Mad Men ja X-Men -näyttelijä January Jones ei ole paljastanut syksyllä syntyvän lapsensa isää.

January Jones, 33, on kylmä kuin jääkuningatar ennen kuin kuiva huumori sulattaa hänet. Tämä kesä on Januarylle kuumaa aikaa. Hän näkyy paitsi tv-sarjassa Mad Men, myös kahdessa elokuvassa: X-Men: First Class ja Unknown.

– Olen viime aikoina esittänyt kylmäkiskoisia ja pelottavia hahmoja tai supersankaria. Huomaan, että tuntemattomat suhtautuvat minuun varauksella, vaikka olen oikeasti lämmin ja onnellinen tyyppi ja tykkään nauraa, näyttelijä kertoo Beverly Hillsissä.

January on pukeutunut Jean Paul Gaultierin mustavalkoiseen mekkoon. Menestyksen myötä tästä naisesta on tullut tyyli-ikoni.

– Muoti on minulle yksi taiteen muoto ja tapa ilmaista itseäni sekä tunteitani. Otan ennemmin riskejä kuin kuljen kultaista keskitietä. Tosin yöasuni on tylsä: t-paita ja sortsit.

Poikaystävä vei piireihin

January on saanut nimensä Jacqueline Susannin romanttisen kirjan Once Is Not Enough (Unelma onnesta) hahmon mukaan.

Etelä-Dakotassa varttunut January pyöri nuorena hevareiden kanssa mutta kuunteli kotona kavereilta salassa Tears for Fearsia ja Michael Jacksonia.

– Vanhemmat rohkaisivat minua käyttämään mielikuvitusta. Haaveilin astronautin tai meribiologin ammatista. Halusin tehdä jotain erilaista ja hauskaa ja samalla matkustaa. Näytteleminen ei tosin käynyt mielessäni, en silloin edes tiennyt, että elokuvia tehdään Hollywoodissa.

Koulunkäyntiin January keksi avuksi mainion porkkanan: valmistumisjuhlan jälkeen hän muuttaisi New Yorkiin.

– Lähdin lapsuudenkodista 18-vuotiaana. Sitä ennen olin ollut vain kerran lentokoneessa.

Nätti tyttö tienasi elantoaan aluksi mallina.

– Asuin toisen mallin kanssa kimppakämpässä Empire State Buildingin kupeessa. Se oli mahtavaa. Korttelin säteellä oli enemmän ihmisiä kuin koko synnyinpaikkakunnallani. Tunsin itseni pieneksi, mutta olin samalla innoissani.

January pääsi piireihin poikaystä­vänsä Julian Steinbergin kautta. Tämä oli rikkaan rahoittajaperheen vesa.

– Julianin äiti otti minut siipiensä suojaan. Laura opetti minulle etiketit, italiaa, ruuanlaiton ja muotimaailman salat sekä vei minut ensimmäiselle ulkomaanmatkalleni Roomaan. Opin paljon, mutta raha itsessään ei tehnyt minuun vaikutusta vaan ihmiset.

Terapia vaihtui päiväkirjaan

Januaryn mallinura lopahti parissa vuodessa.

– En ollut tarpeeksi pitkä, eikä mallimaailma ollut intohimoni. New Yorkissa minun olisi tietysti pitänyt suuntautua teatteriin, mutta sekään ei houkutellut, sillä liveyleisön edessä esiintyminen pelottaa minua. Muutinkin leffa- ja tv-roolien perässä Los Angelesiin.

January ehti näytellä enkelten kaupungissa kahdeksan vuotta, ennen kuin sai osan palkitusta Mad Men -sarjasta.

– Olen käynyt läpi ylä- ja alamäkiä. Mannekiinivuodet kovettivat nahkani, joten kritiikki ja arvostelu eivät ole lannistaneet minua. Vaikka ohjelma olisikin suosittu, leijailuun ei ole mahdollisuutta. Televisiotyöskentely on arvaamatonta, sillä en ikinä tiedä, milloin kuvataan viimeistä jaksoa. Onneksi työporukka on hauska ja minulla on hyvä tukiverkosto. Se kuuntelee tarpeen tullen mutta myös pitää jalkani maan pinnalla.

Pari viime vuotta ovat kasvattaneet itseluottamusta.

– Mad Men on paras mahdollinen käytännön näyttelijäkoulu. Näyttelijät saavat käsikirjoituksen vain pari päivää ennen kuvauksia, joten roolin on oltava selkärangassa. Yllättäviin tilanteisiin on uskallettava heittäytyä. Se on antanut hyvän pohjan muihin töihin.

Elokuvat ovat vieneet Januaryn kaupungista toiseen.

– Turvauduin ensimmäistä kertaa terapiaan viime vuonna. Matkustin niin paljon, että halusin jotain pysyvyyttä elämääni. Sitten tajusin, että sen takia on turha maksaa 300:a taalaa tunnilta. Nykyään kirjoitankin päiväkirjaa.

Rakkaus lopahti

Matkalaukkuelämä on verottanut myös rakkauselämää. Suhde Saturday Night Live -ohjelman Jason Sudeikisin, 35, kanssa kuivui kasaan alkuvuodesta.

– Kaukosuhde uuvutti meidät. Jommankumman olisi pitänyt tehdä uhrauksia, emmekä olleet kumpikaan valmiita niihin. Oli parempi, että olemme kavereita. Kollegan kanssa seurusteleminen on mahdollista, mutta se vaatii myönnytyksiä molemmilta. Tosin kukaan muu tuskin ymmärtää näyttelijän työn luonnetta kuin toinen näyttelijä. Kuvauksissa kuluu usein monta kuukautta ja siellä joutuu suutelemaan muita miehiä.

Keväällä kaunotar heitti uutispommin. Hän paljasti olevansa raskaana muttei ilmoittanut lapsen isän nimeä. January kertoi vain, että hänestä tulee sinkkuäiti.

– Minulla on läheiset välit perheeseeni. Äiti on esikuvani ja äitiys on minulle tärkeä asia. Minusta ei tule ikinä Mad Menin Bettyn kaltaista edesvastuutonta kasvattajaa. Enkä aio sopeutua onnettomaan liittoon.

January Jones

  • Syntyi Sioux Fallseilla 5.1.1978.
  • On liikunnanohjaajien lapsi.
  • Katsoi 15-vuotiaaksi asti Disney-elokuvia.
  • Seurustellut myös näyttelijä Ashton Kutcherin ja muusikko Josh Grobanin kanssa.
  • Nähty elokuvissa Anger Management, American Pie: The Wedding, Rakkautta vain.
  • Hyväntekeväisyyskohteena hait.
  • Harrastaa tennistä.

– Tarvitsemme elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain, Syysprinssi-elokuvan tähti Laura Birn sanoo.

Näyttelijä Laura Birn, 35, on ärsyyntynyt elokuvateollisuuden naisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä. Miesnäyttelijät ovat valkokankaalla oikealta iältään helposti parikymmentä vuotta vanhempia kuin naiset, jotka esittävät heidän vaimojaan.

– Naisille on tarjolla vähemmän rooleja, ja niidenkin roolien tarjoama kuvasto on yksinkertaisempaa kuin miesten. Tällä hetkellä tuntuu, ettei elokuvissa ole edes olemassa vanhaa naista. Se on todella huolestuttavaa, Laura pohtii.

Laura ei ole itse vielä törmännyt ikäsyrjintään. Häntä vanhemmat, neli-viisikymppiset naiskollegat ovat kuitenkin varoittaneet, että vanhempana rooleja ei vain ole.

– Minusta se tuntuu käsittämättömältä. Ihminenhän muuttuu iän ja elämänkokemuksen myötä koko ajan kiinnostavammaksi.

Naiset normiksi

Aiheen nosti esille Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori, näyttelijä Elina Knihtilä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Laura iloitseekin, että Elina uskalsi puhua.

–Todella moni naisnäyttelijä huokaisi helpotuksesta, kun Elina sanoi asiat suoraan. Ihailen Elinaa, sillä hän on paitsi rohkea, intohimoinen ja hauska, myös tunneälykäs.

”Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia.”

Laura haluaa osaltaan jatkaa tuota keskustelua. Hänestä on ongelmallista, että mies on lähes aina tarinan sankari ja nainen esitetään vain suhteessa mieheen.

– Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia. Se, millaista ihmiskuvaa elokuvateollisuus tarjoaa, näyttäytyy yhteiskunnassamme normina. Ei ole oikein, että vain miesten tarinat pääsevät tuotantoon, ja naisten rooli on olla miesten peili. Tarvitsemme myös elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain.

Tällainen projekti on Lauran tuorein elokuva Syysprinssi. Anja Snellmanin menestyskirjaan perustuvassa elokuvassa Laura näyttelee Inkaa, joka on hänen mukaansa kokonainen ja monipuolinen hahmo.

– On mahtavaa, ettei Inka uhraa omaa tietään rakkauden edessä, vaan uskaltaa lentää.

Katse rahoittajiin

Jotta asiat elokuvateollisuudessa voivat muuttua, alalle tarvitaan Lauran mielestä lisää naistekijöitä ja heidän projekteihinsa lisää rahaa.

”Olen varma, että myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva.”

– Elokuva-alan rahoittajat ja heidän päätöksensä ovat olennaisessa asemassa. Kun elokuvissa näkyy enemmän monipuolista naiskuvaa, siitä tulee uusi normi. Olen varma, että naiskatsojien lisäksi myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva, Laura huomauttaa.

– Uskon, että meillä naisilla on valta vaikuttaa asioihin ja edistää muutosta. Sitä tapahtuu koko ajan enemmän, eikä feminististä puhetta voi enää hiljentää.

Siksi Laura ei olekaan huolissaan omasta työllisyystilanteestaan ja tulevaisuudestaan alalla.

– Uskon, että kun olen yli nelikymppinen, vinouma naisroolien kohdalla on ehtinyt jo korjaantua.

Lue Lauran koko haastattelu Me Naisten numerosta 43/2016.

Mari Perankosken kanssa avioituneen Jouni Hynysen mielestä seksi kuuluu olennaisesti rakkauteen. – Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta.

Muusikko Jouni Hynysen mielestä seksi on olennainen osa kumppanien välistä rakkautta. Hän meni viime syyskuussa naimisiin näyttelijä Mari Perankosken kanssa.

– Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta. Kyllähän sitä parin päivän välein pitää päästä bylsimään, muuten siitä aiheutuu kitkaa. Raakaa ajelua pitää olla vähintään parina päivänä viikossa, mielellään monta kertaa päivän aikana. Toki henkinen yhteys on tärkeää, mutta minulla on myös muna pystyssä, Jouni täräyttää.

Hän ihmettelee pariskuntia, jotka pystyvät olemaan vuosikaudet ilman intiimiä kanssakäymistä. Jounilta se ei luonnistuisi.

– Minun on vaikeaa kuvitella, miten jotkut pystyvät olemaan parisuhteessa pitkään ilman seksiä. Toki työkiireet voivat vaikuttaa, mutta sen pitäisi olla väliaikaista. Mitä kumppanuudesta ilman seksiä muka oikeasti tulee?

”On olemassa naisia, jotka käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen.”

Jouni on ehtinyt seurata sivusta myös muusikkopiireissä tapahtuvaa sutinaa, sillä hänen Kotiteollisuus-bändinsä on perustettu yli 20 vuotta sitten vuonna 1993.

– Helposti sanotaan, että ukothan panevat mitä vain, mutta on olemassa myös samanlaisia naisia. Heitä pyörii musiikkiympyröissäkin. He käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen, vaikka nämä haluaisivat löytää syvemmän yhteyden.

Mari toi uutta varmuutta

Jouni tunnustaa olevansa rakkaudessa romantikko mutta riidellessä realisti. Viime aikoina hän on viettänyt Marin kanssa enemmän aikaa pääkaupungissa töidensä takia. Kotiteollisuus on juuri julkaissut uuden levyn Vieraan vallan aurinko, ja Jouni on kirjoittanut ensimmäisen romaaninsa Kadonnutta tavaraa etsimässä.

Tuore vaimo toimi kirjoitusprosessissa apuna ja tsempparina. Suhde on tuonut Jounille uudenlaista varmuutta.

– Marin tavattuani kelasin, että tässä on minun tyyppini, nyt mennään. Vaihtoehtoja ei ollut, vaan se oli siinä. En voisi kuvitella ketään muuta naista, jonka kanssa voisin jutella yhtä paljon.

Lue lisää Jounin ajatuksia rakkaudesta Me Naisten numerosta 43/2016.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu, poliitikko Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on valmistunut hiljattain muotisuunnittelijaksi.

Hiustaiteilijana ja kansanedustaja Pekka Haaviston puolisona tunnettu Antonio Flores on viettänyt syksyä uudenlaisen työn parissa.

– Olen valmistunut nyt Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja sain onnekseni suunnitella yhden iltapuvun eräälle vieraalle tämän vuoden Linnan juhliin. Tämä on ensimmäinen virallinen iltapukuni, Flores iloitsi tiistaina muotisuunnittelija Lalli Savolaisen näytöksessä.

Flores on tehnyt tähän mennessä vain yhden hääpuvun ja yhden iltapuvun.

– Mutta nämä olivat tuttavilleni. Katsotaan mitä nyt tapahtuu!

Hän ei voi kertoa, kenelle Linnan juhlien puku tulee, eikä mitään edes materiaaleista.

– Puvun kantaja ei halua, että puhun asiasta, joten se on salaisuus.

Muotisuunnittelun lisäksi Flores on matkustellut tänä syksynä paljon.

– Lähden jälleen parin viikon päästä Bangkokiin ja sen jälkeen lennän Malagaan. Olen tuore kummisetä, sillä siskoni sai hiljattain poikavauvan. Meillä on ristiäiset joulukuun alussa ja samalla vietän joulua pitkästä aikaa äitini ja perheeni kanssa Espanjassa.

Omat vanhemmat ovat teinien mielestä aina vähän noloja. Jopa katu-uskottava presidentti Barack Obama.

Jokaisen teinin vanhempi sen tietää: sitä on aina vähän nolo omien lastensa mielestä. Kukapa ei olisi teininä jättänyt pientä hajurakoa, kun on kävellyt isänsä tai äitinsä kanssa kaupungilla. Tai huokaissut, kun on nähnyt vanhempiensa Facebook-päivityksen.

Edes presidentti Barack Obama, 55, ei ole voinut välttyä hetkiltä, joissa hän on tajunnut olevansa nolo isä. Useimmiten teinit ovat nykytekniikassa niin paljon aikaansa edellä kuin vanhempansa. Näin on myös Obaman perheessä.

Presidentti kertoi tällä viikolla Jimmy Kimmelin talk show'ssa hauskan esimerkin hetkestä, kun hän tajusi olevansa nolo. Obama oli kysynyt illallisella nuoremmalta tyttäreltään, 15-vuotiaalta Sashalta, mikä Snapchat oikein on ja mitä sillä voi tehdä. Sasha näytti isälleen. Tästä innostuneensa presidentti alkoi sitten luennoida illallispöydässä ääneen vaimolleen Michellelle sosiaalisen median merkityksestä.

Sasha huomasi tilaisuutensa ja kuvasi isänsä luennon.

– Sasha lähetti videon ystävilleen, että tässä mun isä nyt luennoi sosiaalisen median merkityksestä. Michellestä tämä oli tosi hauskaa, Obama kertoi Jimmy Kimmelille.

Vaikka presidentti onkin teinityttärensä mielestä nyt vähän nolo, ei mene kuin muutama vuosi, niin tilanne voi muuttua. Siitäkin presidentillä on omakohtaista kokemusta. Viime heinäkuussa Obama päätti laulaa vanhemman tyttärensä Malian 18-vuotissynttäreillä. Obama kertoi ennen esitystä, että on isän tehtävä nolata tyttärensä. Mutta toisin kävi. Malia ei hävennyt isänsä epävireistä laulua, vaan liikuttui tämän eleestä.