Vain elämää -suosio teki JVG:stä koko kansan bändin. Kaksikko esiintyy Hartwall-areenassa toukokuisessa jättikonsertissa.

Räppärit Jare ja VilleGalle ovat toisilleen kuin perheenjäseniä. Huomiossa paistattelee enimmäkseen Ville, mutta hän tekee sen koko joukkueen puolesta.

– Taas mä joudun keräilemään sun kamoja, Jare Brand naureskelee ja ojentaa Ville Gallelle vessan lavuaarin päältä löytämänsä jykevän hopeasormuksen.

Ele kuvaa hyvin räppiduo JVG:n työnjakoa. Ville on kaksikon hulivili, jolle ei anneta firman luottokorttia, jotta omat ja muiden rahat eivät mene innostuksessa sekaisin. Jare taas on tiimin järjen ääni, joka poimii talteen Villeltä keikkapaikalle unohtuneen kännykän, aurinkolasit tai tietokoneen. Kun Ville innostuu rahastosta, josta on luvattu ”ainakin 120 000 euroa voittoa”, Jare neuvoo Villeä ”ottamaan iisii”.

28-vuotiaiden miesten erilaisuus on silminnähtävää. Ville hytkyy sohvalla, kauhoo suuhunsa kerralla kourallisen pähkinöitä ja innostuu muruset suussaan kertomaan hassuja tarinoita. Niissä kampaajarouva leikkaa Villelle ”rälläkällä revityn näköisen takatukan” ja kaksikko lyö Abu Dhabissa Kimi Räikkösen puolesta vetoa, voittaa 12 000 euroa ja päätyy esiintymään Räikkösen yksityisjatkoille. Jare taas ohjaa keskustelun takaisin alkuperäiseen aiheeseen ja näprää nuuskapurkkiaan kuin saisi siitä apua harkittuihin vastauksiinsa.

"Jare diggaa mun energiasta, ja mä diggaan Jaren älystä."

Jare on heistä kahdesta hyväkäytöksinen, kunnollinen isoveli, Ville seuruetta hauskuuttava ylivilkas pikkuveli. Ville tosin sattuu olemaan Jarea neljä päivää vanhempi.

Erilaisuus on kaksikon mielestä vahvuus.

– Jare diggaa mun energiasta, ja mä diggaan Jaren älystä. Ilman Jarea en olisi ikinä saanut levy-yhtiötä pystyyn. Jare tuntee säännöt ja osaa laskea, paljonko on sata plus sata, Ville selittää.

Ville ja Jare ovat tutustuneet urheilupiireissä, ja heidän bändiinsä pätevät joukkueurheilun säännöt. He eivät ole sooloilevia artisteja vaan osa joukkuetta, jossa jokainen hoitaa oman hommansa.

Maali joukkueelle

VilleGalle ostaa naistenvaatteita. Tyttöystävä maksoi VilleGallen laskut. VilleGalle fanittaa salaa Antti Tuiskua.

Viime syksyn JVG esiintyi otsikoissa puolikkaana. Vain elämää -ohjelman ansiosta VilleGallesta kuoriutui tyyppi, josta aloitetaan nettikeskusteluita otsikolla ”VilleGalle on ihana”.

Tänä keväänä Jare ja Ville ovat huomion keskipisteenä yhdessä, kun he esiintyvät Hartwall-areenassa Paluu tulevaisuuteen -konsertissa toukokuussa.

"Musta oli selvää, että Ville olisi Vain elämää -ohjelmassa parempi kuin minä."

Jare vakuuttaa, ettei hän kadehdi Villen saamaa huomiota.

– Musta oli selvää, että Ville olisi Vain elämää -ohjelmassa parempi kuin minä. Siellä pitää papattaa, luoda meininkiä ja heittää pientä nälvintää. Tiedostin, että en pystyisi antamaan itsestäni niin paljon kuin Ville. Ville on valmis heittäytymään ja saa meistä sosiaalisempana jengin messiin, Jare sanoo.

– Se, että mua pyydettiin, voi johtua myös mun nimestä, Ville ehtii vähättelemään.

– En tiedä, ketä ne olisivat pyytäneet, jos me oltaisiin aloitettu nimellä Jare Brand ja Ville Galle.

Edellisen kerran Ville oli esillä ilman Jarea vuoden 2012 Tanssii tähtien kanssa -kisassa. Vain elämää -ohjelmaan bändi päätti ehdottaa, että myös Jare vierailisi siinä. Duo räppäsi yhdessä Anssi Kelan biisin Puistossa.

– Mulle oli tärkeää, että pääsimme kokemaan tämän yhdessä. Me ollaan bändi, ja tämä on JVG-hommaa, Ville sanoo.

Kaksikko päätti ohjelmaan osallistumisesta heille tyypilliseen tyyliin. Ville hihkui heti ”joojoojoo!”, kun taas Jare alkoi kysellä, onko bändillä tarpeeksi biisejä ja kokemusta. Lopulta he päättivät ottaa Villen johdolla riskin.

– Maali on maali joukkueelle, ja on ihan sama, kuka sen jengistä tekee, Jare sanoo.

Bäkkärille eivät mimmit tule

Se joukkue oli olemassa jo vuosia ennen JVG:tä. Ville ja Jare ovat kasvaneet pukukopeissa ja kentillä, sillä Ville pelasi nuorena jääkiekkoa, Jare taas jalkapalloa ja amerikkalaista jalkapalloa.

Jare ja Ville tapasivat ensimmäistä kertaa jo yläasteikäisinä. Jare oli Helsingin Marjaniemessä kotibileissä, kun oven taakse ilmestyi kaksi poikaa: Jaren jalkapallojoukkueessa pelannut poika ja tämän kaveri Ville. Bileiden järjestäjä ei suostunut päästämään tuntemattomia poikia sisään, ja temperamenttinen Ville hermostui.

– Jotain sanaharkkaa ja huutelua siihen liittyi, Jare muistelee.

Vähitellen teini-ikäiset Ville ja Jare ajautuivat samaan urheilijoiden muodostamaan kaveriporukkaan.

Yhteiset Playstation-illat, jalkapalloturnaukset ja mökkireissut jatkuivat, vaikka Ville lähti yläasteen jälkeen ammattikouluun ja Jare lukion kautta Teknilliseen korkeakouluun.

Ville pyöri nuorena myös räppipiireissä ja teki biisejä räppäri Junon kanssa. JVG sai alkunsa vuonna 2009 räppi- ja urheilumaailman kohtaamisesta, kun Ville ja Jare päättivät kuvata kaveriporukalleen yllätykseksi huumoriräppivideon. Koutsi soittaa -videolla valkoiseen turkikseen pukeutunut lipevä valmentaja Jare järjestelee Villelle epämääräisiä pelidiilejä. Viidenkymmenen euron kameralla kuvattu video alkoi levitä kavereiden Facebook-sivuilla ja kiekkofoorumeilla.

– En tiedä, miten Galis päätti alkaa tehdä biisejä mun kanssa. Meitsi ei ollut ikinä räpännyt. Ehkä se kelasi, että mun kanssa se voi olla kahdesta se parempi, Jare sanoo.

Vitsistä alkanut touhu levisi parissa vuodessa koko Suomen tietoisuuteen. Vuonna 2011 ilmestyi Häissä-hitti, ja Suomi voitti jääkiekon maailmanmestaruuden. Bilebiisi sopi juhlien soundtrackiksi, ja yhtäkkiä räppärit esiintyivät Kauppatorilla kymmenilletuhansille ihmisille.

Ensimmäisen videon kohdeyleisö, joukkuekaverit, ovat edelleen tärkeä osa JVG:tä. He esiintyvät musiikkivideoilla ja kannustavat keikoilla.

– Kun me kerrottiin Warnerilla, paljonko me maksetaan meidän kavereille keikkapalkkaa, he totesivat, että sehän on tuplasti muusikon palkka, Ville kertoo.

Siksi Jare ja Ville eivät käytä toisistaan sanaa ”paras kaveri”, vaikka he viettävätkin yhdessä enemmän aikaa kuin keskivertopariskunta. Tiiviistä porukasta on mahdotonta nimetä yhtä tärkeintä tyyppiä.

– Ollaan mietitty, kenet sitä nimeäisi bestmaniksi. Varmaan sen, joka ehtisi paikalle, Jare sanoo.

"Nyt peleistä ja keikoista pitää ilmoittaa niin, että jengi ehtii laittaa rouvalle loma-anomuksen."

Villellä on teoria siitä, miksi sama porukka on pysynyt lähes kolmikymppisiksi asti yhdessä.

– Koska jengi ei ole ruvennut seurustelemaan, Ville sanoo.

Tänä vuonna hääkutsuja on tosin alkanut tulla.

– Nyt peleistä ja keikoista pitää ilmoittaa sen verran ajoissa, että jengi ehtii laittaa rouvalle loma-anomuksen, Jare sanoo.

Jaren ja Villen piireissä kaveriporukat ovat nimenomaan miesporukoita, joihin ei naisia tuoda.

– Bäkkärille eivät mimmit tule. Se on meidän työpaikka. Jos mimmi on jossain Stockmannilla duunissa, et säkään mene sen viereen nuohoamaan, että milloin tuut himaan, Jare sanoo.

Jarella on tyttöystävä, Villellä ei, ja Villestä se on hyvä työnjako.

–Toisen pitää olla vapaa menemään kissanristiäisiin. Pitäähän bändin olla esillä. Mä voin juosta tuolla ympäri ämpäri, ja Koutsi saa mennä himaan.

Vielä vuosi sitten Jare ja Ville väittivät haastattelussa, ettei naiselle pidä ”antaa liikaa siimaa”. Ääni on alkanut muuttua.

– Ollaan Jaren kanssa 28 ja käyty parit parisuhteet. Ollaan alettu tajuta, että daameille vain pitää antaa siimaa. Jos me ollaan oltu puolitoista viikkoa poissa, Jare haluaa olla tyttöystävänsä kanssa.

"Oon mä joskus tilittänyt joitain juttuja, mutta eivät jätkät jaksa kuunnella."

Vaikka keikkamuusikko ymmärtää toisen naishuolia, liika avautuminen ei kuulu tyyliin.

– Saatetaan sanoa, että rouva muuten muutti himasta, ja toinen sanoo, että ok. Hommia tulee ja menee, ja turha niitä on jäädä murehtimaan. Oon mä joskus Jarelle tilittänyt joitain juttuja, mutta mä myös tiedän, että eivät jätkät jaksa kuunnella. Ärsyttää, jos joku on liian rikki jostain parisuhteesta, Ville sanoo.

– Et sä tule sanomaan, että ”tapasin eilen hyvän daamin”. Ei ennen keikkaa voi sanoa, että ”ah, kun mä oon ihan rakastunut, mitähän tästä tulee”, Jare jatkaa.

Yhdessä yötä päivää

Jare ja Ville istuvat vuoden aikana keikka-autossa 50 000 kilometriä, siis 140 edestakaisen Helsinki–Tampere-matkan verran. Työnjako on selvä: DJ ajaa, VilleGalle valitsee vieressä biisejä ja Jare torkkuu takapenkillä. Autossa hoidetaan oman levy-yhtiön bisneskuvioita tai suunnitellaan musiikkivideoita. Välissä jaetaan huolet.

– Kun sä istut siinä viidettä tuntia, tulee puhuttua, vaikka ei ensin huvittaisikaan. Keikkaremmi on meidän perhe, Jare sanoo.

Räppärit ovat toistensa perhe myös Helsingissä. Jare ja Ville näkevät toisiaan lähes joka päivä: tekevät töitä, käyvät lätkämatseissa, haastavat toisensa Playstationissa ja tietenkin urheilevat.

"Mitä me ei tehtäisi yhdessä? Samassa kämpässä ei sentään asuta."

Jare ja Ville ovat perustaneet oman treeniryhmän. He hikoilevat kahdesti viikossa Helsinki Core Trainersilla muun muassa Mikko Leppilammen, Karri Koiran ja Reino Nordinin kanssa. Ville kiroaa nytkin jumissa olevia reisiään. Lisäksi JVG on kuvannut tv-ohjelmaa, jossa he testaavat eri urheilulajeja tuulitunnelista motocrossiin.

– Mitä me ei tehtäisi yhdessä? Samassa kämpässä ei sentään asuta. Alkuvaiheessa tuli kyllä melkein asuttua Villen sohvalla, Jare naureskelee.

Toisinaan ulkopuoliset ihmettelevät, miten Jare ja Ville jaksavat koko ajan toisiaan. Eikö toisen naama ala kyllästyttää?

– Joskus on muutaman tunnin ajomatkoja, joilla ei hirveästi puhuta, mutta sekin on vain sitä, ettei jaksa, Jare sanoo.

– Niin, kun mä olen soittanut kaksi tuntia autossa musaa liian kovaa. Pitkän rundin jälkeen yrittää olla silleen, et hei, soitellaan parin päivän päästä, Ville sanoo.

Eroa kestää sunnuntaista ehkä tiistaihin.

Eikä eroa ole luvassa, vaikka JVG joskus lopettaisikin. Jare ja Ville haaveilevat pyörittävänsä levy-yhtiötään loppuelämänsä.

– Pystyn luottamaan Jareen kaikessa. Jos olen tippumassa katolta, Jare nostaa mut bäkkiin, Ville kuvailee.

– Kun meitä on kaksi, voimme tukea toisiamme eikä meidän tarvitse olla koskaan yksin, Jare lisää.

JVG
  • Ville-Petteri Galle on syntynyt Helsingissä 4.10.1987, Jare Brand neljä päivää myöhemmin.
  • JVG julkaisi ensimmäisen levynsä Mustaa kultaa vuonna 2011 nimellä Jare & VilleGalle.
  • Ville on opiskellut ilmastointiasentajaksi. Jare on opiskellut kiinteistötaloutta Aalto-yliopistossa.
  • JVG:ltä ilmestyi syksyllä neljäs albumi 247365.
  • Bändi esiintyy Hartwall-areenassa Paluu tulevaisuuteen -konsertissa 28.5.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.

– Tarvitsemme elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain, Syysprinssi-elokuvan tähti Laura Birn sanoo.

Näyttelijä Laura Birn, 35, on ärsyyntynyt elokuvateollisuuden naisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä. Miesnäyttelijät ovat valkokankaalla oikealta iältään helposti parikymmentä vuotta vanhempia kuin naiset, jotka esittävät heidän vaimojaan.

– Naisille on tarjolla vähemmän rooleja, ja niidenkin roolien tarjoama kuvasto on yksinkertaisempaa kuin miesten. Tällä hetkellä tuntuu, ettei elokuvissa ole edes olemassa vanhaa naista. Se on todella huolestuttavaa, Laura pohtii.

Laura ei ole itse vielä törmännyt ikäsyrjintään. Häntä vanhemmat, neli-viisikymppiset naiskollegat ovat kuitenkin varoittaneet, että vanhempana rooleja ei vain ole.

– Minusta se tuntuu käsittämättömältä. Ihminenhän muuttuu iän ja elämänkokemuksen myötä koko ajan kiinnostavammaksi.

Naiset normiksi

Aiheen nosti esille Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori, näyttelijä Elina Knihtilä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Laura iloitseekin, että Elina uskalsi puhua.

–Todella moni naisnäyttelijä huokaisi helpotuksesta, kun Elina sanoi asiat suoraan. Ihailen Elinaa, sillä hän on paitsi rohkea, intohimoinen ja hauska, myös tunneälykäs.

”Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia.”

Laura haluaa osaltaan jatkaa tuota keskustelua. Hänestä on ongelmallista, että mies on lähes aina tarinan sankari ja nainen esitetään vain suhteessa mieheen.

– Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia. Se, millaista ihmiskuvaa elokuvateollisuus tarjoaa, näyttäytyy yhteiskunnassamme normina. Ei ole oikein, että vain miesten tarinat pääsevät tuotantoon, ja naisten rooli on olla miesten peili. Tarvitsemme myös elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain.

Tällainen projekti on Lauran tuorein elokuva Syysprinssi. Anja Snellmanin menestyskirjaan perustuvassa elokuvassa Laura näyttelee Inkaa, joka on hänen mukaansa kokonainen ja monipuolinen hahmo.

– On mahtavaa, ettei Inka uhraa omaa tietään rakkauden edessä, vaan uskaltaa lentää.

Katse rahoittajiin

Jotta asiat elokuvateollisuudessa voivat muuttua, alalle tarvitaan Lauran mielestä lisää naistekijöitä ja heidän projekteihinsa lisää rahaa.

”Olen varma, että myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva.”

– Elokuva-alan rahoittajat ja heidän päätöksensä ovat olennaisessa asemassa. Kun elokuvissa näkyy enemmän monipuolista naiskuvaa, siitä tulee uusi normi. Olen varma, että naiskatsojien lisäksi myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva, Laura huomauttaa.

– Uskon, että meillä naisilla on valta vaikuttaa asioihin ja edistää muutosta. Sitä tapahtuu koko ajan enemmän, eikä feminististä puhetta voi enää hiljentää.

Siksi Laura ei olekaan huolissaan omasta työllisyystilanteestaan ja tulevaisuudestaan alalla.

– Uskon, että kun olen yli nelikymppinen, vinouma naisroolien kohdalla on ehtinyt jo korjaantua.

Lue Lauran koko haastattelu Me Naisten numerosta 43/2016.