”Pihistän reissuillani lennoista, mutta panostan hotelleihin. Ei sen tarvitse olla viiden tähden hotelli, mutten jaksa asua missään räkälässäkään. Arvostan hyvää sänkyä ja toimivaa nettiyhteyttä”, Janna kertoo.

Laulaja Janna Hurmerinta, 32, pyrkii­ elämään matkoillaan kuin paikalliset. Siksi hän ei ole ikinä käynyt Vapauden­patsaalla, vaikka on lomaillut New Yorkissa kymmenen kertaa.

Jos olisimme nyt Roomassa, joku älähtäisi ­minulle tästä, laulaja Janna Hurmerinta, 32, hymyilee ja siemaisee cappuccinoaan.

Italiassa, yhdessä Jannan lempimaista, cappuccinoa ei juoda enää näin kello 12:n jälkeen. Iltapäivisin kupillisen erehtyvät tilaamaan vain turistit – paikalliset nauttivat vahvan maitokahvinsa aamuisin.

Janna oli Roomassa syksyllä ­äitinsä, laulaja Maarit Hurme­rinnan kanssa. Kaksikko kierteli neljä päivää pikkukatuja, ihasteli historiallisia rakennuksia, shoppaili ja viipyili kahviloissa.

– Äidin kanssa on kiva matkustella. Ei meille tule erimielisyyksiä, sillä meillä on hyvin samantyyliset intohimot: ruoka ja shoppailu.

Kun Janna oli pieni, Hurmerintojen perhe teki reissuja muun muassa Miamiin ja Marokkoon. Pitkillä ­lomillaan he suuntasivat usein mummin ja ukin talolle Espanjaan. Siellä Janna ui kaiket päivät, iltaisin mentiin isolla porukalla syömään.

Matkustaminen on aina ollut Jannan suuri intohimo.

– Haaveilen jatkuvasti reissuista  ja uusista paikoista. ­Ahdistun, jos en pääse tietyin ­väliajoin ulkomaille. Tässä ammatissa on helposti koko ajan duunimoodissa, mutta kun pääsen toiseen maahan, pystyn vähän aikaa relaamaan ja ajattelemaan muita asioita.

Spontaanisti yksin

Musiikki on vienyt Jannaa viime ­aikoina ympäri maailmaa. Hän on opiskellut Kööpenhaminassa laulaja-laulunopettajaksi, kuvannut Sä et ole hullu -musiikkivideonsa Irlannissa, ja helmikuussa Janna lähtee äänittämään uutta levyään Los Angelesiin. Lomareissuja hän tekee spontaanisti muutaman vuodessa ja valitsee matkakohteensa aina fiiliksen mukaan.

– En ole löhölomailija, sillä tylsistyn, jos minulla ei ole mitään ­tekemistä tai katseltavaa. Matkustan mieluummin paikkoihin, joissa on mielenkiintoinen kulttuuri, eikä minua haittaa reissata yksin. Silloin saan ajatella omia juttujani, tulla ja mennä miten haluan.

Ensimmäisen kerran Janna matkusti yksin 17-vuotiaana amerikkalais-suomalaisen tuttavaperheen luo New Yorkiin. Hän rakastui kaupunkiin heti ja vietti siellä lukio­ikäisenä kaikki kesä- ja joulu­lomansa. Sen jälkeen Janna on käynyt Nykissä melkein joka vuosi.

– Inspiroidun New Yorkissa ­ihmisten katutyyleistä ja saan monta tuntia vierähtämään vain kauppoja kierrellessäni.  En tee koskaan matkabudjettia, vaikka ehkä kannattaisi. Nykissä jos missä saa nimittäin tuhlattua älyttömän määrän rahaa. Olen ostanut sieltä paljon merkkivaatteita, sillä dollarin kurssin takia ne ovat halvempia kuin Suomessa. Viimeksi mukaani tarttui ihana Miu Miun laukku.

Julkkiksia ja bileitä

Matkustellessaan Janna koettaa päästä mukaan kaupungin imuun.

– Tapaan ystävieni ystäviä, kuljen metrolla ja välttelen turistipaikkoja. En ole koskaan New Yorkissa käynyt Vapaudenpatsaalla. Roomassakin kaikkein parasta pizzaa saattaa saada viidellä eurolla sivukujan ravintolasta – ei turistioppaiden suosittelemista viiden tähden paikoista.

Ulkomailla Janna on tutustunut ystäviensä ansiosta yllättäviin ­ihmisiin ja paikkoihin. Hän on päätynyt venäläis-amerikkalaisen perheen illanistujaisiin ja bilettänyt Wall Streetillä uraa luovien kanssa.

– Tuttavaperheeni isä työskenteli New Yorkissa levy-yhtiössä   
äänittäjänä, ja törmäsin kerran studiolla käydessäni muusikko Bruce Springsteeniin. Tuntui uskomattomalta nähdä sitä maailmaa.

Jannan suosikit

Vilkkain yöelämä
”New Yorkissa on tarjolla kaikkea mahdollista. Viimeksi arvoimme ystävän kanssa, menemmekö Alicia Keysin vai Stevie Wonderin keikalle.”

Ihanimmat vaatekaupat
”Milano on aivan omaa luokkaansa muodissa, ja löydän Italiasta aina todella istuvia farkkuja.”

Hienoimmat nähtävyydet
”Kun Roomassa kävelee, tuntuu kuin kävelisi museossa. Etenkin Pantheon-monumentti on vaikuttava näky.”

Komeimmat miehet
”Nykin katukuvassa näkee todella mielenkiintoisia ihmisiä. Ei vain komeita mallipoikia.”

Kaunein luonto
”Pohjois-Irlannin länsi­rannikko on huikean ­hieno. Siellä on niin vihreää.”

New Yorkin top 3 shoppailupaikat

1. Brooklyn ja uudet suunnittelijat

”Artistina on aina ihanaa löytää omannäköisiä, uniikkeja esiintymisvaatteita.”

2. West 25th Street Flea Market

”Olen löytänyt kirpparilta kivoja juttuja, mutta siellä kierteleminen vaatii aikaa.”
29–37 W 25th Street between Broadway and Sixth Avenue

3. Victoria’s Secret

”Siellä on todella iso valikoima kauniita alusvaatteita. Ostan myös saman merkin hajuvesiä ja vartalorasvoja.”
34th Street Herald Square, 1328 Broadway

– Tarvitsemme elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain, Syysprinssi-elokuvan tähti Laura Birn sanoo.

Näyttelijä Laura Birn, 35, on ärsyyntynyt elokuvateollisuuden naisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä. Miesnäyttelijät ovat valkokankaalla oikealta iältään helposti parikymmentä vuotta vanhempia kuin naiset, jotka esittävät heidän vaimojaan.

– Naisille on tarjolla vähemmän rooleja, ja niidenkin roolien tarjoama kuvasto on yksinkertaisempaa kuin miesten. Tällä hetkellä tuntuu, ettei elokuvissa ole edes olemassa vanhaa naista. Se on todella huolestuttavaa, Laura pohtii.

Laura ei ole itse vielä törmännyt ikäsyrjintään. Häntä vanhemmat, neli-viisikymppiset naiskollegat ovat kuitenkin varoittaneet, että vanhempana rooleja ei vain ole.

– Minusta se tuntuu käsittämättömältä. Ihminenhän muuttuu iän ja elämänkokemuksen myötä koko ajan kiinnostavammaksi.

Naiset normiksi

Aiheen nosti esille Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori, näyttelijä Elina Knihtilä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Laura iloitseekin, että Elina uskalsi puhua.

–Todella moni naisnäyttelijä huokaisi helpotuksesta, kun Elina sanoi asiat suoraan. Ihailen Elinaa, sillä hän on paitsi rohkea, intohimoinen ja hauska, myös tunneälykäs.

”Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia.”

Laura haluaa osaltaan jatkaa tuota keskustelua. Hänestä on ongelmallista, että mies on lähes aina tarinan sankari ja nainen esitetään vain suhteessa mieheen.

– Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia. Se, millaista ihmiskuvaa elokuvateollisuus tarjoaa, näyttäytyy yhteiskunnassamme normina. Ei ole oikein, että vain miesten tarinat pääsevät tuotantoon, ja naisten rooli on olla miesten peili. Tarvitsemme myös elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain.

Tällainen projekti on Lauran tuorein elokuva Syysprinssi. Anja Snellmanin menestyskirjaan perustuvassa elokuvassa Laura näyttelee Inkaa, joka on hänen mukaansa kokonainen ja monipuolinen hahmo.

– On mahtavaa, ettei Inka uhraa omaa tietään rakkauden edessä, vaan uskaltaa lentää.

Katse rahoittajiin

Jotta asiat elokuvateollisuudessa voivat muuttua, alalle tarvitaan Lauran mielestä lisää naistekijöitä ja heidän projekteihinsa lisää rahaa.

”Olen varma, että myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva.”

– Elokuva-alan rahoittajat ja heidän päätöksensä ovat olennaisessa asemassa. Kun elokuvissa näkyy enemmän monipuolista naiskuvaa, siitä tulee uusi normi. Olen varma, että naiskatsojien lisäksi myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva, Laura huomauttaa.

– Uskon, että meillä naisilla on valta vaikuttaa asioihin ja edistää muutosta. Sitä tapahtuu koko ajan enemmän, eikä feminististä puhetta voi enää hiljentää.

Siksi Laura ei olekaan huolissaan omasta työllisyystilanteestaan ja tulevaisuudestaan alalla.

– Uskon, että kun olen yli nelikymppinen, vinouma naisroolien kohdalla on ehtinyt jo korjaantua.

Lue Lauran koko haastattelu Me Naisten numerosta 43/2016.

Mari Perankosken kanssa avioituneen Jouni Hynysen mielestä seksi kuuluu olennaisesti rakkauteen. – Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta.

Muusikko Jouni Hynysen mielestä seksi on olennainen osa kumppanien välistä rakkautta. Hän meni viime syyskuussa naimisiin näyttelijä Mari Perankosken kanssa.

– Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta. Kyllähän sitä parin päivän välein pitää päästä bylsimään, muuten siitä aiheutuu kitkaa. Raakaa ajelua pitää olla vähintään parina päivänä viikossa, mielellään monta kertaa päivän aikana. Toki henkinen yhteys on tärkeää, mutta minulla on myös muna pystyssä, Jouni täräyttää.

Hän ihmettelee pariskuntia, jotka pystyvät olemaan vuosikaudet ilman intiimiä kanssakäymistä. Jounilta se ei luonnistuisi.

– Minun on vaikeaa kuvitella, miten jotkut pystyvät olemaan parisuhteessa pitkään ilman seksiä. Toki työkiireet voivat vaikuttaa, mutta sen pitäisi olla väliaikaista. Mitä kumppanuudesta ilman seksiä muka oikeasti tulee?

”On olemassa naisia, jotka käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen.”

Jouni on ehtinyt seurata sivusta myös muusikkopiireissä tapahtuvaa sutinaa, sillä hänen Kotiteollisuus-bändinsä on perustettu yli 20 vuotta sitten vuonna 1993.

– Helposti sanotaan, että ukothan panevat mitä vain, mutta on olemassa myös samanlaisia naisia. Heitä pyörii musiikkiympyröissäkin. He käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen, vaikka nämä haluaisivat löytää syvemmän yhteyden.

Mari toi uutta varmuutta

Jouni tunnustaa olevansa rakkaudessa romantikko mutta riidellessä realisti. Viime aikoina hän on viettänyt Marin kanssa enemmän aikaa pääkaupungissa töidensä takia. Kotiteollisuus on juuri julkaissut uuden levyn Vieraan vallan aurinko, ja Jouni on kirjoittanut ensimmäisen romaaninsa Kadonnutta tavaraa etsimässä.

Tuore vaimo toimi kirjoitusprosessissa apuna ja tsempparina. Suhde on tuonut Jounille uudenlaista varmuutta.

– Marin tavattuani kelasin, että tässä on minun tyyppini, nyt mennään. Vaihtoehtoja ei ollut, vaan se oli siinä. En voisi kuvitella ketään muuta naista, jonka kanssa voisin jutella yhtä paljon.

Lue lisää Jounin ajatuksia rakkaudesta Me Naisten numerosta 43/2016.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu, poliitikko Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on valmistunut hiljattain muotisuunnittelijaksi.

Hiustaiteilijana ja kansanedustaja Pekka Haaviston puolisona tunnettu Antonio Flores on viettänyt syksyä uudenlaisen työn parissa.

– Olen valmistunut nyt Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja sain onnekseni suunnitella yhden iltapuvun eräälle vieraalle tämän vuoden Linnan juhliin. Tämä on ensimmäinen virallinen iltapukuni, Flores iloitsi tiistaina muotisuunnittelija Lalli Savolaisen näytöksessä.

Flores on tehnyt tähän mennessä vain yhden hääpuvun ja yhden iltapuvun.

– Mutta nämä olivat tuttavilleni. Katsotaan mitä nyt tapahtuu!

Hän ei voi kertoa, kenelle Linnan juhlien puku tulee, eikä mitään edes materiaaleista.

– Puvun kantaja ei halua, että puhun asiasta, joten se on salaisuus.

Muotisuunnittelun lisäksi Flores on matkustellut tänä syksynä paljon.

– Lähden jälleen parin viikon päästä Bangkokiin ja sen jälkeen lennän Malagaan. Olen tuore kummisetä, sillä siskoni sai hiljattain poikavauvan. Meillä on ristiäiset joulukuun alussa ja samalla vietän joulua pitkästä aikaa äitini ja perheeni kanssa Espanjassa.

Omat vanhemmat ovat teinien mielestä aina vähän noloja. Jopa katu-uskottava presidentti Barack Obama.

Jokaisen teinin vanhempi sen tietää: sitä on aina vähän nolo omien lastensa mielestä. Kukapa ei olisi teininä jättänyt pientä hajurakoa, kun on kävellyt isänsä tai äitinsä kanssa kaupungilla. Tai huokaissut, kun on nähnyt vanhempiensa Facebook-päivityksen.

Edes presidentti Barack Obama, 55, ei ole voinut välttyä hetkiltä, joissa hän on tajunnut olevansa nolo isä. Useimmiten teinit ovat nykytekniikassa niin paljon aikaansa edellä kuin vanhempansa. Näin on myös Obaman perheessä.

Presidentti kertoi tällä viikolla Jimmy Kimmelin talk show'ssa hauskan esimerkin hetkestä, kun hän tajusi olevansa nolo. Obama oli kysynyt illallisella nuoremmalta tyttäreltään, 15-vuotiaalta Sashalta, mikä Snapchat oikein on ja mitä sillä voi tehdä. Sasha näytti isälleen. Tästä innostuneensa presidentti alkoi sitten luennoida illallispöydässä ääneen vaimolleen Michellelle sosiaalisen median merkityksestä.

Sasha huomasi tilaisuutensa ja kuvasi isänsä luennon.

– Sasha lähetti videon ystävilleen, että tässä mun isä nyt luennoi sosiaalisen median merkityksestä. Michellestä tämä oli tosi hauskaa, Obama kertoi Jimmy Kimmelille.

Vaikka presidentti onkin teinityttärensä mielestä nyt vähän nolo, ei mene kuin muutama vuosi, niin tilanne voi muuttua. Siitäkin presidentillä on omakohtaista kokemusta. Viime heinäkuussa Obama päätti laulaa vanhemman tyttärensä Malian 18-vuotissynttäreillä. Obama kertoi ennen esitystä, että on isän tehtävä nolata tyttärensä. Mutta toisin kävi. Malia ei hävennyt isänsä epävireistä laulua, vaan liikuttui tämän eleestä.