Perhelomalla kotimaassa viime kesänä. Kuva: Reuters
Kuningasperhe ajelulla vuonna 2008. Kuva: MV photos

Surullisia onnettomuuksia ja vääriä kytköksiä. Alankomaiden kuningashuone on ulkoisesti moderni ja tyylikäs, mutta kantaa mukanaan monta tragediaa. Ehkä juuri se on tehnyt siitä supersuositun.

Lumoava latino, kuninkaallisten kuumin muoti-ikoni ja kolmen pikkuprinsessan äiti.

Sellaisen kuningattaren Hollanti sai kolme vuotta sitten, kun valtaistuimelle asteli Willem-Alexander, 49, rinnallaan vaimonsa Máxima, 45. Tuolloin 33 vuotta hallinnut kuningatar Beatrix päätti jäädä eläkkeelle.

Uusi kuningatar on sulattanut kansan puolelleen korvasta korvaan yltävällä hymyllään, välittömyydellään sekä vitsailullaan hollanniksi. Se ei ole mikään itsestäänselvyys, kun äidinkieli on espanja.

Vaikka tuore hallitsijaperhe on kuin kiiltokuvasta, sillä on surunsa. Perhetaustoilla on ollut yllättävän suuri merkitys muuten niin avarakatseisessa maassa.

Máxima: väärästä perheestä

Tuoreen kuningattaren Máximan pahin kipukohta on isä. Tämä työskenteli 1970-luvulla Argentiinan maatalousministerinä, kun maata hallitsi ihmisoikeusloukkauksista tunnettu sotilasjuntta.

Isän taustan vuoksi kruununprinssin ja kauniin investointipankkiirin kihlautuminen 2001 oli pienoinen kohu Hollannissa, vaikka Beatrix antoikin liitolle hyväksyntänsä. Se oli tärkeää, sillä muuten maassa ei olisi tanssittu kuninkaallisia häitä.

Willem-Alexander ja Máxima saivat toisena 2.2.2002. Kuva: Reuters

 

Reunaehtoja kuitenkin tuli: isällä ei ole mitään asiaa tyttärensä häihin. Isä joutui katsomaan televisiosta muiden tapaan myös sen seremonian, jossa omasta tyttärestä tuli kuningatar.

Máxima on joutunut selittelemään perhetaustaansa vielä kuningattarenakin. Osan mielestä hänen pitäisi tehdä isompi pesäero isänsä tekemisiin. Máxima on kuitenkin halunnut pysyä väleissä perheensä kanssa. Kun isä sairasteli vakavasti, tytär lensi kotimaahansa.

Sairastelu on koetellut myös Máximan oman perheen onnea. Nuorin prinsessa Ariane, 9, kiidätettiin jo vauva-aikana sairaalaan keuhko-oireiden takia, ja tyttö joutui palaamaan sairaalaan parivuotiaana. Huhuja vakavammastakin sairaudesta on ollut, mutta hovi ei ole koskaan vahvistanut niitä.

Väärä vaimo ja onnettomuus

Uuden kuninkaan aika alkoi surullisilla uutisilla. Vain muutamaa kuukautta kruunajaisten jälkeen, elokuussa 2013 kuningas suri pikkuveljensä Johan Frison kuolemaa. Veli menehtyi 44-vuotiaana.

Kuolema ei ollut enää yllätys, vaan ennemminkin ajan kysymys. Puolitoista vuotta aiemmin Johan Friso oli joutunut lumivyöryn alle lasketellessaan merkittyjen rinteiden ulkopuolella. Aivot olivat ilman happea viisitoista minuuttia, eikä Johan Friso koskaan herännyt koomasta.

Hän kuoli kuninkaallisessa palatsissa, jonne hänet oli siirretty lontoolaisesta sairaalasta kuukautta aiemmin.

Menetys oli kova paitsi koko kuninkaalliselle perheelle myös Johan Frison vaimolle Mabel Wisse Smitille, 47, ja parin kahdelle tyttärelle. Surun lisäksi pariskuntaan liittyy yksi hovin pahimmista skandaaleista: Johan Friso olisi ollut Willem-Alexanderin jälkeen seuraavana perimysjärjestyksessä, mutta hän luopui oikeudestaan kruunuun saadakseen Mabelin.

Johan Frison hautajaisia vietettiin 16. elokuuta 2013. Kuva: Reuters

 

Mabelin ongelma oli tämän entinen kumppani, jolla oli rikolliskontakteja. Hallitus, johon hallitsijakin Hollannissa kuuluu, katsoi, ettei prinssi voi naida naista, jolla on sellainen tausta. Hallituksen mielipide on tärkeä, sillä Hollannissa hallitus on vastuussa hallitsijan lausunnoista ja käytöksestä.

Prinssiä kielto ei pysäyttänyt, sillä hänellä ei ollut mitään halua valtaistuimelle. Johan Friso piti päänsä, luopui kruunusta ja ehti olla Mabelin kanssa naimisissa yhdeksän vuotta ennen kuolemaansa. Tyttäret ovat nyt 10- ja 11-vuotiaita.

Kuninkaan äiti: hyökkäys

Johan Frison kuolema oli kova paikka hänen äidilleen Beatrixille, joka oli juuri jäänyt eläkkeelle kuningattaren tehtävistä. Johan Friso oli ollut koomassa noin vuoden, kun Beatrix siirsi vallan Willem-Alexanderille. Onkin arveltu, että Johan Frison tila sekä Beatrixin oma ikääntyminen olivat tärkeimmät syyt vallanvaihtoon. Nykyään Beatrix kantaa prinsessan arvonimeä.

 

Prinsessa Beatrix. Kuva: Reuters

Kolaus ei kuitenkaan ole ainoa, jonka Beatrix on joutunut aivan viime vuosina kokemaan. Seitsemän vuotta sitten tapahtui vakava välikohtaus, kun kuninkaallinen perhe joutui hyökkäyksen kohteeksi: 38-vuotias mies kaahasi henkilöautolla päin kuninkaallisen perheen avobussia. Perhe selvisi vammoitta, mutta seitsemän juhlapäivän paraatia seurannutta ihmistä kuoli auton alle. Myös hyökkääjä itse menehtyi törmättyään autolla patsaaseen.

Surmateko järkytti koko maata suuresti, sillä kuninkaallinen perhe on aina ollut pidetty. Hyökkääjän taustalta paljastui taloudellisia vaikeuksia. Joidenkin mielestä vartijana työskennellyt mutta työttömäksi jäänyt mies halusi kostaa yhteiskunnalle.

Claus oli joutunut kuitenkin kulkemaan pitkän tien päästäkseen hollantilaisten sydämiin.

Oman miehensä Beatrix menetti jo 14 vuotta sitten. Masennuksesta, Parkinsonin taudista ja syövästä kärsinyt prinssi Claus menehtyi sairastettuaan pitkään. Claus oli yksi hovin pidetyimmistä jäsenistä, mutta oli joutunut kuitenkin kulkemaan pitkän tien päästäkseen hollantilaisten sydämiin. Saksalainen Claus von Amsberg kuului aikoinaan Hitler Jugendiin, ja kihlausta vastustettiin Hollannissa aikanaan. Moni kansalainen muisti, kuinka myös pikku-Beatrix perheineen oli joutunut pakenemaan natseja Britannian kautta Kanadaan.

Clausin ansiosta Hollannin hallitsijalla on nyt juuret Suomeen. Hänen sukutaustansa johtaa keskiajalle Salon seudulle.

Kuningasperheeseen kuuluu myös Beatrixin ja Clausin nuorin poika prinssi Constantijn, 47. Prinssi asuu perheensä kanssa Brysselissä ja on tehnyt urallaan siviilitöitä.

Uusi aika: Voguekin hehkuttaa

Suruista ja vastoinkäymisistä huolimatta – tai ehkä myös niiden takia – Hollannin hovi on kasvanut ennennäkemättömään suosioon. Kovat kokemukset ovat tuoneet hovia lähelle kansaa.

Osansa huimaan suosioon on myös tuoreella vallanvaihdolla, jonka juhlallisuudet keräävät aina kansan yhteen, sekä kuningatar Máximan valovoimaisuudella ja mutkattomuudella.

Kuningatar Máximan tyyli kerää kehuja. Kuva: MV Photos

 

Kolmessa vuodessa hänestä on tullut muoti-ikoni, joka on kuumaa valuuttaa jopa muotiraamattu Voguessa. Lehti onkin ehtinyt julistaa, että Máxima on kiilaa jo Englannin herttuatar Catherinen rinnalle kuninkaallisena trendsetterinä.

Máximan tyyliin kuuluvat erityisesti näyttävät hatut ja reipas värienkäyttö. Kerran hän puki punaiselle matolle päälleen etnisen haalarin. Toisen kerran pukeutui, Beatrixia kunnioittaakseen, tämän 30 vuotta vanhaan iltapukuun, joka alaosa oli tuunattu nykyaikaisemmaksi.

Mitä heidän jälkeensä?

Seuraava sukupolvi, nimiensä vuoksi Kolmois-A:ksi kutsuttu sisarusparvi, on vasta kasvamassa. Perilliset ovat iältään vasta kymmenen vuoden molemmin puolin. Heille kuningaspari haluaa antaa mahdollisimman tavallisen kasvatuksen. He ovatkin sanoneet, että jos niin ei käy, he ovat epäonnistuneet vanhempina.

Kun kruununprinsessa Catharina-Amalia, 12, aloitti uuden koulun, farkkuihin ja pinkkeihin lenkkareihin pukeutunut tyttö polkaisi sinne itse, milläs muulla kuin polkupyörällä. Illuusio oli kuitenkin hetkellinen, sillä prinsessa käy yksityiskoulua, jotta saisi kasvaa rooliinsa rauhassa ja ilman ulkoisia paineita.

Tyttö voi olla tuttu kasvo myös suomalaisille, sillä hänet nähtiin Ruotsin kruununprinsessa Victorian ja Danielin morsiusneitona. Victoria on tytön kummitäti.

 

Catharina-Amalia oli Ruotsin prinsessa Victorian ja Danielin häissä morsiusneitona. Kuva: MV Photos

 

Nuorempiin Alexiaan, 10, ja Arianeen, 9, ei luonnollisestikaan kohdistu niin paljon paineita ja kiinnostusta kuin tulevaan kuningattareen. Heistä tiedetäänkin lähinnä, että he tykkäävät laskettelusta kuten kruununprinsessa, puhuvat jonkin verran espanjaa äitinsä ansiosta ja pukeutuvat edustustilaisuuksiin aina samanlaisiin mekkoihin. Hollantilaisia juhlallisuuksia katsellessa triplaprinsessojen vaatevalintojen bongailu onkin hauskaa viihdettä.

Kun ikää tulee vielä ihan hivenen lisää, kuningaspari kohtaa ihan samat haasteet kuin mikä tahansa lapsiperhe: murrosiän. Jos se kasvattaa lapsia, se kasvattaa ihan yhtä lailla kuningasparia.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Mikko Kuustonen on nähty julkisuudessa monissa eri rooleissa.

1980-luku

Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen
Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen

Mikko julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa vuonna 1979, mutta 80-luvulla hän tuli tunnetuksi Q.Stone-yhtyeestä sekä Pro Fide -gospelyhtyeestä. 80-luvulla Mikko aloitti myös työnsä kehitysmaissa ja kiersi kansalaisjärjestöjen mukana parikymmentä vuotta.

Mikon lapset, näyttelijät Iina ja Minka Kuustonen syntyivät vuonna 1984 ja 1985.

1990-luku

Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen
Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen

90-luku oli muusikko Mikko Kuustosen kulta-aikaa. Hän julkaisi levyn lähes joka vuosi vuoteen 1997 asti ja keikkaili ahkerasti.

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin. He sanovat että oleellista on se, miten on oltu. Olen siis saanut armahduksen, Mikko muisteli 90-lukua Me Naisten uusimmassa numerossa.

2000-luku

Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen
Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen

Vuonna 2004 Mikko teki elämänmuutoksen ja jätti alkoholin kokonaan.

– Alkoholinkäyttöni johti sisäiseen lamaantumiseen ja masennukseen, henkiseen pysähdysilaan. Omat mittarini menivät punaiselle, kun juomisesta tuli jokapäiväistä, hän kertoo Me Naisten haastattelussa.

Vuonna 2008 Mikko valittiin vuoden positiivisimmaksi ihmiseksi. Se oli hänestä lähes tragikoomista.

– Mut valittiin Suomen positiivisemmaksi ihmiseksi samana vuonna, kun aloitin masennuslääkityksen. Olen joutunut kipuilemaan oman persoonan löytämisen tai levollisuuden kanssa. Vaivun helposti, varsinkin yksin, sellaiseen alakulon kierteeseen, hän kuvailee Vain elämää -jaksossaan.

2010-luku

Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen
Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen

Tällä vuosikymmenellä Mikko on ollut tuttu kasvo viihdeohjelmissa, kun hänet on nähty esimerkiksi Hyvät ja huonot uutiset- sekä Pop'n'roll-ohjelmien vakiopanelistina. 

Mikko ja Marita erosivat vuonna 2014 yli 30 vuotta kestäneen liiton jälkeen.

Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Mikko ja Hanna Brotherus, 48, alkoivat seurustella vuonna 2014 ja muuttivat yhteen tänä kesänä. Mikko kertoi tällä viikolla Me Naisten haastattelussa, että Hannan kanssa hän on kokonaan uudessa elämäntilanteessa. Samassa taloudessa asuvat Hannan 13- ja 15-vuotiaat lapset vuoroviikoin.

– Tärkeintä on keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun. Aika näyttää, miten selviämme siitä.

Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen
Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen

Vain elämää -ohjelmassa Mikko on harmitellut pitkää taukoaan musiikin tekemisestä. Edellinen sooloalbumi, Hietaniemi, ilmestyi vuonna 2007. Muutos on kuitenkin tulossa: Mikko tekee uusia biisejä ja lähtee keväällä konserttikiertueelle.

Mikon Vain elämää -päivä Nelosella perjantaina kello 20.00. Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Suomalaislaulaja esittää ohjelmassa Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää lauantain livelähetyksessä islantilaislaulaja Björkin vuonna 1995 ilmestyneen kappaleen It's Oh So Quiet. Saaran kappalevalinnasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä MTV.

Tunnettu kappale on upea, joskin vaikea. Teknisesti Saara on älyttömän taitava laulaja, mutta kappale on muutenkin yllättävä valinta. Björkin tuotanto henkilöityy vahvasti laulajaan itseensä, joten voi miettiä, miten se taipuu toisen esitykseen. Aallon musikaalimaisuus on myös aika kaukana omaperäisen Björkin tyylistä.

Vaikka Björk on iso nimi, laulajan musiikki myös jakaa vahvasti mielipiteitä. Biisillä ei välttämättä ole helppo kerätä yleisöääniä.

Saara Aallon Facebook-seinän perusteella suurin osa faneista on huolissaan kappalevalinnasta.

”Voi voi... Ei taida engelsmannit tykätä tuosta biisistä. Parempi valinta olisi ollut joku tunnettu diiva, Houston, Adele tai Dion. Tsemppiä kuitenkin”, kuuluu eräs kommentti.

”Nyt kyllä pelottaa.”

”Nyt kyllä pelottaa”, kirjoittaa toinen kommentoija.

Toisaalta osa kommentoijista kehuu kappalevalintaa rohkeaksi ja mielenkiintoiseksi sekä uskoo Saaran mahdollisuuksiin selvitä vaikeastakin biisistä.

Katso Björkin kappaleen musiikkivideo:

Viikon teemana on diivat. Muut kilpailijat esittävät esimerkiksi Mariah Careyn, Adelen, Whitney Houstonin, Aretha Franklinin ja Michael Jacksonin kappaleita. Kaikkien kilpailijoiden kappaleet voi nähdä ITV-kanavan nettisivuilta.

Kisassa on vielä mukana kymmenen osallistujaa.

Toivotaan, että Saara selviää tästäkin haasteesta!

Uskotko, että Saara Aalto voi voittaa Britannian X Factorin?

Yhä useampi nelikymppinen nainen palaa nuoruutensa heppatytöksi. 

Toimittaja Katja Ståhl on saanut leikkimielisen lähestymiskiellon muutamalta ystävältään. Tai oikeammin kiellon ovat sanelleet ystävien puolisot, jotka kauhuissaan ovat seuranneet vaimossaan riehuvaa heppakuumetta. Sen tyypillisimpiä oireita ovat jatkuva hevosista höpöttäminen, talleille unohtuminen ja äkilliset rahanmenot, kun 2 500 euron satula on ”vain ollut pakko” hankkia.

– Kyllä, olen kuumeen tartuttaja, tällainen hevostelun Turmiolan Tommi, Katja myöntää.

Viikonloppuna Katja ja 40 000 samanhenkistä hevosiin kallistunutta kohtaa toisensa Horse Show’ssa Helsingin Jäähallissa. Tapahtuman esteratsastuksen maailmancup tuo areenalle maailman esteratsastajien kaksikymmentä huippua.

– He ovat kuumempaa katseltavaa kuin futarit, Katja sanoo.

Tallielämän ihana tittelittömyys

Katja itse on elävä esimerkki ilmiöstä, jossa nelikymppiset, ruuhkavuosistaan selvinneet naiset palaavat nuoruutensa heppatytöiksi. Hänen mukaansa siinä on kyse halusta palata luontoon ja juurilleen – sekä elämän tyhjyydestä. 

– Teiniyden päätteeksi on pyritty cityyn, uralle, kreisibailaamaan ja haluttu tulla nähdyksi. Se kaikki on tarpeellista, mutta jossain vaiheessa siihen väsähtää: tulee fiilis, että tämä on nähty, Katja sanoo.

40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.
40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.

Hänelle itselleen syy hurahtamiseen löytyi halusta olla tekemisissä luonnon kanssa.

– Hevoset vastasivat siihen tarpeeseen sivistyneesti. Minun ei tarvinnut erakoitua metsiin.

Luonnon lisäksi tallielämässä viehättää tittelittömyys.

– Hevostelijoiden kesken vallitsee mieletön ekumenia. Tallilla lakkaa olemasta kenenkään äiti, alainen tai pomo. 14-vuotiaalla tyttärelläni on 74-vuotias tallikaveri.

Katjan tytöt

Katjallehan ei riittänyt arki-iltaharrastaminen tallilla, vaan lopulta piti sukeltaa syvään päähän – hankkia oma hevonen.

– Halusin kokea kaiken ja saada hevosesta ystävän. Se on vähän kuin hoitokoiran kanssa: ei sitä opi tuntemaan kunnolla, vaikka otus olisi miten kiva, hän perustelee.

Perheeseen tuli Pullukka, nyt 15-vuotias hollantilainen puoliverinen ratsuhevonen. Kun sen ura kilpahevosena Hollannissa oli tullut päätökseen, Pullukka muutti Suomeen downshiftaamaan ja ryhtyi täällä ensisynnyttäjäksi iässä, joka naisen vuosissa vastaa nelikymppistä.

”En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.”

Katja teetti Pullukalla varsan, koska halusi kokea, millaista on tuntea eläin sen ensiminuuteista lähtien. Nykyään hän puhuu hevosistaan samalla äänellä kuin lapsistaan. Siitä, miten Hilppa joutui tekemään bänksit poikaystävänsä Kallen kanssa tai siitä, joutuuko Hilppakin vaihtamaan osoitetta, jos sen kämppäkaveri Raili myydään.

Yhdessä jutussa ladut kuitenkin eroavat: ihmislapsiaan Katja ei ole ilmoittanut mannekiinikilpailuun. Hilpan kyllä.

– En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.

Helsinki International Horse Show Helsingin Jäähallissa 20.–23.10.

On kivaa, kun sekä teinit että mummit tunnistavat, Mikael Gabriel sanoo.

Vain elämää -ohjelma teki Mikael Gabrielille, 26, sen, minkä monille muille pienempien piirien räppäreille aiemminkin – nosti huimaan kansansuosioon.

Mikael kertoi tänään rauhoittuvansa loppuvuodeksi musiikin ja biisien tekemisen pariin. Ensi vuonna luvassa on ensimmäinen oma kiertue. 

Uusin ulottuvuuksiin noussut suosio tuntuu hyvältä.

– Kyllä se on kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan ja ottamaan kuvia, ja ihan pikkulapsetkin on silleen ”Iskä, iskä kato!”

Mikael kertoo fanipohjansa laajentuneen huomattavasti. Ensi vuoden HIMMEE-kiertueelle ovatkin tervetulleita kaikenikäiset.

”On kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan.”

Lue myös: Mikael Gabriel lähtee ensi vuonna himmeelle kiertueelle

Mikael vaikuttaa olevan sinut huiman suosionsa kanssa.

– Kyllä se kusi on jo noussut aikoinaan päähän. En ole ikinä välttynyt siltä. Nyt tietää jo, mitä se on, eikä se tästä enää nouse, Mikael pohtii.

Vaikka Mikael kertoo aina olleensa oma itsensä, julkinen avautuminen Vain elämää -ohjelmassa oli hänen mukaansa sitä, mitä hän tarvitsi.

– Tämä kokemus vain teki minusta vähemmän kusipään. Enää ei tarvitse esittää mitään, mitä ei ole.

Vain elämää -kautta on jäljellä vielä muutama jakso. Mikael vihjaa, että ihmisten itkettäminen koskettavilla tarinoilla on nyt loppu.

– Oli hauskaa, miten koko Vain elämää meillä meni. Aluksi kukaan ei tuntenut toisiaan, tutustuttiin ja mentiin tosi diippeihin juttuihin, kun kaikki kertoivat elämänsä tarinoita, Mikael muistelee.

– Mutta sitten loppujen lopuksi se meni siihen, että kaikilla oli hauskaa ja me juhlittiin ja oli hyvä fiilis.