Kuva Liisa Valonen

Jonne Aaronin, 29, suhde isään parani vasta, kun tämä pani korkin kiinni. – En halua luoda lapsilleni turvatonta ilmapiiriä, omasta perheestä haaveileva muusikko sanoo.

Muusikko Jonne Aaron kertoo elämänsä tärkeät numerot:

2 veljeä

"Veljeni ovat minulle todella rakkaita. Olemme kuin Pyhä Kolminaisuus. Kolme vuotta nuoremman veljeni Villen kanssa vietimme lapsena kaikki kesät mummulassa: leikimme, pelasimme jalkapalloa ja teimme kolttosia. Meillä on yhä saumaton luotto toisiimme, ja välillä painimme niin fyysisesti kuin henkisestikin.

Tommi taas oli pitkään se kuusi vuotta vanhempi auktoriteetti, jolle pelkäsin jääväni kiinni. Vasta kun Tommista tuli Negativen manageri, välimme lähentyivät. Tommin kanssa on haastavaa tehdä töitä, sillä meillä on molemmilla vahvat mielipiteet asioista. Jännitettä syntyy, mutta se on samalla voimavaramme. Ei tulosta saada ilman pientä kitkaa ja kipinää.

Tommi on tosi lojaali, vähän kuin mafiamies, jonka tiedän aina pitävän puoliani. Pitkään hän sekoili kiertueilla kanssamme, kunnes kahdeksan vuotta sitten laittoi korkin kiinni.

Isänikin on ollut nyt seitsemän vuotta täysin raittiina. Hän ehti vetää 47 vuotta. Välimme ovat parantuneet, ja on ollut hienoa saada oma faija takaisin.

Olin teininä tosi tarkka juomisestani ja tunsin syyllisyyttä, jos join. Sitten ymmärsin, että tämä on minun elämäni, kyllä minä voin bailata. Nyt se on ehkä riistäytynyt käsistä. En ole juuri nyt vastuussa menemisistäni tai tekemisistäni kenellekään, mutta sitten kun minulla on perhe, vedän rajan siihen. En halua luoda lapsilleni turvatonta ilmapiiriä."

5.2 keskiarvo

"Peruskoulu oli minulle pakkopullaa eikä minulla ollut oppimisen suhteen lainkaan motivaatiota. Olin aivan liian levoton. Ruotsistakaan päähäni ei jäänyt oikeastaan mitään muuta kuin: Förlåt att jag kommer för sent. Se oli vakiolauseeni.

En koskaan lukenut kokeisiin tai avannut yhtään koulukirjaa. Tunneilla harjoittelin vihkoon nimmareita ja suunnittelin Negativelle logoa. Bändin kanssa treenasimme kaikki välitunnit koulun kellarissa. Lopulta emme menneet enää tunneillekaan.

Kymppiluokalla nostin keskiarvoni 7.2 – ihan vain sillä, että viitsin yrittää."

4 työpaikkaa

"En ole ikinä vieroksunut työntekoa. Teininä leikkasin nurmikkoa Raholassa, ja siitä sai aika hyvän hillon: 200 markkaa per kerta. Meni kuitenkin vartti, kun olin jo polkenut  lähimpään supermarkettiin ja pelannut kaikki rahani.

Kymppiluokalla olin töissä videovuokraamossa. Pyyhin hyllyjä, söin karkkia ja kauppasin omakustannelevyjäni tiskin alta. Työ ei kuitenkaan kestänyt kovin kauaa, sillä sydämeni ei ollut siinä mukana. Opiskelin puoli vuotta putkimieheksi, mutta ei siitäkään tullut oikein mitään. Kerran jopa nukahdin kesken päivän kottikärryihin.

Olen opiskellut myös sosiaalialaa ja ollut töissä lastentarhassa. Menin duuniin eiliset meikit silmissä ja lapset kysyivät olenko merirosvo. Jos Negative ei olisi breikannut, olisin varmaan lastentarhassa töissä vieläkin. Se oli siisteintä hommaa, mitä olen tehnyt."

1 sooloalbumi

"Aluksi minua arvelutti tehdä suomenkielinen soololevy. Paljon turvallisempaa olisi ollut jäädä Negative-hommiin, mutta olen iloinen, että lopulta uskalsin.

Levyni laulut ovat syntyneet kolmessa vuodessa, kypsyneet hitaasti kuin hyvä viski tammitynnyrissä. Joukossa on yksi valssi, jota vanhempi väki tanssii keikoillani nuorempien diggaillessa lavan edessä. Negativen kanssa en ole koskaan päässyt kokemaan mitään sellaista. Olen onnellinen, jos yksikin nuori löytää levyni kautta sen hienon iskelmämusiikkimaailman, mikä Suomessa on.

Olen kymmenen vuotta vastannut pääasiallisesti Negativen tuotannosta, joten jos sallin itselleni yhden tauon, ei se minusta ole väärin. Negativelle on jo nyt uusia biisejä valmiina, joten kyllä bändi sieltä vielä palaa. Käyn nyt vain ensin vähän vieraissa."

30 vuotta

"Elämäni on tähän mennessä ollut huikea matka, vaikka vuosiin on mahtunut kriisejä. Kärsin pitkään kuolemanpelosta ja olin varma, että kuolen 27-vuotiaana. Nyt tiedän, että kuolema voi tulla koska tahansa ja liikaa miettimällä tulee vaan pää kipeäksi.

Ikä on tuonut minulle rauhallisuutta – enää ei tarvitse hötkyillä. Olen myös oppinut paljon suvaitsevaisemmaksi itselleni. Sosiaalinen ympäristö luo paineet siitä, että minulla pitäisi tässä iässä olla perhe, rivitalon pätkä, kultainennoutaja ja samanlaiset tuulipuvut. Minä en vain ole sellainen.

Nuorempana minua pelotti lapsen saaminen. Se tuntui kauhean kaukaiselta asialta, sillä kammosin vastuuta. Nyt se on jo haaveeni. Haluan olla täydellinen isä, ja olla läsnä lapseni elämässä. Jos se vain on mahdollista, haluan olla vuoden kaksi koti-isänä. Sanotaan, että ei ole olemassa suurempaa rakkautta kuin rakkaus omaan lapseen. Sen haluan kokea."

X rakkautta

"En vielä tiedä montako kertaa olen ollut rakastunut. Ensirakkauteni oli tarhan täti ja ensisuudelmani sain ala-asteella kun yksi tyttö vei minut nurkan taakse, otti korvista kiinni ja pussasi. Olin ihan hämilläni.

Vaikka kymmenen vuotta kestänyt parisuhteeni päättyi pari vuotta sitten, olemme yhä ystäviä. Se on minulle todella tärkeää. Voin puhua eksälleni yhä kaikesta, sillä hän tietää ja tuntee minut parhaiten.

Kun löydän ihmisen, jonka kanssa on hyvä olla ja jonka kanssa haluan jakaa kaiken, olen kuin suoraan J. Karjalaisen biisistä: 'Mä olen sinun. Sinun enkä kenenkään muun'. Niin se sitten menee.

Etsin naiselta tällä hetkellä läheisyyttä. Uskon, että jokaiselle on olemassa sielunkumppani. Myös minulle."

Mikä Jonnen mielestä on parasta muusikkona olemisessa? Millainen ystävä hän on? Entä miksi Jonne ei muista mitään vuodesta 2011? Lisää Jonne Aaronin elämän numeroita Me Naisten numerossa 21/2013.

On kivaa, kun sekä teinit että mummit tunnistavat, Mikael Gabriel sanoo.

Vain elämää -ohjelma teki Mikael Gabrielille, 26, sen, minkä monille muille pienempien piirien räppäreille aiemminkin – nosti huimaan kansansuosioon.

Mikael kertoi tänään rauhoittuvansa loppuvuodeksi musiikin ja biisien tekemisen pariin. Ensi vuonna luvassa on ensimmäinen oma kiertue. 

Uusin ulottuvuuksiin noussut suosio tuntuu hyvältä.

– Kyllä se on kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan ja ottamaan kuvia, ja ihan pikkulapsetkin on silleen ”Iskä, iskä kato!”

Mikael kertoo fanipohjansa laajentuneen huomattavasti. Ensi vuoden HIMMEE-kiertueelle ovatkin tervetulleita kaikenikäiset.

”On kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan.”

Lue myös: Mikael Gabriel lähtee ensi vuonna himmeelle kiertueelle

Mikael vaikuttaa olevan sinut huiman suosionsa kanssa.

– Kyllä se kusi on jo noussut aikoinaan päähän. En ole ikinä välttynyt siltä. Nyt tietää jo, mitä se on, eikä se tästä enää nouse, Mikael pohtii.

Vaikka Mikael kertoo aina olleensa oma itsensä, julkinen avautuminen Vain elämää -ohjelmassa oli hänen mukaansa sitä, mitä hän tarvitsi.

– Tämä kokemus vain teki minusta vähemmän kusipään. Enää ei tarvitse esittää mitään, mitä ei ole.

Vain elämää -kautta on jäljellä vielä muutama jakso. Mikael vihjaa, että ihmisten itkettäminen koskettavilla tarinoilla on nyt loppu.

– Oli hauskaa, miten koko Vain elämää meillä meni. Aluksi kukaan ei tuntenut toisiaan, tutustuttiin ja mentiin tosi diippeihin juttuihin, kun kaikki kertoivat elämänsä tarinoita, Mikael muistelee.

– Mutta sitten loppujen lopuksi se meni siihen, että kaikilla oli hauskaa ja me juhlittiin ja oli hyvä fiilis.

Räppäri Mikael Gabriel on nimennyt kiertueensa Vain elämää -ohjelmassakin tiuhaan kuullun tokaisunsa mukaan.

Räppäri ja Vain elämää -tähti Mikael Gabriel kertoi tänään lähtevänsä alkuvuodesta ensimmäiselle omalle kiertueelleen. HIMMEE-nimellä kulkeva kiertue alkaa Joensuusta 14. tammikuuta ja päättyy maaliskuussa. Yhteensä keikkoja kertyy 20 eri puolilla Suomea.

– Toivon, että paikalle tulee ihmisiä laidasta laitaan ja lapsesta mummoon. Show on tehty kaikille, räppäri kuvailee.

Mikaelin mukaan Vain elämää -ohjelma on tuonut mukanaan huikean vastaanoton. Ohjelmassa tähän mennessä nähtyjä kappaleita on kuunneltu Spotifyssä jo kuusi miljoonaa kertaa.

Mikael kertoo, että vuoden aikana hänestä on myös kuvattu dokumenttia, joka nähdään televisiossa marraskuussa. Se täydentää Vain elämää- ohjelmassakin kuultua Mikaelin tarinaa entisestään.

– Dokumentti syventää noita tarinoita ja ehkä mun ja äidin suhdetta ja kaikkea, mitä on aikoinaan käynyt, räppäri kertoo.

Ennen kiertueen alkua Mikael Gabriel aikoo rauhoittua musiikin ja musiikin tekemisen parissa.

Juttua muokattu 21.10.2016 klo 10.03: Korjattu keikkojen määrä.

Mikko Kuustonen elää uusperheen arkea uuden puolisonsa Hanna Brotheruksen kanssa. – Yksi elämän parhaita ja kipeitä puolia on, että joutuu ja saa luoda nahkansa uudelleen, hän sanoo.

Kolme vuotta sitten pitkästä liitostaan eronnut Mikko Kuustonen, 56, elää nykyisin uusperheessä, sillä hän on muuttanut yhteiseen kotiin puolisonsa tanssitaiteilija Hanna Brotheruksen, 48, ja tämän kahden nuorimman lapsen kanssa.  

– Meillä kaikilla on omat tarinamme ja kulttuurimme. Tärkeintä on yhteinen keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun, Mikko sanoo.

Kolme vuotta sitten pitkästä liitostaan ja lastensa, Iina ja Minka Kuustosen äidistä eronnut muusikko toteaa, että kyseessä on aivan uusi elämäntilanne. 

– Yksi elämän parhaita ja kipeitä puolia on, että joutuu ja saa luoda nahkansa uudelleen.

Uusi rooli myös ukkina

Isänä Mikko on kasvattanut kaksi hyvin erilaista tytärtä. 

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin, hän sanoo.

”Kun katson lasta, ajattelen, että haluaisin vain suojella häntä.”

Myös tuore isoisyys on mullistanut Mikon elämän. Hänestä tuli ukki, kun Iina Kuustonen ja Sebastian Rejman saivat poikavauvan syyskuussa. Kuustonen sai nähdä ensimmäisen lapsenlapsensa vain muutaman tunnin ikäisenä. 

– Kun katson sitä lasta, ajattelen, että haluaisin vain suojella häntä, hän sanoo.

Isovanhemman rooli on vielä niin uusi, ettei Mikko osaa sanoa, miten ukkina ollaan. Hän ei itse ehtinyt tavata yhtään isovanhemmistaan. 

– Siksi koen etuoikeutettuna, että saan nyt elää tällaisen roolin. 

Mikko Kuustonen on yksi kauden Vain elämää -tähdistä. Sarja on päättänyt artistin kymmenen vuoden pitkän musiikillisen hiljaiselon. Parhaillaan hän säveltää uusia kappaleita ja lähtee konserttikiertueelle maaliskuussa.

Lue Mikon koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!

Chronin tautia sairastava Santra Lacy opettelee päästämään irti katkeruudesta.

– Yritin kovasti miettiä, että miltä minusta nyt tuntuu. Ei minusta tuntunut oikein miltään, espoolainen Santra Lacy, 35, muistelee kymmenen vuoden takaista heräämistään.

Hän oli juuri saanut väliaikaisen avanteen pitkään jatkuneen suolistosairauden, Crohnin taudin vuoksi.

Kaksi vuotta myöhemmin avanteesta tehtiin pysyvä. Se oli helpotus, mutta myös operaatio, jota moni pelkää.

– Turha valehdella: eihän tämä ole tila, jota kukaan haluaa, mutta ei tämä ole hirveääkään. Kun se nyt on tässä, se on tuonut minulle taas elämäni takaisin.

Elämä neljän seinän sisällä

Santra oli sairastanut Crohnia jo 12-vuotiaasta eli puolet elämästään. Välillä tauti elää hiljaiseloa eli on remissiossa, välillä iskee akuutti. Silloin sattuu ja elämä kiertyy sairauden ympärille.

Santran kohdalla tauti oli akuutissa 18 vuotta. Vatsakivut olivat kovat, sillä suoli kuroutui tulehduksesta johtuvasta arpikudoksesta umpeen. Siihen saattoi tulla tukos milloin vain, ja sitten mentiin täysillä sairaalaan, ettei suoli puhkea.

– Elämäni alkoi siirtyä neljän seinän sisälle, kun en yksinkertaisesti jaksanut tehdä mitään tai halunnut lähteä enää minnekään.

”Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään.”

Yhdessä sumassa tulivat sitten ne elämän suurimmat koetinkivet: avioero, muutto toiseen kaupunkiin, opiskelujen lopettaminen ja masennus.  

Vaikeita vuosia oli kolme, sitten Santra päätti, ettei elämä voi jatkua sellaisena kuin aiemmin. Hän hankki koiran ja lähti ihmisten ilmoille, kun vointi sen salli nyt paremmin. Hän myös uskaltautui laittamaan treffi-ilmoituksen nettiin. Siihen vastasi kiva mies.

Santra pystyi myös lähtemään osa-aikatöihin. Vaikka työ voi rasittaa, se on myös mielelle hyväksi.

Terapiasta ja pitkään jatkuneesta itsetutkiskelusta huolimatta Santra myöntää, että sairauden hyväksyminen on vieläkin vaikeaa.

– Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään. Olen oppinut aika hyvin.

Lue Santran koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!