Jari Sarasvuo toivoo, että voi jatkaa radio-ohjeelmaansa sitten, kun on toinut leikkauksista. Kuva: Jouni Harala
Jari Sarasvuo toivoo, että voi jatkaa radio-ohjeelmaansa sitten, kun on toinut leikkauksista. Kuva: Jouni Harala

Jari Sarasvuosta tuntuu haikealta lopettaa radio-ohjelma. – Olen saanut ohjelman myötä anteeksi suurelta yleisöltä. Tuntuu, että olen lakannut olemasta jossakin määrin se saastainen henkilö, pahuuden edustaja. Se on ollut minulle tosi tärkeää, hän kertoo. 

Yrittäjä Jari Sarasvuon, 51, radio-ohjelma Yle Puheella loppuu. Hänen viimeinen monologinsa kuultiin eilen maanantaina.

– Se johtuu terveyssyistä. Joudun turvautumaan tämmöiseen leikkaushoitoon. Toipuminen siitä sellaiseen kuntoon, mitä monologiesiintymismuoto edellyttäisi, kestänee 2019 alkupuolelle. Olen siis telakalla, remontissa, kaikenlaista tehdään, Sarasvuo kertoi viimeisessä lähetyksessään.

Sarasvuo ei halua tarkemmin kertoa leikkauksestaan, mutta sanoo, että se on välttämätön.

– Kyse on useita leikkauksia vaativasta, välttämättömästä asiasta. Se estää tämän tyyppisen esiintymistyön, jota olen Yle Puheella tehnyt. Siihen liittyy myös tiettyjä riskejä, Sarasvuo kertoo puhelimitse.

Moni ohjelman kuuntelija on harmitellut Twitterissä ja Facebookissa, että ohjelma loppuu.

– Maanantai muuttui aina inspiroivaksi näiden ansiosta. Mitä nyt? eräs kuuntelija on twiitannut.

– Ilman kynää ja paperia näitä ei ole voinut kyllä kuunnella kertaakaan! Kiitos mainio ajattelija, Jari Sarasvuo, eräs toinen kuuntelija on twiitannut.

Kaikille analyyttinen monologi ei kuitenkaan ole auennut.

– Sorry – oon yrittänyt kuunnella, mutta en löydä ytimiä polveilevasta puheesta. Onneksi moni löytää.

”Olen saanut anteeksi suurelta yleisöltä”

Sarasvuo kertoo, että hän on saanut radio-ohjelmansa aikana valtavan määrän palautetta. Hän teki kaiken kaikkiaan ohjelmaa 90 tuntia.

– Yleisösuhteesta tuli niin intiimi, että olo muistuttaa nyt sitä, että olisi menettänyt läheisen ihmisen. Yleisö kasvoi minuun kiinni, mutta niin kasvoin minäkin heihin. Tähän liittyy paljon luopumistraumaa.

Sarasvuo kertoo, että ohjelman ansiosta hän on saanut uusia ystäviä ja päässyt kurkistamaan maailmoihin, joihin ei muuten olisi päässyt. Kun ohjelma alkoi keväällä 2013, lähes jokainen palaute alkoi Sarasvuon mukaan sanoilla: ”Olen vihannut sinua. Olen aina ollut kanssasi eri mieltä. Mutta nyt – nyt haluan kiittää sinua.”

– Aluksi ne viestit ärsytti ja loukkasi. Mietin, että enhän minä ole muuttunut ihmisenä, ehkä sinä (kuuntelija) olet muuttunut. Tämä media on ollut minulle edullinen.

”Tuntuu, että olen lakannut olemasta jossakin määrin se saastainen henkilö, pahuuden edustaja.”

– Olen saanut ystäviä yhteisöistä, jotka ovat pitäneet minua vihollisenaan. Esimerkkinä anarkisti Suvi Auvinen. Olen saanut ohjelman myötä anteeksi myös suurelta yleisöltä. Tuntuu, että olen lakannut olemasta jossakin määrin se saastainen henkilö, pahuuden edustaja. Se on ollut minulle tosi tärkeää. 

”Toivon voivani palata.”

Sarasvuo kertoi jo eilisessä lähetyksessään, että toivoo itse, että saisi jatkaa radio-ohjelmaansa Yle Puheella parin vuoden päästä, jos vain on sellaisessa kunnossa.

– Minulla on ollut poikkeuksellisen hedelmällinen esimiessuhde Yle Puheen kanavajohtaja Jonna Fermin kanssa. Edellisen kerran vastaava suhde on ollut Juha Tynkkysen kanssa, kun teimme Hyviä, pahoja ja rumia. Jos Jonna tai joku hänen kaltaisensa johtaa kanavaa vuonna 2019, toivon voivani palata.

Anna Perhon uutuuskirjassa Antisäätäjä (Otava) pohditaan erilaisia kiireen ja stressin ongelmia sekä sitä, miten oman elämän tahdista saisi tehtyä vähän rauhallisemman.

Kännykkä piippaa jatkuvasti uusista viesteistä, tietokoneen näytölle ponnahtelee sähköposteja, puhelimet soivat ympärillä – monen olo on työpaikalla levoton, ja syystä! Keskittyminen vaikeutuu ja mieli käy ylikierroksilla, kun ympärillä tapahtuu jatkuvasti jotain, jolle pitäisi antaa huomiota.

Onko maailma tullut hulluksi, vai ehkä ongelma on loppujen lopuksi vähän meissä itsessämme?

Anna Perho uusi teos Antisäätäjä käsittelee muun muassa kiireen ja sähläämisen lieveilmiöitä. Moni porskuttaa sata lasissa, mutta kaipaa silti (tai siitä johtuen) rauhallisempaa fiilistä. Perhon mukaan se on myös mahdollista saavuttaa – ihan itse.

Lue myös: Tunnistatko itsesi? Perfektionisteja on kahta lajia – terapeutti antaa vinkit hölläämiseen

Yksi teoksen aiheista on reaktiivisen ajattelun, eli jatkuvasti kaikkeen ympärillä olevaan reagoimisen ongelma.

– Tutkimusten mukaan tarkistamme puhelimeen tulleet viestit keskimäärin joka kuudes tai seitsemäs minuutti. Keskimäärin tarkoittaa, että moni tsekkaa viestejä vielä tiuhemmin. Ei siis ihme, että mieli on kuin maailmanpyörä ilman nopeusrajoitinta, Perho kuvailee kirjassaan.

”Tarkistamme puhelimeen tulleet viestit keskimäärin joka kuudes tai seitsemäs minuutti.”

Reaktiivinen ajattelu ”vie meitä kuin pässiä narussa” ja voi johtaa Perhon mukaan niin kutsuttuun SVAMP-oireyhtymään.

– SVAMP on akronyymi, johon tiivistyy viisi reaktiivisen käyttäytymisen avaintoimintoa. Ruotsin kielessä sana svamp tarkoittaa sientä, mikä on hyvä vertauskuva tälle käyttäytymiselle. Jos kasvustoa ei aktiivisesti torju, se lahottaa kantajansa puhki.

Ehkä sinäkin kärsit SVAMP-oireyhtymästä? Näistä oireista sen voi tunnistaa:

  • Stressi. Olo on usein ärsyyntynyt, väsynyt ja ahdistunut. Nukkumisestakaan ei tule oikein mitään, ja ilonaiheet tuntuvat olevan harvassa.
  • Vaeltava mieli. Ajatukset säntäilevät päättömästi sinne tänne ja keskittyminen on vaikeaa. Keskittyminen myös herpaantuu jokaisesta piippauksesta, kutsusta ja kehotuksesta.
  • Aina online. Puhelimen sulkeminen tuntuu mahdottomuudelta, ja keho tuntuu käyvän ylimääräisillä kierroksilla. Rentoutuminen on vaikeaa, mutta havahdut myös usein siihen, että olet ollut pitkään aivan muissa ulottuvuuksissa.
  • Multitaskaus. Kaikkea pitää tehdä samaan aikaan, eikä sen takia mikään oikein tahdo valmistua. Ärsyttää, kun kaikki on aina kesken. Lounas tulee syötyä tietokoneen äärellä, etkä pysty esimerkiksi keskustelemaan ilman, että vilkuilisit välillä kännykkää.
  • Paineet. Tuntuu siltä, että on koko ajan kohtuuttomien paineiden alla. Jatkuva kiire ja suorittaminen ovat olennainen osa myös vapaa-aikaa.

Kuulostaako tutulta? SVAMP-oireyhtymästä on Perhon mukaan onneksi mahdollista päästä eroon.

Rauhoittuminen on huomattavasti tuottavampaa kuin raivokas, päämäärätön touhuaminen.

Hän toteaa teoksessaan yksiselitteisesti, että totaalinen pysähtyminen ja rauhoittuminen on huomattavasti tuottavampaa kuin raivokas, päämäärätön touhuaminen.

Perho listaa neljä neuvoa, jotka auttavat pääsemään yli SVAMP-oireyhtymästä:

  1. Opettele käyttämään sähköpostia järkevämmin.
  2. Lopeta multitaskaaminen. Useamman asian yhtäaikainen mukatekeminen verottaa työtehoasi 40 prosentilla, lisää stressioireita ja ärtymystä sekä hajottaa keskittymisen. Aivosi eivät kykene keskittymään kahteen asiaan kerralla, piste.
  3. Suunnittele päiväsi etukäteen ja tauota työpäiviä mindfulness- tai muun rauhoittumishetken avulla.
  4. Keskity lopputulokseen, älä näennäiseen helppouteen. Jos voit hoitaa asian x yhdellä puhelinsoitolla, tee se 40 sähköpostin lähettämisen sijaan.

Lue lisää Anna Perhon uutuuskirjasta Antisäätäjä (Otava), joka ilmestyi 11. elokuuta.

Sami Minkkinen kertoo uudessa blogikirjoituksessaan, miten hänen uusi suhteensa sai alkunsa.

Havaintoja parisuhteesta -blogia kirjoittava Sami Minkkinen kertoo kahdessa uusimmassa tekstissään tuoreesta parisuhteestaan ja siitä, miten kaikki sai alkunsa.

Viime toukokuussa avioerostaan kirjoittanut Minkkinen sai myrskyn aikaan kerrottuaan jättäneensä vaimonsa rakastuttuaan toiseen. Ex-parin toinen yhteinen lapsi oli tuolloin alle kaksi kuukautta vanha, mikä synnytti paljon keskustelua ja kritiikkiäkin blogin lukijoiden keskuudessa.

Minkkinen kertookin muutama päivä sitten julkaistussa tekstissään, että moni on yhä ihmetellyt nopeaa muutosta.

– Muutama lukijani on ääneen pohtinut, että miten voi olla mahdollista, että olen jättänyt kaiken vanhan taakseni vain sen vuoksi, että olen jäänyt jumiin häneen silmiinsä. Pienenä vihjeenä voisin mainita, että ne silmät nähtyänne tekin jättäisitte. Ne on nimittäin silmät, joihin aivan varmasti jää kiinni niin miehet kuin naisetkin.

Minkkinen listaa myös muita syitä kipinän syttymiselle.

”Silloin en vielä nähnyt hänen täydellistä pyllyään.”

– Eihän ne silmät tietenkään ihan ainoa syy ollut. Ensimmäisen kerran tavatessamme toki uppouduin niihin täysin, koska ne olivat kauneimmat silmät, mitkä olin koskaan elämässäni nähnyt. Silloin en vielä nähnyt hänen täydellistä pyllyään, joka oli piilotettu pitkän paidan alle. Se on ollut se toinen syy. 

– Lopullinen niitti tähän kaikkeen oli, kun sain lahjan, joka oli paketoitu jalkapalloseura Liverpoolin lahjapaperiin. Sen jälkeen oli hyvin vaikea kieltäytyä yhtään mistään.

Uudemmassa blogikirjoituksessaan Minkkinen tavanneensa seurustelukumppaninsa ensimmäistä kertaa bussimatkalla. Minkkinen istuutui vastakkain vielä tuntemattoman naisen kanssa ja oli nopeasti myyty.

– Elämä on täynnä kohtaamisia. Toiset ovat merkityksellisempiä kuin toiset. Haluan kertoa yhdestä kohtaamisesta. En tiennyt sellaista voivan edes olla olemassa. Olen kuullut puhuttavan, että ihmisen katseesta voi nähdä hänen menneisyytensä. Edessäni olivat silmät, joista näki kauemmas kuin heti uskalsin edes katsoa. Tiedättehän sellaisen katseen, jonka nähtyään haluaa vain pitää lähellä.

 

Minä rakastan sinua. Suoraan kameraan. Sanokaa se hänelle, jota rakastatte. #havaintojaparisuhteesta #kesä #rakkauspuhe

Henkilön Sami Minkkinen (@havaintojaparisuhteesta) jakama julkaisu

– Se hetki oli merkitsevä. Hetki, joka johti rakastumiseen. Kahden särkyneen ihmisen katseet, jotka kohtasivat jossakin siellä, missä suuret rakkaustarinat alkavat. Istuimme pöydän eri puolilla, mutta silti katseittemme takana pidimme toisistamme jo tiukasti kiinni, Minkkinen kirjoittaa.

Minkkinen on kertonut blogissaan myös esimerkiksi siitä, kuinka vaikeaa etäsuhteessa eläminen on ollut uuden kumppanin kanssa.

Blogin kirjoittamisen lisäksi Minkkinen tullaan näkemään uuden Kielletty rakkaus -sarjan tuotantokauden juontajana. Uudet jaksot alkavat ensi syyskuussa.

Tyttäreni 5v

Sami Minkkinen rakastui bussissa tuntemattoman naisen silmiin: ”Silloin en ollut vielä nähnyt hänen täydellistä pyllyään”

Minkkinen on kaikessa kuvottavuudessaan kuvottavin miehenkuvatus mitä maa päällään kantaa. Jos itse olisin 2kk vanhan vauvan isä niin pääprioriteettini olisi nyt ja vuosia eteenpäin lapseni, ei toisen naisen perse tai silmät. Oksettava pelle kertakaikkiaan.
Lue kommentti