Ex-jääkiekkoilija Jarkko Ruutu tunnettiin kaukaloissa aggressiivisena kohutaklaajana. Nykyään hänet löytää tekemästä hiekkakakkuja Greta-tyttären kanssa. – Olen ollut aina rauhallinen ja perusluonteeltani ujo, Jarkko sanoo.

Se tapahtui nopeasti. Jääkiekkoilija Andrew Peters heitti hanskan pois ja luisteli hysteerisenä keskelle jäätä kättään ravistellen. Hän irvisti tuskasta.

Toinen NHL-pelaaja oli juuri purrut häntä sormeen. Pelaajan nimi oli Jarkko Ruutu.

– Peters tuli hieromaan naamaani ja työnsi sormensa suuhuni, Jarkko kertoo yhdestä lukemattomista kohuista nyt, kuusi vuotta myöhemmin.

Hän kiskoo etu- ja keskisormellaan poskeaan. Näin se kävi.

– Mikä reaktio sellaiseen sitten voi tulla? Tuollaista sattuu välillä. Minulle vähän enemmän kuin muille.

Niin todella sattui. Kiekkouransa aikana Jarkko oli rähinämies, pelinsekoittaja. Aina valmis tappeluun, vaikka paljain nyrkein. Hän oli tyyppi, joka nappaili jäähyjä toisinaan sellaista tahtia, että omakin joukkue turhautui.

Nyt Jarkko, 40, hymyilee lämpimästi. Hammasrivistön vasemmalta puolelta paljastuu kolo. Se kertoo ex-kiekkoilijan pelityylistä. Oransseista Guccin tennareista nousee 188 senttiä miestä, enimmäkseen lihasta.

– Tekemistä vapaa-ajalle ei ole tarvinnut paljon miettiä. Se on lastenhoitoa, hän naurahtaa ja korjaa silmälasiensa asentoa.

Näinä päivinä Jarkko leikkii puistossa vuoden ja yhdeksän kuukauden ikäisen Greta-tyttärensä kanssa, siellä muiden puistoisien seassa.

– Viime vuoden olemme ottaneet perheen kanssa vähän happea: matkusteltu ja oltu vain ilman sen ihmeellisempää suunnitelmaa.

Aikaa on ollut, sillä Jarkko lopetti jääkiekkouransa viime vuonna. Alkamassa ovat uudet hommat: hän mentoroi työkseen nuoria jääkiekkoilijoita NHL-seura Columbus Blue Jacketsille ja etsii uusia kykyjä Euroopasta.

Skauttaa, sanotaan lätkässä. Antaa sellaista tukea, jota olisi itse nuorena kaivannut.

Jarkko ei kuulosta pahalta pojalta, joksi hänet ehdittiin uransa aikana leimata. Ehkä hän ei sellainen olekaan.

”Olin kaukaloterroristi”

Uran päätteeksi voi kertoa kaiken, Jarkko ajatteli. Siksi elämäkerta Jarkko Ruutu – jumalainen näytelmä ilmestyi juuri.

– Tämä on ensimmäinen ja viimeinen kerta, kun kerron kaiken, miten asiat ovat urallani menneet. Siinä ei ole mitään fuulaa, hän sanoo.

Lähes 20 vuoteen mahtui NHL:ää, SM-liigaa ja Suomen arvokisoja. Vuonna 1998 kanadalaisseura Vancouver Canucks varasi Jarkon. Seuraavana vuonna hän sai NHL-sopimuksen, ja loppu on historiaa, rajuakin sellaista.

Pelkästään NHL:ssä Jarkko istui jäähypenkissä lähes 18 tuntia. Pelaajaa, jota hän puri sormeen, Jarkko ei ole sen koommin nähnyt.

– En usko, että Andrew hirveästi tykkää minusta, hän hymähtää, mutta vakavoituu.

Tapauksesta tuli Jarkolle kahden ottelun pelikielto ja 31 700 dollarin sakot. Pelityylillä oli seurauksensa.

– Vastustajat vihasivat minua, mutta halusinkin heidän vihaavan. Hankin huomion itseeni, jotta vastustajan keskittymiskyky karkaisi itse pelistä. Olin kaukaloterroristi, joka teki asioita, jotka eivät sovi koodiin. Mikään ei ollut tabu.

Kovat taklaukset eivät olleet sattumaa vaan taktiikkaa. Pimeä puoli teki Jarkosta NHL-pelaajan.

– En ollut riittävän hyvä tekemään maaleja ja pisteitä, mutta olin valmis menemään rajan yli, hän sanoo.

– Pahan pojan maineella tein urani. Tykkään pelata tunteella ja aggressiivisesti, mutta siviilissä olen itse asiassa tosi rauhallinen. Monikaan juttu ei saa minua kierroksille.

Jarkko kotona. Jarkko jäällä. Nämä ovat kaksi eri miestä.

Veitsi veljen käteen

Elämänsä parikymmentä ensimmäistä vuotta Jarkko asui vantaalaisessa kerrostalossa, Louhelassa.

– Isä vei minut kerran treeneihin, ja sille tielle jäätiin, hän kertoo.

Silloin, vuonna 1983, Jarkko oli seitsemän eikä ensin missään nimessä halunnut lähteä.

Mutta kentällä olikin kivaa. Talvihämärässä alkoi näkyä pieni hahmo, joka veti painavia lätkäkamoja pulkassa. Myyrmäen jäähallin ovi kävi tiheästi.

Jo pienenä Jarkko ilmoitti äidille, että hänestä tulee NHL-pelaaja. Hieno juttu, oli äiti sanonut. Hän ei tiennyt, mikä NHL on.

Vanhemmat Enni ja Harri Ruutu tukivat harrastusta täysillä. Kiekko vei mennessään myös pikkuveljet Mikon ja Tuomon, joista myös tuli ansioituneita pelaajia.

– Lätkäkamat olivat aina kunnossa ja pöydässä oli ruokaa. Äiti on saanut tehdä hommia, käydä kaupassa ja pyykätä. Koskaan ei ole valittanut. Täytyy nostaa hattua, Jarkko sanoo.

1980-luvulla oli tavallinen näky, että yksi veljeksistä seisoi pöydästä ja tyynyistä kootun maalin edessä. Toinen läiski palloa kohti.

Sitten on kaksi arkista esinettä, joiden vaikutus jääkiekkotähtien uraan on ollut kiistaton: mattotelineet, joista tehtiin pihalätkässä maalit.

Kummatkin veljet Jarkko on kohdannut jäällä samassa tiimissä. Tuomo voitti vuonna 2011 MM-kultaakin. Se Jarkolta jäi uran aikana saavuttamatta.

– Muuten olemme aina kilpailleet kaikesta, mutta emme menestyksestä. Jokainen on tehnyt omaa juttuaan, Jarkko sanoo.

– Mikko antaisi kaiken itseltään, jotta muilla vain olisi hyvin. Tuomon kanssa olemme aika samaa luontoa, kovapäisiä, hän jatkaa.

Veljeskolmikko pelasi kaikesta panoksilla. Korttipelissä hävinnyt saattoi joutua istumaan muurahaispesään. Siellä he ovat istuneet kolmikymppisinä raavaina miehinäkin.

Teininä vitsailu meni kerran siihen, että Jarkko heitti veljeään veitsellä.

– Istuin keittiönpöydän ääressä, ja kädessäni sattui olemaan veitsi, sillä olin leikkaamassa leipää. Huusin Mikolle, että tuo puhelin, ja se oli, että en varmaan tuo. Olin, että jos et tuo, heitän tällä leipäveitsellä.

Jarkko heitti veitsen korkealle, ja se putosi Mikon käteen törröttämään. Puolivahinko.

– Se oli sellaista läppää, että kumpi meistä perääntyy. Sitten tuli tietenkin hirveä paniikki, että sattuiko. Ei onneksi pahasti.

Perheessä on halailtu ja osoitettu hellyyttä.

– Aina on kannustettu tekemään oikein. Ja mitä ikinä teetkin, se pitää tehdä täysillä, Jarkko miettii kasvatustaan.

Kiekkokohuista ei ole kotona puhuttu, lätkästä ylipäätään vain vähän.

– Äiti ei ole sanonut kohuista mitään. Isä on joskus yrittänyt antaa palautetta, mutta ne keskustelut ovat jääneet yksipuolisiksi. En kuunnellut, hän sanoo.

Se oli se kova pää.

 

 

Ujo ysin oppilas

Lapsuus ei ollut vain lätkää, vaan siihen mahtui myös yleisurheilua, pianonsoittoa ja poikkihuilua. Yksi pyyntö vanhemmilla oli Jarkolle, jota myös Jakkeliiniksi kutsuttiin: koulut pitää käydä hyvin.

Ja Jarkkohan kävi. Keskiarvo pyöri lukiossa ysin tuntumassa, ja myöhemmin hän opiskeli vielä vuoden Amerikassa kaupallista alaa.

– Olen siten kilpailuhenkinen ja pyrkinyt parhaaseen, ettei muu kuin kiitettävä ole riittänyt. Kuuntelin tunneilla, luin kerran pari kokeisiin ja sain hyviä numeroita.

Jarkko on aina ollut aika kiltti. Toki hän on SM-liiga peleissä lipsauttanut Tomáš Vlasákille, että ”jos kosket kerrankin kiekkoon, niin mä vittu tapan sut”. Mutta se oli jäällä se.

– Olen perusluonteeltani ujo. Jos kysyisi muilta, he sanoisivat, etten todellakaan ole. Jäällä ei ole mitään väliä, mutta siviilissä lähestyn tilanteita eri lailla. Olen tosi paljon varovaisempi ja mietin siirtoni tarkkaan, hän sanoo.

– Uudessa joukkueessa tarkkailin aina muutaman kuukauden, mikä tämä palapeli on ja mihin kuulun hierarkiassa. Aluksi jarruttelen.

1990-luvulla nuorimies pelasi Helsingin IFK:ssa. Värikkääseen joukkoon kuuluivat esimerkiksi Jere Karalahti ja Olli Jokinen. Bileitä riitti.

Jarkko lähti kotiin ajoissa, jotta jaksoi treenata seuraavana päivänä. Kerran hän oksensi shotit ulos ennen nukkumaan menoa, jottei krapula sotkisi seuraavan päivä treenejä.

– Minulla ei ollut sellaista intressiä alkoholiin. En saa tyydytystä siitä, että vetäisin pään täyteen.

Puhelinnumeroa ei herunut

Oma aika on perheenisälle nykyään harvinaista. Kun sitä on, soi usein musiikki. Jarkko kuuntelee Metallicaa, Guns N’ Rosesia ja räppiä.

– Saatan myös lähteä koiran kanssa ulos kahvilaan istumaan ja katselemaan ihmisiä. Tai vain istua puistonpenkillä. Olen tarkkailija, joka analysoi ihmisiä.

Ruutujen kerrostalohuushollissa Helsingissä asuvat vaimo Sofia, 27, tytär Greta villakoira Lilo.

Jarkko avioitui mallina työskentelevän Sofian kanssa kesällä 2012 Helsingin Tuomiokirkossa.

Oli kommelluksia ennen kuin tähän päästiin. Vuonna 2009 Ossi Väänänen – jääkiekkoilija ja Jarkon hyvä ystävä – pyysi Sofian puhelinnumeroa Jarkolle.

Ei tippunut, ja syy oli Jarkon ammatinvalinta.

– Ehkä Sofialla ei ollut maailman parasta käsitystä jääkiekkoilijoista, Jarkko naurahtaa.

Asia jäi vaivaamaan Jarkkoa, ja kuukauden päästä hän pani Sofialle suoraan viestin. Vastausta ei kuulunut kahteen viikkoon. Mutta sitten se tuli.

Jarkko oli Ottawassa, joten pari roikkui joka päivä puhelimessa, joskus seitsemänkin tuntia. Lopulta Sofia tuli käymään Jarkon luona. He sopivat, että jos ei livenä natsaa, ei tarvitse nähdä enää koskaan.

Ottawan lentokentällä pari kohtasi ensimmäistä kertaa. Selvisi myös todellinen ikäero, sillä siitä kaverit olivat jekuttaneet.

Sofialle oli kerrottu, että Jarkko oli 30 (hän oli 33), ja Jarkolle, että Sofia oli 23 (hän oli 20).

Jälkikäteen molempia huvitti. Samoin se, että Jarkko ja Sofia löysivät itsensä jääkiekkoilija–malli-asetelmasta.

NHL:n raaka arki

Sofia ehti asua Jarkon kanssa myös Kanadassa, kun tämä vielä pelasi NHL:ssä. NHL-ajat olivat Jarkolle hienoja mutta rankkoja. Paikasta toiseen lennettiin hulppeilla yksityiskoneilla, mutta kaupungit ja hotellit vaihtuivat koko ajan.

– Se oli karua arkea. Raakaa työtä, eikä siellä todellakaan juhlittu. Ei ollut viikonloppuja, oli vain välipäiviä ja pelipäiviä.

Plussaa: Jos kuuluu 700 maailman parhaan pelaajan joukkoon, se näkyy palkkapussissa. Parhaimmillaan liksaa tuli satojatuhansia vuodessa. Mutta oli muutakin.

– Usko meinasi pettää monta kertaa. Joskus pelasin vain yhden pelin ja istuin taas kymmenen katsomossa, Jarkko kertoo.

– Joistakin asioista joutuu luopumaan uran eteen. Asuin aina vuokralla tai hotellissa, sillä minut voitiin kaupata toiseen joukkueeseen milloin tahansa.

Sellaisessa tapauksessa pelaajan koko perhe siirtyy toiselle puolelle mannerta.

– Minulla oli hyvä asetelma silloin, kun ei ollut vielä lapsia. Pelaajilla, joilla lapset ovat jo koulussakin, voi tulla lähtö milloin vain. Itsellä ei ole mitään sanottavaa siihen.

Nykyisessä valmennustyössä Jarkko matkustaa sen verran, että hänellä riittää aikaa perheelleen. Kun Greta-tytär syntyi vuonna 2013, Jarkko nukkui ensimmäiset puolitoista kuukautta toisessa huoneessa, jotta jaksoi painaa kaukalossa.

Ei hän ole Gretan myötä sen kummemmin rauhoittunut. Tällainenhan hän on aina ollut, rauhallinen.

– En koe, että olisin sen suhteen muuttunut. Pyrin aina tekemään oikean ratkaisun, oli siinä lapsi tai ei. Ei sen pidä muuttaa sitä.

Itku vaimon sylissä

NHL-kentiltä Suomeen Jarkko oli palannut jo vuonna 2011. Paluun nuoruudenjoukkueensa HIFKin sijaan hän teki veriselle kilpailijalle, Jokereihin.

Viime vuonna edessä oli valinta: lähteäkö pelaamaan Ruotsiin vain Venäjän KHL-liigaan? Ihan hyviä vaihtoehtoja kummatkin.

Mutta jokin puuttui: kumpaankaan ei tehnyt mieli sanoa kyllä.

Jarkko soitti veljelleen Mikolle ja kertoi, että lopettaa. Tuli itku.

– Kun myönsin päätöksen itselleni, se hetki... kaikki tuli ulos, kun sanoin, että se on tässä. Se oli helpotus, mutta myös ikuista.

Puhelun jälkeen Sofia huomasi kyyneleet. Hän tiesi heti. Ei sanonut mitään, halasi vain. Siinä, vaimonsa sylissä, Jarkko itki hiljaa.

Uran aikana on sattunut. Leikkauspöydällä korjattiin vuorotellen olkapäätä, rannetta, polvia ja takareisiä. Jälkipuinnit ovat sattuneet, sama se, kuinka itseaiheutettuja tilanteet ovat olleet.

– On myös hävettänyt. Kun tunteet ovat pelissä pinnassa, ei aina tee kaikista fiksuimpia päätöksiä. Kun tekee virheitä, eihän se kivaa ole. Tunteiden käsittely helpottuu pidemmän päälle, mutta eivät kohut ikinä hyvältä tuntuneet, Jarkko sanoo.

– En kadu asioita, sillä olen oppinut paljon. Vaikka toki tekisin jotain toisin, jos pääsisin takaisin tiettyyn hetkeen.

Tulevaisuudelle Jarkko ei halua tehdä liian tarkkoja suunnitelmia. Elämä kymmenen vuoden kuluttua on vielä auki. Yksi asia on kuitenkin rakkain.

– Se on perhe, ex-jääkiekkoilija sanoo, ja hymy paljastaa jälleen mustan kolon hammasrivistöstä.

Sellaista ei kaikilla puistoisillä olekaan.

Jarkko Ruutu

Syntynyt 23.8.1975.

Veljet Tuomo ja Mikko Ruutu ovat myös jääkiekkoilijoita.

Asuu Helsingissä vaimonsa Sofian ja tyttärensä Gretan kanssa. Pariskunta odottaa toista lastaan.

Toimii nykyään kehitysvalmentajana nuorille jääkiekkoilijoille Columbus Blue Jacketsin organisaatiossa.

Pelannut ammattilaisena Suomen, Pohjois-Amerikan ja Sveitsin pääsarjoissa. Joukkueita ovat olleet muun muassa HIFK, Jokerit, Vancouver Canucks ja Anaheim Ducks.

Edustanut Suomea arvokisoissa 11 kertaa. Saavuttanut kaksi olympia-mitalia, viisi MM-mitalia ja maailman-cupin toisen sijan. Pelannut myös Stanley Cup -finaalissa.

Jääkiekkoilija-rakkaansa Mikael Granlundin kanssa Minneapolisissa asuva Emmi Kainulainen kaipaa Suomesta ystäviä ja perhettä.

Kolme viikkoa sitten Suomeen saapunut Emmi Kainulainen iloitsee uudesta urasta Yhdysvalloissa. Kainulainen työskentelee mallina ja seurustelee Minnesota Wild -seurassa pelaavan Mikael Granlundin kanssa. Pariskunta asuu yhdessä Minneapolisissa.

– Odottelen parhaillaan työviisumia, sillä sain mallisopimuksen Ford-toimistolle Chicagoon. Toivottavasti pääsen tekemään samantyyppisiä kuvauksia kuin Suomessa, eli sporttia ja alusvaatteita, ehkä katalogejakin, Kainulainen kertoi tiistai-iltana suunnittelija Lalli Savolaisen muotinäytöksessä Helsingissä.

Fordin kansainvälinen mallitoimisto on yksi maailman tunnetuimmista ja arvostetuimmista.

Kainulainen valmistui keväällä Metropolia-ammattikorkeakoulusta sisustusarkkitehdiksi. Hän aikoo tehdä töitä myös oman Chaîne-brändinsä eteen. Brändiin kuuluu muun muassa lifestylea, muotia ja taidetta.

– Lähden liikkeelle muodista, ja etenen toivottavasti pikkuhiljaa sisustukseen sekä taiteeseen.

Pariskunta asuu jo viidettä vuotta Minneapoliksessa, jonne he ovat sopeutuneet hyvin.

– Varsinkin pari ensimmäistä vuotta seilasin edestakaisin opintojen vuoksi, ja nyt matkalaukkuelämä on taas tullut tutuksi. Alkaa olla jo koti-ikävä! Suomesta kaipaan eniten ystäviä ja perhettä.

Kaavilainen Tiina Hallalahti jätti maanantaina Facebookin ilmoituksen, jossa kertoo tarjoavansa mummolle kodin. – Kyse ei ole työpaikasta, hän painottaa.

Annetaan koti boheemille tänttähäärä mummolle maalta. Ylläpidosta huolehditaan, kerran viikkoon saunotus, kesäisin vastalla. Oma huone, vessa, suihku. Etuihin kuuluu hyvät marjamaat, täysi käyttöoikeus punkaa kasvimaalla ja kasvattaa mitä lystää kasvihuoneessa (poislukien kannabis). Kirkkoon viedään sunnuntaisin, jos tarve vaatii. Mieluummin suht raitis (iltamyssyt suotakoon). Leasingmummon tehtäviä, lukea satuja taaperolle, höpötellä jonninjoutavia, katsoa silloin tällöin taaperoa, jotta yrittäjä-äiti saa tehdä hommia. Perheemme on hetkittäin äänekäs, taiteellinen, raitis, boheemi, tunteita näyttävä, eläimiä ja luontoa rakastava. Hommiin ei kuulu siivous (ellei mummo rakasta sitä yli kaiken). Mummon etuja on myös neulominen, lauleskelu ja ennen kaikkea lapsi- ja eläinrakkaus. Perheeseen kuuluu lauma koiria, hevonen, poni ja possu – sekä teinejä (tapakasvatettuja.) Perhe lupautuu sitoutua mummoon hautaan asti. Saa jakaa.

Tällainen ilmoitus on levinnyt Facebookissa maanantai-illasta lähtien. Ilmoitusta on jaettu alle vuorokaudessa yli 6000 kertaa. Ilmoituksen on kirjoittanut kaavilainen Tiina Hallalahti. Tiina kertoo idean lähteneen perheen tarpeista, sillä heillä ei ole tukiverkostoa lähellä.

– Anoppini asuu 800 kilometrin päässä ja äidilläni on elämässä paljon muuta. Olemme mieheni kanssa molemmat yrittäjiä. Minä teen töitä kotoa, ja mies on viikot pääosin muualla töissä. Meillä on täällä melkoinen huvikumpi: lapsia on viisi ja sitten eläimiä. Mutta tässä on kyse myös siitä, että haluamme tarjota kodin ja ylläpidon jollekin mummolle. Kyse olisi molemmat voittaa -tilanteesta, Tiina kertoo puhelimitse.

Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.
Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.

Moni ymmärtänyt ilmoituksen väärin

Tiina on saanut maanantain jälkeen monia yhteydenottoja, mutta sopivaa ei ole vielä löytynyt. Yksi kiinnostunut olisi halunnut muuttaa miehensä kanssa. Jotkut taas ovat haaveilleet, että järjestely voisi sopia heille sitten joskus, kun ovat jääneet eläkkeelle. Kiinnostuneissa on ollut myös parikymppisiä nuoria ja sellaisia, joilla on itselläänkin monia lapsia ja lapsenlapsia.

– Emme valitettavasti hae nyt ukkia, vaan ainoastaan mummoa. Toivomme myös, että elämänkokemusta olisi kertynyt rutkasti. Uskon, että sopivin on sellainen, jolla ei ole omaa perhettä tai lapsenlapsia, Tiina sanoo.

Hänen mukaansa jotkut ovat myös ymmärtäneet ilmoituksen väärin. Kyse ei ole työpaikkailmoituksesta – eikä mummon tarvitse olla käytettävissä ympäri vuorokauden.

”Tämän pitää ehdottomasti tuntua mummosta kodilta.”

– On kyselty työsuhde-eduista ja lomista. Mutta emme etsi työntekijää, vaan perheenjäsentä. Täytyy natsata molemminpuoleisesti. Olisi kiva, jos mummo voisi esimerkiksi joskus auttaa nuorimman, 8-kuukautisen lapsen kanssa, ottaa hänet vaikka syliin ja pitää hetken seuraa. Muiden lasten kanssa voisi joskus vaikka leipoa piirakkaa tai käydä katsomassa sorsia sillä välin, kun minä käyn kaupassa tai kävelyllä. 

Tiina painottaa, että mummolla on oikeus olla kuin kotonaan ja tehdä mitä lystää.

– Jos hän haluaa laittaa kukkapenkin uusiksi, niin ei siihen tarvitse lupaa kysyä. Tämän pitää tuntua hänestä kodilta.

Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.
Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.

Sopivuuden voi testata käytännössä

Tiina tietää, että sopivaa ihmistä voi olla vaikea löytyä. Tärkeintä on se, että mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.

– Olemme sellainen hössöperhe. Luonto ja eläimet ovat meille tärkeitä. Koirat saavat nukkua sängyllä ja lepäillä sohvalla. Ja hevonen ja possu saattavat tulla kuistille moikkaamaan. Emme siis etsi mummoa, joka alkaa ensitöikseen nyppiä vaatteista karvoja.

Menon ja meiningin lisäksi mummon pitää myös kestää alituista puheensuorinaa, sillä Tiinan mukaan perheessä puhutaan paljon.

– Kun karjalainen ja lappalainen avaavat suunsa, niin myös volumet saattavat nousta. Siitä on apua, jos mummo osaa juttujen tulla toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

”Aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.”

1920-luvulla rakennetussa talossa riittää vilskettä päivittäin, sillä perheen lapset ovat siellä usein kavereidensa kanssa. Mummolle on kuitenkin varattu riittävästi omaa tilaa.

– Porukkaa tulee ja menee. Meidän on mahdollista järjestää niin, että mummolla olisi oma sisäänkäynti. Ja todellakaan ei tarvitse olla koko ajan tässä vilskeessä, vaan aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.

”Mekin sitoudumme mummoon.”

Tiinan mukaan paras tapa selvittää sopivuus molemminpuolin, on testata asia käytännössä.

– Tänne voi tulla kokeilemaan vaikka viikoksi, kestääkö omat hermot ja tykkääkö meistä ja elämäntavastamme. Me tietenkin myös sitoudumme mummoon. Jos mummoa tarvitsee kuskata lääkäriin, tai hänelle tulee jotain remppoja ja ramppoja, niin ne hoidetaan yhdessä, Tiina lupaa.

Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.
Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.

Näyttelijä Shannen Doherty on kertonut avoimesti sairaudestaan sosiaalisessa mediassa.

Rintasyöpää sairastava näyttelijä Shannen Doherty, 45, kertoi elokuussa, että syöpä on levinnyt imusolmukkeisiin. Hänelle tehtiin rinnanpoisto toukokuussa.

– Yhdessä leikkauksessa saatiin selville, että osa syöpäsoluista on saattanut levitä imusolmukkeiden ulkopuolelle. Tästä syystä syystä saan kemoterapiaa, ja kemoterapian jälkeen käyn sädehoidoissa, Doherty kertoi Entertainment Tonightin haastattelussa.

Shannen on myös kertonut sairaudestaan ja hoidoistaan avoimesti sosiaalisessa mediassa. Viikonloppuna Beverly Hills 90210- ja Siskoni on noita -näyttelijä jakoi kuvan, joka on otettu päivä kemoterapian jälkeen.

– Joskus ei pysty edes tanssimaan, syömään tai edes ajattelemaan seuraavaa päivää. Joskus tuntuu, ettei selviä, hän kuvailee hoidosta seuraavaa pahaa oloa.

Kuvassa näyttelijä makaa sairaalasängyssä huonovointisena.

– Se menee ohi. Joskus seuraavana päivänä, joskus kaksi, joskus kuusi päivää myöhemmin, hän muistuttaa ja kehottaa kaikkia syöpää sairastavia pysymään rohkeina, vahvoina ja positiivisina.

Tällä kertaa Shannen oli hoidon jälkeen niin huonossa kunnossa, ettei pystynyt kuin makaamaan sängyssä. Aiemmin lokakuussa hän jakoi Instagramissa videon, jolla hän kertoi liikkumisen helpottavan pahaa oloa.

– Olin väsynyt ja halusin vain maata sängyssä, mutta lähdin ja tunsin oloni paljon paremmaksi, hän kirjoitti tanssivideon yhteydessä.

Saara Aalto kertoo olleensa jopa hieman mustasukkainen Meri-kihlattunsa fanituksesta.

Saara Aallon kilpailusta Britannian X Factorissa on iloa myös laulajan kihlatulle Meri Sopaselle, joka pääsi viikonloppuna tapaamaan yhtä eniten ihailemaansa naista – ohjelman tuomaria Nicole Scherzingeriä.

Meri jakoi Nicolen kanssa ottamansa yhteiskuvan Instagramissa.

– Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen koko ajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle, Meri aloittaa kuvan yhteyteen kirjoittamansa tekstin.

– Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana, ja kaikki mun tyypit tietää, miten iso juttu tämä mulle on, Meri hehkuttaa.

”Tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut.”

Merin mukaan Nicolen tapaaminen kruunasi huikean sunnuntai-illan, jonka tuloslähetyksessä Saara pääsi suoraan jatkoon laulukilpailussa.

 

Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen kokoajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle. Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi 😉), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana ja kaikki mun tyypit tietää miten iso juttu tämä mulle on 🙈😅❤️ Kohtaaminen oli upea myös siksi, että Nicole muisti mut! (Saara kun on kertonut tästä hänelle 😁) Hän oli super mukava mulle, halasi ja antoi poskisuudelmat, nappas mun puhelimen ja siinä sit napattiin pari selfietä ja kiitin sitä erityisesti siitä että antaa tukea Saaralle😍 Tämä kruunas kyllä eilisen muuten HUIKEAN illan, kun meidän Saara meni kirkkaasti jatkoon!❤️ Kaikki on mahdollista. HUHU! Tämä viikonloppu jää ikuisesti mun mieleen. @saaraaalto 💖 @nicolescherzy 💖 #nicolescherzinger #nicolescherzy #dreamcometrue

Kuva, jonka Meri (@merisopanen) julkaisi

Saara puolestaan kirjoittaa Instagram-kuvansa yhteydessä, että yksi sunnuntain parhaista hetkistä oli, kun Meri-kihlattu tapasi ”elämänsä rakkauden”.

– Tavatessamme hänellä oli Nicolen kuva lukitusnäytöllään. (Niin paljon hän rakastaa naista, ja minä olin hieman mustasukkainen), Saara kirjoittaa ja kertoo, että nyt kihlatun näytölle on vaihtunut yhteiskuva kolmikosta.