Isän kuoleman jälkeen Janina Fry ja pikkuveli Benjamin ovat tukeneet toisiaan ja käyneet läpi lapsuuttaan, jonka vaikein asia oli isän alkoholismi. – Isä piti sisällään, kuinka paljon hän meitä rakasti.

Pikkupoika lapioi hiekkalaatikolla ämpäri kädessään. Sellainen mielikuva Janina Frylla, 42, on edelleen pikkuveljestään Benjamin Frostellista, 34.

– Lapio on muuttunut kauhaksi ja ämpäri kattilaksi, muuten kuvio on sama, Benjamin sanoo ja saa Janinan nauramaan.

Nyt pikkuveljestä on tullut pienen tyttövauvan isä ja menestynyt kokki, mutta isosiskon suojeleva rooli ei noin vain karise pois. Kun Benjamin osallistui Vuoden kokki -kilpailuun, Janina jännitti katsomossa ja mietti ”tuolla se söpö pikkuinen tekee tarkkaa työtä”. Ja kun Benjaminin avovaimo synnytti pariskunnan esikoista viime huhtikuussa, viestittelivät sisarukset vielä kolme minuuttia ennen tytön syntymää.

– Ninna on ollut ihan älyttömän hyvänä tukena, Benjamin sanoo.

Sisarukset ovat tukeneet toisiaan myös surussa, jonka isän kuolema viime syksynä jätti. Samalla he ovat purkaneet muistojaan lapsuudesta.

Joutsenparin riidat

Janina ja Benjamin varttuivat Porvoossa keskimmäisen veljensä Jonatanin eli Janinaa kolme vuotta nuoremman Jonnen kanssa. Perheen äiti työskenteli käräjäsihteerinä, isä freelancertoimittajana.

Pienenä Janina katsoi Benjaminin perään, ja pyjamabileisiin pikkuveli pääsi ”sätkynukeksi”.

– Ne bileet olivat siistejä! Olin vuorotellen kaikkien hartioilla, Benjamin muistelee.

Pikkuveli myös nakitettiin mukaan muotinäytöksiin, joissa Janina esitteli porvoolaisten muotiliikkeiden vaatteita.

– Vanessa Kurrin veli Justus ja Benjamin olivat aisapari, joka haluttiin lavalle viihdyttämään yleisöä, Janina kertoo huvittuneena.

– Tanssittiin lavalla hirveän rumasti, Benjamin jatkaa.

Janinan mallintyöt johtivat siihen, että vuonna 1993 hän osallistui Miss Suomi -kisoihin, voitti Suomen Neito -tittelin ja tuli kuudenneksi Miss Maailma -kisoissa. Benjamin oli tuolloin 11-vuotias.

– En ole ikinä ymmärtänyt hypeä, joka Janinan ympärillä on ollut. Ninna on ollut meille aina vain Ninna.

Samaan aikaan kun Janina alkoi menestyä, hänen vanhempiensa liitto päättyi eroon. Yhtenä ongelmana oli alkoholi.

Janina oli muuttanut pois kotoa 18-vuotiaana, mutta Benjamin muistaa hyvin äidin ja isän riitelyn.

– He olivat joutsenpari, joka yritti viimeiseen asti. Nyt voin sanoa, että eron olisi pitänyt tapahtua aikaisemmin. Elämä on liian lyhyt.

Janina arvelee, että isä ahdistui lama-ajan epävarmuudesta. Benjamin puhuu isänsä demoneista, joista tämä ei päässyt eroon. Isä joi, läheiset vähättelivät. Juomista kaunisteltiin, koska siihen liittyi vahva häpeän tunne.

– Alkoholiongelman vähättely on pahinta. En tiedä, ymmärsikö isä kunnolla, että hänen juomisessaan oli jotakin väärää, Janina sanoo.

Isän alkoholismi on Janinalle edelleen vaikea asia.

– Juodessaan isä muuttui poissaolevaksi. Hän ei ollut henkisesti läsnä.

Benjaminia isän juominen ärsytti, säälitti ja suututti.

– Työnsin asian sivuun ja ajattelin, että tässä sitä taas mennään.

Janinalla oli isän kanssa välillä voimakasta sanaharkkaa. Kun Janina oli jo aikuinen, hän passitti isän hakemaan ammattiapua.

– En jäänyt uhrina seuraamaan hänen käytöstä, vaan yritin puuttua tilanteeseen.

Janina osallistui myös itse keskusteluihin. Helpotus oli kuitenkin vain hetkellistä.

– Vanhaa koiraa on vaikeaa opettaa istumaan.

 

 

Tärkeät isovanhemmat

Janinan missisuosiota isä ei koskaan kommentoinut tyttärelleen.

– Lehdissä oli juttuja seksikkyydestäni, joten olihan se isälle varmaan ”voi ei, tuokaa minulle viskiä, kiitos!”, Janina pohtii.

Ajatukset jäivät arvoituksiksi, sillä isä ei juuri kertonut tunteistaan, vaikka tarinoita hän oli kova kertomaan. Janina arvelee, että tunteiden piilottaminen oli yksi syy siihen, että isä joi.

– Isä joi iloon ja suruun.

Lapsina sisarukset elivät kuitenkin perusturvallista elämää. Isä kannusti Janinaa harjoittelemaan toimittajan töitä ja kirjoittamaan Murkkunurkka-nuorisopalstaa paikallislehteen. Hän otti tyttären mukaan pyöräilemään ja neuvoi, että liika meikki vanhentaa ihoa. Jonnea isä puski eteenpäin jääkiekossa.

Benjamin oppi isältään myös amerikkalaisen jalkapallon. Janina oli mukana Butchers-joukkueen cheerleaderina.

– Isä tuli katsomaan pelejäni, kun pelasin A-junioreissa. Se oli ainoita hetkiä, kun tunsin, että isä on mukana minun jutussani, Benjamin kertoo.

Läheisiä aikuisia olivat isovanhemmat. Janina ja Benjamin viettivät paljon aikaa isän vanhemmilla eli famulla ja fafalla Helsingin Kruununhaassa. Iso koti Kristianinkadulla oli paikka, jonne serkutkin kokoontuivat.

Isoäiti vei lapset usein Pukevaan shoppailemaan. Hän rakasti lahjojen antamista ja osasi tehdä siitä erityistä. Auktoriteetin lapset oppivat isoisältä.

– Ukki opetti, että hommat hoidetaan, kunnolla, Benjamin sanoo.

Ihana äiti

Isä jäi sisaruksille etäiseksi, mutta Janina ja Benjamin ovat aina voineet turvautua äitiinsä.

– On ollut hienoa, että äiti on aina pystynyt pitämään laivan oikealla reitillä, Janina sanoo.

Isäänsä sisarukset kuvailevat boheemiksi, vapaaksi sieluksi. Janina ja Benjamin ovat samaa mieltä siitä, että vain alkoholisti itse voi tehdä päätöksen lopettaa.

– Vaikka ihmiset ympärillä yrittävät auttaa, päätöksen pitää lähteä itsestä, Janina sanoo.

– Isä ei päätöstä tehnyt, ja se koitui pikkuhiljaa hänen tuhokseen. Olisin toivonut isän tajuavan, että hän on vastuussa itsestään, Benjamin jatkaa.

Oma tausta on tehnyt sisaruksista tarkkoja. Alkoholi ei kuulu heidän arkipäiväänsä.

– Olen nähnyt, kuinka salakavalasti riippuvuus hiipii päälle, Janina sanoo.

Syöpä voitti

Viime syyskuussa sateisena päivänä Janina matkusti Suomenlinnasta lautalla Helsingin Kauppatorille. Hän istui ulkona, vaikka sade pilasikin meikin ja kampauksen. Työkeikka oli jo hoidettu. Janina mietti, ajaisiko vielä sairaalaan katsomaan isäänsä. Hän kuitenkin päätti jatkaa kotiin, jotta ehtisi nähdä lapsensa ennen nukkumaanmenoa.

Aamuyöllä Janina heräsi puhelinsoittoon. Keuhkosyöpä oli voittanut, isä nukkunut pois.

– Kuvittelin, että olisimme olleet isän luona, kun hän lähtee, Janina kertoo ja kyyneleet nousevat hänen silmiinsä.

Viimeisinä viikkoina Janina vietti tuntikausia sairaalassa. Hän vuorotteli isän vierellä veljensä Jonnen, tätinsä sekä isän avovaimon kanssa.

Sairastuminen toi isän lähemmäs lapsiaan. Hän halusi viettää aikaa varsinkin Janinan lasten kanssa. Vielä viime kesänä isä, Jonne ja Benjamin kävivät purjehtimassa.

– Se oli hänen viimeinen toiveensa, Benjamin sanoo.

Janina oli tuolloin Yhdysvalloissa miehensä Mark Fryn vanhemmilla. Hän ei ollut uskoa silmiään, kun Benjamin lähetti hänelle kuvan purjehdusreissulta.

– Niin rankka kuin sairaus olikin, se toi isän lähemmäksi meitä. Hän puki tunteitaan enemmän sanoiksi kuin koskaan, Janina kertoo.

Kahden viimeisen vuoden aikana Janina kävi isänsä kanssa asioita läpi.

– Isä joutui kasvotusten sen kanssa, että tämä elämä voi loppua. Moni sanoo, että vasta sairauden myötä voi ymmärtää kaiken kauneuden.

Isä halusi varmistaa, ettei Janina kanna kaunaa mistään. Sairasvuoteellaan hän totesi: kyllä te lapset olette olleet minulle kaikkein rakkaimmat.

–Minulle ei ole jäänyt valtavaa ahdistusta. En ole vihannut isää, olen vain ollut vihainen tilanteelle. Juomisesta huolimatta haluan ajatella isästä hyvää. Meillä oli paljon hyviä hetkiä.

Isän viimeisen vuoden aikana syöpä levisi aivoihin. Se teki keskustelusta vaikeaa.

– Hän oli siinä ja sanoi pari sanaa, mutta ei olisi ollut enää mitään saumaa avata menneisyyden tapahtumia.

Janinan mielestä asioille saatiin kuitenkin piste. Benjamin olisi halunnut olla läheisempi isänsä kanssa.

– Olisi pitänyt oppia tuntemaan isä paremmin, mutta sen olisi pitänyt tapahtua jo aikaisemmin.

 

 

Vastuuta ja vapautta

Lapsuudessaan Janina ja Benjamin näkevät paljon hyviä asioita, joita he haluavat siirtää omille lapsilleen.

– Rakastavampaa äitiä kuin äitini saa hakea. Hän on ollut jopa vähän ylisuojelevainen. On tärkeää, että kodissa on aina joku, johon voi luottaa. Tätä tunnetta haluan antaa omille lapsilleni.

– Meidän kasvatuksessamme on ollut hyvää se, että olemme joutuneet luottamaan itseemme ja ottamaan vastuuta.

Itseluottamusta Benjaminkin haluaa siirtää omille lapsilleen. Ammatti kokkina on opettanut myös kurinalaisuutta ja soveltamista.

– On oltava johdonmukainen siinä, mikä on oikein ja mikä väärin. Sellaista oppia en ole itse saanut.

Vanhemmuus ja isän kuolema 66-vuotiaana on saanut Janinan ajattelemaan terveyden merkitystä. Hän haluaa pysyä lastensa elämässä mahdollisimman pitkään. Isän syövästä ja alkoholismista Janina on oppinut sen, kuinka tärkeää tunteiden käsittely on.

– Tunteiden sulkeminen on isoimpia mörköjä meissä jokaisessa. Jos ne patoaa eikä niistä kerro, se tekee sairaaksi.

Janina puhuu tunteistaan avoimesti.

– Olen käynyt kokemukseni läpi ystävieni kanssa. Olen saanut asioihin perspektiiviä ja oppinut sen, ettei mikään tässä maailmassa ole mustavalkoista.

Herkkyys perintönä

Yhteisinä hetkinään Janina ja Benjamin haalivat keittiön täyteen ruokaa ja kokkaavat kaikessa rauhassa. Janina kutsuu näitä hetkiä terapiasessioiksi.

– Benjamin ottaa keittiön haltuun, ja me muut mukamas duunaamme jotain!

Keittiössä sisarukset viettivät senkin illan, kun isä oli nukkunut pois. Benjamin valmisti pizzojen ruispohjat, päälle aseteltiin parsa- ja lehtikaalia. Janinan luo kokoontuivat molemmat veljet, äiti, Benjaminin avopuoliso ja Janinan lapset. Janinan koti on nyt perheen keskuspaikka, nykypäivän Kristianinkatu.

Isän kuoleman jälkeen Janina on käynyt läpi tämän vanhoja tavaroita.

– Olen löytänyt kuvakollaaseja, joita hän on meistä lapsista tehnyt. Isä piti sisällään, kuinka paljon hän meitä rakasti. Hän oli varmasti myös hyvin herkkä, Janina sanoo.

Se herkkyys elää Benjaminin mukaan molemmissa sisaruksissa.

– Meistä kolmesta sisaruksesta minä olen eniten isän kaltainen. Hänen avopuolisonsa on sanonut, että ajattelen kuin isä ja olen samalla tavalla yhteiskuntakriittinen. Olemme Janinan kanssa perheemme herkimmät.

 

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

 

Janina Fry

Vaatesuunnittelija, malli.

Syntynyt 12.11.1973 Porvoossa.

Asuu Espoossa aviomiehensä Mark Fryn ja lastensa Sophian, 9, ja Brandonin, 5, kanssa.

Oma Janina F -vaatemallisto.

Opiskelee iltapukujen suunnittelua Helsinki Design Schoolissa.

 

Benjamin Frostell

Ravintolamestari Krog Robassa Helsingissä.

Syntynyt 27.7.1981 Porvoossa.

Asuu Porvossa avovaimon, 6-viikkoisen tyttären ja kahden kultaisennoutajan kanssa.

Tuli seitsemänneksi Vuoden kokki -kilpailussa.

Itseoppinut kokki, saa inspiraationsa annoksiin metsästä.

Lauantain livelähtetykseen valmistautuva laulaja juhli halloween-bileissä Lontoossa.

Tästä eivät kauhukostyymit enää synkkene eikä Saara Aallon ihonväri kalpene.

Britannian X Factor -kilpailijat viettivät halloween-bileitä, joissa suomalaislaulaja juhli kalman kalpeana kauhukuningattarena.

 

Kuva, jonka Saara Aalto (@saaraaalto) julkaisi

Huomiota herättävin yksityiskohta Saaran halloween-tyylissä oli hänen kaulalleen maalattu iso punainen verijälki.

Saara Aalto julkaisi Instagram-tilillään kuvan omasta kauhulookistaan, jonka oli taikonut ammattimaskeeraja Fai Archer.

Lookin peruselementit olivat: vaalea iho, tumma silmämeikki ja syvän punaisiksi maalatut huulet sekä pääkalloseppele ja musta huntu.

 

Kuva, jonka Fai Archer (@faiarcher) julkaisi

Fai Archer julkaisi myös kuvia Saaran halloween-maskista Instagram-tilillään.

Suomalaislaulaja ja hänen kilpakumppaninsa osallistuivat torstai-iltana Lontoossa Kiss FM -radiokanavan bileisiin. Saara Aalto paljasti ennen juhlia odotetun biisivalinnan, jonka hän esittää seuraavassa livelähetyksessä lauantaina.

Lue lisää: Saara esittää seuraavassa X Factor -jaksossa Lady Gagan Bad Romance -kappaleen

Tee itse!

Saaran halloween-maskin voit tehdä helposti itsekin kotona. Jos sinulla ei ole tekoverta etkä ehdi sellaista ostamaan pilailukaupasta, voi veren taiteilla kestävällä punaisella huulipunalla. Päälle kannattaa suihkuttaa meikinkiinnitysainetta.  

Kasvojen meikki onnistuu yksinkertaisimmillaan valkoisella ihonpohjustuksella, mustalla kajaalilla ja tummalla punalla.

Katso video! Miten levittää tumma huulipuna siististi? Katso ohjeet kohta kohdalta

Saara julkaisi myös Facebook-videon illan juhlista Sada Vidoon kanssa.

Siskonpeti-tähden perhearki on palapeliä.

Näyttelijä Sanna Stellan nauttii arjestaan puolivuotiaan Fria-tytön kanssa. Keväällä syntynyt pienokainen on Sannalle ja hänen äänisuunnittelijapuolisolleen Micke Nyströmille kolmas. Pariskunnan kotona kirmaavat ennestään 7-vuotias Rasmus ja 4- vuotias Vilda.

– Fria on aivan ihana tapaus, vaikka nukkuukin juuri nyt todella huonosti. Hänelle taitaa tulla hampaita, Sanna naurahti Nenäpäivä-hyväntekeväisyyskampanjan pressitilaisuudessa Kiseleffin talossa Helsingissä.

Perheonnea varjostaa se, että pari viikkoa ennen Frian syntymää Sannan perheen kotoa löytyi hometta. Lopputulos oli, että koko asunto meni remonttiin ja perhe muutti evakkoon.

– Talostamme löytyi mittava homevaurio, mutta se saadaan korjattua. Säikähdin kunnolla, mutta onneksi kukaan perheestämme ei ehtinyt sairastua vakavasti, Sanna kertoo.

”Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi.”

Mihinkään oikeustoimiin perhe ei jupakan takia meinaa ryhtyä. Sanna vitsaili, että hänestä saisi nyt hyvän homekoiran.

– Haistan heti kaupan kassalla, kenen vaatteissa haisee home, ja tekee mieli mennä huomauttamaan, että onkohan kotonasikin hometta, hän nauroi.

Korjaustöiden varjolla perhe sai hyvän tekosyyn remontoida samalla vähän kaikkea muutakin, eli remppaprojekti niin sanotusti laajeni. 

– Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi. Se on sitten toinen juttu, että minkä vuoden jouluna.

Arjen palapeliä

Arki kolmen lapsen, kissan, koiran ja kahden freelancerin perheessä on melkoista palapeliä. Sanna on jo palannut töihin ja tekee sekä juontohommia että tv-töitä ja teatterinäytöksiä. 

– Juuri eilen kävimme mieheni ja äitini kanssa logistisen keskustelun siitä, kuka on missä milloinkin ja miten lasten viennit ja haut toteutetaan. Onneksi on hyvät tukiverkot.

Hässäkästä huolimatta Sannasta tuntuu, että hän elää elämänsä parasta aikaa.

– Aion ottaa kaiken irti tästä vauva-ajasta ja nauttia joka hetkestä, koska lisää lapsia en enää aio tehdä.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

  • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
  • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
  • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
  • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

  • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
  • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
  • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
  • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.