”Ohjaajan tehtävä on yrittää pitää visio kirkkaana koko ajan. Miettiä, mitä kompromisseja olen valmis tekemään, mikä on oleellista ja mistä voin luopua, kun nyt sataakin”, Tiina kuvailee.

Ohjaaja Tiina Lymi on kasvanut vahvojen naisten ympäröimänä. Sellaisia ovat myös hänen esikoiselokuvansa henkilöt. – Olen aina nähnyt naisia, jotka hoitavat koko setin. En ole nähnyt hirveästi sellaisia miehiä.

Jos olisin nätimpi tai fiksumpi, isä tulisi. Tai tosi nokkela ja keksisin sata juttua, niin silloin isä varmasti tulisi, pieni Tiina mietti usein, mutta turhaan.

– Isäni ei ole ollut koskaan läsnä elämässäni, näyttelijä-ohjaaja Tiina Lymi, 44, kertoo.

Tiinalle on tärkeää, ettei hän kuulosta uhrilta. Muistot lapsuudesta Tampereen lähiössä ovat kaikesta huolimatta onnellisia.

Lapsuuden ja vanhemmuuden teemoja käsitellään Tiinan ensimmäisessä pitkässä elokuvassa Äkkilähtö. Kuun lopussa ensi-iltaan tuleva leffa on roadmovie, jossa vauhdikkaiden tapahtumien ohessa kuvataan kasvamista aikuiseksi, vanhemmuutta ja vastuunottoa.

”Ajattelin lapsena, että jos olen tarpeeksi ihana, isä tulee takaisin.”

– Varmasti se, että isä katoaa vapaaehtoisesti, on vaikuttanut paljon itsetuntooni. Ajattelin lapsena, että jos olen tarpeeksi ihana, isä tulee takaisin, Tiina pohtii.

– Ilman isää lapsuudesta puuttuu suojelua, ja sitä ryhtyy sotilaaksi itse. Olen tottunut herkästi puolustamaan itseäni, minkä haittapuoli on, että välillä ammun hyttystä tykillä. Otan kaikki aseet käyttöön heti, vaikka vähempikin riittäisi, hän jatkaa.

Sukupuoliroolit päälaelleen

Sama asenne on seurannut Tiinaa läpi elämän. Äkkilähtö-leffasta puhuminen ohjaajan kanssa ei ole ihan helppoa.

Tiina tarttuu nopeasti sanavalintoihin ja keskeyttää kysymykset. Erityisen vaikea on sana nainen. Sitä ei missään nimessä pidä käyttää etuliitteenä Tiinan uuden elokuvan yhteydessä.

– Miksi pitäisi tehdä naiselokuvia? Haluaisin varoa naiselokuvasta puhumisen, tässä on kyse ihmisen reagoinnista tilanteisiin elämässä. Päähenkilöltä lähtee matto alta, mikä on kiinnostava tilanne, Tiina sanoo.

– Ensin on näin, kahden sekunnin päästä ihan muuta, ja tilanteen ajamana hänen on pakko päättää nopeasti. Sillä laillahan elämä menee.

Ilman sukupuolijaottelua Tiina itsekään ei kuitenkaan pysty elokuvasta puhumaan.

– Naisohjaaminen näkyy mieskuvassa, sillä kaikki elokuvan miehet ovat miesten arkkityyppejä, hän sanoo.

– Leffassa miehen tehtäväksi jää näytellä passiivinen rooli, joka yleensä on langennut naiselle, ja joka ei kasva eikä kehity leffan aikana lainkaan.

Henkilögalleriassaan Tiina keikauttaa nurin monet klassiset sukupuoliasetelmat:

– Miehissä aiheuttaa luultavasti aggressioita, kun naispäähenkilö on vihainen. Jos nainen sanoo kirosanan, se on jo liikaa. Naisen pitäisi varmaan itkeä tosi paljon, ettei hän olisi ärsyttävä.

Kameran molemmat puolet

– En tykkää puista, kun ne ovat tuolla lailla porukassa, Tiina pohti ääneen Äkkilähdön kuvauksissa Vuokatissa viime kesänä.

– Sitä kutsutaan metsäksi, leffan leikkaaja opasti ohjaaja Lymiä, joka ei Kainuun korvessa ollut omimmillaan.

Eräihmistä Tiinassa ei ole koskaan ollut, mutta kaksi tiukkatahtista työviikkoa Vuokatissa teki tehtävänsä:

– Ihastuin Kainuun valoon ja veden väriin ja siihen älyttömään sinisyyteen, joka laskeutuu yöllä.

Pitkän uran näyttelijänä tehnyt Tiina olisi ehkä siirtynyt kameran toiselle puolelle jo aikaisemmin, jos siihen olisi ollut tilaisuus. Teatterissa hän on jo ehtinyt ohjata useita näytelmiä.

”En ole ikinä ajatellut, että olisin pelkästään näyttelijä.”

– Pääsin niin nopeasti ja nuorena Teatterikorkeakouluun ja töihin kiinni, etten ehtinyt pyrkiä ohjaamista ja kirjoittamista kohti. Jotkut voivat luoda hienon uran näyttelijöinä, mutta en ole ikinä ajatellut, että minä olisin pelkästään näyttelijä, hän sanoo.

– Haluan luoda koko maailman enkä olla vaan pala sitä. On kiihottavaa ajatella, miten paljon voin ohjaajana kehittyä. Ohjaaminen ja näytteleminen myös tukevat toisiaan: on mahtava mennä taas näyttelemään, kun ei ole vastuuta mistään muusta kuin roolistaan.

Vetävä roadmovie

Äkkilähtöön Tiina ja koko työryhmä voivat olla tyytyväisiä. Leffa pitää otteessaan ensimmäisestä kohtauksesta lopputeksteihin ja saa katsojan sekä naurun että ilon kyyneliin.

Tiinan esikoiselokuvaohjauksen pääosassa on petetty uranainen Katri sekä heitteille jätetty 8-vuotias Anna. Parivaljakko kaahaa läpi Suomen kintereillään muutamakin kaksilahkeinen sekä virolainen rikollisjengi.

Roadmovien lisäksi Äkkilähtö on hieno kasvutarina, jossa hemmoteltu ja lapseton nainen oppii kantamaan vastuuta muista. Lisäksi leffaa voi katsoa rakkaustarinana. Tällä kertaa tosin nainen taitaa jättää jälkeensä särkyneitä sydämiä.

– Voi olla, että nainen käyttää tässä miestä klassisena laastarisuhteena. Hän tarvitsee ihmistä lähelleen, ja mies sattuu siinä olemaan, Tiina sanoo.

Hienosti näyttelevien nuoren Edit Patrakan ja Lotta Kaihuan lisäksi herkullisen roolin leffassa tekee Marja Packálen Annan isoäitinä, joka ajelee pitkin maaseutua haulikko kainalossaan eikä epäröi puolustaa kalleimpaansa, lapsenlastaan.

– Marja Packálenin mummon ei tarvitse miellyttää ketään. Hän on vastaanpanematon nainen, joka ei yhtään mieti, miltä näyttää tai kuulostaa, Tiina kuvailee tarinan vanhinta sukupolvea.

Vahvat naiset

Vahvojen naisten ympäröimänä kasvoi Tiinakin.

Moni pitää Tiinaa pelottavana, mutta hän itse sanoo olevansa kaikkea muuta. Tiina arvelee, että kovuuden vaikutelma voi johtua hänen juuristaan.

– Se on tamperelaisuutta! Tamperelaismummoni oli tosi suorapuheinen ja ihan älyttömän hauska ihminen. Varmaan se näkyy minunkin luonteen suoruutena. Tampereella puhutaan julman suoraan: mitä sää tollein teet? Älä jumalaareen rupee ja tää ei toimi, koska sää oot tuollainen.

Vaikka isä ei Tiinan lapsuudessa ollut läsnä, äidiltä riitti rakkautta, huolenpitoa ja ihailua lapsilleen kahden edestä.

”Äiti sanoi aina, että meidän Tiinasta tulee mitä vain, se on niin lahjakas.”

– Äiti sanoi aina, että meidän Tiinasta tulee ihan mitä vain, se on niin lahjakas. Hänellä oli täysin vankkumaton usko, että jos haluan presidentiksi, minusta tulee presidentti tai jos haluan missiksi, minusta tulee missi, Tiina nauraa.

Kun Tiina pyrki lukion jälkeen Teatterikorkeakouluun, äiti soitti jo kokeiden ensimmäisen vaiheen aikana sukulaisille, että meidän tyttö aloittaa syksyllä näyttelijäopinnot.

– Varsinkin nuorena se ärsytti ihan hirveästi, mutta nykyään tajuan, että terveestä itsetunnosta on paljon apua. Vaikeissa tilanteissa näkee enemmän suuntia: vaikka yksi tie menisi kiinni, niin ei se mitään, minulla on lahjakkuutta pakissani toiseen suuntaan, Tiina kuvailee.

– Toivoisin kaikkien lasten saavan kotoa sellaisen itsetunnon, että pääsevät takaisin jaloilleen, kun lyödään polvilleen.

Sen asenteen Tiina toivoo siirtäneensä myös kolmelle omalle lapselleen. Iida ja Ella ovat jo nuoria aikuisia, kuopus Reino 7-vuotias.

Tiinan ja näyttelijä Eero Ahon tyttäret ovat tainneet geeneissään periä taiteellista lahjakkuutta, sillä Iida on viulisti ja Ella aloittelee laulajanuraa. Hänen ensimmäinen sinkkunsa Mulle käy kuullaan Äkkilähtö-elokuvan tunnusbiisinä.

– Leffaan tarvittiin biisi ja nuoren naisen ääni. Ellalla oli jo levytyssopimus, ja hän on lahjakas laulaja, Tiina kuittaa asian.

Tiina sanoo olevansa samalla tavalla ylpeä tyttärestään kuin kaikki äidit ovat. Jos häneltä joskus pyydetään neuvoa, hän tietenkin yrittää auttaa.

– Mutta lapseni kuuntelevat neuvojani ihan yhtä paljon kuin lapset yleensäkin vanhempiaan, hän nauraa.

– Jos jotain toivon, niin sitä, että lapseni tietäisivät oikean ja väärän erot ja kohtelisivat muita ihmisiä hyvin.


”Ohjaajan tehtävä on yrittää pitää visio kirkkaana koko ajan. Miettiä, mikä on oleellista ja mistä voin luopua”, Tiina kuvailee.
”Ohjaajan tehtävä on yrittää pitää visio kirkkaana koko ajan. Miettiä, mikä on oleellista ja mistä voin luopua”, Tiina kuvailee.


Tärkeämpi kuin minä

Äkkilähtö näyttää arkisia tekoja, joissa vanhempi asettaa toisen itsensä edelle.

– Vanhemmuus on sitä, että tiukan paikan tullen menen pyssynpiipun eteen ja sanon, että ota minut ennemmin kuin tuo, Tiina kuvailee.

Tiinan vaiheet yksinhuoltajana ja lapsuudenkodin malli ovat kenties tehneet hänestä suorittajan, joka kuvittelee selviävänsä kaikesta yksin.

”Lapset pitää hoitaa hyvin, oli oma lapsuus minkälainen tahansa.”

– Kun ihminen saa omia lapsia, hänen pitää alkaa elää omaa elämäänsä ja lakata syyttämästä vanhempia lapsuudestaan. Isättömyys on asia, joka on joskus haavoittanut minua. Mutta lapset pitää hoitaa hyvin, oli oma lapsuus minkälainen tahansa, hän sanoo.

– En tiedä, mitä ydinperheessä tai kahden vanhemman perheessä eläminen tarkoittaa. Olen aina nähnyt ympärilläni naisia, jotka tekevät asioita, kantavat vastuuta ja hoitavat koko setin, en ole nähnyt hirveästi sellaisia miehiä.

Tiinan lapsuudenperheessä ei ehkä ollut rahaa, mutta rakkautta sitäkin enemmän. Tiina harrasti ilmaisia lajeja, kuten hiihtoa ja juoksemista, eikä olisi voinut kuvitellakaan käyvänsä tennis- tai snoukkatunneilla, kuten hänen poikansa kolmekymmentä vuotta myöhemmin.

Lapsuudestaan Tiina muistaa, miten hänen oma äitinsä halusi pakkasella antaa lapaset kädestään tyttärelleen, joka oli unohtanut hanskansa kotiin.

– Olin teini-ikäinen ja varmaan kymmenen senttiä äitiä pidempi. Muistan, että äidin kädet olivat pienemmät kuin minun ja ne muuttuivat punaisiksi kylmässä, vaikka hän puhalteli niihin lämmintä ilmaa. Minä seisoin vieressä tyytyväisenä karvatumput käsissäni, Tiina kertoo.

Tiinan arvoasteikossa ura ei ole koskaan mennyt lasten edelle. Hänelle on ollut kunnia-asia hoitaa koti hyvin.

– Vaadin itseltäni paljon niin kuin äitinikin on vaatinut. Kyllä uran ja äitiyden kanssa pystyy tasapainottelemaan.

Nollaus lenkkipolulla

Äkkilähdöt ja pahat paikat ovat Tiinalle tuttuja hänen menneisyydestään. Aiemmin hän on kuvaillut itseään ihmissuhteiden megaepäonnistujaksi. Pari vuotta sitten elämä rauhoittui, kun Tiina tapasi nykyisen miehensä. Pariskunta ei yleensä esiinny yhdessä julkisuudessa, mutta itsenäisyyspäivänä heidät nähtiin yhdessä Linnan juhlissa. Tiina äänestettiin niiden upeimmaksi vieraaksi.

– Kaikkien elämässä on kovia hetkiä, mutta se, mikä on mennyt, on mennyt ja siitä mennään eteenpäin. Toivottavasti se on ollut jonkinlainen oppi, hän miettii.

Omassa arjessaan Tiina pärjää vähällä unella, mutta aina vuorokauden tunnit eivät meinaa riittää. Syke-sarjaa kuvattiin alkuvuodesta samaan aikaan, kun tekeillä oli leffan jälkituotanto, joten Tiina teki muistiinpanoja yömyöhään leikkaajan kanssa pimeässä kopissa.

Työn vastapainoksi Tiinan on pakko päästä liikkumaan säännöllisesti. Hän juoksee pitkin Töölön rantoja, hiihtää jäällä, käy salilla ja joogaa aamuisin kotona.

Joogatunneilla Tiina ei voi käydä, sillä hän inhoaa niiden loppurentoutuksia:

– Minusta on kamalaa, että siellä maataan patjalla vieraiden ihmisten keskellä. Pelkään aina, että nukahdan ja alan puhua unissani, Tiina sanoo.

– Jos minulla on työputki päällä enkä pääse urheilemaan, ajatukseni muuttuvat synkiksi ja oudoiksi.

”Ihmissuhde toimii silloin, kun se antaa enemmän hyvää kuin pahaa.”

Liikunta yhdistää myös Tiinaa ja hänen miestään. Heillä on myös samanlainen huumorintaju.

– Ihmissuhde toimii silloin, kun se antaa enemmän hyvää kuin pahaa. Rakkaus on sitä, että yrittää tehdä toisen elämän paremmaksi ja hyväksyy toisen sellaisena kuin hän on. Hyvässä suhteessa ihmisellä on turvallinen olo.

Tiina ei kuitenkaan olisi Tiina, jollei hän heti perään lisäisi:

– Mikä tahansa voi olla huomenna toisin. Yksi onnellisuuden salaisuus on ymmärtää, ettei mikään välttämättä jatku elämän loppuun asti pysyvänä.

Tiina Lymi
  • Ohjaaja, näyttelijä ja kirjailija syntyi Tampereella 3.9.1971.
  • Läpimurtorooli oli leffassa Akvaariorakkaus, ohjaustöitä muun muassa Ryhmäteatterissa ja Tampereen Työväen Teatterissa.
  • Tuttu television Syke- ja Roba-sarjoista.
  • Asuu Helsingissä. Perheeseen kuuluvat kolme lasta ja aviomies.
  • Esikoiselokuva Äkkilähtö ensi-illassa 26.2.

Supertähdeksi noussut Sanni aikoo lopettaa virheiden pelkäämisen ja tulla jälleen omaksi itsekseen.

Kolmessa vuodessa sinusta on tullut iso tähti. Mikä on konkreettisin muutos arjessasi?

– Isoin muutos on, kun lähden kauppaan, saan ottaa samalla yhteiskuvia. Mutta totta kai käyn kaupassa itse! Vaatteita tilaan paljon ulkomailta tai ostan matkoilta. Saan niin siistimpiä vaatteita.

Entä isoin muutos pään sisällä?

– Olen yrittänyt pitää pääni samanlaisena kuin 2013, jolloin minulla ei vielä ollut mitään statusta. Tuntuu, että olen sama tyyppi – elämänkokemusta on toki enemmän ja koheltamista vähemmän. Olen oppinut, että minulla on lupa palautua. Voin viettää sunnuntain katsomalla sarjoja Netflixistä enkä lähde enää salille keikkareissun jälkeen. Kotona minun ei tarvitse piiskata itseäni. Keskityn mielen tasapainottamiseen huippujen ja laskujen välissä.

Sinun kohdallasi nuoren naisen vapaa suhtautuminen seksiin on puhuttanut. Mistä se sinusta kertoo?

– Se kertoo siitä, että maailma on kaksinaismoralistinen, ja siihen on tärkeää tuoda naisen ääntä. Vahinko-biisin videosta noussut kohu oli väsyttävä, mutta sen jälkeen minusta tuntui, että roolini vaikuttajana selkiytyi ja ihmiset alkoivat keskittyä enemmän biiseihini ja siihen, millainen artisti olen. Eikä Vahinko ole mikään seksibiisi. Sehän kertoo ihastumisesta ja heittäytymisestä. Jos siinä olisi laulettu, että haluatko harrastaa mun kanssa seksiä kerran, silloin se olisi ollut lasten kannalta kyseenalainen.

”Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.”

Olet ollut lapsesta saakka hyvä siinä, mihin olet ryhtynyt. Missä olet erityisen hyvä?

– On vaikea antaa itselleen selkääntaputuksia mistään. Saavutuksen, kuten Emma-patsaan tai platinalevyn, jälkeen olen yleensä, että hyvä, mutta mitä seuraavaksi. Olen tullut ihan eteväksi tarinoiden kirjoittamisessa. Osaan teknisesti luoda kontrasteja ja jännitteitä. Haluan kehittyä niin, että yksi biisi voi olla kuin trilleri. Anssi Kela, Maija Vilkkumaa tai J. Karjalainen tekevät sitä tosi hyvin. On mahtavaa pystyä tekemään biisejä, jotka ovat tanssittavia ja samalla jopa itkettäviä.

Missä olet surkea?

– Olen surkea pitämään asioita järjestyksessä! Uuden laukun kanssa olen, että ihanaa, täällä ei ole mitään, ja laitan sinne lompakon, kännykän ja avaimet. Viikon päästä laukku on täynnä piuhaa ja paperia. Myös kotona asiat ovat epäjärjestyksessä. Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.

Olet kouluiästä saakka lukenut paljon tunteista ja ihmissuhteista. Mitä olet oppinut rakkaudesta?

– Apua, en tiedä, olenko oppinut mitään, sillä kaikki suhteet ovat olleet hyvin erilaisia. Olen oppinut, että rakkauden edessä olen tosi paljas ja haavoittuvainen. Vaikka kuinka olen artisti-Sanni, se ei ole mikään juttu silloin, kun puhutaan oikeasti tunteista. Silloin olen ihan yhtä haavoittuvainen ja pieni, satutettavissa ja höynäytettävissä kuin kuka tahansa.

Entä ihmissuhteista?

– He, jotka puhuvat minulle muustakin kuin työstäni, ovat säilytettäviä ihmisiä. Muutama hyvä ystäväni sekä perheeni ovat ankkuri-ihmisiäni. On tosi tärkeää, että on joku, jonka kanssa peilata, miksi jokin asia tuntuu joltakin.

Miten pidät itsesi fyysisesti kunnossa?

– Käyn hot joogassa ja kävelyllä. Vielä viime vuonna kävin salilla neljä viisi kertaa viikossa. Kun keikkoja oli paljon, lopetin ylimääräisen rehkimisen. Keikat ovat minulle pääurheilua, loput on kehon kuuntelua.

Entä henkisesti kunnossa?

– Siinä tärkeintä ovat ystävät, perhe ja pienten asioiden arvostaminen. Koetan saada jokaiseen päivääni seikkailua. Esimerkiksi niin, että kahvinkeiton sijaan käyn hakemassa sen jostakin. Mitä pienemmistä asioista löydän iloa, sitä helpompaa minun on olla tyytyväinen.

”Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä.”

Sinua on arvosteltu myös liian laihaksi. Mitä siitä ajattelet?

– Kaikki minut tuntevat tietävät, ettei mulla ole ongelmia kroppani kanssa. Jos läheiseni sanoisivat olevansa huolissaan minusta, hätkähtäisin, mutta he tietävät, ettei syytä huoleen ole. Minusta koko asia tuntui klikkikalastelulta.

Biisissä nimeltä SANNI kuittailet eksälle. Mikä sinusta on paras keino toipua ihmissuhdekolhuista?

– SANNI on biisieni naljailevimmasta päästä, mutta pointtina on itseironia. Vaikka olisin mitä, se ei päde, kun olen saanut pakit. Artisti-Sanni on super ja mahtava, mutta eihän mikään status suojaa sellaiselta. Minusta eksästä pääsee yli niin, että antaa aikaa. Naljailu kertoo siitä, että ei olla vielä päästy yli.

Olet pienten tyttöjen idoli. Haluatko ottaa etäisyyttä siihen K18-sanoituksilla?

– En missään nimessä. Kirjoitan asioista, jotka minua koskettavat, enkä voi olettaa, että samat asiat koskettavat 10- tai 30-vuotiasta. Levy-yhtiössä joku voi kysyä, olenko ihan varma tästä, ja minä vastaan, että olen. Tarkoitukseni ei ole opettaa ketään biiseilläni tai kehottaa heitä mihinkään. Taiteen tarkoitus on kertoa maailman tilasta niin kuin sen kokee. En voi muuttaa omaa todellisuuttani sen takia, että joku saattaa kuulla sen.

Onko rakkaudella mielestäsi sukupuolta?

– Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä. Minä komppaan kaikkia, kunhan ketään ei satuteta. Chisu sanoi Vain elämää -jaksossaan, ettei sielulla ole sukupuolta silloin, kun kirjoittaa. Se oli tosi hyvin sanottu. Jos mies laulaa biisini, se on ihan yhtä totta.

Sinunkin parisuhdestatuksesi on ollut puheenaihe. Mitä siitä ajattelet?

– En ole koskaan avannut yksityiselämääni mutta en piilottele mielestäni mitään. Se vain ei liity musiikkiini. On se myös suojautumista. En halua, että kaikki asiani ovat muiden nähtävänä, koska milloin tahansa voi tapahtua mitä vain.

”Vaikka kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.”

Miten olet löytänyt tasapainon ulkoa tulevien vaatimusten kanssa?

– Olen poukkoillut monta vuotta, elänyt muutoksessa ja hukassakin. Nyt tuntuu, että seison omilla jaloillani.

Kakara ku Cara -biisi on keskisormea henkilöbrändäykselle. Kaikki yrittävät näyttää Kylie Jenneriltä ja panikoivat, jos eivät saakaan tykkäyksiä. Haluan olla lapsekas, räävitön ja vapaa ja näyttää finkkua pelkälle poseeraamiselle. Vaikka mun kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.

Olen pelästynyt sitä, että alan minimoida virheitäni, koska minuun kohdistuu katseita. Haluan takaisin kolisevaan polvikuhmujen elämään, jossa tukka voi olla päin mäntyä. En jaksa perustaa itseäni liikaa toisten funtsimiselle, sillä lopulta ihmiset funtsivat vain sitä, mitä seuraavaksi söisi. Prosessi on kesken, mutta päällä on kova minuksi tulemisen aika.

Moukari-kappaleessa kerrot raiskausuhkauksesta. Oletko joutunut muuttamaan arkeasi uhkausten takia?

– En. Nostin biisiin asioita, joita minulle on sanottu. Somessa huudetaan aivan käsittämättömiä, eikä siitä puhuta tarpeeksi. Järkyttävät, alistavat kommentit satuttavat minua. Vaikka en ota sitä itseeni, alitajuntani ottaa sen minuun. Tulee pelko, että uhka on olemassa, ja kaikista peloista haluaisin päästä veke. Haluan kertoa, miten haavoittavaa huutelu voi olla.

Olet kertonut, että et osaa haaveilla, sillä olet saanut niin paljon. Entä nyt?

– Haluaisin joskus kirjoittaa kirjan ja asua suurkaupungissa, jossa kukaan ei tunne minua. En halua elää sitten kun -elämää, sillä siitä minulla jo on kokemusta. Sitten kun -hetken jälkeisenä aamuna koittaa tyhjyys. Nyt asetan itselleni lyhyen tähtäimen tavoitteita ja opettelen suhtautumaan asioihin vähemmän vakavasti. 

Sanni
  • Muusikko Sanni Kurkisuo syntyi 26.5.1993 Lohjalla, asuu Helsingissä.
  • Näytteli Miss Farkku-Suomi -elokuvassa 2012.
  • Palkittu vuoden 2015 naissolistin Emmalla.
  • Kolmas levy SANNI ilmestyi lokakuun alussa ja myi platinaa jo ennakkoon.

Obamat hallitsevat sosiaalisen median, meidän kaikkien iloksemme.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman, 55, kausi lähenee loppuaan. Varsinkin hänen puolisonsa Michelle Obama, 52, on nyt huippusuosittu, kiitos muun muassa hänen voimakkaisen puheidensa.

Obamat tunnetaan myös mahtavasta ja poikkeuksellisen aktiivisesta läsnäolostaan sosiaalisessa mediassa. Viime talvena Michelle kertoi Vergen haastattelussa, että maineesta on kiittäminen perheen some-eksperttejä eli teini-ikäisiä tyttäriä Sashaa ja Maliaa. Joskin he eivät ole niin vakuuttuneita vanhempiensa some-edesottamuksista.

– He eivät pidä meitä yhtään cooleina, Michelle sanoo Vergelle.

Poimimme parin parhaan somehetket vuosien varrelta:

1. Supersankaritytöt

Keskiviikkona Barack Obaman Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa presidentti poseeraa viittoihin sonnustautuneiden tyttöjen kanssa.

”Kaikki sankarit eivät pukeudu viittaan – mutta jotkut pukeutuvat”, kuuluu kuvan saateteksti.

 

Not all heroes wear capes—but some do.

Kuva, jonka Barack Obama (@barackobama) julkaisi

2. Presidentin coolit ensiaskeleet Twitterissä

Viime vuonna presidentti Obama sai oman Twitter-tilin @POTUS (President of the United States). Aiemmin hänen alaisensa olivat twiitanneet hänen puolestaan. Presidentti aloitti twiittailun hauskaan tapaansa:

”Terve, Twitter! Tässä Barack. Todella! Kuusi vuotta meni ennen kuin ne vihdoinkin antoivat minulle oman tilin”, kuului

Pian tämän jälkeen Yhdysvaltain entinen presidentti ja presidenttiehdokas Hillary Clintonin puoliso Bill Clinton twiittasi Obamalle.

”Tervetuloa Twitteriin, POTUS! Yksi kysymys: pysyykö nimimerkki talossa? #kysynkaverinpuolesta ”, Clinton veisteli.

Ja Obama vastasi, nokkelasti tietenkin.

”Hyvä kysymys, Bill Clinton. Nimimerkki tulee viran mukana. Tiedätkö ketään, joka olisi kiinnostunut @FLOTUS-tilistä?”

@FLOTUS-tili (First Lady of the United States eli presidentin puoliso) kuuluu Michellelle. Se perustettiin jo paljon ennen hänen miehensä Twitter-valtausta, vuonna 2013.

Presidentin puolisolla on tällä hetkellä 5,6 miljoonaa seuraajaa Twitterissä ja presidentillä lähes 11 miljoonaa.

3. Michellen naurispätkä

Yksi Michellen kuuluisimmista someneronleimauksista on Vine-videopalvelussa jaettu ”Turnip for What” -pätkä. Taustalla on hittibiisi Turn Down for What. Michelle tunnetaan siitä, että hän puhuu terveellisten elämäntapojen puolesta ja on huolissaan amerikkalaisten ylipaino-ongelmasta – siksi nauris.

Uskomatonta kyllä, nauriksestakin voi tehdä coolin.

4. Barackin tsemppitwiitti

Presidenttipari tunnetaan siitä, että he osaavat kannustaa toisiaan. Kun Michelle piti viime kesänä yhden hienoista puheistaan, Barack twiittasi sen jälkeen kauniisti.

”Uskomaton puhe uskomattomalta naiselta. En voisi olla ylpeämpi, ja maatamme on siunattu sillä, että hän on FLOTUS. Rakastan sinua, Michelle”, presidentti kirjoitti.

5. Obama ja pikkupaavi

Vuosi sitten halloweenina eräs tietty naamiaisasu kiinnitti presidentti Obaman huomion Valkoisen talon lapsille järjestämässä juhlassa. Kun karkkia jakava presidentti näki paavin autoineen, hän ei voinut olla nauramatta.

Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters
Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters

Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters
Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters

Valkoinen talo jakoi kohtaamisesta videon:

6. Presidentti ja ilkeät twiitit

Erityisen viehättävän presidenttiparista tekee se, etteivät he ota itseään liian vakavasti. Viime vuonna presidentti Obama luki Jimmy Kimmel Live -tv-ohjelmassa ääneen itselleen osoitettuja ilkeitä twiittejä, vastasi niihin huumorintajuiseen tapaansa ja jopa kehui hauskaa piikittelyä.

Eräs twiittaaja ehdotti, että Obama lähetettäisiin kaukaiselle golfkentälle ja jätettäisiin sinne. Presidentti myhäili, että sehän on hyvä idea.

7. Tanssi asennemummon kanssa

Muistatko 106-vuotiaan Virginia McLaurinin? Video karsimaattisen rouvan kyläilystä Valkoisessa talossa levisi viime talvena huimaa vauhtia sosiaalisessa mediassa. Obamat ihastuivat heti energiaa pursuavaan McLauriniin, ja kolmikko tanssahteli yhdessä.

Valkoisen talon blogin mukaan McLaurinin ystävä otti yhteyttä presidentin päämajaan ja kertoi, että McLaurin on tehnyt vapaaehtoistyötä vuosikymmenten ajan ja haaveilee vierailusta Valkoisessa talossa. Tapaaminen oli osa Mustien historian kuukauden (Black History Month) juhlallisuuksia.

8. Michellen ja Bushin halaus

Syyskuussa sosiaalisessa mediassa huokailtiin ihastuksesta, kun Michelle tervehti entistä presidenttiä George W. Bushia lämpimällä halauksella. Michelleltä riittää rakkautta kaikille.

9. Se vielä kuuluisampi halaus

Eikä pidä unohtaa sitä, että Obamat näyttävät herkästi myös rakkautta toisinaan kohtaan. Vuonna 2012 Barack Obaman Twitter-tilillä jaettiin kuva, jossa presidenttipari halaa. Obama oli juuri valittu jatkokaudelle.

”Vielä neljä vuotta”, kuului teksti.

Päivitys oli pitkään maailman suosituin twiitti.

10. Mini-Barack ja mini-Michelle

Vuosi sitten halloweenina Michellen Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa kaksi lasta ovat pukeutuneet presidenttipariksi. Kuin neljä marjaa!

 

Mini me and POTUS! Who are you dressing up as tonight? #HappyHalloween (Regram from @BallerAlert)

Kuva, jonka First Lady Michelle Obama (@michelleobama) julkaisi

11. Michellen autokaraokejammailu

Michellen nykyiseen suursuosioon vaikuttaa varmasti se, että hän on varsinkin tänä vuonna esiintynyt erityisen vapautuneesti, hauskasti ja rennosti mediassa. Viime kesänä Michelle ihastutti heittäytymällä The Late Late Show with James Corden -ohjelman James Cordenin Carpool Karaoke -videolla. Michelle heitti läppää, lauloi ja jammaili autokaraokessa täysillä esimerkiksi Beyoncén ja Missy Elliotin tahtiin. Tämän tyypin kanssa haluaisi bileisiin!

Autokaraokessa vieraillut Missy Elliot hehkutti jälkeenpäin Michelleä Facebookissa ja Instagramissa.

”Olin äimistynyt, kun presidentin puoliso osasi lauluni sanat. Hän on niin cool, kuin yksi serkuista, jonka toivot tulevan sukukokoontumisiin joka kerta. Hän on niin kiltti ja kaunis sydämeltään. Superfiksu!” räppäri suitsutti.

Mikko Kuustonen on nähty julkisuudessa monissa eri rooleissa.

1980-luku

Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen
Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen

Mikko julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa vuonna 1979, mutta 80-luvulla hän tuli tunnetuksi Q.Stone-yhtyeestä sekä Pro Fide -gospelyhtyeestä. 80-luvulla Mikko aloitti myös työnsä kehitysmaissa ja kiersi kansalaisjärjestöjen mukana parikymmentä vuotta.

Mikon lapset, näyttelijät Iina ja Minka Kuustonen syntyivät vuonna 1984 ja 1985.

1990-luku

Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen
Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen

90-luku oli muusikko Mikko Kuustosen kulta-aikaa. Hän julkaisi levyn lähes joka vuosi vuoteen 1997 asti ja keikkaili ahkerasti.

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin. He sanovat että oleellista on se, miten on oltu. Olen siis saanut armahduksen, Mikko muisteli 90-lukua Me Naisten uusimmassa numerossa.

2000-luku

Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen
Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen

Vuonna 2004 Mikko teki elämänmuutoksen ja jätti alkoholin kokonaan.

– Alkoholinkäyttöni johti sisäiseen lamaantumiseen ja masennukseen, henkiseen pysähdysilaan. Omat mittarini menivät punaiselle, kun juomisesta tuli jokapäiväistä, hän kertoo Me Naisten haastattelussa.

Vuonna 2008 Mikko valittiin vuoden positiivisimmaksi ihmiseksi. Se oli hänestä lähes tragikoomista.

– Mut valittiin Suomen positiivisemmaksi ihmiseksi samana vuonna, kun aloitin masennuslääkityksen. Olen joutunut kipuilemaan oman persoonan löytämisen tai levollisuuden kanssa. Vaivun helposti, varsinkin yksin, sellaiseen alakulon kierteeseen, hän kuvailee Vain elämää -jaksossaan.

2010-luku

Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen
Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen

Tällä vuosikymmenellä Mikko on ollut tuttu kasvo viihdeohjelmissa, kun hänet on nähty esimerkiksi Hyvät ja huonot uutiset- sekä Pop'n'roll-ohjelmien vakiopanelistina. 

Mikko ja Marita erosivat vuonna 2014 yli 30 vuotta kestäneen liiton jälkeen.

Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Mikko ja Hanna Brotherus, 48, alkoivat seurustella vuonna 2014 ja muuttivat yhteen tänä kesänä. Mikko kertoi tällä viikolla Me Naisten haastattelussa, että Hannan kanssa hän on kokonaan uudessa elämäntilanteessa. Samassa taloudessa asuvat Hannan 13- ja 15-vuotiaat lapset vuoroviikoin.

– Tärkeintä on keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun. Aika näyttää, miten selviämme siitä.

Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen
Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen

Vain elämää -ohjelmassa Mikko on harmitellut pitkää taukoaan musiikin tekemisestä. Edellinen sooloalbumi, Hietaniemi, ilmestyi vuonna 2007. Muutos on kuitenkin tulossa: Mikko tekee uusia biisejä ja lähtee keväällä konserttikiertueelle.

Mikon Vain elämää -päivä Nelosella perjantaina kello 20.00. Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Suomalaislaulaja esittää ohjelmassa Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää lauantain livelähetyksessä islantilaislaulaja Björkin vuonna 1995 ilmestyneen kappaleen It's Oh So Quiet. Saaran kappalevalinnasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä MTV.

Tunnettu kappale on upea, joskin vaikea. Teknisesti Saara on älyttömän taitava laulaja, mutta kappale on muutenkin yllättävä valinta. Björkin tuotanto henkilöityy vahvasti laulajaan itseensä, joten voi miettiä, miten se taipuu toisen esitykseen. Aallon musikaalimaisuus on myös aika kaukana omaperäisen Björkin tyylistä.

Vaikka Björk on iso nimi, laulajan musiikki myös jakaa vahvasti mielipiteitä. Biisillä ei välttämättä ole helppo kerätä yleisöääniä.

Saara Aallon Facebook-seinän perusteella suurin osa faneista on huolissaan kappalevalinnasta.

”Voi voi... Ei taida engelsmannit tykätä tuosta biisistä. Parempi valinta olisi ollut joku tunnettu diiva, Houston, Adele tai Dion. Tsemppiä kuitenkin”, kuuluu eräs kommentti.

”Nyt kyllä pelottaa.”

”Nyt kyllä pelottaa”, kirjoittaa toinen kommentoija.

Toisaalta osa kommentoijista kehuu kappalevalintaa rohkeaksi ja mielenkiintoiseksi sekä uskoo Saaran mahdollisuuksiin selvitä vaikeastakin biisistä.

Katso Björkin kappaleen musiikkivideo:

Viikon teemana on diivat. Muut kilpailijat esittävät esimerkiksi Mariah Careyn, Adelen, Whitney Houstonin, Aretha Franklinin ja Michael Jacksonin kappaleita. Kaikkien kilpailijoiden kappaleet voi nähdä ITV-kanavan nettisivuilta.

Kisassa on vielä mukana kymmenen osallistujaa.

Toivotaan, että Saara selviää tästäkin haasteesta!

Uskotko, että Saara Aalto voi voittaa Britannian X Factorin?