– Työssäni evankelistana ja laulajana luokseni tulee usein ihmisiä, jotka ovat alkoholisteja. Moni sanoo, että 'olen rukoillut paljon, mutta en pääse viinan kurimuksesta'. Siihen vastaan: Oletkos hakenut siihen hoitoa tai käynyt terapiassa, Jippu kertoo tiedotteessa. Kuva: Jouni Harala
– Työssäni evankelistana ja laulajana luokseni tulee usein ihmisiä, jotka ovat alkoholisteja. Moni sanoo, että 'olen rukoillut paljon, mutta en pääse viinan kurimuksesta'. Siihen vastaan: Oletkos hakenut siihen hoitoa tai käynyt terapiassa, Jippu kertoo tiedotteessa. Kuva: Jouni Harala

Raitistunut muusikko puhuu radio-ohjelmassaan alkoholismistaan.

Muusikko Jippu, oikealta nimeltään Meri-Tuuli Elorinne, 30, puhuu keskiviikkona radio-ohjelmassaan alkoholismista päihdeterapeutti Rami Junnilan kanssa. Jipulla on alkoholismista omakohtaista kokemusta: hän on kasvanut alkoholistikodissa osan lapsuudestaan. Jippu kertoo Radio Dein tiedotteessa olevansa myös itse toipuva alkoholisti.

”En usko, että alkoholisti voi säilyttää raittiuttaan ilman terapiaa.”

– Olen puhunut aina kierrellen on ollut vaikeaa tai on ollut sitä ja tätä. Minulla on kaikkien muiden ongelmian lisäksi ollut päihdeongelma, mutta on hirveän vapauttavaa päihdeterapeutin seurassa tunnustaa, että vuosia alkoholin kanssa kamppailleena uskon omalla kohdallani armon voittoon. Mutta en usko, että alkoholisti voi säilyttää raittiuttaan ilman terapiaa, Jippu kertoo tiedotteessa.

Jippu haluaa nostaa alkoholismin esiin kristillisessä ohjelmassaan, koska häntä harmittaa, että siitä vaietaan usein seurakunnissa. Jippu itse pitää alkoholismia hoidettavissa olevana sairautena, ei syntinä.

”Meidän uskovaisten keskuudessa on tosi paljon sokeutta.”

– Monesti hengellisissä piireissä on sellainen ajatus, että tullaan uskoon ja Jeesuksen kautta katkeaa viinaputki. Meidän uskovaisten keskuudessa on tosi paljon sokeutta näissä asioissa. Olen monesti sanonut, että rukous on täysin turha silloin, jos ei tehdä omaa osuutta. Minulta se vaati, että hyväksyn tietyt hoitomuodot, jotka pääsevät parantamaan.

Jipun mukaan hän sai apua riippuvuuteensa 21-vuotiaana.

– Raittius on minulle paljon enemän kuin sitä, etten juo. Raittiina olo on asioiden näkemistä realistisesti ja oikein. Saatoin olla kuusi vuotta juomatta mitään alkoholia, mutta käytökseni oli epärehellistä, omaa etua tavoittelevaa, ylpeää.

Jippu puhui alkoholimista jo vuonna 2009 Me Naisten haastatttelussa. Lue juttu täältä.

Jippu puhuu alkoholismista Radio Dein Ihmisen ääni -ohjelmassaan keskiviikkona 9.3. klo 16.

”Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin”, Rita kuitenkin uskoo. 

Temptation Island -ohjelmasta alun perin tuttu ja Gladiaattorit-sarjassa syksyllä nähtävä pariskunta Aki Manninen, 41, ja Rita Niemi-Manninen, 38, ovat viime aikoina kertoneet useaan otteeseen lapsihaaveistaan.

Kesäkuussa Rita ja Aki kertoivat Me Naisille vaikeuksistaan lapsen saamisen kanssa.

– Kyllä meille tulevaisuudessa mahtuisi juoksemaan sellainen vaaleahiuksinen pieni tyttö, mutta saa nähdä kuinka käy. Vielä emme ole menneet mihinkään hoitoihin, Aki kertoi.

Nyt Rita kertoo lapsihaaveestaan Facebook-sivullaan. Hän myös kertoo miettineensä, alkaako ikä jo painaa liikaa vaakakupissa.

– Ollaan Akin kanssa oltu valmiita vauvalle jo tovin. Putin [pariskunnan koira] on onneksi ihanasti täyttänyt vauvan mentävää rakoa elämässämme. Välillä mietin, että aika on ajanut ohi, kun urheilin ne ”otollisimmat” vuodet tulla äidiksi. Silloin en edes ajatellut lapsien hankintaa, Rita kirjoittaa.

Rita kertoo kuitenkin ajattelevansa, että elämässä kaikella on tarkoituksensa. Voimaa hän saa siitä faktasta, ettei äidiksi tuleminen 38-vuotiaana suinkaan ole mahdotonta.

– Moni ikäiseni ja vielä paljon vanhempi on saanut kokea äitiyden ilon. Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin, hän kertoo.

Kirjoituksensa lopuksi hän lähettää halauksia kaikille niille, jotka toivovat lasta.

”Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin.”

– Ja teille, joita elämä on siunannut lapsella: olette onnekkaita, Rita muistuttaa.

Kesäkuussa Rita ja Aki kertoivat Me Naisille, että harkitsevat ohjelmaa lapsettomuudesta. 

– Olemme harkinneet jopa tv-ohjelmaa, jossa avaisimme lapsettomuushoitoja ja niihin liittyviä tabuja. Toivomme, että voisimme tarjota vertaistukea tuhansille muille samassa tilanteessa oleville. En ole tämän asian suhteen itsekriittinen. Kun on elämässä menettänyt tarpeeksi, ei osaa pelätä tulevaa. Uskon, että kaikella on tarkoituksensa, Aki kertoi.

Rita julkaisi viikko sitten Instagram-tilillään hymyilevän kuvan puolisonsa kanssa. ”Jos nauru pidentää ikää, me eletään ainakin 100-vuotiaiksi!” hän kirjoittaa.

Toni on viime aikoina antanut puolisolleen Jannikalle kaiken tukensa. Tilanteessa on auttanut se, että Tonilla itselläkin on kokemusta masennuksen voittamisesta.

Apulanta-yhtyeen laulajan Toni Wirtasen vaimo, laulaja Jannika B kertoi heinäkuussa käyvänsä uupumuksen ja väsymyksen takia läpi raskasta elämänvaihetta. Vain elämää -risteilylle keskiviikkona osallistunut Toni kertoi Me Naisille, että pahin on nyt takana.

– Jannika voi hyvin tällä hetkellä, kuten koko perhe, hän sanoi.

Toni on antanut haastavassa tilanteessa vaimolleen kaiken tukensa. Hänellä on itselläkin kokemusta masennuksen voittamisesta.

– Olemme nyt molemmat syvänveden sukelluksen kandidaatteja. Olen ammentanut omista kokemuksistani auttaessani häntä. Olen itse elävä esimerkki siitä, että masennuksen voi voittaa.

”Silloin kun on pussin pohjalla, ei näe sitä suuaukkoa, mutta sieltä on olemassa poispääsy.”

Toni kertoo Jannikan saaneen valtavasti positiivista palautetta sosiaalisessa mediassa puhuttuaan ongelmistaan avoimesti. Ihmiset ovat kertoneet esimerkin voimalla omia kokemuksiaan aiheesta.

– Silloin kun on pussin pohjalla, ei näe sitä suuaukkoa, mutta sieltä on olemassa poispääsy. Ei sinne kenenkään tarvitse jäädä. Ammattiauttajalta saa kuitenkin varmasti parempia neuvoja kuin satunnaiselta rockmuusikolta, hän virnistää.

Salakavala sairaus

Kaksivuotiaan Martta-tytön isä pohtii, ettei puolison huomioiminen aina ole helppoa lapsiperheen pyörityksessä. 

– Tyttö on niin pieni ja vie kaiken huomion, joten sokeuduin sille, miten Jannikalla menee. 

Soimaan itseäni siitä, etten nähnyt riittävän tarkasti häntä, ennen kuin tilanne oli jo pitkällä, hän toteaa.

Toni peräänkuuluttaa sitä, ettei parisuhteessa toista saa pitää itsestäänselvyytenä.

”Muistakaa katsoa toista ihmistä. Masennus tulee hiipien, kuten tässäkin tapauksessa.”

– Muistakaa katsoa toista ihmistä. Masennus tulee hiipien, kuten tässäkin tapauksessa. Yhtäkkiä Jannika ei ollut enää oma, iloinen ja energinen itsensä, hän kuvailee.

Tällä hetkellä Jannika voi Tonin mukaan hyvin ja perhearki rullaa mukavasti.

– Arkemme on pitkälti Martan kanssa oloa. Olen tehnyt 13 levyä ja vasta yhden lapsen, joten en ole valmis vielä luopumaan vauvakuplasta.  Martta kietoi minut pikkusormensa ympärille heti synnyttyään. Sen sodan hävisin heti, Toni naurahtaa.