Äiti, isi, iskä ja Alice-tytär asuvat yhdessä. ”Aikanaan yhteenmuutto poikien kanssa jännitti kovasti, mutta hyvä kun tuli tehtyä”, Isabella Anderson sanoo. Kuvat: Satu Kemppainen
Äiti, isi, iskä ja Alice-tytär asuvat yhdessä. ”Aikanaan yhteenmuutto poikien kanssa jännitti kovasti, mutta hyvä kun tuli tehtyä”, Isabella Anderson sanoo. Kuvat: Satu Kemppainen

"Perheemme ei ole enää tabu", Isabella Anderson uskoo.

Helsinkiläisen rivitalon olohuoneessa pyörii kaksivuotissyntymäpäiväjuhlien jäljiltä vielä ilmapalloja. Lahjaksi saatuja leluja lojuu siellä täällä. Lelujen omistaja Alice kantaa niitä päättäväisesti äidilleen Isabella Andersonille. Designhuonekaluilla sisustetun kodin tunnelma on kotoisa; tiskit ovat jääneet keittiönpöydälle, ja kaksi kissaa pyörii äidin, tyttären ja lapsenvahdiksi tulleen isoäidin jaloissa.

Isabellan ja Alicen lisäksi tässä kodissa asuvat myös tyttären isi ja iskä. Isät ovat keskenään kihloissa, Isabella on heidän ystävänsä. Isät nukkuvat yhdessä makuuhuoneessa ja Isabella toisessa. Alice nukkuu vuorotellen molemmissa.

Isabella, 40, päätyi hankkimaan lapsen homoparin kanssa, kun biologinen kello tikitti eikä isäksi haluavaa kumppania löytynyt.

– Olen aina tiennyt haluavani äidiksi. Miessuhteissani on kuitenkin ollut epäonnea. Viimeisin parisuhteeni päättyi reilu viisi vuotta sitten, jolloin heräsin siihen, että ikää alkaa jo olla. Halusin lasta niin paljon, että se meni parisuhteenkin ohi, Isabella kertoo.

”Halusin lasta niin paljon, että se meni parisuhteenkin ohi.”

Aluksi Isabella suunnitteli hankkivansa lapsen yksin. Hän otti selvää hedelmöityshoidoista ja meni klinikalle keskustelemaan niistä, mutta useiden tuhansien eurojen toimenpiteet osoittautuivat Isabellalle liian kalliiksi.

– Se oli pettymys. Hetken aikaa ihmettelin, että mitähän tässä nyt keksisi.

Isabellalla oli ystävinään homoja, joista muutaman kanssa hän otti lapsihaaveensa puheeksi. Miehet olivat valmiita luovuttajiksi, mutta he eivät halunneet ottaa vastuuta lapsesta.

Alicen isät Isabella tiesi yhteisten ystävien kautta. Eräissä illanistujaisissa Isabella päätyi puhumaan heidän kanssaan lapsihaaveista. Miehetkin halusivat lapsen – ja olivat valmiita myös vastuuseen.

Muumimuki käyttöön

Isabella ja ”pojat”, kuten Isabella heitä kutsuu, alkoivat tutustua toisiinsa paremmin. Vuoden ajan he kävivät yhdessä ulkona ja keskustelivat niin lapsenkasvatuksesta kuin kaikesta muustakin maan ja taivaan välillä. Miehet olisivat olleet Isabellaa nopeammin valmiita tositoimiin, mutta Isabella jarrutteli päätöstä, koska haki samaan aikaan töitä.

Eräänä elokuisena päivänä vuonna 2013 kolmikko istui Helsingin Munkkiniemenrannassa kahvilassa, kun Isabella teki päätöksensä.

– Sanoin pojille, etten tästä enää nuorru. Jos te olette valmiita tähän, olen minäkin. Ja he olivat.

Miten lapsi käytännössä hankittiin? Se on kysymys, jonka Isabella kuulee useimmiten. Osaa sateenkaariperheistä tällaiset kysymykset loukkaavat, mutta Isabellaa ne eivät haittaa. Kolmikko noudatti ”muumimukimenetelmää” eli kotikeinosiemennystä, johon tarvitaan astia, ruisku ja sopiva ajoitus.

– Ensimmäinen kerta nauratti ja vähän nolottikin: ensin miehet kävivät kylppärissä, sen jälkeen oli minun vuoroni. Heteroparit voivat sentään ajatella, että lapsi tulee jos on tullakseen, mutta Alice on tekemällä tehty.

Saman katon alle Isabella ja pojat päättivät muuttaa jo ennen kuin Alice sai alkunsa. Miehet ostivat yhdessä nykyisen asuntonsa, jossa oli huone myös Isabellalle. Puolen vuoden yrittämisen jälkeen tärppäsi.

”Olimme vakaasti päättäneet, että lapsi hankitaan, joten yhteenmuutto tuntui luonnolliselta.”

– Olimme vakaasti päättäneet, että lapsi hankitaan, joten yhteenmuutto tuntui luonnolliselta. Mutta olihan se iso päätös. Jännitin, miten kolme aikuista pärjää saman katon alla. Mietin, tulemmeko toimeen, millaista arjestamme muodostuu ja tulenko ylipäätään raskaaksi.

Alkuun yhteiselo vaatikin särmien hiomista. Eniten kolmikko väitteli kodin siisteydestä ja joutui sopimaan yhdessä senkin, miten päin vessapaperirulla laitetaan telineeseen.

– Näin jälkikäteen ajateltuna oli erittäin hyvä ratkaisu testata yhdessä asumista jo ennen lasta. Jos emme olisi tulleetkaan toimeen, kaiken peruminen olisi ollut myöhäistä siinä vaiheessa, kun olin jo raskaana.

Viralliset vanhemmat

Isabella ja pojat halusivat jättää isyyden sattuman varaan, mutta ottivat siitä selvää lapsen synnyttyä DNA-testin avulla. Erityisen tärkeä tämä tieto oli miehelle, joka osoittautui lopulta biologiseksi isäksi.

Virallisissa dokumenteissa Alicella on kaksi vanhempaa, Isabella ja biologinen isä. Isyydentunnustuksen yhteydessä kolmikko kyseli viranomaisilta, voisivatko he hakea huoltajuutta myös biologisen isän kumppanille. Vastaus oli selkeä: ei kannata, perusteita ei ole riittävästi.

Tulevaisuudessa toisella isällä saattaa silti olla mahdollisuus Alicen viralliseen huoltajuuteen. Kolmikko on jo suunnitellut toista lasta. Jos he päättävät hankkia vielä lapsen, on toisen miehen vuoro alkaa biologiseksi isäksi. Silloin miehet voisivat hakea toistensa lasten huoltajuutta.

– Koska asumme kaikki yhdessä, perusteet molempien lasten huoltajuuden jakamiselle myös kolmisin ovat olemassa, Isabella uskoo.

Lainsäädäntö on erikoinen myös isyysvapaiden suhteen. Koska isät ovat keskenään vain kihloissa, Alicen biologinen isä sai normaalisti isyysvapaat ja niihin liittyvät Kela-korvaukset. Jos isät sen sijaan olisivat olleet rekisteröidyssä parisuhteessa, oikeutta isyysvapaakorvauksiin ei olisi ollut.

”Asenteet muuttuvat koko ajan avoimemmiksi.”

Isabella on silti kohdannut vähän ennakkoluuloja perheratkaisunsa suhteen.

Neuvolan suhtautumista hän jännitti, mutta terveydenhoitaja oli alusta asti kannustava. Ystävät ja tuttavat ottivat uutisen vastaan iloisella ihmetyksellä.

Alicen päiväkodissa on toinenkin lapsi, jolla on samankaltainen perhetilanne.

– Asenteet muuttuvat koko ajan avoimemmiksi. Kun Alice menee kouluun, uskon kuviomme olevan jo niin tätä päivää, ettei se enää herätä ihmetystä. Tällaiset perheet eivät ole enää tabu.

"Lapsenhankinta on ollut elämäni suurin päätös. Olen tyttärestäni äärimmäisen onnellinen ja kiitollinen”, Isabella iloitsee.
"Lapsenhankinta on ollut elämäni suurin päätös. Olen tyttärestäni äärimmäisen onnellinen ja kiitollinen”, Isabella iloitsee.

Mummin piti sulatella

Alicea hoitaa äidin ja isien lisäksi usein myös Isabellan äiti. Tyttärentytär on hänen ainoa lapsenlapsensa, ”aarre”. Isabellan päätös hankkia lapsi homoparin kanssa oli 70-vuotiaalle äidille silti yllättävä, aluksi hämmentäväkin.

– Olen vanhanaikainen ja ajattelen, että ensisijaisesti lapset hankitaan avioliitossa. Olisi kuitenkin ollut kamalaa ruveta kovistelemaan omaa lastaan, se olisi voinut kääntyä minua vastaan. Maailma muuttuu ja sen mukana pitäisi osata muuttua, ja tärkeintä elämässä on onnellisuus. Pojista tykkään kovasti, he ovat hienoja nuoria miehiä, Isabellan äiti sanoo.

Nuorempana Isabella itsekin ajatteli hankkivansa lapset perinteisemmän kaavan mukaan, mutta elämä ei mennytkään niin.

– Nykyinen elämäntilanteeni tuntuu minulle itselleni normaalilta, enhän ole muunlaista perhe-elämää edes kokenut.

Alicen isät ovat Isabellaa kymmenisen vuotta nuorempia. Välit heidän kanssaan ovat veljelliset. Kolmikon arki on Isabellan mukaan ihan tavallista: välillä nahistellaan tiskikoneen tyhjentämisestä tai tyttären ruokailuista. Kasvatukseen liittyvistä päätöksistä keskustellaan aina yhdessä.

– Kun Alice on vanhempi, aiomme puhua hänelle asioista juuri niin kuin ne ovat. Meidän ei tarvitse häpeillä tai peitellä mitään. Perheitä on erilaisia.

Perhemuodon voisi kuitenkin kuvitella aiheuttavan myös ristiriitoja, mutta Isabella joutuu miettimään päänsä puhki, onko niitä ollut.

– En millään keksi mitään ihmeempää. Viranomaisten kanssa kaikki on sujunut niin kuin pitää. Minulla ja toisella miehistä on molemmilla kyllä temperamenttia, mikä johtaa välillä nokkapokkaan, mutta se unohtuu yhtä nopeasti kuin alkaakin. Elämme, kuten mikä tahansa muukin perhe – meillä nyt vain sattuu olemaan yksi ratas enemmän koneistossa, Isabella sanoo.

”En pelkää muiden arvostelua. Tämä on minun valintani ja elämäni.”

Isabella tietää, etteivät kaikki välttämättä ajattele heidän elämäntyylistään samalla tavalla.

– En pelkää muiden arvostelua. Tämä on minun valintani ja elämäni. Kasvokkain en ole kohdannut kritiikkiä valinnastani, mutta jos kohtaisin, minun kävisi sellaista suvaitsemattomuutta vain sääliksi.

Mitä jos äiti rakastuu?

Isabella on tällä hetkellä sinkku, eikä hän osaa oikein edes ajatella parisuhdetta tällä hetkellä. Ajatukset voivat kuitenkin muuttua.

– Nykyinen asumisratkaisumme tuskin on pysyvä. Jos tapaan jonkun, muutamme todennäköisesti erillemme. Sitten Alicella olisi kaksi kotia – ja tavallaan kolme isää. Mutta se ajatus tuntuu tällä hetkellä kaukaiselta.

Jos taas isät päättäisivät erota, Alicella olisi kenties kolme kotia.

– Varmaa on, että häntä rakastettaisiin yhtä paljon kuin nytkin. Elämme lapsi edellä: hän tulee ensin ja me muut perässä. En osaa enää kuvitella toisenlaista elämää.

Isabella Anderson

Syntynyt 30.5.1976 Helsingissä, jossa asuu. 2-vuotiaan Alicen äiti.

Ammatiltaan markkinointiassistentti ja digitaalinen suunnittelija.

Äidinkielet suomi ja ruotsi.

Harrastaa käsitöitä, laulamista ja lukemista.

Game of Thrones -sarjassa näyttelevä Peter Dinklage on ryhtynyt Petan kanssa toimiin huskyjen hylkäämisen vähentämiseksi.

Huskyt ja suden näköiset koirat ovat tärkeä osa Game of Thrones -sarjaa, ja monet fanit haluavat lemmikikseen samanlaisia koiria. Valitettavasti ilmiö näkyy huskyjen hankkimisen lisäksi myös hylättyjen koirien määrässä.

Helsingin Sanomat kertoo, että Britanniassa hylätään nykyään vuosittain jopa 80 huskya. Ennen Game of Thrones -sarjan alkua määrä oli vain noin kymmenen huskya vuodessa.

Sarjassa Tyrion Lannisteria näyttelevä Peter Dinklage on HS:n mukaan huolestunut siitä, että Game of Thronesin fanit ovat ottaneet siperianhuskyja lemmikeikseen. Moneilta faneilta on puuttunut koiraa ottaessa varmuus siitä, että lemmikistä pystyy pitämään huolta.

Dinklage on yhdistänyt voimansa eläinsuojelujärjestö Petan kanssa estääkseen koirien harkitsematonta ostamista ja hylkäämistä.

Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters
Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters

– Ymmärrämme että hurjasusien suosion myötä monet ovat ostaneet huskyja. Se on väärin löytöeläintalojen kotia tarvitseville koirille, ja lisäksi myös näitä huskyja hylätään usein. Niin usein käy, jos koira hankitaan hetken mielijohteesta, Dinklage kirjoittaa.

– Pyydän ja anelen, jos aiotte ottaa koiran perheeseenne, olkaa varmoja siitä, että olette valmiita suureen vastuuseen.

Myös esimerkiksi Game of Thronesissa Arya Starkia näyttelevä Maisie Williams toimii aktiivisesti eläimien oikeuksien hyväksi. Williams on muun muassa protestoinut delfiinien metsästämistä vastaan sekä puhuu eläinkokeilla testaamattomien tuotteiden puolesta. Vuonna 2016 hän myös adoptoi itselleen hylätyn koiran.

 

– Alkoholinjuonnin lopettamisen jälkeen kehoni alkoi huutaa sokeria, Jari Sillanpää kertoo Ilta-Sanomissa.

Laulaja Jari Sillanpää, 52, kertoo Ilta-Sanomissa, miten alkoholin vähentäminen on vaikuttanut hänen hyvinvointiinsa. Jarin mukaan hänen painonsa on noussut tasaisesti viime kesästä lähtien.

– Aloin juoda viime kesänä limuja ja syödä irtokarkkeja. Limut tulivat alkoholin tilalla, Jari kertoo IS:ssa.

Jarin mukaan hän vähensi alkoholinjuontia ”radikaalisti” kolme vuotta sitten.

– Join ihan liikaa ja sain migreenioireita saunan ja alkoholin yhdistelmästä. Mutta alkoholinjuonnin lopettamisen jälkeen kehoni alkoi huutaa sokeria, hän kertoo lehden haastattelussa.

Jari sanoo haluavansa lopettaa limsojen juonnin, jotta pysyisi hyvässä kunnossa. Hän ei kuitenkaan mieti ulkonäköään enää yhtä paljon kuin nuorempana.

Vuonna 2014 Jari kertoi Me Naisten haastattelussa, että hänen painonsa on jojoillut vuosia.

– Olen kurinalaiseen elämään aivan liian laiska ja mukavuudenhaluinen. Iän myötä minusta on tullut myös armollisempi itseäni kohtaan. ­Painoni on uran varrella vaihdellut 80 kilosta yli sataan kiloon, joten yleisöni on tottunut näkemään minut kaikenkokoisena, Jari kertoi syksyllä 2014.

 

Anni Hautala lomaili kesällä avomiehensä stand up -koomikko Niko Kivelän ja molempien poikien kanssa Kreikassa ja mökillä. Kuva: Jonna Öhrnberg

Radiojuontaja Anni Hautala aloittaa joka maanantai terveellisen elämän, mutta päätös pitää korkeintaan keskiviikkoon asti.

Juontaja Anni Hautala, 35, julkaisee marraskuussa keittokirjan. Projekti alkoi, kun kustantaja otti suosikkijuontajaan yhteyttä.

– Minulla on helppo suhde ruokaan. Rakastan sitä, että en itsekään tiedä, mitä ruokaa laitan ja kaivelen kaapeista kaikkia tekotarpeita, Anni kertoi torstaina Otavan syyskauden avajaisissa.

Kesällä Anni vieraili kirjaa varten Champagnesen ja Cognacin kylissä, jossa tutustui juomien valmistusprosesseihin. Kirjassa on muutama drinkkiohje. Ruuan suhteen Anni kuvailee olevansa nautiskelija.

”Ehkä minulla on jokin hyvä geeni, että en liho niin paljon.”

– En ole koskaan ollut millään dieetillä. Minulla on siihen liian huono itsekuri. Ehkä minulla on jokin hyvä geeni, että en liho niin paljon.

Keho ei totu aikaisiin aamuherätyksiin

Radio Suomipopin Aamulypsyä juontava Anni herää joka aamu ennen viittä. Aikaisin herääminen ja väsymys lisäävät makeannälkää.

– Keho ei oikein totu siihen heräämiseen. Aloitan joka maanantai terveellisemmän elämän ja suunnittelen karkkilakkoa, mutta se loppuu viimeistään keskiviikkona. Toimituksessa on usein karkkeja ja herkkuja, joihin sorrun.

”Loppukevät oli ihan hullua juoksua.”

Aamulypsyn lisäksi Anni jatkoi tällä viikolla kesän jälkeen Idolsin kuvauksia. Kuuden viikon kesäloma tuli tarpeeseen.

– Olin todella tiukka lomasta. Loppukevät oli ihan hullua juoksua ja odotin jo lomaa. Huomaan, että käyn silloin kärsimättömäksi; en jaksaisi yhtään mitään korjauksia tai muutoksia, vaan olin, että kuvataan nyt vaan.

Hanna Kinnusta on haukuttu netissä lihavaksi ja rumaksi, mutta hän on päättänyt rakastaa itseään. – Katkeroitumisen sijaan olen valinnut, etten anna epävarmuuden tunteelle valtaa.

Entinen Salattujen Elämien näyttelijä, nykyinen Radio Aallon juontaja Hanna Kinnunen (o.s. Karjalainen), 37, joutui Salkkari-aikoinaan nettikriitikoiden ruodittavaksi ulkonäkönsä takia. Tänään ilmestyvässä Valtavan ihana – kokemuksia naisen kehosta ja kiloista -kirjassaan Hanna paljastaa, että häntä arvosteltiin tv-näkyvyyden myötä muun muassa syöttöporsaaksi.

Kun negatiivista palautetta alkoi tulla, Hanna hätkähti. Hetken hän jopa uskoi arvostelijoita.

– Kun minua haukuttiin netissä rumaksi ja lihavaksi, ajattelin ensin, että haukkujat ovat oikeassa. Se vahvisti ajatustani siitä, että olen arvoton, Hanna kertoo.

Nyt Hanna ja Valtavan ihana -kirjan toinen tekijä, artistipromoottori Aino-Kuutamo Uusitorppa haluavat lopettaa, tai ainakin vaimentaa, tuollaiset puheet alkuunsa.

– Nykyään ajattelen, että jokaisen keho kuuluu ihmiselle itselleen eikä kenelläkään ole oikeutta arvottaa tai arvostella sitä. Toisen ulkonäön arvostelu on pelkästään huonoa käytöstä, Hanna näpäyttää.

”Toisen ulkonäön arvostelu on pelkästään huonoa käytöstä.”

– Jokaisella naisella on ollut hetki tai hetkiä elämässään, jolloin hän on miettinyt kriittisesti suhdetta omaan kehoonsa. Meidän pitäisi vapautua sellaisesta ajattelusta. Elämä ja aikamme on liian arvokasta käytettäväksi itsensä ja muiden haukkumiseen.

Läskikin voi olla terve

Hanna elää parhaillaan ruuhkavuosiarkea 7- ja 5-vuotiaiden lastensa kanssa. Hän on huomannut, että paras apu jaksamiseen on liikunta. Hanna käy kuntosalilla kolme kertaa viikossa.

Hanna on kuitenkin huomannut, että monet arvostelijat eivät ajattele urheilullisuuden ja pyöreyden liittyvän yhteen. Kun pyöreä ihminen esiintyy julkisesti itseään arvostaen, moni närkästyy ja alkaa luennoida lihavuuden terveysvaaroista.

”Ihminen voi olla ylipainoisena hyväkuntoinen ja liikkua paljonkin.”

– On ihan bullshittiä ajatella, ettei lihava ihminen voisi olla hyväkuntoinen. Ylipaino itsessään ei ole sairaus. Siitä tulee sellainen vasta, jos keho lakkaa sen vuoksi toimimasta. Ihminen voi olla ylipainoisena hyväkuntoinen ja liikkua paljonkin. Arvostelu kertoo enemmän ihmisten stereotypioista kuin arvostelun kohteena olevasta ihmisestä.

Hanna uskoo, että ulkonäköpaineista ja itsekritiikistä vapautuminen ovat lopulta oma valinta.

– Kun minua on arvosteltu netissä tai kiusattu koulussa, olisin voinut jäädä märehtimään epäreiluuden tunteessa. Katkeroitumisen sijaan olen valinnut, etten anna epävarmuuden tunteelle valtaa.

"Negatiivisesta ajattelutavasta irtipäästäminen on valinta", Hanna sanoo.
"Negatiivisesta ajattelutavasta irtipäästäminen on valinta", Hanna sanoo.

Naiset samalle puolelle

Sama ajattelutapa pätee myös toisten ihmisten arvosteluun. Hanna toivoo, että haukkumisen sijaan erityisesti naiset pitäisivät enemmän toistensa puolta.

– Naiset sysäävät helposti vastuun ulkonäkökritiikistä miehille, vaikka oikeasti kilpailemme toistemme kanssa. Jos me tukisimme ja kannustaisimme toisiamme äänekkäämmin, tulisimme kaikki onnellisemmiksi. Se ei liity pelkkiin kiloihin, vaan myös naisen euroon, lasikattoihin, ihan kaikkeen.

Hannaa itseään oikeaan suuntaan ovat ohjanneet paitsi iän mukanaan tuoma itsetunto, myös äitiys.

– Omille lapsilleni haluan opettaa, että he arvostavat sekä itseään että muita ennen kaikkea yksilöinä.

Vierailija

Lihavaksi ja rumaksi mollattu ex-salkkaritähti Hanna Kinnunen: Naiset, tukekaa toisianne haukkumisen sijaan

Vierailija kirjoitti: En tiedä miksi minua ärsyttää lihavista ihmisistä puhuttaessa se ettei lihava sanaa juurikaan käytetä..On pyöreitä ,pullukoita , pehmoisia ja kaikkea semmoista mutta lihava sana on useinkin korvattu jollain muulla..Minä olen lihava ihminen ja sillä siisti. Hoikka on hoikka ja lihava on lihava. Eihän se nyt mikään kirosana ole se lihava, mutta sanoppas tuttavallesi jonka näet pitkästä aikaa että oletpas sinä lihonut...On muuten entinen tuttava sen jälkeen.. Miksi pitää...
Lue kommentti
Vierailija

Lihavaksi ja rumaksi mollattu ex-salkkaritähti Hanna Kinnunen: Naiset, tukekaa toisianne haukkumisen sijaan

En tiedä miksi minua ärsyttää lihavista ihmisistä puhuttaessa se ettei lihava sanaa juurikaan käytetä..On pyöreitä ,pullukoita , pehmoisia ja kaikkea semmoista mutta lihava sana on useinkin korvattu jollain muulla..Minä olen lihava ihminen ja sillä siisti. Hoikka on hoikka ja lihava on lihava. Eihän se nyt mikään kirosana ole se lihava, mutta sanoppas tuttavallesi jonka näet pitkästä aikaa että oletpas sinä lihonut...On muuten entinen tuttava sen jälkeen..
Lue kommentti