, että puolet kirjoitustyöstä tehdään sohvalla maaten. Minulla se menee niin, että kaksi kolmasosaa työstä on taustatyötä ja kävelylenkeillä käymistä.

”Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut”, Antti sanoo kihlatustaan Krista Kososesta. Kuva: Seppo Solmela.

1 päivärutiini

Olen pohjimmiltani äärimmäisen laiska ihminen, joten kirjoittaessani käytän tarkkaa minuuttiaikataulua. Opin sen Ingmar Bergmanin kirjasta. Bergman heräsi aamulla yhdeksältä, söi aamupalaa ja ryhtyi sitten työhön. Minä herään, juon lasillisen vettä, kirjoitan kaksi tuntia ja menen aamiaiselle puoliltapäivin. Sen jälkeen kävelen ja mietiskelen, kirjoitan kaksi tuntia, käyn urheilemassa, kirjoitan taas kaksi tuntia, syön illallisen ja menen nukkumaan. Kun olen Espanjassa kirjoittamassa, toimin joka päivä minuutilleen saman ohjelman mukaan. Sillä tavalla tekstiin liittyvä ajatustyö pysyy koko ajan mukana.

Kun taas olen Suomessa, olen maailman epäaikataulullisin ihminen. Jos minulla ei ole mitään deadlinea tai aikataulua, niin voi mennä päiväkin niin, että vain haahuilen ja selailen kirjoja. Harhaudun todella helposti.

3. labradorinnoutaja

Koiramme Hilma täyttää kolme vuotta marraskuussa. Minulla on aina ollut koira, ja Hilma on kolmas labradorinnoutajani. Se on tärkeä osa perhettämme ja minulle läheinen, koska se on aina kävelyilläni mukana. Hilma on niin kiltti, että pystyn Helsingin keskustassakin kävelemään sen kanssa ilman hihnaa. Pidän sitä hihnassa vain siksi, että jotkut ihmiset pelkäävät isoja, mustia koiria. Hilma kulkee kuvauksissakin mukana ja katsoo koko ajan monitoriin, koska on niin innokas seuraaman minua.

15 Fleur de Malia

Kerään antiikkikirjoja. Vanhojen kirjojen muodossa ja tekstuurissa on jotakin kiehtovaa, ja niiden sisältä löytyy kiinnostavia, käsinkirjoitettuja lappuja. Minulla on 15 antiikkiversiota Baudelairen Fleur de Malista, jonka mukaan Pahan kukat -elokuvani sai nimensä. Kielitaitoni ei riitä ollenkaan niiden lukemiseen, mutta vanhimmista kappaleista on tullut kehystettyinä aika hienoja tauluja.

2 pysyvää seuralaista

Minulla on kaksi elämänkumppania, jotka ovat tavallaan demoneita ja tavallaan ystäviä. Toinen on levottomuus ja toinen äärimmäisyyksiin menevä kunnianhimo. Haluan olla vapaa ja mennä, joten ajattelen, että koti on siellä, missä hattu on.

Yritän tehdä mahdollisimman vähän pysyviä ratkaisuja elämässä. En esimerkiksi koskaan ajatellut, että nytpä muutan pysyvästi Suomeen asumaan. Minun puolestani voisimme asua missä vain.

103 musiikkivideota

Olen aina halunnut tehdä elokuvia. Se, että päädyin musiikkivideoiden maailmaan, oli onnekas sattuma, mutta nyt ei tulisi enää mieleenkään ohjata niitä. Musiikkivideo-ohjaajana minulla oli mentaliteetti, että ohjaan mitä vain. Jos joku olisi ollut valmis maksamaan, olisin ohjannut vaikka siskon balettiesityksen. Halusin mahdollisimman paljon kokemuksia, ja siitä on ollut järjettömästi hyötyä elokuvien tekemisessä.

Musiikkivideoiden tekeminen loppui minun osaltani siihen, että budjetit romahtivat. Olin ehtinyt viimeiseen vaiheeseen, jossa budjetit olivat olleet isoja. Kun vuoden sisällä mentiin 600 000 dollarin budjeteista 50 000 dollarin budjetteihin, se ei antanut enää mielihyvää.

Antin kaksi lasta ovat syntyneet lähes tasan 18 vuoden välein. ”Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin.”

2 000 elokuvaa

En ole vain elokuvaohjaaja, olen cinefiili. Minulla on kotona 2 000 elokuvaa ja kotielokuvateatteri. Kerään ja katson elokuvia ihan koko ajan. Jos tänne laskeutuisi avaruudesta porukkaa ja niille pitäisi näyttää, mitä täällä on tapahtunut 50 viime vuoden aikana, en käskisi lukemaan kirjoja vaan katsomaan elokuvia. Ihmiskunnan muutos peilautuu elokuviin sekä sisällöllisesti että visuaalisesti.

10 vuotta unettomuutta

Pyrin nukkumaan kahdeksan tuntia yössä, mutta olen pitkään kärsinyt unettomuudesta. Saatan hyvinkin olla muutaman tunnin yöllä hereillä, enkä tiedä mistä se johtuu. Pahinta on kolmen ja viiden välillä aamuyöllä. On liian myöhä ottaa nukahtamislääkettä, ja silloin tulevat demonit: pelko, katkeruus, kyllästyneisyys ja kiukku.

Yöllä valvottaneilla asioilla ei usein aamulla ole enää mitään merkitystä, ja ne näyttävät naurettavilta. Joku tuttu suositteli, että asiat kannattaa kirjoittaa ylös, niin ne saattavat näyttää yölläkin naurettavilta. Se on ehdottomasti auttanut.

60 sekuntia

Olen sosiaalisessa kanssakäymisessä tohelo. Peitän järjettömän ujouteni rehvakkaalla käytöksellä. Kun tapaan uusia ihmisiä, alan nauraa ja hölöttää. Typeryys vain vilkkuu silmissä. Ensimmäisen 60 sekunnin aikana varmaan kehuisin Staliniakin hyvistä puhdistuksista, jos tapaisin hänet. Tämän ominaisuuden takia viihdyn parhaiten sellaisten ystävieni kanssa, jotka tunnen hyvin.

”Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.”

8 parasta ystävää

Minulla on monta läheistä ystävää. Olen vain sattunut löytämään hyviä tyyppejä, jotka ovat sietäneet minua, ja minä olen sietänyt heitä. Kuten muissakin suhteissa, myös ystävyyssuhteissa pyrin läsnäoloon. Välillä tuntuu, etten kykene näille kahdeksallekaan antamaan huomiota, jonka he ansaitsevat. Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.

4 elokuvaa

Maailmankatsomukseni on synkkä, mutta haluan, että elokuvieni henkilöt ovat hyviä. Tiukassa tilanteessa hyvätkin ihmiset voivat tehdä hirveitä tekoja. Pahuus teemana ei kuitenkaan kiinnosta minua ollenkaan. Sen sijaan olen kaikissa elokuvissani hakenut sovituksen teemaa. Mielestäni päähenkilöistä tulee sillä tavalla kiinnostavampia.

Antti J. Jokinen

Elokuvaohjaaja on syntynyt 6.4.1968.

Ohjannut lukuisia musiikkivideoita ja neljä pitkää elokuvaa.

Asuu Helsingissä kihlattunsa, näyttelijä Krista Kososen ja parin 1-vuotiaan tyttären kanssa. Aiemmasta liitosta 19-vuotias poika. Musiikkivideoita tehdessään Jokinen asui pitkään Los Angelesissa.

Voitti parhaan ohjauksen palkinnon Shanghain elokuvafestivaaleilla uutuusleffallaan Pahan kukat.

Saara Aalto hurmasi X Factor -tuomarit, mutta joutuu jännittämään jatkoonpääsyä myöhään sunnuntai-iltaan saakka.

Saara Aalto, 29, esiintyi lauantaiyönä Britannian X Factor -kilpailussa. Liveshow'ssa teemana oli diivat, ja Saara oli valinnut biisikseen Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen. Moni oli etukäteen huolissaan, miten Saara suoriutuu vaikeasta kappaleesta. Saara kuitenkin hurmasi kaikki neljä tuomaria. Simon Cowell, Sharon Osbourne, Louis Walsh ja Nicole Scherzinger taputtivat Saaralle esityksen jälkeen seisaaltaan.

– Saara, mitä tapahtui? Tuo oli mahtavaa! Osaat laulaa ja tanssia! Täydet 10 pistettä! Ohjelman paras esitys, Louis Walsh kommentoi esityksen jälkeen.

Myös Nicole Scherzinger oli mykistynyt.

– Täydellinen kappale sinulle! Täysin hullua ja sekoa, hän sanoi.

Scherzingerin lisäksi Simon Cowell piti esitystä hyvällä tavalla outona.

– Uskomatonta! Minun täytyy onnitella sinua ja Sharonia. Tämä oli juuri sitä, mitä etsimme. Se oli sekoa. Ja esitys vaati rohkeutta vaikeiden viime viikkojen jälkeen, Cowell sanoi.

Cowell onnitteli Saaraa ja Sharon Osbournea, sillä Saara kuuluu hänen tiimiiinsä. Osbourne kuitenkin kommentoi, että kaikki kunnia kuuluu Saaralle.

– Tällä ei ollut mitään tekemistä minun kanssani, hän myönsi.

 

Dreams do Come true!!!! ❤️💗

A video posted by Saara Aalto (@saaraaalto) on

Saara vaikutti onnelliselta esityksensä jälkeen.

– Ehkä elämäni paras ilta, Saara mietti Instagram-videollaan.

Saara on kilpailussa nyt kymmenen parhaaan joukossa. Myöhään sunnuntai-iltana selviää, jatkaako hän vielä seuraavaan livelähetykseen. Uskotko, että Saara pääsee yhdeksän parhaan joukkoon? Äänestä jutun lopussa.

Uskotko, että Saara Aalto pääsee yhdeksän parhaan joukkoon X Factorissa?

Naisten vähättelystä tuli Italiassa normi, kun vallassa oli seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Käykö Yhdysvalloissa samalla tavalla, jos Trumpista tulee presidentti?

Poikain pukuhuonepuheita. Muun muassa näin presidenttiehdokas Donald Trump on vähätellyt törkypuheitaan naisista. Samaa toistelevat Trumpin kannattajat. Kukapa mies ei olisi joskus puhunut miesten kesken rivouksia naisista?

Trumpin puolustajien mielestä ehdokkaan "yksityisillä" pukuhuonepuheilla ei pitäisi olla mitään tekemistä sen kanssa, onko hän sopiva Yhdysvaltojen presidentiksi.

Italialaiset naiset kuitenkin tietävät surullisen hyvin, että niillä on, kirjoittaa italialainen toimittaja Annalisa Merelli Quartz-julkaisussa.

Italian pääministerinä toimi lähes kahdenkymmenen vuoden ajan seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Tuona aikana naisen asema otti Italiassa pahasti takapakkia.

Seksijuhlistaan kuuluisa

Trumpin tavoin Berlusconi oli kuuluisa siitä, että arvotti naisia lähinnä näiden ulkonäön perusteella. Hän muun muassa kutsui Angela Merkeliä "ei-pantavaksi läskiperseeksi". Kehuskelipa Berlusconi "vietelleensä" Tarja Halosenkin, jottai saisi EU:n elintarvikeviraston Suomen sijasta Italiaan. Vapaa-ajalla Berlusconi järjesti kuuluisia bunga bungaksi kutsuttuja seksijuhliaan.

Ennen poliitikon uraansa Berlusconi toimi tv-bisneksessä ja muokkasi italaisten käsityksiä naisista televisioviihteen kautta. Berlusconin omistamilla tv-kanavilla naisille oli varattu aina vain koristeen tai bimbon rooli.

Berlusconin aikana politiikan huipulle pääsi vain harvoja naisia ja hekin usein entisiä missejä tai Berlusconin tyttöystäviä. Räikein esimerkki oli se, kun hän palkkasi alastonmallin tasa-arvosta vastaavaksi ministeriksi. Huhuttiin, että paikka heltisi palkaksi suuseksistä.

Naisten vähättelystä normi

Merellin mukaan katolisessa ja vanhoillisessa Italiassa seksismillä ja naisvihalla on pitkät perinteensä, mutta Berlusconin kausi sytytti ne uuteen loistoonsa. Naisten vähättelystä tuli hänen kaudellaan hyväksyttävää, lähes normi. Ainoat arvostettavat naisen roolit olivat alistuva vaimo tai äiti, Merelli lataa kirjoituksessaan.

Ikävintä oli kuitenkin ehkä se, että Berlusconista, elähtäneen gigolon karikatyyristä, tuli menestyneen miehen symboli, esikuva, josta italialaiset miehet halusivat ottaa mallia.

Elähtäneen gigolon karikatyyristä tuli menestyneen miehen symboli.

Berlusconi väistyi vuonna 2011, ja vuodesta 2014 Italian pääministerinä on toiminut nuori ja uudistusmielinen Matteo Renzi. Hän on pyrkinyt akiivisesti parantamaan naisten asemaa, mutta korjattavaa riittää. Vaikka esimerkiksi korkeakouluopiskelijoista valtaosa on naisia, kodin ulkopuolella italialaisista naisista työskentelee yhä vain 47 prosenttia. Luku on Euroopan alhaisimpia.

– Olisi todella surullista, jos amerikkalaiset naiset joutuisivat nyt kokemaan saman kuin me, Merelli kirjoittaa.