Lauri Tähkä & Elonkerjuun viulisti Johanna Koivu sulattelee bändin hajoamista ja 10 vuoden elämäntyön loppu­mista. – Viime aikoina en aina enää tunnistanut Lauria siksi ihmiseksi, jonka olin oppinut tuntemaan. Toivon silti, että ystävyytemme voisi säilyä.

Pari viikkoa sitten Lauri Tähkä yllättäen ilmoitti sähköpostitse bändinsä jäsenille, että ” tauko on antanut hyvää etäisyyttä ja perspektiiviä touhuihimme ja olen tullut siihen tulokseen, etten näe enää mahdollisuutta jatkaa bändiä - - - tähän touhuun mun takkini on tyhjä.”

Jos fanit olivat Laurin päätöksestä tyrmistyneitä, niin ovat olleet bändin jäsenetkin. Aluksi he päättivät olla laajemmin kommentoimatta tylyä viestiä, joka merkitsi heille kaikille työpaikan menetystä ja suurta elämänmuutosta.

Nyt kun ensipöly on laskeutunut, yhtyeen viulisti Johanna Koivu istuu helsinkiläisen hotellin aulassa. Ilman meikkiä, puukkoa, helavyötä ja viuluaan hän saakin istua aivan rauhassa.

– Kerran joku fani totesi, että Simo on bändin sydän, mutta Johanna sen sielu. Se tuntui hyvältä, Johanna sanoo.

Lopetusviesti puun takaa

Fanien kannustus, lukemattomat yhteydenotot ja tekstiviestit ovat tuntuneet hyvältä nytkin, kun Johanna on miettinyt, mitä oikein tapahtui ja miten tästä eteenpäin.

– Ennen Laurin sähköpostia olin Tampereella teatterissa katsomassa näytelmää Jumala on kauneus. Olen tunneihminen ja olin näytelmän väkevästä ilmaisusta niin fiiliksissä, että leijuin melkein ilmassa. Seuraavana päivänä tuli Laurin lopettamisviesti. Se tuli puun takaa ja oli täydellinen pysähdys.

Lauri Tähkään ei Johanna, eivätkä muutkaan bändin jäsenet saaneet minkäänlaista yhteyttä. Tulkinnanvaraa viesti ei kuitenkaan jättänyt. Kaikki elonkerjuulaiset tiesivät, että se on tullut mieheltä, jonka mielipidettä ei kannata yrittää muuttaa.

– Tähän asti olemme päättäneet kaikista asioista yhdessä. Tapa, jolla Lauri yhteistyön lopetti, on kolhaisu pohjalaista suoraselkäisyyttä vastaan. Juuri sitä asiaa kohtaan, jolla menestyksemme on saavutettu, Johanna sanoo.

Kun bändi joulukuussa jäi tauolle, sen kaikki jäsenet olivat väsyneitä jatkuvaan kiertämiseen. Viimeiset viisi vuotta, suosion hurjimmat vuodet, olivat kuluneet ilman lomia. Esimerkiksi viime kesänä yhtyeellä saattoi jatkuvasti olla viisikin keikkaa viikossa. Ei ollut aikaa nukkua kunnolla, mutta lavalla oli joka kerran annettava kaikkensa. Johanna vertaakin keikkaa pitkänmatkan juoksuun.

– Kesä oli rankka. Teimme töitä aivan äärirajoilla, sumussa. Jos joku olisi silloin kysynyt, missä olit viime viikonloppuna, en olisi pystynyt sanomaan. Olimme kaikki tauon tarpeessa ja teimme yhdessä päätöksen, että kukin saa sinä aikana tehdä mitä haluaa.

Jo silloin bändin jäsenillä oli tiedossa, että Lauri Tähkä luo tuona aikana soolouraa.

– Mutta koskaan pahimmankaan väsymyksen aikana emme olleet puhuneet lopettamisesta. Sanoimme toisillemme suorat sanat milloin mistäkin asiasta, mutta se kaikki sanottiin rakkaudella. Se, että jaksoimme näinkin hyvin kiertää vuosikausia, johtui siitä, että meidän kemiat toimivat ja meillä oli kivaa keskenämme.

Menestys muuttaa ihmistä

Jos Johanna on aivan rehellinen, merkkejä muustakin oli olemassa, jos niitä halusi nähdä.

– En ole kuullut Laurista mitään viimeisen  joulukuisen keikkamme jälkeen. Enkä viime aikoina aina enää tunnistanut sitä ihmistä, jonka olin oppinut tuntemaan kymmenen vuotta sitten.

Johanna arvelee, että kyseessä on klassinen tarina menestyksestä ja siitä, mitä se ihmiselle tekee.

– Suosio muuttaa meitä kaikkia tavalla tai toisella. On myös ymmärrettävää, että väsymys, jota me kaikki tunsimme, oli Laurin kohdalla kaikista suurinta, sillä hän oli yhtyeen keulakuva ja hoiti suurimman osan muun muassa levyjen markkinoinnista. Olimme kyllä tarjonneet apua, jotta taakka olisi kevyempi, mutta sitä apua ei otettu vastaan.

Sen Johanna kiistää, että bändissä olisi riidelty rahasta.

– Rahan suhteen kaikki on mennyt oikeudenmukaisesti. Lauri teki biisejä, ja biisintekijä tekee enemmän töitä ja saa näin myös enemmän tuloja. Saan minäkin sovittajan ja soittajan osuuteni. Halutessani minäkin olisin voinut tehdä lauluja.

Johanna uskoo, että kunnon tauon jälkeen bändillä olisi ollut vielä paljon annettavaa.

– En osaa sanoa, miksei keulakuvamme siihen usko. Toisaalta Lauri on nopea liikkeissään, eikä minkään lopullisuudesta voi koskaan tietää.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.

– Tarvitsemme elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain, Syysprinssi-elokuvan tähti Laura Birn sanoo.

Näyttelijä Laura Birn, 35, on ärsyyntynyt elokuvateollisuuden naisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä. Miesnäyttelijät ovat valkokankaalla oikealta iältään helposti parikymmentä vuotta vanhempia kuin naiset, jotka esittävät heidän vaimojaan.

– Naisille on tarjolla vähemmän rooleja, ja niidenkin roolien tarjoama kuvasto on yksinkertaisempaa kuin miesten. Tällä hetkellä tuntuu, ettei elokuvissa ole edes olemassa vanhaa naista. Se on todella huolestuttavaa, Laura pohtii.

Laura ei ole itse vielä törmännyt ikäsyrjintään. Häntä vanhemmat, neli-viisikymppiset naiskollegat ovat kuitenkin varoittaneet, että vanhempana rooleja ei vain ole.

– Minusta se tuntuu käsittämättömältä. Ihminenhän muuttuu iän ja elämänkokemuksen myötä koko ajan kiinnostavammaksi.

Naiset normiksi

Aiheen nosti esille Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori, näyttelijä Elina Knihtilä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Laura iloitseekin, että Elina uskalsi puhua.

–Todella moni naisnäyttelijä huokaisi helpotuksesta, kun Elina sanoi asiat suoraan. Ihailen Elinaa, sillä hän on paitsi rohkea, intohimoinen ja hauska, myös tunneälykäs.

”Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia.”

Laura haluaa osaltaan jatkaa tuota keskustelua. Hänestä on ongelmallista, että mies on lähes aina tarinan sankari ja nainen esitetään vain suhteessa mieheen.

– Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia. Se, millaista ihmiskuvaa elokuvateollisuus tarjoaa, näyttäytyy yhteiskunnassamme normina. Ei ole oikein, että vain miesten tarinat pääsevät tuotantoon, ja naisten rooli on olla miesten peili. Tarvitsemme myös elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain.

Tällainen projekti on Lauran tuorein elokuva Syysprinssi. Anja Snellmanin menestyskirjaan perustuvassa elokuvassa Laura näyttelee Inkaa, joka on hänen mukaansa kokonainen ja monipuolinen hahmo.

– On mahtavaa, ettei Inka uhraa omaa tietään rakkauden edessä, vaan uskaltaa lentää.

Katse rahoittajiin

Jotta asiat elokuvateollisuudessa voivat muuttua, alalle tarvitaan Lauran mielestä lisää naistekijöitä ja heidän projekteihinsa lisää rahaa.

”Olen varma, että myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva.”

– Elokuva-alan rahoittajat ja heidän päätöksensä ovat olennaisessa asemassa. Kun elokuvissa näkyy enemmän monipuolista naiskuvaa, siitä tulee uusi normi. Olen varma, että naiskatsojien lisäksi myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva, Laura huomauttaa.

– Uskon, että meillä naisilla on valta vaikuttaa asioihin ja edistää muutosta. Sitä tapahtuu koko ajan enemmän, eikä feminististä puhetta voi enää hiljentää.

Siksi Laura ei olekaan huolissaan omasta työllisyystilanteestaan ja tulevaisuudestaan alalla.

– Uskon, että kun olen yli nelikymppinen, vinouma naisroolien kohdalla on ehtinyt jo korjaantua.

Lue Lauran koko haastattelu Me Naisten numerosta 43/2016.

Mari Perankosken kanssa avioituneen Jouni Hynysen mielestä seksi kuuluu olennaisesti rakkauteen. – Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta.

Muusikko Jouni Hynysen mielestä seksi on olennainen osa kumppanien välistä rakkautta. Hän meni viime syyskuussa naimisiin näyttelijä Mari Perankosken kanssa.

– Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta. Kyllähän sitä parin päivän välein pitää päästä bylsimään, muuten siitä aiheutuu kitkaa. Raakaa ajelua pitää olla vähintään parina päivänä viikossa, mielellään monta kertaa päivän aikana. Toki henkinen yhteys on tärkeää, mutta minulla on myös muna pystyssä, Jouni täräyttää.

Hän ihmettelee pariskuntia, jotka pystyvät olemaan vuosikaudet ilman intiimiä kanssakäymistä. Jounilta se ei luonnistuisi.

– Minun on vaikeaa kuvitella, miten jotkut pystyvät olemaan parisuhteessa pitkään ilman seksiä. Toki työkiireet voivat vaikuttaa, mutta sen pitäisi olla väliaikaista. Mitä kumppanuudesta ilman seksiä muka oikeasti tulee?

”On olemassa naisia, jotka käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen.”

Jouni on ehtinyt seurata sivusta myös muusikkopiireissä tapahtuvaa sutinaa, sillä hänen Kotiteollisuus-bändinsä on perustettu yli 20 vuotta sitten vuonna 1993.

– Helposti sanotaan, että ukothan panevat mitä vain, mutta on olemassa myös samanlaisia naisia. Heitä pyörii musiikkiympyröissäkin. He käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen, vaikka nämä haluaisivat löytää syvemmän yhteyden.

Mari toi uutta varmuutta

Jouni tunnustaa olevansa rakkaudessa romantikko mutta riidellessä realisti. Viime aikoina hän on viettänyt Marin kanssa enemmän aikaa pääkaupungissa töidensä takia. Kotiteollisuus on juuri julkaissut uuden levyn Vieraan vallan aurinko, ja Jouni on kirjoittanut ensimmäisen romaaninsa Kadonnutta tavaraa etsimässä.

Tuore vaimo toimi kirjoitusprosessissa apuna ja tsempparina. Suhde on tuonut Jounille uudenlaista varmuutta.

– Marin tavattuani kelasin, että tässä on minun tyyppini, nyt mennään. Vaihtoehtoja ei ollut, vaan se oli siinä. En voisi kuvitella ketään muuta naista, jonka kanssa voisin jutella yhtä paljon.

Lue lisää Jounin ajatuksia rakkaudesta Me Naisten numerosta 43/2016.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu, poliitikko Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on valmistunut hiljattain muotisuunnittelijaksi.

Hiustaiteilijana ja kansanedustaja Pekka Haaviston puolisona tunnettu Antonio Flores on viettänyt syksyä uudenlaisen työn parissa.

– Olen valmistunut nyt Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja sain onnekseni suunnitella yhden iltapuvun eräälle vieraalle tämän vuoden Linnan juhliin. Tämä on ensimmäinen virallinen iltapukuni, Flores iloitsi tiistaina muotisuunnittelija Lalli Savolaisen näytöksessä.

Flores on tehnyt tähän mennessä vain yhden hääpuvun ja yhden iltapuvun.

– Mutta nämä olivat tuttavilleni. Katsotaan mitä nyt tapahtuu!

Hän ei voi kertoa, kenelle Linnan juhlien puku tulee, eikä mitään edes materiaaleista.

– Puvun kantaja ei halua, että puhun asiasta, joten se on salaisuus.

Muotisuunnittelun lisäksi Flores on matkustellut tänä syksynä paljon.

– Lähden jälleen parin viikon päästä Bangkokiin ja sen jälkeen lennän Malagaan. Olen tuore kummisetä, sillä siskoni sai hiljattain poikavauvan. Meillä on ristiäiset joulukuun alussa ja samalla vietän joulua pitkästä aikaa äitini ja perheeni kanssa Espanjassa.