Kuva Andreas Janett

Avioero, levy ja muutto uuden rakkauden perässä toiseen kaupunkiin. Sekavan elämänvaiheen jälkeen laulaja Jippu nauttii suhteesta, jossa mies on "tosiäijä".

Moderni asuinalue Tampereen Ratinansuistossa on vielä keskeneräinen mutta henkii jo pientä luksusta. Uutuuttaan puhkuvien kerrostalojen piha-alue rajautuu kävelytiehen, joka kaartelee Pyhä­järven rantakivien mukaisesti. Lähimmiltä pihoilta venelaiturille harppoo vain muutamalla pitkällä loikalla.

Laulaja Jipulla, 27, eli Meri-Tuuli Elorinteellä ei ole täällä venettä mutta tilava yksiö ja piha terasseineen kyllä. Siitä hän on kihlattunsa Janne Kankaisen, 27, kanssa nauttinut heinäkuisesta muutosta asti.

Jippu kuvailee uutta kotikaupunkiaan ihanaksi pikkupaikaksi ja siellä asumista vapauttavaksi kokemukseksi. Hän on nauttinut siitä, ettei kaduilla tunnisteta ja tuijoteta. Sekavan kevään jälkeen maisemanvaihdos on tehnyt hyvää. Alkuvuoteen osuivat uuden levyn julkaisu neljän vuoden tauon jälkeen, yllättävä ero vasta syksyllä solmitusta avioliitosta sekä vauhdikas uuden rakkauden löytäminen. Se vähän korpeaa, että levy jäi muiden henkilökohtaisten uutisten varjoon, mutta nyt, uusissa ympyröissä, Jipulla on hyvä alusta aloittamisen fiilis.

– Helsinki on raunioina, oli parempi tulla Tampereelle, hän toteaa dramaattiseen tyyliinsä.

Vaihteeksi alamainen

Ennen kaikkea Jippu muutti Tampereelle miehen perässä. Helvetin leveän, kuten hän itse kihlattuaan kuvailee. Kiila­korkonilkkureissaan Jippu on hitusen miestään pidempi. Janne on raamikas ja sormiinsa asti tatuoitu kehonrakentaja, ja Jipun mukaan myös karismaattinen, luotettava, voimakas ja vastuuntuntoinen.

– Parhaiten Jannea kuvaa sana sotilas. Hän on sellainen peloton eturintamamies, mielettömän rautainen ja itselleen armoton, Jippu luettelee.

Vuoden alussa tutustunut pari rakastui nopeasti. Kihloihin Jippu ja Janne menivät kesäkuussa, vain kuukausi sen jälkeen kun Jippu oli jättänyt edellisen liittonsa eropaperit. Jippu ei ole vauhdista moksiskaan. Sanoo vain, että heidän kaltaisensa pöhelöt sukeltavat syvälle nopeasti.

Jippua ei vaivaa sekään, että miehellä on rikostuomioita ja huumehistoria. Vasta kesällä Janne suoritti tuomiotaan Suomenlinnan työsiirtolassa. Seitsemän viikon erillään oloa Jippu kuvailee kivuliaaksi mutta rakentavaksi, etäisyys teki hyvääkin. Janne puolestaan on avoimesti kertonut päihdejaksostaan ja raitistumisestaan Jipun vaikutuksesta.

– Minulle Jannen menneisyydellä tai vankilatuomiolla ei ole mitään merkitystä. En mieti niitä enkä anna niiden vaikuttaa omaan käsitykseeni hänestä. Jos jotain, uskon vaikean elämän muokanneen hänestä vahvemman, Jippu kuittaa.

– Vihdoin olen suhteessa, jossa mies on perheen pää. Olin kaivannut sellaista jo vuosia. Miestä, joka sanoo minulle, että turpa kiinni ja keitä sitä kahvia.

Jippu väittää monen naisen toivovan mieheltään samanlaista asennetta. Sitä että mies määrää, ja nainen saa jättäytyä ohjailtavaksi. Häntä ahdistavat puheet naisista johtamassa yhtään mitään.

– En pysty sellaiseen naiseuteen, jota yhteiskuntamme ihailee. Että ollaan jatkuvasti reippaita ja oma-aloitteisia. Tai että miesten äijäily nähdään oitis sovinismina. Minulle sopii hyvin olla vaihteeksi alamainen, Jippu aloittaa.

– Aiemmissa suhteissani olen saanut olla se kaiken hoitava nainen. Nyt minulle sanotaan monelta ja missä pitää olla, milloin syödään ja milloin nukutaan. Se on kuin lepoa. Kyllä useammat naiset haluavat rinnalleen tosiäijän eivätkä jotain ituja syövää prinsessamiestä, hän täräyttää.

Mutta jos Janne on toivonut rinnalleen kätevää kodinhengetärtä, sitä hän ei Jipusta saa. Tänä aamuna mies on jo joutunut soittamaan ja kyselemään nuuskatykkinsä perään. Jippu oli taas aamutohinoissaan siirtänyt sen jonnekin. Mies on myös saanut oikoa pyykit narulle: morsian oli kyllä pyydetysti tyhjentänyt märät pyykit koneesta mutta kasaksi keskelle lattiaa.

– Ensimmäiset kolme kuukautta mies yritti kouluttaa minusta hyvää vaimoa, mutta nyt se on luovuttanut eikä jaksa enää huutaa pitkin poikin löytyvistä tiskiräteistä, Jippu kohauttaa harteitaan.

– Minusta ei saa pullantuoksuista, ei selkeää eikä johdonmukaista. Niihin minussa ei ole aineksia.

Ärsyttämisen ammattilainen

Uudessa parisuhteessaan ja elämänmuutosten keskellä Jippu on miettinyt paljon, millainen hän aidosti on, mihin hänestä ei ole ja millaiseksi hän haluaa tulla. Jippu tuntee, että aikuistumisen ja itsetutkiskelun aika on hänen kohdallaan alkanut vasta nyt uuden suhteen sytyttämänä. Se on haastanut tarkkailemaan itseä uudella, kriittisellä tavalla.

– Tunnen, että jotain suurta muuttuu elämässäni. Enää en tarvitse miestä rinnalleni palvelijaksi. Ensimmäistä kertaa vastassani onkin vahva peili, joka pakottaa tutkimaan itseä ja näkemään virheeni, joita en ole aiemmin halunnut nähdä. Huomaan, että moni asia, jota olen itsestäni kuvitellut, ei olekaan totta. Minulla on ollut harha siitä, kuka oikein olen.

Jippu puhuu aikuistumisestaan naamioiden riisumisena ja rooleista luopumisena. Niihin hän on turvautunut aina lapsesta asti. Hän kuvailee itseään kameleontiksi, joka on aina muuttanut tyyliään tilanteen mukaan. Jippu on puhunut niin monella suulla ja ristiriitaisesti, että vieraiden on ollut mahdoton muodostaa käsitystä tyypistä puheiden takana.

– Epävarmana lapsena roolit olivat minulle selviytymiskeino. Aikuisena niistä olisi pitänyt opetella irti, mutta en ole osannut tai uskaltanut. Olen epävarma ja pelokas, ja todellisen minän paljastaminen on tuntunut liian pelottavalta. Mitä jos minusta ei pidetäkään sellaisena kuin olen?

Jipulla on myös aina ollut tapana provosoida. Nuorempana se oli tarkoituksellista, laulajanuralla harkitsemattomuuden synnyttämää hölösuisuutta. On ollut hauskaa sylkeä kuohuttavia kommentteja piittaamatta niiden seuraamuksista.

– Tiedän, että minua vihataan ajattelemattomien kommenttieni takia. Pölötän älyttömiä enkä kanna vastuuta niistä. Olen pistänyt koko elämän kainalopieruksi. Usein esiintulojeni jälkeen perhe on soittanut hämmentyneenä, uskovaiset kauhistelleet paniikissa ja ukko nauranut vedet silmissä.

Tämä nykyinen ukko haluaisi kuitenkin saada Jippuun tolkkua. Erivapauksia ei heru sen varjolla, että on boheemi taiteilija. Luova työ ei oikeuta olemaan itsekäs ja piittaamaton. Janne väittää vastaan, kun muut ovat ennen myötäilleet.

– Nyt minulla on maadoittava kumppani. Alan ymmärtää, että kohkaaminen ja roolien vetäminen lopulta vain vahingoittavat minua. Ne eivät lisääkään kiinnostustani, enkä enää saa niistä aplodeja kotona. Oikeastaan pelastukseni on, ettei minua palvota kotona.

Jippu kuvailee itseään kammottavan vaikeaksi kumppaniksi parisuhteessa. Mielialat ja tunnetilat ailahtelevat "taivaasta tuonelaan" ja usein mieluisin maisema on oma napa.

– Itsekeskeisyyteen on valtavan helppo sortua. Se myös liitetään taiteilijuuteen, mikä tietysti on ihan paskapuhetta. Miksi mikään ammatti oikeuttaisi loukkaamaan muita?

– Olen myös ollut valtavan sekaisin tunteitteni kanssa. Vierelläni on rauhatonta elää. Se on varmasti läheisilleni raskainta.

Vanha, käyttökelvoton minä

Uudesta suhteestaan puhuessaan Jippu kieltäytyy vertaamasta sitä edellisiinsä. Niitä on ollut useita, sillä Jippu on seurustellut 13-vuotiaasta alkaen. Häitä Jannen kanssa on suunniteltu ensi vuoden heinäkuulle. Ne olisivat Jipun toiset alle vuoden sisään.

– Tiedän, että ihmissuhde-elämäni voi kuulostaa naurettavalta, minähän olen siinä sarjaepäonnistuja. Ajattelen kuitenkin, että vanhoja on turha jankata ja että uudessa suhteessa minulla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin muuttua. Vanha minä on käyttökelvoton, niin sietämätön, ettei sen kanssa kukaan pysty elämään.

Vireillä oleva avioero ei ole laimentanut Jipun uskoa avioliittoon. Päinvastoin. Virheiden kautta kuva sitoutumisesta on viilautunut selkeämmäksi.

– Avioliiton pitäisi kuvata täydellistä sitoutumista rakkauteen ja kaiken jakamista. Sitä, että otat puolet paskasta ja menestyksestä. Sitoutuminen pelottaa mielettömästi, mutta pelko tarkoittaa, että vihdoin olen tosissani. Kun vähän puristaa, tietää olevansa tekemisissä todellisen vastuun kanssa.

Tähänastisen käytöksensä suurimmaksi virheekseen Jippu näkeekin vastuuntunnottomuuden. Juuri vastuuta hän yrittää opetella nykyisessä arjessaan.

– Olen aina ollut tunteideni vietävänä. En ole pysähtynyt miettimään, ettei läheisille voi tehdä mitä vain tai että sanoillani olisi sellaista painoarvoa, että ne loukkaisivat. Olen särkenyt ihmisiä aikamoisella tempolla, palvonut vain omaa maailmaani.

Tuore suhde on haastava mutta sellainen, josta hän ei tällä kertaa aio perääntyä. Jippu on päättänyt, että tämä katsotaan hamaan loppuun.

– Ensimmäistä kertaa on sellainen fiilis, että en ole lähdössä minnekään. Että tästä miehestä en halua luopua. Näen edessä vain mahdollisuuksia ja olen valtavan onnellinen, kun vihdoin tiedän, kenelle kuulun.

Missä on puolet rakennekynsistä?

Janne on tuonut Jipun arkeen myös käytännön tolkkua. Jippu nauraa, että mies näyttäytyy hänelle monessa roolissa: elämäntapavalmentajana, personal trainerina sekä sihteerinä. Miehensä rinnalla Jippu on sopeutunut urheilijan arkeen ja noudattaa säännöllisiä ruoka-aikoja ja viiden aterian ruokailutahtia. Sillä ja liikunnalla hän on tiputtanut kymmenen kiloa.

Lisäksi mies tietää parhaiten, monelta ja missä Jipun pitäisi olla. Janne tsekkaa, että Jippu muistaa mennä sovittuun palaveriin ja muistuttaa, missä kaupungissa tämäniltainen laulukeikka odottaa.

– Olen vähän sellainen, että normi­arki vain on joskus liikaa. Joissakin elämän perusasioissa olen ihan järkyttävän huono. Kengännauhojen sitominen tuntuu niin vaikealta, että mieluummin ostan nauhattomat kengät, Jippu virnistää ja tuumaa, että rutiinit voivat tehdä hänenlaiselleen haahuilijalle hyvää.

Jippu nähtiin syksyn Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa kilpailemassa valmentaja Juri Trosenkon kanssa. Hän joutui kuitenkin jättämään leikin ensimmäisenä. Tanssiminen oli Jipun mielestä odotettua vaikeampaa.

– Kun katsoin treeninauhaani, nauroin vedet silmissä. Näytin lähinnä norsulta, joka yritti tanssia. Sanotaanko, että tanssitaito ei ollut tässä kisassa valttini.

Jipulla ei ole minkäänlaista tanssi­historiaa – paitsi se, että koulussa hänet huolittiin tanssiesityksiin viimeisenä. Koulumusikaalin Vaaleanpunaisena pantterina hänen piti kävellä takaperin kävelykeppi kädessään, mutta sekin koreografia osoittautui liian vaikeaksi.

– Olen kömpelö ja rakenteeltani jotenkin epäherkkä. Tanssisalilla tuli myös selväksi, että tuota pakaraa löytyy, ja se oli usein tiellä. Minulla olikin treeneissä muistilappu, jossa lukee 'Ei J.Lo-pyllyä!'

Jipun mielestä tanssiohjelma kuitenkin pakottaa osallistujat hyväksymään itsensä sellaisena kuin he ovat – ja se on hyvä juttu. Omaa muotoaan hän kuvailee kallepalandertyyppiseksi syöksylaskijaruhoksi.

– Toisaalta koko elämäkin on ollut syöksylaskua, Jippu sutkauttaa.

– Nuorena kuljin äitini tuulihousuissa ja sittemmin aikamoisissa säkeissä. Vasta viime vuosina olen alkanut pukeutua naisellisemmin, mutta en minä vissiin kauhean tyylitajuinen ole. Nytkin minulla on rakennekynnet, joista puuttuu puolet, Jippu oikoo sormiaan.

Arttu Wiskarikin pääsi jatkoon Bad Romance -esityksellään. Mitä siitä voi oppia?

Lokakuu on selvästi suomalaisten Bad Romance -kuukausi.

Muistatko vielä Arttu Wiskarin Lady Gaga -esityksen? Wiskari esitti jättihitin Bad Romance alkukuusta MTV-kanavan Tähdet, tähdet -ohjelmassa.

Lauantaina tositoimiin joutuu Saara Aalto, joka valitsi saman kappaleen Britannian X Factor -kilpailun kauhuteemaan.

Jakso jaksolta Saara on osoittanut vahvuutensa sekä laulajana että show-naisena. Viime viikon diivateemassa Saara veti äärimmäisen spektaakkelin, kun hän esitti Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Saara Aalto veti melkoisen show'n X Factorin livelähetyksessä viime viikolla. Kuva: All Over Press
Saara Aalto veti melkoisen show'n X Factorin livelähetyksessä viime viikolla. Kuva: All Over Press

Ei ole epäilystäkään, etteikö Saara esittäisi täydellistä Lady Gaga -show’ta. Mutta kun katsoo Arttu Wiskarin Bad Romance -vedon, voi siitä ottaa avuksi kaksi täsmäoppia – kelle tahansa ja mihin tahansa tiukkaan paikkaan.

1. Välillä kannattaa heittää täysin överiksi

Tämän kauden Tähdet, tähdet -ohjelma käynnistyi todellisella kimalleshow’lla. Moni televisionkatselija yllättyi, kun Artti Wiskari kertoi esittävänsä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romancen.

Ilta-Sanomille Wiskari kertoi, että hän ei pystynyt edes etukäteen treenaamaan kappaletta keuhkoputkentulehduksensa vuoksi. Mies teki kappaleesta omankuuloisensa ja pääsi jatkoon.

– Tämä on täysin vastakohta sille, mitä mä itse teen. On hyvä aloittaa siitä, että heittää niin överiksi kuin pystyy, Arttu Wiskari sanoi esityksensä jälkeen.

Lue myös! Saara Aalto voittoon! Avuksi 5 oppia edellisiltä X Factor -voittajilta

Haaroista revinneet housut eivät haittaa Arttu Wiskaria! Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen
Haaroista revinneet housut eivät haittaa Arttu Wiskaria! Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen

2. Mikään ei ole noloa!

Kesken suoran Tähdet, tähdet -lähetyksen Arttu Wiskarille tapahtui lavalla jotain äärimmäisen kiusallista: hänen housunsa ratkesivat. Mutta Arttu ei häkeltynyt. Hän jatkoi Bad Romance -esitystään, vaikka punaiset kalsarit näkyivät.

Onkohan Saara Aallon esiintymisasussa yhtä paljon kimalletta kuin Arttu Wiskarin hopeapuvussa?

Saara Aalto esittää Bad Romance -kappaleen lauantaina 29. lokakuuta Britannian X Factor -livelähetyksessä, joka alkaa kello 22 Suomen aikaa itv-kanavalla.

Lauantain livelähtetykseen valmistautuva laulaja juhli halloween-bileissä Lontoossa.

Tästä eivät kauhukostyymit enää synkkene eikä Saara Aallon ihonväri kalpene.

Britannian X Factor -kilpailijat viettivät halloween-bileitä, joissa suomalaislaulaja juhli kalman kalpeana kauhukuningattarena.

 

Kuva, jonka Saara Aalto (@saaraaalto) julkaisi

Huomiota herättävin yksityiskohta Saaran halloween-tyylissä oli hänen kaulalleen maalattu iso punainen verijälki.

Saara Aalto julkaisi Instagram-tilillään kuvan omasta kauhulookistaan, jonka oli taikonut ammattimaskeeraja Fai Archer.

Lookin peruselementit olivat: vaalea iho, tumma silmämeikki ja syvän punaisiksi maalatut huulet sekä pääkalloseppele ja musta huntu.

 

Kuva, jonka Fai Archer (@faiarcher) julkaisi

Fai Archer julkaisi myös kuvia Saaran halloween-maskista Instagram-tilillään.

Suomalaislaulaja ja hänen kilpakumppaninsa osallistuivat torstai-iltana Lontoossa Kiss FM -radiokanavan bileisiin. Saara Aalto paljasti ennen juhlia odotetun biisivalinnan, jonka hän esittää seuraavassa livelähetyksessä lauantaina.

Lue lisää: Saara esittää seuraavassa X Factor -jaksossa Lady Gagan Bad Romance -kappaleen

Tee itse!

Saaran halloween-maskin voit tehdä helposti itsekin kotona. Jos sinulla ei ole tekoverta etkä ehdi sellaista ostamaan pilailukaupasta, voi veren taiteilla kestävällä punaisella huulipunalla. Päälle kannattaa suihkuttaa meikinkiinnitysainetta.  

Kasvojen meikki onnistuu yksinkertaisimmillaan valkoisella ihonpohjustuksella, mustalla kajaalilla ja tummalla punalla.

Katso video! Miten levittää tumma huulipuna siististi? Katso ohjeet kohta kohdalta

Saara julkaisi myös Facebook-videon illan juhlista Sada Vidoon kanssa.

Siskonpeti-tähden perhearki on palapeliä.

Näyttelijä Sanna Stellan nauttii arjestaan puolivuotiaan Fria-tytön kanssa. Keväällä syntynyt pienokainen on Sannalle ja hänen äänisuunnittelijapuolisolleen Micke Nyströmille kolmas. Pariskunnan kotona kirmaavat ennestään 7-vuotias Rasmus ja 4- vuotias Vilda.

– Fria on aivan ihana tapaus, vaikka nukkuukin juuri nyt todella huonosti. Hänelle taitaa tulla hampaita, Sanna naurahti Nenäpäivä-hyväntekeväisyyskampanjan pressitilaisuudessa Kiseleffin talossa Helsingissä.

Perheonnea varjostaa se, että pari viikkoa ennen Frian syntymää Sannan perheen kotoa löytyi hometta. Lopputulos oli, että koko asunto meni remonttiin ja perhe muutti evakkoon.

– Talostamme löytyi mittava homevaurio, mutta se saadaan korjattua. Säikähdin kunnolla, mutta onneksi kukaan perheestämme ei ehtinyt sairastua vakavasti, Sanna kertoo.

”Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi.”

Mihinkään oikeustoimiin perhe ei jupakan takia meinaa ryhtyä. Sanna vitsaili, että hänestä saisi nyt hyvän homekoiran.

– Haistan heti kaupan kassalla, kenen vaatteissa haisee home, ja tekee mieli mennä huomauttamaan, että onkohan kotonasikin hometta, hän nauroi.

Korjaustöiden varjolla perhe sai hyvän tekosyyn remontoida samalla vähän kaikkea muutakin, eli remppaprojekti niin sanotusti laajeni. 

– Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi. Se on sitten toinen juttu, että minkä vuoden jouluna.

Arjen palapeliä

Arki kolmen lapsen, kissan, koiran ja kahden freelancerin perheessä on melkoista palapeliä. Sanna on jo palannut töihin ja tekee sekä juontohommia että tv-töitä ja teatterinäytöksiä. 

– Juuri eilen kävimme mieheni ja äitini kanssa logistisen keskustelun siitä, kuka on missä milloinkin ja miten lasten viennit ja haut toteutetaan. Onneksi on hyvät tukiverkot.

Hässäkästä huolimatta Sannasta tuntuu, että hän elää elämänsä parasta aikaa.

– Aion ottaa kaiken irti tästä vauva-ajasta ja nauttia joka hetkestä, koska lisää lapsia en enää aio tehdä.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

  • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
  • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
  • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
  • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

  • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
  • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
  • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
  • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.