Vuonna 1988 Iranin Urmiassa syntynyt Helan muutti alle vuoden ikäisenä Lahteen.
Vuonna 1988 Iranin Urmiassa syntynyt Helan muutti alle vuoden ikäisenä Lahteen.

Isis on luvannut palkkion suomalaisen kurdilaulajan Helan Abdullan eli Helly Luvin tappamisesta. Hänelle tappouhkaukset ja vainoaminen ovat olleet arkipäivää jo pitkään. Samalla Helanista on tullut kuitenkin tähti. Juttu julkaistiin Me Naisissa syyskuussa 2014.

Vapaamuurari, Obaman lähettämä CIA-agentti, Israelin vakooja.

Kurdilaulaja Helan Abdullan, eli Helly Luvin, on väitetty olevan kaikkia näitä.

– Lähi-idässä en voi mennä minnekään yksin. Jos liikun yleisillä paikoilla, mukanani on aina henkivartijoita. Toinen vaihtoehto on pukeutua burkaan. Se päällä kukaan ei tunnista minua, Helan kertoo lahtelaisen satamaravintolan pöydässä.

Nyt hunnut ja kaavut on jätetty kotiin. Jalassa on korkeat korot, päällä pikkumusta ja ranteissa kasoittain kultaisia koruja. Turvamiehistä ei ole tietoakaan.

Jos Helan istuisi ravintolassa syntymäkaupungissaan Pohjois-Irakin Arbilissa, tilanne olisi toinen. Ilman turvamiehiä ja peittäviä vaatteita joku voisi yrittää tappaa hänet.

Se joku voisi olla äärimuslimi, jonka mielestä Helanin musiikki on syntiä. Tai se voisi olla yksi niistä, joiden mielestä hän on osa länsimaista salaliittoa. Tappaja voisi olla myös joku Helanin oman suvun miehistä.

– Jotkut heistä ovat sanoneet haluavansa kivittää minut itse.

Video, joka muutti kaiken

Vielä vuosi sitten Helan oli melko tuntematon nimi musiikkimaailmassa.

Kaikki muuttui, kun ensimmäinen single ja musiikkivideo Risk it all julkaistiin helmikuussa. Kappale on kerännyt YouTubessa jo yli kolme miljoonaa katselukertaa. Se pääsi myös vuoden 2014 jalkapallon MM-kisojen viralliselle albumille.

Erityisesti Lähi-idässä video kohahdutti, ja jo julkaisupäivänsä iltana se pääsi siellä uutisiin. Videolla Helan tanssii pitkin Arbilin katuja päällään vaatteet, joita näkee harvemmin kurdinaisella. Kimaltava juhlamekko vaihtuu välillä kurdien vapaustaistelijoiden, peshmerga-joukkojen, univormuun. Moni näki videon loukkauksena islamilaista maailmaa kohtaan.

– Tulen kulttuurista, jossa naiset eivät saa ilmaista itseään tällä tavalla. Videoni oli monelle järkytys, koska kukaan kurdi ei ole tehnyt näin rohkeaa videota aikaisemmin.

Pian Facebookiin alkoi ilmestyä ryhmiä,joissa suunniteltiin Helanin tappamista.Kaaos Lähi-idässä kasaantui, ja Helan näki parhaaksi piiloutua kahdeksi viikoksi hotellin suojiin.

– Olin niin ahdistunut ja masentunut, etten muista käyneeni edes suihkussa. Mietin koko ajan, mitä olen mennyt tekemään. Sanomani ymmärrettiin väärin.

Pari viikkoa pelättyään Helan päätti pistää touhulle lopun. Hän väsyi pakoiluun ja vääriin syytöksiin. Helan kutsuttiin Lähi-itään suoraan live-lähetykseen puhumaan itsestään ja musiikistaan. Hän kertoi, että on vain artisti, joka haluaa tehdä musiikkia.

– Selitin kappaleen kertovan unelmista ja siitä, että ihmisten pitäisi riskeerata kaikkensa niiden puolesta. Nyt ihmiset ovat hieman rauhoittuneet.

Helan tiimeineen on saanut Facebookin viharyhmistä suurimman osan poistettua, eikä uhkauksiakaan enää tule.

– Minun pitää kuitenkin olla edelleen varovainen.

Musiikkivideo ei aiheuttanut pelkästään vihareaktioita.

– 90 prosenttia ihmisistä on sanonut, että vau! Kerrankin kurdityttö uskaltaa tehdä jotain rohkeaa, Helan hymyilee.

Häivy, pakolainen!

Helan, jos joku, tietää, minkälaista on panna itsensä täysillä likoon unelmiensa vuoksi. Hän oppi tekemään niin jo lapsena.

Vuonna 1988 elettiin Saddam Husseinin hallinnon aikaa ja Kurdistanin aluetta riepotteli Iranin ja Irakin välinen sota. Helanin vanhemmat joutuivat näkemään kuolemaa ja hätää jatkuvasti ympärillään. Unelmana oli löytää paikka, jossa he voisivat kasvattaa tyttärensä turvassa. Väliaikainen turva löytyi viimein pakolaisleiristä Turkista.

Laululla oli jo tuolloin iso merkitysHelanin elämässä. Kun pientä Helania itketti, äiti alkoi laulaa korvaan hiljaisella äänellä. Se oli ainoa lohdutuskeino, jonka äiti tiesi.

– Melodia ja äidin laulu ovat jääneet syvälle minuun.

Pakolaisleiriltä matka jatkui Suomeen ja Lahteen. Helan oli silloin yhdeksän kuukauden ikäinen. Vanhemmat opettelivat nopeasti suomen kielen ja hakeutuivat töihin. Helanin äiti oli saapuessaan käyttänyt 18 vuotta huntua, mutta päätti miehensä kehotuksesta hylätä sen.

Helanin perhe oli ensimmäisiä Lahteen asettuvia pakolaisperheitä. Vastaanotto kaupungissa ei ollut lämmin, ja vanhemmille lähetettiin vihamielisiä kirjeitä. Heitä käskettiin häipymään maasta. Helanin oli vaikea saada kavereita.

– Jos koulussa mentiin parijonoon, olin opettajan pari. Kukaan ei halunnut olla kanssani.

Haukkumanimien repertuaari kävi nopeasti tutuksi: neekeri, muukalainen, mustalainen, koira.

Haukkujen ja väkivallan keskellä Helan sai voimaa musiikista. Kun hän esiintyi koulun ulkopuolella tapahtumissa, ihmisten viha muuttui suosionosoituksiksi.

– Ihmiset nauttivat, nauroivat ja taputtivat. Silloin tunsin, että he rakastavat minua.

Helan joutui uusimaan kolmannen luokan, siirtymään erikoisluokille ja vaihtamaan lopulta koulua, ennen kuin kiusaaminen loppui. Yläasteelle hänen piti kuitenkin palata kouluun, jossa kiusaaminen oli alkanut.

– Silloin päätin, että sama ei enää toistu. En halunnut enää olla uhri.

Helan suojautui esittämällä kovempaa kuin oli. Eniten se näkyi pukeutumisessa. Maanantaina hän saattoi olla rokkari, tiistaina hoppari. Vaikka koulussa opettajat kielsivät meikkaamasta, Helan suti luomensa täyteen mustaa kajaalia.

Amerikan kaipuu

Lahdessa koko perhettä piinasi jatkuva koti-ikävä Kurdistaniin. Joka toinen kesä perhe matkusti kotiseudulleen, jossa sukulaiset odottivat. Helan sai leikkiä vapaasti, mikä tuntui mahtavalta. Silloin Helaniin imeytyi hänen oman kulttuurinsa rytmi. Juhlissa soitettiin perinteisiä rumpuja, suurta tablaa ja pientä dafia. Niiden ääni on edelleen osa Helanin musiikkia, ja ne nähdään myös hänen uudella musiikkivideollaan.

Suurimman inspiraation Helanille tarjosivat kuitenkin amerikkalaiset poptähdet. Omasta kulttuurista roolimalleja oli vaikea löytää, koska niitä ei ollut. Sen takia Helan alkoi fanittaa Michael Jacksonia, Mariah Careyta ja Britney Spearsia. Amerikka loisti Helanin mielessä mahdollisuuksien maana.

– Olin ihan penska, kun sanoin äidille ensimmäisen kerran, että haluan lähteä jenkkeihin. Kaikki olivat siellä, minunkin oli pakko päästä.

Helanin äiti lupasi, että tytär sai lähteä matkaan 18-vuotiaana, jos keräisi rahat reissuun itse. Helan teki työtä käskettyä. Hän opetti tanssia ja tarjoili Lahden Sibeliustalossa, hampaat irvessä.

– Minä vihasin sitä työtä! Mietin monesti, miten joku voi elää tehden työtä, josta ei tule onnelliseksi. Olisin mieluummin köyhä kuin tekisin tarjoilijan töitä loppuelämäni.

Yllättävä viesti Myspacesta

Viimein Helanilla oli liput unelmien kaupunkiin, Los Angelesiin. Tuleva koti oli valokuvissa kaunis, poreammekin oli.

Paikan päällä odotti yllätys: asunto oli läävä. Hanasta tuli ruskeaa kuravettä, ja vuokraisäntä käytti häikäilemättä rahallisesti hyväkseen. Hän piti asuntoa myös omana huvittelupaikkanaan, jonne raahasi maksullisia naisia.
Helan yritti epätoivoisesti tavata tuottajia ja managereita päästäkseen urallaan eteenpäin. Hän käveli levy-yhtiöihin kourassaan videokameralla nauhoitettuja esiintymisnäytteitä. Pian Helan tajusi, ettei niin kuulunut toimia.

– Tapasin vain vääriä ihmisiä. Minut haluttiin tyttöystäväksi, ja minulle ehdoteltiin yhdenillanjuttuja.

Helan ahdistui. Kotoa katosi rahaa, eikä ruokaan ollut enää varaa. Helan laihtui kolmen kuukauden aikana melkein kahdeksan kiloa. Illalla hän itki huoneessaan, kun seinän takana vuokraisäntä piti hauskaa prostituoitujen kanssa.

– Kaksi viikkoa ennen Suomeen paluuta olin jo ihan lopussa. En ollut löytänyt mitään, minulla ei ollut ketään. Kaikki oli ihan päin helvettiä.

Yhtäkkiä kaikki muuttui. Helan oli ladannut musiikkiaan Myspaceen, jonne tuli yllättäen viesti tuottaja Los Da Mystrolta. Hän halusi keskustella.

– Katsoin viestiä, mutta annoin sen vain olla. Ajattelin, että tämäkin on huijari, joka haluaa minusta jotain ihan muuta.

Seuraavana päivänä tuottaja oli laittanut uuden viestin, jossa tivattiin yhteydenottoa huutomerkkien kera. Helan päätti soittaa miehelle. Puhelun edetessä Helan tajusi, kuinka tärkeä ihminen langan toisessa päässä oli. Mies pyysi Helania kertomaan hänelle elämäntarinansa ja laulamaan puhelimeen jotain pääsykokeena. Helan lauloi Whitney Houstonin kappaleen I have nothing.

– Hän ei ollut uskoa, että olin kokenut kaiken tämän. Hän sanoi antavansa minulle mahdollisuuden, koska ymmärsi, kuinka paljon halusin olla artisti ja kuinka paljon olin riskeerannut unelmani eteen.

Seuraavassa hetkessä Helan lennätettiin New Yorkiin. Siellä hänen elämänsä alkoi kokonaan alusta.

Irti identiteettikriisistä

Nyt, seitsemän vuotta myöhemmin, Helan on artisti, joka tunnetaan Yhdysvalloissa, Suomessa ja erityisesti Lähi-idässä. Hänellä on levytyssopimus amerikkalaisen G2 Music Group -tuotantoyhtiön kanssa.

Risk it All -singlen musiikkivideo lennätti Helanin oikopäätä maailman suurimpien mediatalojen huomion kohteeksi. Hänestä ovat olleet kiinnostuneita sellaiset mediajätit kuin BBC ja NBC.

Saavutukset eivät kuitenkaan ole jäämässä tähän. Helanilla on päärooli iranilaisohjaaja Bahman Ghobadin elokuvassa Mardan. Lisäksi häneltä on tämän vuoden aikana tulossa uusi musiikkivideo. Tällä kertaa kyseessä on kielletystä rakkaudesta kertova kappale.

– Tiedän, että sekin aiheuttaa kaaosta, mutta jollain tavalla ehkä haenkin sitä, Helan nauraa.

Kurditytöille musiikin tekeminen ei ole itsestäänselvyys. Kurdien kieli ja musiikki ovat olleet moneen otteeseen kiellettyjä alueen poliittisen epävakauden takia. Esimerkiksi Turkissa monia kurdikulttuurin tekijöitä on tapettu.

– Musiikkiurani on edelleen riski ja vaarallista leikkiä.

Yksi Helanin suurimmista toiveista on olla ensimmäinen kurdien maailmantähti.

– Minua häiritsi lapsuudessani se, että minulla oli vain amerikkalaisia roolihahmoja. Kärsin pitkään identiteettikriisistä, koska en pystynyt katsomaan ketään kanssani samanlaista ylöspäin.

Helan on saanut paljon palautetta nuorilta kurditytöiltä, jotka ovat kiitelleet häntä rohkeudesta. Videota on kutsuttu pieneksi vallankumoukseksi, joka on muuttanut kurdikulttuuria avoimempaan suuntaan.

– Kaikkien niiden tappouhkausten keskellä minut piti elossa se, että näin, miten ihmiset haluavat tukea musiikkiani. Menin videollani niin arkaan paikkaan, että siinä ei ollut vaihtoehtona kuin teloitus tai hyväksyminen. Onneksi sain jälkimmäisen.

Helan ei koskaan halua taipua muiden tahdon alla. Tappouhkauksia enemmän häntä pelottaa se, että hänen pitäisi tukkia suunsa.

– Lapsena minua ei hyväksytty sellaisena kuin olin. Nyt haluan puhua omaa asiaani kovaan ääneen.

 

Lihaa, kanaa vai kalaa? Voiko tämän vaikeampaa kysymystä esittää kasvissyöjälle – edes teoriassa?

Anssi Kela on ollut kasvissyöjänä noin 20 vuotta. Nyt hän kertoo Facebook-sivuillaan hankalasta kysymyksestä, johon joutui miettimään vastausta pitkään.

– Minulta kysyttiin hiljattain kysymys, joka päällisin puolin vaikutti helpolta, mutta johon vastaaminen oli lopulta yllättävän vaikean prosessin takana: jos minun pitäisi nyt syödä yksi annos liharuokaa, niin mitä lihaa söisin?

Vastaus löytyi perinpohjaisten kysymysten avulla. Kela kirjoittaa kysyneensä itseltään, missä tilanteissa hän on kokenut menettävänsä jotain vegetaristina ja milloin hänellä on tullut mieleen, että ei haluaisi olla kasvissyöjä?

– Olenko ollut pettynyt jossain hienossa ravintolassa, kun pöytäseurani lautasella on lojunut kallista lihaa, ja minulle on tarjoiltu jotain selvästi vähäisempää? Vai olenko tuntenut kateutta silloin, kun kaverini on mäystänyt mehevää hampurilaista, ja oman sämpyläni välissä on ollut kuiva juurespihvi, Kela sanoo miettineensä. 

”Jos pitäisi syödä yksi annos lihaa, niin tahtoisin paistaa nuotiolla makkaraa.”

– Tällaisen pohdinnan tuloksena lopullinen vastaus kirkastui minulle: jos pitäisi syödä yksi annos lihaa, niin tahtoisin paistaa nuotiolla makkaraa.

Facebook-postauksen alla fanit kysyvät jo, että millaiseen makkaraan Kela päätyisi, jos pitäisi syödä lihaa. Mutta Kela myöntää, ettei tunne makkaroita niin hyvin, että osaisi valita jonkun tietyn makkaran.

Perheen koira ja dokumentti saivat luopumaan lihasta

Nettisivuillaan Anssi Kela on kirjoittanut aiemmin, että hän suuntasi kasvislinjoille joko 1997 tai 1998. Sitä ennen hän oli kuitenkin ”intohimoinen lihansyöjä”.

– Kun tilasin Pizza Fantasian, niin neljä täytettäni olivat salami, kinkku, pekoni ja jauheliha. Minulla ei ollut kokemusta kasvisruoasta, arvelin sen olevan mautonta.

”Katsoessani koiraa silmiin aloin ihmetellä, että miksi toisia eläimiä syödään ja toisia taas paijataan.”

– Vegetarismi oli kuitenkin kiinnostanut jo jonkin aikaa. Olin salaa ajatellut, että joskus voisi ihan huvikseen kokeilla miltä tuntuisi olla syömättä lihaa. Kimmoke tähän suuntaan taisi syntyä siitä, kun perheeseen hankittiin koira: sen silmiin katsellessa aloin ihmetellä, että miksi toisia eläimiä syödään ja toisia taas paijataan.

Viimeisenä niittinä Kelan mukaan toimi dokumentti, jossa seurattiin lihan matkaa laitumella pihviksi. Se ei ollut kaunista katsottavaa, kirjoitti Kela vuonna 2009. Sen jälkeen hän alkoi kokeilla kasvissyöntiä ja koki sen sopivan elämäntyyliinsä.

Kerro oma vastauksesi, kasvissyöjä!

Mihin liharuokaan tarttuisit, jos pitäisi valita yksi?

Kerro vastauksesi ja osallistu keskusteluun alla olevassa kommentointikentässä. Kirjoita kommenttisi pinkkiä nappia painamalla.

Olet mitä syöt

Kasvissyöjä Anssi Kela vaikean valinnan edessä: Minkä liharuuan söisit, jos olisi pakko?

Aihealueeseen liittyen juuri noussut kohu suomalaisen lihantuottaja HKScanin eläintenkohtelusta on noussut skandaali --> http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201708222200343599_ul.shtml En tiedä miksi ihmiset tukevat raskaalla työllä hankituilla €:llaan tällaista? Jos ei olisi kysyntää, ei olisi myöskään tarjontaa ja eläimet sekä terveytesi säästyisivät. Jos ihmiset eivät olisi laiskoja tutkimaan julkaistuja tutkimuksia liittyen terveelliseen ravintoon liittyen joita maailman huippuyliopistot...
Lue kommentti
Eläimille elämisen arvoinen elämä

Kasvissyöjä Anssi Kela vaikean valinnan edessä: Minkä liharuuan söisit, jos olisi pakko?

”Katsoessani koiraa silmiin aloin ihmetellä, että miksi toisia eläimiä syödään ja toisia taas paijataan.” Hienoa Anssi että olet avannut silmäsi epäkohdalle, kuitenkin herää kysymys että jos motiivisi on eläinten hyvinvointi, niin minkä takia syöt maitotuotteita? Jos ihmiset avaisivat silmänsä,he ymmärtäisivät että lehmiä raiskataan ja heidän lapsensa otetaan heiltä pois, monet voisivat miettiä kumpi on pahempi? Kohtelemme jo ihmisinä toinen toisiamme yhä huonommin nykypäivänä, eläimiä vielä...
Lue kommentti

Koomikko aiheutti pienen somekohun jakamalla meemin Magic Johnsonin ja Samuel L. Jacksonin harmittomasta kuvasta. Ironia ei auennut kaikille.

”Sam ja minä chillasimme penkillä eilen Forte dei Marmissa, Italiassa. Fanit jonottivat ottaakseen kuvia kanssamme.”

Näin entinen huippukoripalloilija Earvin ”Magic” Johnson twiittasi, kun hän vieraili elokuun puolessa välissä Italian Toscanassa. Samalla hän julkaisi shoppailureissunsa päätteeksi kuvan, jossa hän istui rennosti puupenkillä näyttelijä Samuel L. Jacksonin kanssa. Prada- ja Louis Vuitton logot vilkkuivat miesten ostoskasseissa, ja molemmilla oli kuvassa leveähkö hymy.

Johnsonin julkaisema Twitter-kuva alkoi pian elämää omaa elämäänsä, koska italialaiset eivät tunnistaneet julkkiskaksikkoa, kertoo Independent-lehti.

Jotkut italialaiset nimittäin luulivat, että kyseessä on kaksi maahanmuuttajaa – joilla on äärettömän paljon rahaa shoppailuun. Ja kaiken kustantaa tietenkin Italian valtio.

Koomikko Luca Bottura käytti yhtä kuvaa meeminä ja jakoi sen Facebookissa. Hän kirjoitti kuvan yhteyteen muun muassa: ”Valtion varoja Forte dei Marmissa… he tekevät ostoksia Pradan liikkeessä päivittäisellä 35 eurollaan.”

Bottura myös pyysi seuraajiaan jakamaan kuvan, jos he ovat raivostuneita. Telegraphin mukaan Bottura väittää nettimeeminsä tarkoituksen olleen ironinen – mutta moni ymmärsi Botturan sanoman väärin ja lähti levittämään kuvaa ”shoppailevista maahanmuuttajista”.

Facebook-kommentoijat ilmaisivat Botturan kuvan yhteyteen muun muassa ”häpeää” ja ”inhoa”, jota he kokivat –  ja luulivat kuvassa olevan kaksi maahanmuuttajaa, jotka istuskelevat penkillä ökyostoksiensa kanssa.

Kuvaa on jaettu tuhansia kertoja, Bottura kertoi myöhemmin Facebookissa ja analysoi samalla kuvan aiheuttamia reaktioita:

– 40 prosenttia ihmisistä ymmärsi provosointini, 30 prosenttia oli raivoissaan ja 20 prosenttia oli sitä mieltä, että se oli rasistinen meemi ja että en tunnistanut Samuel Jacksonia ja Earvin 'Magic' Johnsonia (en paljasta loppua kymmentä prosenttia).

Monet ovat pitäneet Maria Veitolan Instagram-päivitystä esimiestyön rankkuudesta tärkeänä. Jotkut ovat kuitenkin ihan toista mieltä. 

Radio Helsingin sisältöjohtajana työskentelevä Maria Veitola, 44, kertoi eilen Instagramissaan haastavasta työviikostaan esimiehenä. Maria kertoi, että hänen voimansa ovat viime aikoina huvenneet oman kunnianhimon ja muiden ihmisten takia.

– Vaikka sitä kuinka yrittää huolehtia oman elämänsä kohtuullisuudesta ja selkeydestä, esinaisena altistuu sille, että on muita ihmisiä, jotka sanovat: ”en mä jaksakaan tai ei mua huvitakaan, vaikka mä lupasin”. Sitten se kaikki kaatuu tietty mun päälle, koska se on mun duuni – tavallaan – selvittää sotkut ja tilanteet, Maria kirjoitti eilen.

Instagram-päivityksessään Maria kertoi kärsineensä jopa fyysisistä oireista. Hän kuvaili olleensa paniikkihäiriön reunalla.

Lue lisää täältä: Maria Veitola puhuu esimiestyönsä raskaudesta: ”On kamalaa menettää elämänhallinta siksi, että muut ei hallitse elämäänsä”

(Juttu jatkuu päivityksen jälkeen.)

 

Esimiestyössä -tai siis mit vit- esiNAIStyössä parasta ja pahinta: ihmiset. Oon ite tehnyt himmeen duunin siinä että tunnistan omat rajani esim. jaksamisen suhteen ja huolehdin niistä. Tää asia on muuten suoraan yhteydessä luotettavuuteen. Mutta: Vaikka sitä kuinka yrittää huolehtia oman elämänsä kohtuullisuudesta ja selkeydestä, bossladynä altistuu sille, että on muita ihmisiä jotka sanovat, että "en mä jaksakaan tai ei mua huvitakaan, vaikka mä lupasin" tai sekoilevat muuten vaan. Sitten se kaikki kaatuu tietty mun päälle, koska se on mun duuni -tavallaan- selvittää sotkut ja tilanteet. No, viime viikko olikin sitten ihan hirveä edellämainituista syistä. Sata palloa ilmassa ja yritin jongleerata parhaani mukaan ja tehdä viisaita päätöksiä. Torstaipäivä meni paniikkihäiriön ja migreenin reunalla koska kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa. Kun työkaveri yritti halata, sanoin että "älä koske koska alan itkemään enkä pysty lopettamaan". Se on kamalaa kun oma elämänhallinta menee siitä syystä, että muut ei hallitse elämäänsä. Sit tähän liittyy vielä oma kunnianhimo: en tyydy keskinkertaisuuteen. Pääsisin itse helpommalla jos tyytyisin. Mutta kun en halua. Haluan tehdä työni mahd hyvin. Perjantaina laitoin työpaikalle viestin että en tuu töihin, meen metsään makaamaan sammalmättäälle koska muuten oon kohta jossain akuuttipäivystyksessä. Onneks oli mökkiviikonlippu buukattu veljen perheen kanssa. Tarinan opetus: menkää metsään ja olkaa rakkaittenne kanssa jos ja kun ahdistaa ja kaikki kaatuu päälle. Se saattaa auttaa. Ja pyytäkää apua. Mä pyysin ja onneks mun ihanat työkaverit antoi tukea ja apua. Ja Radio Helsingin sisältöjohtajana ilmoitan, että meidän syysohjelmisto starttaa viikon päästä maanantaina. Mukana mm. uusi, ihana aamushow. #bosslady #radiohelsinki 📻❤️

A post shared by Maria Veitola (@mariaveitola) on

Päivitys on herättänyt paljon keskustelua. Monet ovat kirjoittaneet päivityksen alle, että Maria on rohkea, koska uskaltaa puhua vaikeista asioista niin suoraan.

– Tämän kaiken saa ja pitää sanoa ääneen. Miksi hyssytellä ja esittää supernaista, jos tuntuu, että kaikki kaatuu päälle. Tunteista kertominen auttaa niin itseä kuin muita, eräs kommentoija kirjoittaa.

Jotkut ovat kuitenkin suhtautuneet Marian kirjoituksen aivan toisella tavalla.

Kohtuutonta syyttelyä...

Instagram-tili @lindiis kirjoittaa, että Maria syyllistyy kaksinaismoralismiin. Hänen mielestään on erikoista, että Maria vaatii toisia jaksamaan tappiin saakka. Hänen mielestään on myös kohtuutonta syyttää muita siitä, että esimiehenä joutuu puurtamaan.

– Siksi toivon vähän armollisuutta myös sinulta julkisuuden henkilönä – jos on armollinen itselleen, on oltava sitä myös ulkoisille olosuhteille ja muiden, inhimillisten ihmisten heikkouksille. Saa olla kunnianhimoinen, mutta oikeesti bossladyä on se, ettei syyttele julkisesti omasta olostaan muita.

”Olisit voinut vain keskittyä omiin tunteisiisi ja kertoa, että oli rankka viikko.”

Instagram-tili @ruutiainen puolestaan toteaa, että Marian kirjoitus saattaa vaikuttaa hänen alaisistaan hyvin loukkaavalta.

– Esimiehenä olet myös yksi iso (ehkä isoin?) tekijä siinä uupuvatko alaisesi. Sitä paitsi, vaikka kuinka vika olisi niissä alaisissa, niin ei oo kovin jees pomona alkaa julkisessa Instassa niitä asioita puimaan, hän kirjoittaa.

– Työpaikan sisäiset asiat kuuluu jäädä työpaikalle. Olisit täällä voinut myös vain keskittyä omiin tunteisiisi ja kertoa että oli rankka viikko, mutta päätit jakaa koko maailmalle, että syy oli alaisissasi.

...vai sittenkin voimaannuttava keskustelunavaus?

Maria vastasi kommentoijilleen useammalla pitkällä viestillä. Hänen mukaansa päivityksen tarkoituksena oli ainoastaan osoittaa, miten rankkaa esimiestyö voi olla.

– Ihmiset ovat inhimillisiä otuksia kaikkine piirteinensä ja virheinensä, niin alaiseni kuin minäkin. Se tekee elämästä ihanaa ja joskus myös haastavaa. Uskon yhdessä tekemiseen ja avoimuuteen, en erakkouteen, vaikka se voisikin olla monella tavalla helpompaa, Maria kirjoittaa vastauksena @lindiis-nimimerkille.

Maria toteaa vastauksissaan, ettei esimerkiksi ”freelancereiden elämänhallinta ja motivaatio ole hänen vastuullaan”. Hänen mukaansa tilanteessa ei myöskään ole kyse siitä, että alaiset olisivat uupuneita. Sen tarkemmin hän ei kuitenkaan kerro, millainen tilanne työyhteisössä on meneillään.

”Oletko tosiaan sitä mieltä, että hyvä ihminen pitää kaiken sisällään ja jatkaa kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan?”

– En valitettavasti voi vastata uteliaisuudennälkääsi ja kertoa detaljeja eikä sillä oikeastaan ole väliä. Mutta varmasti osaat kuvitella tilanteen jossa usea ihminen – syystä tai toisesta – jättää tekemättä sovitut asiat ja ne kaatuvat muiden päälle. Onko se reilua? Saako siitä puhua? Oletko tosiaan sitä mieltä, että hyvä esimies tai -nainen, ihminen pitää kaiken sisällään ja jatkaa niin kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan? Maria kysyy.

Lopuksi Maria vielä toteaa, että hänelle on tärkeää puhua myös niistä asioista, joista joidenkin mielestä ei julkisesti saisi puhua.

– Mulle on tärkeää puhua asioista joista perinteisesti ”ei saa puhua”, koska ne täytyy vaieta tai piilottaa, koska näin on ollut tapana tehdä. Mun inboxit ja dm [yksityisviestilaatikko] on täynnä viestejä esimiehiltä ja -naisilta, joille postaukseni oli juuri siitä syystä voimaannuttava ja tärkeä, hän kirjoittaa.

Hei esimies! Onko sinun työsi ollut rankkaa? Kerro kokemuksistasi alla olevalla lomakkeella. Vastauksia voidaan käyttää osana Me Naisten juttua.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Vierailija

Maria Veitola sai tiukkaa kritiikkiä avauduttuaan esimiestyön rankkuudesta – näin hän vastaa saamiinsa kommentteihin

rasittava tyyppi kaikenkaikkiaan. Jaksaa hakea julkisuutta ja aina valittaa jotain. esimiehellä esimiehen työt, työntekijällä omansa. En voisi itse omia väsymyksiäni kirjoitella yleisesti julkisuuteen.. olisi pian entinen työ.... Asioita voi käsitellä muutenkin kuin nettipalstoilla.. joo paniikki häiriö.. jos oikeasti oli niin meneppä lääkäriin hakemaan apua mieluummin kuin kohdennat sen tänne nettiin..
Lue kommentti
Jannika B. Kuva: Jonna Öhrnberg / Sanoma-arkisto

Laulaja kertoo Instagramissa hävenneensä reisiään ja korviaan. Nyt hän kannustaa kaikkia hyväksymään itsensä sellaisena kuin on.

Laulaja Jannika B, 32, on viime aikoina puhunut suorasanaisesti omista epävarmuuksistaan ja kamppailustaan mielenterveytensä kanssa. Hänen avoin suhtautuminensa vaikeina pidettyihin aiheisiin jatkuu.

Tänään hän julkaisi Instagramissaan näyttävän kuvan, jossa kertoo suhtautumisesta kehoonsa.

– Nuorempana – ja välillä edelleenkin – huomaan häpeäväni ja piilottelevani ”tynnyrireisiäni” ja ”dumbokorviani”. Tästä syystä annoin eilisissä kuvauksissa juuri näiden kahden (tai itse asiassa neljän) asian näkyä, Jannika kirjoittaa.

 

Eilen oli ihanat kesäpäiväkuvaukset. 🌸🌞 Nuorempana -ja välillä edelleenkin- huomaan häpeäväni ja piilottelevani "tynnyrireisiäni" ja "dumbokorviani". Tästä syystä annoin eilisissä kuvauksissa juuri näiden kahden (tai itseasiassa neljän) asian näkyä. 💪 Kaikilla meillä on epävarmuuksia kehojemme kanssa. Kaikilla. Harvemmin nämä epävarmuudet kuitenkaan näkyvät ulospäin. Vielä harvemmin niiden poistamiseksi voi tehdä mitään näkyviä kikkoja. Minä uskon, että ainoa tie kauniseen kehoon on korvien välinen jumppa ja negatiivisten ajatusten leikkaaminen. Huomenna 23.8.2017 järjestetään kaikenlaisten kehojen riemukulkue ja puistojuhla Helsingin Esplanadin puistossa klo 16.30 alkaen. Suomen ensimmäinen kehopositiivisuuden juhla, Body Pride on Vaakakapinan #lupanäkyä -teeman huipentuma. Kaikki ovat tervetulleita mukaan juuri sellaisena, kuin haluaa tulla nähdyksi! ❤️ #lupanäkyä @yleisradio @vaakakapina

A post shared by Jannika B 💎 (@jannikabofficial) on

Jannikan mukaan kukaan meistä ei säästy ulkonäköön kohdistuvilta epävarmuuksilta. Hänen mielestään kauneutta kannattaisi tavoitella erityisesti sisältä päin.

– Kaikilla meillä on epävarmuuksia kehojemme kanssa. Harvemmin nämä epävarmuudet kuitenkaan näkyvät ulospäin. Vielä harvemmin niiden poistamiseksi voi tehdä mitään näkyviä kikkoja. Minä uskon, että ainoa tie kauniiseen kehoon on korvien välinen jumppa ja negatiivisten ajatusten leikkaaminen.

Kuva on julkaistu huomenna järjestettävän Body Pride -tapahtuman kunniaksi. 

”Maailman söpöimmät korvat”

Jannika on aiemminkin puhunut ulkonäköönsä liittyvistä epävarmuuksista. Helmikuussa hän kertoi, että häntä kiusattiin koulussa korviensa ja ihonsa pigmenttihäiriön takia. Sen takia hänet on aiemmin nähty julkisuudessa vain harvoin hiukset kiinni.

– Syy tähän on korvani ja kaulassa oleva vitiligo. Koulussa minua kiusattiin näistä kahdesta asiasta, Jannika kertoi.

Emma Gaalan aikaan Jannika kuitenkin huomasi, että hänen tyttärensä Martta on perinyt monet asiat äidiltään.

”Muistakaa rakastaa joka ikistä kohtaa itsessänne ja, että sanoilla ja esimerkillä voi vaikuttaa ihmiseen läpi elämän.”

– Eilen tajusin, että kaunis tyttäreni on perinyt minun korvani ja ne ovat maailman söpöimmät korvat ja toivon, ettei hän koskaan halua piilotella niitä, Jannika totesi.

Samalla hän kertoi, että aikoo tulevaisuudessa pitää ylpeästi hiuksiaan enemmän kiinni.

– Muistakaa rakastaa joka ikistä kohtaa itsessänne ja, että sanoilla ja esimerkillä voi vaikuttaa ihmiseen läpi elämän – niin hyvässä kuin pahassa. Olkaa armollisia toisillenne ja etenkin itsellenne, hän kertoi.