Hynysellä on suku Lappeenrannassa, nainen Helsingissä ja työt vähän kaikkialla. "Lappeenranta on pienuudessaan sympaattinen, mutta siellä kuljetaan hartiat lytyssä ja leuka rinnassa. Helsingin ilmapiiri on yllättänyt positiivisesti." Kuva Panu Pälviä

Muusikko Jouni Hynynen on vasta viime aikoina oppinut halaamaan ja sanomaan: "Olet ihana."

Tuhatpäisille festariyleisöille esiintyvä Kotiteollisuuden laulaja ja biisintekijä sekä kirjailija Jouni Hynynen, 43, tunnustautuu jännittäjäksi: jylisevän paketin sisuksissa asuu pohjimmiltaan ujo mies. Siksi mies uskookin, että pienessä maistissa moni juttu hoituu rennommin.

Hynynen on enimmäkseen oppinut läträämään sopivassa suhteessa kummankin kanssa: ujoutensa ja viinan. Vain oman lapsen syntymä vuonna 2004 järkytti niin, että lapasesta lähti. Sittemmin Hynynen on toipunut isyyspaniikistaan, oppinut halaamaan ja uskaltanut sanoa ääneen ”Olet ihana.”

Ikuisesti murrosikäinen

”Joskus on helvetin iso pettymys, kun miut ymmärretään väärin. Haukutaan sovinistiksi ja ties miksi. Ne, jotka eivät tunne minua, eivät tietty tunne ironiaani ja tapaani provosoida.

Useimmat elävät tuudittautuneina pumpuliin: asioiden kuuluu mennä tietyllä tavalla, ja elämä pitää elää tietyllä tyylillä. Olin jotain parikymppinen, kun aloin ajatella, että ei vittu tämä voi näin mennä. Tuli mieleen pysäyttää kaikki ja löytää toisenlainen elämäntapa. Mie haluan elää ulkona kaikesta, marginaalissa.

Ne, jotka sanovat, että kapinointini on liian pitkään jatkunutta lapsellista teinipojan uhoa, ovat oikeassa. Murrosikäni alkoi kamalan myöhään ja jatkuu kai ikuisesti. Olen 43-vuotias ja kapinoin edelleen vanhempieni esimerkkiä vastaan.

Isyyspaniikki

Uskon saaneeni tyttären siksi, että joku haluaa kouluttaa miuta ymmärtämään paremmin tyttöjen maailmaa.

Seurattuani sitä läheltä kohta yhdeksän vuotta, ymmärrän jo paljon paremmin, mistä naiset on tehty. Sanotaan nyt vaikka se vaatteiden sovitus. Onhan se ihan helvetin omituista. En tajua sitä itse, mutta kun näen kahdeksanvuotiaan miettivän asukokonaisuuksiaan, käsitän, että se on naisissa sisäänrakennettu juttu. Ei kyllä yksikään jätkä mieti semmoisia.

Monesti tyttöä seuratessa tunnistan hänessä itteni pentuna. Typsy viihtyy paljon itsekseen ja lukee tuntikausia. Minä vetäydyin leikkimään muovisotilaillani ja toimin itsenäisesti. Lisäksi tyttö on valitettavasti huomattavan paljon minun näköiseni.

Lapsi ainoa pysyvä asia

Tyttären syntymä vuonna 2005 oli miulle kova paikka. Monelle miehelle lapsen tulo saattaa tuntua viimeiseltä niitiltä: nyt sie oot niin kiinni tässä yhteiskunnassa ja omassa perheessä, ettei niistä pääse eroon koskaan. Lapsi on ainoa oikeasti pysyvä asia, josta ei voi ikinä pyristellä irti. Miussa ajatus aiheutti naurettavan isyyspaniikin ja aloin läträtä viinan kanssa. Tuli sellainen kausi, että jälkeenpäin oikein mietin, miten saatanan sekaisin olinkaan. Ja olihan se kerta kaikkiaan säälittävää. Nainen sentään kantaa lasta sisällään yhdeksän kuukautta ja käy läpi kivuliaan synnytyksen, mutta mies onkin se, joka masentuu. Eikö se nyt ole omituista?

Myös avioero tytön äidistä otti koville. Tai sanotaan niin, että se oli helvetinmoinen pettymys, koska en pystynytkään hoitamaan sitä puolisohommaa niin kuin olisi pitänyt.

Olen itse löytänyt oman tapani olla vanhempi. Miuta ei paskan vertaa kiinnosta keskustelu, miten lapsi kuuluisi kasvattaa tai millaisia isien ja äitien pitäisi olla. Ne hommat hoidetaan maalaisjärjellä eikä kasvatusoppaita lukemalla. Jos ei rakkaudella pärjää, sitten ovat asiat huonosti.”

Hynynen tietää paljon äijien välisestä rakkaudesta. Lue koko juttu Me Naisten numerosta 29/2013.

Lue myös:

Mari Perankoski suhteestaan Jouni Hynyseen: "Olemme yhdessä, emmekä ole salailleet mitään"

Jouni Hynynen: "Kauankohan vaimoni jaksaa tätä touhua?"

Jouni Hynynen

Muusikko, säveltäjä syntyi Joutsenossa 15.2.1970, lappeenrantalaistui sittemmin. Tunnetaan myös kirjailijana, kolumnistina ja juontajana sekä Sinebrychoffin mallina yhtyeensä Kotiteollisuuden kanssa.

Vuonna 2004 syntyneen tyttären isä. Seurustelee näyttelijä Mari Perankosken kanssa.

Tehnyt aikaisemmin töitä raksajätkänä, satama-ahtaajana ja koulunkäyntiavustajana.

Vuonna 1993 perustetun Kotiteollisuuden 13. levy Maailmanloppu julkaistiin 5.7. Yhtye on tiukkatahtisella kiertueella. Hynysen 8. kirja Paskapuhetta (Like) ilmestyy elokuussa.

 

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.

– Tarvitsemme elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain, Syysprinssi-elokuvan tähti Laura Birn sanoo.

Näyttelijä Laura Birn, 35, on ärsyyntynyt elokuvateollisuuden naisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä. Miesnäyttelijät ovat valkokankaalla oikealta iältään helposti parikymmentä vuotta vanhempia kuin naiset, jotka esittävät heidän vaimojaan.

– Naisille on tarjolla vähemmän rooleja, ja niidenkin roolien tarjoama kuvasto on yksinkertaisempaa kuin miesten. Tällä hetkellä tuntuu, ettei elokuvissa ole edes olemassa vanhaa naista. Se on todella huolestuttavaa, Laura pohtii.

Laura ei ole itse vielä törmännyt ikäsyrjintään. Häntä vanhemmat, neli-viisikymppiset naiskollegat ovat kuitenkin varoittaneet, että vanhempana rooleja ei vain ole.

– Minusta se tuntuu käsittämättömältä. Ihminenhän muuttuu iän ja elämänkokemuksen myötä koko ajan kiinnostavammaksi.

Naiset normiksi

Aiheen nosti esille Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori, näyttelijä Elina Knihtilä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Laura iloitseekin, että Elina uskalsi puhua.

–Todella moni naisnäyttelijä huokaisi helpotuksesta, kun Elina sanoi asiat suoraan. Ihailen Elinaa, sillä hän on paitsi rohkea, intohimoinen ja hauska, myös tunneälykäs.

”Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia.”

Laura haluaa osaltaan jatkaa tuota keskustelua. Hänestä on ongelmallista, että mies on lähes aina tarinan sankari ja nainen esitetään vain suhteessa mieheen.

– Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia. Se, millaista ihmiskuvaa elokuvateollisuus tarjoaa, näyttäytyy yhteiskunnassamme normina. Ei ole oikein, että vain miesten tarinat pääsevät tuotantoon, ja naisten rooli on olla miesten peili. Tarvitsemme myös elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain.

Tällainen projekti on Lauran tuorein elokuva Syysprinssi. Anja Snellmanin menestyskirjaan perustuvassa elokuvassa Laura näyttelee Inkaa, joka on hänen mukaansa kokonainen ja monipuolinen hahmo.

– On mahtavaa, ettei Inka uhraa omaa tietään rakkauden edessä, vaan uskaltaa lentää.

Katse rahoittajiin

Jotta asiat elokuvateollisuudessa voivat muuttua, alalle tarvitaan Lauran mielestä lisää naistekijöitä ja heidän projekteihinsa lisää rahaa.

”Olen varma, että myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva.”

– Elokuva-alan rahoittajat ja heidän päätöksensä ovat olennaisessa asemassa. Kun elokuvissa näkyy enemmän monipuolista naiskuvaa, siitä tulee uusi normi. Olen varma, että naiskatsojien lisäksi myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva, Laura huomauttaa.

– Uskon, että meillä naisilla on valta vaikuttaa asioihin ja edistää muutosta. Sitä tapahtuu koko ajan enemmän, eikä feminististä puhetta voi enää hiljentää.

Siksi Laura ei olekaan huolissaan omasta työllisyystilanteestaan ja tulevaisuudestaan alalla.

– Uskon, että kun olen yli nelikymppinen, vinouma naisroolien kohdalla on ehtinyt jo korjaantua.

Lue Lauran koko haastattelu Me Naisten numerosta 43/2016.

Mari Perankosken kanssa avioituneen Jouni Hynysen mielestä seksi kuuluu olennaisesti rakkauteen. – Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta.

Muusikko Jouni Hynysen mielestä seksi on olennainen osa kumppanien välistä rakkautta. Hän meni viime syyskuussa naimisiin näyttelijä Mari Perankosken kanssa.

– Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta. Kyllähän sitä parin päivän välein pitää päästä bylsimään, muuten siitä aiheutuu kitkaa. Raakaa ajelua pitää olla vähintään parina päivänä viikossa, mielellään monta kertaa päivän aikana. Toki henkinen yhteys on tärkeää, mutta minulla on myös muna pystyssä, Jouni täräyttää.

Hän ihmettelee pariskuntia, jotka pystyvät olemaan vuosikaudet ilman intiimiä kanssakäymistä. Jounilta se ei luonnistuisi.

– Minun on vaikeaa kuvitella, miten jotkut pystyvät olemaan parisuhteessa pitkään ilman seksiä. Toki työkiireet voivat vaikuttaa, mutta sen pitäisi olla väliaikaista. Mitä kumppanuudesta ilman seksiä muka oikeasti tulee?

”On olemassa naisia, jotka käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen.”

Jouni on ehtinyt seurata sivusta myös muusikkopiireissä tapahtuvaa sutinaa, sillä hänen Kotiteollisuus-bändinsä on perustettu yli 20 vuotta sitten vuonna 1993.

– Helposti sanotaan, että ukothan panevat mitä vain, mutta on olemassa myös samanlaisia naisia. Heitä pyörii musiikkiympyröissäkin. He käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen, vaikka nämä haluaisivat löytää syvemmän yhteyden.

Mari toi uutta varmuutta

Jouni tunnustaa olevansa rakkaudessa romantikko mutta riidellessä realisti. Viime aikoina hän on viettänyt Marin kanssa enemmän aikaa pääkaupungissa töidensä takia. Kotiteollisuus on juuri julkaissut uuden levyn Vieraan vallan aurinko, ja Jouni on kirjoittanut ensimmäisen romaaninsa Kadonnutta tavaraa etsimässä.

Tuore vaimo toimi kirjoitusprosessissa apuna ja tsempparina. Suhde on tuonut Jounille uudenlaista varmuutta.

– Marin tavattuani kelasin, että tässä on minun tyyppini, nyt mennään. Vaihtoehtoja ei ollut, vaan se oli siinä. En voisi kuvitella ketään muuta naista, jonka kanssa voisin jutella yhtä paljon.

Lue lisää Jounin ajatuksia rakkaudesta Me Naisten numerosta 43/2016.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu, poliitikko Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on valmistunut hiljattain muotisuunnittelijaksi.

Hiustaiteilijana ja kansanedustaja Pekka Haaviston puolisona tunnettu Antonio Flores on viettänyt syksyä uudenlaisen työn parissa.

– Olen valmistunut nyt Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja sain onnekseni suunnitella yhden iltapuvun eräälle vieraalle tämän vuoden Linnan juhliin. Tämä on ensimmäinen virallinen iltapukuni, Flores iloitsi tiistaina muotisuunnittelija Lalli Savolaisen näytöksessä.

Flores on tehnyt tähän mennessä vain yhden hääpuvun ja yhden iltapuvun.

– Mutta nämä olivat tuttavilleni. Katsotaan mitä nyt tapahtuu!

Hän ei voi kertoa, kenelle Linnan juhlien puku tulee, eikä mitään edes materiaaleista.

– Puvun kantaja ei halua, että puhun asiasta, joten se on salaisuus.

Muotisuunnittelun lisäksi Flores on matkustellut tänä syksynä paljon.

– Lähden jälleen parin viikon päästä Bangkokiin ja sen jälkeen lennän Malagaan. Olen tuore kummisetä, sillä siskoni sai hiljattain poikavauvan. Meillä on ristiäiset joulukuun alussa ja samalla vietän joulua pitkästä aikaa äitini ja perheeni kanssa Espanjassa.