"irina puhuu suomen ja ruotsin lisäksi sujuvaa englantia, ranskaa ja venäjää. "Kielitaito on ollut tärkein valttikorttini työmarkkinoilla."

Näyttelijä-muusikko Irina Björklund muutti perheineen 14 vuoden jälkeen Los Angelesista lapsuudenmaisemiinsa Ranskaan. – Teen asioita mieluummin intohimosta, vaikka se tarkoittaisi pitkiä rahattomia kausia.

Irina Björklund, 41, seisoo ranskalaislukion käytävässä ja hihittää levottomana. Suljetun luokanoven takana odottaa hänen vanha opettajansa, 64-vuotias Pierre-Etienne Hilaire.     

– Toivottavasti hän ei muista, kuinka huono olin matikassa, Irina virnistää.
Sitten hän kerää rohkeutensa ja koputtaa oveen.

Numerot eivät ole monsieur Hilairen mielessä, kun Irina astuu luokkaan. Opettaja hämmentyy yllätysvierailusta niin, ettei saa ensin sanotuksi mitään. Luokka räjähtää nauruun.

Irina kertoo ranskaksi kuulumisensa ja muistelee aikaansa Saint-Germain-en-Layen kansainvälisessä lukiossa.

– Koulu on ollut paras pohja koko elämälle. Täällä opin, että vain itsekurilla ja kovalla työllä voin päästä eteenpäin.

"Kirjoitin Suomessa ylioppilaaksi ja sain ällän paperit lukematta. Se oli ranskalaisen lukion ansiota", Irina kertoo rehtori Joël Biancolle.

Viime syksynä Irina teki paluun tuttuihin maisemiin, kun hän muutti näyttelijäpuolisonsa Peter Franzénin ja kuusivuotiaan Diego-pojan kanssa etelä­ranskalaiseen pikkukylään.

– Tein päätöksen, kun varmistui, että uusi levyni julkaistaan Ranskassa. Kun se sopi perheelleni, niin tilaisuuteen piti tarttua.

Neljätoista vuotta Los Angelesissa asuneet Irina ja Peter jättivät Kalifornian ja ystävät haikein mielin.

– On tämä iso elämänmuutos, vaikka eivät ystävät mihinkään häviä. Tarkoitus on käydä Amerikassa aina kun mahdollista.

Muutto oli sentään vaivaton.

– Emme halunneet roudata koko omaisuutta mukanamme, joten järjestimme kotikirppu­torin ja myimme valta­osan tavaroistamme, Irina kertoo.

Ranska saa tulokkaiden mukana suuren palan Suomea, sillä Irina on kääntänyt uudelle La vie est une fête -albumille suosikkilaulujaan Tapio Rautavaarasta J.Karjalaiseen.

– Vaikka olen asunut pitkään muualla, minulla on voimakas tunneside suomalaiseen musiikkiin. On hienoa viedä kansallisaarteita muidenkin kuultavaksi.

Sain-Germain-en-Layen lukio

”Ranskassa itsevarmuuteni kasvoi”

”Kun muutin isäni työn takia Ranskaan vuonna 1988, suhtauduin uuteen kotimaahan kuin seikkailuun. Olin 15-vuotias ja katselin teinien tapaan telkkarin musiikkikanavaa. Siellä pyöri siihen aikaan lapsitähti Vanessa Paradisin Joe le taxi -video ja Glenn Medeiroksen duetto ihanan Elsa Lunghinin kanssa. Ranskalaiset biisit kolahtivat heti.

Sain paikan Saint-Germain-en-Layen kansainvälisestä lyseosta, joka sijaitsi puolen tunnin junamatkan päässä Pariisista. Kaupunki oli sopivan pieni ja koulun vanha päärakennus kuin linna. Asuin äidin ja isän kanssa viereisessä pikkukylässä.

Kuvittelin, että sujahtaisin uuteen kouluun hetkessä. Kieli oli hallussa, sillä olin opiskellut koko ala- ja yläasteen ranskalais-suomalaisessa koulussa Helsingissä.

Minulla oli muutenkin kivoja muistoja Pariisista, sillä olin vain nelivuotias, kun asuimme siellä ensi kerran.

Olin ollut Suomessa ihan hyvä oppilas, mutta Ranskassa jouduin aloittamaan alusta. Opetusmetodit olivat aivan erilaiset: täällä ei riittänyt se, että tiesi oikean vastauksen. Jopa matematiikan laskutoimitukset piti perustella sanallisesti. Kaikesta piti olla mielipide. Silloin tajusin erilaiset juureni. Olin aika ujo verrattuna itsevarmoihin ranskalaisiin, jotka osasivat esiintyä luokan edessä.

Nykyään tuo ominaisuus viehättää minua ranskalaisissa eniten. On parasta viihdettä kuunnella täkäläistä uutis­radiota, jossa on aina käynnissä kiihkeä väittely. Kaikki huutavat toistensa päälle.

Minunkin itsevarmuuteni kasvoi, mutta jouduin tekemään valtavasti työtä sen eteen. Koulupäivät kestivät puoli viiteen, ja sen jälkeen väänsin iltamyöhälle esitelmiä ja läksyjä. '

Koska matematiikka ei ollut vahvuuteni, valitsin kirjallisuuslinjan ja aloitin myös ensimmäisen teatterikurssini. Se oli vapauttavaa! Pääsin mukaan klassikkonäytelmiin, kuten Don Juaniin. Vapaa-ajalla harrastin itsepuolustus­lajeja ja kävin laulutunneilla.

Olen vasta jälkikäteen tajunnut, kuinka merkittävä Saint-Germain-en-Layen lyseo on elämässäni ollut. Se vahvisti intohimoani taiteisiin ja antoi vahvan kielellisen pohjan, joka on avannut työssäni eniten mahdollisuuksia. Samanlaisen lahjan haluan antaa pojalleni, joka aloitti viime syksynä koulun kotikylässämme Etelä-Ranskassa. Muutos on jännittänyt myös minua, mutta tiedän, että siitä on hänelle hyötyä.

Montmartren kukkula

”Paluu nuoruuteni maisemiin”

Vietin nuoruusvuosina paljon aikaa Pariisin Montmartressa. Hyppäsin viikonloppuina kavereiden kanssa junaan ja hujautin tänne puolessa tunnissa.

Välillä kiipesimme suljettujen porttien yli puistoon yöksi nukkumaan. Aamulla haimme croissantteja lähileipomosta ja jatkoimme maailman parantamista.

"Näemme perhettämme ja kavereita enemmän sen ansiosta, että asumme ulkomailla. Moni ystävä on jo käynyt luonamme Ranskassa", Irina kertoo.

Yksi kavereistani oli samaa koulua käyvä suomalainen tyttö, jonka kanssa meillä oli tarvittaessa oma salakielemme. Puhuimme välillä hirvittävää neljän kielen sotkua, jota kukaan muu ei ymmärtänyt. Oma pieni Suomi-klaanimme toi turvaa, vaikka toki muuten viihdyin kansainvälisessä kaveriporukassa.

Montmartressa hienointa on Place du Tertren boheemit katutaiteilijat ja upea Sacré-Coeurin kirkko. Siellä kiteytyy Pariisin sielu.

On ihmeellistä, että näitä samoja katuja on joskus kuljeskellut laulaja Edith Piaf. Tuo sama vanhan ajan tunnelma on Montemartressa yhä läsnä.

Puolitoista vuotta sitten palasin nuoruuteni maisemiin, kun tulin bändini kanssa nauhoittamaan albumia Montmartreen. Vuokrasimme asunnon täältä ja vietimme päivät rähjäisessä studiossa, joka oli niin pieni, että mahduimme hädin tuskin sisälle. Levyntekoon se antoi silti mahtavan rosoisen tunnelman.

Oli absurdia laulaa Tapio Rautavaaran Sinistä unta ranskaksi, kun sade rummutti huonosti eristettyä studion kattoa.

On ollut ylipäätään ihana seurata, miten täkäläiset ovat reagoineet minulle rakkaisiin suomalaisiin lauluihin. Kun tuottajani Marc Collin ja Liset Alea kuulivat ensimmäistä kertaa Samuli Putron Elämä on juhla -biisin ranskalaisversion, Liset alkoi itkeä.

Naïve Records, Pariisi

”Carla Brunin kanssa samassa levy-yhtiössä”

Kohtalon oikulta tuntuu sekin, että ranskalainen levy-yhtiöni Naïve
sijaitsee juuri Montmartren kupeessa. Oli unelmien täyttymys päästä taloon, joka on julkaissut niin Carla Brunin kuin Tanita Tikaraminkin musiikkia.

Muistan, kun tapasin Naïven edustajat Cannesissa muutama vuosi sitten. Ensimmäinen ranskankielinen albumini oli juuri ilmestynyt ja haaveilin levityssopimuksesta Naïven kanssa. Kaikki oli onnistumaisillaan, kunnes levy-yhtiö viime hetkillä vetäytyi. He pitivät albumiani liian suurena riskinä.

Olin tietysti pettynyt, mutta pian päätimme bändin kanssa, ettemme anna periksi.  Teimme uuden albumin, jossa oli selkeämpi teema. Siitä innostuttiin Ranskan päässä heti. En olisi ikinä uskonut, että mikään ranskalainen levy-yhtiö voisi paneutua niin täysillä tuntemattoman suomalaisneidon projektiin. En liioittele yhtään, kun sanon, että Naïve on mullistanut elämäni.

Temescal canyon, Los Angeles

”Enkeli istahti viereen lentokoneessa”

Olen tehnyt elämässäni kaikki suuret päätökset vaistooni luottaen. Niin kävi myös vuonna 1999, kun hyppäsin mieheni kanssa Los Angelesin koneeseen. Meillä ei ollut asuntoa, ystäviä eikä selkeää määränpäätä Kaliforniassa.

Ainoastaan arvonnassa voitetut oleskelu­luvat Yhdysvaltoihin.
Jo matkan aikana selvisi, että lähteminen kannatti. Tutustuimme koneessa mieheen, joka tarjosi meille Los Angelesin -asuntonsa ja lainasi autoaan. Hän oli kuin enkeli, joka istahti viereen ja ratkaisi ensimmäisen haasteen.

Seikkailumme Kaliforniassa venähti neljäntoista vuoden mittaiseksi. Sinä aikana saimme tehdä töitä monipuolisesti ja tutustua uskomattomiin ihmisiin, joista on tullut rakkaita ystäviä.

Moni pitää amerikkalaisia pinnallisina, mutta kun kulttuuriin sulautuu, oppii näkemään kulissien taakse. Minusta on yhä sympaattista, että ventovieraat tervehtivät kadulla ja kysyvät kuinka voin. On aivan sama, haluavatko he oikeasti tietää kuulumiseni. Jokaisesta kohtaamisesta ja hymystä tulee hyvä mieli.

Kun joku mainitsee sanan Hollywood, ihmiset ajattelevat heti elokuvastudioita ja Walk of Fame -katua. Minulle Los Angeles tuo mieleen ennen kaikkea upean luonnon. Olen vaeltanut lukuisia kertoja Temescal Canyonin puistossa, joka kulkee vuorten päällä ja josta on huikeat näköalat merelle.

Parasta Kaliforniassa on tietynlainen letkeys. Siellä ihmiset nojaavat kävellessäänkin rennosti taaksepäin, kun New Yorkissa ja muissa suurkaupungeissa ryntäillään puolijuoksua etukenossa. Tämän takia en halunnut muuttaa viime syksynä perheen kanssa Pariisin sykkeeseen, vaan etsimme kodin Etelä-Ranskan maaseudulta. En kaipaa ylimääräistä kiireen tuntua tähän elämäntilanteeseen.

The Hotel Cafe, Los Angeles

”Avoimena ja varuillaan”

Laulajana merkittävin paikka on ollut Hollywoodin sydämessä sijaitseva The Hotel Cafe, jossa olen esiintynyt usein. Tunnelma on intiimi,  ja klubilta voi saada myös asiallisen palkan.

Patrick Schuster ja Didier Martin suunnittelevat Irinan kanssa levynjulkkareita. Albumi ilmestyy Ranskassa 7.4.

On ollut hullua huomata, kuinka pienistä sattumista elämä on kiinni. Jos en olisi vuonna 2004 tutustunut elokuva­säveltäjä Peter Foxiin tehdessäni Red is the Color of -leffaa, olisin tuskin esiintynyt The Hotel Cafessa. Peter tunsi klubilta jonkun, jolle hän suositteli bändiämme.

Suhteiden merkitystä ei elokuva- ja musiikkibisneksessä voi sivuuttaa. On oltava koko ajan avoin uusille kohtaamisille ja valmis heittäytymään uusiin ihmissuhteisiin. Ristiriitaisinta on, että samaan aikaan pitää olla varuillaan, jotta välttäisi ne suhteista raastavimmat.

Peter Foxin kanssa tunsin heti niin voimakasta hengenheimolaisuutta, että kirjoitimme kolme albumia yhdessä.
Oli vapauttavaa, että sain Yhdysvalloissa keskittyä täysillä musiikin tekoon.

Seine-joki, Pariisi

”En osaa pelata taloudellisesti varman päälle"

Muistan, kun luin peruskoulussa runon kodittomasta, joka asui Pariisissa kuuluisan Pont Neufin sillan alla. Siinä oli yhtä aikaa jotain romanttista ja surumielistä. Kouluaikoina kävelinkin usein Seinen vartta pitkin. Veden äärellä tulee yhä inspiroiva vapauden tunne.

Virtaavan veden kaipuuni ei liity oikeastaan vain Seineen. Olen sanoittanut monia biisejä Tyynenmeren äärellä, ja haluan viettää kesälomat Suomen saaristossa. Sama teema tulee myös uniin: näen usein unta, että sukellan meressä tai joessa.

Virtaava vesi kuvastaa myös elämänfilosofiaani. Tiedän, että vaikka tänään tapahtuisi mitä tahansa, huomenna virta vie jo eteenpäin.

En osaa pelata taloudellisesti varman päälle. Teen asioita mieluummin intohimosta, vaikka se tarkoittaisi pitkiä rahattomia kausia. Olen oppinut luottamaan siihen, että jossain vaiheessa asiat järjestyvät.”

Lue lisää:

Irina Björklund: "Perhe tulee ykkösenä"

Irina Björklund: "Uraputki ei ole minua varten"

Peter Franzen: "Minun piti voittaa oma vastusteluni"
 

Arttu Wiskarikin pääsi jatkoon Bad Romance -esityksellään. Mitä siitä voi oppia?

Lokakuu on selvästi suomalaisten Bad Romance -kuukausi.

Muistatko vielä Arttu Wiskarin Lady Gaga -esityksen? Wiskari esitti jättihitin Bad Romance alkukuusta MTV-kanavan Tähdet, tähdet -ohjelmassa.

Lauantaina tositoimiin joutuu Saara Aalto, joka valitsi saman kappaleen Britannian X Factor -kilpailun kauhuteemaan.

Jakso jaksolta Saara on osoittanut vahvuutensa sekä laulajana että show-naisena. Viime viikon diivateemassa Saara veti äärimmäisen spektaakkelin, kun hän esitti Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Saara Aalto veti melkoisen show'n X Factorin livelähetyksessä viime viikolla. Kuva: All Over Press
Saara Aalto veti melkoisen show'n X Factorin livelähetyksessä viime viikolla. Kuva: All Over Press

Ei ole epäilystäkään, etteikö Saara esittäisi täydellistä Lady Gaga -show’ta. Mutta kun katsoo Arttu Wiskarin Bad Romance -vedon, voi siitä ottaa avuksi kaksi täsmäoppia – kelle tahansa ja mihin tahansa tiukkaan paikkaan.

1. Välillä kannattaa heittää täysin överiksi

Tämän kauden Tähdet, tähdet -ohjelma käynnistyi todellisella kimalleshow’lla. Moni televisionkatselija yllättyi, kun Artti Wiskari kertoi esittävänsä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romancen.

Ilta-Sanomille Wiskari kertoi, että hän ei pystynyt edes etukäteen treenaamaan kappaletta keuhkoputkentulehduksensa vuoksi. Mies teki kappaleesta omankuuloisensa ja pääsi jatkoon.

– Tämä on täysin vastakohta sille, mitä mä itse teen. On hyvä aloittaa siitä, että heittää niin överiksi kuin pystyy, Arttu Wiskari sanoi esityksensä jälkeen.

Lue myös! Saara Aalto voittoon! Avuksi 5 oppia edellisiltä X Factor -voittajilta

Haaroista revinneet housut eivät haittaa Arttu Wiskaria! Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen
Haaroista revinneet housut eivät haittaa Arttu Wiskaria! Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen

2. Mikään ei ole noloa!

Kesken suoran Tähdet, tähdet -lähetyksen Arttu Wiskarille tapahtui lavalla jotain äärimmäisen kiusallista: hänen housunsa ratkesivat. Mutta Arttu ei häkeltynyt. Hän jatkoi Bad Romance -esitystään, vaikka punaiset kalsarit näkyivät.

Onkohan Saara Aallon esiintymisasussa yhtä paljon kimalletta kuin Arttu Wiskarin hopeapuvussa?

Saara Aalto esittää Bad Romance -kappaleen lauantaina 29. lokakuuta Britannian X Factor -livelähetyksessä, joka alkaa kello 22 Suomen aikaa itv-kanavalla.

Lauantain livelähtetykseen valmistautuva laulaja juhli halloween-bileissä Lontoossa.

Tästä eivät kauhukostyymit enää synkkene eikä Saara Aallon ihonväri kalpene.

Britannian X Factor -kilpailijat viettivät halloween-bileitä, joissa suomalaislaulaja juhli kalman kalpeana kauhukuningattarena.

 

Kuva, jonka Saara Aalto (@saaraaalto) julkaisi

Huomiota herättävin yksityiskohta Saaran halloween-tyylissä oli hänen kaulalleen maalattu iso punainen verijälki.

Saara Aalto julkaisi Instagram-tilillään kuvan omasta kauhulookistaan, jonka oli taikonut ammattimaskeeraja Fai Archer.

Lookin peruselementit olivat: vaalea iho, tumma silmämeikki ja syvän punaisiksi maalatut huulet sekä pääkalloseppele ja musta huntu.

 

Kuva, jonka Fai Archer (@faiarcher) julkaisi

Fai Archer julkaisi myös kuvia Saaran halloween-maskista Instagram-tilillään.

Suomalaislaulaja ja hänen kilpakumppaninsa osallistuivat torstai-iltana Lontoossa Kiss FM -radiokanavan bileisiin. Saara Aalto paljasti ennen juhlia odotetun biisivalinnan, jonka hän esittää seuraavassa livelähetyksessä lauantaina.

Lue lisää: Saara esittää seuraavassa X Factor -jaksossa Lady Gagan Bad Romance -kappaleen

Tee itse!

Saaran halloween-maskin voit tehdä helposti itsekin kotona. Jos sinulla ei ole tekoverta etkä ehdi sellaista ostamaan pilailukaupasta, voi veren taiteilla kestävällä punaisella huulipunalla. Päälle kannattaa suihkuttaa meikinkiinnitysainetta.  

Kasvojen meikki onnistuu yksinkertaisimmillaan valkoisella ihonpohjustuksella, mustalla kajaalilla ja tummalla punalla.

Katso video! Miten levittää tumma huulipuna siististi? Katso ohjeet kohta kohdalta

Saara julkaisi myös Facebook-videon illan juhlista Sada Vidoon kanssa.

Siskonpeti-tähden perhearki on palapeliä.

Näyttelijä Sanna Stellan nauttii arjestaan puolivuotiaan Fria-tytön kanssa. Keväällä syntynyt pienokainen on Sannalle ja hänen äänisuunnittelijapuolisolleen Micke Nyströmille kolmas. Pariskunnan kotona kirmaavat ennestään 7-vuotias Rasmus ja 4- vuotias Vilda.

– Fria on aivan ihana tapaus, vaikka nukkuukin juuri nyt todella huonosti. Hänelle taitaa tulla hampaita, Sanna naurahti Nenäpäivä-hyväntekeväisyyskampanjan pressitilaisuudessa Kiseleffin talossa Helsingissä.

Perheonnea varjostaa se, että pari viikkoa ennen Frian syntymää Sannan perheen kotoa löytyi hometta. Lopputulos oli, että koko asunto meni remonttiin ja perhe muutti evakkoon.

– Talostamme löytyi mittava homevaurio, mutta se saadaan korjattua. Säikähdin kunnolla, mutta onneksi kukaan perheestämme ei ehtinyt sairastua vakavasti, Sanna kertoo.

”Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi.”

Mihinkään oikeustoimiin perhe ei jupakan takia meinaa ryhtyä. Sanna vitsaili, että hänestä saisi nyt hyvän homekoiran.

– Haistan heti kaupan kassalla, kenen vaatteissa haisee home, ja tekee mieli mennä huomauttamaan, että onkohan kotonasikin hometta, hän nauroi.

Korjaustöiden varjolla perhe sai hyvän tekosyyn remontoida samalla vähän kaikkea muutakin, eli remppaprojekti niin sanotusti laajeni. 

– Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi. Se on sitten toinen juttu, että minkä vuoden jouluna.

Arjen palapeliä

Arki kolmen lapsen, kissan, koiran ja kahden freelancerin perheessä on melkoista palapeliä. Sanna on jo palannut töihin ja tekee sekä juontohommia että tv-töitä ja teatterinäytöksiä. 

– Juuri eilen kävimme mieheni ja äitini kanssa logistisen keskustelun siitä, kuka on missä milloinkin ja miten lasten viennit ja haut toteutetaan. Onneksi on hyvät tukiverkot.

Hässäkästä huolimatta Sannasta tuntuu, että hän elää elämänsä parasta aikaa.

– Aion ottaa kaiken irti tästä vauva-ajasta ja nauttia joka hetkestä, koska lisää lapsia en enää aio tehdä.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

  • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
  • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
  • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
  • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

  • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
  • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
  • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
  • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.